Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Terveys

Aloittaja Amore, tammikuu 03, 2019, 12:58:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

kertsi

Verenpaineen alentamisesta.
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - syyskuu 12, 2020, 23:02:34
Oisko se sitten se kumppanin puute.  :'(

Omin käsin onneenkin alentaa verenpainetta, siinä missä muutkin käsityöt (jos on mieluista tekemistä).

Ja omia paljaita esim. käsivarsiaan, mahaansa ja poskiaan voi silitellä, jos ei ole kumppania. Voi olla, että sekin pikkuisen auttaa. Oikein viitseliäs tekee mittauksia varmistaakseen vaikutuksen.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Juha


Edellisessä viestissä mainitussa ajankohtaisohjelmassa, taidettiin väittää, että Jenkeissä vanhuus voisi olla sairaus. Todellisuudessa, länsimaissa ei suoranaisesti liitetä kuolemiin vanhuutta, vaan jotain yksityiskohtaisempaa. Periaate on sama kuin HIV-kuolemissa, kun niitä on tapahtunut. Immuunikatoa kun pukkaa, niin oikeastaan se ja sama, minkä pöpötyypin tapaus vie mennessään.

Vanhuus yleisemmin on rappeutumista, kuten itse ainakin hahmotettavan ilmiön yleistänyt. Sitä voi rappeutua monipuolisemminkin, kuin tiettyjen puolusutusmekanismien kautta (immunologia). Iän myötä, kaikki kohdat tulevat yhä suuremmalle koetukselle, ja jos jostain nurkasta tulee lunta tupaan, niin viima voi laajeta.

Rappeutuminenkin on toisaalta melko kapea-käsitteinen, kuvaamaan ilmiötä kattavasti, koko ihmistä ja eliökuntaa koskien. Voi olla, että jokin laji "vanhenee", "rappeutuu kauttaaltaan", ... ts kuolee sukupuuttoon, olemassaolevista lajistoista, jossain vaiheessa. Samalla tapaa yksilöt kuolevat, tosin eivät sukupuuttoon. Osa ihmisen osista tipahtaa pois kuvioista, ts amputoituu tiettyjen tapahtumien seurauksena.

Mainittu rappeutuma-teoria (RT), on vähän kuin evoluutio. Melko selvänoloinen, vähän samalla tapaa. Tälläiset osuvina, auttaa tarkastelemaan todellisuuden tapahtumia.

RTn voisi toisaalta kuvata normaalina selviämistaisteluna. Toisaalta, jos elämää ajattelee vain näin kuvaten, voi se kertoa eniten kertojasta. Itse puhunut jo kauan aikaa sitten, selviytymisen sijaan säilymisestä. En tarkoita, että elävä säilyisi parhaiten säilykkeenä, vaan säilyvyys elämää koskien, olisi vähän muuta kuin se, mikä muistuttaa purkkiruokaa.

RT tuo väistämättä mieleen ajatuksen purkittumisesta, kalkistumisesta, jämähtämisestä. Siten elämän eräs päätymä voi rappeutumallisen kulun jälkeen olla sitä, että "elämäsäilyminen" lakkaa, mitä se tarkemmin ottaen onkaan.

Vielä enemmän yleistäen, ilmiö on liittymiseen kuuluvaa. Millä tavoin "aika" menee minkäkin ohi. Toisaalta, ajan kautta asian näkeminen tuntuu hassulta. Aika ilman tapahtumia, ei muuta mitään, olemassaolevasta. Käytännössä, vaikka aikaa kuluu, niin tapahtumia todennäköisesti ilmenee, niin enemmänkin rapautuminen on tapahtumapohjaista eroosiota, vaikka tapahtumat toisaalta, voivat toisen tyypin tilanteissa, olla hajoamiselle vastakkaista.

RTn voisi yleistää yleiseen luonnonkulkuun, jossa asioita jauhautuu tapahtuma-vyöryissä/sykleissä hienompiin osiin. Kyseessä tuskin on paholaisen mylly, vaikka näinkin voisi sanoa. On koneistoja, joiden väliin ei auta joutua, mutta toisaalta, oikein mikään luonnossa oleva, tuskin voi kohtaloaan välttää.

