Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Kopek - kesäkuu 01, 2019, 04:21:08
Yhteen tyttäreltä saamaani Macbookiin asensin Ubuntun, jossa on "macbuntu" lisukkeet. Se on aika lailla aidon macin käyttöjärjestelmän tuntuinen. En ole tätä konetta juuri käyttänyt, koska sen akku on lopussa, ja kone toimii vain töpselillä. Alkuperäisenä "maccina" sillä ei tehnyt enää paljon mitään, eikä käyttöjärjestelmää voinut päivittää uudempaan. Lisäsin muistia ja asensin edellä mainitun "macbuntun". Kone nopeutui oleellisesti ja olisi periaatteessa aivan käyttökelpoinen. En vain tarvitse sitä. Jos viitsisi tilata tarvikeakun, se vähän parantaisi käyttöominaisuuksia. Akku on vain hieman turhan kallis tällaiseen turhaan koneeseen.

http://zaktestit.blogspot.com/2017/03/macbook-ubuntu-14048-macbuntu.html

Eräs kaveri aikanaan odotteli uusimman Mäkin julkaisua, jotta saisi asentaa siihen Linuxin. Siten sai kuulemma todellisen tehomyllyn - Mäkeissä oli sellainen rauta, että Windows-puolella vastaavaan olisi tarvittu raahattava kone.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Toope

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - kesäkuu 01, 2019, 20:50:57
Lainaus käyttäjältä: Toope - kesäkuu 01, 2019, 01:12:50
Uskaltaisiko sitä ottaa parin huntin käytetyn läppärin sitten väliaikaiseksi. Ei siltä vaadita juuri muuta, kuin nettitoimivuutta ja opiskelumateriaalin lataamista?

Eikös tuo ole aika riskitön tapaus? Takuuta myyjät lupailevat 6-12 kk ja tarpeesi oli lyhytaikainen. Eli jos sattuu huono säkä koneen kanssa, niin saat uuden vanhan tilalle. Datat tietysti meistä jokainen varmuuskopioi useampaan toisistaan riippumattomaan paikkaan muutenkin.  ;)
Hyvä vastaus. Olen vaan itse hieman ulkona tuosta tietokonekehityksestä, seurannut sitä vuosiin... 
Kaipa sen uskaltaa ostaa käytetyn pelin vähäksi aikaa. Sittenhän sen voi laittaa katiskan painoksi, kun ei enää tarvitse.

Amore

Suomi sai mitä halusi: Euroopan nopein supertietokone tulee Kajaaniin

EU:n jäsenmaiden ja komission yhteisyritys, EuroHPC Joint Undertaking, on päättänyt sijoittaa Euroopan nopeimman supertietokoneen Kajaaniin. Kone rakennetaan CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen datakeskukseen, ja se valmistuu vuoden 2020 lopulla...

Kajaaniin tuleva yhteiseurooppalainen supertietokone on valmistuessaan nopeudeltaan noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin tällä hetkellä Euroopan tehokkain supertietokone. Suomen lisäksi myös Italiaan ja Espanjaan sijoitetaan samankaltaiset supertietokoneet.

Euroopan unioni ja sen jäsenmaat käyttävät näihin hankintoihin yhteensä noin 1,4 miljardia euroa. Kajaaniin sijoitettavaan järjestelmään investoidaan noin 200 miljoonaa euroa.

Puolet rahoituksesta tulee Euroopan unionilta ja puolet Suomen johtaman konsortion mailta. Suomen osuus rahoituksesta on 50 miljoonaa euroa. Suomi ja suomalaiset tutkijat saavat noin 24 prosenttia supertietokoneen käyttöajasta.

Kajaanin tulevan supertietokoneen teoreettinen huipputeho on yli 200 petaflopsia. Yhden petaflopsin teho tarkoittaa 10 potenssiin 15 laskutoimitusta sekunnissa.


https://yle.fi/uutiset/3-10818421
All you need is Love


ROOSTER

Kansa taistelee, softankehittäjät kertovat:

Lainaus käyttäjältä: https://www.mikrobitti.fi/uutiset/mb/74200f02-c609-4d2f-8769-13caea0fc0b0?ref=ampparit:1080Mutta yksi asia on selvä: ohjelmistokehittäjät rakastavat avointa lähdekoodia. Peräti 99 prosenttia eli lähes kaikki sanovat, että avoimen koodin ohjelmistot ovat vähintään yhtä hyviä tai parempia kuin kaupallisesti myytävät ohjelmistopaketit.

