Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hippi

Minua hiukan harmittaa uudet kuulokkeeni. Eihän ne mitkään hifistelukuulokkeet ole, mutta aiemmat saman merkkiset on olleet ihan hyvät, mutta alkoivat olla jo aika loppuun kuluneet vuosikausien jokapäiväisestä käytöstä.

Uudet kuulokkeet ulkona ottaa tuulta todella pahasti ja kun käytän niitä fillarilla liikkuessani, niin tyyntä ei ole koskaan. Nyt syksyllä olen tuon selvittänyt sillä, että vedän hupparin hupun päälle, niin se suojaa riittävästi tuulelta. Noihin varmaan pitäisi tehdä sellaiset hienot karvakankaiset suojat päälle, niin ei tarvisi huppua. Mutta kesällä ne sitten näyttäisi aika hassuilta.

Mutta aika harmittava ominaisuus tuo on etenkin, kun minulla pääasiallinen käyttö on juuri ulkona.  :'(
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

-:)lauri

Mä hoidan ulkoiluni kävelylenkillä, joten ei ole samaa ongelmaa. Muutenkin kävelylenkeillä on parempi käyttää langattomia kuulokkeita, sillä lanka hajoaa mulla kuukaudessa parissa muuten. Saattaisi olla, että pitäisi vetää kenties pipo kuulokkeiden päälle jos pyöräilisi.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

#617
https://muropaketti.com/tietotekniikka/tietotekniikkauutiset/amd-julkisti-kolme-radeon-rx-6000-sarjan-naytonohjainta/

AMD löi pöytään varsin herkullisen näytönohjainkattauksen. AMD:n omissa testeissä uudet Radeonit vaikuttaisivat haastavan Nvidian RTX 3000 sarjan näytönohjaimet, mutta odotellaan nyt tarkempia testituloksia jahka näytönohjaimet pääsevät markkinoille. Jos tulokset ovat vähänkään sinne päin, AMD:n reilusti havemmat näytönohjaimet tulevat olemaan Nvidialle ongelma sen lisäksi, että Radeonit suoriutuvat tehtävistään selvästi vähemmällä energiankulutuksella kuin Nvidian 3000 -sarjan näitönohjaimet. AMD:n omissa testeissä Radeon RX 6900 XT pesee ylikellotettuna ja ainakin hetkellisesti Nvidian RTX 3090 -näytönohjaimen lähes kaikilla tetatuilla osa-alueilla. Kun kyseinen Radeon on ilmeisesti ainakin 500 rahayksikköä halvempi, kaksi edes suurin piirtein Nvidian RTX 3090 -näytönohjaimen kanssa yhtä tehokasta Radeon RX 6900 XT -näytönohjainta olisi hintalaatusuhteeltaan ehkäpä halvempi sijoitus kuin yksi Nvidian RTX 3090-näytönohjain. No okei, voi olla, ettei mahdu kahta kyseistä Radeoniakaan yhdelle normaalille emolevylle(?), että se voi tietysti estää moiset suunnitelmat. Samaten jää vielä nähtäväksi, miten Radeonit selviytyvät tekoälylaskennasta Nvidian näytönohjaimiin verrattuna. Se on oikeastaan se vertailu, joka tullee lopulta määräämään kumpiin itse sijoitan.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Kopek

#618
Asensin HP ProBook läppäriin perus-Ubuntun Windowsin rinnalle. Ajatus oli, että muuttaisin sen "Macbuntuksi". Kun edellisen kerran tein näin, netistä löytyi hyvät ohjeet. Nytkin löytyi ohjeita, mutta monia erilaisia, eivätkä ne vaikuta niin hyviltä kuin vanhat ohjeet, joita en tietenkään ole kirjoittanut mihinkään muistiin. Tältä näyttää vanha "Macbuntu".



Perus-Ubuntu on mielestäni huono. Ensinnäkin se käynnistyy sikamaisen hitaasti. Ubuntu oli aikoinaan nopea käynnistymään. Oletustyöpöytä Gnome on surkeimmista surkein. Sen huonoin puoli (miten ihmiset  sietävät tällaista vuodesta toiseen) on työtilan vähäisyys (ellei paina F11). Ruma sivupalkki vie tilaa, ja järkyttävän isot yläpalkit ovat yhteensä monta senttiä paksut. Miten tällainen on voitu tehdä. Palkit riistvät viidesosan tai enemmänkin ruudun resoluutiosta.

