Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Amore

All you need is Love

Melodious Oaf

#196
LainaaTutkittu Firefox ESR oli versionumero ESR 68, Chrome 76, Internet Explorer 11 ja Edge 44.

LainaaVähemmällä käytöllä olevat Safari, Brave, Opera ja Vivaldi jätettiin katsauksen ulkopuolelle.

Kiinnostaisi kyllä tietää, miten Safari pärjää tässä verrattuna Chromeen ja Firefoxiin.

EDIT: Pikakatsauksella muista vastaavista arvioista näyttää, että Safari olisi Chromea hiukan parempi mutta häviäisi Firefoxille.

Kopek

Haluaisin (yrittää) tehdä omaa musikkia videoihin. Asensin koneeseen LMMS-ohjelman, jolla joskus olen onnistunut tekemään "jotain".

Taito on päässyt ruostumaan, mutta kyllä on ohjelmakin tukkoinen. Ei tuu mitään, tekisi mieli sanoa.

Suuri osa valmiista äänistä on pelkkää rutinaa, eli niitä ei voi käyttää. Ja jos jonkinlaisen tekeleen onnistuisi lopulta saamaan aikaan, miten sen saa siirrettyä musiikiksi videoon. Äänten nauhoittamiseen tarkoitettu Audacity ei reagoi koneen sisäisiin ääniin.

Okei, pitäisi säätää, pitäisi säätää. Kyllä kai ne äänet löytyvät, jos puoli vuotta tekee kokeiluja. Mutta en jaksa.

Miltä tuntuisi, jos ihminen menisi autoliikkeeseen ja ostaisi auton, mutta se ei lähtisikään käyntiin, kun olisi aika ajaa kotiin. Seuraavat puoli vuotta asiakas viettäisi liikkeen pihassa säätäen epätoivoisesti autoa ja opiskellen autotekniikka siinä toivossa, että hän saisi vielä elämänsä aikana auton lopulta käyntiinkin ja pääsisi ajamaan sillä. Ilmaisissa Linuxin ohjelmissa (maksullisia en ole kokeillut) tämä on enemmänkin normi kuin poikkeus. Toimivat, jos sattuvat toimimaan.

Ääni ja sen saaminen kuulumaan ja taltioiduksi on mielestäni yksi tietokoneiden epämukavimmista asioista. Jollakin tietokoneella voi nauhoittaa sisäistä ääntä kuten Youtubea. Joillakin tietokoneiilla ei voi nauhoittaa sisäistä ääntä, mutta mikrofonista ja linjaliittimestä ehkä voi. Tai ehkä sisäistäkin ääntä voisi yrittää nauhoittaa, jos säätäisi ja säätäisi ja säätäisi ja säätäisi, kunnes olisi pöpilässä, eikä nauhoittaminen onnistuisi vielä silloinkaan.

Haluan tehdä tietokoneilla asioita, en rassata ja säätää niitä. Jonkin verran rassaamista on pakko hyväksyä aivan kuten vanhan käytetyn auton kohdalla, mutta rajansa kaikella. Rassaamisen täytyy johtaa positiivisiin tuloksiin, muuten siinä ei ole järkeä.

Jaska

#198

"Linux-käyttäjät: Päivitä Google Chrome pakettien hallinnan avulla."

Crome-päivityksissa Linuxissa numerot näyttävät olevan jotain muuta kuin Windowsissa

~$ sudo apt-get --only-upgrade install google-chrome-stable
[sudo] salasana henkilölle jaska:
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatiedot... Valmis       
google-chrome-stable on jo uusimmassa versiossa (66.0.3359.139-1).
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.

Lenny

Lainaus käyttäjältä: Jaska - marraskuu 03, 2019, 02:51:00
google-chrome-stable on jo uusimmassa versiossa (66.0.3359.139-1).

Kaikki ei ole kunnossa. Oletko varma, että käyttisversiosi on edelleen tuettu? Siis saatko päivityksiä muuten normaalisti? Kyllä minun Linuxiin tupsahti tasan sama versio kuin Windowsiin.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Hippi

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - marraskuu 02, 2019, 19:12:11
Ja paras selain on... rumpujen pärinää... Firefox!
https://www.mikrobitti.fi/uutiset/mika-on-turvallisin-nettiselain-saksalaisessa-testissa-firefox-meni-kirkkaasti-karkeen/00a0fbc0-e86a-45fd-bf76-ffd093e06c42

Joskus vuosituhannen alussa tuohon tulikettuun ihastuin ja sitä pitkään käytin IE:n sijaan. Mutta vähä vähältä sitä kaiketi kehitettiin yhä hienommaksi ja hienommaksi ja lopulta siitä tuli jopa IE:ia hitaampi. Ainakin minun silloisen koneeni se sai aivan juntturaan. Liekö sitten vika koneessa vai FF:ssa, mutta poistin sen sitten kokonaan, kun uudelleen asentaminenkaan ei korjannut sen käyttäytymistä.

