Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lusikka sopassa ja haarukka herkkupalassa, muttei veitsi suussa (eihän?!)

Aloittaja Amore, tammikuu 03, 2019, 20:50:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 40 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hippi

Meninpäs kissojen ruokavarastolle ja nyysin pari pakettia pakastekalaa ja tein siitä oivallista ruokaa itselleni. Pitkästä aikaa tein melkein keitettyä kalaa, kun kalan valmistin uunissa. Joskus kauan sitten nappasin jostain TV-ohjelmasta helpon reseptin ja siitä tuli heti lasten suosikki ja opin itsekin siitä melkein pitämään. Nimi kai olisi "pakastekalaa juustokastikkeessa" tai jotain sinne päin.

Juustokastike:
1 pkt sulatejuustoa esim. Koskenlaskija viherpippurilla, mutta naturellikin käy.
2 dl maitoa

Maito kasariin kuumenemaan ja joukkoon pilkotaan sulatejuusto. Keitellään sekoitellen kunnes kastike on tasaista. Lisäsin tuohon suolaa ja viispippurimyllystä pippuria aika reippaasti. Pippuria ei ole koskaan liikaa.

Pilkotaan pakastekalat uunivuokaan ja ripotellaan suolaa ja valkopippuria jauheena kalojen joukkoon. Kaadetaan kastike kalojen päälle ja laitetaan koko komeus uuniin. Paistetaan 200 asteessa reilu puoli tuntia.

Alkuperäinen ohje oli 400gr:n kalalle, mutta nyt laitoin kalaa tuplaten, vaikka kastikkeen määrää en tuplannut. En välitä turhan paljosta liemestä. Isomman annoksen tein tarkoituksella, että tuosta nyt muutaman kerta-annoksen laitan pakkaseen.

Kuten aiemmin olen maininnut, niin keitetty kala ei ole mun juttuni, mutta tuossa juusto ja pippuri sen verran loiventaa kalan makua (ja etenkin hajua), että voisin kehua tuota jopa erittäin hyväksi :)

Mainittava vielä erikseen, että pitkästä aikaa keitin perunoita oikein kattilassa. Oli kyllä kummallisia perunoita, kun ne ei ottaneet kypsyäkseen. Lopulta kyllästyin odottamiseen ja kaadoin veden pois. Kyllähän ne aika "al dente" oli, mutta eipä tuo oikeastaan häirinnyt. Noiden jämistä tulee taatusti loistava pyttipannu ylihuomenna, kun eivät muhjuunnu paistaessa. Huomenna on toinen kalapäivä vielä.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

^ Sulatatko kalat, jos kerran pystyt pilkkomaan ne? Mikrossa vai jääkaapissa yön yli?

Itse pilkoin kerran jäistä pekonia suoraan pakkasesta, karuin seurauksin. Veitsi lipsahti, ja leikkasin kynnen halki, ja veitsi upposi luuhun asti. Sen jälkeen en jäisiä yhtään mitään ole pilkkonut. Verta tuli aivan kamalasti, ja jouduin menemään päivystykseen (sain onneksi kyydin silloiselta miesystävältä), jossa ompelivat niin, että kynnen läpi tuli neula. Yäks.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Mikrossa puoli minuuttia 800W teholla sulaa sen verran, että pystyy leikkaamaan hyvin palasiksi.
Energiatehokasta kai olisi sulattaa vähän paremminkin, jolloin uunissa olo aika lyhenisi ehkä hiukan. Mutta nytkin laitoin virran pois puolen tunnin kohdalla ja kulhon otin uunista ehkä noin 10-15 minuuttia myöhemmin. Kalahan kypsyy kyllä salaman nopeasti, mutta tuossa sitten se makukin vähän muhii, kun ei turhan nopeasti sitä uunittamista lopeta.

Mutta minulla taas pakastekalan perusteellinen sulattaminen on isompi riski, sillä nuo ahneet karvanaamat kiipeää vaikka vaatteita pitkin, jos ei pääse osille. :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Socrates

Ostin kaupasta vanhaksi menevän kokonaisen ananaksen, joka oli alennuksessa.

Että on järkyttävän hyvää! Olen syönyt paljon purkkiananasta ja satunnaisesti kokonaisia, mutta ilmeisesti ne ovat olleet hiukan raakoja. Tämä, jossa oli jo pari pientä pilaantunutta kohtaa, on ihan eri planeetalta.
Kävelevä kremppakertymä

kertsi

Tuore ananas tosiaankin on järkyttävän hyvää. Yhtä iso ero purkkinanakseen kuin on inkiväärijauheen ja tuoreen inkiväärin, tai kurkumajauheen ja tuoreen kurkuman välilä, tai valkosipulijauheen ja tuoreen valkosipulin välillä, tai chilijauheen ja tuoreen chilin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

^^
Tuo on ihan yleinen ongelma ihan missä tahansa hedelmissä, että ne myydään raakana ja niin happamana monesti, että tottunutkaan suu ei niitä irvistämättä syö.

Hyvää ananasta tällaisessa paketissa:



Ja vain silloin, kun niistä alkaa päivämäärä mennä. Mutta silloin ne juuri onkin taas kohtuuhintaisia :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Amore

Oli jo muutaman päivän tehnyt mieli hernekeittoa, mikä on outoa kun ottaa huomioon, ettei se ole lukeutunut lempiruokiini millään tavalla, onpahan vain ollut yksi vaihtoehto valmisruuaksi silloin kun ei yhtään keksi mitä söisi. Nyt teki mieli hernaria niin, että piti ihan sen takia kauppaan lähteä ja ostaa pari purkkia. Hernekeitto on siitäkin kätevä, että siihen voi tarvittaessa lisätä edellisten aterioiden tähteitä. Tällä kertaa ei ollut tähteitä enempää kuin puolikas sipuli - tuore - eilisen kokkauksista jäänyt. Leikkelin sipulin pienehköiksi paloiksi ja lisäsin soppaan. En siis kuullottanut sipulia, sillä halusin sen säilyttävän tuoreen sipulin raikkautta. Viinietikkaa lisäsin keittoon myös lusikallisen. Herkkua oli hernari!
All you need is Love

ROOSTER

Eilen söin niinkuin monipuolisesti. Oli kahta sorttia ruokaa: pizzaa ja hampurilaisia.

Ei aina mene niinkuin suunnitellaan.

Lohdutukseksi luin Teemu Keskisarjan kirjoitusta ruuasta menneinä aikoina, 1700-luvulla.

Lainaus käyttäjältä: https://seura.fi/ilmiot/historia/nain-karua-oli-elama-1700-luku-suomessa-jossa-rikaskin-kuoli-kurjasti/Kokkien ammattitaito ei myöskään ollut kovin loistelias nykymittapuun mukaan. Ruoat jäisivät Keskisarjan mukaan nykypäivänä syömättä, ihan meiltä kaikilta.

"Edes tuon ajan Suomen rikkaimpien ihmisten pöperöt eivät kelpaisi missään ­ilmaisessakaan jakelussa", hän sanoo.

Muutakin hankaluutta oli.

Lainaa"Synnytyskuolemat olivat yleisiä kaikissa yhteiskuntaluokissa. Ensisynnyttäminen oli yhtä vaarallista kuin suurtaisteluun osallistuminen. Ei ollut harvinaista, että samalta mieheltä kuoli kolmekin vaimoa ensisynnytykseen."

Uusi puoliso löytyi joskus nopeastikin käytännön syistä. Leskeksi jäänyt mies saattoi ottaa uudeksi vaimokseen esimerkiksi edesmenneen puolisonsa siskon, jotta lasten uusi äitipuoli ei tulisi tyystin kodin piirin ulkopuolelta. Suomessa oli silti enemmän naisia kuin miehiä lapsivuodekuolleisuudesta huolimatta, sillä sodat vaativat isot veronsa.

Olkaamme kiitollisia, vaikka edes pienen hetken.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

Pikalounas tänään, kun aamuinen meni vähän myöhälle, niin ei ollut niin kovin nälkä, mutta jotain piti syödä, kun sen aika oli. Päädyin melkein wokkiin ja kolmeen nakkiin :D

Melkein wokki:

1 keltainen paprika suikaloituna (saa olla vähän nahistunutkin)
2 pientä punasiloulia suikaloituna
2 keskivahvaa chiliä silputtuna

Pannulle loraus wokkiöljyä (sitrunaruoho&inkivääri maust./Lidl) ja siihen edellä mainitut ainekset. Pyöritellään, kunnes ovat kunnolla kuumenneet ja sipulit hiukan kuullottuneet. Maustetaan suolalla ja maun mukaan muuta maustetta. Laitoin jotain itämaista wokkiin tarkoitettua maustesekoitetta.
HUOM! Paprikaa en löysäksi asti kypsennä, koska se tuntuu ikävältä suussa, joten sen pitää jäädä vähän rouskuvaksi.

Nakit mikrotin lautasella ja valmiin Melkein wokin kippasin siihen kuumien nakkien kylkeen.
Olisi varmaan sopinut paremmin jonkun muun, vaikkapa lihapullien kanssa tuo, mutta kun oli nakkipaketin jämät, niin laitoin ne.

Nimitys "Melkein wok" johtuu siitä, että wokkiin kai laitetaan melkoinen kirjo erilaisia vihanneksia, mutta jämien tyhjennyksenä vähempikin käy ja ainakin tuo oli todella maittava :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

#1554
Samoissa tunnelmissa täällä eilen ^.
Taisi joululta jäädä jokin herkuttelu- tai epäterveellisyysvaihde päälle, kun ostin ensimmäistä kertaa Lidlin bratwursteja. Yleensä tulee makkaraa ostettua vain joitain kertoja vuodessa. Muistaakseni siinä bratwurstissa ei ole nitraatteja tai nitriittejä lisättynä. Omituinen tuote. Kun makkaran pilkkoo, se tuntuu jotenkin limaiselta. Maku kyllä on erinoimainen. 7 makkaraa paketissa on, ja tällä vauhdilla paketillinen kestää viikon.

Eilen halusin eroon munakoisosta, joten tein keittämällä pienessä kattilassa:

Bratwurstipöperö
1 bratwursti kiekkoina
1 dl vettä
1 munakoiso pieninä paloina
1 valkosipulin kynsi
1 mieto chili (poistin enimmät kalvot ja siemenet)
1 varsisellerin varsi kiekkoina
(kun munakoiso on valmis: )
imeytetään loppuvesi pariin rkl perunamuusijauhetta.
(ei suolaa, ei mausteita, maku tulee itse aineksista)

Tuosta riitti kahdelle aterialle.

Tuon kanssa erinoimaisesti sopi erinomaisesti tällainen kirpeä lisuke:

Tillinen papusalaatti
1 tetra mustapapuja, huuhdeltuja
1/2 ruukkua tilliä (!)
1 varsisellerin varsi
1/2 pieni kesäkurpitsa
nokare tuoreinkivääriä pienittynä
2-3 rkl hyvää oliiviöljyä
2 rkl Lidlin balsamicoa (on aika litkua, muistuttaa enemmän punaviinietikkaa, mutta maistui tässä hyvältä)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Amore

Ruokaa laittaessa putsasin tuoreesta chilistä sisukset. Sen jälkeen söin muutaman viinirypäleen. Tiesin kyllä, että näpeistä varmaan irtoaa vähän poltetta. Niin tapahtuikin, mutta se oli vain hyvä asia, sillä rypäleet olivat omaan makuuni hieman liian makeita. Pidän hapokkaammista. Chili siis teki kivan polttavan pirskahduksen yksiuloitteiseen makeuteen.
All you need is Love


Hippi

Tonnikala saa uuden kilpailijan – tällaista ei ole ennen nähty
----
Nyt tonnikalalle tulee ensimmäistä kertaa myös kasvipohjainen vaihtoehto, kun Pirkka-tuoteperheen alle ilmestyy täysin uudenlainen tuote: soijarouhesäilyke. Säilykkeet ovat sellaisenaan käyttövalmiita, ja niitä voi käyttää tonnikalan tapaan esimerkiksi salaateissa, pizzan päällä tai pastakastikkeessa.

Makuvaihtoehtoja uudella säilykesarjalla on neljä: chili-valkosipuli, tomaatti-basilika, sitruuna-pippuri sekä miedosti maustettu, jonka voi maustaa itse oman maun mukaan. Uudet tuotteet ilmestyvät kauppoihin helmikuussa.