Muodonmuutokset on sitten toinen asia. Ihminenkin ottaa muodonmuutosta, jos toisellakin tavalla. Joskus päivitellään sitä, miten vaikeaa ihmisen on muuttua. Todellisuudessa, päivittely taitaa olla osa luonnon ymmärtämistä, koskien ihan ymmärtäjää itseään. Kun jotain muka-pientä muuttaa paremmaksi, tai sitä yrittää tehdä, kaikki täytyy kääntää. Samalla tapaa, vinoutuma vetää koko yksilöä jonnekkin.

Ihminen kuin puu, joka taipuu, tosin syklit ovat pitempiä, ja palautumisista ei aina varmuutta. Puukin voi joskus keikahtaa nurin. Että jokin yksittäinen kaatuu, ei jossain balanssiasetelmassa viittaa kuin tasapainottumiseen. Näin olemassaoloa voi ajatella tasapainotapahtumien ketjuna.

Kellokoneisto voi olla, muttei välttämättä ole ilmeisen havaittava. Enemmän voisi ajatella muuttuvasta kellosta, jossa kello itsekkin on työstön kohteena.

Uskovaiset laittavat näihin jonkin selkeän nojan, johon asiat perustuu. Ei ihan vakuuta, tosin en ole perehtynyt vielä parempiin todisteisiin. Vakain tuki voi olla tilanteisiin reagoiva, vaihtuva, muutoksenalainen. Elämän säilyminen olisi jotain dynaamisempaa, mitä toisaalta Jumala voisi olla, kun on tiedostavaksi ajateltu, jokseenkin kuten ihmisestä on ajateltu, vaikka tiedostaminen itse voi olla käsiteomituisuus, joka tuskin kuvaa mitään, kovin perustavalla tasolla.

Juha


Kun puhutaan evoluutiosta, selviämisestä, vahvuudesta ja pärjäämisestä, ... jostain mahtipontisesta, niin mitä rakenteisiin tulee, ja niiden käänteisiin, niin tiiviimpää tapahtumaa voi ajatella esiintyvän juuri päinvastaisessa "päädyssä". Käänteet ovat niitä, joista alkaa asioita, ja joillakin tienoilla, ei välttämättä ole kuin käänteitä ja kääntymisiä.

Jos toisaalta ajattelee tapahtumaköyhyyttä yleisesti, niin ensin voi kysyä, että mitä tapahtumia on tarkoitus mittailla. Jos jotain tiettyä on jossain paljon tapahtumatta, niin ehkä kauempana sitäkin enemmän, vaikka tapahtumiset olisivat melko lailla erilaisia, ja mahdollisuustasolla. Mitä tapahtumia yleensäkin, voi tietyssä yhteydessä tapahtua. Ei varmaan mitä sattu.

Tapahtumaköyhyyttä voi ilmetä paikoissa, joissa tapahtumisiin ei ole sidosten takia tilaa/mahdollisuutta. Kytkeytymiset vähentää mahdollisia perustapahtumia, ja liittymätiivistymät voi nähdä kytkeytymisten moninaisuutena. Liike käy monessa suhteessa mahdottomaksi, ja jos liikettä ilmenee, niin liikettä olisi enemmänkin havaittavissa koko paketissa, ei niinkään sen osissa.

Millaisia liikkujia ylipätään voi ilmetä. Millaisia ovat liikuskelijoiden väliset vuorovaikutukset. Missä on tapahtumia, ja tapahtumaköyhyyttä, ja millaisena.

Vähiten sidosteisissa oloissa, ei vaikututa kovin taajaan, eikä toisaalta ympäristöön saa oikein vaikutteita. Irrallisuus vaikka on tapahtumaköyhää, eikä käänteitä oikein tapahdu, voi dynaamisuudeltaan olla potentiaalisempaa, tai kiikkerää, kytkeytyvämmän vinkkelistä kerrottuna.

Tapahtumaköyhyys voi joskus merkitä vakaata oloa aika jonkinlaisena, ja toisaalta, päinvastaisessa tilanteessa, jotain voi tapahtua radikaalimmin, vaikka tiivistymävaje olisi se juttu. Näin kokonaisuutta voi ajatella heiveröisestä massiivisempaan. Valo on jo aikasen sähäkkää, verrattuna käden kääntymiseen.

