Kirjoittaja Aihe: Uhanalainen LUONTO  (Luettu 15229 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 6219
Vs: Uhanalainen LUONTO
« Vastaus #285 : Joulukuu 26, 2019, 23:02:18 »

Linkola: Demokratia on kuoleman uskonto

Mies ei ole paras puhumaan yhteiskuntajärjestelmistä, ja puitteista, jotka vallitsevat, tai ovat vaihtoehtoisia. Tuskin on tuomassa muualla olevia toivomansa ymmärryksen pariin, tämän aluetason tietämyksellään. Sen verran naivin oloista on kerronta. Jopa maalailutasoksi, voisi arvioida.

Edellinen kappaleeni, ei ihan totta. Jotta Linkolaa, ja hänen ilmaisuaan vallitsevasta voi ymmärtää, täytyy nähdä syrjäisempi positio, josta hän tarkastelee. Hän näkee suoraan sen, mitä tapahtuu, ei sitä, mitä puhutaan, ja miten asiakäsittelyjen tulisi mennä.

Linkolan kerronnan ontuvuus, ja perehtymättömyys, merkitsee kykyä nähdä se, miten asiat ovat, ja ovat olleet, niin kauan, kuin hän on tapahtumia nähnyt. Kova juttu.
Hyvä kysymyshän tuo sinänsä on. Demokratian toimivuuttahan epäiltiin jo antiikin Kreikassa, sen kyseenalaistaminen ei ole mitään uutta.
Kyllä itsekin demokratiaa kannatan, koska on paras järjestelmä, en siksi että olisi täydellinen. Parempia vaihtoehtoja vaan ei ole.

Poissa Saares

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1777
Vs: Uhanalainen LUONTO
« Vastaus #286 : Helmikuu 07, 2020, 00:43:48 »
Porojen hyötykäytölle on sellainen moraalinen este, ettei niitä oikein voi hyötykkäyttää, jos ei satu omistamaan niitä. Toisten poroja ei saa hyötykäyttää, eikä toiten lehmiä tai kanojakaan.
Tuokin on asia mielestäni, jota valtion ei tulisi liikaa säännellä. Ongelmat tulevat esille, jos niitä on. Mieluummin poroihmisten tulisi vapaammin päättää asioistaan.

Siis anteeksi mitä yrität sanoa? Mistä syntyy sinulle ajatus, että nämä ”poroihmiset” haluaisivat vapauttaa omat poronsa vapaasti muiden metsästettäväksi ja syötäväksi. Porojen omistamisen muoto paliskunta, on kehittynyt ENSIN näiden ”poroihmisten” omana tapana järjestää porotalous. Vasta myöhemmin järjestelmä on virallistettu. On siis nyt hyvin vaikeaa ymmärtää, mitä oikein ajat takaa tässä. ”Poroihmisillä” en usko olevan mitään hinkua ”vapautua” valtion sääntelystä, jos sillä tarkoitat, että he menettäisivät omistuksen tuoman suojan omille poroilleen ja ne muuttuisivat vapaasti metsästettäviksi. Harvoin muutoinkaan ihmiset haluaa sosialisoida omaa omaisuuttaan ja toimeentulonsa lähdettä. Mistä sinulle syntyy ajatus, että porojen omistajat haluaisivat luopua omistusoikeudestaan muiden (keiden?) hyväksi?

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Poronhoito

Porot myös merkitään omistajan ilmaisevalla poromerkillä:
Lainaus
Poromerkki eli poron korvamerkki on omistusmerkki, jolla poron omistussuhde ilmoitetaan. Poronhoitoon merkkien käytön arvellaan tulleen samaan aikaan, kun poronhoito kehittyi suurporonhoidoksi.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Poromerkki
Itse taisin sanoa, että poronhoitajien tulisi saada vapaammin päättää asioistaan. Tulkitsetko kommentin valtionsäännöstelyksi?

Säännöstely takoittaa laiduntavien porojen lukumäärää. Laitumet elättävät vain rajoitetun määrän poroja. Jo nyt viedään etelästä heiniä porojen ruokkimiseksi.

Aivan. Sääntelyä ei kuitenkaan tehdä antamalla poronmetsästyslupia.
Säätelyä tehdään epäsuorasti rauhoittamalla poroja surmaavat pedot.

