Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: Lenny - lokakuu 15, 2020, 14:40:16
Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 15, 2020, 13:22:38
Löysin tuollaisen kuin https://www.audiotool.com/. Ilmainen softa ja ilmeisesti 2 gigaa olisi minimivaatimus keskusmuistilta.

Jos oikein ymmärsin, tuo pyörisi kokonaan selaimessa, siis eräänlainen karvalakkimalli Reasonista jonka nostin esille aikaisemmin. Ja jos kerran tuollainen pyörii javascriptillä, voit uskoa että ihan perustietokone pyörittää kunnon natiivia työpöytäsovellusta. Toisaalta suhtaudun vähän epäileväisesti tuollaiseen javascript-viritykseen. Kiva lelu, ja varmaan riittää jonkinlaiseen puuhasteluun, mutta jos ruvetaan isosti latomaan raitoja ja efektejä, se tukehtuu ja syö kaiken muistin. Mutta mistäs sen tietää, ja voi olla että ymmärsin väärin. Kokeilemalla selviää.

Kehitys kehittyy! Muistan joskus vuonna karva ja lakki (joskus 90-luvun lopussa) kun hämmästelin softaa nimeltä Rebirth, joka oli tämän samaisen Reasonin kehittäjän ensimmäinen tuote. Se oli ensimmäinen kunnollinen virtuaalisyntikka, joka emuloi legendaarista Roland TB-303 bassosynaa, ja se kuulosti fantastiselta. Sen aikainen Pentium-tietsikka pystyi pyörittämään sitä joten kuten, mutta eipä paljon enempää. Nykyään läppärillä voi vaivatta ajaa kymmeniä raitoja täynnä virtuaalisyntikoita, sampleja, efektejä jne. ja kaikki lasketaan reaaliaikaisesti CPU:lla.

Kyllä joo tuo pyörii ainakin mulla selaimessa, ja ehkä tuolla varmaan alkuun pääsee. Hieman ennättänyt tutustua prosessiin ja tehnyt hieman ekaa kyhäelmääkin. Hieman turhan kliiniset ovat äänet. Pitäisi saada ääniin kaikua ja muuta dynamiikkaa, jotta ei tulisi mieleen niin selkeästi 90-luvun tietokonepelit. Kaipa tuossa on jotain työkaluja siihen, mutta en ole vielä ennättänyt niin pitkälle.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Melodious Oaf

#571
Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 15, 2020, 11:39:22
Eli riittääkö hyvään äänenlaatuun tässä tapauksessa tietokoneen emolevyn omat ääniominaisuudet (nykyinen äänenlaatu, jonka kymmenisen vuotta vanhan koneeni emolevy tarjoaa, ei ole erityisen hyvä, mutta paremman puutteessa menettelee)? Stereoita en ajatellut hommata.

Emolevylle on integroituna jokin äänikortti, joka käsittelee sisään menevää ääntä ja toistettavaa ääntä. Jos ei ole mitään ihmeellisiä vaatimuksia äänentoistolle, niin ihan riittävän äänenlaadun se tarjoaa. Jos alat nauhoittaa koneelle ääntä ja/tai käytät musaohjelmassa erilaisia efektejä sun muuta, jossain kohtaa voi tulla ongelmia latenssin kanssa. Äänen käsittely muuttuu viiveelliseksi ja menee hermot.

Ainoa asia mihin "heti" tarvitsee audio interfacea on melkein se, jos haluaa nauhoittaa ääntä ulkoisesta mikrofonista tai jostakin instrumenttikaapelia käyttävästä soittimesta (eli mikkipiuhalla tai 6,3 mm instrumenttipiuhalla). Niitä ei saa koneeseen kiinni ilman jonkinlaista välikättä, ja tällaiseen tarkoitukseen audio interface on vallan passeli.

Jos hankit audio interfacen -- vaikka nyt sen Focusriten tai jonkun edullisemmankin -- siinä on sisällä ulkoinen äänikortti, joka näkyy tietokoneella emolevyn kortille vaihtoehtoisena laitteena äänen toistamiseen (ääni ulos / output) tai äänen vastaanottamiseen (ääni sisään / input). Voit ottaa ääntä sisään audio interfacella ja samalla kuitenkin tositaa halutessasi emolevyn äänipiirillä.

