Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lusikka sopassa ja haarukka herkkupalassa, muttei veitsi suussa (eihän?!)

Aloittaja Amore, tammikuu 03, 2019, 20:50:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

kertsi

#1155
Huijasin itseni syömään enemmän kasviksia (salaatti + keitetyt) ja vähemmän energiamättöä (maksalaatikkoa).

Salaatti, tästä tuli noin 3 litraa

4 porkkanaa hienoina siivuina
5 retiisiä hienoina siivuina
1/2 pieni kerä jäävuorisalaattia
1/2 kesäkurpitsaa
1,75 dl hapankaalia
  (olisin laittanut punasipulirenkaita ja/tai valkosipulia, mutta maha ei nyt kestä)
1 prk thaibasilika tonnikalaa
1 prk maissia

Salaatinkastike ("rhode island")
1/2 prk (70g?) 18% creme fraiche
<1 tl srirachaa
2 tl luomuketsuppia
2 tl hyvää oliiviöljyä
(suolaa ei tarvitse, koska salaatissa on suolaa hapankaalissa, tonnikalassa ja maississa)

Em. siis "alkupalaksi", kukkuralautasellinen.

"Pääruoaksi" 1/2 pkt maksalaatikkoa + sokeritonta puolukkasurvosta + mikrossa kypsennettyjä ruusukaaleja n. 6 kpl.

"Jälkiruoaksi"/happotasaajaksi: 1/2 dl maitoa (purskutellaan), pieni palanen kypsytettyä juustoa.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

Noin viikko sitten tuli suklaanhimo. Laitoin pieneen kulvoon Flora 60% margariinia ja kaakaojauhetta, liki 1:1 suhteessa
ja vaivasin sitä, levitin suklaalevyksi ja leikkasin palasiksi. Pysyi liian tahmaisena viileässäkin joten levitin päälle ja alle kaakojauhetta ja sokeria+vaniljasokeria. Ja hyydytin pakkasessa. Viileässäkin edelleen liian tahmeaa joten terveellistä (pehmeärasvaista) on mahdoton tehdä tahmatonta suklaalevyä. MUTTA keksin sitten että pannurieska-pannari-palasten väliin kun panen tuota välikerrokseksi niin saan suklaapannurieskaa, jossa tahmaus ei haittaa. Nam nam.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

MrKAT

Leivinjauhe koostuu natriumista. En tykkää kun natriumia pitäisi vähentää. Ammoniumkarbonaatti ei sovi kuin kekseihin. 
  Kaliumkarbonaatti+kaliumvetykarbonaatti olisi ratkaisu. Mutta ei näy saavan pikagooglaten mistään. (Mainokset työntää kalkkia eli kalsiumsuoloja.)

Eurooppalaiset uudisasukkaat kun matkusti USA:han länteen, siellä ei ollu leivinjauhetta saatavana kaupoista kun olivat erämaassa. He tekivät sitä puun tuhkasta->potaskaa. 
  Luultavasti näin saa: Tuhkaaa liuotetaan veteen ja annetaan hapettua ja kuivua. Siitä erotetaan vedellä (pääosin erittäin syövyttävää kalilipeää KOH) jonka annetaan saada ilmasta hiilidioksidia. -> K2CO2 eli kaliumkarbonaattia. Kun annetaan saada vielä enempi hiilidioksidia syntyy KHCO3 eli kaliumvetykarbonaattia, se liukenee huonommin veteen kuin edellinen joten periaatteesa väkevästä liuoksesta voisi saostua valkoisina kiteinä pohjalle. Tästä sitten pikaleivonnaisiin niitä kohottamaan...
  DASH-dieetti voi olla työlästä täälläkin perähikiällä... ;D
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

kertsi

#1158
^ Entä sooda? Vaatii kyllä piimän tms. seurakseen, muuten maistuu pahalta.
Kuukkeli kertoi:
LainaaMiten korvaan leivinjauheen ruokasoodalla?

Leivinjauheen voi korvata hyvin ruokasoodalla, kunhan taikinassa on jotain hapanta, eli esim. piimää, jogurttia tai kermaa. Tällöin ruokasoodaa laitetaan puolet vähemmän kuin leivinjauhetta eli:
2 tl leivinjauhetta = 1 tl ruokasoodaa.

Ruokasooda sekoitetaan ensin happamaan nesteeseen ja sitten taikinaan. Jos taikinassa ei ole mitään hapanta, sitä kannattaa muunnella. Tämä auttaa siihen, että ruokasooda ei maistu valmistuneessa leivonnaisessa pistävältä.

Ruokasoodaa voi käyttää kaikkeen mihin leivinjauhettakin, mutta ongelmana on, että ruokasoodan makua saattaa jäädä.