Tämä ei liity Ubuntuun, mutta mainitsenpahan tässä yhteydessä, että ProBook on todella epämukava kirjoittaa. Napit tuntuvat olevan missä sattuu, ja ne vaikuttavat lisäksi pieniltä. Kursori hyppelee minne sattuu, kun vahingossa hipaisee jotain väärää kohtaa näppäimistöllä. Yhtäkkiä huomaa tekstiä ilmestyvän jonkin sanan keskelle, jossakin kohdassa kirjoitusta, vaikka sitä pitäisi tulla kirjoituksen loppuun. Mustat napit erottuvat huonosti.

Tein asennuksessa sen virheen (koska asensin ohjelman toiselle henkilölle), että valitsin kieleksi suomen. Netistä löytyvät ohjeet ovat englanniksi. Yritin vaihtaa kielen englanniksi. En ymmärrä ohjeita.

"Open the Activities overview and start typing Region & Language."

"Avaa Toiminnot-yleisnäkymä ja ala kirjoittamaan Alue ja kielet."

Miten avataan?
Mikä Activities overview?
Mikä toiminnot yleisnäkymä?

Ei tarvitse vastata. Jatkan kokeiluja. Yritän asentaa mitä tahansa ala-arvoisen Gnomen tilalle tai peitoksi.

Lopetan tämän surkean kirjoittamisen, jossa kursori hyppää vähän väliä rivin alkuun ja kaikenlaista outoa tapahtuu. Tämä on takkuista ja hidasta hommaa.

Pientä päivitystä tähän juttuun.

Asensin KDE työpöydän.

Jaska


Aika monta vuotta olen käyttänyt suomenkielistä "perus"-Ubuntua, nykyisellään versiota 18.04 LTS. En vielä pidä kiirettä seuraavaan LTS:ään, viilatkoon mahdolliset viat pois. Kokeilemistani siinä on paras suomennos, tosin LibreOfficen helpit ovat suomi-englanti-sotkua.

Toiminnot käynnistetään paitsi vasemman ylänurkan Toiminnot-tekstistä myös Windows-näppäimestä. Avautuu se yleisnäkymäksi kutsuttu.

Kysymysten edessä Google selaimessa on mainio väline tiedon saaantiin.

En ymmärrä haitaksi, että esim. Firefoxin ikkunan saa F11:lla maksimoitua ruudun kokoiseksi ja takaisin normaaliksi. Työtiloja - virtuaalisia työpöytiä - on käytössä kai neljä. Vaihdin on Toimintojen yleisnäkymän oikeassa laidassa.


Kopek

#620
Asensin ensimmäisen kerran Linuxin tietokoneeseen vasta niinkin myöhään kuin keväällä 2005, jos oikein muistan. Se oli Mandrake Linux, jota tuohon aikaan kehuttiin. Ei siitä oikein ollut Windowsin korvaajaksi. Kunhan kokeilin.

Vuoden 2008 alussa asensin ensimmäisen Ubuntun, ja se osoittautui jo täysin käyttökelpoiseksi järjestelmäksi. Olin suorastaan yllättynyt.

Vuoden 2008 jälkeen taloudessamme oleviin tietokoneisiin on ollut asennettuna - tai olen tikulta kokeillut ilman asennusta - lukuisia Linnux käyttöjärjestelmiä monilla eri työpöytäjärjestelyillä, enimmäkseen Ubuntu-pohjaisia (KUbuntu, Xubuntu, Lubuntu, Mint...) mutta myös muutama muu (Fedora, MX-Linux...).