Esim mulla tässä läppärillä voin käyttää emolevyn äänikorttia äänittämiseen, ja silloin äänilähde on koneen sisäinen mikki tai kuulokeliitäntään kytkemäni äänilähde (esim kuulokkeiden mikki). Jos otan äänilähteeksi audio interfacen, voin kytkeä siihen minkä tahansa soittimen, mikrofonin tai vaikka muunkin laitteen, jos kytken sen interfacen MIDI-porttiin tai jompaan kumpaan sen kahdesta sisääntulokanavasta.

Audio interface toistaa kyllä musiikkia ja muuta ääntä yhtä laadukkaasti kuin mikä tahansa Creativen erillinen äänikortti. Siitä saa ääntä ulos RCA-piuhoilla vahvistimen ja/tai kaiuttimien kautta tai sitten langallisilla kuulokkeilla.

Joku tollanen Focusrite varmasti toistaa äänen yhtä laadukkaasti jos ei laadukkaammin kuin Creativen äänikortit. Siinä ei vaan ei ole mitään virtuaalista surround-ääntä jolla se tekisi kuulokkeisiin jonkun tällaisen äänimaisema-efektin pelatessa tai leffaa katsoessa -- eikä perustason audio interfaceissa ole myöskään mitään 7.1. tai 5.1. sorround-järjestelmien lukuisia kaiutinlähtöjä. Siinä on ajateltu että kuuntelet joko langallisilla kuulokkeilla tai sitten sinulla on joko 1 pari tai 2 paria kaiuttimia, joista ääntä toistetaan stereona.

Esimerkki sellaisesta skenaariosta, missä et juurikaan hyödy audio interfacesta:

Kuuntelet musiikkia ja ääntä koneeltasi Bluetooth-kuulokkeilla, jolloin "audio interface" ei käsittele kuitenkaan sitä ulos lähtevää ääntä mitenkään. Lisäksi et nauhoita koneelle mitään, tai jos nauhoitat, käytät esimerkiksi USB-porttiin liitettävää MIDI-koskettimistoa softainstrumenttien ohjailuun.

Tollasessa yhtälössä se Focusrite ei esimerkiksi tee yhtään mitään hyödyllistä.

Mulla on koneen jatkeena myös stereot, ja niiden sekä langallisten kuulokkeiden kanssa käytän mielelläni audio interfacea ihan vain ulkoisena äänikorttina. Varsinaista iloa siitä on kuitenkin silloin, kun päätän yhtäkkiä napata musaa kuunnellessa vaikka basson käteen, ja voin pelkällä audio interfacella sekoittaa sopivan miksauksen bassosta ja kuuntelemastani musiikista. Ei tarvita mitään softaa eikä mitään, ja pääsee heti jammailemaan. Tai sitten siitä on tietysti iloa, jos nauhoitan jotain. Tähän käytän kondensaattorimikrofonia tai ihan vain instrumenttikaapelia  -- eikä näihin tarvitse mitään vahvistimia väliin, suoraan kiinni vaan audio interfaceen ja menoksi. Niin ja tietysti audio interface mahdollistaa useamman äänilähteen nauhoittamisen samaan aikaan. Tollasessa kahden imputin vehkeessä voi yhteen kanavaan kytkeä vaikka mikrofonin ja äänittää sillä kitaraa ja laulua, ja toiseen esim sen basson. Tai vaikka vinyylisoittimen jos niikseen tulee.

Mä ehkä näkisin että vois olla kuitenkin kaikista järkevin vaihtoehto mennä emolevyyn integroidulla äänikortilla aluksi. Jos sen kanssa joku ei onnistu tai tulee latenssia tai alkaa olla ongelmia, sittenpähän tiedät, että voit ostaa audio interfacen kohtuu rahalla, jolloin loppuu emolevylle ingroidun kortin rajoitteiden ja surkeiden liitäntöjen kanssa taistelu.

Mun bias on tietysti sellanen, että totta kai tollanen Focusrite 8i6 kannattaa olla joka jampalla. Millä sä muuten nauhoitat kaverien kanssa jammailut, monitoroit nauhoituksia tai teet elämässä muutenkaan yhtään mitään :D

Mutta varmaan totuus on, että vastaava laite voi aika monelle olla ylimitoitettu tai vain jäädä täysin turhakkeeksi. Saahan sellaisen tilattua koska vaan, jos huomaakin tarvitsevansa. Sinänsä noi audio interface -hommat ei mitenkään liity erityisesti uuden koneen hankitaan, vaan ne toimii ihan samalla tavalla melkein minkä koneen kanssa tahansa, ja sellaisen voi hankkia ihan koska hyvänsä, jos vaan löytyy sille vapaa USB-slottii.

Se missä noi audio interfacet oikeastaan on ehkä vähän aikaansa jäljessä on just tää että kaikki tehdään kaapeleilla ja langallisesti. Tavallaan se olis ihan kiva jos niistä sais bluetoohtin kautta ääntä ulos tai jopa sisään. Mutta se ehkä kielii enemmän siitä, että niiden pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin toi, missä sanoin että niille on välitön tarve tai mihin tarvitset sellaisen "heti".

MrKAT

#572
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_music_software
  Soundtrack creation software
    josta mainituista latasin n. 2007 ensin Anvil Studio:n. Sillä pääsi nuotteja laittaan viivastoon ja soittamaan
    halutulla valmissoittimella. Mutta ei tietenkään juuri efektejä konemusiikista puhumattakaan.
  Virtual Studio Technology
hosting software

  Virtual synthesizer and studio software
     Näissä ei enää ole Orion:ia jonka ilmaisversion latasin (ja myöhemmin ostin täysversion) koska valmistus
     lopetettu,  mutta virtuaalistudiona sillä sai 1-ytimisellekin v. 2007 täysverisen musastudion, kaikuja, efektejä,
     syntikoita, rajattoman leveän mikseripöydän jne.  Orion on/oli siis aboutti vastaava kuin FL Studio, Reason jne.
     Noista (ainakin) LMMS on ilmainen.

Jonkin aikaa pärjäsin hyvin läppärin omalla halpisäänellä mutta sitten ostin ulkoisen äänikortin: Transit audio interfacen: 


Olipa eri kirkkaan äänet sen jälkeen!
Joka ei maksanut ehkä kuin 90€ mutta nykyisen koneen kanssa tahtoo kaatua (jumia jonkin ajan kuluttua) ja olen pärjäillyt ilman.

JK. Tattis Viihde- ja hömppäpöhinä. Aloituksesi ansiosta tuli etsittyä varastoni pohjalta tuo miltei kateissa ollut äänikortti (tupakka-askia pienempi), pyyhkiä pölyt ja nyt läppäri asensi itse uudet ohjelmistot. WAU mikä ääni!
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Aave

Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 15, 2020, 13:14:29
Kuvan muokkauksen laskenta voidaan nykyään ulkoistaa monissa tapauksissa näytönohjaimelle. Eli välttämättä ei tarvitse sijoittaa muuhun kuin näytönohjaimeen. Tosin en kyllä osaa sanoa, että kumpi on hinta-laatu-suhteeltaan fiksumpi investointi, tehokas näytönohjain vai tehokas prossu ja paljon keskusmuistia.
Ei ole järkeä ostaa tehokasta näytönohjainta, jos koneessa ei muuten löydy potkua. Prossun ja näyttiksen vuorovaikutuksesta tulee silloin tuskastuttava pullonkaula, ja prossu kuumottaa hoosiannaa.

Yksi seikka mikä AMD:ssa myös houkuttaa on se, että sen arkkitehtuuriin perustuvat emolevyt ovat päivitettävissä vuosia eteenpäin, sitä mukaa kun uusia prossuja syydetään markkinoille. Emosta vanha prossu irti, flash-päivitys, ja sitten uusi prossu tilalle. Intelin tuotteissa saa varautua uutta prossua ostaessaan myös siihen, että emolevy menee samalla uusiksi.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

-:)lauri

Onko jossain tuollaisessa musaohjelmassa suoraan tekoäly- tms toiminto, joka erottelee esim. mp3-biisistä eri ääniraidat omiin kanaviinsa? Sellaiselle ominaisuudelle olisi kysyntää.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Lenny

Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 16, 2020, 02:26:51
Onko jossain tuollaisessa musaohjelmassa suoraan tekoäly- tms toiminto, joka erottelee esim. mp3-biisistä eri ääniraidat omiin kanaviinsa? Sellaiselle ominaisuudelle olisi kysyntää.

Varmaan kaikissa audionkäsittelysoftissa on ainakin olevinaan jonkinlainen Vocal Isolation -toiminto tai plugari. En ole noita aikoihin enää kokeillut, mutta joskus ainakin Audacity oli ihan pätevä ilmainen softa. Luultavasti tässä onkin jo tarpeeksi hakusanoja googlailuun.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

-:)lauri

#576
Lainaus käyttäjältä: Lenny - lokakuu 16, 2020, 08:43:03
Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 16, 2020, 02:26:51
Onko jossain tuollaisessa musaohjelmassa suoraan tekoäly- tms toiminto, joka erottelee esim. mp3-biisistä eri ääniraidat omiin kanaviinsa? Sellaiselle ominaisuudelle olisi kysyntää.

Varmaan kaikissa audionkäsittelysoftissa on ainakin olevinaan jonkinlainen Vocal Isolation -toiminto tai plugari. En ole noita aikoihin enää kokeillut, mutta joskus ainakin Audacity oli ihan pätevä ilmainen softa. Luultavasti tässä onkin jo tarpeeksi hakusanoja googlailuun.

Kiitos, tuo vaikuttaisi ajavan asian loistavasti. Ainakin Youtube-tutoriaalin perusteella helppokäyttöinen ohjelma.

Entä olisiko neuvoa jotain hyvää ohjelmaa, joka erottelee instrumentit esim. mp3-kappaleesta omille raidoilleen? Tämä mahdollistaisi sen, että voisi hyväksikäyttää rikollisin aikein jonkin kapaleen esim. laulusta tekijänoikeusvapaapätkän omassa miksauksessaan/kappaleessaan. Näin kaikki huomaisivat, ettei itsellä ole lahjoja vaan, että pitää mennä varastelemaan toisten ideoita, kuten mille premissille kaikien itseään kunnioittavien tiskijukkien maine perustuu.

Edit: Olisiko esimerkiksi joku tällainen toimiva: https://moises.ai/ vai löytyykö ominaisuus esim bluginina jo joistain noista musanteko-ohjelmista?
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

Toi audiotool.com ei mahdolista äänien lataamista omalta koneelta vain omaan käyttöön. Eli ei voi miksailla mitään mitä ei le itse tehnyt. Pitää siirtyä käyttämään jotain toista ohjelmaa ja tällä kertaa standalone-versiota, josko jossain sellaisessa olisi vapaat kädet tuon raakamateriaalin suhteen.

Edit: toi https://moises.ai/ vaikuttaa loistavalta. Ainakin se onnistui kaivamaaan pelkän lauluäänen kappaleesta. Tosin jos haluaa muut soittimet omina mp3-tiedostoineen, pitänee tilata maksullinen versio työkalusta.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Melodious Oaf

^ En ole tietoinen että tohon eri instrumenttien ja laulun erotteluun olis äänenkäsittelysoftissa mitään kovin hyviä ominaisuuksia. Moises näköjään erottelee laulun, basson ja "muut". Ehkä sillä saa esim rummut erikseen myös, jos maksaa sen kolme vai neljä euroa kuukaudelta.

Voihan se biisin mukaan vähän vaihdella, miten hyvää jälkeä sillä saa aikaan, mut onpahan ainakin tehty tosi nopeaksi ja helpoksi saada jonkinlaista kohtuullisen hyvää raitojen erottelua aikaan.

Jollain videoilla olen joskus nähnyt, että jollain on ollut moniraiturissa ihan oikea masteri jostain muusta kuin omasta tai itse nauhoittamastaan biisistä. Veikkaisin että niitä ei varmaan kovin helposti saa ja että toi softalla ja tekoälyllä erottaminen on ajankäytöllisesti ja hauskuuttelun kannalta paljon parempi vaihtoehto kuin täydellisyyden tavoittelu ja jonkun multitrack-version metsästäminen erikseen juuri jostain tietystä biisistä.

