Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lusikka sopassa ja haarukka herkkupalassa, muttei veitsi suussa (eihän?!)

Aloittaja Amore, tammikuu 03, 2019, 20:50:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - toukokuu 19, 2023, 11:15:56
"Voi taivas että miten voi olla näin hyvää!!". Paistoin eilen taas pitkästä aikaa lettuja.

Letut ovat kyllä uskomattoman hyviä. Ja mainio syy käyttää makeita hilloja. Teen 1-2 kertaa viikossa gluteenittomia lettuja. Joskus onnistuu paremmin, joskus huonommin. Mikään ei ole niin hyvää kuin karsinogeeniseksi asti paistettu rasva ja jauho, höystettynä makeilla hilloilla. Olen syönyt jopa mustaherukkahilloa lettujen kanssa.

Tänään oli lounaana Pirkka gluteeniton mozzarella, lisättynä savusimpukoilla ja lisäjuustolla. Olihan sekin ihan oikea makuelämys. Ainoastaan reunat paloivat korpuiksi kun en muistanut sivellä ja hivellä niitä oliiviöljyllä.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Xantippa

Tein eilen uunikanaa ja -juureksia, mutta se ei nyt ole asiani. Nimittäin tein myös jotain pidempään suunniteltua, mutta laiskuuttaan tekemättä jäänyttä.

Ostin joku aika sitten ison pussin, olisiko ollut kilon verran, kuorittuja maapähkinöitä Tokmannilta. Nyt pyörittelin ne hyvässä oliiviöljyssä, ripottelin sekaan sormisuolaa ja savupaprikajauhetta. Laitoin uunipellille leivinpaperin ja levittelin pähkinät siihen ja paahdoin niitä 175 asteessa noin 10-15 min, sekoittelin hieman välillä.

Jessus, että tuli hyviä! Suolan määrää voi säädellä (ei niin tönkkösuolattuja kuin kaupan pähkinät) ja savupaprika antoi kivan säväyksen. Onneksi jäi vielä n. 1/3 osaa pussista, sillä luulen, että meille ei enää kaupan suolapähkinöitä tule.

Mies otti pähkinöitä maustamattoman jugurtin sekaan ja väitti olevan erinomaista uuniruokien kanssa. Minä en juuri jugurtteja syö, mutta ehkä tuota on maistettava.

T: Xante

Hippi

Maapähkinää ja Cashew-pähkinää olen ostanut paahdettuna, mutta suolaamattomana. On kyllä hyviä nekin. Paahtaminen antaa pientä lisämakua pähkinöihin ja niitä on kiva napsia. Minulle on keittiössä purkki, jossa on sekä noita paahdettuja että naturelleja erilaisia pähkinöitä rusinoitujen karpaloiden kanssa. Ruokaa laittaessa otan sieltä aina pientä alkupalaa :)

Joskus olen niitä kaupan suolapähkinöitä tai mitä erilaisimmin maustein maustettuja ostanut, mutta ne on kyllä niin ylisuolaisia ja maustettuja, että ei niissä enää pähkinä maistu ollenkaan ja seuraavana aamuna on silmät turvoksissa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Oli taas kyllä ihan saatanan hyvää, vaikka itse kehunkin. Poikkeuksellisesti ei tulista, vaan muutoin maukasta. :)

Ostin eilen pitkästä aikaa marinoitua tipua, kun näin maininnan "korean style", kun nyt muutenkin olen hurahtanut korealaisiin.  https://www.naapurinmaalaiskana.fi/product/uutuus-ohut-fileepihvi-korean-style/ (tuotteen tarkemmat tiedot)



Neljä oli tuossa paketissani ja neljästä kuuteen niitä sanotaan olevan koon mukaan. Paistoin nuo pannulla niin että saksin ne kahtia niin mahtuvat paremmin pannulle ja oli helpompi käännelläkin. Kun ne oli paistettu, laittelin ne kattilaan ja 10%:n kerma perään ja lisäksi pannun huuhteluvesi (käytin aika vähän vettä). Sitten tein liemeen pienen suuruksen vehnäjauhosta ja annoin muhia kastikkeeksi pienellä lämmöllä sen aikaa, että tein wokkivihannekset (Spicy zanju). Lisäkkeenä oli vielä mikrotettua valmisriisiä (maustamaton täysjyvä). Ainoa mauste soosiin oli muutama kierros koreatyyppisestä grillimausteesta hituja. Niitä laitoin myös wokkivihanneksiin

