Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lusikka sopassa ja haarukka herkkupalassa, muttei veitsi suussa (eihän?!)

Aloittaja Amore, tammikuu 03, 2019, 20:50:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 8 Vieraat katselee tätä aihetta.

-:)lauri

Se olisi sitten nyhtöpossua luvassa. Porsaan lapa laitettu uuniin. Uni lämmitetty 150 asteeseen ja ajastin 4 tuntiin.

Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

kertsi

^ Oho.

Mää menin päinvastaiseen suuntaan.

Noin neljän minuutin pikaruoka

(pikkukattilaan)
n. 2-3 cm vettä
varsiparsakaalia 6 vartta pätkittynä
(keitetään 1-2 minuuttia)
loraus maitoa, annetaan kuumeta
sekoitetaan perunamuusijauhetta
timjamia 0.5 tl
1 rkl thai sweet chiliä
pieni purkillinen tonnikalaa auringonkukkaöljyssä (ei se kaikkein terveellisin...)

Valmiin annoksen päälle:
1-1,5 dl hapankaalia (antaa hapokkuutta ja makua)

Kelpasi ja oli jopa hyvää.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Lainaus käyttäjältä: Hippi - toukokuu 25, 2022, 13:42:52
Tänään taas lounas meni rimanalituksella, mutta hyvää se oli silti ja sitä on vielä huomiseksikin. Meidän perheessä sitä sanotaan tonnikalarisotoksi, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä aidon risoton kanssa.

Tuossa aiemmassa versiossa käytin chilitonnikalaa, mutta muutama päivä sitten tein siitä maustamattomasta tonnikalasta version, josta tuli niin hyvää, että nyt heti perään tein jo uudelleen. Ei kyllä ikinä ole näin käynyt, mutta tilannetta edesauttoi, että jääkaapissa oli kolme kananmunaa valmiiksi keitettynä. Kananmunien keitto on valmistuksen hitain osa.

Nyt käytin Benin valmisriisistä kasviksilla, joka sopii ehdottomasti paremmin tähän kuin täysjyvä, joka jää liian irtonaiseksi ja kovaksi. Muina aineksina hyvänkokoinen kevätsipuli saksittuna pieneksi ja suippopaprika pilkottuna pieneksi. Mausteeksi valkopippurin lisäksi laitoin jotain Tikka currya vähän. Suolaa ei välttämättä tarvitse, sillä tonnikalassa ja valmisriisissä on suolaa melkein riittävästi. Mutta kesällä ainakin itse kaipaan kohtalaisen suolaista ruokaa, ainakin suolaisempaa kuin talvella.

Valmistuksen runko on siis 1 pkt valmisriisiä, 3 kananmunaa ja 1 prk tonnikalaa. Varmaan voisi kokeilla muitakin valmisriisejä, mutta kasvisjuttu on tähän asti ollut paras. Herne-maissi-paprika pakastepussi toimii tuossa myös hyvin. Sitä ei kannata kuumentaa, vaan sulattaa hiukan varoen, niin pysyvät paremmin kuosissaan.

Ehkä parasta kesäruokaa ikinä. Nopea valmistaa, vaikka joutuisi munatkin keittämään ja maistuu sekä kylmänä että lämpimänä. Ehkä ihan jääkaappikylmänä ei maut niin erotu, joten käytän yleensä annoksen mikrossa niin, että ruuasta tulee hailakkaa, mutta ei kuumaa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Xantippa

Kesäinen keitto kesäkeittiössä. Paistoin jauhelihaa, valkosipulia ja sipulia ja lisäsin kattilaan, jossa oli herne-maissi-paprika-pussin loppu ja puolet porkkana-kukkakaali-parsakaali-pussista. Ihan sama, mitä ruokaa tekee, on tekeminen kivaa ja ruoka hyvää!