En ole juurikaan softaa kehitellyt, mutta silti tulin samaan lopputulokseen kotitietokoneeni käyttöjärjestelmän suhteen jo kymmenen vuotta sitten.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

Tästähän ei pitkää aikaa ole, kun kehuin hankkineeni uuden koneen. Samoihin aikoihin, tai hiukan myöhemmin, alkoi nettiyhteyteni pätkiä. Milloin verkkosivustolle ei päässyt, milloin DSN-jotain ei löydy ja milloin mitäkin pientä kitinää. Kun teen Windowsin vian etsinnän niin eipä löydä mitään vikaa ja yhteydet alkaa toimia taas tai jos ei ala ensimmäisellä vian etsinnällä niin toisella sitten. Inhottavaa pientä rykimistä, etenkin juuri silloin, kun olen kirjoittanut foorumille parhaan viestini ikinä.

Nyt joutessani aloin etsi Telian sivuilta, olisiko siellä jotain mainintaa, miksi noin käy. Arvasin kyllä, että en löydä mitään selitystä kirjallisessa muodossa. Löytyi puhelinnumero johonkin helppiin, ja siinä sitten olisi saanut pulittaa yli 2 euroa minuutilta. Mutta löytyi chat-nurkka, jossa ei ollut hintalappua. Edellytti vain kirjautumista sisään.

Ensin Botti pyysi yksinkertaista kysmystä. "Miksi 4g yhteyteni on alkanut pätkiä viime aikoina?" oli sille liian monimutkainen ja niin sitten tuli ihminen paikalle. Hetken siinä rupateltiin ja kaveri katsoi liittymäni tietoja ja ehdotti verkkolukitusta. Ajatuksena, että se pätkiminen johtuisi siitä, että tuo pomppii 3 ja 4g:n välillä, mitä se totisesti tekeekin ainakin, jos nuo valomerkit tuossa modemissa pitää paikkansa. Pyysin idiootille tarkoitettuja ohjeita, jossa sen tekeminen olisi ohjeistettu yksityiskohtaisesti ja mielellään s-postiin, niin voin tehdä kokeiluni sitten kaikessa rauhassa ja ohje säilyy tallessa.

Nyt ohje on tallessa, ja jos pätkimistä vielä tulee, niin kokeilen tuota muutosta joskus paremmalla ajalla. Yleensä jo ohjeen saaminen parantaa viat eikä mitään tarvitse tehdä.

Tämä on toinen kerta, kun hoidan jotain asiaa chatin kautta ja minusta tuo on paljon mukavampaa kuin soittamalla. Ei stressaa ollenkaan, kun kirjoittamalla rupattelua tulee muutenkin harrastettua runsaasti päivittäin. Hyvä keksintö minusta.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska


Verrattuna vuosituhannen vaihteeseen verkkoyhteydet nykyisin hakeutuvat varsin hyvin toimiviksi.

Periaatteellista uteliaisuutta minulla on verkkoyhteyksien parametreihin, mutta jos sille suolle lähtee rämpimään niin outojen käsitteiden paljouteen helposti hukkuu.

Jos sinulla oli ongelmia Domain Name Serverien (DNS, muuttavat URLit numeerisiksi IP-osoitteiksi) kanssa, niin olit varmaan haukumassa oikeaa puuta, kun olit Teliaan yhteydessä. Muistan joskus muinaisuudessa kun vielä olin Soneran asiakas vaihtaneeni modeemiini  kaksi muuta kuin internetyhteyden tarjoajan DNS-osoitetta saadakseni netin paremmin toimimaan. Erityisesti Telian mutta ei pelkästään sen  kanssa en olisi yllättynyt, jos ongelmat jatkuvat korjaamatta vuosia tai vuosikymmeniä.

Nettiyhteyksien pätkiessä minulla on tapana sammuttaa modeemi joksikin aikaa (~ minuutti) ja käynnistää uudelleen. Melkein kaikki ongelmani kiinteässä verkossa ratkeavat tuolla (kerran tai kaksi tänä vuonna, talosopimus on nettiyhteydestä kaapeliTV-verkon kautta). Mobiiliverkkoa käyttävällä modeemilla, kuten sinulla Hippi ilmeisesti on, ongelmia esiintyy moninkertainen määrä.

