Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Socrates - toukokuu 04, 2023, 10:25:09
Täytynee avata uusi mailiosoite  >:(.

Näin taitaa olla, että Google-tiliin kirjauduttaessa ennen kirjautumattomassa laitteessa Google vaatii tuon varmistuskodin. Kun tilin asetuksissa on nimetty puhelinnumero, joka ei enää ole käytettävissä, niin pitäisi olla sellainen laite, jolla tiliin on ennenkin kirjauduttu (esim. oma läppäri viedyn puhelimen lisäksi) ja siellä Google-tilin asetuksissa vaihtaa  puhelinnumero. Tai riittäisi kai ottaa kaksivaiheinentunnistautuminen pois päältä - niinhän saa tehdä, vaikka Google oletuksena laittaa sen päälle. Tai olla muukin tunnistautumistekniikka. Muitakin tapoja kaksivaiheisen tunnoistamisen asetuksissa lnäyttäisi olevan, mutten ole paneutunut.

Jaska

Edellisen viestin liitekuvassa näkyy myös Googlen tapa tilanteisiin, että tunnistuksen puhelinnumero ei ole käytettävissä tekstiviestien vastaanottoon: Luot ennakkoon kymmenen varakoodin listan, jolta koodeja käytetään kaksivaiheisen tunnistautumisen toisessa vaiheessa. 8-numeroiset koodit ovat kertakäyttöisiä, eli käytetty koodi yliviivataan listalta.

https://support.google.com/accounts/answer/1187538?hl=fi

Karikko


Guuglelle uusi vaihtoehto kirjautumiseen, mutta mitä siitä seuraa, ehkä se sinetöi suhteen melko tiiviiksi.

Helpoltahan tuo vaikuttaa, mutta tiedot lienevät silloin "kahdenkeskisiä, ison firman kanssa.

>>>

GOOGLE tarjoaa uutta kirjautumistapaa. Avainkoodit tulivat vaihtoehdoksi perinteiselle salasanalle tai kaksivaiheiselle tunnistukselle Google-tilille kirjauduttaessa.

Passkey eli avainkoodi on puhelimeen tai tietokoneeseen tallennettava tunniste, jolla verkossa oleva käyttäjätili avataan. Kun kirjaudut verkkosivustolle tai sovellukseen puhelimellasi, et enää käytä salasanaa. Sen sijaan yksinkertaisesti avaat puhelimesi lukituksen, olipa siinä pin-koodi, kuviopiirto tai vaikka sormenjälkilukko


https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000009562387.html

Jaska


Google-tileissä passkey on otettu käyttöön 3.5.2023. Iltapäivälehtien jutuista en saanut selvää ajatuksesta. Vähän näyttää, että laite liitettäisiin (="kirjattaisiin") pysyvästi kiinni omistajan Google-tiliin. Pitänee vain kyetä avaamaan puhelimen tms. lukitusnyttö Googlen palvelujen käyttämiseksi.

Herää kysymys, onko tämä itse asiassa turvallisuuden heikennys silloin kun puhelin joutuu vieraisiin käsiin. Yrittäessään helpottaa liian vaikeiksi tehtyjä turvakäytäntöjä, kähmäily tehdän entistäkin läpinäkymättömämmäksi. Googlella kaikki palvelut ovat kyllä sotkuisia kun on pyritty mahdollistamaan paljon.

Kopek

Vaikka olen kaikessa huono, osaan silti tehdä jotain vähän erikoisempaa. Onnistun kehittelemään laitteisiin ja ohjelmiin vikoja, jollaisista ei ole kukaan kuullutkaan. Tai ainakaan en löydä mistään tietoa. Koska tämä on tietokoneketju, en kerron autojen vioista vaan tietokoneeseen liittyvästä ongelmasta.