Asensin nyt viimeksi Ubuntun kakkosjärjestelmäksi (jätin Windows 7:n paikalleen) HP ProBook 6465b läppäriin, joka on noin kymmenen vuotta vanha tai vähän vanhempi. Windows 7 alkaa olla jo vanhentunut, ja toisaalta koneessa ollut versio oli "firman" asetuksissa niin, ettei käyttäjällä ollut oikeuksia tehdä siinä mitään, ei edes asentaa uusia ohjelmia. Salasanasta ei ollut tietoa ja niin edelleen. Kone oli siis aika käyttökelvoton. Windowsin olisi tietysti voinut jyrätä kokonaankin, mutta jätin sen nyt kuitenkin vielä jäljelle. Oletusarvoisesti koneessa käynnistyy Ubuntu.

Gnome-työpöydässä, joka on Ubuntussa vakiona, on minun näkemykseni mukaan se ratkaisevaa laatua oleva vika, että ruudun yläreunassa oleva otsikkopalkki ja mitä kaikkea siellä on, vievät liikaa ruututilaa. Sivupalkkikin vie, mutta sen saa automaattisesti katoavaksi, joten siitä pääsee eroon, mutta toiminta ei ole kovin sujuvaa. Palkki ilmestyy näkyviin jotenkin tahmaisesti, ja siitä häämöttää vähän reunaa. Yläpalkkiongelmaa ei pysty ratkaisemaan mitenkään. Useita senttejä ruudusta uhrataan täysin turhaan.

Ajattelin ensiksi, että asennan lisukkeita, jotka tekevät järjestelmästä OSX:ää muistuttavan, mutta muutin mieltäni, kun ohjeet olivat niin epämääräiset. Xfce:tä en viitsinyt asentaa, koska se on jo eräässä toisessa koneessamme tai parissakin, joten asensin vaihtelun vuoksi KDE:n. Tein siihen jotain säätöjä eli vaihdoin teemaa aika summittaisesti, niin että teemassa on yhdistettynä kaksi eri asetelmaa, jolloin värisävy on vaalea, mutta läpinäkyvyys tulee uudesta teemasta. En pidä mustista pinnoista.

Kyllähän tästä aivan kohtuullisen näköisen ja oloisen sai.



Selaimista Opera on siinä mielessä paras, että se ei ryöstä tarpeettomasti tilaa ruudun yläreunasta. Siihen ei vain saa mukavan näköisiä "skinejä", joten se on aika ankean näköinen. Tai no, meneehän se. Ainoa vaihtoehto ovat tummemmat palkit. Opera on sinänsä nopea selain ja siinä mielessä ok.



Asensin Ubuntun suomenkielisenä, missä on se huono puoli, että ohjeet ovat yleensä englanniksi, ja  muutenkin tiedän "tietokonemaailmasta" englanninkieliset nimitykset paremmin kuin väkisin käännetyt suomennokset. Pitää usein miettiä, että mitähän tämäkin sana tarkoittaa eli mitä se on englanniksi. Jääköön nyt kuitenkin kieleksi suomi. On siitä se hyvä puoli, että Libre Officessakin oli valmiina suomen kielen oikoluku. Ei tarvinnut yrittää sitä asentaa. Sen kanssa on ollut joskus vähän ongelmia.

Eli jonkinlaisella sekajärjestelmällä mennään.

Jaska

#621
Lainaus käyttäjältä: Jaska - marraskuu 01, 2020, 23:05:05
En ymmärrä haitaksi, että esim. Firefoxin ikkunan saa F11:lla maksimoitua ruudun kokoiseksi ja takaisin normaaliksi.
Yleiset ikkunan maksimoinnin pikakomennot Ubuntussa minulla ovat
  Windowsnäppäin yhdessä NuoliYlösnäppäimen kanssa (kumotaan Windowsnäppäimellä yhdessä NuoliAlasnäppäimen kanssa)
  Alt+F10 (kumotaan toistamalla)
Pikakomennot voi myös vaihtaa oletuksista joksikin muiksi ja tehdä omia pikakomentojaan (yläoikealta Asetukset-Laitteet-Näppäimistö)

Turha tietenkin kysellä, jos itse muuttaa Linuxin toiminnan siitä, mihin ohjeita on.

Jaska

#622
Windows 7:stä minulla on tänä vuonna huonoja kokemuksia. Win 7:n tuki loppui tammikuussa, mutta jotain päivityksiä lähetetään edelleen. Kaksi kertaa on jo kohdalleni osunut, että Windows-päivityksen jälkeen Windows 7:ään ei pääse enää kirjautumaan sisään. Kesällä "User profile can not be loaded" ja pari päivää sitten päivityksen konfigurointi nökötti monta tuntia 67%:ssa kunnes oli sammutettu virtanappulasta ja sen jälkeen salasanan annon jälkeen näyttää tyhjää vaaleansinistä ruutua. Google-hakuun "windows 7 does not start after windows updates" tulee 2,5 miljardia vastausta, kärjessä mmn. "So, while Windows 7 will continue to work after January 14 2020, you should start planning to upgrade to Windows 10, or an alternative operating system, as soon as possible." Vikasietotilaan käynnistynee, Win 7:n asennus- tai toivutuslevyjä ei ole.

PS. Jälkimmäisen toivutus vikasietotilassa viime perjantain kriittisiä päivityksiä edeltävään tilaan onnistui helposti ja kone toimii taas. Jännitetään, mitä tapahtuu kun kriittiset päivitykset arvatenkin tyrkyttyvät uudelleen.


Jaska

TietoViikko kertoo, että Google alkaa muuttamaan palvelujaan maksullisiksi. Ensimmäisenä maksullistetaan kuvien talletusta pilveen. Nyt kullakin Google-tilillä eli Gmail-osoitteella on 15 Gt ilmaista pilvitilaa niin, että kuvat, jotka on sallittu muuttaa "high quality" muotoon eli rajoittaa kuvan tarkuutta levytilatarpeen pienentämiseksi, eivät kuluta ilmaista pilvikiintiötä. Tämä tulee muuttumaan niin, että uudet kuvat kuluttavat myös  näin pienennettyinä kiintiötä, jolloin ilmaiskiintiö tulee pikemmin täyteen ja tarjotaan maksullista lisätilaa.

Nyt monella on Android-puhelimessaan  asetettuna, että puhelimella otetut kuvat menevät automaattisesti Google Kuviin "high quality" muodossa, jolloin ne ovat helposti muillakin laitteilla kuten tietokoneella ja tabletilla käytettävissä.

Toope

Millaista (no halvemmasta lähdetään!) pöytätietokonetta suosittelisitte noin pikaisesti? Minä olen kovin tottunut pöytäkoneeseen ja mielellään uusisin sen (nyk. on n. 9 vuotta vanha Asus Win10-järjestelmällä, toimii vielä, mutta hidastelee.). Komponenttien uusiminen ei ehkä ole enää järkevää noin vanhan koneen kohdalla?
Kuinka kallis olisi uusia pöytäkone?

Melodious Oaf

^ Moni muu varmasti tietää koneista ja niiden kokoamisesta enemmän, mutta heitän silti jotain ideoita kehiin:

Jimmsissä valmiiksi kootut pelikoneet maksavat noin tonnin (halvimmat jonkun satasen alle, kalleimmat pari tonnia tai enemmäkin):
https://www.jimms.fi/fi/Product/List/000-0WH/tietokoneet--jimm-s-pelikoneet

Jonkinlaisen tornin (ilman käyttöjärjestelmää) saa Jimmsistä muutamalla satasella:
https://www.jimms.fi/fi/Product/List/000-0DL/tietokoneet--jimm-s-koti-ja-tyokoneet

Vähän vaatimattomampia pelikoneita myydään myös käytettynä.
https://taitonetti.fi/pelikoneet

Yksi idea voisi olla googletella kotipaikkakunnan tai maakunnan nimellä ja etsiä firmoja, jotka myyvät leasing-käytöstä poistuneita koneita. Esimerkiksi:
https://www.mediakulma.fi/epages/mediakulma.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016112711/Categories/Kaytetyt_poytakoneet

Jos ei ole mitään tarvetta pelata uusia pelejä, käytetyn yrityskoneen ostamalla saattaisi päästä kaikista halvimmalla kiinni sellaisen peruskäytössä ihan toimivaan koneeseen, joka saattaisi jopa kestää ihan hyvin:
https://www.mediakulma.fi/epages/mediakulma.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016112711/Products/mk93p

Kannattaa tietysti verrata siihen, millaisen koneen saa vastaavalla rahalla uutena Jimmsistä tai Gigantista tai mitä näitä nyt on. Kaikista halvimmissa yrityskoneissa on yleensä aika vähän tallennustilaa, mutta onhan sekin jotain että saa ihan soivan pelin verrattain pikkurahalla.