Sekaan habaneroa, ripaus chipotlea, cayannea, valkopippuria, sitruunapippuria ja loraus rose-viiniä. Suolaa laitoin hieman jauhelihan paistovaiheessa, mutta ei auta mikään: ruoka, joka talvella on ok, tosissaan vaatii näin kesällä, ulkona, enemmän suolaa.

Valmiiseen keittoon lautaselle lisättynä tuore persilja viimeisteli kesäisen maun. Mitä suolaan tulee, en  ole varma siitäkään, etteikö lisätarve olisi seurausta mokasta: ostin vahingossa 17 rasvapros jauhelihaa, kun yleensä prosentti on 10. Että olisiko niin, että rasva vaatii seurakseen enemmän suolaa?

T: Xante

ROOSTER

Jotakin, jota pitää kokeilla pihvin kanssa.

Lainaus käyttäjältä: https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/pasi-kehitteli-lisukkeen-joka-tekee-kaikesta-grilliruoasta-parempaa-ultimaattinen-umamipommi/8459322– Tämä maustevoi tekee kaikesta grilliruoasta parempaa! Voi itsessään ei ole kovin voimakkaan makuinen, mutta juuri sen täyteläinen umaminen maku saa kaiken maistumaan paljon paremmalta, koska se korostaa raaka-aineiden omia makuja.

Pasin mukaan maustevoi on sisältämiensä sienien ansiosta "ultimaattinen umamipommi".

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Xantippa

^

Teen aika usein maustevoita ihan vaan siten, että sekoitan ingmariiniin (voi, öljy, suola-versio) mitä sattuu, mausteita, yrttejä, jne. Olen kyllä tehnyt myös pieneksi hakatuista tateista + sormisuolasta, ihan ok. Eli vaan pienessä kulhossa sekoitan tahnan, laitan sen folion päälle, muotoilen hieman ja käärin folion pötkyläksi. Sitten vain pakastimeen ja vot, kohta on valmista. Tiedän - ei ole gourmet-tasoa, mutta toimii pihvin tai lisukevihannesten päällä.

Tämän päivän kasviskeiton inspiraationa oli Lidlin 2 e vihannestarjouslaatikko, joka osui mukaan.

Keittoon:
- pakolliset sipulit ja valkosipulit
- fenkolia pienehköksi silputtuna
- pieni lanttu palasteltuna
- tuoretta inkivääriä pieninä paloina
- em ainekset pyöräytin kevyesti pannulla mausteöljyssä
- loppu porkkana/kukkakaali/parsakaali pakastepussi
- kasvisliemikuutio
- mausteet: habanero, chimicurri verde, hermabare (luomuyrtti/merisuola), sitruunapippuri

Lautaselle silputtu ruohosipuli/persiljaseos.

Keiton olisi tietty voinut soseuttaa, mutta meni modernin kesäkeiton versiona.

T: Xante

kertsi

Enpä ole nähnytkään chimichurria kaupoissa, kuullut siitä vain Australian Masterchefissä.

https://yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/uutta-makua-kesan-ruokiin-ota-haltuun-nama-3-yrtti/3Ke50rnKPmOopkiC4747sL

Tuota lukiessa alkoi tehdä mieli grillattuja varsiparsakaaleja (tai lohta) chimichurrin kanssa.
Ostin Xanten yllytyksestä kertakäyttögrillin. Ehkä tällä tai seuraavalla reissulla saan aikaiseksi sitä käyttää.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Socrates

Tein tämän kesän hittimehua mansikan kannoista eli 8kg perkuujätteet. En ole aiemmin moisesta kuullut.

Ihan hyvää tuli, ehkä vielä laimennan juodessa.
Älkää googletelko minua vaan googlettakaa perspano, niin löydätte jotain mikä kiinnostaa ja kiihottaa.

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: kertsi - heinäkuu 12, 2022, 19:16:15
Enpä ole nähnytkään chimichurria kaupoissa, kuullut siitä vain Australian Masterchefissä.

https://yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/uutta-makua-kesan-ruokiin-ota-haltuun-nama-3-yrtti/3Ke50rnKPmOopkiC4747sL

Tuota lukiessa alkoi tehdä mieli grillattuja varsiparsakaaleja (tai lohta) chimichurrin kanssa.
Ostin Xanten yllytyksestä kertakäyttögrillin. Ehkä tällä tai seuraavalla reissulla saan aikaiseksi sitä käyttää.

Ollaan tuotu Espanjasta joskus aikoinaan, on ollut chimichurria vihreänä (yrttinen) ja punaisena (pippurinen). Tämä on nyt vähän niin näin, liekö nimitystä käytetty laveasti, sillä ovat maustesekoituksia, ei -tahnoja tai kastiketta. Nyt alkavat olla lopuillaan ja pitää availla tiukkaan pakattuja säilöön laitettuja laatikoita, josko mitä sieltä löytyy. Huominen sadepäivä voisi olla hyvä siihen puuhaan!

Kertakäyttögrillistä sen verran, että kannattaa tietty ensin tehdä se, mitä oikein mielii,  mutta varulta varata lisääkin grillattavaa, sillä lämmön säilyminen yllätti minut. Ei nyt äärettömiin, mutta pidempään kuin kuvittelin sillä pöhisi!

T: Xante

Xantippa

Socrun mansikankantamehu jäi kiinnostamaan ja siinähän olisi jotain myös Normalle ja Kertsille:

mansikan kantojen on todettu lievittävän turvotusta ja helpottavan nivelkipuja, mutta en löytänyt näille väitteille virallista lähdettä. Vai onko "vanha kansa" sellainen?

Tässä siis ohje, taitaa olla muuten sama kuin esim. herukanlehdille, joten mikseipä toimisi ja olisi herkullista:

Mansikankantoja tarvitaan sen verran, mitä vähän-sinne-päin-peratuista mansikoista tulee. Eli viiden kilon mansikkalaatikon kannat kerätään talteen ja pannaan isoon kattilaan. Niiden päälle mitataan 1.5 desiä sokeria ja 2 teelusikallista sitruunahappoa, jota saa apteekista tai supermarketin mausteosastolta. Kantojen päälle kaadetaan suunnilleen kaksi litraa kiehuvaa vettä. Niin, että kannat peittyvät. Laitetaan kattilan päälle kansi ja jätetään mehu tekeytymään yöksi. Siivilöidään aamulla kannat pois esim. reikäkauhalla ja pullotetaan herkkumehu.

ohje otettu tästä blogista, tuli ekana vastaan https://moumou.fi/2019/07/08/mehua-mansikan-kannoista/

T: Xante

Socrates

Älkää googletelko minua vaan googlettakaa perspano, niin löydätte jotain mikä kiinnostaa ja kiihottaa.

Hippi

^^
Jossain IP-lehdessä taisi olla tuo mansikkamehun teko videona ja ensimmäinen ajatukseni oli, että kaikkea hullua ihmiset keksiikin. En ole ikimaailmassa perannut mansikoita veitsellä niin, että kantaan leikataan hyvä palanen mansikkaa mukaan. Kaiken huipuksi ne marjan palaset vain liotellaan ja sitten heitetään pois. Luulenpa, että ne mansikan kannat ilman mansikan palasta ei kyllä maistuisi millekään, joten mieluummin ottaisin hiukan kokonaisia mansikoita ja pöristäisin ne tehiksessä murskaksi ja sitten tekisin tuon ohjeen mukaan. Ne vihreät perkeet joutaa kokonaan biojätteeseen tai jos niistä haluaa jotain tehdä, niin voihan ne tunkea vaikka salaattiin.


Raparperi on yksi kasvimaailman kauhistus. Joka kevät ja alkukesä ihmisiä piinataan "raikkailla" resepteillä. Tosiasiassa raparperi on niin pahaa, että se pitää tönkkösokeroida, että sen saa jossain piirakassa menemään.