Koneessa oleva "Photopshop" käyttäytyy erikoisesti. Alussa se toimii normaalisti jonkin aikaa, mutta vähitellen alkaa ilmetä outoa "sätkimistä". Tuo ei oikein kuvaa sitä, mitä tarkoitan, mutta en keksi parempaakaan sanaa. Ilmiö näyttäytyy samalta kuin jos joku tönäisisi kättäni juuri, kun olen tekemässä tietokoneen hiirellä jotain. Jos olen piirtämässä pensselityökalulla, pensseli hyppää yhtäkkiä ruudulla aivan eri paikkaan jättäen jäljen mennessään. Jos olen säätämässä jotain kopioitua ja liitettyä kuvaa osaksi isompaa kuvaa, pikkukuva hyppää yhtäkkiä minne sattuu. Eli aivan kuin joka tökkäisi kättäni, jossa pidän hiirtä.

Tuossa vaiheessa kannattaa lopettaa hommat, koska ongelma toistuu hetken päästä ja taas hetken päästä. Eli Photoshoppi kiinni ja tietokone kiinni. Uudelleen käynnistämisen jälkeen kaikki on taas jonkin aikaa normaalia.

Epäilen, että ongelma liittyy jotenkin tietokoneen muistiin. Kun Photoshoppia käyttää, muistiin alkaa kertyä kaikenlaista, ja lopulta ohjelma alkaa sekoilla. En usko, että tietokoneen kuumenemisella pitkän käytön aikana on mitään tekemistä asian kanssa.

Tällä tietokoneella ja tällä Photoshopilla ei "restauroida" vanhoja valokuvia. Niissä joutuu nimittäin käyttämään kloonityökalua aivan järjettömästi, ja sen käytössä ongelma alkaisi pian vaivata. Korjasin yhtä muotokuvaa pikaisesti hieman, ja hiirilaskuriin ilmestyi 1700 klikkausta. Kuva ei ollut edes hankala tapaus, enkä korjannut siitä kuin pienen osan. Kymmenen tuhatta klikkausta voisi olla määrä, jonka tuo kuva vaatisi. Oikein vaativaa kuvaa joutuu klikkailemaan useita kymmeniä tuhansia kertoja, eikä sitä (ainakaan minä) pysty tekemään kerralla. "Hiirikäsi" menee... minkä sanan tähän keksisi... kramppiin... yliherkkyystilaan, jolloin ei voi enää jatkaa tai tulee oksennus. On pidettävä viikon tauko. Oikein vaativa kuva vaatii kuukausia, kun välillä on pidettävä taukoja. Minulla on yksi kuva, joka on skannattu kaksikymmentä vuotta sitten, eikä sen korjaileminen ole vieläkään valmis. Klikkauksia on varmaan ollut jo satoja tuhansia. Into loppui jossakin vaiheessa.

Jaska


Olet varmaan kokeillut vaihtaa käyttöön toisen hiiren. Mitä kokemuksia? Kun avasin vanhan pallohiiren pari kertaa vuodessa puhdistettavaksi pölystä niin olen nähnyt että pallo pyörittää kahta kohtisuorasssa olevaa akselia ilmaisemaan hiiren liikkeen ja akseleihin pakkautunut pöly haittaa akselien pyörimistä. Uudet optiset hännättömät hiireni oikuttelevat myös välillä noin että hiiren tasainen liike hiirimatolla  saa aikaan kursorin epätasaista liikettä ruudulla. Useimmiten se paranee vaihtamalla langattoman hiiren patterit. Tai hiiri.

Kopek

Luulen, että oire ei johdu hiirestä, koska jos se johtuisi, sen pitäisi esiintyä missä tahansa ohjelmassa ja tilanteessa, jossa käytetään hiirtä. Sitä paitsi on kokeiltu eri hiiriä.

Asiasta toiseen.

Joiltakin nettisivuilta on vaikea kopioida valokuvia. "Printscreenamalla" kopioiminen jollakin tavalla ehkä onnistuu, mutta vaivalloisesti.

Joillakin sivuilla toimii toinenkin keino. Kun avaa "page sourcen", sieltä saattaa saada linkin kuvaan, joka on kopioitavissa.

http://blogikonsultti.blogspot.com/2014/08/blogitekstin-ja-kuvien-kopioinnin.html

Hayabusa

^Voi myös koittaa avata kuva uudelle välilehdelle (hiirulaisen "väärä" nappula ja valikosta "open in new tab" tjsp).
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - toukokuu 07, 2023, 22:13:51
^Voi myös koittaa avata kuva uudelle välilehdelle (hiirulaisen "väärä" nappula ja valikosta "open in new tab" tjsp).

