Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lusikka sopassa ja haarukka herkkupalassa, muttei veitsi suussa (eihän?!)

Aloittaja Amore, tammikuu 03, 2019, 20:50:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

kertsi

^ Ah Töysäläisen piparkakut ovat lemppareitani. Nyt alkoi tehdä mieli niitä.

(Kuulostaa siltä, että sinulla on huimat ilmankosteudet, jos piparit tärvääntyvät.)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#1021
Kokeilin uudestaan paneroitua seitä (aiempi resepti), mutta tällä kertaa pakastetuista kuutioista, jotka parissa tunnissa sulivat tiskipöydällä (Lisäys. Ei kyllä suositeltavaa bakteriologisista syistä, olisi parempi pikasulattaa tai sitten sulattaa jääkaapissa tai kylmässä vedessä.). Nakkasin pienen purkillisen kokonaisia herkkusieniä ja silputtuja valkosipulin kynsiä joukkoon. Sitten currya, mustapippuria, Panko-korppujauhoa, suolaa lopuksi. Paisto (epäterveellisellä) kookosöljyllä. Ihan jees, mutta edellinen satsi oli parempi. Ehkei herkkusienet istu tähän niin hyvin? Mutta valkosipuli taas istuu.

Komeroiden tyhjennys jatkuu. Keitin kokonaisia kaurajyviä (kiehautin ja jätin tunniksi liedelle). Olisi pitänyt laittaa vähän suolaa, sillä jyvät vähän räjähtivät. No, tein niistä sitten pihvejä:

Kauranjyväpihvit

Tehdään tasainen taikina"velli" garam masala-tahnasta, soijajauhosta (kananmunan korvikkeena), psylliumkuidusta (pitää pihvin kasassa?), srirachasta (chilikastike), currysta ja mustapippurista, sekä vedestä. Lisätään keitettyjä kauranjyviä. Sulatetaan kookosöljyä pannulla, ja lusikalla kuopaistaan seoksesta pieniä pihvejä. Kun on käännetty ensimmäinen kerta, ripotellaan Panko-korppujauhoja päälle. Toistetaan toiselle puolelle. Paistetaan kauniin kullanruskeiksi. Tähän olisi sopinut ehkä valkosipuli ja varmaankin sitruunanmehu taikinaan. Ja tuore korianteri päälle.


Olen parissa päivässä saanut hassattua jo melkein puoli pientä purkillista kookosöljyä. Örk.


Lisäys. Jäähtyneinä kauransiemenpihvit olivat vieläkin parempia. Mausteiset maut varmaan sekoittuivat sopivasti.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

-:)lauri

Just soittivat kaupasta, että tuoresuolattua kalkkunafileetä olisi tulossa. Siitä saa hyvää snäksiä illan pikkutunneille.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Xantippa

Tutustuin eilen uuteen tuotteeseen, Lidl 2 euron laatikot. Laatikossa oli kaksi rasiaa isoja herkkusieniä, kevätpunasipulia, 3 pientä kesäkurpitsaa, pieni violetti kukkakaali ja vähän isompi keltainen kukkakaali.

Näiden tarkoitus kai on myydä pois tavara, joka muuten menisi hukkaan, mutta aika hieno laatikko ja kaikki hyvälaatuista. Kuulin myös selityksen, että välillä myydään sellaista ylijäämää, jolle ei kannata enää hyllytilaa varata = vain vähän jäljellä.

Eilen jo herkkusieniä syötiin paistettuna sipulin ja kesäkurpitsan kanssa, muuta ruokaa ei tarvinnutkaan. Tänään tehdään kukkakaalista pihvit.

T: Xante

kertsi

Tein eilen herkkusienisalaattia suoraan lautaselle.

Jättigrilliherkkusieniä viipaleina
purjoa renkaina
seesamöljyä
omenaviinietikkaa
mustapippuria
k. persiljaa
(sekoitetaan)
tomaattilohkoja
suippopaprikalohkoja
salaattisekoitusta, jossa mm. rucolaa

Nautin muutaman punajuuripyörykän kanssa (valmisruoka, sis. myös hernerouhetta).
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Jee, onnistuin ensimmäisen kerran saamaan Sharlotkan ehjänä vuoasta !!!!!

