Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Terveys

Aloittaja Amore, tammikuu 03, 2019, 12:58:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hippi

^^
Tuohon Kopekin esiin tuomaan ajatukseen, jossa antibiootit yhdistetään allergian syntyyn, tavallaan saattaisin jopa yhtyäkin. Mutta ottaisin askelen kauemmaksi, eli kysyisin miksi niitä antibiootteja ylipäätään on tarvittu jossain vaiheessa niin paljon.

Aikaa myöten lapsilta on viety mahdollisuus möyriä maassa ja luonnossa ylipäätään ja näin viety mahdollisuus buustata elimistöään. En pitäisi tätä minään luokkakysymyksenä, vaan kyllä se koskee kaikkia lapsia. Harvoin enää näkee penskoja pihalla sen jälkeen, kun niitä on muutaman kerran käytetty hiekkalaatikolla ja todettu, että hiekkaa kantautuu kotiin. Omat muksuni olivat 3-4 vuotiaasta asti omin nokin pihalla, ja joskus olivat niin ryönäisiä kotiin tullessaan, että piti ammeessa riisua, ettei rapa leviä. Mutta ajat on niin muuttuneet, että lapsia ei enää uskalla yksin lähettää pihalle?

On kokeiltu päiväkoteja, jossa ulkoillaan suurin osa päivää luonnossa ja myös sellaista, jossa lapset pitävät kasvimaata. Näissä päiväkodeissa flunssat ovat hyvin harvinaisia. Mutta nuo vaativat resursseja.

Sen sijaan nyt juuri rakennetaan päiväkotia, jonka suuri piha on eristetty luonnosta (hiekkapiha, nurmikko) asvaltilla ja jollain keinomateriaalilla (= pelikenttä) ja joku lastenlääkäri tätä oli vahvasti kritisoinut juuri siksi, että se viimeinen vähäinenkin mahdollisuus lapsilta viedään. On siellä kai hiekkalaatikko, mutta se ei ihan vastaa tarpeeseen.

Eli, ei vain kotien ylihygieenisyys, mutta myös ulkoilun olemattomuus altistaa tartuntataudeille. Ulkoiluksi ei voi laskea sitä, että lasta kuljetetaan rattaissa. Aikaisemmin räkäisen lapsen vieminen lääkäriin tarkoitti automaattista antibioottikuuria, mutta tämä ei kyllä enää pidä paikkaansa. Varmaan vanhemmatkin on jo oppineet sen, että räkätaudista pääsee eroon niistämällä ja yskimällä. Toivottavasti.

Mutta sitten tulee ihmettelevä kysymys. Miksi niin usein allergisen vanhemman lapsi on allerginen jo vauvaiässä?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hippi - toukokuu 26, 2024, 09:41:10Miksi niin usein allergisen vanhemman lapsi on allerginen jo vauvaiässä?

Koska lapsi on perinyt noin puolet vanhempansa geeneistä? Jos sattuu olemaan huono tuuri, sattuu saamaan allergialle altistavat geenit?

Lisäksi myös asuinympäristössä voi olla seikkoja, jotka vaikuttavat epigeneettisesti esim. allergialle altistaviin geeneihin? Varsinkin jos vanhempi on koko ikänsä asunut samalla paikkakunnalla tai jopa samassa talossa, jonne se lapsikin putkahtaa maailmaan. Ihan mutuheittona nämä voisivat vaikuttaa:

ilmansaasteet, melusaaste (stressaa - vaikuttaakohan stressi allergioihin?), maanviljelytausta ja maassa möyriminen ja maatalouden myrkyt kuten hyönteismyrkyt ja rikkaruohon torjuntamyrkyt, lemmikit, radonsäteily, maaperän seleenin puute (ei kai enää Suomessa, kun lannoitteisiin lisätään seleeniä?), juomaveden fluori/mikälie, paikallinen ruokakulttuuri (esim. riisi saattaa olla Bangladeshissä merkittävä arseenin (myrkyn) lähde, jos sitä pesemättömänä syö. Ja Suomessakin *)), passiivinen/aktiivinen tupakointi, formaldehydi kalusteista, home, jyrsijät (jotkut allergisia niillekin), talousveden metallit (ihoallergia esim. rautapitoisesta vedestä).

*)https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/suomessakin-myynnissa-myrkkyriisia-naista-tuotteista-loytyi-arseenia/4809968#gs.9z2znd
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

ROOSTER

Ihmettelen melko paljon sitä, että Kyypakkaus on apteekissa myytävä lääkevalmiste kyynpureman hoitoon mutta tutkitusti sillä ei ole vaikutusta.

Lainaa– Kyypakkaus ei ole hoito kyyn puremaan. Tutkimusten mukaan siitä ei ole hyötyä, eikä se vaikuta kyyn myrkystä kehittyvien oireiden vakavuuteen, sanoo Myrkytystietokeskuksen osastonlääkäri Aino Pennanen.
https://www.is.fi/terveys/art-2000010511884.html

Asia on ollut esillä jo kauan.

LainaaTurvallisuuden illuusio

Myös ylilääkäri Mika Kastarinen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta myöntää, ettei kyypakkauksen tehosta ole näyttöä. Sillä ei ole tutkittua tehoa edes ampiaisenpistoon, vaikka iho-oireita se voi jonkin verran rauhoittaa.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/18/kyypakkaus-harhaanjohtava-turhake-vai-oiva-ensiapu

On olemassa myös toimivaa lääkettä, eli vastamyrkkyä - sitä ei kuitenkaan myydä apteekeissa ilman reseptiä. Saattaa jalka ja käsi joutua amputoitavaksi sitä odotellessa.

Miksi toimimatonta lääkettä saa mainostaa ja myydä reseptittä, mutta toimivaa vastalääkettä ei?

LainaaVakavimmissa tapauksissa potilaalle on mahdollista antaa kyyn myrkyn vastamyrkkyä sairaalassa. Tämä lääke lievittää myrkytyksen aiheuttamia oireita. ViperaTab-niminen lääkevalmiste sitoo kyyn myrkkyä itseensä.

LainaaNopeasti etenevän ja laaja-alaisen turvotuksen yhteydessä käytetään käärmeenmyrkkyantitoksiinia (ViperaTAb). Lääke on kallista, ja sen käyttöön saattaa liittyä vaikeitakin allergisia reaktioita, joskin nykyvalmisteilla harvemmin kuin aikaisemmin (2). Lääkettä on saatavissa kaikista keskussairaaloista lukuunottamatta Länsi-Pohjaa.
https://www.duodecimlehti.fi/duo13824Kallista on toki mutta niin on henkikultakin.

LainaaVIPERATAB 100 mg/4 ml infuusiokonsentraatti 2 x 4 ml
Tuotenro: 810413
4 547,31 €
https://www.apteekkishop.fi/VIPERATAB-100-mg/4-ml-infuusiokonsentraatti-2-x-4-ml
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Toope

Lainaus käyttäjältä: kertsi - toukokuu 27, 2024, 15:01:13
Lainaus käyttäjältä: Hippi - toukokuu 26, 2024, 09:41:10Miksi niin usein allergisen vanhemman lapsi on allerginen jo vauvaiässä?

Koska lapsi on perinyt noin puolet vanhempansa geeneistä? Jos sattuu olemaan huono tuuri, sattuu saamaan allergialle altistavat geenit?
Myös ympäristö vaikuttaa. Pienen lapsen on hyvä syödä vähän hiekkaa tms. ja törmätä koiranpaskaan, koska tuo luo vastustuskykyä. Liian kliininen ympäristö ei ole lapselle hyväksi, koska vastustuskyky kehittyy lapselle ensivuosina.
https://kantapaikka.net/index.php/topic,33.msg205461.html#msg205461
:)

Norma Bates

Tiesitkö että ole aina piereskellyt väärin?

New York Post uutisoi sosiaalisessa mediassa esiin nousseesta erikoisesta, mutta sitäkin hyödyllisemmästä konseptista, pierukävelystä.

Kyseessä on nimensä mukaisesti lyhyt kävelylenkki, jonka aikana paukutellaan, jos siltä tuntuu.

Yksi pierukävelyiden suurimmista sanansaattajista on torontolainen ruokakirjailija Mairlyn Smith. Hän uskoo, että ruokailujen jälkeiset pierukävelyt tekevät hyvää ruuansulatusjärjestelmälle.

Smith kertoo käyvänsä lyhyillä paukkujen täyteisillä kävelyillä aviomiehensä kanssa joka ilta.

...

– Kun kävelet, myös ruuansulatuskanavasi liikkuu. Tämä edistää suoliston liikkuvuutta, mikä on ruuansulatukselle välttämätöntä, Selfin haastattelema gastroenterologi Lisa Ganjhu kertoo.

Toimiva ruoansulatus voi myös auttaa lievittämään närästystä, refluksitaudin oireita ja turvotusta.

Kevyt liikunta, kuten kävely, avittaa syötyä ruokaa etenemään ruuansulatusjärjestelmässä.

Kävely aktivoi myös vatsanseudun lihaksia, jotka puolestaan luovat painetta ja liikettä suolistoon. Tällöin myös suoliston kaasut pääsevät etenemään ja lopulta puskemaan ulos kehosta.

...

Smith lupailee, että hänen ruuanjälkeiset kävelylenkkinsä voivat jopa vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Nutrients-julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan kävely tasoittaa veren sokeritasoja. Toistuvat piikit verensokeritasoissa pitkällä aikavälillä voivat johtaa riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Ehkäpä paras piirre pierukävelyissä on se, ettei lenkin tarvitse olla kovin pitkä. Smith itse kertoo kävelylenkkien olevan normaalisti vain vartin mittaisia.

Vuonna 2021 valmistunut tutkimus kertoo, että vain 10 minuutin mittainen liike voi jo vähentää turvotusta.

Tutkijoiden mukaan ideaali asento pierukävelyille on pitää kädet selän takana ja kaula hiukan etukenossa. Ilmeisesti tällaisessa leppoisassa kävelyasennossa ihminen nielee vähemmän ilmaa. Myös keskivartalon lihakset aktivoituvat ja luovat luonnollista painetta suolistossa.


https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tallainen-on-somessa-trendaava-pierukavely-asiantuntija-suosittelee-monesta-syysta/8966816

Enpä muista kyllä kävellessä pierettäneen ikinä. En tiedä johtuuko IBS:stä, mutta nimenomaan kun ei pieretä silloinkin kun on turvoksissa, niin siitähän sitä tukalaa oloa riittää. Ja jos vatsaan koskee, ei kyllä tasan jollekin lenkille lähde, vaan ennemmin makoilee, jos pystyy. Elämäni varrella olen havainnut että vaaka-asento joskus auttaa vatsakipuihin. (Ruoan päälle en makoile.)

kertsi

^ Tulee mieleen Fanny ja Alexander, jossa jouluaterian jälkeen yksi sedistä hauskuutti lapsia pieru(porras)kävelyllä.

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 09, 2024, 09:07:00Smith lupailee, että hänen ruuanjälkeiset kävelylenkkinsä voivat jopa vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Tuo on ihan tutkittu juttu. Muun muassa:

Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study (Pubmed)
Conclusions/interpretation: The benefits relating to physical activity following meals suggest that current guidelines should be amended to specify post-meal activity, particularly when meals contain a substantial amount of carbohydrate.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Joku kohtuullinen pikku kävely ehkä kai kuitenkin parempi kuin että alkaa huhkimaan kuin viimeistä päivää.

Olikohan se Michael Mosley (RIP) jonka dokumentissa kerran todettiin että naisten kannattaisi syödä ennen sporttia ja miesten sen jälkeen? Itse en pysty kyllä täydellä vatsalla oikein mihinkään. Ennen kuin aloitin kamppailulajit, tuli välillä käveltyä kilometrikaupalla, ja se oli yhtä kärsimystä jos olin sattunut syömään ennen kuin lähdin painelemaan kävelytietä. Oli raskas ja väsähtänyt olo. Enkä tarkoita edes että välittömästi syönnin päälle, vaan niin että olinpahan vaan syönyt päivän pääaterian.

kertsi

Kohtuullisista ja pienistä kävelylenkistä tuossa taitaa olla kyse, eikä mistään verenmaku suussa hikiliikunnasta.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 09, 2024, 09:42:06Olikohan se Michael Mosley (RIP) jonka dokumentissa kerran todettiin että naisten kannattaisi syödä ennen sporttia ja miesten sen jälkeen? Itse en pysty kyllä täydellä vatsalla oikein mihinkään.

Tuskin tuossa on tarkoitettu mitään täyttä ateriaa vatsantäydeltä, vaan pientä energiatankkausta, jolla samalla buustataan aineenvaihduntaa hiukan. Muinainen työkaverini harrasti pitkänmatkan juoksua ja hän juoksi päivittäin työmatkat, noin 10-12 km muistaakseni suuntaansa. Töistä lähtiessä hän mussutti pienen kourallisen rusinoita ja pähkinöitä, joilla hän hyvin jaksoi sen kotimatkan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Juuli

Lainaus käyttäjältä: Hippi - heinäkuu 09, 2024, 09:59:25
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 09, 2024, 09:42:06Olikohan se Michael Mosley (RIP) jonka dokumentissa kerran todettiin että naisten kannattaisi syödä ennen sporttia ja miesten sen jälkeen? Itse en pysty kyllä täydellä vatsalla oikein mihinkään.

Tuskin tuossa on tarkoitettu mitään täyttä ateriaa vatsantäydeltä, vaan pientä energiatankkausta, jolla samalla buustataan aineenvaihduntaa hiukan. Muinainen työkaverini harrasti pitkänmatkan juoksua ja hän juoksi päivittäin työmatkat, noin 10-12 km muistaakseni suuntaansa. Töistä lähtiessä hän mussutti pienen kourallisen rusinoita ja pähkinöitä, joilla hän hyvin jaksoi sen kotimatkan.

Hyvä juttu semminkin kun jaksoi vielä työnsä hoitaa. Ettei sanottu ettei sitten huomenaamulla tarvitse juosta työpaikan suuntaan.