Pakko oli juoda maitoa ja kahvia heti ruuan jälkeen, että sain maun pois, kun muuten olisin mennyt niitä tipunpaloja noukkimaan suoraan kattilasta. Kovasti kiittelin itseni siitä, että kerrankin maltoin olla aloittamatta ruuanlaittoa pilkkomalla tulista chiliä ja puolta tusinaa valkosipulinkynttä. En sitten osaa sanoa, mitä olisi korealainen sanonut mausta, vastaako se lainkaan sitä, miten heillä käytetään mausteita. Mutta itse sain kyllä kuviteltua tuon olevan heille kelvollinen. Siellähän tuntuu tulisuuden skaala olevan hyvin laaja ja tämä oli sieltä miedosta päästä.

Nuo Naapurin maalaiskanat on kyllä olleet oikein hyviä, mitä olen tähän mennessä käyttänyt. Pintamaustettuna noita myydään, mutta tämänpäiväinen minusta oli kyllä enemmänkin marinoitu, mutta liha ei uinut upoksiin asti liemessä vaan sitä oli hyvin maltillisesti käytetty.

Tänään hoksasin myös sen, että huomattavasti mehevämpänä säilyy tuo rintaliha, kun sen paistaa pihvinä tai pihvin puolikkaina, kuten tein ja vasta lautaselle saksii lihan suupaloiksi. Kastikkeen joudun aina tekemään liharuokiin, kun niistä on pakko osa laittaa pakkaseen ja kypsennetyn lihan pakastaminen kuivana ei toimi. Tämän päivän tipu&soosi tekeleestä otan huomiseksi vielä yhden annoksen ja neljä menee vielä pakkaseen.

Pakko on tunnustaa, että ruuanlaitto on alkanut kyllästyttää, kun sitä on joutunut koko ikänsä tekemään. Nyt tulee haettua noita oikoteitä onneen. Tämäkin ruuanlaittosessio taisi kestää vajaan puoli tuntia, kiitos noiden puolivalmiiden.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Pitäisi alkaa pikkuhiljaa valmistautua mökkisesonkiin, ja syödä jääkaappia tyhjäksi.

Mulla myös kyllästyttää ruoanlaitto nykyään, varsinkin koska terveyssyistä joudun välttelemään vaikka mitä. Suolaa. Rasvaista punaista lihaa, ja ylipäätänsä punaista lihaa. Paistettua ja rasvaista. (Närästys ja sydänterveys ja yleisterveys). Monia, monia kasviksia ja hedelmiä (närästys).

Ja lisäksi laiskuus. Jääkaappiin jää vaikka mitä, kun ei vaan jaksa ja viitsi. Ehdottakaapas jotain nopeaa ja terveellistä näistä:

punajuuret
lanttu
porkkana
punakaali
myskikurpitsa  (ei viitsisi lämmittää uunia ja tehdä soppaa, kun ei ole omatekoista kanafondia)
kesäkurpitsa

pakastekala
vihreitä linssejä

---
Tetra kookosmaitoa on kotona. Jospa keittäisin pakastekalaa tilkassa vettä+mausteita (curry? garam masala?), kera vihreiden pakastepapujen, ja tälläisin kookosmaitoa lopuksi ja keittelisin kokoon. Lisukkeena keitettyjä lanttulohkoja ja/tai myskikurpitsamuusia? Ja raakoja kesäkurpitsalohkoja?

Mitähän myskikurpitsamuusiin laittaisi? Ja miten? Porkkanoita, valkosipulinkynsi? Muskottipähkinää vai rakuunaa? Jotenkin aavistelen, että voi tulla vetistä muusia. Ehkä jos vaan lohkoisi myskikurpitsaa ja valmistaisi wokissa jotain, ja tälläisikin kookosmaidon tähän, ja kalan jättäisi ilman?

