Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 08, 2020, 10:36:23
Olen saanut sen käsityksen että Windows10:ssä ei pysty itse määräämään saako päivityksiä tulla ja milloin ne asennetaan. 8.1:ssä aina valitsin vaihtoehdon "ehdota päivityksiä". En ole jaksanut asiaa sitten etsiskellä ja ihmetellä, mutta onko ihan tosiaan niin että ei saa vaikuttaa itse asiaan?
Saa vaikuttaa. Käyttöliittymä on tosiaan muuttunut, mutta säätömahdollisuuksia edelleen on.

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 08, 2020, 10:36:23
Toinen ongelma on että kun olen nykyään käyttänyt Chrome-selainta, niin se ei jostain syystä tallenna salasanaa tälle foorumille. Joudun aina kirjoittamaan sen jokaikinen kerta looraan kun kirjaudun. Tätä ongelmaa on ollut vuosien varrella aiemminkin, ja siihen on auttanut että ottaa kaikki salasanat veks CCleanerilla ja antaa ne uusiksi, mutta tällä kertaa se ei auttanut.
CCleanerissa on ollut tietoturvaongelmia. Siitä on ollut puhe näilläkin saitella.
https://www.zdnet.com/article/avast-no-plans-to-discontinue-ccleaner-following-second-hack-in-two-years/

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Vaaraton Norsu

Tämä seikka varsin mahdollisesti on jo kaikkien tiedossa, mutta tulin miettineeksi, mistä tällä(kin) palstalla käytetyissä tekstin "merkkausmenetelmissä" on kysymys.

Lainaus käyttäjältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/BBCodeBBCode on lyhenne sanoista Bulletin Board Code. BBCode on merkintäkieli ja sitä käytetään usein keskustelupalstoilla.[...] Keskustelupalsta tulkkaa BBCoden yleensä HTML:äksi tai XHTML:äksi.

Wikipediasivulla (linkki yllä) on varsin selkeitä esimerkkejä tyypillisistä komennoista. Taulukon oikeassa sarakkeessa on vasemman sarakkeen BBCodejen mahdollisia tulkkauksia XHTML:nä. Selain muuttaa sitten XHTML:n ruudulla näkyväksi tekstiksi merkkauksineen.

Jaska

Kyllä näin. Foorumiohjelmiston käytettäväksi tarjoama BBC-koodaus antaa valikoidun osan HTML:n tekstinmuotoilumahdolliuuksista käytettäväksi viestien ulkoasun säätelyyn. Viime kädessä selainohjelma  päättää miten se saamansa muotoiluohjeen noudattaa.

Näkisin, että BBC-koodauksen idea on, ettei ole tarvetta syvällisesti perehtyä HTML-koodaukseen ja ettei koodauksella helposti tärvätä foorumisivua lukukelvottomaksi.

Juha


Tekniikka-alue on muuten aika hyvä erottaa tiede-alueesta, kuten täällä tehty.

Tekniikka on aika omanlaista rakentamista, melko tunnetusta, käytännössä tiedetyistä osasista, ja toivottavasti tiedetyillä välineillä. Menisikö jälkimmäinen välinehaku sitten teknologian puolelle, käsitteellisesti.

Hyvä näitäkin on miettiä, kokonaisuuksia. Vaikka höttöä, niin irrallisuus tarkkana, vailla liittymistä isompaan kuvaan, mitähän on? Tuskin mairitteleva sana on tähän löydettävissä, kuvaamaan tätä höpsöilyä.


Piti kuitenkin kirjoittaa ihan muusta. Iso kuva vei, joten se käytännön herätteestä, reaktioita mitenkään vähemmän arvostaen, tai etteikö niitä voisi laittaa samalla tapaa, osaksi suurempaa kokonaisuutta. Opettaa täytyy, kun on kotelo kovalaatuista, tälläkin kalloalueella. (H...)

Ainiin. Käytäntöä. Kun tekstureilla tekee jotain, tai ylipäätään tietojenkäsittelyvälineillä, niin tallennetaan joskus kyselemättä, vaikka tätä voikin asetuksista säätää.

Sillä tavoin huomioitava seikka, että jos rakentelutapa on kovin hahmotteleva, ei vahvan lineaarisesti etenevä, ja suoraviivaisesti täydentyvä, niin melko toisenlaisen tarpeen hahmottaa, ja automaattitallennus perinteisenä, on tosiaan siihen toiseen tuottamistapaan soveltuva.