Ehkä niitä oikeita mastereita saa artisteilta tai niiden managereilta pyytämällä :D

Veikkaisin että  noi softaratkaisut on kaikki semmosia, että niihin jää jotain artefakteja kuitenkin siitä, mitä pyritään poistamaan tai sit poistuu samalla muutakin. Katselin että esimerkiks Izotopella on joku ammattilaiskäyttöön tarkoitettu softa, jolla voi jälkituotannossa tehdä vastaavaa. Mutta ei sekään varmaan mihin tahansa pysty. Koko setti maksaa pari tuhatta dollaria, ja sen käytön opettelu varmaan vaatii aika paljon aikaa: https://www.izotope.com/en/products/rx-post-production-suite.html

Jos tohon asiaan oikein vihkiytyis, ehkä sitä pikku hiljaa sais haalittua sellaset työkalut, joilla pystyy omalla koneella tekemään samaa kuin Moises tarjoaa nyt netin kautta, mutta... silleen Moises tarjoaa ihan kohtuullista diiliä että hinta on aika kohtuullinen ja saa sen mitä tarvii heti käyttöön ilman mitään opettelua tai semmosta.

Esimerkiks rumpujen ja myös perkussiosoitinten erotteluun on tällanen plugari kuin DrumExtract:
https://www.yellownoiseaudio.com

Ton etu on että sen saa kokonaan omaksi 50 eurolla. Mutta se tietty duunailee vaan rumpuja, enkä osaa sanoa, onko laatu huonompi vai parempi kuin esim Moises-palvelussa.

Moises-palvelulle vaihtoehto voisi olla XTrax Stem, joka näyttää tekevän aika samaa kuin Moises. Se erottaa kokonaisen biisin neljäksi "stem"-raidaksi:
https://audionamix.com/xtrax-stems/

Kaksi päivää ilmaista kokeilua ja sen jälkeen 26 dollaria puoli vuotta tai 39 dollaria vuosi. Jos toi osoittautuis juuri ihanteelliseks ja yhtä hyväksi tai paremmaksi kuin Moises, periaatteessa se vois tulla pitkällä tähtäimellä halvemmaksi. Vaikuttais että tää ois joku ihan stand alone softa Mac ja Windows-koneille.

Sit ainakin joistain biiseistä on mahdollista näköjään ostaa muusikoiden uudelleen äänittämiä versioita silleen, että pääsee valitsemaan tasan, mitä raitoja tiedostoon tulee ja mitä ei:
https://www.karaoke-version.com/custombackingtrack/

Katsoin että tuolla tosiaan on se moniraitaäänitys ja siitä pääse itse räpeltämään sen, mitä MP3-tiedostoonsa haluaa.  MUTTA noi ei ole niitä alkuperäisiä äänityksiä. Ehkä tommonenkin johonkin tarkoitukseen voi puoltaa paikkaansa, kun ei noi kuitenkaan mitään ihan pilipaliversioita ole vaan suht hyvin tehtyjä. Kalliiksihan se käy tosi äkkiä ja valikoima on suppea. Mutta kuitenkin :D

Melodious Oaf

^ Mä nyt päivitän vielä tähän sellaisen tiedon, että jos haluaa tehdä koko sen "rebalancing" tai "stem extraction" -homman yhdellä kertaa, niin siihen on käytännössä noita kuukausihintaisia nettiyhteyttä hyödyntäviä työkaluja (XTraX Stems, Moises.ai) jne.

Sitten on toisaalta Izotope, jolla on sellainen plugin kuin RX Music Rebalance. Se tekee ihan saman homman ja sen voi ostaa kerralla omaksi. Sitä ei ilmeisesti saa ihan yksittäisenä ostettua, vaan pitää ohjaa vähintään RX Standard -paketti. Sen saa 299 dollarilla, ja siinä on 30 päivän ilmainen kokeilujakso.

Siinä kai tulee joku RX:n softa, jossa tota rebalansointia voi tehdä. Mutta jos sitä käyttää ihan pluginina, siihen tarvitaan käytännössä joku maksullinen DAW eli äänitysohjelma. Pro Tools tai Logic tai FL Studio 20 tai Audacity CC.

Mut vissiin toi RX Music Rebalance ois se plugin, jota todennäköisesti päätyis käyttämään, jos tota tekis paljon ja käyttäis muutenkin jotain maksullista studiosoftaa.

Izotopella on muitakin ohjelmistopaketteja (esim Ozone), joiden joihinkin versioihin kuuluu Music Rebalancea vastaava plugin.

Mut jos tollasen haluais kokonaan omaksi, ehkä sitä vois hakea jotain vanhempaa versiota RX:stä -- esim RX 7:ssä Music Rebalance oli kai jo ihan suht hyvä. Tai sit pitää silmällä jotain tarjouksia tai mitä hyvänsä väyliä, mistä RX:n vois saada itselle haalittua.

-:)lauri

#580
Saitte ylipuhutuksi. Hommaan aloituspakkaukseen laatuäänikortin (kun ei ole stereoita). Ja jos musan teko vielä tuolloin kiinnostaa, niin audio interfacen.

Mutta tarvitsen myös laatukuulottimet. Onko ehdotuksia kuulokevalintaan (pitää olla vaihdettava piuha sillä en maksa satoja euroja kuulokkeista, joiden piuha ja sitä myöten kuulokkeet kestäisivät mulla korkeintaan vuoden)?

Mä löysin jonkun vertailun "Best over-ear headphones of 2020", jossa parhaimman arvosanan - joskin olemattomalla marginaalilla - saivat ilmeisesti nämä: "Audio-Technica ATH-M40X". Olisiko hyvä investointi? Vai olisiko jotain parempaa vertailua/ehdotusta kuulokevalintaan?


Kuulottimet voisi hommata oikeastaan vielä tämän vuoden puolella. Ei syytä odotella uutta konetta.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

#581
Lainaus käyttäjältä: Melodious Oaf - lokakuu 16, 2020, 18:30:16
^ Mä nyt päivitän vielä tähän sellaisen tiedon, että jos haluaa tehdä koko sen "rebalancing" tai "stem extraction" -homman yhdellä kertaa, niin siihen on käytännössä noita kuukausihintaisia nettiyhteyttä hyödyntäviä työkaluja (XTraX Stems, Moises.ai) jne.

Sitten on toisaalta Izotope, jolla on sellainen plugin kuin RX Music Rebalance. Se tekee ihan saman homman ja sen voi ostaa kerralla omaksi. Sitä ei ilmeisesti saa ihan yksittäisenä ostettua, vaan pitää ohjaa vähintään RX Standard -paketti. Sen saa 299 dollarilla, ja siinä on 30 päivän ilmainen kokeilujakso.

Siinä kai tulee joku RX:n softa, jossa tota rebalansointia voi tehdä. Mutta jos sitä käyttää ihan pluginina, siihen tarvitaan käytännössä joku maksullinen DAW eli äänitysohjelma. Pro Tools tai Logic tai FL Studio 20 tai Audacity CC.

Mut vissiin toi RX Music Rebalance ois se plugin, jota todennäköisesti päätyis käyttämään, jos tota tekis paljon ja käyttäis muutenkin jotain maksullista studiosoftaa.

Izotopella on muitakin ohjelmistopaketteja (esim Ozone), joiden joihinkin versioihin kuuluu Music Rebalancea vastaava plugin.

Mut jos tollasen haluais kokonaan omaksi, ehkä sitä vois hakea jotain vanhempaa versiota RX:stä -- esim RX 7:ssä Music Rebalance oli kai jo ihan suht hyvä. Tai sit pitää silmällä jotain tarjouksia tai mitä hyvänsä väyliä, mistä RX:n vois saada itselle haalittua.

Ok kiitos. Pitää tutustua tuohon Izotopeen ja sen RX Music Rebalance -pluginiin. Oletinkin, että joku tuollainen instrumenttien erotteluplugari löytyisi jo jostain softasta. Toistaiseksi harrasteluni tarpeet tulevat tyydytetyiksi kunhan laatu on edes "sinne päin". Moises jätti kyllä yhden ihmiskorvalla kuultavan erheen yhteen kohtaan laulua vaikka muilta osin ääni oli erotettu hyvin.

