Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: Lenny - elokuu 27, 2021, 18:19:12
Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - elokuu 26, 2021, 22:23:12
Verkkokaupan sivuilla olevassa koneen esittelyssä käy ilmi, että ilmeisesti ainakin kaksi 3,5 tuuman paikkaa olisi vapaana ja jos onnistun tulkitsemaan 3,5-tuumaa oikein, tähän olisi asennettavissa ainakin kaksi kappaletta useamman teran kokoista SATA-levyä.

Kyllä sinne sitten saa tarpeeksi tavaraa. Tuossa kannattaa myös konsultoida myyjää, sillä 3,5 tuuman levyt on pääasiassa pyöriviä vanhan ajan levyjä, suurin osa SSD-levyistä on joko 2,5 tuumaa tai sitten nykyään vielä pienempiä M.2-levyjä. Eli jos haluat nopeamman ja hiljaisemman levyn, varmista että on natiiviseti 3,5 tai sitten tarvitset 2,5->3,5 adapterin. Näiden kanssa menee aikaa ja hermot helposti, joten kannattaa ulkoistaa se pähkäily myyjälle mahdollisuuden mukaan.

Mä laitoin tästä sähköpostia verkkokaupan asiakaspalveluun. Saa nähdä, mitä vastaavat vai vastaavatko mitään.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

#916
SSD-levyjä koskeneeseen lisäkysymykseeni tuli palautetta että 2.5 tuuman SSD-levyt sopivat tähän myös ja kelkkojen pohjassa on ruuvipaikat pienemmille levyille.

EDIT: siellä olisi verkkokaupalla niinkin isoja kuin 8Tt:n SSD-levyjä. Eli ei jää ainakaan kiinni tilasta. Pitää viikonloppuna katsoa, missä nuo 3,5 tuuman kelkat tässä koneessani oikein sijaitsevat. Pitää myös selvittää, minkä kokoluokan levy tai levyt olisivat tekoälylaskentaa varten optimaaliset, sikäli kun maksimi luku- ja kirjoitusnopeus vakioidaan näiden tämän tyyppisten SSD-levyjen nopeuksiin. Eli onko parempi yksi oikein tilava SSD-levy vai kenties kaksi hieman vähemmän tilavaa SSD-levyä vai onko sillä mitään merkitystä.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Kopek

Olin asentavinani siskon vanhaan (n. 2013) HP Pavillion 17 läppäriin Linux Mint Xfce:n. Homma meni pieleen. Kone nimittäin käynnistyy aina Windowsiin (8). Grubloader ei ilmesty.

Googlailin vähän, ja kävi ilmi, että kyseessä on tyyppiongelma. Ratkaisujakin tarjottiin.

https://puolanka.info/goto/hp-pavilion-17-notebook-pc/
https://askubuntu.com/questions/244261/how-do-i-get-my-hp-laptop-to-boot-into-grub-from-my-new-efi-file

Ohjeissa on se ongelma, että ne ovat liian vaikeita ja pitkäjännitteisyyttä vaativia minun "kaikki heti tai ei mitään" -luonteelleni. Pitäisi lähteä aivan perusteista.

Olen joskus vuosia sitten onnistunut muuttamaan jotain tiedostonimiä Linuxin kansioissa, mutta en muista enää, miten se tapahtuu. Jostakin löytyi aikoinaan ohjeita. Tein siis jotain sen tyyppistä, mitä noissa linkeissä neuvotaan, mutta kyse oli eri asioista. Tavallaan perusjuttuja, mutta jos niitä joutuu tekemään muutaman vuoden välein, kuka niitä muistaa. Olisiko se ollut jotain tällaista...

https://www.howtogeek.com/413514/how-to-edit-text-files-graphically-on-linux-with-gedit/

Kaiken maailman salasanat tietenkin vaikeuttavat hommaa.

Siskon koneen Windows 8 on niin jumissa, että tavalliset kirjoitetut kirjaimetkin tulevat ruudulle kymmenen sekunnin viiveellä. Kun tiedostonhallinnan avaa, levyjen tiedot (tunnukset ja sisällysluettelo) tulevat näkyviin milloin ehtivät eli joskus minuutin päästä. Ja tätä rataa. Kone on käyttökelvoton sotkupesä. Asiat tapahtuvat kuin äärimmilleen hidastetussa elokuvassa.

Kun tikulta pyöritin Mintiä, kone oli sutjakka niin kuin kuuluukin. Siskokin kokeili ja ihmetteli ja antoi luvan Linuxin asentamiselle Windowsin lisänä. Ja minä epäonnistuin, totta kai. Taas kerran.

Jaska

#918
Vastaan vain helpoimpaan kysymykseen tiedostonimen muuttamisesta linuxissa

Tekstimuokkaimilla kuten nano (päätteessa eli komentoriviltä) ja gedit (graafisessa käyttöliittymässä) muokataan tekstitiedoston sisältöä, ei tiedoston nimeä. Tosin avatun (ja mahdollisesti muutetun) tiedoston voi tallettaa uudella nimellä, mutta vanha jää olemaan ja tarvittaessä vanha tiedosto pitää  poistaa erikseen.

Normaalisti 5iedostonimi muutetaan linuxin graafisessa  ympäristössä Tiedostot (files) ohjelmalla  (vrt. Windowsin tiedostohallinta) valitsemalla  tiedosto hiiren toisella korvalla ja valikosta Nimeä uudelleen.

Komentoriviliittymässä
    cd hakemisto
    mv vanhanimi uusinimi

Tähän ohje on helppo löytää hakukoneella https://www.google.fi/search?q=rename+file+linux

Mutta ongelmana koneessa on miten saada epäonnistuneesti asennettu linux käyntiin ja siinä en ota riskiä antaa neuvoja. Nythän kone kuitenkin käynnistää Windowsin ja sekin saattaa loppua kun käynnismekanismia ropeloidaan.

https://duckduckgo.com/?q=HP+Pavillion+17+install+Mint+dual+boot+Windows

Paneutumatta ensimmäiseen ohjeeseesi, on huomattava, että jos tiedostoja halutaan uudelleennimetä ja siirrellä, niin se tapahtuu siinä käyttöjärjestelmässä joka käynnistyy eli varmaan  kovalevyltä ajettavassa Windowsista tai tikulta ajettavasta muusta käyttöjärjestelmästä, jolloin temppuja tarvitaan, että kovalevyä päästään muuttamaan.

Kopek

Jatkan asian selvittelyä. Mielenkiintoinen havainto on ollut tähän mennessä se, että kun koneen käynnistää tikulta, jossa on Linux Mint, kone ei käynnisty live-sessiossa, vaan kovelevyllä olevana versiona. Alkuperäisessä asennuksessa valitut kieli- ja muut tiedot ovat kohdallaan.

Onhan sekin tietysti yksi vaihtoehto, että pitää tikun kiinni koneen kyljessä, kun käynnistää sen. Pitää valita mahdollisimman pienikokoinen tikku, ettei se häiritse.

Hayabusa

Jos VHP ei keksi mitä tallentaisi koneensa uusille levyille, niin täällä olisi ehdokas.
Supertietokone askarteli mallin koko universumista – lataa ilmaiseksi netistä
"Vain" 100 teraa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

-:)lauri

#921
^
100 teraa on kyllä aavistuksen verran liian paljon mun budjetille. En ymmärrä tekniikasta juuri mitään, mutta maallikkona veikkaisin, että ei todennäköisesti mahdu koneeseen millään keinoilla noin paljon teroja tai ainakaan niin, että levytilan ja prossun välillä latenssi pysyisi riittävän alhaisena, simulaation pyörittämiseksi. Tuon alkuperäisen uutisartikkelin (https://www.digitaltrends.com/news/virtual-universe-download/) perusteella supertietokone on tuottanut lähes miljardi kappaletta 12 megapikselin kuvaa universumista. Vaikuttaisi siltä, että tuota kai voisi pyörittää tällaisella bulkkikoneellakin tyyliin "google earth" jos vain tallennustila-ongelman voisi jotenkin ratkaista.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

Jimmsillä olisi - jos oikein ymmärsin - 2 tuuman ssd-levyjä, joiden luku- ja kirjoitusnopeus on tuplasti nopeimpien verkkokaupan 2 tuuman ssd-levyjen. Turkuun en lähde konettani roudaamaan, jotta saisin myyjältä takuun kovalevyyn, joten pitää hommata hitaampia levyjä verkkokaupasta ja asennuttaa levyt heillä, niin saa levyihin takuun.

Tosin tulkitsinko oikein että nämä molemmat ovat 2 tuuman levyjä ja että tämä levy on "puolet" hitaampi kuin tämä levy?
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Kopek - syyskuu 16, 2021, 11:02:09
Jatkan asian selvittelyä. Mielenkiintoinen havainto on ollut tähän mennessä se, että kun koneen käynnistää tikulta, jossa on Linux Mint, kone ei käynnisty live-sessiossa, vaan kovelevyllä olevana versiona. Alkuperäisessä asennuksessa valitut kieli- ja muut tiedot ovat kohdallaan.

