Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kuinka elää mahdollisimman halvalla

Aloittaja ROOSTER, maaliskuu 03, 2019, 21:45:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: kertsi - lokakuu 26, 2023, 18:56:13
No entä miten koostaisi ateriat, jos vuorokaudessa olisi käytettävissä ALLE 1.7-1.8 euroa päivän kaikkiin aterioihin? Lis. Niin, että sillä pysyisi sekä hengissä että terveenä, eikä ruoan kehnous aiheuttaisi käytösongelmia.
Jos opettelet tekemään ruokaa, voit tehdä 1,5 euroa päivä ihan kunnon ateriat... ::)

kertsi

#181
Lainaus käyttäjältä: Toope - lokakuu 26, 2023, 19:50:34
Lainaus käyttäjältä: kertsi - lokakuu 26, 2023, 18:56:13
No entä miten koostaisi ateriat, jos vuorokaudessa olisi käytettävissä ALLE 1.7-1.8 euroa päivän kaikkiin aterioihin? Lis. Niin, että sillä pysyisi sekä hengissä että terveenä, eikä ruoan kehnous aiheuttaisi käytösongelmia.
Jos opettelet tekemään ruokaa, voit tehdä 1,5 euroa päivä ihan kunnon ateriat... ::)

Mä osaan tehdä ruokaa. En ole ammattikokki, eikä minun tarvitse arjessani laskea ruoan hintoja, mutta koska sinä olet ammattikokki, ja etenkin, koska esität tuollaisen väitteen, on toki todistustaakka sinulla. (Ruoan terveellisyydestä ymmärrät kyllä yhtä vähän kuin sonni kuuraketista, se on kyllä tullut jo todettua). Eli esimerkkejä peliin nyt! Kasvisruokaa, kiitos. Ja jos vielä voit esittää terveellisen yhden päivän ateriakokonaisuuden, sen parempi. Jos kokintaitosi eivät riitä kasvisruokavalion toteuttamiseen, niin sitten sekaruokavaliovaihdosta esimerkki päivän kaikista aterioista alle tuon hinnan. Muussa tapauksessa voimme todeta sinun valehdelleen. Ja vielä parempi, jos esität viikon ruokalistan, jossa jokainen ateria on listattu.

Hernesoppa viikon jokaisella aterialla esim. 3*7=21 aterialla, sitä ei lasketa. Eikä kaurapuuroa kaikilla aterioilla.  Kenenkään pää ei nimittäin kestä samaa yhtä ruokaa aina. Hernarissa ei ole riittävästi vitamiineja, ja jos siinä ei ole lihaa, sen proteiinikoostumus ei ole riittävä, tarvitsee vähintääm viljanproteiineja, mutta muitakin proteiineja. Kaurapuurossa ei ole riittävästi vitamiineja tai proteiinia tai rasvaa. Silakkakin on poissuljettu sen ympäristömyrkkyjen vuoksi 21 aterialla viikossa. 1-2 ehkä olisi mahdollisuuksien rajoissa, mutta en siitäkään ole varma.

Soijapavut ovat täydellisin kasviproteiinin lähde, vaikkakaan ei riittävä - sekin pitää yhdistää viljaproteiineihin, jotta ihminen saisi kaikki olennaiset proteiinilajit napaansa. Periaatteessa soijapapujen ja viljan ympärille voisi yrittää hahmottaa edullisen ja terveellisen ruokavalion.  Mutta 1,7-1,8 eurolla ei saisi kasviksia eikä hedelmiä, joita vähintäänkin tarvitaan vitamiinien ja hivenaineiden vuoksi.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

#182
^Viime päivinä olen katsellut sillä silmällä tätä Lennyn laskelmaa jolla pysyi 1,4 e/päivä/suu tahdissa vuonna 2019. Että josko kokeilisi...

Lainaus käyttäjältä: Lenny - maaliskuu 04, 2019, 02:30:42
Jos oikeasti lähdetään säästölinjalle ja vieläpä niin, että kaikki on kannettava kaupasta, ruoka on aika tylsää, joskin hyvinkin ravitsevaa. Keitettyä perunaa ja kaurapuuroa bulkkina ja päälle sitten mihin ikinä budjetti taipuu. Esimerkiksi kaalia ja porkkanaa. Muutama kananmuna jos on oikein rahoissaan.

