Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 14, 2020, 14:51:19
^
Näyttäisi korjaantuneen jo ongelmat. Ainakin Tuubi ja Gmail toimivat.
Mykkänä olivat kaikki tilipohjaiset Googlen palvelut, eli kaikki niihin kirjautuneet tai sitä yrittäneet olivat ongelmissa. Suomessa tavallinen kuluttaja käyttää lähinnä Googlen sähköpostia ja hakukonetta, mutta suuressa maailmassa esim. monet oppilaitokset nojaavat täysin Googlen palveluihin; samoin kaikenlaiset älyvempeleet (Kuten kotien turvajärjestelmät ja -kamerat) pyörivät niillä - ja niihin pitää silloin olla aina kirjautuneina.

Henkilökohtaisesti tilanne ei oikeastaan edes haitannut, kun käytän arjessa joka tapauksessa monia muita palveluita. Mutta tapaus tarjosi lyhyen väläyksen siitä miten verkkomaailma makaa, kun yhden amerikkalaisen teknologiajätin palvelut kyykkäävät.

Siellä taidettiin olla muutamissa palvelinsaleissa ja verkkoliikenteen solmukohdissa pienehkössä paniikissa. "Ohshitohshitohshitshitshit"... :)

Sala liitto: Pari päivää sitten tuli julkisuuteen, että Yhdysvaltain ylin hallinto (Pentagon mukaan lukien) ja ohimennen myös maan finanssipalvelut ovat olleet historian laajimman murron ja vakoilun kohteina. Tyypillisesti tämmöiset ongelmat - kuten nyt Googlella - koskevat niitä verkkotoimintoja, jotka liittyvät juuri autentikointipalveluihin.

Murron kohteena oli autentikointipalveluja tarjoava Solarwinds. Suorittiko Google nyt jonkin pikku ydinpalvelupyyhkäisyn autentikointien suhteen?

Tai sitten vaikka niin, että luottokorttiyhtiöiltä palvelut menettänyt PornHub joutui deletoimaan alustaltaan kaiken amatöörisisällön, käytännössä yli 10 miljoonaa tiliä. Olisiko sillä samalla jokin kytkös Google-tileihin?! Elämmekö foliohattuisia aikoja?! :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Jaska

Sähköpostiohjelmani käsittelee useitten gmail-osoitteitten sähköposteja ja myös muita sähköpostiosoitteita ja oli ruudullani auki. Yllättäen ruudulleni rävähti vuoron perään jokaisesta gmail-tilistä - myös niistä joihin en muuten ollut kirjautuneena kuin sähköpostiohjelmalla - ikkuna jossa Googlen nimissä pyydettiin Google-tilin salasanaa sähköpostiohjelman käyttöön ja sen antamisen jälkeen tuli liuta turvallisuusvaroituksia uusista kirjautumisista kyseisten Google-tilien ja niiden palautustilien posteihin. Pohdin salasanojen kalastelun mahdollisuutta ja tarpeellisia toimiani siihen. Jälkeenpäin näin uutisista Googlen tunnistautumispalveluiden kaatuneen. Googlen selitystä en ole vieläkään nähnyt.

Hippi

Microsoft on varmaan ajatellut, että tarpeeksi monesti kun toistaa, niin kyllä ne oppii.

Uuden koneen myötä otin Officepaketin käyttöön ja siitä sain s-postiohjelmaksi Outlookin, joka minulla on aikaisemminkin ollut ja johon olen töissäkin tottunut. Jonkin ajan kuluttua ihmettelin, että s-postiohjelman avaaminen meni pieleen. Kun klikkasin kuvaketta tehtäväpalkissa, niin sovellus ei heti käynnistynytkään, joten klikkasin uudelleen. Hetken päästä minulla sitten olikin sovellus kahdesti auki. Tilanne toistui satunnaisesti, mutta yleensä sovellus käynnistyi siivosti ja kertaalleen.

Mitään selitystä ilmiölle ei annettu. Aikaa myöten tulin siihen tulokseen, että koneellani jossain jemmassa oli päivitykset, jotka asennettiin ennen käynnistymistä, joten siitä johtui käynnistyksen viive, jonka luulin tarkoittaneen, että käynnistys epäonnistui. Nyttemmin olen jo "ominaisuuteen" tottunut ja annan klikkauksen jälkeen aikaa enkä hosu uuden klikkauksen kanssa.

Ihmetyttää kyllä, että päivitystoimintoon ei ole voitu laittaa pientä pop-up-läpyskää tekstillä "odota hetki, päivitetään sovellus". Olettaisin, että suurin osa käyttäjistä on kuitnekin lukutaitoisia, joten tuo voisi rauhoittaa hätäisimmät ihmettelijät, kun päivitys kuitenkin kestää sen puolisen minuuttia joskus jopa enemmänkin, mikä on "pitkä aika" klikkauksesta sovelluksen aukeamiseen.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Kopek

#678
Teen videot ja valokuvat Windows-ympäristössä, mutta minulla ei ole juuri nyt käytössäni Windows-konetta vaan Chromebook ja kolme läppäriä, joissa on eri versioita Linuxeista. Tehokkain läppäri, joka sekään ei ole tehokas vaan yli kymmenen vuotta vanha peruskone, joka sopisi parhaiten videoiden vääntämiseen, mutta hommasta ei oikein tunnu tulevan mitään. Käyttöjärjestelmänä on Ubuntu 20.04.

Tein Ubuntulla Youtube-videoita HD-kameran .mts -tiedostoista ja vuonna 2011, joten pidin itsestään selvänä, että kun yhdeksän vuotta on kulunut, asiat ovat kehittyneet, ja nyt homma olisi vielä helpompaa. Mutta mitä vielä. Tuntuu, kuin kehiys olisi mennyt taaksepäin.

Perusasennettuna Ubuntu ei pyöritä oikeastaan minkäänlaisia videoita, mutta latasin kaiken maailman "restricted extras" ynnnä muut, mitä ohjeissa neuvottiin. Nyt vts-player pyörittää jo jotain, mutta ei vieläkään ilmeisesti kaikkea. En ole kokeillut trp.videoita, jotka kuuluvat hankalimpaan päähän. Niitäkin olen saanut Linuxin näyttämään sopivilla kodekeilla.

Ubuntun oma liitännäissoitin "videos" näyttää vain mustaa ruutua. Se kyllä avautuu oletusohjelmana, mutta kuvaa ei näy eikä ääntä kuulu. Mitä tällaisilla tekee.

Ylipäätäänkin Ubuntu 20.04:n käyttäminen tuntuu olevan jatkuvaa "Ubuntu has experienced an internal error " -tyyppisten ilmoitusten katselemista. Eivät ne toistaiseksi ole konetta kaataneet, mutta vähän epävarma tunnelma tuollaisesta tulee. "Bugi-Ubuntu" sopisi parhaiten järjestelmän nimeksi. Tuntuu, että ensimmäiset asentamani Ubuntut vuonna 2008 ja sen jälkeen olivat parempia kuin nykyiset.

Minulla ei ole pakottavaa tarvetta tehdä juuri nyt videoita, joten noilla asioilla ei ole suurta väliä. Olisin kuitenkin uteliaisuuttani kokeillut, miten homma onnistuisi. Taustamusiikkia - vai pitäisikö puhua äänistä - tekisin LMMS:llä. Se tuntuu toimivan. 

Minulla on yhdessä koneessani MX-Linux, joka on saanut hyviä arvosteluja testeissä ja joka on ykkösenä "DistroWatch -sivuston kävijälaskurissa. Tuossa järjestelmässä taitaa tulla mukana kodekkeja videoihin melko kattavasti, ettei kaikkea tarvitse myöhemmin maailmalta etsiä ja latailla. MX on ollut aivan OK, sen verran mitä sitä olen kokeillut ja käyttänyt. Melkeinpä suosittelisin sitä jollekin, joka ensikertalaisena haluaisi kokeilla Linuxia. Ubuntun parhaat päivät ovat mielestäni takana. Voihan sekin tietysti vielä joskus uudelleen nousta.

Ykköskriteeri käyttöjärjestelmässä on mielestäni vakaus eli se, että järjestelmä ei kaadu eivätkä ohjelmat kaadu. En halua, että kirjoittamani teksti tai suurella vaivalla tekemäni videot ja valokuvat "häviävät" järjestelmän tai ohjelman romahtaessa.

Toinen kriteeri on se, että järjestelmän puitteissa pitää pystyä tekemään asioita. Siksihän tietokoneet ovat olemassa. Minulle ei riitä pelkkä käyttöjärjestelmän kanssa leikkiminen. Haluan "luoda" koneella jotain. Ohjelmat ovat työkaluja ja järjestelmä on työkalupakki. Niistä ei pitäisi tulla itsetarkoitus.

Kolmas kriteeri on se, että järjestelmän pitää olla miellyttävä ja riittävän helppokäyttöinen. Järjestelmän tulee olla ominaisuuksiltaan sellainen, että sen kanssa ei ärsyynny, eikä siihen ylipäätään tarvitse kiinnittää huomiota. Se tekee hommat taustalla kuin uskollinen palvelija eikä diivaile eikä pidä ääntä itsestään.

Lisäys: Edellä mainitut ongelmat videoiden käsittelyssä johtuvat osittain siitä, että olen sössinyt systeemin asentamalla monta työpöytäversiota ja vaihtamalla kieltä ja ylipäätään sohimalla. Pitää ehkä formatoida koko roska ja aloittaa alusta. Ehkä asennan Xubuntun. En nyt jaksa selittää tarkemmin, ja tuskin se ketään kiinnostaisikaan.

Hayabusa

Oikotien koodiapinat ovat taas on unohtaneet testauksen. Varmaan tullut joku "hieno" päivitys. Saitti toimii Chromella, mutta Firefoxilla näyttää tyhjää. Samanlaista amatöörien puuhastelua kuin koronanyrkit!
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Aave

On jo pitkään ärsyttäneet sellaiset otiskoinnit, joissa jokin taho "paljastaa" jotain. Tässä nyt kuitenkin yksi sellainen:

Google paljasti: Tässä syy miksi Googlen palvelut kaatuivat (afterdawn.fi).

Kuten arvelin, niin ongelma liittyi autentikointijärjestelmään, mutta oikeastaan Google ei varsinaiseti paljastanut mitään. Se tiedotti, että tämmöinen ongelma oli. Saa siihenkin uskoa, vaikka kyse voi lopulta olla jostain ihan muustakin. Itse en ole päättänyt, uskonko Googlen tiedotetta vai en. :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

Tämän kuun 10. päivä oli jotain takkuamista Mesessä ja testailin kahdella FB-profiilillani sen toimivuutta tai lähinnä toimimattomuutta. Juuri äsken tuli viesti "kukkuu", joka on ehkä kiertänyt muutaman kerran maapallon ympäri ja piipahtanut kuussakin tässä välillä. Missähän se on ollut juntturassa :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

Viikon parin sisään jotain on tapahtunut mystistä yöllä kahteen kertaan joka ilmenee näin: Avaan läppärin (kannen) jonka piti olla lepotilassa mutta onkin nyt led pimeänä eikä käynnistykään normaalisti. Painan käynnistys nappia niin tulee txt-dos-tasolla virhe-ilmoitus että keskeytyi poikkeuksellissti ja valikko että valitse missä tilassa käynnistetään. En tee mitään ja lopulta käynnistää Win7:n alusta kuten muuten ennenkin vikatiloista toipuessa.  Läppäri ei ole verkossa eikä mokkulassa.
  Win7:lle ei pitäisi olla päivityksiä mutta Acrobat pdf reader tai joku semmonen ei ole saanut joskus ladattua päivitystä.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Hippi

Eihän tuossa ole mitään outoa. Tuohan oli minullakin win7 läppärissä aika tavanomaista, että noita käynnistysvirheitä tuli aina joskus. Yleensä silloin, kun oli kiire päästä koneelle jostain syystä (harmin maksimointi). Sanoin sitä vain ominaisuudeksi.

Ei varmaan sen kummoisempi kuin että sammutuksessa, tai sinulla lepotilaan mennessä, on joku bitti jäänyt poikittain.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska


Win 7:lle vielä tänä vuonna - tuen tammikuussa loputtua - tulleet Windows ohjelmistopäivitykset ovat myös minulle aiheuttaneet virhetilanteita. Ja kaverille kanssa. Työläppäriä ei saanut enää käynnistettyä työskentelykelpoisesti.

Jostain netistä luin oman tilanteeni ohjeeksi vaihtaa käyttöjärjestelmää, jos se vielä on mahdollista. Omassa tapauksessani vaihdettiin koko kone.

Kopek

Olen skannaillut negatiiveja ja dioja vanhalla Pentium koneella, jossa on Windows XP ja kuvaputkinäyttö. Syitä näin vanhan kaluston käyttämiseen on useita. Pelkistäen voi sanoa, että systeemi on rakennettu tämän koneen ympärille. Kaikki on vähän vanhaa.

Nyt tuntuu, että joko tietokone hajoaa tai ohjelmat hajoavat tai jokin muu hajoaa. Taisin juuri skannata viimeisen kuvan tuolla koneella. Seuraavia ongelmia on ilmennyt. Osa niistä on ilmestynyt joskus, mutta saatu jotenkin ohitettua. Osa on ilmestynyt silloin tällöin, mutta näistäkin selvitty. Osa ilmestyi tänään.

Kone ei aina tunnista lisälaitteita, mitkä siihen on liitetty. Joskus ei toimi hiiri, joskus ei toimi näppäimistö. Ja nyt uusimpana ongelmana kone lakkasi tunnistamasta ulkoiset kovalevyt ja lopulta (yhden skannauksen jälkeen) myös skannerin.

Kun rapalasin skannerin ja tietokoneen välissä olevaa johtoa, sen irrottaminen sekunniksi ja uudelleen kytkeminen sai tietokoneen sammumaan ja käynnistymään uudelleen. Ei kai nyt yhden USB-johdon irrottamisen pitäisi sammuttaa tietokonetta.

Skannaaminen oli tavallista hitaampaa, ja kun kuvaa yritti korjailla, ohjelma jumiintui täysin. Onneksi jumi meni ohi, ja sain "hätätallennettua" kuvan. Tuntui niin kuin koneesta loppuisi teho ja/tai muisti. Siirsin kuvan verkon kautta (joka ihme kyllä toimi) toiseen tietokoneeseen ja korjailin siellä. Tallensin sen tällä toisella tietokoneella ulkoiselle kovalevyllä. Kuten kerroin, vanha Pentium lakkasi tunnistamasta ulkoiset kovalevyt.

Isojen kuvien käsitteleminen on normaalistikin hidasta tuolla vanhalla koneella, mutta se kuitenkin onnistuu, eikä kone mene jumiin. Nyt homma tökki joka mutkassa. Kone muuttui yhdessä vaiheessa epävakaan tuntuiseksi, niin että hiiren kursori liikkui erittäin hitaalla viiveellä ja muutkin asiat tapahtuivat "sitten joskus". Tiimalasi pyöri vähän väliä, ja tämä kaikki tapahtui rutiinitilanteissa, jossa normaalisti ei ole hidastelua.   

Pitäisi ostaa uusi hyvä kone, kun olisi rahaa. Skannerin tilannekin on kysymysmerkki. Se on jo 13 vuotta vanha. Uuden koneen kanssa tulee tosin ongelmia ohjelmien kanssa, mutta tästä puolesta en halua kertoa enempää. Jollakin Linuxilla ja Gimpillä ei oikein pärjää, jos tosissaan harrastaa vanhojen kuvien skannailua ja korjailua. Teen Gimpillä hätätilanteessa jotain, mutta se on mielestäni epämukava käyttää. Asiat tapahtuvat kömpelösti ja monimutkaisesti.

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 20, 2020, 18:40:02
Eihän tuossa ole mitään outoa. Tuohan oli minullakin win7 läppärissä aika tavanomaista, että noita käynnistysvirheitä tuli aina joskus. Yleensä silloin, kun oli kiire päästä koneelle jostain syystä (harmin maksimointi). Sanoin sitä vain ominaisuudeksi.

Ei varmaan sen kummoisempi kuin että sammutuksessa, tai sinulla lepotilaan mennessä, on joku bitti jäänyt poikittain.
Kyllä se oli outoa. Jos joskus on em. virhekäynnistys tai jumiutunut(niin ettei edes sammutusnappi auta ja akku irrotettava) niin niitä on ehkä 2-4 kertaa vuodessa. Ja aina virta päällä olen ollut  paikalla tekemässä jotain. Ei öisin.
MUTTA minun piti tälle päivää sammuttaa aamulla kone täysin (norm. tulee viikon parikin pidettyä valmiustilassa yötä päivää) ja kun äsken käynnistin niin kone pimpsautti kilahtaen ikkunan ihmeen nopeasti. Kun katsoin tehtävähallintaa niin alle 3 minuutissa prosessori oli 1% teholla. Normisti tähän on viime vuosina kulunut noin 8 minuuttia.
=> Eli läppärini on tehnyt itselleen JOULUSIIVOUKSEN! Nyt se on kuin nuoruudessaan: jouheva ja virkeä!  :D :D :D

Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Hippi

^
Kunnes huomaat, että joku tärkeä palikka onkin hukassa tyystin :D

Kyllä minulla on tapana siivota konetta säännöllisesti, kun sinne kerääntyy kaikkea turhaa tauhkaa, vaikkei itse juuri mitään tallettaisikaan. Aiemmin oli maksuton siivooja netistä, mutta nyt on maksullinen, joka putsailee kaikenlaisia roippeita pois, päivittelee ajurit, kun niitä en itse osaa tai uskalla ronkkia, sekä hoitaa vieä virusturvan. Tuo pistää "nukkumaan" myös sovellukset, jotka yleensä käynnistyy käynnistymisen yhteydessä, muttaj oilla ei ole paljonkaan käyttöä, eli ne eivät ole turhaan kärkkymässä, josko haluan niitä käyttää. Tarvittaessa ne kyllä käynnistyvät sitten ihan normaalisti.

Varmaan maksuton noihin kaikkiin toimiin löytyisi edelleen, mutta kokeilen nyt tällä kokoonpanolla.

--

En jaksa ärsytysketjuun siirtyä valittamaan, niin valitanpa tänne.

Minua ärsyttää melkoisesti ne erilaisten ikkunoiden, tai palstojen piilotetut ... miksi niitä nyt sanotaan, jotka on oikeassa reunassa ja joilla saa sisältöä skrollattua? No, olkoonpa vaikka skrollausnauha. Joskus saa olla todella tarkka, että sen parin millin ohuen nauhan edes löytää tai tajuaa, että sellainen on piilossa. Sitten kun sen löytää, niin tarkkana saa olla, että siihen osuu hiirellä voidakseen kelata tekstiä esiin. Aivan raivostuttavat keksintö. Senkin olisi voinut toteuttaa niin, että se on piilossa vain, kun skrollattavaa ei ole, mutta olisi näkyvissä ja tarjolla aina, kun sille on käyttöä.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Lisää ärsytystä tänne. Muistaakseni aiemminkin on ollut puhetta siitä, miten s-postin palveluntarjoaja tai sovellus omin päin arpoo jonkin postin roskapostiksi.  Nyt taas vahingossa huomasin, että 19. 20. päivä saapuneet kaksi viestiä oli joutunut roskapostikansioon. Olisi ollut mukava nuokin viestit tuoreeltaan lukea, vaikka tässä tapauksessa ei mitään vahinkoa ollut tapahtunut, että viestien lukeminen myöhästyi.

Tällä kertaa postiloota oli Outlook.com. Gmailissahan tuo on aika tavallista, että palvelu "tietää käyttäjän toiveet paremmin".

Sinällään kummallista tuo arpominen, että sellaisestakin osoitteesta tulevaa postia tulkitaan roskapostiksi, johon käyttäjä itse on lähettänyt postia ja josta aiemmin tullut posti on jo ongittu pois roskaposteista. Huonosti tuntuu oppivan ja ovat tosikovapäisiä nuo s-postipalvelut.

Noistahan saattaa tulla isompaa harmiakin, jos ei riittävän aktiivisesti noita kansioita käy kurkkimassa.
Minulla on s-postiohjelmaan (Outlook) sijoitettu neljä eri s-postiosoitetta, joten ne kaikki ei todellakaan yhdellä silmäyksellä ole vasemman laidan kansiolistassa nähtävissä ja vain saapuneet kustakin olen laittanut suosikkeihin, joten ne näkyy aina yhdellä vilkaisulla. Tuntuisi aika hullulta laittaa suosikkeihin roskapostikansiotkin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska


Minusta toivottavaa on, että sähköpostiohjelma näyttää mihin postilaatikkoon postia on saapunut, onpa sijoitettu saapuneiden tai roskapostin kansioon. Itsellänikin jää roskaposti usein pitkäksi aikaa tarkistamatta ja varsinaista roskapostia nettikasinoista ja huijauksia suomi24:n tyyliin ei nykyisin juurikaan tule - ei paljoa roskapostiksi luokittelemattakaan. Miksi joku on nyt luokitettu roskapostiksi, ei juurikaan ole ilmeistä. Sähköpostiohjelman roskapostisuodatuksen varmaan saa halutessaan kytkettyä poi päältä. Office 365:n Outlookista en tykkää, siitä puuttuu vanhan Outlookin selkeys alkaen luettujen ja lukemattomien viestien erottumisesta.