Tuo on perushomma, mutta jos kuvan kopioiminen ei onnistu, uuteen välilehteen avaaminen ei ehkä myöskään onnistu.

Löytäisinpä jonkin esimerkin. Näihin ongelmatapauksiin silloin tällöin törmää.

Asiasta toiseen, mutta tietokoneissa pysyen. Kopsailen aineistoa vanhasta Windows XP -koneesta. Ongelma on se, että kone hylkii uudempia ulkoisia kovalevyä. Sopivia ajureita ei ilmeisesti ole. Tulee virheilmoituksia. Pienen määrän materiaalia voi onnistua hyvällä tuurilla kopioimaan, mutta levy "putoaa" vähän väliä irti järjestelmästä ja kytkeytyy uudestaan ja putoaa irti uudestaan ja niin edelleen. Vanha "antiikkinen" ulkoinen kovalevy sen sijaan toimii ilman temppuilua. Tällä levyllä ei vain ole tarpeeksi tilaa, enkä muutenkaan haluaisi kopioida tietoja sille.

MrKAT

^Muistitikku 16..256Gt?  Tosin muistitikkujenkin kohdalla minulla on ollut ongelmia, kun joidenkin koneiden kohdalla kamalan hidas.
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Kopek - toukokuu 07, 2023, 23:56:45
Asiasta toiseen, mutta tietokoneissa pysyen. Kopsailen aineistoa vanhasta Windows XP -koneesta. Ongelma on se, että kone hylkii uudempia ulkoisia kovalevyä. Sopivia ajureita ei ilmeisesti ole. Tulee virheilmoituksia. Pienen määrän materiaalia voi onnistua hyvällä tuurilla kopioimaan, mutta levy "putoaa" vähän väliä irti järjestelmästä ja kytkeytyy uudestaan ja putoaa irti uudestaan ja niin edelleen. Vanha "antiikkinen" ulkoinen kovalevy sen sijaan toimii ilman temppuilua. Tällä levyllä ei vain ole tarpeeksi tilaa, enkä muutenkaan haluaisi kopioida tietoja sille.

Mitä jos käyttäisi sitä antiikkilevyä siirtämään antiikkikoneelta parempaan talteen? Siis vain siirtämiseen, ei säilyttämiseen. Tarkoittaisi tietysti useampaa kopiointikertaa, mutta olisi ainakin toimiva konsti.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek

#1451
Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - toukokuu 08, 2023, 18:48:02
Mitä jos käyttäisi sitä antiikkilevyä siirtämään antiikkikoneelta parempaan talteen? Siis vain siirtämiseen, ei säilyttämiseen. Tarkoittaisi tietysti useampaa kopiointikertaa, mutta olisi ainakin toimiva konsti.

Näin kai sitä pitää tehdä. Tätä olen miettinyt. Hankalaa ja hidasta se tulee olemaan.

Laiskana tyyppinä selvittelin vielä muita mahdollisuuksia, mutta mikään muu ei näytä onnistuvan.

Kumpikin tietokone on vanha, mutta toinen on vielä vanhempi. Käytän siitä nimeä "vanhempi kone".

Vanhemmassa koneessa on vaihtoehtoisina järjestelminä eri kovalevyillä (boottausvalinta BIOSista) WindowsXP ja Linux Mint 14 Nadia, joka on julkaistu jo syksyllä 2012. Antiikkinen käyttöjärjestelmä siis.

Uudempi tietokone on merkiltään Dell, ja siinä on Windows 7. Tämäkin järjestelmä on siis jo yli-ikäinen.

Linuxin verkko näyttää Dellin C-leyvyn, mutta ei toista sisäistä levyä eikä ulkoisia levyjä. Linuxista käsin pääsee katsomaan Dellin C-levyn tiedostoja, mutta C-levylle tallentaminen ei onnistu. "No permissions".