Edit: Laskin äkkiä n. 20 euron ruokavalion kahdelle aikuiselle ihmiselle viikoksi:

10,0 Perunoita 3kg/pv
3,0 Kaurapuuroa 2pkt/vk
3,0 Kaalia
2,0 Porkkanoita
2,0 Kananmunia 2kpl/pv

Tuolla pitäisi pystyä jo fyysiseen työhön ja urheiluunkin tarvittaessa. Mitään ei tarvitse löytyä kaapista, mutta suola ja sokeri voisivat olla ihan kiva lisä tuohon jos sattuu nurkista löytymään. Ei tuolla budjetilla valmistella kivoja intialaisia herkkuja, mutta tiellä pitäisi pysyä.

Ravitsemustieteen ketjuun kirjoitin kerran:
HS 27.11.2020 on juttu THL:n tutkijasta. Ravitsemustutkija Heli Kuusipalo sanoo:
" Hän kertoo laskeneensa huvikseen, kuinka montaa ruoka-ainetta ihminen päivittäin tarvitsee välttyäkseen puutostaudeilta.
Hän päätyi viiteen. Riittävän määrän ravinteita, hivenaineita ja vitamiineja saa näistä: viisi palaa ruisleipää, kaksi silakkaa, muutama peruna, lasillinen piimää ja kipollinen mustikoita."

Tuossa Kuusipalolla oli minimoitu ruoka-aineiden lukumäärä ja maksimoitu terveys, mutta silakkaa ei tahdo saada enää ja mustikat ei minusta ole halpoja.(Esim. mustaherukat on halvempia).
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - lokakuu 19, 2023, 20:55:10
  Lopulta tässä kuussa: joka kerta otan vain pienen muistilappusen ja kontrolloin itseäni etten osta turhaa. Säästän ehkä jopa 20 € / viikko eli n. 1000 euroa per vuosi. Sillä ostais jo sähköä yli 4000 kWh, enempi kuin toissatalven tuhlaavaiset sähköt. (Ei vieläkään pörssisähköä).
Nyt olen saanut 4 vk (~ kuukausi)vertailut kasaan. Tiukemmalla ostokontrollillani säästyikin vain 12 €/viikko ja 48 €/~kuukausi. On se silti paaaljon parempaa säästöä kuin millään etukortilla.

Verikokeen yhteydessä hoksasin labran nurkassa puntarin, jolla punnitsin itseni vaatteet päällä, olin yllättävän kevyt, normipainoinen. Maha onkin tuntunut ohuemmalta kuin viime kuussa. Ostokontrolli parantanee myös terveyttä. :D
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

kertsi

Halpa ja ihan kivanmakuinen jälkiruoka, keksin tänään:

- jugurttia 1,5-2 dl
- sitruunahappoa 1/8 tl, tai veitsenkärjellinen eli vähän
- sokeria pari rkl tai maun mukaan

Ei varmaankaan ole kauhean terveellinen jälkkäri, mutta kyllä tuota sitruunahappoa ihan ruoassakin käytetään.

Olen ostanut 700 g purkin sitruunahappoa tiskikoneen ja pesukoneen putsaukseen, ja kalkkijäämien poistamiseen kylpyhuoneesta, kun tuo oli muistaakseni erittäin edullinen, verrattuna pikkupusseihin, varsinkin apteekista ostettuihin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

Aiemmin lottoiluun meni ehkä 1-12 e ~ keskim 3-4 euroa viikossa, kun kävin kaupassa paperisen kupongin kanssa
ja ostelin porukkalottoja oman kupongin päälle. Mutta kun tuli se uudistus jossa piti olla veikkauskortti ja kaupan sählinkiä niin lopetin lottopaperihommat.
    Nyt 100%:sti digihommana menee tyypillisesti  1e (joskus ehkä 3-4e kun eurolotossa iso potti) viikossa. Eli ainakin puolta halvempaa. Lisäsi voi tehdä oman porukkaloton jossa saa itse valita numerot, lempinumeroni mukaan ja loput arpoa. Tyypillisesti teen 10 rivin loton ( 10e) josta myyn 9 (ne menee minuuteissa kaupaksi) ja saan:
     Siis 1 eurolla 10 riviä, joissa mukana lempinumeroni. Kerran viikossa.

Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

Hippi

^
Tasaista pientä säästöä tulee siitä, ettei pelaa lainkaan rahapelejä. :)

Todennäköisyys sille, että pysyisi edes omillaan on niin pieni, että lottoaminen ei vaan kannata.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

^Viihdettä. Eihän sitten kannattaisi ostaa IS:ää, tehdä ristikoita ja lähettaa tonnin arvontaakaan.
Toivottavasti et ole tilannut mitään viihdekanaviakaan, jotta sullois selkärankaa olemassa täällä. :D
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

Hippi

^
Kyllä koen saavani rahalle vastinetta paljon enemmän maksaessani vajaa 12 euroa kuukaudessa Netflixisistä, jota voin rajattomasti käyttää kuin saisin eurolla viikoittaisen viiden minuutin "jännityksen" ja sen jälkeisen pettymyksen.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Voihan lottoamista pitää vaikka kulttuurimesenointina ja urheilusponsorointina. Niin kauan kuin mopo ei lähde keulimaan isojen pottien viikoilla tuosta ei ole itselle haittaa.

Minulla on tapana lähetellä ylihintaisia Unicefin ja muiden järjestöjen joulukortteja. Niin tulee hoidettua koko vuoden hyväntekeväisyyspotti.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Socrates

Ostakaa Lidlissä Siti Jaffaa. Muistaakseni 1,19/1,5l.
Kävelevä kremppakertymä

Hiha

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - marraskuu 20, 2023, 19:49:56
Eihän sitten kannattaisi ostaa IS:ää, tehdä ristikoita ja lähettaa tonnin arvontaakaan.

Ristikot kannattaa hankkia ostamalla ristikkolehti. Nimenomaan yksittäin ostamalla, ei tilaamalla. Sitten istuu kotona täyttelemässä KAIKKI ristikot, meni kuinka monta viikkoa tahansa. Äkkiseltään tämä tuntuu älyttömältä säästämiskeinolta, siinähän tuhlaa vain monta euroa lehteen. Mutta ajattele, kuinka monta tuntia tämä yksi lehti pitää sinut pois kuluttamasta, käyttämästä rahaa kaikkeen muuhun.

ROOSTER

^
Meidän lähistöllä on sellainen paperikierrätyslaatikko. Usein olen nähnyt säästäväisyysihmisen penkomassa sitä ja etsimässä aikakausilehtiä. Varmaan hakee niitä joissa ristikot on täyttämättä. Muutoinhan hänen kannattaisi mennä lähikirjaston lämpimään lukemaan niitä. Kirjasto tuskin suhtautuu suopeasti jos siellä olevia ristikoita alkaa täyttämään.

Minä sain taannoin eräältä kaverilta käytettyinä sellaista paria aikakausilehteä joita tykkäsin lukea mutta en raaskinut tilata. Niissä oli ristikot yleensä puoliksitäytettyjä. Niitä oli hauska täydentää ja korjailla, paljon kivampaa puuhaa kun oli jo pohja valettu.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

^
Puolivalmiissahan on ne itsestään selvyydet kirjoitettu pois, joten säästyy siltä vaivalta ja virheet kivasti antaa vaikeuskerrointa täyttämiseen, kun niitä ei heti hoksaa virheeksi ja yrittää ensin niiden päälle tehdä täyttämistä.

Minulla on puhelimessa pieni ristikkopeli (words of wonders), jota vähitellen naputtelen ihan päivittäin. Tuossa siis annetuista kirjaimista muodostetaan sanoja ristikkoon. Aika helppo, mutta ihan ok. Eikä maksa mitään.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Toope

Hyvää ruokaakin tekee halvalla. Sain Lidlistä 4 "Wieninpihviä" = possupihviä leivitettynä 6 euroa kilo. Epäilin tuota, mutta olivat yllättävän hyviä (1,50Euroa per pihvi!).
Lisukkeeksi pottua, porkkanaa, parsakaalia keitettynä, vähän minipaprikaa ja kesäkurpitsaa pannulla pihvin kera.
Ei hassumpi lounas (30 min).
Meleko halapa! (Asettelu ehkä vähän rahvaanomainen).