Neutriinot ovat niin erillisiä, että eivät välttämättä hoksaa edes sitä, jos sattuvat kulkeutumaan Maapallon läpi. Aika vapaan oloisia surffailijoita. Millainen haastehan näille kiitäjille, olisi jokin astetta tukevampi, esim musta aukko?


L. Terveyteen tämä viesti liittyy eliörakenteen tietyn säilymisen kautta. Toisaalta, terveys on hyvin tapahtumariippuvaista, ja yleisellä tasolla, tietämys tapahtumien merkityksestä lienee ihan asiaa.

L2. Sen huomaa, että kun sanallista generaatiota pyörittää samalla, ja ajattelee olemassaolevuuden eri puolia, niin ei vaikea kuvitella, että sanallinen ilmaisukin voi olla melkoinen riippa, este niille ajatuskuluille, joiden seurailu oikeasti voi  vaatia paljon.

Norma Bates


Juha

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - joulukuu 24, 2020, 15:33:08
https://www.hs.fi/tiede/art-2000007702791.html

Istukoista löytyi mikromuovia.

Mikähän pilvi niistä aikanaan kertyy, kun kasaamista voi tehdä huolettoman oloisesti, kun ei oikein ota näkyäkseen, ilman erikoisvälineitä. Mieleen tulee tässä massiivinen nojaaminen, tiettyihin kulkuvälineratkaisuihin.

Talvi siitä kivaa aikaa, että termariin voi laittaa kiehuvaa vettä, ja lumesta sulatella jatkoja. Vettä riittää pitemmäksi aikaa. Miten turvallista tällainen veden jatkaminen lumella on, siitä en tiedä. Ainakaan mistä sattu, milloin sattu, ei lumella kannata juomavettään jäähdytellä.

***

Flunssan yhteydessä todennut, että sopiva ulkoilu ei ole pahaksi. Sisäilma kannattaa esilämmittää. Pakkasella, elimistön kuormitus voi olla jopa pienempää, kuin kotosalla, jos ottaa rennosti, ja voi lepäillä. Melkein näin voisi ajatella.


Amore

#156
Mielihyvähormonien toiminta on yksilöllistä. Tämä tarkoittaa, että synnynnäinen endorfiinin, dopamiinin, oksitosiinin ja serotoniinin perustuotanto vaihtelee ihmisten välillä paljon. Ei ole viitearvoja eikä siis puutostilojakaan. Tietoakin puuttuu.
– Ihmiset eivät yleensä hakeudu tieteellisiin tutkimuksiin äkillisissä ja vaikeissa elämäntilanteissa, Partonen huomauttaa.

Dopamiini luo elämään merkityksen tunnetta, lisää motivaatiota ja antaa nautintoa. Dopamiinin lasku voi oirehtia lannistuneena tunnelmana ja pitkään jatkuessaan motorisina ongelmina kuten vapinana. Tuotannon vähentyminen voi kertoa myös masennuksesta tai Parkinsonin taudista.

- Tee itsellesi selkeitä tavoitteita tai jaa laaja työtehtävä osiin. Juhlista välietappeja.
- Tilaa illallinen uudesta ravintolasta tai kuuntele mielimusiikkiasi.
- Hakeudu tilanteisiin, joissa arvostat itseäsi ja muita ja jotka koet nautinnollisiksi tai kiihottaviksi elämyksiksi.
- Ota valokuva-albumit esiin: dopamiinin tuotanto nousee myös silloin, kun muistelet kohottavia tapahtumia.
- Tsekkaa alkoholinkäyttösi. Lasillinen viiniä voi nostaa dopamiinitasoa, mutta pitkäaikainen, tätä runsaampi alkoholinkäyttö tyhjentää dopamiinivarastot.

Serotoniini tuo mielihyvää ja iloa. Jos mieliala on alavireinen, väsynyt ja ruokahalun kanssa on ongelmia, säännöllinen elämä auttaa rytmittämään myös hormonitoimintaa kohti tasapainoa.
Aina tämä ei riitä. Serotoniinin aineenvaihduntaa tasapainottavia lääkeaineita käytetään etenkin masennuksen, pakko-oireisen häiriön ja bulimian hoidossa.
Vaikka valtaosa serotoniinista muodostuu suolistossa, tiettyjä ruokia syömällä ei voi vaikuttaa aivojen serotoniinitasoon. Tämä johtuu siitä, että serotoniinin aineenvaihdunta aivoissa ja aivojen ulkopuolella ovat eri asioita.