Onhan sekin tietysti yksi vaihtoehto, että pitää tikun kiinni koneen kyljessä, kun käynnistää sen. Pitää valita mahdollisimman pienikokoinen tikku, ettei se häiritse.

Huomasin, että tikulla ei ole tekemistä asian kanssa. Kone käynnistyy omalta levyltään. Käynnistäessä pitää painaa F9 ja valita sieltä.

Asiasta toiseen.

Haluaisin kopioida vanhoja VHS-nauhoituksia tietokoneelle niin kauan kuin vanhat VHS-nauhurit vielä toimivat. Kello käy, ja lopullinen VHS-videoiden menettäminen uhkaa.

Ongelma on se, että aika on ajanut jo ohi tästä hommasta. Kaupoista löytyy erilaisia "kapturointilaitteita", jotka liitetään USB:hen. Netistä löytyvät arviot niistä on toinen toistaan murhaavampia. Videoissa on häiriöitä ja niiden laatu on muutenkin surkea. No, VHS-videoiden laatu on mikä on, mutta eivät ne nyt saisi enää oleellisesti heikentyä kopiointihommassa.

Ostin kerran Verkkokaupasta Terratec-merkkisen ulkoisen kopiointivälineen, joka liitetään USB-töpseliin. Se oli yksi surkeimmista virheostoksista, mitä olen koskaan tehnyt. Se taisi olla jokin palautustuote, mutta maksoin siitä silti törkyhinnan. Selkokielellä sanottuna sillä ei tehnyt yhtään mitään. Se oli absoluuttinen roska. Videoiden laatu oli ala-arvoinen, ja videot olivat täynnä häiriöitä.

Pelkään pahoin, että nykyisin myytävät USB-kytkentäiset laitteet eivät ole tuon kummempia. Ainakin murska-arviot viittaavat siihen.

Minulla on vanha Pinnacle-kortti, joka tekee kohtuullista jälkeä. Varmaan parempiakin on ollut aikoinaan myytävänä, mutta ei taida olla enää. Kortin ongelma on se, että se ei käy uudempiin tietokoneisiin. En muista enää miksi se ei käy, mutta jokin ongelma siinä oli. Vai oliko kyse siitä, että kortin ajurit eivät toimi Windows XP:tä uudemmissa versioissa. Jokin yhteensopivuusongelma siinä oli.

Korttia olisi siis pakko käyttää ikivanhassa Pentium-koneessa (en tiedä, auttaisiko XP:n asentaminen johonkin uudempaan koneeseen). Ongelma on se, että ikivanhassa Pentium -koneessa ei toimi yli 500 Gb:n kovalevy. En tiedä tai muista miksi, mutta kokeilin, eikä toiminut.

Tarvitsisin siis max 500 Gb:n SATA-levyn. 

Niitä löytyy 2,5 tuumaisena, mutta saako sellaisen käymään vanhaan pöytäkoneeseen. Eikös niissä ole 3,5 tuuman levyt.

Osoitan syvän tietämättömyyteni kyselemällä tällaista. Ja laiskuuteni, kun en jaksa googlata.

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Kopek - syyskuu 16, 2021, 11:02:09
Jatkan asian selvittelyä. Mielenkiintoinen havainto on ollut tähän mennessä se, että kun koneen käynnistää tikulta, jossa on Linux Mint, kone ei käynnisty live-sessiossa, vaan kovelevyllä olevana versiona. Alkuperäisessä asennuksessa valitut kieli- ja muut tiedot ovat kohdallaan.

Kuten huomasit, se että tikku on kiinni koneessa, ei tarkoita että kone käynistyy tikulta vaan että kone valitsee käynnistystaltion koneen BIOSiin tai UEFIin talletetusta taltioiden järjestyksessä ensimmäiseltä taltiolta joka on läsnä. Useissa koneissa esimerkiksi F12 käynnistyksessä alaspainettuna - tieto löytyy siis emolevyn dokumenteista - päästää valikosta valitsemaan esim. USB:ltä käynnistyksen. Useampia taltioita ei pidä olla USB-liittimissä.

Riippuen käyttöjärjestelmän tikulle tallettamisesta esimerkiksi Mintillä ja Ubuntulla voi olla tikulta käyttöjärjestelmän käyttöön valittua tilaa joka säilyttää asetuksia ja dataa käyttökertojen välillä. Vaikkapa tikulla voi olla taskussa kuljetetettava mahdollisuus lukea sähköpostia tikun Mintillä missä tahansa koneessa. Ei tietenkään sellaisessa koneessa, joka ei käynnisty tikulta.

Jaska

Kaupalliset yritykset tekevät VHS-kasettien digitiointia.

Myös joissain kirjastoissa voi olla opastettu mahdollisuus itse digitointiin DVD-levyiksi.

Amore

Lainaus käyttäjältä: Jaska - syyskuu 29, 2021, 22:31:10
Kaupalliset yritykset tekevät VHS-kasettien digitiointia.

Myös joissain kirjastoissa voi olla opastettu mahdollisuus itse digitointiin DVD-levyiksi.

Helsingissä digitointistudio on Oodissa, Pasilan kirjastossa ja Vuosaaren kirjastossa. Laitteita on (kaikissa?) sekä äänikasettien että videonauhojen digitointiin. Tilan voi varata maksimissaan 6 tunniksi kerrallaan (Vuosaari), Pasilassa 11 tunniksi (täällä laitteelta voi tallentaa vain DVD:lle, ei muistitikulle), Oodissa varausajan raja on 4 tuntia.

https://varaamo.hel.fi/search?date=2021-09-30&purpose=photo-and-audio&page=1
All you need is Love

-:)lauri

Tekisi mieli ostaa siskolle tietokone tai älytelevisio "joululahjaksi" suoratoistoelokuvien katselua varten kun sillä ei sellaista ole. On ollut henkeen ja vereen älypuhelintyyppejä, mutta kännykkä on elokuvien katselussa hiukka hankala. Kumma ettei ole tullut aiemmin puheeksi, ettei hänen ikäloppu televisionsa sovellu disneyplussalle ja ettei hänellä ole tällä hetkellä tietokonetta, mutta viikonloppuna tuli ilmi ja nyt olisi aika hyvä rasti osallistua hankkeeseen ostamalla "joululahjaksi" joku laite suoratoistoa varten.

Toisin sanoen millainen tietokone tai äly-tv olisi suoratoistotarkoitukseen optimaalinen ratkaisu?
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Hippi

Kyllähän se valinta kannattaa vyöryttää siskolle itselleen, jotta hän miettii sen, kumpi hänelle on toimivampi ratkaisu.

Minulla on kaikki pelit ja vehkeet ja kaikilla on oma tehtävänsä sen mukaan, mihin olen tottunut. Esim. kännykällä en tee muuta kuin mitä puhelimella yleensäkin tehdään ja lisäksi sieltä tulee ulkona musiikki. Ei tulisi mieleenkään siirtää puhelimelle niitä puuhia, joita teen läppärillä. makkarin älytelkkari on sitten vain katselua varten silloin, kun haluan katsella jotain sarjaa tai leffaa niin, että oikein ajatuksella katselen enkä puuhaa muuta. Tuohon olen vähitellen alkanut miettiä Netflixiä tmv.

Jos siskosi ei läppärillä olisi tekemässä mitään muuta kuin leffoja katselisi, niin pieni kuvaruutu ehkä vie osan katselukokemuksesta? Tosin onhan tuo nyt kova juttu jos kännykän ruutuun vertaa. Mutta kohtuullisen kokoisen telkun saa naulattua seinälle, niin ei se vie tilaakaan. Jos sille nyt ylipäätään löytyy seinältä hyvä paikka. Mutta mitä jos hän haluaisikin käyttää tietokonetta asioihin, joita nyt on tehnyt kännykällä?

En minä ainakaan tuollaista valintaa toisen puolesta haluaisi tehdä.

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

-:)lauri

#929
Hyvä idea, pitää ottaa asia puheeksi. Tosin sisko ymmärtää älytelkkareista ja tietokoneista todennäköisesti vielä vähemmän kuin minä joten olisi ehkä hyvä joka tapauksessa hiukka itsekin tietää kokoonpanoista ennen keskustelua. Ei ole minulle selvää esimerkiksi sekään, onko kaikkiin älytelkkareihin satavissa kaikkien suoratoistopalveluiden applikaatiot, mikä olisi mielestäni aika oleellista, vaikka toistaiseksi tärkeintä olisi Disneyplus-yhteensopiva älytelevisio. Toisaalta noi älytelkkarit vaikuttavat olevan tietokoneen näyttöjen hinnoissa, että jos ostan läppärin, niin elokuvien katselua kotisohvalta varten pitäisi ehkä vähintään 30 tuuman näyttökin ostaa, eli tietokoneen tapauksessa ostaisin todennäköisesti molemmat. Varmaan älyteeveen saa tietokoneeseen piuhalla kiinni?
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.