Joku puutarhahemmo on tähän meidän pihan kukkapenkkiinkin keksinyt laittaa raparperin kasvamaan. Olen siitä kantanut kilokaupalla lehtiä varsineen biojätteeseen, kun muuten se kasvaa leveyssuunnassa valtavaksi. Ei kelpaa varret kellekään, vaikka on kaiken ikäistä porukkaa keneltä olen kysellyt. Tuokin on sisäpihalla ja kaukana ajoteistä, joten sen puoleen ne olisi kyllä syötäviä. Ainoa ilo siitä on, että se on penkin ensimmäinen, joka keväällä lähtee kasvuun.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

#1377
Hellepäivän sapuska:

Lautasella pestyjä ja putsattuja bataatin ja uusien perunoiden paloja mikrossa kypsäksi, ehkä 4 min.

Lautaselle vihersalaattia, ja tällaista herkullista lisuketta:

Papu-quorn-salaatti

kidneypapuja (tetra, huuhdeltu)
1,5 dl quornia (pakaste, sulata mikrossa)
pieni kesäkurpitsa

pari varsisellerin vartta palasina
7 retiisiä puolitettuina
valkosipulinkynsi
pieni pala inkivääriä

thai sweet chiliä vähän
hyvää oliiviöljyä
balsamicoa
ripaus suolaa (hellepäivän takia)

Hitsin hyvää, varsinkin quorn.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Xantippa

^^

Itse asiassa, kyllä niissä mansikan kannoissa aika yllättävän paljon makua on, yksi kaveri jaksaa kuivattaa teeksi ja se on kyllä hemmetin hyvää. Hän tekee syksyisin kahdenlaista teetä, toisessa on vain mansikan kantoja ja toisessa mansikan kantoja ja mustikan lehtiä. En ole varsinaisesti teeihmisiä, mutta näitä juon mielelläni.

Laiskaa ruokaa tulee näillä ihanilla helteillä tehtyä.

Keitettyjä perunoita paljon, että niitä voi käyttää monessa.

Laiskan makkarakastike:
paistetaan italo-makkaraa, sipulia ja paprikaa
heitetään sekaan tomaattimurskapurkki
maustetaan herbamarella, chillillä ja  mumbai masalalla

Seuraavana päivänä paistetaan perunoita, sipulia ja paprikaa ja paistetaan sivuun pihvit. Sentään jaksoin tehdä maustetahnan: ingmariinia, valkosipulia, cayeannea ja provencalea, jossa pihvit paistoin.

Tänään varmaan tulee käytettyä kesän ensimmäistä kertaa rasvakeitintä ja tehtyä makkaraperunat. Kikka on tehdä ne mahdollisimman epäterveellisesti, eli nostaa ylös pariin, kolmeen kertaan ja laittaa takaisin, ns. belgian perunoiden tapaan.

T: Xante

Hippi

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - heinäkuu 22, 2022, 08:20:22
^^

Itse asiassa, kyllä niissä mansikan kannoissa aika yllättävän paljon makua on, yksi kaveri jaksaa kuivattaa teeksi ja se on kyllä hemmetin hyvää. Hän tekee syksyisin kahdenlaista teetä, toisessa on vain mansikan kantoja ja toisessa mansikan kantoja ja mustikan lehtiä. En ole varsinaisesti teeihmisiä, mutta näitä juon mielelläni.

Okei, sitä ei sitten vaan maista, kun syö mansikoita ja johonkin on jäänyt sitä lehdykkää perkauksessa. En niitä suusta ole kaivellut pois. Siinä tilanteessa ei tosiaan makua huomaa. Voi olla myös, että kuivattaminen tiivistää makua ja teen haudutuksessa se vapautuu nesteeseen. Siinähän kait kasvisolukko rikkoutuu, kun perkkeet kuivataan ja pilkotaan pienemmiksi ja lopulta vielä kaadetaan kuuma vesi päälle. Varmaan voi olla jopa voimakkaampi maku kuin tuoreissa perskoissa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️