- Tapaa päivittäin kivaa seuraa. Hakeudu samanhenkiseen ryhmään, jossa jokainen saa vuorollaan huomiota.
- Oleile kirkkaassa valossa 30–60 minuuttia vähintään viitenä aamuna viikossa viikkojen ajan. Myös kirkasvalolamppu tepsii, jos sen valo on riittävän voimakasta eli 2500–3000 luksia.
- Pidä kiinni säännöllisestä uni-valverytmistä.

Endorfiinit muistuttavat morfiinia ja tuovat euforisen riemuntunteen. Niiden määrä veressä on tavallisesti suurimmillaan aamuisin, heräämisen jälkeen. Etenkin kivun tunne saa endorfiinin ryöpsähtämään hermostosta. Kun endorfiineja on tavallista vähemmän, hyvän olon tunteet voivat jäädä puolitiehen, särky- tai kiputilat vaivaavat tai riemullista sävyä elämään ei oikein löydy.

- Urheile vähintään 45–60 minuuttia yhtäjaksoisesti ja toistuvasti. Pitkiä juoksulenkkejä harrastavien endorfiini-hurmoksella on nimikin, runner's high. Jos juoksu ei kiinnosta, ei haittaa. Riittää, että syke nousee ja pysyy korkealla lähemmäs tunnin.
- Puoli tuntia elektronista musiikkia voi lisätä veressä kiertävän endorfiinin määrää. Rentoutusmusiikki sen sijaan ei lisää endorfiinia verenkiertoon.
- Auringon UVB-säteily iholla lisää endorfiinien tuotantoa. Kymmenen minuuttia riittää, sillä auringossa oleilu myös vaurioittaa ihoa.

Oksitosiini on rakkaushormoni, joka voimistaa myötäelämisen kykyä, hyvää oloa, luottamusta ja halua hoivata. Lääkkeenä oksitosiini auttaa käynnistämään synnytyksen. Saksassa on tehty testejä, joissa koehenkilöille on annettu oksitosiinia sisältävää nenäsuihketta. Hyvänolontunne ja empaattisuus voimistuivat hetkellisesti.
Oksitosiinin väheneminen ei havaittavasti oireile, mutta sen määrää voi lisätä.

- Mitä enemmän seksiä ja orgasmeja, sitä enemmän oksitosiinia!
- Halaa ja kosketa silloin kuin mahdollista. Harjaa koiraa, käy hierojalla, pese selkää. Itseäänkin voi silittää.

Noradrenaliini on stressihormoni, joka liittyy myös mielihyvään. Se herättää seksuaalisen himon, synnyttää kaipuun ja vaikuttaa fyysiseen aktiivisuuteen. Kokeile koskenlaskua, vuoristorata-ajelua tai muuta seikkailua. Noradrenaliini nousee silloin, kun teet jotakin jännittävää, innostavaa, jopa pelottavaa — mutta sellaista, jonka tiedät pian loppuvan, onnellisesti.

https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000007828182.html
All you need is Love

kertsi

^
Tuollaisesta kuvatunlaisesta elektronisesta musiikista olisi kiva saada näyte. Se mielikuva (ties kuinka väärä), mikä minulla on, vihjaa nimittäin, että pikemminkin sellainen voisi lisätä kortisolin ja adrenaliinin tuotantoa.

LainaaPuoli tuntia elektronista musiikkia voi lisätä veressä kiertävän endorfiinin määrää.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

#158
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 01, 2021, 00:17:27
^
Tuollaisesta kuvatunlaisesta elektronisesta musiikista olisi kiva saada näyte. Se mielikuva (ties kuinka väärä), mikä minulla on, vihjaa nimittäin, että pikemminkin sellainen voisi lisätä kortisolin ja adrenaliinin tuotantoa.

LainaaPuoli tuntia elektronista musiikkia voi lisätä veressä kiertävän endorfiinin määrää.
Ongelma on että ehkä tarkoitettiin "techno-music"? Jossa ongelma on lisäksi että populaaristi sen käsitetään tarkoittavan kaikkea about tanssittavaa elektronista djmusaa ('teknojumputus' ym) , kun oikeissa alan piireissä 'techno' on ihan oma likimain säveletön metallitehdasmaisen rytminen alagenrensä (eroaa siis varsin rajusti esim. vokaalitrancesta).

Joka tapauksessa tämmöstä löyty:

4. Techno music can be an effective treatment of pain
G. Gerra et al., 'Neuroendocrine responses of healthy volunteers to 'techno-music': relationships with personality traits and emotional state'

Music has been shown by many studies to be an effective treatment for pain.  In their examination of the effects of techno-music, Gerra et al. (op. cit.) found a significant increase observed in beta-endorphin, adreno-corticotropic hormone, plasma norepinephine, growth hormone, and cortisol.  The conclusion was that listening to techno-music induces changes in neurotransmitters, peptides, and hormonal reactions related to mental state and emotional involvement.  Music cannot only lessen pain, but can change your emotional or mental state and actually even help you to grow. But this only applies if you like techno music, as otherwise it has the ability to worsen the emotional state. Thus your personality will determine how you respond to techno music.

Further, due to the techno-music induced biological effects and its proven ability to increase endurance and buffer the immediate negative effects of exercise, it is easy to understand the strong link between techno and all-night dancing.

- djbroadcast.net: top 6 studies on techno music

Gerra-viite antaa:
Neuroendocrine responses of healthy volunteers to 'techno-music': relationships with personality traits and emotional state
...
Sixteen psychosomatically healthy subjects (18- to 19-year-olds, eight males and eight females) were exposed, in random order, to techno-music or to classical music (30 min each). Plasma norepinephrine (NE), epinephrine (EPI), growth hormone (GH), prolactin (PRL), adrenocorticotropic hormone (ACTH) cortisol (CORT), beta-endorphin (beta-EP) concentrations and changes of emotional state were measured in basal conditions and after the experimental trials with two different types of music. Techno-music was associated with a significant increase in heart rate, systolic blood pressure and significant changes in self-rated emotional states. A significant increase was observed in beta-EP, ACTH, NE, GH and CORT after listening to techno-music. Classical music induced an improvement in emotional state, but no significant changes in hormonal concentrations. No differences between male and female subjects' responses to music have been found.
... Changes in emotional state and NE, beta-EP and GH responses to techno-music correlated negatively with harm avoidance scores and positively with the novelty-seeking temperament score on the Cloninger scale

- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9506313/

Klassinen ei vaikuta hormoneihin mutta teknojumputus vaikuttaa, väittää tutkimus.
Sinun pitää olla Novelty-seeking tyyppiä että 'teknojumputus' auttaa sinua nostamaan EP:tä. Muuten käy päinvastoin.
Tutkittavana oli 16 yksilöä enkä tiedä suhtautumistansa klassiseen/teknoon: inho, välinpitämätön vai tykkää/harrastaja. Sehän voisi olla ratkaisevaa! (Klassisen harrastajia on nuorissa paljon vähemmän kuin teknon, oletan.)

Novelty seeking.. (NS) is a personality trait associated with exploratory activity in response to novel stimulation, impulsive decision making, extravagance in approach to reward cues, quick loss of temper, and avoidance of frustration.
- https://en.wikipedia.org/wiki/Novelty_seeking

Harm avoidance (HA) is a personality trait characterized by excessive worrying; pessimism; shyness; and being fearful, doubtful, and easily fatigued. In MRI studies HA was correlated with reduced grey matter volume in the orbito-frontal, occipital and parietal regions.
- https://en.wikipedia.org/wiki/Harm_avoidance
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Hippi

Käytän paljon ja hyvin erilaista musiikkia mielialojen ja tunnetilojen loiventamisteen tai vahvistamiseen kulloisenkin tarpeen mukaan, mutta juuri teknojumputus, elektroninen musiikki ja ns. "kokeileva" musiikki puuttuu kokonaan. Ensin mainitusta päänsärky ja noista muista paha olo.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

^
Kaikista kamalinta on ollut entisen naapurin soittama teknojumputus, siitä ainakin on tullut päänsärky ja ketutus.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Amore - helmikuu 28, 2021, 23:47:30
Mielihyvähormonien toiminta on yksilöllistä. Tämä tarkoittaa, että synnynnäinen endorfiinin, dopamiinin, oksitosiinin ja serotoniinin perustuotanto vaihtelee ihmisten välillä paljon. Ei ole viitearvoja eikä siis puutostilojakaan. Tietoakin puuttuu.
– Ihmiset eivät yleensä hakeudu tieteellisiin tutkimuksiin äkillisissä ja vaikeissa elämäntilanteissa, Partonen huomauttaa.