Olen noita useamman tehnyt ja aina on ollut sama vika ja nyt siihen selvisi syykin. Netissä on lukuisia ohjeita tuolle, aina pienin muunnelmin. Tässä se, jolla nyt tein https://www.soppa365.fi/reseptit/juhli-ja-nauti-jalkiruuat-makea-leivonta/omenakakku-sharlotka

Useissa ohjeissa on kehotettu irtopohjavuoka vuoraamaan voidellulla leivinpaperilla tai vaihtoehtoisesti voitelemaan vuoka. Minä jääräpäisesti olen voidellut vuoan ja sen lisäksi vielä korppujauhottanut sen, niin kuin "aina olen tehnyt". Nyt sitten hiukan epäuskoisena voitelin leivinpaperin, jonka asettelin vuoan pohjalle, mutta vuoan reunat vain voitelin, sillä en jaksanut askarrella paperin kanssa enempää. Tämä viritelmä toimi ja kakku kopsahti nätisti lautaselle ja paperikin irtosi kakun pinnalta ottamatta omenoita mukaansa.

Kakku on huomiseksi, sillä se paranee yön yli vetäytyessään.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Kopek

Ostin kokeeksi tällaista:



Pyrin minimoimaan ruokahävikin, joten syön yleensä sen, minkä ostan, vaikka hanpaat irvissä, mutta kuitenkin.

Tämän tuotteen kanssa olisi pitänyt irvistää niin paljon, että luovutin muutaman lusikallisen jälkeen, ja niissäkin oli muutama lusikallinen liikaa.

Haju oli kuin joissakin auton kotelonsuoja-aineessa tai missä lienekään. Mausta en osaa sanoa, koska en ole syönyt autokemikaaleja, enkä voi verrata. Ehkä Dinitrol ei paljon eroaisi tuon sotkun mausta.

Lidlissä myytiin pitkään halpoja nuudelipaketteja, joista ostin yleensä "Curry Flavourin". Tuote poistui valikoimasta kevään aikana.

Tuo BB-nuudeli sisältää palmuöljyä. Ehkä hajumuistikuva autokemikaaleista johtuu siitä. Netistä poimittua:

Pintakäsittelyaineet (maalit) ja apupintakäsittelyvalmisteet, painomaalit, nahan- ja puunpeittausaineet, väriaineet, maalarin pintakäsittelyaineet, maalit, lakat, kemialliset aineet pintakorjaukseen tässä luokassa, jalostamaton luonnonhartsi, epäorgaaniset ja orgaaniset pigmentit, pigmenttitahnat eri käyttötarkoituksiin, jauhe- ja täytemaalit, kitti tässä luokassa, ruiskutusaineet rappauksiin, puu, betoni ja väriaineita sisältävät metallit, lehtimetallit ja metallijauheet maalaus-, koristus-, kirjapaino- ja taidetarkoituksiin, vernissa, maalin ja lakan ohenteet, ruosteenesto- ja puunsuojavalmisteet.

Näiden tuotteiden valmistuksessa käytetään samoja vahoja, liuottimia, väriaineita ja erityisiä lisäaineita kuin jalkineille tarkoitettujen kiillotusaineiden ja voiteiden valmistuksessa sekä lisäksi usein tiettyjä aineita seuraavista: rasvahappoja, kasviöljyjä (esim. palmuöljy, pellavansiemenöljy) tai kivennäisöljyjä, saippuoita tai pinta-aktiivisia aineita, hartseja (kopaali, luonnonhartsi eli kolofoni, jne.), silikoneja, hajusteita (esim. mäntyuute, rosmariini), torjunta-aineita, jne., mutta ei kuitenkaan hioma-aineita

kertsi

Kaappien tyhjennystä taas eilen.

Eilistä (10 min) hiilari/kasvislisuketta uusista perunoista, kera thaibasilika-tonnikalan.

pieniä uusia perunoita (8-10) pestyjä, putsattuja ja puolitettuja
(keitetään nirkoisessa vedessä melkein kypsiksi ja lisätään: )
1 pss pakastettuja soppakasviksia
10 cm ohutta purjoa paloina
3 valkosipulin kynttä pienennettynä
1 tl currya, pari ripausta mustapippuria (molempia hillitysti)
1-2 tl kookosöljyä
(imeytetään loppuvesi couscukseen:)
täysjyvä-couscousia 1-1,5 dl
(valmiiseen ruokaan:)
kuiv. salviaa 1,5 rkl

Tämä ei sopinut yhtä hyvin eiliseen kylmäsavuloheen, mutta thaibasilika-tonnikalan kanssa toimi mitä mainioimmin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

No voihan perse. En ole paljoakaan leiponut soodalla, enkä muistanut, että sooda tarvitsee aina jonkin happaman lisän kuten piimän (tai siirapin), jotta siitä ei tulisi pistävän kitkerää. Tein kaapintyhjennysleipää syvällä lautasella, mutta unohdin tuon sooda-asian, ja melkein syömäkelvoton sämpylä tuli. Maistoin ja heitin loput pois. Saas näkee, josko rohkaistun uuteen kokeiluun, nyt happamuuslisän kera.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

^
Tulipa tuosta mieleen likkojen leipomus. Olivat varmaan siinä kymmenen vuoden hujakoilla ehkä. Päättivät yllättää ja leipoa jonkun kakun. En mennyt vahtimaan, mitä he puuhasivat keittiössä. Ajattelin, että ymmärtävät varmaan pyytää apua, jos tarvitsevat.

Olivat jo pitkään touhunneet ja äänistä päätellen kakkukin oli ollut hyvän hetken uunissa. Vielä kului aikaa ja sitten toinen tuli kysymään "pitäiskö siinä uunissa palaa joku valo". Kakku oli ollut kylmässä uunissa liki tunnin, sillä vain asteet oli käännetty, mutta ei sitä nappulaa, jolla ohjataan ylä/alalämmöt jne ja yli päätään saadaan uunin kuumeneminen aikaan.

Kun kakku oli sitten lopulta paistettu, se oli erittäin tiivis ja helvetin pahaa. Outoa makua mietittiin ja sitten toinen keksi kysyä tarkoittaako sooda ja leivinjauhe samaa. Kantapään kautta tämä tuli opituksi, että ei tarkoita ja ennen kakun tekoon ryhtymistä on tarkistettava reseptistä kumpaa siinä käsketään käyttää ja varmistettava kaapista, että sitä on kotona. Sen jälkeen tarkistetaan muut aineet eikä aloiteta, ennen kuin kaikki aineet on bongattu ja niitä on riittävästi.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Xantippa

Viikonloppuna sattui hauskoja. Erinäisten sattumuksien summana sain ystävältä aitoa, bulgarialaista sirene-juustoa, josta tekevät shopska-salaattia (tai miten tämä milloinkin kirjoitetaankaan).

En tiedä, myydäänkö tätä missään suomalaisessa kaupassa, ehkä jostain Helsingin etnisestä liikkeestä löytyisi? Joka tapauksessa en ole löytänyt mitään täysin vastaavaa, feta on koostumukseltaan kuin maultaankin aivan eri asia.

Joka tapauksessa soittelin muutamalle ystävälle, joiden kanssa hurjassa nuoruudessamme tätä aamupalaksi tapasimme hotellin viereisessä ravintolassa syödä. Onneksi sattuivat pääsemään syömään ja muistoja verestämään. Sattuneesta syystä tämä oli paitsi hyvä alkuruoka, myös aamupala!

Tein mielestäni ainoan, aidon shopskan, vaikka tästä variaatioita onkin.

Avomaan kurkkua (tavallinen ehdottomasti ei käy)
Tomaattia (laitoin helmi-tomaatteja, sillä ovat lähellä Mustan meren makeutta)
Punasipulia pienehköksi paloiteltuna
Hyvin kevyt ripaus oliiviöljyä

Ja siinä se, päälle runsaasti raastettua juustoa. Olen nähnyt versioita, jossa laitetaan myös vihreää paprikaa ja mitä vaikka, mutta minusta tuo on the salaatti, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Ainut, mikä harmitti, on, että tätä ei voitu tehdä helteillä, jolloin keliolosuhteetkin olisivat olleet lähes autenttiset! Jatkoimme ruokailua tulella paistetuilla grillivartailla ja uuniperunoilla, kuten asiaan kuului.

T: Xante

kertsi

^^ Niinpä. Sooda tarvitsee tosiaankin piimää tms..

Tein kyllä toisen kokeen, ja se pahan maun tuoja saattoikin olla liian vanha kylmäpuristettu rypsiöljy, koskapa happamuuden lisääminenkän (viinietikka) ei auttanut ollenkaan. Mystery solved. Nyt pitäisi keksiä, mihin saisin imeytettyä puolisen litraa ruokaöljyä, jotta voin laittaa sen biojätteeseen. Ei ole munakennoja kotona. Kaksi mikroaaltouunissa tehtyä pahanmakuista sämpylää on ainakin alkajaisiksi.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Kaappien tyhjennys jatkuu.

Tein jauhoseoksen: graham 1 dl, vehnäjauho 0,5 dl, psyllium 2 tl, soijajauho 2 rkl (proteiiniksi), curry 1 rkl, mustapippuri muutama ripaus.

Tein puolesta jauhoseksesta ensiksi löysää velliä, joihin lisäsin lounaalta jääneitä miedossa suolavedessä keitettyjä rikottuja ohrasuurimoita 2dl?. Paistelin kookosöljyssä pienehköjä "pihvejä" tai pulleahkoja leipäsiä.

Toisesta puolesta jauhoseosta tein niin ikään löysää velliä, ja lisäsin puoli vuotta sitten vanhaksi menneen terallisen papusekoitusta (huuhdeltu siivilässä), ja useamman kunnon plöräyksen srirachaa. Tein pikkuisia (1-2 rkl) pihvejä.

Leipäsistä tuli oikein mukavan makuisia, mutta papupihvit olivat huippuherkullisia. Nam.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Kolmas kerta ei toden sanonut, älkää kokeilko tätä kotona, lapset:
Tein tuontapaisesti ^ kuin tuossa edellä jälleen papupihvejä, tällä kertaa kikherneistä, noin 4-6 per normipannullinen. Veikkaan, että laitoin liikaa jauhoja suhteessa papujen määrään ja varsinkin vehnäjauhoja, ja liian vähän srirachaa (kunnon plöräys sen pitäisi olla), ja lisäsin desin ruislesettä ja leivinjauhetta ja oregaanoa. Lisäksi paistoin pihvit seoksessa, jossa kookosrasvaa ja mitälie kasvisöljyä (auringonkukka?), jota on jäänyt aurinkokuivattujen tomaattien purkkiin. Oregaano kyllä sopii hyvin, mutta ensi kerralla siis grahamjauhoa eikä ollenkaan vehnäjauhoa, ja paljon srirachaa ja mielellään valkosipuliakin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 12, 2021, 21:50:39
Kolmas kerta ei toden sanonut, älkää kokeilko tätä kotona, lapset:
Tein tuontapaisesti ^ kuin tuossa edellä jälleen papupihvejä, tällä kertaa kikherneistä, noin 4-6 per normipannullinen. Veikkaan, että laitoin liikaa jauhoja suhteessa papujen määrään ja varsinkin vehnäjauhoja, ja liian vähän srirachaa (kunnon plöräys sen pitäisi olla), ja lisäsin desin ruislesettä ja leivinjauhetta ja oregaanoa. Lisäksi paistoin pihvit seoksessa, jossa kookosrasvaa ja mitälie kasvisöljyä (auringonkukka?), jota on jäänyt aurinkokuivattujen tomaattien purkkiin. Oregaano kyllä sopii hyvin, mutta ensi kerralla siis grahamjauhoa eikä ollenkaan vehnäjauhoa, ja paljon srirachaa ja mielellään valkosipuliakin.
Ensi kerralla käytä jauhelihaa! Tuo on äklöä.