Poissa urogallus

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1103
Vs: Uhanalainen LUONTO
« Vastaus #287 : Kesäkuu 08, 2020, 16:57:20 »
Ihmissyöjätiikeri napattiin kiinni Intiassa, ja se päätynee eläintarhaan.

Lainaus
IHMISTEN tappamisesta epäilty tiikeri viettää loppuelämänsä vankeudessa Intiassa. Viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että kissapeto on liian vaarallinen kulkemaan vapaana.

Tiikeri kulki toissa vuonna Maharashtran osavaltiosta Madhya Pradeshin osavaltioon ennätyksellisenä pidetyn yli 500 kilometrin matkan, jonka varrella sen epäillään tappaneen kolme ihmistä, kertoo muiden muassa sanomalehti The Times of India.

Viisivuotiaan urostiikerin on sanottu hyökänneen myös karjan kimppuun.

-----------------------------------

IHMISET ovat viime vuosikymmeninä asuttaneet yhä enenevässä määrin tiikereiden elinympäristöjä, mikä on aiheuttanut konflikteja eläinten kanssa. Intian virallisten lukujen mukaan yli 200 ihmistä kuoli tiikereiden hyökkäyksissä vuosina 2014–2019. Tilastojen mukaan salametsästäjät tai sähköiskut tappoivat yli 200 tiikeriä.

Maailman tiikereistä noin 70 prosenttia majailee Intiassa.


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006534294.html

Ihminen ja isot kissat eivät sovi hyvin yhteen. Afrikassa leijonien elintila on kutistunut kovaa vauhtia, Eurooppa menetti omansa viimeistään keskiajalla.

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 6219
Vs: Uhanalainen LUONTO
« Vastaus #288 : Kesäkuu 08, 2020, 22:51:25 »
Meillä Suomessa sudet, ilvekset ja karhut elävät...
Koska meillä on tasapainoa väestönkasvun ja luonnon välillä.

Poissa urogallus

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1103
Vs: Uhanalainen LUONTO
« Vastaus #289 : Kesäkuu 18, 2020, 21:51:20 »
Suomen susikanta vahvistuu, ja painopiste on lännessä.

Lainaus
Suomessa oli maaliskuussa 2020 todennäköisimmin 30 susilaumaa (90 % todennäköisyysväli 27−33, kuva 1), joista 24 (21−27) kokonaan Suomen puolella. Suomen itäisen valtakunnanrajan molemmin puolin liikkui 6 (5−7) laumaa. Laumojen kokonaismäärä kasvoi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna noin 25 %.

− Laumoja oli aiempaa enemmän erityisesti läntisessä Suomessa. Siellä oli todennäköisimmin 18 (16−21) laumaa. Esimerkiksi Laitila-Mynämäki-Pöytyä -alueella oli kolme isoa laumaa, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta.

-------------------------------------------------------------------------

Reviirien kokonaismäärässä ei tapahtunut selvää muutosta vuoden takaiseen. Muutos tapahtui siinä, että reviirejä asuttavan susikannan rakenne muuttui. Viime vuoteen verrattuna reviireillä elää enemmän laumoja ja vähemmän pareja.

− Kevään 2019 pentutuotto oli hyvä, ja näin parit muuttuivat pentujen syntymisen myötä laumoiksi, Kojola kertoo.

Lauma- ja parireviirien yhteenlaskettu määrä maaliskuussa 2020 oli 90 % todennäköisyydellä 43−49. Reviirien sijainti näkyy karttakuvasta, linkki karttaan.

Susien yksilömäärän arvioidaan maaliskuussa 2020 olleen 90 % todennäköisyydellä 216−246 yksilöä. Vuosi sitten maaliskuussa kannan suuruudeksi arvioitiin 185−205 yksilöä.
https://www.luke.fi/uutinen/suden-kanta-arvio-2020-susilaumojen-maara-kasvoi/

Poissa Konmari

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4236
 • Eläimen kokoinen möhkäle
Vs: Uhanalainen LUONTO
« Vastaus #290 : Kesäkuu 18, 2020, 22:02:28 »
^ottaen huomioon, että susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji, tuo on kyllä hyvä uutinen.