---
Tai jos tekisi linsseistä vähän tuhdimpaa kastiketta kera kookosmaidon? Äääh.

Kun kokkaus pitäisi aloittaa sillä, että tiskaa vuorenkokoisen määrän tiskiä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lidlissä on hyviä punaisia uuniperunoita, pienehköjä. Niihin kun tökkii reikiä pikkuveitsellä, tulee maukasta uuniperunaa mikrossakin nopeasti ja energiatehokkaasti. Esimerkiksi kasvisten (varsiselleri, kesäkurpitsa, hapankaali) ja savukalan kanssa on ihan kelpo evästä ilman kastikettakin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

^^
Minä tiskaan päivän tiskit viimeistään klo 20:30 alkavien uutisten aikana., jos en ole ehtinyt aiemmin tiskata. Yleensä tärkeimmät uutiset olen kuullut jo moneen kertaan päivän aikana. Aamulla on mukava tulla keittiöön, kun ei ole tiskit odottamassa. Yksin asujan päivittäiset tiskit ei vie kuin muutaman minuutin, kun sen tekee päivittäin, vaikka ei huvittaisikaan :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Joo, niinhän se olisi, kaikki olisi kotona helpompaa ja mukavampaa ja viihtyisämpää, jos olisi toimintakykyä. Mulla on jo useamman kuukauden takkuillut tiskaus ja kaikki muukin. Niin, että joutuu pelaamaan "tetristä", että voi tehdä yhtään mitään, edes keittää kahvia: Kun ei ole työtilaa kuin vain vähän (kahvinkeittimen päällä on asustanut öisin uunipellillinen astioita, jotka päiväksi pääsevät lattialle), eikä leikkuulautoja eikä veitsiä eikä isoja kattiloita jne., kun ovat tiskiä. Yhtä syvää lautasta, lusikkaa ja mukia olen pessyt jo viikkokausia päivän aterioille. Tehokkaasti ehkäisee kokkailuja, jos pitää aloittaa tiskauksesta. Äsken lämmitin hernaria syvällä lautasella mikrossa.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

^Kun ei ole pakkoa tiskata niin ei tule tiskattua jopa viikkoihin, pyyhin vedellä ja paperipyyhkeellä. Mutta kun tuli vieraita niin oli pakko alkaa tiskaamaan. Onneksi tieto etukäteen. Joutuu aina erikseen lämmittämään puilla hellan ja sillä vettä kuumaksi.

Eilen sattui semmoista etten muista koskaan. Olin ostanut paistetun lohenpalan (150-200g), irrottanut nahan ja jakanut osiin (jotta helpompi ottaa jäisenä) ja pannut pakastimeen, astian pohjalle. Aamulla kun nostin aamupuuroa varten niin astiaa ympäröivä muovipussi pullisteli (!). Lohi oli muuttunut ilmavaksi jäiseksi hattaraksi - jäätelöksi. Hyvin höttöstä. Ehkä 2-3 (tilavuudeltaan ehkä 3-4) -kertainen laajentuminen. 
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Hippi

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

Hötöltä. Se suli pieneksi joka aiheuti pienen pettymyksen tunteen.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

kertsi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 08, 2023, 13:33:48
Pitäisi alkaa pikkuhiljaa valmistautua mökkisesonkiin, ja syödä jääkaappia tyhjäksi.

Mulla myös kyllästyttää ruoanlaitto nykyään, varsinkin koska terveyssyistä joudun välttelemään vaikka mitä. Suolaa. Rasvaista punaista lihaa, ja ylipäätänsä punaista lihaa. Paistettua ja rasvaista. (Närästys ja sydänterveys ja yleisterveys). Monia, monia kasviksia ja hedelmiä (närästys).

Ja lisäksi laiskuus. Jääkaappiin jää vaikka mitä, kun ei vaan jaksa ja viitsi. Ehdottakaapas jotain nopeaa ja terveellistä näistä:

punajuuret
lanttu
porkkana
punakaali
myskikurpitsa  (ei viitsisi lämmittää uunia ja tehdä soppaa, kun ei ole omatekoista kanafondia)
kesäkurpitsa

pakastekala
vihreitä linssejä

---
Tetra kookosmaitoa on kotona. Jospa keittäisin pakastekalaa tilkassa vettä+mausteita (curry? garam masala?), kera vihreiden pakastepapujen, ja tälläisin kookosmaitoa lopuksi ja keittelisin kokoon. Lisukkeena keitettyjä lanttulohkoja ja/tai myskikurpitsamuusia? Ja raakoja kesäkurpitsalohkoja?

Mitähän myskikurpitsamuusiin laittaisi? Ja miten? Porkkanoita, valkosipulinkynsi? Muskottipähkinää vai rakuunaa? Jotenkin aavistelen, että voi tulla vetistä muusia. Ehkä jos vaan lohkoisi myskikurpitsaa ja valmistaisi wokissa jotain, ja tälläisikin kookosmaidon tähän, ja kalan jättäisi ilman?

---
Tai jos tekisi linsseistä vähän tuhdimpaa kastiketta kera kookosmaidon? Äääh.

Kun kokkaus pitäisi aloittaa sillä, että tiskaa vuorenkokoisen määrän tiskiä.

Tällaista tuli:

Wähänlaisesti tulinen wokissa tehty kasvispata

ohuina siivuina kuorittuina:
  2 pitkulaista punajuurta
  1 pieni lanttu
  1 pieni porkkana
palasina ja ilman siemeniä 2/3 myskikurpitsaa
  (paistellaan/haudutellaan kannen alla 1 rkl oliiviöljyssä, lisäillään tarpeen mukaan vesitilkkasia)
1 pkt pienittyä pekonia (pakkasesta) - "mausteeksi"
1 pkt jättiherkkusieniä - umamiksi. Pilkottuna
1,5 rkl balsamicoa
2 chiliä pilkottuna (1 aika varhaisessa vaiheessa, 1 aika lopussa)
1 valkosipulinkynsi
  (paistellaan/keitellään, lisätään tarvittaessa vettä.)
2 tl rosmariinia
  (levy pois päältä)
1 pieni parsakaali pilkottuna
1 tl Provencen yrttejä
1 ttr kikherneitä (huuhdottuna)

Nautiskellaan kera hapankaalin (ainoa, missä on suolaa). Herkullista.
Ilahduin, kun tämähän oli oiva tapa valmistaa myskikurpitsaa ja juureksia ja parsakaalia.

Terveellisehköä, paitsi, että pekoni ei ole niin kovin terveellistä. Sitä oli kuitenkin vain vähän tässä melkein täydessä wokpannullisessa.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

a4

Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 13, 2023, 17:30:54
Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 08, 2023, 13:33:48
Pitäisi alkaa pikkuhiljaa valmistautua mökkisesonkiin, ja syödä jääkaappia tyhjäksi.

Mulla myös kyllästyttää ruoanlaitto nykyään, varsinkin koska terveyssyistä joudun välttelemään vaikka mitä. Suolaa. Rasvaista punaista lihaa, ja ylipäätänsä punaista lihaa. Paistettua ja rasvaista. (Närästys ja sydänterveys ja yleisterveys). Monia, monia kasviksia ja hedelmiä (närästys).

Ja lisäksi laiskuus. Jääkaappiin jää vaikka mitä, kun ei vaan jaksa ja viitsi. Ehdottakaapas jotain nopeaa ja terveellistä näistä:

punajuuret
lanttu
porkkana
punakaali
myskikurpitsa  (ei viitsisi lämmittää uunia ja tehdä soppaa, kun ei ole omatekoista kanafondia)
kesäkurpitsa

pakastekala
vihreitä linssejä

---
Tetra kookosmaitoa on kotona. Jospa keittäisin pakastekalaa tilkassa vettä+mausteita (curry? garam masala?), kera vihreiden pakastepapujen, ja tälläisin kookosmaitoa lopuksi ja keittelisin kokoon. Lisukkeena keitettyjä lanttulohkoja ja/tai myskikurpitsamuusia? Ja raakoja kesäkurpitsalohkoja?

