Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Syntyvyys ja väestönkasvu

Aloittaja Renttu, maaliskuu 14, 2019, 13:59:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Renttu

Kaikki tämän avauksen linkit ovat turvallisia, ja luotettavista lähteistä. Suosittelen vilkaisemaan niistä edes otsikot.

Antakaahan, kun kerron.

Työpaikat siirtyivät kaupunkeihin, ja niissä on korkeat asuinkustannukset. Samaan aikaan maaseudulla vanhetaan eikä siellä ole töitä, joten sinne ei perheitä perusteta.

Maamme työmarkkinat ovat jakautumassa matalapalkkaisiin toisto-,  palvelu- ja silpputöihin, ja toisaalta korkeaa koulutusta edellyttävään asiantuntijatyöhön, joita tehdään kaupungeissa. Käy yhä vaikemmaksi tehdä jotain perinteistä tehdastyötä, ja rakentaa omakotitaloa. Elämme kilpailu-  ja palveluyhteiskunnassa.

Asiantuntijatyössä varsinkin alkuvuodet on uhrattava työhön, jolloin lastensaanti menee vähintään ikävuosille 28-32. Matalapalkkatöissä pitää nykyisin tapahtua ihmeitä, että saa täydet työtunnit ja vakituisen työpaikan.

Tästä pääsemmekin kohtaanto-ongelmaan, jossa varsinkin pääkaupunkiseudulla on runsaasti korkeakoulutettuja sinkkunaisia, kun taas maaseudun miehet viettävät loputonta hiljaiseloa. Sosioekonominen kuilu kasvaa entisestään, kun ryhdytään tarkastelemaan miesten syrjäytymistä. Syrjäytymisvaarassa oleva tai jo syrjäytynyt mies ei ole sellainen, joka kelpaa nykynaiselle kumppaniksi - saati lasten isäksi. Tähän kokonaisuuteen voi vielä lisätä parhaillaan tapahtuvan aivovuodon.

Lisääntymisen ja maan hyvinvoinnin näkökulmasta - eli koko kansamme tulevaisuuden näkökulmasta - tilanne on kauniistikin ilmaistuna paskamyrsky.

Onko ehdotuksia?

Topi

Lainaus käyttäjältä: Renttu - maaliskuu 14, 2019, 13:59:42
Onko ehdotuksia?

Aloitan paskalla idealla, kun ei muutakaan tule mieleen:
- Painetaan työllistämiskustannukset todella alas ja annetaan yritysveroissa sellaisia helpotuksia että verot miinus tuet on nollassa tai miinuksella. Ruvetaan kilpailemaan Romanian, Puolan, Viron ja Irlannin kanssa siitä, että tänne tulee sankoin joukoin nuorta jokseenkin koulutettua populaa tekemään erilaisia IT-alan hanttihommia ja samalla luomaan työpaikkoja muillekin.

Silloin pitää säätää elintason odotusarvoa jonkin verran ja sitä mitä odotetaan julkisilta palveluilta rajusti alaspäin. Se ei tässä muodossa juurikaan auta tilannetta maaseudun suhteen, ja lisäksi se on vähän sellaista lyhytnäköistä suhdannekikkailua.

Toisaalta kiinnostaa sekin, miten täällä voisi edes jokseenkin kestävällä tavalla hyödyntää sitä, miten paljon isojen kaupunkien ulkopuolella ja liepeilläkin on rakentamatonta ympäristöä. Jos tänne tulee runsain joukoin nuorta työvoimaa, luultavasti suuri osa haluaa asua kaupungeissa. Periaatteessa asiaa voisi järjestää niinkin, että rakennetaan todella idyllisiin maisemiin sellasia jokusen sataa tai miksei jokusen tuhattakin ihmistä työllistävää IT-alan keskittymää. Täällä on melko hyvä joukkolinkenteen infra, ja jos tässä konkurssissa jotenkin riittää rahat vaikka raideliikenteen kehittämiseen, täällähän pääsee helvetin nopeasti ihan skutsista isoihin taajamiin. Nythän odotusarvo on se, että tällaista ei tarvitse tehdä tai että se ei kannata, mutta olisihan se kai periaatteessa mahdollista.

Yksi ongelma tässä on se, että suomalainen yrityskulttuuri on vähän erilaista kuin amerikkalainen. Amerikkalaisiset firmat osaavat sen, että johdetaan hyvin hierarkisesti ja pilkotaan ihmisille työtehtäviä, joista he sitten selviävät vaikka eivät mitään super-osaajia olisikaan. Suomessa on aika monessa paikassa sellainen kohtuu iso bullshitin vastustus ja työntekijältä odotetaan enemmän vastuun ottamista ja itseohjautuvuutta. Pitää osata homma että pääsee töihin, ja pitäisi päästä töihin että oppisi osaamaan.

Seuraava nyt on aika palikkatason idea, mutta mun mielestä tämä osaamisen ja omatoimisuuden arvostus ja hierarkisesti notkeampi yrityskulttuuri pitäisi jotenkin naittaa sen kanssa, että uskalletaan ottaa ihmisiä töihin ja opettaa niille niitä hommia odottamatta kuitenkaan liikaa. Suomalaiset on mun mielestä jokseenkin kärsimättömiä selittämään toisilleen asioita tai ohjaamaan toista jossakin hommassa – tai ylipäätään sietämään osaamattomuutta :D  Jos sanot että osaat jotakin, sitten on parempi osata ja hoitaa se homma.

Ehkä täällä sellaset ihmiset jotka jaksaa selittää ja kannustaa ja niin pois päin on sitten töissä lähinnä oppilaitoksissa, ja niitä vois ehkä palkata sillä samalla osaamisella tekemään vähän vastaavaa myös ihan yritysmaailmaan. 

Renttu

#2
^
Okei. Eihän Suomessa olekaan, kuin satojatuhansia työttömiä omasta takaa, mutta lisää populaa pitäisi haalia entisen itäblokin maista, ja halpuuttaa töitä entisestään. Ei todellakaan vakuuta.

Itse ajattelen niinkin, että monilla lisääntymishaluttomuus johtuu silkasta mukavuudenhalusta. Perhebarometrien 2015, 2017 ja erään taannoisen  gradun mukaan ilmoitetut suosituimmat syyt liittyvät mm. kumppanin puutteeseen, haluun toteuttaa itseään ja haluun matkustella.

Tai sitten lastensaantia lykätään, kunnes on liian myöhäistä. Taloudellisesti epävarmat ajat ovat vähän kehno peruste, kun katsotaan ihmiskunnan historiaa. Maailmalla on asuttu sorakuopissa ja odotettu maailmanloppua ja Saatanaa saapuvaksi jos ei tänään, niin viimeistään huomenna - ja silti on lisäännytty. Se on kyllä totta, että aiemmin matalapalkkatyöt olivat sentään pysyviä. Enää ei ole niinkään, joten taloudellinen epävarmuus on perustellumpaa. Silti, somalien syntyvyys on 4,3 lasta/nainen, Turkissa 3,1, Irakissa 3, Marokossa 3,9. Rohkenen väittää, että näillä naisilla on taloudellisesti jokseenkin haikeampaa kuin suomalaisilla naisilla, vaikka heillä ei olisi yhtään lasta.


Taidan nykäistä eläkeleikkurin käyntiin, ja allokoida siitä saatua rahaa siten, että esimerkiksi nuorilla opiskelijoilla olisi taloudellisesti paremmat mahdollisuudet lisääntyä jo opiskeluaikana. Eläkeläisillä on maksukykyä. Kunhan pidetään vain huoli siitä, että kaikkein vähävaraisempien eläkkeisiin ei kosketa.

Topi

Lainaus käyttäjältä: Renttu - maaliskuu 14, 2019, 18:40:53
^
Okei. Eihän Suomessa olekaan, kuin satojatuhansia työttömiä omasta takaa, mutta lisää populaa pitäisi haalia entisen itäblokin maista, ja halpuuttaa töitä entisestään. Ei todellakaan vakuuta.

Jos lähtisi siitä, että oikein tosissaan houkutellaan nuorta työvoimaa, ei se minusta tarkoita että nimenomaan itäblokin maista vaan EU:n alueelta ylipäätään. Tännehän tulee jo nyt kaikesta huolimatta aika paljon koulutettua väkeä ja osa on halukkaita jäämään pidemmäksikin aikaa. Jos nyt mietin työperäistä maahanmuuttoa omassa tuttavapiirissä, niin tulee mieleen muutama kreikkalainen, pari italialaista, yksi hollantilainen, pari puolalaista ja pari espanjalaista. Näissä yhdistävä tekijä on että he ovat jostain syystä itse halunneet tulla Suomeen. Itsekin pidän sitä paskana ideana että lähdettäisiin samalla tavalla kikkailemaan tuilla ja verotuksella kuin tietyt EU-maat ovat tehneet että saadaan erilaista IT-hanttihommaa tekevien työ täällä kilpailukykyiseksi. Mutta se nyt vain oli idea. Olen silti sitä mieltä että työperäinen maahanmuutto on nyt jo lisääntynyt paljon siitä, mitä se oli joskus menneinä vuoskymmeninä ja että sitä tarvitaan myös lisää.

Hesarissa oli hiljattain (ehkä jopa tänään) asiallinen juttu lapsettomuudesta. Nythän on jonkin verran lisääntynyt trendi, että ollaan vapaaehtoisesti lapsettomia tai pidetään lapsettomuutta ihanteena tai ainakin hyvänä elämänä sitäkin. Jutussa väestöliiton tutkija ja joku muukin sanoi, että jää nähtäväksi, onko se pysyvämpi suuntaus vai ohimenevä trendi. Sen sijaan tutkijat ovat enemmän huolissaan niistä, jotka kuitenkin haluaisivat lapsia mutta päätyvät erinäisistä syistä lykkäämään ja lykkäämään niiden hankkimista niin, että jäävät sitten monessa tapauksessa vastoin omaa tahtoaan lapsettomiksi.

Niitä syitä lykkäämiselle on monia, mutta minusta tuntuu että sellaiset fiksut tavalliset ihmiset ovat Suomessa tässä pikemminkin yltiövastuullisia. Mietitään sitä, ollaanko kypsiä kasvattamaan lasta, onko taloustilanne niin hyvä että siihen on kunnolla varaa ja ollaan jopa huolissaan kaikenlaisista perinnöllisistä sairauksista, joita täällä kuitenkin jonkin verran on, sydän- ja hengityselinsairauksia nyt lähinnä.

Se on hyvä pointti että jos niitä lapsia haluaa ja siihen olisi kohtuulliset edellytykset, mieluummin se kannattaisi tehdä silloin nuorena aikuisena. Minua se ei ajatuksen tasolla juurikaan haittaa, että tänne tulisi reilusti enemmän työperäisiä ja aidosti täällä asumisesta kiinnostuineita maahanmuuttajia eri puolilta EU:ta. Ei se nyt varmaan meidän perinnöllisiin sairauksiin nopeasti vaikuta eikä tarvitsekaan, mutta itse pidän pientä sekoittumista tässä oikeastaan ihan hyvänä asiana.

Minusta Ruotsissa oli jostain syystä jonkin verran lapsimyönteisempi ilmapiiri nimenomaan nuorten aikuisten keskuudessa. Ehkä siihen on paremmat tuet ja palvelut, mutta siis se oli aika perus, että opiskeluaikana tehdään jo lapsia. Jos kohtuullinen toimeentulo ja pysyvä työpaikka olisi helpompi saada, luulen että perheet pysyisivät paremmin kasassa kuin nykyisen kaltasessa epävarmemmassa tilanteessa -- ja kun halutaaan kuitenkin seikkailla ja käyttää niitä vapauksia myös. En usko, että työmarkkinoiden luonnetta saa niin hirveän helposti muutettua, ja yleisesti tähän vaikuttaa aika paljon sekin, kuinka optimistinen käsitys ihmisillä on siitä, mihin tässä ollaan menossa ja kuinka hyvin asiat nyt ovat. Luulen että moni nuori ihan oikeasti elää sellaisessa käsityksessä, että täällä on asiat menossa lujaa päin helvettiä, ilmastonmuutos tulee ja töitä on tiedossa yhä harvemmalle, poliittinen ilmapiiri on helvetin kireä ja polarisoitunut eikä luottamus mihinkään puolueeseen ole kovin korkealla.

Totta kai se että leikataan rahaa maksukykyisiltä eläkeläisiltä ja suunnataan sitä nuorten lapsiperheiden tukemiseen on konkreettisempi ja parempi ajatus kuin epämääräinen visio jostain ulkomailta tulevasta nuoresta työvoimasta joka tulisi en tiedä mistä ja tekisi en tiedä täsmälleen mitä. Tai joku pohdinta lapsettomuuden erinäisistä syistä.

Tässä omassa visiossani ei oikein oltu loppuun asti mietitty sitä, mitä ne ihmiset täällä tekisivät. Visio oli, että tietokonejärjestelmien kehittämiseen ja ylläpitämiseen liittyy paljon sellaista suht simppeliäkin hommaa, johon vain tarvitaan ihmistä väliin. Arvioimaan jotakin tai palvelemaan asiakasta tai tekemään jotain muuta mitä on hankala automatisoida tai mikä tukee automatisointia, ja arvo syntyy siitä, että tämä ihminen on perusfiksu ja järkevä ja valmis opettelemaan tarvittaessa jatkuvastikin uutta. Että ehkä ei välttämättä tarvitse ajatella vain sitä, että huippuosaamista ja huippuinnovaatioita ja niiden synnyttämä valtava varallisuus sitten kannattelisi koko kansakuntaa.

Ehkä siinä kuitenkin on sellainen psykologinen pointti, että Suomessa monessa paikkaa on sellainen tilanne, että meillä on verrattain paljon ikääntyvää väestöä ja liian vähän työssäkäyviä nuoria. Jos miettii mitä se tekee ihan yleiselle ilmapiirille jos tuntuu siltä, että no, täällähän loppujen lopuksi on duunia ja kokemus elinympäristöstä on että se on suhteellisen nuori ja viriili. Nythän tämä alkaa olla vähän sellainen täti-ihmisten yhteiskunta.

Usvainen ajatus siis että se optimismin määrä ja usko tulevaisuuteen saattaa kytkeytyä myös olemassaolevaan ikärakenteeseen eikä vain absoluuttisesti faktoihin.

Itse toivoisin että täällä olisi enemmän sitä, että ihmiset osaisivat arvostaa miten hyvin asiat oikeasti ovat ja sitä myötä enemmän uskaltaisivat tehdä lapsia nuorena ja luottaa siihen että pärjäävät. Mutta no, kyllähän siinä lapsiperheiden tuki ja erinäiset palvelut ovat myös tärkeitä.

MrKAT

Maapallolla on liikaakin lapsia. Moniailla liikaa joissain puute.
Ratkaisu on olemassa: maahanmuutto.
Afrikkalaisten ja kenties intialaisten adoptioiden tukemisesta voisi aloittaa.
Tulisi vähän väriä maalaiskuntienkin katuelämään.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

safiiri

#5
Se, mikä nykyään tuntuu mahdolliselta on muuttunut siitä, mitkä asiat tuntuvat vaikeilta saavuttaa. Nykyään on nuorelle aikuiselle erittäin mahdollista matkustella, opiskella kokonaan tai osittain ulkomailla ja myös hakeutua asumaan ja tekemään töitä jonnekin muualle. On mahdollista tehdä kotimaassakin kaikenlaista kiinnostavaa ja vaihtelevaa ja olla sitomatta itseään oikeastaan mihinkään kovin pysyvään. Mutta hyvin vaikelata ja suorastaan mahdottomalta tuntuu nykyään ajatus paikoilleen asettumisesta ja vakityisesta pysyvästä työpaikasta ja jonkinlaisesta elämänsä peruspalikoiden rakentamisesta pysyväksi tarkoitettuun malliin. Lapset kuitenkin monien mielikuvissa kuuluvat noista kahdesta tuohon jälkimmäiseen. Ei pelkästään siksi, ettei vanhemmuutta voi peruuttaa tai laittaa hetkeksi tauolle. Lasten hyvän elämän ajatellaan vaativan ja edellyttävän jonkilaista vakautta ja pysyvyyttä - vaikkapa sitä, että voi eskarista siirtyä kouluun, johon tulee muita lapsia samasta eskarista, eikä näköpiirissä ole myöskään koulun vaihtumista muutamaan vuoteen.

Kyse ei ehkä ole vain siitä, ettei nuorilla aikuisilla ole halua sitoutua pysyvästi, vaan siitäkin, ettei heidän silmissään sellainen edes ole oikein mahdollista. Juuri pysyvyys ja ennustettavuus tuntuu olevan jotakin, mitä yhteiskunta tällä hetkellä ei tarjoa.

Renttu

#6
Ymmärrätkö Topi lainkaan, että tänne tulee lähinnä turvapaikkaturisteja, jotka saavat työluvan yhteiskunnan piikkiin? He siis voivat "etsiä töitä" täällä veronmaksajien rahoilla.

Sinulla ei ole realistista otetta aiheeseen. Ei niinkään kiinnosta se, miten asiat sinun mielestäsi pitäisi olla vaan se, miten ne ovat, ja miten niitä voitaisiin siltä pohjalta lähteä kehittämään.

Helsingissä asuvista vieraskielisten osuus tuplaantuu seuraavan 15 vuoden aikana, ja tulijat eivät todellakaan ole mitään sveitsiläisiä insinöörejä tai saksalaisia pankkiireja. Ne ovat esim. Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä:

"HELSINGISSÄ vieraskielisten määrän ennustetaan kasvavan 100 000 ihmisestä 200 000 ihmiseen. Koko kaupungin väestöön verrattuna vieraskielisten osuus kasvaa 15 prosentista 26 prosenttiin.
Espoossa määrä kasvaa 45 000:sta 105 000:een ja osuuden ennustetaan kasvavan 16 prosentista 30 prosenttiin. Vantaalla asuu nyt noin 40 000 vieraskielistä ja vuoden 2035 ennuste on noin 95 000, mikä merkitsee sitä, että vieraskielisten osuus koko väestöstä kasvaa nykyisestä 18 prosentista 34 prosenttiin.
ENNUSTEEN mukaan suurimmat vieraskielisten kieliryhmät ovat vuonna 2035 Helsingin seudulla Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Kauko-Aasian kieliä puhuvat".


Espoon kaupunginjohtaja juuri valitti, että tämä ratkaisunasi esittämä maahanmuutto maksaa hulluja summia, eikä se ole vain hetkellistä. Elinkaarikustannukset ovat pysyviä, ja samalla kaikenlaiset sosioekonomiset ongelmat kasvavat. Espoo on nyt Suomen velkaisin kaupunki. Valistuneet tamperelaiset ja oululaiset voisivat kertoa vastaavaa.

Lähteen tähän laitan eräässä toisessa ketjussa, nämä asiat kun eivät ole tämän ketjun aihe, eikä maahantulo tarjoa ratkaisua ongelmaan.

Muisto Keijo Kullervo

"Nyt ihmetellään sitä, että miksi synnytysinto on vähentynyt, eikö totta?
Kysynkin:
"Naimainto ei ole mihinkään vähentynyt, mutta nyt nautitaan siten, että ei halutakaan lasta."

Kuin yllä, väitti vaimoni.
Ollaanko samaa mieltä?

Muisto Keijo Kullervo

PS. Ei ollut heti sodan jälkeen ja sodan aikana ennakolta ehkäisyä, ehkäisytabletteja, ei myöskään katumuspillereitä (siis mitä me suuret ikäluokat olemme = useasti pelkkiä vahinkoja).
Ei ihme, että olemme häviävä kansa kansojen joukossa (onneksi pakolaisperheet ja maahanmuuttajat korvaavat syntyvyysvajetta)."
"Tie, Totuus ja Elämä."
  60x60x60 =216000

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Muisto Keijo Kullervo - maaliskuu 22, 2019, 21:22:26
"Nyt ihmetellään sitä, että miksi synnytysinto on vähentynyt, eikö totta?
Kysynkin:
"Naimainto ei ole mihinkään vähentynyt, mutta nyt nautitaan siten, että ei halutakaan lasta."

Kuin yllä, väitti vaimoni.
Ollaanko samaa mieltä?

Muisto Keijo Kullervo

PS. Ei ollut heti sodan jälkeen ja sodan aikana ennakolta ehkäisyä, ehkäisytabletteja, ei myöskään katumuspillereitä (siis mitä me suuret ikäluokat olemme = useasti pelkkiä vahinkoja).
Ei ihme, että olemme häviävä kansa kansojen joukossa (onneksi pakolaisperheet ja maahanmuuttajat korvaavat syntyvyysvajetta)."
Kuulemma myös se naimainto on vähentynyt. Netissä notkuminen on helpompaa.

https://www.is.fi/seksi-parisuhde/art-2000001117050.html

Toope

Suomen väestön ei tarvitse lisääntyä. 5,5 miljoonaa on ihan riittävä määrä, lisää ei tarvita.

Suomen väestön määrä tasoittuu väestökehityksen myötä hieman nykyistä pienempään määrään, mikä on loistava asia. Väestönkasvu on aisoissa, väestö ei enää lisäänny, tuota toivomme kaikille kansoille, eritoten Afrikkaan ja Aasiaan. Väestönkasvu vaan ei voi/saa jatkua enää, koska on globaali rutto. Pahin asia, mitä mama Gaialle tapahtuu on se, että ihmisiä sikiää liikaa, likipitäen kaikki yhteiskunnalliset- ja ympäristöongelmamme enemmän tai vähemmän juontuvat liiallisesta väestönkasvusta, eivät mistään ilmastonmuutoksista.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Toope - maaliskuu 22, 2019, 22:21:21
Suomen väestön ei tarvitse lisääntyä. 5,5 miljoonaa on ihan riittävä määrä, lisää ei tarvita.

Suomen väestön määrä tasoittuu väestökehityksen myötä hieman nykyistä pienempään määrään, mikä on loistava asia. Väestönkasvu on aisoissa, väestö ei enää lisäänny, tuota toivomme kaikille kansoille, eritoten Afrikkaan ja Aasiaan. Väestönkasvu vaan ei voi/saa jatkua enää, koska on globaali rutto. Pahin asia, mitä mama Gaialle tapahtuu on se, että ihmisiä sikiää liikaa, likipitäen kaikki yhteiskunnalliset- ja ympäristöongelmamme enemmän tai vähemmän juontuvat liiallisesta väestönkasvusta, eivät mistään ilmastonmuutoksista.

Maailman väestönkasvu ei varsinaisesti siitä kohoa, jos joku muualta muuttaa Suomeen. Eikä vähene sillä, että ei muuta. Mutta liiallisen väestömäärän haitat kyllä vähenevät, jos väestö jakautuu järkevämmin ja liikakansoitetuilta alueilta muutetaan väljemmin kansoitetuille alueille. Lisäksi vaikkapa Suomeen muuttaminen tyypillisesti tuppaa vähentämään lapsimääriä varsinkin sitten, kun puhutaan toisen ja kolmannen sukupolven maahanmuuttajataustaisista. (Verrattuna lähtömaan syntyvyystasoon). Ennen kaikkea ensisynnyttäjien ikä nousee, mikä on aivan olennainen tekijä väestönkasvunopeudelle. Suomeen muuttaneiden perheiden seuraavien sukupolvien tytöt käyvät koulua, opiskelevat ja saavat mahdollisuuden ehkäisyyn. Ihan samat tekijät vaikuttavat lopulta heihin kuin kantasuomalaisiin. Meidän täytyy vain pitää huolta, etteivät lestadiolaisuuteen hurahda  :P

PS. Olet kyllä sikäli väärässä tai ainakaan et ihan täsmällinen, etteikö ilmastonmuutosta aiheuttaisi meidän länsimaisten elämäntapa enemmän kuin väestönkasvu. Vaikka väestöä on muualla varsin runsaasti, on silti länsimaiden osuus - varsinkin historiallista kertymää tarkastellen - hiilidioksidipäästöissä merkittävän suuri. Vaikka ehkä ihmisiä ei ole yhtä paljon kuin Afrikassa, niin ihmistä kohden päästöt ovat paljon suurempia. Jokaisella länsimaisella on myös repussaan edeltävien sukupolvien päästöt ja koko fossiilisten polttoaineiden käyttämisen malli on jokseenkin kokonaan meidän kontollamme.

Kun aina jaksat syyttää muita siitä heidän "paskasta kulttuuristaan", niin tässä se "paska kulttuuri" on ihan meidän omalla syntilistallamme. Se on täsmälleen sitä tekonologista kehitystä, jolle muutoin vaadit muita kansoja ihaillen kumartamaan, ja josta kehotat heitä ottamaan oppia valittamisen sijaan. Miksei siis jokaisen suomalaisen vastuulla nyt olekaan tämä fossiilisiin polttoaineisiin, suruttomaan kulutukseen ja luonnonvarojen holtittomaan tuhlaukseen perustuva hyvinvointimme, kun se osoittautuu ongelmalliseksi? Mikset nyt todista väkevästi, miten meidän tulee itse ratkaista omassa yhteisössämme sen tuottamat haitat ja kantaa yhdessä vastuuta tällaisen kulttuurisen perinnön vaalimisen seuraamuksista? Mitä helvettiä jonkun intialaisen naisen lapsimäärä asiaan kuuluu, kun päästöt on meidän länsimaisen teknologiamme ja fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan kulutuskulttuurimme syytä, että ilmastonmuutos on nykyisellä mallilla? Itse olet hehkuttanut sitä, miten taitavia ja viisaita me olemme olleet, kun olemme sen avulla hyvinvointimme nykyiselle tasolle kasvattaneet. Olet kehottanut muita tekemään saman perässä (jos osaavat). SINÄ taidat olla näissä ajatuksissasi se maailman tilanteen ongelma. Meidän nykyinen väestömme hidas väheneminen ei auta, eikä puhdista vanhoista synneistä. Niiden vähäistenkin suomalaislasten niskassa on edeltävien sukupolvien synnit tässä asiassa. Ihan kuten maahan haudatut ongelmajätteet ovat siellä edelleen, vaikka niiden hautaaja oliskin jo kuollut. Ilmaan jo vapautettu hiilidioksidi on siellä, kuivatut suot ja niistä saadun turpeen hiilidioksidi on jo vapautettu ilmakehään. Hiilivoimalat ja polttomoottorilaitteet ovat jo muuttaneet öljyyn ja hiilen varastoituneen hiilen ilmakehään. JOkainen tällä hetkellä elävä suomalainen nauttii niistä hyvinvointiamme edistäneistä asioista, joita tällä tapaa toimimalla on saavutettu ja yhteiskuntamme menestystä buustattu. Lisäksi maailma on muuttunut sellaiseksi, että menestyminen ilman tuota teknologiaa ja ilman ilmastonmuutosta tuottavaa toimintaa on tullut liki mahdottomaksi. Itsekin mittaat onnistumista juuri tuon toimintamallin tuotoksilla ja halveksit niitä, jotka siten eivät ole älynneet / osanneet / kyenneet toimimaan.

Renttu

HS: Suomessa pitäisi olla 30 vuoden päästä 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa, jotta eläkkeet turvattaisiin (Taloussanomat).

Lisääntymisestähän tässä ei kirjoiteta lainkaan, vaan tilannenäkymänä on keinotekoinen ja täysin epärealistinen toteamus. Suomeen ei tule 1,4 miljoonaa työssäkäyvää maahanmuuttajaa yhtään mistään, mutta sen sijaan lisää rötösteleviä sosiaalipummeja ja fanaatikkoja kyllä tulee. Näin voimakas maahanmuuttajuus tarkoittaisi myös kielipolitiikan uudistamista, eli käytännössä englannista pitäisi tehdä maan yksi virallisista kielistä. Ruotsinkielisille se ei kävisi.

Olen varma, että eläkemaksuja korotetaan jo alkavalla hallituskaudella - ihan sama, mitä puolueita hallituksessa on. Vanhanen, Katainen ja kumppanit ovat antaneet yrityksille miljardien edestä erinäisiä maksuhelpotuksia. Ehkä sitäkin tilannetta voitaisiin vielä tarkistaa.

Renttu

Itse asiassa nykyinen eläkejärjestelmämme on yksi niistä syistä, miksi valmiiksikin matala syntyvyys on lähtenyt laskuun. Aiemmin lapsia tehtiin myös  hyvin konkreettisesta tarpeesta - he olivat itsessään osa vanhuudenturvaa. Eläkejärjestelmä on poistanut tämän suoran kytköksen lisääntymiselle, ja toimitaan valtion ja eläkeyhtiöiden kautta. Lapsia joka tapauksessa tarvittaisiin kipeästi jo senkin vuoksi, että muuten koko veropohja romuttuu. Lapsia ei ole koskaan tehty vain jonkin pyhän itseisarvon vuoksi, vaan siellä on taustalla myös oma etu - ja tietysti geenien itsekkyys.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Renttu - maaliskuu 23, 2019, 17:26:32
Itse asiassa nykyinen eläkejärjestelmämme on yksi niistä syistä, miksi valmiiksikin matala syntyvyys on lähtenyt laskuun. Aiemmin lapsia tehtiin myös  hyvin konkreettisesta tarpeesta - he olivat itsessään osa vanhuudenturvaa. Eläkejärjestelmä on poistanut tämän suoran kytköksen lisääntymiselle, ja toimitaan valtion ja eläkeyhtiöiden kautta. Lapsia joka tapauksessa tarvittaisiin kipeästi jo senkin vuoksi, että muuten koko veropohja romuttuu. Lapsia ei ole koskaan tehty vain jonkin pyhän itseisarvon vuoksi, vaan siellä on taustalla myös oma etu - ja tietysti geenien itsekkyys.

Hmm. Eläkejärjestelmä ei kuitenkaan millään tavalla selitä viimeaikaista syntyvyyden alentumista. Siis sitä, jota nyt voivotellaan ja joka eläkejärjestelmää uhkaa. Nimittäin jo paljon aiemmin on eläkelupaus ennemminkin heikentynyt kuin vahvistunut. Silti syntyvyys edelleen laskee, vaikka jo ajat sitten on yleinen kommentti ollut se, ettei tässä enää kukaan synnystysikäinen voi mitään eläkepäiviä odotella. Ensinnäkin siksi, että se eläkeikä on koko ajan karkaamassa kauemmas, ja toiseksi siksi, ettei mitään kunnollista ja elämiseen riittävää rahaa ole odotettavissa.

MrKAT

1/6 jättää synnyttämättä koska - ILMASTONMUUTOS!
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)