Nykyisellään käytössä on Opera, Edge ja Chrome, joista ensinmainittu on se pääasiallinen selain, jota käytän esimerkiksi täällä roikkumiseen ja surffailuun. Noilla kahdella muulla on oma rajattu käyttötarkoituksensa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska

#201
Lainaus käyttäjältä: Lenny - marraskuu 03, 2019, 04:23:08
Lainaus käyttäjältä: Jaska - marraskuu 03, 2019, 02:51:00
google-chrome-stable on jo uusimmassa versiossa (66.0.3359.139-1).

Kaikki ei ole kunnossa. Oletko varma, että käyttisversiosi on edelleen tuettu? Siis saatko päivityksiä muuten normaalisti? Kyllä minun Linuxiin tupsahti tasan sama versio kuin Windowsiin.
Crome ei ole avoin järjestelmä vaikka sen pohjana oleva Chromium on. Niinpä Chromea ei päivitetä Ubuntun pakettivarastojen kautta. En enää muista Chromen asennushitoriaani, mutta luin että sen asennus päivittäisi pakettivarastoluettelot päivitysten hoitumiseksi. Ehkä minun on aihetta poistaa Chromen asennus ja asentaa uudelleen. Juu kyllä Ubuntu 18.04 saa minulla päivityksiä viikottain.

Melodious Oaf

#202
Lainaus käyttäjältä: Kopek - marraskuu 02, 2019, 22:52:05

Siinä osut mielestäni oikeaan, että äänen ja sen nauhoittamisen kohdalla pienillä eroilla on valtavasti merkitystä: mikä käyttöjärjestelmä, mikä äänikortti, mitkä ajurit, mitä ohjelmia käyttää.

Yleensä nauhoitusohjelmalla voi valita, mitä äänilähdettä se käyttää. Monissa koneissa ei ole äänilähteenä tarjolla sitä, mitä kaiuttimista, kuulokeliitännästä tai muusta linjalähdöstä lähtee ulos. Mutta tähän on kyllä varmasti olemassa ratkaisuja – aina voidaan luoda softalla sellainen virtuaalilaite joka kierrättää tämän tavaran koneen äänituloksi. Täsmällinen ratkaisu riippuu edellä mainituista tekijöistä.

Osaan välttävästi pelata omien laitteideni kanssa, mutta muuten oma toimintamallini on googlettaa ongelmaa englanniksi. Jos googlettaa audacity record what you hear, löytyy esimerkiksi tällainen artikkeli: How to record the sound coming from your PC (even without stereo mix)

Juuri tuo artikkeli ei ehkä sovi siihen, mitä tarvitset. En ole koskaan käyttänyt LMMS:ää – ja vielä olennaisempaa on, etten ymmärrä, mitä täsmälleen yrität tehdä – mutta tuntuu kummalliselta, että tarvitsisit yhden DAW:n (LMMS) rinnalle samaan aikaan toisen (Audacity). Jos voit nauhoittaa jotain Audacitylla, se onnistunee myös LMMS:llä ja toisinpäin.

Mihin siis oikeastaan ajattelit käyttää tätä kaiuttimiin tai kuulokkeisiin menevän äänen nauhoitusta?

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Melodious Oaf - marraskuu 03, 2019, 19:32:03
Juuri tuo artikkeli ei ehkä sovi siihen, mitä tarvitset. En ole koskaan käyttänyt LMMS:ää – ja vielä olennaisempaa on, etten ymmärrä, mitä täsmälleen yrität tehdä – mutta tuntuu kummalliselta, että tarvitsisit yhden DAW:n (LMMS) rinnalle samaan aikaan toisen (Audacity). Jos voit nauhoittaa jotain Audacitylla, se onnistunee myös LMMS:llä ja toisinpäin.

Mihin siis oikeastaan ajattelit käyttää tätä kaiuttimiin tai kuulokkeisiin menevän äänen nauhoitusta?

LMMS:llä voi exportoida tekeleensä myös äänitiedostona (wav), joten nauhoittamista ulkopuolisella ohjelmalla ei tarvita (kokeilin juuri). On kuitenkin muita tilanteita, joissa tietokoneen sisäinen nauhoittaminen on tarpeen. Tilanteet saattavat olla tekijänoikeusmielessä kyseenalaisia, mutta jättäkäämme juridiset pohdinat toiseen yhteyteen. Eikä tekijänoikeusaspektia tietenkään aina ole.

Kysymykseen, mihin ääntä voi (ajattelin) käyttää, vastaan että aivan mihin vain. Jos lataan Youtubeen itse kuvaamani videon, olisi mukava, jos myös äänet kokonaisuudessaan olisivat itse tekemiäni. En tietenkään osaa mitää oikeaa musiikkia tehdä, mutta kunhan nyt jotain.

Tietokone, jolla näitä asioita tällä kerralla kokeilin, on vähämerkityksellinen 11 vuotta vanha läppäri (valkoinen MacBook "Macbuntu" käyttöjärjestelmällä eli OSX:n näköiseksi kuorrutetulla Ubuntulla), jota en käytä ns. oikeisiin hommiin. Kunhan aikani kuluksi kokeilen.

MrKAT

^Minulla on ulkoinen äänikortti jossa kuuloke- ja mikrofoni-liitännät. Juotinkolvilla tein pienen erillisen simppelin CopiKAT-boxin jossa on em. liitännät sekä ulostulo kuulokkeille.  Ohessa ulkomuististani periaatekaavio:

Tietokone = USB = |Äänikortti|
                               /            \
                           "Mikrof"        "Kuuloke"
                            |                   |
                            ^                  V
                          _ | _________ | _________
                         |   |                  |                  |
                         |   |--- 300 ohm-|-- 1kOhm---| -------> KUULOKKEISIINI
                         |   |--- 300 ohm-|                 |
                         ----------------------------------
                             "CopiKAT"-boxi

Esim. Kuuntelen Youtubea tai radiota netistä joka ääni menee kuuloke-liitännän kautta tuohon boxiini ja
          korvakuulokkeisiini. Samanaikaisesti Audacityä vastaavalla ohjelmalla nauhoitan "mikrofonia" joka kuulee
         kaiken mitä tietokone lähettää kuulokeliitäntään.
Kaiken tuon voinee tehdä ihan ohjelmallisesti mutta tuohon aikaan n. 10 v sitten ne ohjelmat sisälsi joko viruksia
tai ne eivät toimineet pitkän aikaa. En uskaltanut ladata. Siksi tuo "käsityö". Sillä oli myös kätevää nauhoittaa
Yamaha-soittimesta tms. Vastukset estää ettei äänikortin mikrofoniliitäntä "kärähdä" tai mene ylisärölle. Varotoimi.

Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Lenny

#205
Lainaus käyttäjältä: Jaska - marraskuu 03, 2019, 17:48:33
Crome ei ole avoin järjestelmä vaikka sen pohjana oleva Chromium on. Niinpä Chromea ei päivitetä Ubuntun pakettivarastojen kautta. En enää muista Chromen asennushitoriaani, mutta luin että sen asennus päivittäisi pakettivarastoluettelot päivitysten hoitumiseksi. Ehkä minun on aihetta poistaa Chromen asennus ja asentaa uudelleen. Juu kyllä Ubuntu 18.04 saa minulla päivityksiä viikottain.

Kyllä sen Chromen saa myös pakettisysteemiin, kannattaa ehkä laittaa.

Esim. https://tecadmin.net/install-google-chrome-in-ubuntu/

Omalla koneellani (CentOS) Chrome on vastaavalla tavalla asennettu pakettisysteemiin ja se päivittyy aina samaan aikaan kun muutkin softat. Aika kätevää että sitä ei tarvitse erikseen tarkistella.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Melodious Oaf

Lainaus käyttäjältä: Kopek - marraskuu 03, 2019, 21:50:09
LMMS:llä voi exportoida tekeleensä myös äänitiedostona (wav), joten nauhoittamista ulkopuolisella ohjelmalla ei tarvita (kokeilin juuri). On kuitenkin muita tilanteita, joissa tietokoneen sisäinen nauhoittaminen on tarpeen. Tilanteet saattavat olla tekijänoikeusmielessä kyseenalaisia, mutta jättäkäämme juridiset pohdinat toiseen yhteyteen. Eikä tekijänoikeusaspektia tietenkään aina ole.

Kysymykseen, mihin ääntä voi (ajattelin) käyttää, vastaan että aivan mihin vain. Jos lataan Youtubeen itse kuvaamani videon, olisi mukava, jos myös äänet kokonaisuudessaan olisivat itse tekemiäni. En tietenkään osaa mitää oikeaa musiikkia tehdä, mutta kunhan nyt jotain.

Tietokone, jolla näitä asioita tällä kerralla kokeilin, on vähämerkityksellinen 11 vuotta vanha läppäri (valkoinen MacBook "Macbuntu" käyttöjärjestelmällä eli OSX:n näköiseksi kuorrutetulla Ubuntulla), jota en käytä ns. oikeisiin hommiin. Kunhan aikani kuluksi kokeilen.

Joo, nyt tajuan. Juuri tätä mietin, että täytyyhän noista äänitysohjelmista saada tuotos pihalle tiedostona. Joskus se prosessi ei ole ihan niin ilmeinen tai sen voi tehdä useammallakin tavalla, mutta eipä siitä niin iloa ole, jos musiikki jää vain DAW:n moniraiturinäkymässä kuunneltavaksi.

Minulla on siis ihan perus Mac ja Logicilla nauhoittelen. Ubuntu on kevyt ja tätä päivää, joten se on varmasti hyvä valinta vanhempaan Applen läppäriin. Se voi kyllä olla totta, että Linuxilla on vähän sekalaisempi se kenttä, mitä ohjelmia käyttää mihinkin, miten ajurit toimivat koneen komponenttien kanssa ja niin edelleen. Applen käyttiksellä tekemisessä on se hyvä puoli, että kaikki tällainen on jopa liiankin helppoa. Käytät GarageBandia tai Logicia  ja sitten koostat iMoviella tai mikä se nyt on se niiden "hienompi" videoeditori -- ja kaikkeen on valmiit hienot ohjeet ja tutoriaalit.

Varmasti kaikki tämä onnistuu myös Linuxilla, vaihtoehtoja voi vain olla enemmän, tai ne työtavat eivät ole niin valmiiksi pureskeltuja. Toivottavasti saat siihen jonkun itsellesi toimivan prosessin etkä joudu liikaa taistelemaan. Aiempi vinkkini pätee edelleen, eli kysele rohkeasti hakukoneelta ihan tyhmiäkin kysymyksiä ja lueskele muiden kokemuksia samankaltaisella alustalla tekemisestä. Jos joku osoittautuu hirveän vaivalloiseksi tai ei toimi kun kokeilet, älä heti oleta että se on se ainoa tai paras vaihtoehto, vaikka se tulisikin hakutuloksissa päällimmäisenä vastaan.

Jaska

#207
Lainaus käyttäjältä: Lenny - marraskuu 04, 2019, 04:24:15

Kyllä sen Chromen saa myös pakettisysteemiin, kannattaa ehkä laittaa.

Esim. https://tecadmin.net/install-google-chrome-in-ubuntu/

Olin jo poistanut Chromen
  sudo apt-get purge google-chrome-stable
  sudo apt-get autoremove
ja asentanut uudelleen sivun https://linuxize.com/post/how-to-install-google-chrome-web-browser-on-ubuntu-18-04/ ohjeilla. Ja ihmettelin että käynnistyksen jälkeen näkyi Chromessa jopa vanhat välilehdet. Sitä en ollut hoksannut, missä kuuluisi näkyä Chromen pakettivarasto mukana. No voin helposti uusia linkkisi mukaan.

PS. Joillain sadetansseilla terästettynä Googlen repository http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main olikin tullut ohjelmistopäivitysten asetusten Muut ohjelmiston kohtaan ja Chrome päivittyi juuri automaattisesti ohjelmistopäivitysten kautta mainittua uudempaan versioon 78.0.3904.97-1.

Aika hyvä esimerkki, miksi Linuxia pidetään ropellihattujen ympäristönä

MrKAT

Kumma kun en aiemmin keksinyt. Tein aaltopahvista kourun joka tuo kylmästä ikkunasta varsin viileää jäähdytysilmaa läppäriin (sen alle lähinnä). Päällä verho joka keskittää sen ikkunasta laskeutuvan luonnollisen jäähtyneen ilman tuohon kouruun. Ei tuulettimia, pelkät luonnonvoimat riittää.

|  |     |
| | __  | <- ikkunaverhoa laskeutuu osin kourun päälle
__|\  \__
\  \ \  \ \
  \  \ \  \ \
   \  \ \_\  \
    \__|   |_\
  _____________       
   \   läppäri        \
     \___________\
       ----------------
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Lenny

Lainaus käyttäjältä: Jaska - marraskuu 06, 2019, 16:10:44
Aika hyvä esimerkki, miksi Linuxia pidetään ropellihattujen ympäristönä

No joo, sitähän se on. Mukautettavuus ei tule ilmaiseksi.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)