Mitähän myskikurpitsamuusiin laittaisi? Ja miten? Porkkanoita, valkosipulinkynsi? Muskottipähkinää vai rakuunaa? Jotenkin aavistelen, että voi tulla vetistä muusia. Ehkä jos vaan lohkoisi myskikurpitsaa ja valmistaisi wokissa jotain, ja tälläisikin kookosmaidon tähän, ja kalan jättäisi ilman?

---
Tai jos tekisi linsseistä vähän tuhdimpaa kastiketta kera kookosmaidon? Äääh.

Kun kokkaus pitäisi aloittaa sillä, että tiskaa vuorenkokoisen määrän tiskiä.

Tällaista tuli:

Wähänlaisesti tulinen wokissa tehty kasvispata

ohuina siivuina kuorittuina:
  2 pitkulaista punajuurta
  1 pieni lanttu
  1 pieni porkkana
palasina ja ilman siemeniä 2/3 myskikurpitsaa
  (paistellaan/haudutellaan kannen alla 1 rkl oliiviöljyssä, lisäillään tarpeen mukaan vesitilkkasia)
1 pkt pienittyä pekonia (pakkasesta) - "mausteeksi"
1 pkt jättiherkkusieniä - umamiksi. Pilkottuna
1,5 rkl balsamicoa
2 chiliä pilkottuna (1 aika varhaisessa vaiheessa, 1 aika lopussa)
1 valkosipulinkynsi
  (paistellaan/keitellään, lisätään tarvittaessa vettä.)
2 tl rosmariinia
  (levy pois päältä)
1 pieni parsakaali pilkottuna
1 tl Provencen yrttejä
1 ttr kikherneitä (huuhdottuna)

Nautiskellaan kera hapankaalin (ainoa, missä on suolaa). Herkullista.
Ilahduin, kun tämähän oli oiva tapa valmistaa myskikurpitsaa ja juureksia ja parsakaalia.

Terveellisehköä, paitsi, että pekoni ei ole niin kovin terveellistä. Sitä oli kuitenkin vain vähän tässä melkein täydessä wokpannullisessa.
Tällaista ehdotti ChatGPT:

Tässä on yksi ehdotus nopeaksi ja terveelliseksi ateriaksi näistä aineksista:

Kookosmaitoon pohjautuva vihreä curry-kasvispata

Ainekset:

1 kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1 punajuuri
1/2 lanttua
1/4 punakaalia
1 pieni myskikurpitsa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl inkivääriä raastettuna
1 tl kurkumaa
1 tl korianteria jauhettuna
1 tl kuminaa jauhettuna
1 tl chilihiutaleita (maun mukaan)
1 tölkki kookosmaitoa
suolaa maun mukaan
2 dl vihreitä linssejä
tuoretta korianteria tai minttua koristeeksi
Valmistus:

Pese ja pilko kaikki kasvikset.
Kuumenna tilkka öljyä isossa kattilassa ja lisää pilkottu sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota hetki.
Lisää kurkuma, korianteri, kumina ja chilihiutaleet kattilaan. Sekoita hyvin.
Lisää kasvikset ja sekoita niitä mausteiden joukkoon. Paista hetki.
Kaada kookosmaito kattilaan. Mausta suolalla.
Huuhtele vihreät linssit ja lisää ne kattilaan.
Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ja linssit ovat kypsiä.
Tarjoile curry-kasvispata tuoreen korianterin tai mintunlehtien kanssa.
Tämä resepti on nopea valmistaa ja tarjoaa terveellisiä kasviksia ja proteiinia vihreiden linssien muodossa. Voit halutessasi soveltaa reseptiä ja vaihtaa tai lisätä muita aineksia oman maun mukaan. Toivottavasti tämä ehdotus sopii sinulle!

Xantippa

Jumankauta AaNelkku!

Taisin juuri keksiä tekoisalle älylle paremman käyttötarkoituksen kuin mitä tähän asti tylsissä töissä: mitä uutta voisi tehdä jauhelihasta...

T: Xante

Hayabusa

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur