Kirjoittaja Aihe: Muutama sana autoista  (Luettu 12447 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2484
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #165 : Marraskuu 28, 2019, 18:49:46 »
(Lopussa käy ilmi, että teksti ei enää kaikilta osin ajankohtainen.)

Olen vaihtamassa autoon lamppuja. Uusissa on erilainen parkkivalon kiinnitys kuin entisissä. Osaako joku sanoa, millainen lamppu tai lampun kanta tuollaiseen tulee?Tuo on täysin tuntematon minulle.

P.S. Taitaa olla H1. Samanlainen kuva löytyi netistä. Mutta mistä saan muutaman watin tehoisen H1 polttimon? Taidan joutua ostamaan 55w H1 polttimot ja hajottamaan ne, jotta saan kannat, joihin tinaan parkkivalopolttimot. Joudun myös virittelemään sähköjohtoliitintä, koska H1 lampussa on erilainen systeemi eli yksi johto lamppuun sisäkärkeen ja toinen lampun kuoreen eli vähän kuin perinteisissä sähkölampuissa. Monimutkaista.

Täytyy käydä aamulla kaupassa (120 kilsan lenkki) ostamassa polttimoja sekä 10 millin hylsyjä, joita pudottelin kaksi kappaletta jonnekin auton rakenteisiin, josta niitä näy eikä löydy. Maahankaan ne eivät tipahtaneet. Auton etulamput ovat kiinni neljällä pultilla, joista kaksi on helppo avata, kolmas on hyvin vaikea avata, ja neljäs on mahdoton avata. Sain kyllä auki tuon mahdottomankin, mutta siinä ne hylsyt tippuivatkin. Yhdellä kädellä jängätään niin kovaa kuin mahdollista erittäin jäykkää muovilevyä mutkalle, jotta koloon näkee. Toisella kädellä pidellään lamppua ja näytetään sinne valoa. Kolmannella kädellä jängätään ruuvimeisseliä apuna käyttäen erästä kumiletkua sivuun, jotta pulttiin pääsisi käsiksi. Viidennellä kädellä työnnetään ison ruuvimeisselin kärki lampun alta, josta se juuri ja juuri mahtuu. Kuudennella kädellä kiinnitetään hylsy ruuvimeisselin kärkeen, jossa se ei pysy kunnolla. Tämän jälkeen yritetään saada jängättyä (linja ei ole suora) hylsy pultin kärkeen niin, ettei se lipsahda ruuvimeisselistä ja tipahda. Jos onnistutaan, väännetään ruuvimeisselillä pulttia auki. Kun se on auennut, se tipahtaa jonnekin koloon ja jää sinne. Samalla tipahtaa hylsykin, eikä niitä kumpaakaan näe enää koskaan. Lamppu on kuitenkin tuossa vaiheessa irrotettu kiinnikkeistään. Sen saaminan kokonaan pois kolosta, josta se ei oikeastaan mahdu tulemaan, on vielä oma juttunsa. Asiasta tekee vaikean se, että käsiä on vain neljä.

Tarvittaisiin ruuvimeisselin tyyppinen hylsyn varsi, joka olisi niin kapea, että sen voisi työntää erittäin ahtaasta kolosta lampun alta. Yksi tällainen on, mutta se on liian lyhyt. Paksusta ruuvimeisselistä tuollaisen voisi tehdä kulmahiomakoneella tai "smirkelillä" hiomalla.

P.S. Kuvassa näkyvä lampun paikka osoittautui lisäkaukovalon paikaksi - ei parkkivalon kuten vanhoissa umpioissa. Parkkivalon kanta löytyi toisesta paikasta. En ollut huomannut sitä, koska umpioiden ympärillä oli muovikelmu, enkä toisaalta tutkinut niitä, koska oletin, että ne ovat samanlaiset kuin entisetkin. Nyt autossa on siis lisäkaukovalot aivan yllättäen. Mitään virityksiä ei tarvittukaan. Sen kuin liittimet kiinni ja hanaa.  Ajoin tänään 160 kilometrin lenkin. Hyvin näkee. Ehdin tehdä sen edellä mainitsemani 120 kilometrin kauppareissun ja ostaa paljon tarvikkeita lamppujen muutostyöhön ennen kuin asia selvisi.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 30, 2019, 17:59:27 kirjoittanut Kopek »

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2484
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #166 : Joulukuu 29, 2019, 17:45:08 »
Jostakin muistui mieleeni Valiant Duster -niminen amerikanrauta, joka markkinoitiin aikoinaan halpana amerikkalaisena autona. Sen halvimman version hinta vuonna 1970 on ollut 25900 markkaa eli rahanarvolaskurilla nykyrahaksi muutettuna 38420 euroa. Ei se nyt aivan sikahalpa ole ollut.