Ihmekkös tuo, sillä automaattinen tallennus viittaa "robotiikkaan", ja jos tuottaja poikkeaa tästä, niin vähän voi olla sovittamatonta, ihmispuolen päädyssä, tuottajana.

Jos tapana on tuottaa hahmottelevasti niin, että sisältö heiluu sen kokonaisuuden mukaisesti, jossa tuottaja kulloinkin pakertaa, niin sisältökuvan kaikki tallentamiset, eri vaiheissa, tuskin ovat järkeviä.

Ensin vaikka jotain hahmotelmaa, pitkänä. Sitten täydellinen kumitus, ja kun välitallennus sattuu rapsahtamaan, on kaikki bittiavaruudessa, jos vielä ohjelmisto kaatuu, eikä voi pakittaa, muutoshistoriassa.

Ne välirakenteet, joita vapaamuotoisemmassa tuottamistekniikassa voi jollakin joskus ilmetä, voivat olla kuitenkin osa sellaista nojaa, johon tarvitsee palata.

Ohjelmoinnissa iteratiivinen tai jollain tapaa hakevampi tyyli on melkein must, useimmiten. Tähän taas on versiosysteemejä. Nekin ovat, ööö, mitähän lie.

Iso toimintakenttä kuvattavaksi, ja tietysti toteutettavaksi, mitä toimintatyylimaailmoihin tulee. Liittymäpuolen juttuja siis.

Ajatuksena ei ollut nostaa epäkohtaa, vaan kirjata ylös se, mitä voi tosiaan miettiä, jos pakertelee jotain. Idea on yleinen, ja soveltuu muuhunkin kuin atk-pohjaisen tietojenkäsittelyn rakenteluun.

Epäsujuvista rakenteista tulee äkkiä valittava sävy pintaan, ja vaikka tämä joskus olisi lähtökohtana, niin tuskin samallakaan kirjoittajalla vallitseva, mikä ei välttämättä tule huomatuksi, mutta väistämättä näin arvioiduksi, tietyn periaatteen xp, nojalla.

Tällaiset ovat isoja linjoja, joita vasten voi rakentaa itse toimintatukea sille, mitä tekee päivittäisemmin.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - tammikuu 08, 2020, 16:41:41
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 08, 2020, 10:36:23
Olen saanut sen käsityksen että Windows10:ssä ei pysty itse määräämään saako päivityksiä tulla ja milloin ne asennetaan. 8.1:ssä aina valitsin vaihtoehdon "ehdota päivityksiä". En ole jaksanut asiaa sitten etsiskellä ja ihmetellä, mutta onko ihan tosiaan niin että ei saa vaikuttaa itse asiaan?
Saa vaikuttaa. Käyttöliittymä on tosiaan muuttunut, mutta säätömahdollisuuksia edelleen on.

Löysin sellaisen kohdan mistä saa ottaa päivitykset pois haluamansa pituiselta ajalta. Minusta tuollainen joko/tai-vaihtoehto että joko niitä päivityksiä vaan änkee tai ei tule ollenkaan on typerä uudistus. Parempi se oli missä sai valita että "ehdota päivityksiä mutta annan minun päättää asennetaanko".

Juha

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 09, 2020, 23:55:32Näkisin, että BBC-koodauksen idea on, ettei ole tarvetta syvällisesti perehtyä HTML-koodaukseen ja ettei koodauksella helposti tärvätä foorumisivua lukukelvottomaksi.

Jep.

Toisaalta koodista kun puhutaan, tärkeänä, niin ettei näkyisi mitenkään arjessa, tai tulisi näkyä, on osin voi ajatella outona.

Tiettyä rakenteellisuutta voi ilmetä, nykyisistä lauseentuottamisrakenteista poikkeavasti. Tuskin on täysin vasten sitä, mikä on jo olemassa, ja jota ei voisi silti käyttää.

Ideana tällainen on hyvä. Konkreettista ehdotusta ei ole antaa, pienenäkään.

Yleensä ihmiset voivat kirjoitellen rakentaa esim joitain listoja. Sommitella sanoja vähän poiketen, tavanomaisesta. Jne. On näitä, jos lähtee tarkastelemaan.

Sillä tavoin kirjoittamisen ulkoasuun ja rakentamiseen liittyvät odotukset ovat hassusti otettavia, että kompaktit kappalejaotkin voi mennä miten vain, eikä välttämättä ole ongelmaksi koettua, vaikka koko sisältö voi näyttää täysin jäsentymättömältä. Voi vaikka olla ne välimerkit oikeilla kohdillaan, jne. Eikä niin, että olisi kyseessä vain aloittelijuus, tai tuntemattomampi kerronta-alue, jota vaikea koota sopivaan ilmavuuteen.

HTML ei minusta ole kovin luettavaa, ihmiselle, vaikka koodin käyttäjä pystyisi sujuvuuden hankkimaan. En lähtisi tätä sujuvuutta paljolti tavoittelemaan, koodaajanakaan. Oli koodaus miten tärkeää tahansa, tai miten tahansa onnistuttu tärkeäksi rakentamaan.

Ideoivasti ajatellen, kirjoitusten ja esitystapojen vaihtoehtomaailma on kiehtova. Esim näytelmät kultturipuolella, ovat sellaisia paketteja, jonkalaista tyyliä ei niin sovelleta, joka yhteydessä. Näitä viritellään toisaalta, vahvaakin yleisyyttä hakien vastaanotettaviksi,.. sopivin puitteistuksin. Sovelluksessa, on nähtävissä paljon lisääntyvää reaalipuoltatienootakin.

Yleisesti ryöpsähtelyt trendinomaisena, on kuitenkin tavan ihmisillä se juttu, eli överiys. Tällaista tulee pelätäkkin, joten ehkä rajat yleisenä oltava tiukkana. Näissä on omanlaisensa rakenteet, jos osaa tajuta. En osaisi tehdä kattavaa kerrontaa näistä.

Yleistä tulee suojata, yksityiseltä. Toisaalta, kummallekin oltava tilaa.

Jos ei elä kokonaisuutta, eikä ole kenenkään puolesta oikein tarkoitus, outoa elää yleistä, kun ei oikein missään muodossa käy. Vastaavasti. Jos elää yleistä ja yhtenäistä, tuskin käy toimijaksi autenttisempaan ympäristöön.

Nämä menee sekamelkana, monella alueella. Kirjoitus on ehkä siitä hyvä ilmaisutaso tästä aiheesta, että on etäisyyden mahdollisuus, käsittelyyn. Ilmaistuun voi luoda väljempää suhdetta vastaanottajana ja arvioijana, ellei ympäristö jotenkin poikkeava.

Liikennettä jos arvioi, niin liikkuja ei välttämättä elä yleistä, eikä myöskään hetkellistä tilannetta. On vaikka säännöksiä suuntavaloista, jotka tulee noudatetuksi, jos vilkuttelee käännöksen puolelle, vaikka niin, ettei muut voi merkkivaloista ennakoivasti hyötyä.

Selkeyttävä yleinen säädöksen henkikin jää tavoittamatta, eli se, että liikkumistapa heijastaisi liikenteen sujumista, ja ehkä viittaisi samaan yleisestikin. Enemmänkin vahvistetuksi voi tulla se, minkä tulisi olla vaadittavinta, ei jotenkin tulkinnanvaraista.

Liikenne-esimerkin nostaminen on arvoltaan detalji, tosin kuvaavan puolen arviomahdollisuutta on helpommin. Ideaa voi yrittää ymmärtää siinä, missä kuvausta ja soveltamista on vaikeampi tehdä.

Tuntus vähän siltä, että mitä tarkempaa ja jouhevampaa politiikkaa voidaan rakentaa, sen enemmän rakennetun tulisi olla linjassaan, kokonaisuuteen nähden. Hitonmoinen siivous/järjestely -aihe, jos vaikka näin yleisenä hahmottelee alkua esille.

Itseä tällainen kiehtoo eniten, tosin mitä on vaikka se rakenne, jonne tämä viesti, ja viestintätyyli kuuluisi, tässä ympäristössä? Voi funtsailla, menemättä kauemmaksi.

ROOSTER

Vaihdoin julistuspisteeni konekantaa. Samalla vaihtui käyttöjärjestelmäni Linuxista Mac OS:n. Pyydän antteksi monia pano- ja asiavirheitä joita väistämättttä aiheutuu sopeutumisvaiheessa.

Yksi ongelma on ilmentynynnä.

Ostin koneeni käytettynä, Imac vuosimalli jotain 2010. Koneen bluetooth näppäimistö katkaisee yhteyden usein, sitä useammin mitä nopeammin kirjoitan. Sitten on muutaman sekunnin tauko ja näppis kytkeytyy uudelleen. Ongelma on siinä, että kun tajunnanvirtaa tunkee suurella nopeudella, mitään ei kirjoitu näytölle. Lisäksi alituinen vilkuilu näytölle, lisääntyvätkö kirjaimet näpytettäessä, on rasittavaa. Kyseessä on ilmeisesti tyyppivika, eikä laitteen yksittäinen proplem.

Tietääkö joku, miten ongelman voisi poistaa/kiertää macin näppäimistöllä? Vaihtoehtona olisi (ilmeisesti?) kai hommata joku muu näppis, mutta tykkään, että se olisi tyylirikko. Lisäksi hiiri on erinomainen ja tykkään näppiksestäkin, kun se toimii.

Toinen kysymys. Missä on delete-nappulaa vastaava toimintonäppäin?

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 10, 2020, 11:04:35
Löysin sellaisen kohdan mistä saa ottaa päivitykset pois haluamansa pituiselta ajalta.

Windows 10:n päivitysasetukset nyt on helpoimpia ajateltavissa olevia googlattavia asioita. Asiat eivät välttämättä ole helpoimpia.
"Et voi estää päivityksiä kokonaan. Ne auttavat pitämään laitteesi suojattuna, joten ne on ladattava ja asennettava lopulta – päivitysasetuksistasi riippumatta. Näin voit keskeyttää päivitysten lataamisen ja asentamisen tilapäisesti. Huomautus: kun keskeytyksen aikaraja on umpeutunut, laitteeseen on asennettava uusimmat päivitykset ennen kuin päivitykset voi keskeyttää uudelleen."
https://support.microsoft.com/fi-fi/help/12373/windows-update-faq

Toope

Kuinka hyvä suojaus tuo win10:iin sisältyvä suojaussysteemi muuten on? Itselläni on tuon lisäksi vain Avira:n ilmaisversio. Nyt tuli jotain varoituksia por..., eikun viihdesivustoilta. Minulla on se kuva, että Win10:n ohjelmat toimivat aika hyvin, mutta olen toki vähän älykääpiö tuon nettiturvallisuuden suhteen.

Jaska

Turvaohjelmista esitetään jatkuvasti lehdissä arvioita, esim. https://www.pcmag.com/roundup/267984/the-best-free-antivirus-protection
"Windows Defender is improving, but you still shouldn't rely on Windows 10's security tools as your sole means of protection. Many free third-party security apps are more effective at keeping you safe. We've tested 17 no-cost services to help you find the best free antivirus for protecting your PC."

ROOSTER

Kaapelitkin voi olla epäturvallisia. Kuka tahansa voi ostaa alle kympin.

LainaaVaro vaaraa! Tavallisessa usb-kaapelissa voi piileskellä hirvittävä yllätys – tilasimme Evil Crow -kaapelin

https://www.tivi.fi/uutiset/varo-vaaraa-tavallisessa-usb-kaapelissa-voi-piileskella-hirvittava-yllatys-tilasimme-evil-crow-kaapelin/901693c4-5230-4c20-afb9-5e94d4779f78
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Vaaraton Norsu

^ USB -standardiin ilmeisesti kuuluu, että USB -porttiin liitetty laite vaan ilmoittaa, millainen laite se on? Jolloin USB -portiin liitetty mikrokontrolleri voi ilmoittaa olevansa näppäimistö, ja alkaa syöttää komentoja? Ja mikrokontrollerin taas voi kätkeä minne vaan, myös tavalliseen USB -kaapeliin.

Toisaalta oikean näppäimistön ym. laiteohjemiston (firmware) voi muokata toimimaan vihamielisesti.

Lainaus käyttäjältä: https://www.wired.com/2014/07/usb-security/Nohl and Lell, researchers for the security consultancy SR Labs, are hardly the first to point out that USB devices can store and spread malware. But the two hackers didn't merely copy their own custom-coded infections into USB devices' memory. They spent months reverse engineering the firmware that runs the basic communication functions of USB devices—the controller chips that allow the devices to communicate with a PC and let users move files on and off of them. Their central finding is that USB firmware, which exists in varying forms in all USB devices, can be reprogrammed to hide attack code.

Englanninkielisestä Wikipediasta jotain siitä, mitä asialle voisi tehdä:

Lainaus käyttäjältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Firmware#Security_risksMark Shuttleworth, the founder of the company Canonical, which maintains the Ubuntu Linux distribution, has described proprietary firmware as a security risk, saying that "firmware on your device is the NSA's best friend" and calling firmware "a trojan horse of monumental proportions". He has asserted that low-quality, closed source firmware is a major threat to system security:[11] "Your biggest mistake is to assume that the NSA is the only institution abusing this position of trust – in fact, it's reasonable to assume that all firmware is a cesspool of insecurity, courtesy of incompetence of the highest degree from manufacturers, and competence of the highest degree from a very wide range of such agencies". As a potential solution to this problem, he has called for declarative firmware, which would describe "hardware linkage and dependencies" and "should not include executable code".[12] Firmware should be open-source so that the code can be checked and verified.