Kopek

Olen ihmetellyt talon sisäisen Wifi -verkon tehon vaihtelua. Taloon tulee valokuitu, joka vie eräänlaiseen boksiin (muuntimeen tms.), josta yhteys jatkuu tavallista kaapelia pitkin jakajaan ja siitä edelleen tietokoneisiin sekä television yhteydessä oleviin bokseihin.

Televisiotakin katselemme nykyisin enimmäkseen netin kautta, vaikka antennimahdollisuuskin on vielä olemassa. Netin kautta tulee HD-tason kuvaa. Lähetys on tosin noin 20 sekuntia antenniverkon lähetystä myöhässä.

Tuosta ensimmäisestä boksista, johon valokuitu tulee, lähtee myös Wifi-signaali, eli langattomilla laitteillakin voi olla siihen yhteydessä. Halpa Chromebookini on yksi tällainen langaton laite. Siinä ei edes ole paikkaa nettijohdolle. Ja tämän laitteen toiminnan vaihtelua ihmettelen. Joskus tuntuu nimittäin siltä, ettei se saa kunnon kontaktia Wifi-yhteyteen. Toiminta on hidasta, ja joskus sivut eivät kerta kaikkiaan lataudu. Kun läppärin nostaa puoli metriä pöydän pinnasta, yhteys paranee. Toisessa huoneessa saattaa myös saada paremman yhteyden. Tässä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, koska kysehän on radiotaajuuksista, jotka saattavat häiriintyä erilaisten esteiden takia. Kun konetta liikuttaa, esteen vaikutus vähenee. Näinhän neuvotaan tekemäänkin, jos yhteyden kanssa on ongelmia.

Lähinnä ihmetyttää se, että yhteyden taso vaihtelee niin paljon. Joskus nettiyhteyttä ei tahdo saada millään, ja joskus se pelaa loistavasti. Ja kone on kummallakin kerralla samassa paikassa samalla pöydällä. Mitään ei muuteta. Ymmärrän, että ulkona yhteyksiin vaikuttavat radiokelit ja säätila ja kosteus ja kaiken maailman asiat (vaikka se, onko puissa lehtiä), mutta miten yhteyden taso voi heitellä talon sisällä, jossa olosuhteet ovat ainakin näennäisesti samat koko ajan.

Ei Wifi-boksi metreissä mitattuna mitenkään kauhean kaukana ole. Tietokone näyttää jopa eri taloissa olevat naapureiden boksit, jota yhtä muuten käytinkin joskus, jos omassa yhteydessä oli ongelmia. Nykyisin sekin on salasanan takana, mutta aikaisemmin se oli avoin. Ettei nyt aivan kohtuutonta "se on laitonta, se on kiellettyä, ei niin saa tehdä" moralisointiryöppyä tulisi, niin huomautan, että en käyttänyt sitä usein. Ja jos käytin, niin vähänn. Se oli lähinnä jonkinlainen äärimmäinen hätävarajuttu, jos omissa systeemeissä oli vikaa.

Norma Bates

Ties monettako kertaa käytin AVG-virussuojaa, ja ties monettako kertaa sain pettyä. Katsottuani (kuunneltuani) jonkin musavideon yhtäkkiä kuului joku äijän ääni päristen ja sitten oli jotain muutakin outoa jota en enää muista. AVG:kin alkoi jotenkin oirehtimaan, enkä muista nyt sitäkään että mitenkä. Hävitin koko ohjelman. Googletin netistä mikä olisi paras virussuoja, ja jonkin listan ylimpänä oli joku Total AV. Latasin sen ja jonkin aikaa sitä käyttelin, kunnes huomasin että jossain luki teksti että ei reaaliaikaista suojaa. Tai jotain tämmöistä, mutta siis ideana ilmeisesti oli että kaiken maailman paska saa rauhassa kertyä koneelle ja sitten tuolla ohjelmalla sen voi poistaa?! Mitä helvetin järkeä moisessa on? Miksei voi yhtähyvin suojata niin ettei alunperinkään mitään viruksia tule? Poistin tuonkin ohjelman.