Linuxista ei saanut ladattua nettiin kuvaa, joka on tässä alla. Se piti kopioida ulkoiselle kovalevylle ja siirtää sen avulla Delliin, mistä latasin sen nettiin. Kirjaimellisesti siis kannoin valokuvan koneesta toiseen.



Dell ei näytä verkkonäkymässään ollenkaan Linux-konetta. Näköyhteys toimii siis vain toiseen suuntaan.

Jos vanhan koneen käynnistää Windows XP:llä siinä ei toimi verkko eikä edes internet. On se joskus aikoinaan toiminut.

Yksi tapa kopioida kuvia on siirtää kovalevy toiseen koneeseen. En nyt jaksa alkaa tällaiseen. Saattaa olla (se näkynee liittimistä, kun vertaa toiseen levyyn), että kovalevy tai jotkut niistä (niitä on kaikkiaan kolme) on IDE-levy, joka ei käy SATA-liittymään. 

Taidan alkaa hiljalleen kopioida ja poistaa (poistaminen on ärsyttävintä, kun on kauhealla vaivalla ensiksi tallentanut) tietoja sen vanhan irrallisen levyn avulla.

Jaska


Minäkin joskus kauan sitten onnistumatta sormituntimalla yritin saada Windows-koneen ja Linux-koneen näkemään toistensa jakoon tarjoamia levytiedostoja (Linuxissa Samba) nettimodeemin reitittimen virittämässä verkossa. Kummassakin voi luitenkin käyttää mm. selaimella Googlen Drive ja Nicrosoftin Onedrive-pilvipalveluita.

Lienen tässä ketjussa muistuttanut, että Linuxin ja Windowsin erilaiset tiedostoninisäännöt (nimessä sallitut merkit ja koko polun pituus) on aiheuttanut ainakin tiedostojen katoamista kopioinnissa (ulkoisen kiintolevyn kautta).

En muista osanneeni Windowsissa nähdä samassa koneessa olevaa Linux-partitiota. Linux kyllä pystyy käsittelemään samassa koneessa olevaa Windows partitiota kun tehdään tarpeelliset partition mounttaukset (liittämiset tiedostojärjestelmään) ja luku- (+kirjoitus-) oikeuksien annot. Verkossa kone voi nähdä toisesta koneesta vain niitä tiedostoja, joita käyttöjärestelmä tidostoistaan verkkoon antaa. Ellei itse näe, niin ei voi jakaakaan.

MrKAT

Tämä on jo 4:s "ilmainen" nettipäivä, kun Saunalahden  prepaid 4G nettiaseman saldo ei tipu. Ehdin aiemmin jo hermostua mutta nyt näyttäis siltä että lupaus pitää eli että netti maksaa korkeintaan 19,9 € per kk.

Siirsin tietoja koneelta toiselle jo muinoin ostamallani 1Gt:n U3-nettitikulla jonka löysin takin taskun pohjalta.  Win7:n perinteiseltä mekaaniselta kiintolevyltä vähän yli 100 megaa siirtyi 60 sekunnissa tikkuun, mutta tikusta Win10:n SSD-levyyn 6 sekunnissa. Vasta äsken tajusin wikipediasta  miksi kone pompsauttaa CD-asemaa ja CD-asemakin näkyy ylimääräisenä kuvakkeena, se tikun U3-ominaisuus on käynnistysominaisuus ja jotenkin se tarvii näyttäytyä CD:nä tms. (Epämiellyttävää.)

"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Hippi

Nyt on taas joku päivitys livautettu koneelle, kun kohteen maalaaminen aiheuttaa liitteessä näkyvän valikon ilmestymisen. Aikaisemmin siinä on ollut vain tuo alin rivi eli haku / kopioi / näyttökuva, joka on ollut ihan ok. Kuvassa näkyvästä hymynaamasta saa klikattua esiin peukutukset ylös ja alas vastauksena kysymykseen pidätkö tästä.

Eihän tuo periaatteessa häiritse, jos vaan käyttää alinta riviä, mutta kerran jo osuin vikaan ja siinä tuli esiin sivupalkkia ja jotain kirjautumispyyntöä tmv. En jäänyt sitä enempää tutkimaan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️