Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Hippi - helmikuu 21, 2019, 09:55:45
Kokeilehan sitä kohtaa jossa lukee "päiväys". Oletan, että siinä saapuneiden listassa sinulle on päivämäärä ja kellonaika näkyvissä. Päiväyksen kohdalta klikaten saat ne nousevaan tai laskevaan järjestykseen. Jos ovat väärässä järjestyksessä, niin klikkaa uudelleen, niin menee toiseen järjesykseen.

Se se oli, kaksi klikkausta tepsi. Tänks.

Jaska

Thunderbirdin viestilistan otsikkorivin oikeassa reunassa on pieni kuvake, jossa on + merkki laatikon sisällä. Siitä napauttamalla pääsee säätämään mitä tietoja listassa näytetään. Ja niitä otsikoita napauttaebn koko lista järjestetään napautetun mukaiseen järjestykseen Vuoronperään nousevaan ja laskevaan. Siitä välittämättä oliko tarkoittanut vai ei.

Norma Bates

Sitä en Thunderbirdin kanssa tajua, että aina kun vahinkoklikkaus on saanut sen postilistan sekaisin, niin siinä uudessa sekopääjärjestyksessä ei ole mitään järkeä. Siellä on siis päivämääriä ihan vinksin vonksin, uuden postin ryppäitä jossain keskellä ja vanhempaa alussa ja lopussa, tai milloin missäkin. Olen tsekannut että onko siinä sitten joku muu järjestys, esim. aakkosjärjestys, mutta ei.

Mutta onneksi tuo päiväyshommeli nyt hoitaa homman. Voisihan sitä tietysti yksinkertaisesti vaan hävittää vuosia vanhat postit, mutta siellä on kaikenlaista matskua jota en ole jaksanut jatkokäsitellä, kuten esim. äidin hautajaisiin liittyvää.

Jaska


Minulla sen otsikon vieressä on pieni nuoli ylös- (^ laskeva) tai alaspäin (v nouseva) näyttävä nuoli näyttämässä minkä mukaan järjestetty, paitsi kapeitten ketju-, tähti-, liite- ja luettujärjestysten ollessa kysessä ei ole. Lähettäjän tai vastaanottajan mukaan lajittelua käytän päiväyksen ohella.

Minulla Ubuntussa Mozillan Thunderbirdin suurin riesa on se että siitä katosi suomen kielen tuki ja koko ohjelma vaihtui englanninkieliseksi. Myöskään Firefoxissa ei ole toimivaa suomen kielen oikolukua, mikä epäilemättä näkyy kirjoituksissani täälläkin. Oikoluvun osalta oli pitkään käytetty suomalaisten harrastajien tekemää Vaoikko-pakettia, mutta Mozilla muutti kielipaketin liittymärajapinnan eivätkä Mozillan ohjelmat enää hyväksy ylläpitämätöntä oikolukupakettia. Suomen kielessä on oma sanojentaivutuskäytäntönsä, jota Mozillalla ei ole tarjota.

Kopek

#34
Läppäriin on asennettu Windowsin rinnalle omaan partitioon Ubuntu.

Haluan asentaa vanhentuneen Ubuntun tilalle MX-Linuxin.

Jos aloitan asentamisen, onko olemassa vaara, että asennus jyrää Windows-osion ja kaiken mitä siellä on? Teen parhaillaan varmuuskopiointia, mutta itse Windowsia en pysty varmuuskopioimaan. Koneen pohjassa oleva Windowsin sarjanumerotarra on kulunut, joten jos Windows menee, se on lopullista.

Formatoiko MX-Linuxin asennus Ubuntu-partition, niin ettei minun tarvitse tehdä sitä erikseen?

Varmuuskopioinnissa on ilmennyt pieni ongelma. Ubuntulla otetut "Print Screenit" eivät kopioidu liian pitkän ja monimutkaisen tiedostonimen takia. Täytyy keksiä jotain.

P.S. Taitaahan ohjeita löytyä, kun jaksaa etsiä.

https://www.dedoimedo.com/computers/ubuntu-14-04-install-guide.html

Hayabusa

^Pikaguuggeloinnilla löytyi komento jolla saa Windows 10:ssä tuoteavaimen esille.
Ensin avataan admin-tilassa komentorivi (tai PowerShell) ja sitten naputellaan: wmic path softwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey
(isoilla ja pienillä kirjaimilla on väliä)
Vanhemmilla winkkareilla saattaa olla jokin toinen tapa, mutta varmasti löytyy kun vähän etsii.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Jaska

Linux-partitiota ei tarvinne tyhjätä/formata uutta linux-asennusta varten (ei ainakaan Ubuntua asennettaessa). Tarkka pitää olla nimetessään mihin partitioon uuden linuxin haluaa asentaa (en suoralta kädeltä osaa neuvoa - vanhan linuxin ollessa käynissä partitiot pystyy kuitenkin katsomaan ja esim juurihakemistossa olevista hakemistonimistä voi päätellä). Ehkä itse keskeyttäisin asennuksen siinä vaiheessa kun se listaa partitiot ja kysyy mihin se asennetaan. Sellainenkin vaihtoehto voi olla tarjolla että kaikki levyllä aikaisemmin ollut poistetaan ja sitä et halua tehdä. Siis kun on kerrottu mihin parttioihin voidaan asentaa keskeyttäisin asennuksen  ja varmistaisn vanhassa Ubuntussa mitä ne partitiot ovat. Linuxin Windowsin rinnalle asennuksesta kannattanee myös googlailla etukäteen, vaikka lienetkin tuollaisen ennenkin tehnyt.

Ubuntun ja Windowsin tiedostonimissä sallitut merkit poikkeavat. Linuxista Windowsiin siirrtettävissä omissa tiedostoissa kaivattaneen nimimuunnos.
https://askubuntu.com/questions/671320/how-to-rename-file-names-to-avoid-conflict-in-windows-or-mac

Jaska

Muistiinpanojeni mukaan hain pääteikkunassa Windowsiibn muuttamistarpeisia tiedostonimiä:
find .  -name "*[<>:\\|?*]*" | rename   -n "s/[<>:\\|?*]/_/g" 

Ja periaatteessa suoritin kiellettyjen merkkien muunnoksen alaviivoiksi ilman suorituksen estävää -n:ää
find .  -name "*[<>:\\|?*]*" | rename  "s/[<>:\\|?*]/_/g"
Tämän itse tein ulkoisella kovalevyllä ja sieltä siirsin tiedostot Windowsiin.

Kotihakemistossa hakiessa kannattaa muistaa, että piilohakemmistojen tiedostoja tuskin on mieltä Windowsiin siirtää. Paitsi itse siirsin .thunderbird-hakemiston sähköpostiviesteineen sun muineen.

Norma Bates

Annoin taannoin Windows-päivityksen tulla koneelle. Sen jälkeen meni kummaksi. Chrome-selaimen kanssa kirjautuessa salasanat eivät enää esitäyttyneet looriinsa, vaan ne pitää kaivella omasta päästään tai kansiosta johon ole ne kirjoittanut, ja kirjoittaa itse laatikkoon. Tämä jatkui jatkumistaan, joten siirryin käyttämään Opera-selainta.

Jonkin aikaa meni normaalisti, eilen kun yritin tilata yhden kirjan AdLibriksestä, viimesuoralla alkoi yhtäkkiä sivusto väittää ettei tunnista osoitettani ja sitä ei oikeastaan ole olemassakaan. Tappelin aikani kunnes yritin ostoa Chromen kautta ja siinäkin oli jotain hankaluutta (koko selain ei ottanut käynnistyäkseen, vai mikä oli, en enää muista). Sain lopulta homman hoidettu Firefox-selaimella. Sitten palasin Operan pariin ja nythän vasta pirunpolska alkoi. Yritin käyttää Facebookia ja yhtäkkiä näppäimen painallus toi esille jonkun mittarin että isonnetaanpa kuvaa ja jokainen paikallus levitti sitä kuvanäkymää entuudestaan. Menin pois Facesta. Seuraavaksi kun yritin kirjoittaa osoitelaatikkoon jotain osoitetta yhtäkään merkkiä ei tullut esille. Sama juttu taisi olla Chromellakin, Firefoxilla ei. Jollain selaimella, en muista enää oliko Opera vai Chrome, kirjain e muuttui osoitekentässä euromerkiksi ja joku toinen kirjain venäläisen kirjaimen näköiseksi.

Siinä vaiheessa otin jonkun lyhyen virustutkimuksen, eikä mitään löytynyt. Jossain vaiheessa laitoin koneen sammumaan ja se eteni niin hitaasti että katkaisin sähköt väkisin.

Poistin Operan ja sen jälkeen kone muuttui yhtäkkiä salamannopeaksi. Onkin jo pidemmän aikaa tahmannut ja olla hidas kuin etana, tästä en ole varma milloin se alkoi. Otin pidemmän kaavan virustutkimuksen ja mitään ei löytynyt. Tänään tuntuisi toimivan normaalisti (kop kop).

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - helmikuu 26, 2019, 09:31:14


Poistin Operan ja sen jälkeen kone muuttui yhtäkkiä salamannopeaksi. Onkin jo pidemmän aikaa tahmannut ja olla hidas kuin etana, tästä en ole varma milloin se alkoi. Otin pidemmän kaavan virustutkimuksen ja mitään ei löytynyt. Tänään tuntuisi toimivan normaalisti (kop kop).


Opera, entinen Norjalainen, nykyisin Kiinalaisomistuksessa.


Google ilmeisesti hakukoneena ja se google haluaa tietää kaiken mitä tapahtuu operassa. Opera toimii kyllä sinänsä hyvin, mutta jos on paljon kaikenlaista sälää se hidastaa. Varsinkin vps-n käytettäessä, sehän ei ole ihan sama, kuin tor-verkon salaus. Sekään ei ole mikään tae, etteikö isoilla toimijoilla olisi omat tunnistimensa yhdyspisteissä, tai omat pisteensä siellä mukana.

Jaska


Koin Firefoxin kanssa selaimen merkittävän nopeutumisen kun välillä tyhjensin selaimen välimuistin. Siinä vaiheessa kun selaimen välimuisti kasvaa muistin swappausta vaativaksi, kone (Ubuntu PC:ssä) käy hitaaksi, toisinaan jumittuu täysin. Nyt koneella on käytettävissä 3,6 GB, josta Firefox käyttää 1,1 GB. Firefoxin ja Chromen käynnistäminen samanaikaisesti on uhkarohkeutta.

Kopek

Olen joskus asentanut Flickfetch ohjelman. Se ei toimi enää, vai onkohan se koskaan toiminutkaan. Kun sen yrittää käynnistää, tulee ilmoitus

"This application requires one of the following version of the .NETFramework: .NETFramework,Version=v4.7

Do you want to install this .NET Framework version now?

Kun vastaa "kyllä", avautuu selain ja siihen ilmeisesti Microsoftin sivu, josta voi ladata kyseisen tiedoston. Kun painaa "Download", ei oikeastaan tapahdu mitään. Jotain ehkä latautuu jonnekin, mutta en tiedä minne. eikä mitään taida ainakaan asentua, koska Flickfetch ei ala toimia vaan ilmoittaa samasta virheestä. Eli kierros alkaa alusta.

En usko, että ymmärtäisin, vaikka joku selostaisi. En tunne käsitteitä.

Hayabusa

#42
Käytin FlickFetchiä joskus paljonkin - olin reissuhommissa ulkomailla ja hotellikuoleman välttämiseksi piti saada viihdykettä mukaan. Nyttemin ei ole ollut samaa tarvetta. Joka tapauksessa päivitin tällä koneella olevan FlickFetchin. Versio näyttäisi olevan 5.0.0.3. Ohjelman ohjeista löytyy tieto:
FlickFetch toimii Windows 7:ssä ja sitä uudemmissa Windowseissa. Vaatimuksiin kuuluu vähintään .NET Framework 4.7 (linkki versioon 4.7.2).
Onhan vanhojen asioiden ystävä Kopekilla koneellaan seiska tai kymppi winkkari?

Tuo .Net on Microsoftin ohjelmistokomponenttikirjasto, jota tarvitaan VisualStudiolla koodattujen ohjelmien ajamiseen.

Muoks. Suora linkki .Net-lataussivulle https://dotnet.microsoft.com/download/dotnet-framework/net472
Runtime on tarkoitettu normikäyttäjälle.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek

Sain kun sainkin sen toimimaan toisessa koneessa, jossa ei ollut vanhaa versiota ennestään. En tiedä, sotkiko se. Lisukkeen (Framework 4.7) lataaminen ja asentaminen Microsoftin sivulta onnistui myös. Toisessa koneessa mikään ei tuntunut onnistuvan. Asentaminen ei käynnistynyt millään. Koneet ovat samanlaiset, ja molemmissa on Windows 7.

Kiitos neuvoista joka tapauksessa.

Pitäisi saada vähän uusittua tietokonekalustoa. Pääasiallinen koneeni (on myös toinen samanlainen, jota käytän harvemmin) on Dell Optiplex 740. Se on vanha kuin mikäkin. Koneet ovat peräisin Helsingin ammatillisista oppilaitoksista, eli ne olivat jo kovasti käytettyjä, kun ne saatiin kesällä 2012. Lujarakenteisia koneita, mutta aika on ajanut ohi. Näytöt ovat merkiltään Samsung SyncMaster 2243BW, nekin samasta paikasta. Juniori oli kesätöissä oppilaitoksensa huoltojoukoissa, kun konekantaa uudistettiin, ja kesätyöläiset saivat kukin yhden koneen ilmaiseksi ja toisen parilla kymmenellä eurolla ja kaupan päälle vieläå kaikenlaista johtoa ynnä muuta tarviketta (kolmaskin näyttö oli kuormassa). Itselle otetut koneet oli tietenkin päivitetty mahdollisimman hyviksi, eli ne olivat poistetuista parhaat.

Koneella pitäisi pystyä sujuvasti editoimaan ja pyörittämään 4k -videoita. Tai UHD taitaa olla virallinen nimitys tyypillisille ei-ammattilaisvideoille.

https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=1VK-0001-00422

Kopek

#44
Chromebook muuttui ykskaks ikäväksi. Oikean sivun vierityspalkki meni käyttökelvottomaksi. Olen tottunut käyttämään sitä hiirellä, koska onhan se yksi tietokoneiden perusjuttuja. Nyt on pakko rullata sivua nuolinapilla tai levyltä kahden sormen vedoilla. Hankalaa.

Miten kelvottomuus ilmenee? Siten, että vierityspalkki piileskelee sivun reunan alla. Se ilmestyy vähän näkyviin joskus, mutta kun hiiren kursorin vie sen lähelle, se häviää piiloon. Eihän sen näin päin pitäisi toimia vaan niin, että "scrollbar" tulee esille, kun hiiren vie sen kohdalle. Toisaalta on tietenkin vaikea viedä hiiri jonkin kohdalle, jos ei tiedä, missä se kohta on.

Epäilen, että ongelmalla on jotain tekemistä "Ubuntun" kanssa - tai ei välttämättä Ubuntun vaan jonkun taustasysteemin, joka löytyy sekä Ubuntusta että Chrome OS:stä. Olen tullut tähän (todennäköisesti väärään) johtopäätökseen siksi, että Linux-versioista nimenomaan Ubuntussa on surkean huono vierityspalkki. Se muuttui huonoksi jossakin versiopäivityksessä muutamia vuosia sitten. Päivityksellä ilmeisesti pyrittiin siihen, että palkki olisi siististi pois tilaa viemästä silloin, kun sitä ei käytetä. Uudistus johti kuitenkin siihen, että palkista ei tahdo saada hiirellä otetta, koska se on kapea ja pakenee helposti näkymättömiin. Tuollainen ominaisuus on todella ärsyttävä. Ja nyt Chromebook vei ärsyttäyyden huippuunsa ja teki palkista lopullisesti käyttökelvottoman. Tuosta noin vain.

Olen vähän googlailllut tätä asiaa ja löytänyt paljon valituksia aiheesta. Google näyttää vähättelevän ongelmaa, vaikka kyseessä on selvä virheominaisuus.

P.S. Sain ongelman ratkaistua seuraavalta sivulta löytyvän ohjeen avulla.

https://www.makeuseof.com/tag/fix-chromebook-annoyances/

Toisaalta nyt se scrollbar on aina siinä. Ei minua haittaisi, jos se häviäisi näkyvistä, kun sitä ei käytä, mutta ominaisuuden pitää toimia kunnolla tai ei ollenkaan.