Tällä hetkellä olen Windows Defenderin varassa, mutta minusta se tuntuu jotenkin oudolta ohjelmalta kun se pitää aina kaivaa esille jostain hevon kuusen kätköistä jos sitä on tarvis ja kun laitoin perusteellisen tutkimuksen menemään läpi, ohjelma ei edes vaivautunut käymään kertomassa että nyt se on suoritettu ja oliko mitään (eipä kai ollut?) ongelmia. Puolestaan joskus aiemmin kun olen aloittanut puhtaalta pöydältä jonkun koneen kanssa, tehdasasetukset otettuani, koko Defender ei ole edes suostunut päivittämään itseään vaan ilmoittanut vain viasta. Siksi en siihen luota. Kai sitä pitää taas kohta jotain virussuojaa ladata ja toivoa että löytyy joku pätevä?

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Kopek - kesäkuu 12, 2019, 12:31:17
ulkona yhteyksiin vaikuttavat radiokelit ja säätila ja kosteus ja kaiken maailman asiat (vaikka se, onko puissa lehtiä), mutta miten yhteyden taso voi heitellä talon sisällä, jossa olosuhteet ovat ainakin näennäisesti samat koko ajan.

Et kertonut onko tuo langattoman lähiverkon voimakkuuden vaihtelu laitekohtaista, mutta annoit niin ymmärtää. Jos kaikilla laitteilla nettiyhteys vaihtelee samaan tahtiin, niin kai ruuhkaa voi olla talon ulkopuolellakin verkossa. En tiedä, kunhan arvailen.

Kaipa sille fiksumpiakin mittaustapoja on (esim reitittimeen kirjautuen), mutta itse olen vain netin nettimittareilla katsellut millaisilla nopeuksilla verkko laitteeseen ja laitteesta dataa siirtää.

a4

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - kesäkuu 13, 2019, 11:15:33
Ties monettako kertaa käytin AVG-virussuojaa, ja ties monettako kertaa sain pettyä. Katsottuani (kuunneltuani) jonkin musavideon yhtäkkiä kuului joku äijän ääni päristen ja sitten oli jotain muutakin outoa jota en enää muista. AVG:kin alkoi jotenkin oirehtimaan, enkä muista nyt sitäkään että mitenkä. Hävitin koko ohjelman. Googletin netistä mikä olisi paras virussuoja, ja jonkin listan ylimpänä oli joku Total AV. Latasin sen ja jonkin aikaa sitä käyttelin, kunnes huomasin että jossain luki teksti että ei reaaliaikaista suojaa. Tai jotain tämmöistä, mutta siis ideana ilmeisesti oli että kaiken maailman paska saa rauhassa kertyä koneelle ja sitten tuolla ohjelmalla sen voi poistaa?! Mitä helvetin järkeä moisessa on? Miksei voi yhtähyvin suojata niin ettei alunperinkään mitään viruksia tule? Poistin tuonkin ohjelman.

Tällä hetkellä olen Windows Defenderin varassa, mutta minusta se tuntuu jotenkin oudolta ohjelmalta kun se pitää aina kaivaa esille jostain hevon kuusen kätköistä jos sitä on tarvis ja kun laitoin perusteellisen tutkimuksen menemään läpi, ohjelma ei edes vaivautunut käymään kertomassa että nyt se on suoritettu ja oliko mitään (eipä kai ollut?) ongelmia. Puolestaan joskus aiemmin kun olen aloittanut puhtaalta pöydältä jonkun koneen kanssa, tehdasasetukset otettuani, koko Defender ei ole edes suostunut päivittämään itseään vaan ilmoittanut vain viasta. Siksi en siihen luota. Kai sitä pitää taas kohta jotain virussuojaa ladata ja toivoa että löytyy joku pätevä?
Kokeile ilmaista Avast free-virustorjuntaa.
https://www.avast.com/fi-fi/index

Jaska

#86
Avast ja AVG ovat ilmaisten virusturvien parhaitten joukossa https://www.pcmag.com/roundup/267984/the-best-free-antivirus-protection

Avirasta en pidä sen aggressiivisen epärehellisen kaupittelun vuoksi.

Norma Bates

Onpa tuota Avastiakin joskus tullut käyteltyä. Kaippa se on paree ladata jällehen. En osaa sanoa miksi aina päädyn AVG:hen. Jostain nostalgisista syistä kai. Oli joskus ammoin ihan jees. Ei ole enää.

Hayabusa

Täällä on käytössä BitDefender. Ei juurikaan vaadi huomiota, vaan hoitaa hommansa taustalla.

Ja surffausta suojaa myös ja etenkin F-securen Freedome VPN - nimestä huolimatta maksullinen tuote. Blockaa jälkitysyrityksiä ja ikäviä sivuja.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek