Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Unettomuus ja sen hoito

Aloittaja kertsi, maaliskuu 27, 2024, 23:13:43

« edellinen - seuraava »

Xantippa (+ 1 Piilotettu) ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Tähän ketjuun kaikkea unettomuuteen liittyvää, vinkkejä, linkkejä tieteellisiin artikkeleihin ja reportaaseihin. (Pohdin tämän laittamista Tiede-alueelle, mutta olkoon nyt tässä, vähän vapaamuotoisempana ketjuna.)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hiha

Kaksi järkevää vinkkiä olen vuosien varrella nähnyt.

Jos itse huomaa, että pannullinen kahvia illalla juotuna valvottaa keskellä yötä, ehkä ei kannata juoda. Samoin, jos kilo grillattua lihaa ja punaviinipullo juuri ennen nukkumaanmenoa närästää tuntikausia täpöllä, kenties kannattaa syödä kevyempi iltapala.

Jos joka aamu paitsi herää niin nousee ylös samalla kellonlyömällä, jonkun ajan päästä rupeaa tiettyyn aikaan illalla ainakin nukuttamaan.

Socrates

Unettomuus on pirullinen, pahimmoillaan tappava ongelma. Olen nukkunut koko aikuisikäni aika kehnosti, mutta nähnyt läheisten paljon pahempia uniongelmia.

Jos unettomuuden syy on akuutin kriisin aiheuttama ahdistus tai kivut, lääkkeillä on mentävä. Muuhun unettomuuteen voi sitten kokeilla erilaisia rentoutumiskeinoja kuten hengitystekniikoita yms. Itse käytän myös tiettyjen pisteiden hieromista pään, sormien ja varpaiden alueilta, minkä aikoinaan opin eräältä hörhökurssilta ja se auttaa hiukan.

 Nopeat hiilarit auttavat nukahtamaan ja liika proteiini toisaalta haittaa nukkumista, mutta nämä iltasyömiset ovat osittain yksilöllisiä ja tottumiskysymyksiä.

Älylaitteiden yhteyttä uniongelmiin en ole juurikaan havainnut ellei nyt käy netissä jotain veret seisauttavaa tappelua.

Nykyinen unihössötys vain haittaa huonosti nukkujia, kun jankutetaan, että on välttämätöntä nukkua joku 8h putkeen. Ihminen pärjää muutaman tunnin pätkittäisellä unellakin, vaikka toki se ei ole mikään ihannetilanne. Käytännössä kuitenkin nukkumista häiritseviä tekijöitä on monia ja tarvittaessa on tultava vähälläkin unella toimeen.
Älkää googletelko minua vaan googlettakaa perspano, niin löydätte jotain mikä kiinnostaa ja kiihottaa.

Lenny

Liitteen kirja on aika aika toimivan oloinen ja sisältää ihan oikean tutkimuksen yhteydessä kehitetyn ohjelman. En nyt muista kaikkia yksityiskohtia, mutta ideana oli lyödä lukkoon heräämisaika ja sitten säätää nukkumaanmenoa vähitellen, alkaen viidestä tunnista ennen heräämistä. Kun se alkaa sujumaan, niin pidennetään vartti viikossa. Elimistön vaatima unen määrä sitten asettuu jollekin tasolle mille asettuukaan, mutta tärkeintä on nousta ylös aina samaan aikaan, täysin riippumatta päivästä.

Lisäksi siellä on vielä joitakin tukitoimintoja, kuten rentoutumisharjoituksia, mutta tuo yllä kuvattu yksinkertainen protokolla on se ydin.

71tu51IEh5L._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

kertsi

Tämä ketju sai alkuajatuksensa eilen, kun luin alla olevan artikkelin, jossa gynekologi on perehtynyt vaihdevuosien unettomuuteen, ja siihen, että sitä hoidetaan hänen mielestään väärin. Hormonikorvaushoitojen annoskoot ovat vakioidut, toisin kuin monissa muissa lääkkeissä. Esim. kilpirauhaslääkkeen annoskoko titrataan verikokein sopivaksi kullekin yksittäiselle henkilölle. Tämä gynekologi oli huomannut, että samalla annoksella kaikilla naisilla oireet eivät häviä täysin, tai häviävät vain vähän. Yksi oire siis unettomuus. Hän myös muisti varoitella joka välissä hormonikorvaushoitojen haitoista. Ja - hän aikoo käyttää horomonikorvausta loppuikänsä, koska katsoo sen terveyttä ylläpitäväksi. Hän on saanut lokaa niskaansa kollegoiltaan. En tässä kehoita enkä mitään, mutta kannattaa ehkä tutustua itse asiaan, jos kiinnostaa.

"Suomessa hoidetaan vaihdevuosioireita tavalla, jota sietää hävetä, sanoo gynekologi Maija Kajan"
Oman hoitonsa koekaniini (HS)
Jos lääke ei auta, annosta korjataan. Vaihdevuosioireiden hoidossa annoksen nostaminen on kuitenkin harvinaista, gynekologi Maija Kajan huomasi, kun hän teki itsestään hormonihoidon koekaniinin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#5
Tuo keskustelussa mainittu aina samaan aikaan herääminen on myös asia, minkä myös oma lääkärini mainitsi, ja olen muualtakin lukenut siitä, mm. Hesarista.

En oikein tiedä, miksi en siihen pysty. Paitsi esim. tämän aamun osalta tiedän. Sain unta vasta kl 04 tai 05, ja iltapäivälle olisi mieluisaa menoa. Nukuin n. 4-5 tuntia, ja iltapäivämenon takia ei olisi tullut mieleenkään laittaa kelloa soimaan ennen kl 11. Pitäisi sellaiset kokeilut tehdä silloin, kun ei tarvitse tehdä yhtään mitään, silloin kun toimintakykyä ei tarvita juuri mihinkään.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️