Ja aika vaatimatonhan tuo Duster on. Kuutosmoottori, heikohkot rumpujarrut, ykkösvaihde synkroinoimaton, muovipenkit, ahdas takapenkki. Ja ennen kaikkea miesten auto ainakin Helsingin Sanomien toimittajan mielestä:

"Duster on tarkoitettu nimenomaan niille miehille, jotka ovat tottuneet ajamaan amerikanraudalla kohtuulliseen hintaan. Perheautoksi sen takaistuin on liian kapea jatkuvaan käyttöön, mutta viikonloppumatkat kesämökille sujunevat pahemmitta valituksitta. Naisajajille Dusteria ei varauksitta voi suositella."

Naisen avulla voi kyllä myydä auton.

https://cdn.classicdigest.com/live/carimg/139601_139700/139694_960500a6b6b3d791.jpg

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 6515
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #167 : Tammikuu 12, 2020, 01:10:14 »
Pieni dieselauto luultavasti olisi vähemmän ympäristöärasittava kuin sähköauto, jos ei sademetsiä tuhoavaa palmuöljyä käytä? Nuo kai voivat käyttää kierrätysmateriaaliakin polttoaineena?
https://www.talouselama.fi/uutiset/miksi-puhutaan-vain-polttoaineverojen-korottamisesta-suomesta-loytyy-jo-nyt-polttoainetta-joka-laskisi-paastoja-ratkaisevasti/d4da0ecb-5df4-3ca4-a16e-e9c7fa8c75e1?_ga=2.212774868.1544188597.1578744005-1105640634.1563446584

Poissa urogallus

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1125
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #168 : Tammikuu 16, 2020, 19:28:44 »
Taas ne puhuu niistä lentävistä autoista...

Lainaus
Japanilainen autojätti ilmoitti torstaina sijoittavansa lähes 400 miljoonaa dollaria eli noin 350 miljoonaa euroa yhtiöön, joka työstää parhaillaan lentävää sähköautoa.

Toyota rahoittama yhtiö on vuonna 2009 perustettu Joby Aviation. Se kehittää nelipaikkaista sähkön voimalla toimivaa lentolaitetta, joka nousee ja laskee pystysuoraan kuin helikopteri.

Erona helikopteriin on se, että siinä on useita roottoreita. Valmistajat puhuvat lentävästä autosta, mutta ulkoisesti eri yhtiöiden esittelemät versiot muistuttavat kyllä enemmän helikopteria kuin autoa.
https://yle.fi/uutiset/3-11160296

Nämähän eivät taida olla autoja laisinkaan, eli niillä ei ole tarkoituskaan liikkua teiden pintaa pitkin. Itse lentävä auto on helppo toteuttaa teknisesti - toimivia sellaisia on tehty jo 1940-luvulla. Mutta ne ovat huonoja autoja, vielä huonompia lentokoneita ja kaiken lisäksi kalliita. Hyvän lentokoneen ominaisuudet ja hyvän auton ominaisuudet kun ovat melkeinpä toistensa vastakohtia.

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2484
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #169 : Tammikuu 18, 2020, 10:33:20 »
Näen vieläkin joskus toiveunta tai nostalgiaunta tai painajaisunta (jokainen kutsukoon sitä miksi haluaa) siitä, että aikoinaan myyty Volvo 164 palautuisi jotenkin meille takaisin ja saisin sen. Näin ei tietenkään tule tapahtumaan. Autoa tuskin on enää edes olemassa. Jotenkin sen myynnistä jäi trauma. Auton tarina meillä päättyi siten, että ajoin se ojaan, ja se särkyi. Auto oli täsmälleen tällainen ja tämän värinen kattoluukkua ja erillistä kierroslukumittaria (joita ei siis ollut) lukuun ottamatta. Meidän autossamme oli etuistuimilla turkisistuinpäälliset.

Meillä oli tätä ennen vuoden ajan vuosimallin 1969 Volvo 164. Se oli sininen. Senkin tarina meillä päättyi kolariin, jonka ajoi eräs työntekijämme.

https://www.erclassics.com/volvo-164-1970-v8372/#lg=1&slide=8

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1537
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #170 : Tammikuu 29, 2020, 12:16:33 »
"Sosiaalipsykologian professori Jan-Erik Lönnqvist tutki liikenteessä sääntöjä rikkovia ja aggressiivisesti käyttäytyviä kuljettajia ja huomasi, että riidanhaluiset, omapäiset ja epäempaattiset miehet suosivat kalliita statusautoja".

https://www.is.fi/autot/art-2000006387988.html


Kuljettajien luonteenpiirteet oli ilmeisesti selvitetty jollakin naistenlehden testaa itsesi-testillä. Ei sillä etteikö sekin antaisi suuntaa. Ajanhan minäkin kalliilla statusautolla ja ainakin palstan naisväki on luokitellut minut jo moneen kertaan epäempaattiseksi, rasistiksi, narsistiksi, psykopaatiksi ja riidanhaluiseksi trolliksi.
"Jos ihminen pyrkii aina tekemään oikein, hän jää väistämättä tappiolle väärintekijöiden sankassa joukossa."

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2484
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #171 : Tammikuu 29, 2020, 12:31:34 »
Status-autojen omistajat ovat yleensä hyvätuloisia, ja hyvätuloiset saavat suuria ylinopeussakkoja. Ehkä tietoisuus tästä stressaa heitä, ja he purkavat paineitaan öykkäröintiin. Onhan sen nimittäin hurjaa, että kun on ostanut suorituskykyisen auton, ei uskallakaan nauttia sen suorituskyvystä. Tulottomat amis-pojat ajavat rupuisella Toyotallaan ohi. Ja nauravat perään.

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1537
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #172 : Tammikuu 29, 2020, 13:09:15 »
Status-autojen omistajat ovat yleensä hyvätuloisia, ja hyvätuloiset saavat suuria ylinopeussakkoja. Ehkä tietoisuus tästä stressaa heitä, ja he purkavat paineitaan öykkäröintiin. Onhan sen nimittäin hurjaa, että kun on ostanut suorituskykyisen auton, ei uskallakaan nauttia sen suorituskyvystä. Tulottomat amis-pojat ajavat rupuisella Toyotallaan ohi. Ja nauravat perään.

Nämä alitehoisilla toyotoilla ajelevat lippalakkipäät ovat varsinainen riesa maamme moottoriteillä. Tehon puutteen he korvaavat lujalla uskolla kuolemattomuuteensa.  Motarille tullessaan he laittavat silmät kiinni, kaasun pohjaan ja liikennevirtaan sukeltaessaan huutavat "Jumala on suuri"!
"Jos ihminen pyrkii aina tekemään oikein, hän jää väistämättä tappiolle väärintekijöiden sankassa joukossa."

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2620
 • Hit high - not below, PS!
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #173 : Tammikuu 29, 2020, 18:02:31 »
Sekä että?
Itsekeskeiset miehet omistavat muita useammin Audin, BMW:n tai Mercedeksen kaltaisen statusauton, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
...
Yllättäen myös tunnollisesti liikenteessä käyttäytyvät kuljettajat suosivat statusautoja, sillä luotettavana itseään pitävät kuljettajat haluavat kertoa siitä ulospäin ajamalla autolla, jonka imago on yhtä lailla luotettava,

 - https://www.is.fi/autot/art-2000006387988.html

Mutta eikös se halpa Toyota myös olekin juuri luotettavimmasta päästä?

Toisen ihmisen pystyy murskaamaan kielen terällä. - Kiinalainen sananlasku
Parempi pyy pivossa kuin pyy moottorissa. - Lentäjän sanonta

Poissa ROOSTER

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3469
 • Hän jolla on eniten pixeleitä!
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #174 : Tammikuu 29, 2020, 18:58:29 »
Mutta eikös se halpa Toyota myös olekin juuri luotettavimmasta päästä?

Vaikea sanoa, kun en ole merkkiä koskaan omistanut. Mutta jos kansan mielipidettä kuuntelee, niin kyllä. Uskomus Toyotan luotettavuudesta on yhtä suomalaista kuin ruisleipä, sauna ja koskenkorva.

Mutta, viittaan allekirjoitukseeni.

Toyotan Euroopan tehtaat sijaitsevat Iso-Britanniassa, Turkissa, Ranskassa, Puolassa, Venäjällä, Tšekeissä ja Portugalissa. Niissä valmistettavat mallit ovat Auris, Auris Touring Sports, Yaris, Avensis, Corolla, Verso ja Camry.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Janne Utriainen:”Minä olen ajatellut, että ihmisen pitäisi tietää kaksi asiaa. Mistä ruoka tulee, ja mihin paska menee. Ne kun pohtii hyvin, niin maailma on ihan erinäköinen.”

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 6515
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #175 : Helmikuu 02, 2020, 00:18:50 »
Jotkut öykkärit ehkä haluavat Audin tai BMW:n. Enin osa ostajista haluaa ehkä vain mukavan auton.
Kaikki eivät ole Jeremy Clarksoneja (Top Gear), vaan ihan normi-ihmisiä.

Joskus toki on mukava ohituksissa kiihdytellä.. ::)

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2620
 • Hit high - not below, PS!
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #176 : Helmikuu 02, 2020, 02:23:59 »
Jotkut ei ole koskaan kuulletkaan kuka on Avicii, toiset taas "kuka Olli Lindholm?"
Minä olin sentään kuullut Audista että se on automerkki.
Mutta en tajunnut minkälainen edes silloin millainen kun eräs valitti poikansa Audista kuinka kalliiksi sen korjaus/huolto tulee. Koska en tietoisesti eläissäni ollut koskaan nähnyt Audia luulin että hinnat johtuu harvinaisesta automerkistä. Vasta äskettäin kun puhuivat Audikokkareista ja mersupersuista aloin tajuta että se ei olekaan mikään Lada tai Mazda.
Toisen ihmisen pystyy murskaamaan kielen terällä. - Kiinalainen sananlasku
Parempi pyy pivossa kuin pyy moottorissa. - Lentäjän sanonta

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1537
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #177 : Helmikuu 03, 2020, 14:33:53 »
Jotkut öykkärit ehkä haluavat Audin tai BMW:n. Enin osa ostajista haluaa ehkä vain mukavan auton.
Kaikki eivät ole Jeremy Clarksoneja (Top Gear), vaan ihan normi-ihmisiä.

Joskus toki on mukava ohituksissa kiihdytellä.. ::)

Premium-auto on nimenomaan se mukava auto. Ja paljon turvallisempi kuin halpa perusauto.

Nykyään Mersuja ja Bemareita tuodan käytettynä ulkomailta valtavia määriä, enkä keksi yhtään syytä, miksi ostaa uusi pieni Skoda jos samalla hinnalla saa ison melko tuoreen Mercedeksen kaikilla herkuilla.
"Jos ihminen pyrkii aina tekemään oikein, hän jää väistämättä tappiolle väärintekijöiden sankassa joukossa."

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2484
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #178 : Helmikuu 03, 2020, 15:36:43 »
Premium-Peugeotini käyttöönotosta tulee huomenna kuluneeksi 25 vuotta. Sen kunniaksi aion viedä auton katsastusmiehen ihailtavaksi.

Jos olisin pohjattoman rikas, en ehkä silloinkaan ostaisi tyypillistä Premium-Mersua tai Premium-BMW:tä tai Premium-Audia tai muita näitä vastaavia. Haluaisin jotain vähän persoonallisempaa.

Ehkä rakennuttaisin oman yksityisen automuseon ja palkkaisin museohoitajan ostamaan sinne kappaleet jokaisesta tietämästäni autosta, joka suvussamme (en laske mukaan suvun sivuhaaroja) on vuosikymmenien aikana ollut.

Ketään varhaisia autojamme muistavaa en enää liee elossa, joten joutuisin tyytymään omiin muistikuviini siitä, mitä minulle on joskus kerrottu.

Ensimmäinen auto sukuumme on ilmeisesti hankittu joskus 1930-luvun loppuvuosina, mutta tämän automallin jäljille en ole Googlen avulla päässyt. Isäni puhui jostakin "Ford Juniorista", joka on ollut pieni halpa malli. Näillä tiedoilla autoa ei löydy netistä. Seuraava auto on ostettu juuri ennen sotaa, ja senkään tarkkaa mallia en tiedä. Se on ollut V8 -moottorilla varustettu Ford. Tämän auton tarina jäi lyhyeksi, sillä isoisäni myi sen varaosiksi samaan autoliikkeeseen, josta hän oli sen ostanut.

Tämä enempää en jatka tätä tarinaa, koska siitä tulisi aika pitkä. Museoon tulisi muutama kymmenen autoa, myös ne, jotka ovat edelleen jäljellä. Kaikki autot olisivat ajokuntoisia, joten voisin välillä ajella niillä.

Jos vielä jatkan "jos olisin pohjattoman rikas" -temaa, niin hankkisin myös isompia autoja. Teettäisin esimerkiksi hyvin varustellun asuntoauton, joka olisi päältä päin kuin mikä tahansa hieno täysikokoinen turistibussi tummennetuilla ikkunoilla. Hämäyksen vuoksi kyljissä voisi olla teksti "Travel Company" tai jotain vastaavaa. Auto ei siis näyttäisi päällepäin asuntoautolta. Sen takaosassa voisi olla säilytyspaikka minikokoiselle kaupunkiautolle tai moottoripyörälle, jonka voisi ramppia pitkin ajaa alas. Tällä pienemmällä kulkuneuvolla ajeltaisiin paikkoihin, jonne isolla autolla ei viitsisi vilkkaan liikenteen ja pysäköintivaikeuksien takia ajaa. Tällaisia olisivat esimerkiksi isojen kaupunkien keskustat.

Tässä malliksi muutama kuvitellun museon autoista, eli tällaisia meillä on ollut.

1950-luvun alku (meidän automme oli vaaleansininen):
https://cdn.dealeraccelerate.com/earlywine/7/444/5734/1920x1440/1949-chrysler-windsor

1960-luvun alku (sama väri):
https://assets.hemmings.com/blog/wp-content/uploads//2014/03/18111191-770-0@2X.jpg

1970-luvun alku (ensimmäinen oli tämän värinen, seuraava punainen)
https://www.volvohowto.com/wp-content/uploads/2018/08/volvo_how_to_tutorials_.jpg

1980-luvun alku (sama väri):
https://i.ytimg.com/vi/GTuHcZCKKhw/maxresdefault.jpg

1990-luvun alku:
https://cdn.nettiauto.com/live/10549459/Peugeot-205-cf560e9c7c2641b5-large.jpg

Otin tuohon vain joitakin esimerkkejä.

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1537
Vs: Muutama sana autoista
« Vastaus #179 : Helmikuu 05, 2020, 17:46:46 »

Tosin Kopekin kohdalla voi käydä toisin. En tiedä mitä pahaa hän on entisessä elämässään tehnyt, mutta hänen nykyinen karmansa ei tunnu suosivan riskinottoa.

Kävin varaamassa ajan paikalliselta autopuoskarilta. Vähän on alkanut luottoni mennä tähän korjaamoon, kun nytkin korjaaja mietiskeli, mitenhän osan saisi parhaiten irti, kun omatekoinen työkalu ei taida olla enää tallessa. Toivottavasti ei ainakaan millään hitsipillillä kuumenna. Tuo homma on siinä rajoilla, että voisin yrittää itsekin tehdä sen, mutta ulko-olosuhteissa jätän yrittämisen toiseen kertaan. Ei se erikoistyökalukaan näytä kummoiselta (oheisessa jutussa on linkki siihen). On harmillista, jos korjaaja särkee autoa yrittäessään kepulikonsteja.

http://peugeot-foorumi.com/index.php?topic=24946.0

Näköjään sama systeemi kuin Citroen C5:ssa. Itse irroitin alapallon isoilla putkipihdeillä, joissa oli noin 60 cm varsi. Lisäsin siihen jatkovarreksi vielä metrisen teräsputken. Vasta sillä irtosi. Citroenissa alapallon sai irti napa-asetelman ollessa kiinni autossa. Vääntäessä koko auto meinasi kääntyä ja pudota pukeilta, eli voimaa piti käyttää. Ennen putkipihtejä yritin hakata alapalloa irti paineilmataltalla ilman muuta vaikutusta kuin että taltta upposi metalliin.
"Jos ihminen pyrkii aina tekemään oikein, hän jää väistämättä tappiolle väärintekijöiden sankassa joukossa."