4 munan kakkupohjan voi tehdä laittamalla hyvin vähän ruokasoodaa (½ tl) ja lisätä se poikkeuksellisesti jauhojen joukossa. Toinen vaihtoehto on lisätä 4 munan kakkupohjaan lopuksi ½ dl kermaa johon sekoitetaan ruokasooda ja samalla vehnäjauhojen lisäksi n. ½-1 dl perunajauhoja.

Tai hirvensarvensuola? Sitä ainakin käytetään pikkuleipiin.
Kananmunakin toimii nostatusaineena, mutta toisaalta sisältää eläinperäistä tyydyttynyttä rasvaa.
---
Suklaaseen voisi kokeilla rouhia myllyllä manteleita, tai pähkinöitä. Mantelijauhoja myös myydäänkin, jopa Lidlissä. Tekisi vähemmän tahmaista? Riisimuroja? Kuivattuja marjoja (vadelmia)? Tai korvaisi puolet kookosrasvasta flooralla?

https://anna.fi/ruoka/ruokajutut/muistatko-viela-taman-90-luvun-hittiherkun-5-helppoa-ja-herkullista-riisisuklaareseptia
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

^Mutta (ruoka)sooda on just natrium(bi)karbonaattia, kun pitäisi olla kaliumjuttua. Sooda sanakin tullee natriumista (engl. sodium).

Suklaa ja mantelit/pähkinät.. kuulostaa herkulliselta. :D
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

kertsi

Ai niin. No sitten tuorehiivaa tai kuivahiivaa (tai kananmunaa)?
(Tai hirvensarvensuola, mutta sopinee vain mataliin pikkuleipiin, eikä saa yliannostella, ettei tule ammoniakin makusia pikkuleipiä.)

Tai vallan ilman. Rieskaanhan (tai chapatiin tms. lättyleipään) esim. ei tarvitse nostatusainetta.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Mitenhän pitkään kuivahiiva on oikeasti käyttökelpoinen?

Työkaverini kerran kertoi, että hän meni riskillä ja käytti vuoden yli-ikäistä kuivahiivaa, kun ei jaksanut lähteä kauppaan hiivan vuoksi. Oli hiiva toiminut moitteettomasti. Missähän sitten se toimii / ei toimi -raja kulkee?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Tuntuu taas tyhmältä kysyä, mutta kysyn silti.

Onkohan 350gr;n Lihaperunasoselaatikko tarkoitettu yhdeksi annokseksi vai kahdeksi? Satuin tuollaisen ostamaan ja pitkään arvoin itsekseni, miten sen laitan. Yhdeksi annokseksi tuntui olevan liian iso, mutta puolitettuna lautaselle näytti kovin vähäiseltä, vaikka lisänä oli lämpimiä vihanneksia ja tuoreannos. Jälkimmäiseen kuitenkin päädyin ja veikkaanpa, että voi tulla nälkä tavallista aikaisemmin iltapäivällä.

Tuo noissa valmiissa ruuissa näyttää muutenkin olevan pulmallista. Tuostakin laatikosta olisi jäänyt tähteelle noin neljännes, jos olisin ottanut tavallisen kokoisen annokseni. Jämän ympärille olisi pitänyt sitten huomenna keksiä melkoisesti lisukkeita. Vähän samanlainen ongelma on niissä K-supparissa myytävissä "ravintoa-aterioissa". Liian paljon yhteen ateriaan ja noissa vielä hankaluutena, että niitä ei voi oikein jakaakaan kunnolla. Saa olla aika isoruokainen, että sellaisen jaksaa syödä niin, ettei hukkaan mene lainkaan tai sitten pitäisi olla isoruokainen kaveri, jonka kippoon voisi mättää liiat :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

^
Mulla oli juuri tuollainen ongelma maksalaatikon kanssa. Se sopi mainiosti keitettyjen ruusukaalien (ja puolukkasurvoksen) kanssa, ja reilu puolessa rasiallisessa oli riittävästi, kun sen lisäksi söi alkuruokana ruokaisehkon salaatin, ja jälkkäriksi/happotasaajaksi vähän maitoa ja pienen palan juustoa. Jäljelle jäin noin reilu kolmannes maksalaatikossa. Seuraavana päivänä ei ollut enää ruusukaaleja, joten sulatin mikrossa porkkana-herne-kukkakaalisekoitusta, joka ei sopinut yhtään niin hyvin maksalaatikon kanssa. Ehkä maksalaatikkoa vaan oli liian vähän, tai ehkeivät vaan sovi maullisesti yhteen.

Jos ei olisi lisukesalaattia tai lounassalaattia ja lämmintä kasvilisuketta, varmaan tulisi ja tuleekin syötyä kokonainen rasia valmisruokaa kuten maksalaatikkoa tai lihaperunasoselaatikkoa. Maksalaatikko on vielä niin kummallinen, ettei sitä helposti yhdistä oikein mihinkään. Lihaperunasoselaatikon sentään voi yhdistää liha- ja makkararuokiin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

-:)lauri

^^
^
Lihaperunasoselaatikko ei ole erityisen täyttävää. Se on käytännössä perunamuussia lihaesanssilla ja suutuntumaa lisäävillä muutamilla sattumilla. Yleensä syön kokonaisen ja vielä pari leipäpalaa lisukkeeksi. En esimerkiksi tartte leipää muiden saman kokoisten rasiaruokien kanssa.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

kertsi

Kyllä lihaperunasoselaatikossa (ja lihamakaroonilaatikossa) jotain lihantapaistakin on, tai ainakin kamaraa, naudannahkaa tms.. Sen huomasin kerran, kun jouduin useamman viikon elämään eineksillä tyhjentäessäni lähes yksinänin lapsuudenkotiani ja siirtäessäni viimeisen omaiseni omaisuutta toiseen, pienempään asuntoon. Tuon useamman viikon raatamisen ajan elin lähes yksinomaan einesruoalla, ja sain kamalat kihtivaivat sormiini. Kamara ja kanannahka ja kalannahka taitavat olla ne, joissa on puriineja eniten, ja siitä syystä epäilen, että lihaperunasoselaatikossa ja lihamakaronilaatikossa on kamaraa tai naudannahkaa, vaikkei sitä tuoteselosteessa mainitakaan.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Xantippa

^

Näinpä, siksi en noita syökään muutoin kuin laittamalla pari laatikkoa isoon vuokaan, paistan sekaan 250 g jauhelihaa, sipulia, valkosipulia ja maustan mössön runsaasti. Laitan vuokaan lammaspaimenen padan tyyliin laatikkoa, mössöä, laatikkoa ja kaadan päälle lihalientä sekoittaen padan veteläksi mujuksi.

Sitten uuniin n. 45-60 min 200 asteessa. Jos oikein ärsyttää, paiston loppuvaiheessa lisään vielä juustoraastetta.

T: Xante

kertsi

Mulla on kyllä vähän sama epäilys jauhelihastakin (että sisältää esim. nahkaa tai jotain, joka aiheuttaa kihtioireita), ja sitäkin käytän vain hyvin harvoin. Ja koska kihti oireilee ihan pelkästä liiasta lihastakin, pyrin vähentämään murkinan lihapitoisuutta. 100 g lihaa tai papuja tai herneitä tai sieniä tai parsakaalia tai 120 g kalaa (eli 100 g mitä tahansa näistä, paitsi kalaa, jota voi syödä vähän enemmän) vuorokaudessa, eli semmoinen korttipakan kokoinen pala lihaa, on se määrä, josta tiedän, ettei oireita tule - mutta pätee siis vain jos ei sisällä eläimen nahkaa tai kamaraa. Saattaa olla, että einesruokadieetilläni sain vain yksinkertaisesti liikaa lihaa syödäkseni.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: kertsi - joulukuu 01, 2021, 15:04:00
Mulla on kyllä vähän sama epäilys jauhelihastakin (että sisältää esim. nahkaa tai jotain, joka aiheuttaa kihtioireita), ja sitäkin käytän vain hyvin harvoin. Ja koska kihti oireilee ihan pelkästä liiasta lihastakin, pyrin vähentämään murkinan lihapitoisuutta. 100 g lihaa tai papuja tai herneitä tai sieniä tai parsakaalia tai 120 g kalaa (eli 100 g mitä tahansa näistä, paitsi kalaa, jota voi syödä vähän enemmän) vuorokaudessa on se määrä, josta tiedän, ettei oireita tule - mutta pätee siis vain jos ei sisällä eläimen nahkaa tai kamaraa. Semmoinen korttipakan kokoinen pala lihaa.

Voi hyvin olla, tosin itse kyllä suostun syömään vain paistijauhelihaa, mutta voi se olla, että tämä on vain itsensä hellimis-luulo, että se olisi erilaista.

Yhdellä sukulaisella on kihti ja se taitaa tosiaan olla yksi näitä pirullisia vaivoja myös, jonka kanssa saa olla tarkkana  :'(

T: Xante

kertsi

Tosiaankin, tarkkana pitää olla kihdin kanssa. Se on niin päivästä, tai kuun asennosta tai ties mistä, kiinni, milloin ja mistä ruoasta tulee kihtioireita ja mistä ei.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️