Tosin haasteeksi Moisesille annoin mongolialaisen kurkkulaulu -kappaleen. Eli ihan perinteisestä laulamisesta ei ollut tässä tapauksessa kyse, mutta laatu oli yllättävän hyvä. Tietysti tekoälylle on tai voi olla yhdentekevää, mikä soitin on kyseessä, kunhan äänen kuvio vain on johdonmukainen. Se nimittäin voidaan opettaa erottelemaan mikä tahansa ääni omaksi "soitimekseen" korkealla onnistumisprosentilla. Yllätykseni oli tässä tapauksessa kuitenkin suuri, kun Moises tunnisti kurkkulaulun juuri ihmisääneksi, eikä tarvinnut investoida maksulliseen versioon, jotta olisi voinut todentaa, onnistuuko Moises tehtävässään vai ei.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 17, 2020, 11:14:05
Saitte ylipuhutuksi. Hommaan aloituspakkaukseen laatuäänikortin (kun ei ole stereoita). Ja jos musan teko vielä tuolloin kiinnostaa, niin audio interfacen.

Mutta tarvitsen myös laatukuulottimet. Onko ehdotuksia kuulokevalintaan (pitää olla vaihdettava piuha sillä en maksa satoja euroja kuulokkeista, joiden piuha ja sitä myöten kuulokkeet kestäisivät mulla korkeintaan vuoden)?

Mä löysin jonkun vertailun "Best over-ear headphones of 2020", jossa parhaimman arvosanan - joskin olemattomalla marginaalilla - saivat ilmeisesti nämä: "Audio-Technica ATH-M40X". Olisiko hyvä investointi? Vai olisiko jotain parempaa vertailua/ehdotusta kuulokevalintaan?


Kuulottimet voisi hommata oikeastaan vielä tämän vuoden puolella. Ei syytä odotella uutta konetta.

Kumpi on musiikin kuunteluun parempi äänikortti, EVGA NU Audio Pro 7.1 vai Creative Sound Blaster AE-9PE?
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 17, 2020, 11:14:05
Mutta tarvitsen myös laatukuulottimet. Onko ehdotuksia kuulokevalintaan (pitää olla vaihdettava piuha sillä en maksa satoja euroja kuulokkeista, joiden piuha ja sitä myöten kuulokkeet kestäisivät mulla korkeintaan vuoden)?

Mä löysin jonkun vertailun ...
Kuulokkeet on vähän kuin kengät, ne pitää sovitella yksityisesti henk. koht. korvaan. Mikä käy yhdelle ei käy toiselle. Pitäisi päästä itse testaamaan Hifi-paikkaan. Siten ostin nämä Sennheiser HD555:t (vähän yli 100e) ja myin pois 10 euron kuulokkeet 2 eurolla kaverille joka piti niitä taas aivan erinomaisina (bassot siinä oli minulle liian voimakkaat eli korvatuhoisat).
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Lenny

Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 17, 2020, 11:14:05
Saitte ylipuhutuksi. Hommaan aloituspakkaukseen laatuäänikortin (kun ei ole stereoita). Ja jos musan teko vielä tuolloin kiinnostaa, niin audio interfacen.

Toivottavasti et tilannut, sillä en minä ainakaan ole suositellut ostaa sisäistä audio interfacea ja ulkoista audio interfacea. Mitä ihmettä teet molemmilla? Ehkä tässä on joku sekaannus. Äänikorttihan on audio interface, se vain on liitettynä suoraan emolevyn väylään esim. USB:n sijaan. Audio interface on siis yleisnimike vehkeelle jossa on DAC, ulos -ja sisääntuloja, ja kaikenlaisia muita vempeleitä.

Juttujesi perusteella tarvitset audio interfacen lähinnä sitä varten, että saat ne bitit muunnettua analogiseksi signaaliksi, ja siihen hommaan sinulle riittää täysin mainiosti alkuunsa se emolevylle integroitu audio interface. Otat ulos sen signaalin siitä kuulokeliittimestä. Se saattaa vähän surista ja rätistä jos tulee hiljainen hetki ja oikein kovalla kuuntelet, mutta ei se tule estämään musiikkiharrastusta alkuvaiheessa.

Suosittelen siis nyt tässä vaiheessa keskittymään siihen, että saat korviisi sen analogisen signaalin tavalla tai toisella. Kuulokkeilla onnistuu, jos sellaisesta tykkää. Itse inhoan sitä, enkä käytä kuulokkeita kuin pakon edessä. Mutta jotkut pärjäävät ja tykkäävät (kun eivät paremmasta tiedä? :) ).
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)