Hyväntahtoiset ihmiset saavat paljon hyvää aikaan samaista USB -standardin avoimutta (oletan) hyväksi käyttäen.


https://youtu.be/tzDGTYDR_M4
(#deskofladyada CircuitPython Keyboard emulation for @wirecast @adafruit @Telestream #wirecast)


ROOSTER

Jo vuosia sitten päätin hyljeksiä Tomtomia. On halpamaista myydä tuotteensa ostajan tietoja eteenpäin ilman lupaa, erityisesti kun tietoja käytetään rahan nyhtämiseen.

Tässä vanhaa uutisointia:
Lainaus käyttäjältä: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001709668.htmlHollantilainen Algemeen Dagblad -lehti paljasti, että TomTom on myynyt nopeustietoja viranomaisille, ja poliisi on käyttänyt niitä hyödyksi etsiessään paikkoja sakkorysien asettamiseen autoilijoille.

Yhtiön toimitusjohtaja Harold Goddijn on pyytänyt asiaa anteeksi sähköpostilla, uutisoi Forbes-sanomalehti. Hänen mukaansa TomTom myi tietoja viranomaisille siinä uskossa, että tietoja käytettäisiin liikenneturvallisuuden parantamiseen ja ruuhkapaikkojen parantamiseen.

Kaikkihan kynnelle kykenevät niitä tietoja keräävät, mutta harva myy valvontaviranomaisille, luulisin. Paljonkohan ovat maksaneet? Mitä muuta sillä rahalla olisi saatu?
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Kopek

#269
Yli-ikäinen Windows 7 teki äsken tempun, jollaista se ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Eikä ole tainnut tehdä muukaan Windows.

Kun olin kirjoittamassa edellistä juttua, kone alkoi yhtäkkiä sammua kesken kirjoituksen. Sen jälkeen tuli jotain konfigurointi-ilmoituksia, minkä jälkeen kone käynnistyi uudestaan ja jäi pitkäksi aikaa "welcome" -vaiheeseen. Harmittelin, että puoliksi kirjoittamani juttu hävisi.

Ihmettelyni oli sitäkin suurempi, kun kone käynnistyttyään palasi siihen, mistä sammuminen oli alkanut. Keskeneräinen lähettämätön juttunikin oli vielä tallella. Alareunaan ilmestyi maininta, että koneeseen asennettiin "updeittejä", ja katso tästä, mitä ne olivat. En ehtinyt katsoa, kun olin jo kirjoittamassa tätä.

Eihän Windows 7:ään pitänyt enää tulla mitään päivityksiä. Oliko tämä jokin haittaohjelmapäivitys, eli koneesta tuli botti, tai siihen iskostui kiristäjäohjelma tms.

P.S. Vieläkin näyttää alapalkista avautuvassa tiedotteessa lukevan, että yksi "important" päivitys on saatavissa.

Mm. tällaisia näyttää ilmestyneen:

Windows Malicious Software Removal Tool - January 2020 (KB890830)

Installation date: ‎22.‎1.‎2020 9:30
Installation status: Successful
Update type: Important

After the download, this tool runs one time to check your computer for infection by specific, prevalent malicious software (including Blaster, Sasser, and Mydoom) and helps remove any infection that is found. If an infection is found, the tool will display a status report the next time that you start your computer. A new version of the tool will be offered every month. If you want to manually run the tool on your computer, you can download a copy from the Microsoft Download Center, or you can run an online version from microsoft.com. This tool is not a replacement for an antivirus product. To help protect your computer, you should use an antivirus product.


2020-01 Security Monthly Quality Rollup for Windows 7 for x86-based Systems (KB4534310)

Installation date: ‎22.‎1.‎2020 9:17
Installation status: Successful
Update type: Important

A security issue has been identified in a Microsoft software product that could affect your system. You can help protect your system by installing this update from Microsoft. For a complete listing of the issues that are included in this update, see the associated Microsoft Knowledge Base article. After you install this update, you may have to restart your system.


Muutakin on, mutta en kopioi niitä tähän.