Noihin Jimssin koneisiin voi ostaa lisäksi Windows-lisenssin. Heiltä ostettuna ja valmiiksi aktivoituna se tuo paketille lisähintaa 134 euroa.

Kopek

#626
RTF-asiakirjassa (Rich Text Format) tapahtui kauhea asia. Kun avasin muutama kymmentä sivua pitkän asiakirjan, sen sivut yhdeksän ensimmäisen sivun jälkeen olivat kääntyneet kyljelleen. Yksittäisellä sivulla on vain yksi rivi tai korkeintaan muutama rivi tekstiä. Rivit on keskitetty keskelle eikä niin, ne alkaisivat sivun vasemmasta laidasta, kuten niiden pitäisi. Asiakirjan pituudeksi oli tullut 777 sivua. Sivut ovat normaalin kokoisia, mutta teksti kulkee siis alhaalta ylöspäin aivan kuin asiakirja olisi kyljellään.

Kyseessä oli tärkeä teksti, josta minulla on onneksi muitakin kopioita. Aivan viimeksi kirjoitettu osuus kuitenkin menetettiin, ellei tekstiä saa pelastettua.

Onko kyseessä jonkinlainen tiedoston korruptoituminen, vai mistä on kyse. En haluaisi, että päiväkirjani tuhoutuvat tällä tavalla.

Onko ideoita?

P.S. Valitsin "koko tekstin" ja kopioin sen. Kun liitin sen uuteen asiakirjapohjaan, teksti ilmestyi normaalina. Silti minua jäi huolestuttamaan, mitä kaikkea voikaan tapahtua.

Melodious Oaf

En ole ikinä törmännyt vastaavaan. Googlettamalla löysin joitain keskusteluja ehkä vastaavasta ilmiöstä nimenomaan käsiteltäessä pidempiä RTF-tiedostoja OpenOfficella, esim https://forum.openoffice.org/en/forum/viewtopic.php?t=82498&p=382253

Kyse ei välttämättä ole samasta asiasta kuin sinulla. Nopean googlailun perusteella syntyi hämärä kuva siitä, että tämä saattaisi jotenkin liittyä siihen, miten RTF-tiedostoissa määritellään sivun asettelua  (page orientation) eli landscape tai portrait, mitä ne nyt ovatkaan suomeksi. Ilmeisesti RTF-tiedostoon voi jotenkin koodata ohjeita siitä, onko sivu pysty vai vaakasivu, ja näissä kai sitten tulee jotain ongelmia ohjelmasta ja käyttiksestä riippuen. Ohjelma tai käyttis olettaa jotain muuta tai tulkitsee ohjeita väärin tai jotain.

Mutta toi nyt on nopeasti hahmoteltu, epämääräinen ja varsin mahdollisesti väärä selitys sille, mistä sinun kohdallasi oli kyse.

Yllä linkatun foorumikeskustelun ongelmatapauksessa tilanne oli, että kun tyyppi tallentaa OpenOfficella RTF-muotoon, tiedosto näkyy itsellä väärin, mutta tekstin vastaanottanut julkaisija taas ei valittanut mistään ongelmista. Eli ehkä Wordilla tai jollain muulla ohjelmalla avatessa ongelmaa ei esiintynyt.

Kuitenkin myös tapauksia, joissa OpenOfficella tallennettu RTF-tiedosto on viallinen, tai RTF-tiedosto ylipäätään näkyy erilaisena eri ohjelmilla yms yms on aika paljon.  Ohjeet näissä tapauksissa tuntuvat olevan että älä tallenna RTF-muodossa, vaan käytä OpenOfficella ODT-tiedostoja, doc-tiedostoja tai tarvittaessa txt-tiedostoja.

Esimerkiksi https://forum.openoffice.org/en/forum/viewtopic.php?f=7&t=85424

^ En tiedä yhtään, mikä tuossa on mennyt mönkään, mutta tiedosto on ilmeisesti viallinen. Kun sen avaa Notepadin tyyppisessä ihan pelkkää tekstiä näyttävässä ohjelmassa, näkyy hirveä määrä RTF-tiedostoihin kuuluvia lisämerkintöjä, ja itse teksti jatkuu paljon pitemmälle kuin omat RTF:ää tukevat ohjelmani näyttävät.

Näihin lisämerkintöihin sisältyy kaikenlaista tietoa tekstisivun suunnasta, käytettävästä merkistöstä ja ties mistä. Veikkaan että iso osa ongelmista jollain lailla liittyy näihin merkintöihin ja niiden virheisiin, ristiriitaisuuksiin tai eri ohjelmien erilaisiin oletuksiin. Jossain tapauksissa RTF-tiedostoon voi ilmeisesti tulla ongelmia jos sitä muokkaa tai käsittelee jollain ohjelmalla, joka siinä samalla omien oletusasetustensa mukaan heittää sinne sekaan virheellisiä merkintöjä.

Jaska


Vanhoissa Wordeissa muistamme tuon piirteen, että tiedostosta poistetut tekstiosat jäivät tiedostoon ja asiakkaat tutkailivat esimerkiksi saamiensa tarjoustiedostojen sisältöjä, sattuisiko siellä olemaan esimerkiksi poistettua tekstiä, joka oli ollut toiselle asiakkaalle tehdyssä tarjouksessa.

Microsoft on lopettanut RTF:n kehittämisen yli kymmenen vuotta sitten. Kopekin kokema on hyvin odotettavaa rtf-tiedostolle, jota käsitellään eri ohjelmilla eri ympäristöissä. Onni että toivutus sattui onnistumaan noin helposti.

RTF on DOCX:n tapaan tekstitiedosto, jossa varsinaisen tekstin seassa on mm. muotoilua tarkoittavia ohjauksia
{\rtf1\ansi{\fonttbl\f0\fswiss Helvetica;}\f0\pard
This is some {\b bold} text.\par
}

https://en.wikipedia.org/wiki/Rich_Text_Format


Hippi

Kopekin ongelmasta lukiessani tuli välittömästi mieleen omat ongelmamme eräjotulostuksissa. Kesti hyvän tovin, ennen kuin ensimmäinen "näkymätön ohjausmerkki" löytyi ja sen jälkeen tietyn tyyppisten tulostusongelmian ratkominen aloitettiin aina tulostusdatan tutkimisella ongelmakohdan ympäristöstä.

Noita ohjausmerkkejä pääsee tietokantaan ja siitä tulostustiedostoihin monasti jostain nimi- tai osoitekentästä tai jostain asiakkaan antamasta tekstimuotoisesta lisätiedosta, joka viedään tulosteelle. Noista ei koskaan tietääkseni ole selvitetty, miten ne alun perin ovat syntyneet, mutta ne on lopulta onnistuttu puhdistamaan pois ja sen jälkeen tulostukset onnistuvat.

Virhe ilmenee tosiaan vasta tulostuksessa holtittomina rivinvaihtoina tai outoina siirtyminä rivillä, kun tulostuslaite tulkitsee noita näkymättömiä ohjausmerkkejä omalla tavallaan. Vaikka kyseistä viallista kohtaa datassa tutkii käyttöliittymällä tai jopa sql-listalla, mitään poikkeavaa ei näy, mutta dumppaamalla merkki lopulta löytyy. Ongelmakohdan (kun tietää mistä asiakkaasta sekoilu alkaa) saa paikallistettua esim. nimikenttään asettamalla nimi täsämähakuehdoksi, niin sitä ei löydy, mutta like -funktiolla sen saa esiin. Vian korjaus on ollut lopulta helppo, kun nimikenttä on vain kirjoitettu päälle uudelleen.

Tuollaisten ongelmien ratkaisu on kyllä työssäni ollut ihan parasta :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️