----

K-ruoka noita jo myykin ja hinta 2,29 purkilta. Jutussa ei sanottu, että yritetäänkö tuossa edes myötäillä tonnikalan makua mitenkään, vai onko tuo vain soijamuhjua maustekastikkeessa. Kaupan sivulta löytyneestä tuoteselosteessa ei näytä olevan mitään outoja aineksia, jotka viittaisivat mitenkään kalamaiseen makuun, esimerkkinä chilin makuinen:

Ainesosat
hydratoitu SOIJAproteiinitiiviste (50 %, muu kuin EU), vesi, viinietikka, SOIJAöljy, tomaattisose, hydratoitu kuivattu tomaatti, sokeri, suola, tuore basilika, kasvistäysmehutiiviste (sipuli, porkkana, kukkakaali), sakeuttamisaine (E412), oregano, hiivauute, aromi (basilika)


Kuka haluaa testata?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

#1558
No nyt tuli keksittyä älyttömän hyvänmakuinen, terveellisehkö, ihanantuoksuinen, helppo ja nopeatekoinen (5 min?) ruoka.

1. pieni kattila:
Tomaattinen lohi keittämällä

1dl vettä
1 pieni rss kirsikkatomaatteja halkaistuna
2 rkl Lidlin litkua balsamicoa (sopi tähän erinomaisesti, on kevyttä)
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl rosmariinia
palanen lohta nahkoineen (200g?)

Muut aineet pohjalle, päälle lohi nahkapuoli ylöspäin. Kiehautetaan, ja laitetaan pannunalustalle syrjään. (Sillä aikaa lisuke, alla.)
3 minuutin päästä jatketaan pienellä lämmöllä, ja samalla kuoritaan nahka pois haarukalla. Pienitään vähän, jotta näkee, että kypsää on. Ylimääräinen neste valutetaan toiseen kattilaan, ks. alla.

2. pieni kattila:
Lisuke (ei häävi, mutta lohi oli niin jumalaisen hyvää, ettei se haittaa)
0,5 dl vettä
1 pieni pss pakastevihanneksia (herne, porkkana, kukkakaali)
kun vihannekset sulaneet, imeytetään loppu neste perunamuusijauheeseen
Lohikastikkeesta lisätään n. 0,5 dl nestettä notkeuttamaan.


Ensimmäistä kertaa pitkään aikaa söin nyt tomaatteja. Toivottavasti ei kostaudu närästyksen muodossa. Ehkä pitkän välin takia tomaatit maistuivat niin ihanilta?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 17, 2023, 13:40:32
^ Nonni.

Keliaakikot ovat valittaneet somessa että tuon tuostakin törmää siihen että joku syöttölä ei tajua hölkäsen pölähtävää koko sairaudesta. Luulevat että se on vaan joku valintakysymys että huvittaako nyt syödä sitä gluteenia vai ei. Kun ei sillä gluteenilla saisi kontaminoida muita ruoka-aineita, joten keliakiaa sairastavat kotikokkailussakin joutuvat käyttämään eri välineitä jos laittavat "normaalia" ruokaa muulle perheelle kuin keliaakikolle. Niin sitä lystiä ja riemua sitten riittää, kun ravintolassa onkin paistettu iloisesti sekaisin vehnät ja muut. Kuulemani mukaan joillakin törähtää vaikka paskat housuun tunnin päästä aterioinnista.

Kun toissakesänä tilasin jostakin kokeeksi gluteenittoman hampurilaisaterian, olin varsin ryytynyt kun seuralaiseni normaalissa ateriassa oli muutakin muutoin kuin omassani. Ei riittänyt että hampurilainen, se "pulla", oli vaihdettu toisenlaiseen. Jotain juttuja oli jätetty pois siksi että ne olisivat olleet nimenomaan kontaminoituneita.

Jossain Helsingin kokoisessa paikassahan joku hurja voisi kokeilla vaikka semmoisen ravintolan perustamista jossa myydään ainoastaan gluteenitonta ruokaa. Tuskin tosin olisi erityisen halpa mesta.
Ei, eikä suosittu.

Kokki/leipurihommissa usein kai gluteenittomia tuotteita pyritään tekemään ennen normaaleja tuotteita, koska viljapölyä aina leijailee ilmassa pitkään. Gluteeniton tuote voi "saastua" normiviljan hiukkasista.