Dopamiini luo elämään merkityksen tunnetta, lisää motivaatiota ja antaa nautintoa. Dopamiinin lasku voi oirehtia lannistuneena tunnelmana ja pitkään jatkuessaan motorisina ongelmina kuten vapinana. Tuotannon vähentyminen voi kertoa myös masennuksesta tai Parkinsonin taudista.

- Tee itsellesi selkeitä tavoitteita tai jaa laaja työtehtävä osiin. Juhlista välietappeja.
- Tilaa illallinen uudesta ravintolasta tai kuuntele mielimusiikkiasi.
- Hakeudu tilanteisiin, joissa arvostat itseäsi ja muita ja jotka koet nautinnollisiksi tai kiihottaviksi elämyksiksi.
- Ota valokuva-albumit esiin: dopamiinin tuotanto nousee myös silloin, kun muistelet kohottavia tapahtumia.
- Tsekkaa alkoholinkäyttösi. Lasillinen viiniä voi nostaa dopamiinitasoa, mutta pitkäaikainen, tätä runsaampi alkoholinkäyttö tyhjentää dopamiinivarastot.

Serotoniini tuo mielihyvää ja iloa. Jos mieliala on alavireinen, väsynyt ja ruokahalun kanssa on ongelmia, säännöllinen elämä auttaa rytmittämään myös hormonitoimintaa kohti tasapainoa.
Aina tämä ei riitä. Serotoniinin aineenvaihduntaa tasapainottavia lääkeaineita käytetään etenkin masennuksen, pakko-oireisen häiriön ja bulimian hoidossa.
Vaikka valtaosa serotoniinista muodostuu suolistossa, tiettyjä ruokia syömällä ei voi vaikuttaa aivojen serotoniinitasoon. Tämä johtuu siitä, että serotoniinin aineenvaihdunta aivoissa ja aivojen ulkopuolella ovat eri asioita.

- Tapaa päivittäin kivaa seuraa. Hakeudu samanhenkiseen ryhmään, jossa jokainen saa vuorollaan huomiota.
- Oleile kirkkaassa valossa 30–60 minuuttia vähintään viitenä aamuna viikossa viikkojen ajan. Myös kirkasvalolamppu tepsii, jos sen valo on riittävän voimakasta eli 2500–3000 luksia.
- Pidä kiinni säännöllisestä uni-valverytmistä.

Endorfiinit muistuttavat morfiinia ja tuovat euforisen riemuntunteen. Niiden määrä veressä on tavallisesti suurimmillaan aamuisin, heräämisen jälkeen. Etenkin kivun tunne saa endorfiinin ryöpsähtämään hermostosta. Kun endorfiineja on tavallista vähemmän, hyvän olon tunteet voivat jäädä puolitiehen, särky- tai kiputilat vaivaavat tai riemullista sävyä elämään ei oikein löydy.

- Urheile vähintään 45–60 minuuttia yhtäjaksoisesti ja toistuvasti. Pitkiä juoksulenkkejä harrastavien endorfiini-hurmoksella on nimikin, runner's high. Jos juoksu ei kiinnosta, ei haittaa. Riittää, että syke nousee ja pysyy korkealla lähemmäs tunnin.
- Puoli tuntia elektronista musiikkia voi lisätä veressä kiertävän endorfiinin määrää. Rentoutusmusiikki sen sijaan ei lisää endorfiinia verenkiertoon.
- Auringon UVB-säteily iholla lisää endorfiinien tuotantoa. Kymmenen minuuttia riittää, sillä auringossa oleilu myös vaurioittaa ihoa.

Oksitosiini on rakkaushormoni, joka voimistaa myötäelämisen kykyä, hyvää oloa, luottamusta ja halua hoivata. Lääkkeenä oksitosiini auttaa käynnistämään synnytyksen. Saksassa on tehty testejä, joissa koehenkilöille on annettu oksitosiinia sisältävää nenäsuihketta. Hyvänolontunne ja empaattisuus voimistuivat hetkellisesti.
Oksitosiinin väheneminen ei havaittavasti oireile, mutta sen määrää voi lisätä.

- Mitä enemmän seksiä ja orgasmeja, sitä enemmän oksitosiinia!
- Halaa ja kosketa silloin kuin mahdollista. Harjaa koiraa, käy hierojalla, pese selkää. Itseäänkin voi silittää.

Noradrenaliini on stressihormoni, joka liittyy myös mielihyvään. Se herättää seksuaalisen himon, synnyttää kaipuun ja vaikuttaa fyysiseen aktiivisuuteen. Kokeile koskenlaskua, vuoristorata-ajelua tai muuta seikkailua. Noradrenaliini nousee silloin, kun teet jotakin jännittävää, innostavaa, jopa pelottavaa — mutta sellaista, jonka tiedät pian loppuvan, onnellisesti.

https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000007828182.html

Tuossa on hienosti yhdessä monet ihmiseen vaikuttavista "aineellisista" asioista- mutta suhtautumisen ja asennoitumisen voisi, ehkä lisätä noihin tunteita tuottaviin tekijöihin.

Elimistön tuottamat hormonit ja muut hermovälittäjäaineet tarvitaan, mutta niiden tuottamiseen elimistö kuluttaa energiaa, ja siksi myös ilot rasittavat, kuten surutkin..

Buddhalainen keskitie, lienee siis oleellinen tekijä ilojen ja surujenkin suhteen- mitään jatkuvaa auvolaa ei kannata tavoitella, sekin käy sytämmen päälle..

MrKAT

Amfetamiini vaikuttaa normaaleihin kiihdyttävästi mutta ADHD-ihmisiin ns. rauhoittavasti (lääkkeenä käytetään deksamfetamiinia eli amf.johdannaista). Teknon/elektronisen musiikin kohdalla vois olla sama juttu.

Xtra-tuotteita olen vältellyt kuin ruttoa - paitsi halpojen suklaiden kohdalla. Joka tapauksessa välttely kannattaa edelleen
yhä varmemmin perustein:

Kuluttaja: S-ryhmän suodatinpussista liukenee kahviin lyijyä yli suositusten – paras pussi rautakaupasta
...
Lehden testien mukaan kuumaan veteen liukeni eniten lyijyä S-ryhmän X-tra-suodatinpussista, jossa määrä oli 21,1 mikrogrammaa litraa kohti.

- https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007834049.html
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Karikko

^
Ihmisen hormonitoiminnoissa on sekä kiihdyttäviä, että jarruttavia aineita aivojen (hermoston) toiminnassa.

Jos joku aine näyttäisi toimivan päinvastoin joillakin ihmisillä, voi se olla kokonaisuudesta johtuvaa tasapainoon hakeutumista- ehkä siis ne otetut hormonien kaltaiset aineet saavat myös jarruttavien välittäjä-aineiden tuotannon lisäyksen aikaan.

kertsi

#164
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 02, 2021, 00:53:04
Amfetamiini vaikuttaa normaaleihin kiihdyttävästi mutta ADHD-ihmisiin ns. rauhoittavasti (lääkkeenä käytetään deksamfetamiinia eli amf.johdannaista). Teknon/elektronisen musiikin kohdalla vois olla sama juttu.

Asiaan voi kietoutua ihan vaan vitutus, jos naapurin nuorimies tulee ystävineen kapakasta arkena klo 23, ja alkaa kuulua kovaäänistä musiikkia, puheensorinaa, eikä parvekkeen ovea voi pitää hellejakson aikana auki yön aikana asunnon viilentämiseen, kun alakerran vieraiden röyhyttelemät savut tulevat omaan asuntoon. Ja seuraavana päivänä pitäisi mennä töihin, mikä on vaikeaa, jos ei saa unta em. syistä.

Mutta voi siinä kyseisessä rytmissä olla jotain päänsärkyä triggeröivää. Ihan kuin jotain epileptisiä tuntemuksia tulisi, vaikka ei mulla epilepsiaa ole diagnosoitu. Strobovalotkin aiheuttavat epämiellyttäviä tuntemuksia. Ehkä pitäisi tutkituttaa.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️