Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kirjallisuusnurkka

Aloittaja A.V. Vatanen, tammikuu 04, 2019, 15:38:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

ROOSTER

Tuli luettua Thomas Mannin kirja Taikavuori. Annan suorituksesta itselleni pisteet 8,5/10.

Oli senverran pitkästyttävää luettavaa, kuin Kalle Päätaloa, että en uskonut jaksavani loppuun. Luultavasti 50-luvulla olisin ollut vielä innoissani.

Monella tavalla romaanin henkilö Hans Gastrup tuo mieleen Kopekin. Ehkä Kopek onkin jonkun luoma uusio-Hans?



Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Toope

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - kesäkuu 27, 2019, 10:51:54
Tuli luettua Thomas Mannin kirja Taikavuori. Annan suorituksesta itselleni pisteet 8,5/10.

Oli senverran pitkästyttävää luettavaa, kuin Kalle Päätaloa, että en uskonut jaksavani loppuun. Luultavasti 50-luvulla olisin ollut vielä innoissani.

Monella tavalla romaanin henkilö Hans Gastrup tuo mieleen Kopekin. Ehkä Kopek onkin jonkun luoma uusio-Hans?
Aloitin lukemaan tuossa Grassin "Peltirumpua". Jumalauta, että pitkästyttää, pitää välillä lukea jotain historiaa...
Samalla aloitin uudestaan Tarun Sormusten Herrasta, koska se ei pitkästytä ikinä (kai 9:s kerta, kun luen).

MrKAT

#122
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - kesäkuu 27, 2019, 10:51:54
Tuli luettua Thomas Mannin kirja Taikavuori. Annan suorituksesta itselleni pisteet 8,5/10.
Onnittelut. ;D

Tuli äskettäin lainattua ja luettua
/Chris McNab: Natsi-Saksan salaiset suunnitelmat; Uusi Maailmanjärjestys. Minerva. 2016/

sekä uunituore
/Benjamin Carter Hett: Demokratian kuolema; Kuinka Hitler nousi valtaan. WSOY, 2019/

Molemmissa muuten mainittiin tuo Thomas Mann.  Wikipedian mukaan ennen WWI:stä Mann oli kannattanut keisarivaltaa ja halveksinut liberaalia demokratiaa, Saksan kulttuuria piti hienompana kuin brittien ja ranskalaisten kapitalistista "sivilisaatiota". Sodan jälkeen 20-luvulla tuli toinen ääni kelloon ja viimeistään natsien nousun myötä jolloin piti lähteä maanpakoon. Em. McNabin kirjassa on natsien kiellettyjen kirjojen luettelo jossa Mannkin on mainittu.

McNabin kirja on enempi ensyklopediaalinen paljon kuvia ja kaavioita ja graafeja. Lopussa on aika villiä, spekulaation puolelle(?) menevää, että Natsit suunnitteli jopa mannertenvälisiä ohjuksia, joiden kärjissä olisi ollut mahdollisesti jopa ydinase tai hermokaasu tabuunia tai sariinia (joita valmistivat suuret määrät varastoon). On valokuva löydetystä piirroskaaviokuviosta jossa New Yorkin Manhattanille on piirretty kilometrien säteisiä tuhorenkaita. Kuva muistuttaa Hiroshiman tms ydinasevaikutuksen tuhorenkaita, joka tapauksessa vastaa 15-17 kilotonnin ydinpommin vaikutusrenkaita.
  Tulee mieleen, että jos rakettien ja suihkukoneiden ja ydinaseen kehityksen natsit olisivat aloittaneet ajoissa täysillä eikä vasta sodan aikana/ lopussa, niin natsi-saksasta olisi voinut tulla ylivoimainen hirmuvalta. Suihkukone Me-262 oli ylivoimainen länsivaltain koneisiin nähden ja Tiger-panssarivaunukin oli hyvin vaikea torjuttava kuten äskeinen Fury -elokuvakin osoitti.

Jälkimmäisen  New Yorkin historian proffa Hettin kirjan on muuten  suomentanut Tommi Uschanov joka on nettittuttu(mme), kävi osallistumassa keskusteluumme Näkökulmalla aikoinaan. Tuo Hettin kirja on erittäin syvällinen ja mullistava mielestäni. Se tuo uutta valoa vanhaan asiaan eli miten demokraattisesta Weimarin hallituksesta lopulta jouduttiin Hitlerin diktatuuriin askel askeleelta. Wanha juttu joka olisi luultu pureksitun jo puhki mutta kun Itä-euroopastakin päin on kommunismin kaaduttua tullut uutta arkistotietoa esiin ja nuoret tutkijat löytävät aina uusia näkökulmia niin aina löytyy uutta valoa.
   Hettin mukaan historiankirjat ja -opet oikaisee selityksissä, tarjotaan helposti yksinkertaisia selityksiä. Kuten
"liian kovat sotakorvaukset", jotka olivat itse asiassa lempeät ja niitä helpotettiin koko ajan eli annettiin mm. anteeksi paljon. Tai "osakeromahdus ja lama 1928- ja työttömyys"->natsit, joihin on myös sisäisiä syitä, natsit nousi jo ennen 1928 ja 1931 lama oli Weimerin hallituksen sisäsyntyinen kriisi.

Hettin kirjassa hätkähdyttävintä (pelottavintakin) on samanlaiset piirteet nykyajan ilmiöiden kanssa:
- Propaganda ja salaliittoteoriat joita ruokki WWI:n valtiollinen sensuuri. Häviö sodassa tuli kansalle ja monille
  rivisotilaillekin yllärinä, hirveänä yllärinä, jolle piti laatia "tikarinpistomyytti" selitykseksi. Muka kotirintama
petti,  pettäjänä vasemmisto ja juutalaiset tms.
- WWI:n jäljiltä ja Venäjän vainoista ->juutalaispakolaisten vyöry itärajan läpi liberaaliin moderniin Saksaan.
- Moderni Saksa 1920-luvulla: Homot ja seksuaalisuus vapautui (Berliinissä ainakin), tasa-arvoa, 8 tunnin
   työaikalaki ym hyvin edistyksellinen demokratia kun Keisarivalta oli kukistunut, Saksa edusti kulttuurin
   huippua, elokuvateollisuus oli kuin sen ajan Hollywood 2. Saksa oli kulttuurin huipulla ja sitä ihailtiin.
- 1920-luvun lopulla puolueiden silputtuminen pienpuolueiksi ja ihmisten vaikeus+turhautuminen löytää sopivaa
  puoluetta ja turhautumine kompromisseihin joita puolueet joutu tekemään. Keskustapuolueet romahti ja
ääripuolueet (natsit vs kommunistit) nousivat suosiossa. (Vrt. äärioikeisto vs vihreät jotka nousi EU-vaaleissa).
Ääripuolueeet ei mahtuneet samaan hallitukseen ja Weimerin hallitus joutui kriisiin, umpisolmuun. (Vrt. USAn kongressi joka usein halvautunut ääriasenteisten vihamieliseksi muuttuneiden 2 puolueen takia).
- Teollisuus ja presidentti Hindenburg ja armeija tahtoivat oikeistolaisen hallituksen, halveksivat demokratiaa joten Weimerin hallitus käytti perustuslain porsaanreikää tai -reikiä jossa presidentti ja kansleri saattoivat hallita asetuksilla ohi valtiopäivien. (Vrt. Trump ja asetukset).
- Globalisaation paineet (aivan kuten nykyään), kansallismieliset tahtoivat sulkea rajat sekä tavaralta että ihmisiltä. Saksa ei pärjännyt (hinnoissa) globalisaatiossa edistyneille briteille ja USA:lle.
- Epärationaalisuus Natsi-Saksan propagandassa: "Emme tahdo alempaa leivän hintaa [jottei maanviljelijät kärsi], emme tahdo suurempaa leivän hintaa [jottei köyhät työläiset kärsi], me tahdomme kansallissosialistista leivän hintaa".  Tämmöinen upposi kansaan ja rationaalisten ihmisten oli mahdoton saada otetta.
(Vrt. Trumpin ristiriitaiset viestit joista tehtyjen ristiriitalistojen vilautus ei käännytä ketään trumpistia pois trumpismista. Unelmahöttöä, jossa tunne vie järjen yli, ei voi rationaalisesti kumota. )
- Modernien viestintävälineiden tehokas käyttö (uusi radio jne), ja opin ottaminen kapitalisilta myyntimiehiltä
(Göbbels otti oppia yritysten mainonnasta jne. Lisäksi muuten Göbbels poikkesi fanaatikoista siten että hän pystyi asettautumaan myös vastapuolen asemaan ja näkemän miltä oma propaganda näyttäytyy sieltäpäin).
(Vrt. Trump ja moderni twitter.)
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Toope

Nykymediamme on 30-lukulaista joskus. Jos olet väärää mieltä, olet vihollinen. Et toisinajatteleva.

Kopek

On noloa myöntää, mutta en ole lukenut mitään kirjoja viime aikoina. Viimeisimmät ripaukset kirjoista olen saanut kuntelemalla pätkiä kuuntelukirjoista, mutta tästä asiasta en voi kertoa enempää.

MrKATin analyysin analyysi ja vertailu nykyaikaan on mielenkiintoinen. Minäkin olen lukenut monia natsi-Saksaan ja natsien valtaannousuun liittyviä kirjoja vuosien kuluessa. Vastauksia kysymykseen, miksi niin pääsi käymään kuin pääsi käymään, on yhä paljon kuin vastaajiakin. Ehkä tähdet olivat sopivassa asennossa. Tai ehkä syy oli teologinen. Jotta Israelin valtio perustettaisiin uudestaan, niin kuin oli ennustettu, juutalaiset piti saada lähtemään Euroopasta. Ja se ei onnistunut vähemmällä kuin päästämällä vähäksi aikaa paha valloilleen.

Vanhat lehdet, kun niitä esimerkiksi voi lukea Hesarin aikakoneesta, ovat kiehtovia, koska niistä asioita voi seurata oman aikansa perspektiivistä. Helsingin Sanomat on ollut yllättävänkin natsikriittinen. Juutalaisten vainoista kerrotaan avoimesta. Kristalliyön kauheuksista on monta sivua kuvauksia. Joten suomalaiset eivät voi väittää, etteivät he tienneet, millaisten tyyppien kanssa he kaveerasivat yhdessä vaiheessa. Vaihtoehdot vain olivat toinen toistaan huonompia.

Sama kai se on tavallaan nykyäänkin. Kiinassa harjoitetut toisinajattelijoiden vainot tiedetään ja uiguurien sulkeminen keskitysleireille tiedetään ja paljon muutakin tiedetään, mutta silti Kiinan kanssa tehdään yhteistyötä. Bisnes on bisnestä. Eikä Putinkaan mikään kiiltokuvapoju ole, mutta hänenkin kanssaan ollaan hyvissä väleissä. Sama on ollut aikoinaan natsien kanssa. Ei heitä ajateltu jotenkin Saksasta erillisenä ilmiönä, joka on tullut jostakin, ja joka häviää jonnekin, kunhan odotetaan. Natsit olivat osa Saksaa. Ei ollut vaihtoehtoa. Jos halusit olla Saksan kanssa tekemisissä ja liikesuhteissa, natsit oli hyväksyttävä olemassa olevana tosiasiana.

Toope

Edellä on asiaa. Jälkijättöinen tuomitseminen on kovin helppoa, kun se ajan henki ja ilmapiiri on hämärtynyt jälkipolvilta.
Nythän meillä on ollut paljon painostusta siihen historiantulkintaan, että suomalaista ss-pataljoonaa halutaan leimata natseiksi, vaikka suurin osa noista nuorukaisista ei edes tuntenut Saksan senhetkistä ideologiaa. Perinteinen ryssäviha toki oli tunnettua.

MrKAT

#126
Lainaus käyttäjältä: Kopek - kesäkuu 29, 2019, 23:19:17
MrKATin analyysin analyysi ja vertailu nykyaikaan on mielenkiintoinen. Minäkin olen lukenut monia natsi-Saksaan ja natsien valtaannousuun liittyviä kirjoja vuosien kuluessa. Vastauksia kysymykseen, miksi niin pääsi käymään kuin pääsi käymään, on yhä paljon kuin vastaajiakin. Ehkä tähdet olivat sopivassa asennossa. Tai ehkä syy oli teologinen. Jotta Israelin valtio perustettaisiin uudestaan, niin kuin oli ennustettu, juutalaiset piti saada lähtemään Euroopasta. Ja se ei onnistunut vähemmällä kuin päästämällä vähäksi aikaa paha valloilleen.
Hettin pointti oli se että syyt on moninaisia ja oli sattumallakin osuutensa (esim. Hitler ja hänen luonteensa jne). Eikä ihmiset arvanneet Hitlerin oikiaa häikäilemätöntä julmaa luonnetta ja natsien (sala)suunnitelmia.
  Minä ajattelin ennen (ja Laikakin toi oletti ja toi esille?) että Hitlerin diktatuuri olisi voitu estää jos kommunistit olisi lyöttäytyneet yhteen sosialidemokraattien kanssa samaan hallitukseen. Oikeasti Saksan  kommunistipuolue
oli pitkälti Stalinin ohjauksessa. Stalin inhosi demareita. Syy oli siis typerän Stalinin kun se esti tämän liiton?
  Oikeasti Hettin kirjan mukaan demarit olivat työläisiä kurjistavassa ja muutenkin inhotussa Weimerin hallinnon tukipilareina. Liitto olisi poliittisesti ollut  aivan yhtä mahdoton siinä tilanteessa kuin että Li Andrerssonin Vasemmistoliitto olisi liittoutunut edesmenneen Sipilän hallituksen(KOK+KESK+Sin) kanssa. Ja kommunistit sitäpaitsi inhosivat demokratiaa ja tavoittelivat diktatuuria kuten natsit. Ja jälkiviisauttamme heillä ei ollut. Eivät nähneet mitä oli tapahtuva 1932 by Hindenburg, Hitler kansleriksi ja natsit yksinvaltaan ja...

Hettin kirjassa mainitaan Hitlerin poikkeuksellinen kyky arvata paitsi väkijoukkojen myös yksittäisen face-to-face-juttukaverinsa pelot, toiveet ja unelmat ja myötäillä niitä niin että hän saavutti useimmissa juttutovereissaan lähes täydellisen luottamuksen. (Saksan monipuoluevaaleissa maksimi oli 43%, jotka antoi hänelle äänensä).
  Tuon Hettin kirjan perästä sattumoisin yöpöytäluin mentalisti Pete Poskiparran -kirjan:
/Pete Poskiparta: Arjen mentalisti. Mielentaitojen kirja.
  Opi muistamisen, ihmisten lukemisen ja mieleen vaikuttamisen taito
, readme.fi, 2017/

Siinä mainitaan että normi-ihmiseltä tuommoinen huippuunviety taito vaatii vuosien harjoituksen mutta että huippumyyjät osannevat sitä luontaisesti. Eli kyky lukea/vaistota ihmisen tunnetilat "ajatukset" mikroilmeistä ym.
   Tästä tullaan Hitlerin nuoruuteen. Hän möi ennen WWI vesiväritöitään ja piirroksiaan. Ehkä hän luontaisten lahjojen lisäksi oppi myyntityössään miten ihmisiin vaikutetaan.  Hettin kirjassa muuten kerrotaan että Rudolf Hessin mukaan hän jo Hitlerin vallassaollessaan kertoi vierailulle tulevan henkilön, diplomaatin jne, taustoja niin että Hitler osasi muuntautua vierailijan tasolle ja he yhdessä harjoittelivat puhe/vaikutustaitoa ennakolta tähän henkilöön. Eli Hitler myös jatkuvasti opetteli ja kehitti sitä?

Lainaa
Vanhat lehdet, kun niitä esimerkiksi voi lukea Hesarin aikakoneesta, ovat kiehtovia, koska niistä asioita voi seurata oman aikansa perspektiivistä. Helsingin Sanomat on ollut yllättävänkin natsikriittinen. Juutalaisten vainoista kerrotaan avoimesta. Kristalliyön kauheuksista on monta sivua kuvauksia. Joten suomalaiset eivät voi väittää, etteivät he tienneet, millaisten tyyppien kanssa he kaveerasivat yhdessä vaiheessa. Vaihtoehdot vain olivat toinen toistaan huonompia.
Tuo HS-juttusi on arvokas tieto!  Just muuten on yöpöydällä Kylänpään tekemä Pentti Linkolan elämäkerta. Hänen sukunsa on oikeistolaista, isosetä oli IKL:n perustaja ym. joten ei ihme jos ekofasismi häntä innostaa.
1932 syntynyt Linkola ei lapsena varmaankaan lukenut kovasti HS:ää ja ihaili saksalaisia joten kävi näin:

Pian sodan päätyttyä Helsingin Taidehalli järjesti natsien keskitysleireistä kertovan valokuvanäyttelyn. Tuolloin 13-vuotias Pentti kävi katsomassa poikien keskuudessa puheenaiheeksi nousseet kuvat. Yhdessäkin kuvassa traktoria vyöryttivät pääkallo- ja ruumisröykkiöitä. Pentti ei uskonut silmiään. Hänestä oli käsittämätöntä, miten historia voitiinkin vääristää ja lavastaa sillä tavalla. Hän piti kuvia valheellisena sotapropagandana, ja poistui näyttelystä järkytyksestä itkien. Mutta uskottavahan hänenkin lopulta oli.
- /Riitta Kylänpää: Pentti Linkola - Ihminen ja legenda. Siltala. 2017, s. 66/
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Kopek

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - kesäkuu 30, 2019, 01:11:05
Tuo HS-juttusi on arvokas tieto!  Just muuten on yöpöydällä Kylänpään tekemä Pentti Linkolan elämäkerta. Hänen sukunsa on oikeistolaista, isosetä oli IKL:n perustaja ym. joten ei ihme jos ekofasismi häntä innostaa.

Mediailmapiiri oli 1930-luvulla erilainen kuin nykyisin. Eivät kaikki lukeneet Helsingin Sanomia. Meillekin* on ilmeisesti tullut ainoastaan Uusi Suomi, minkä linja on ollut oikeistolaisempi kuin Helsingin Sanomien. Valitettavasti sen vanhat numerot eivät ole luettavissa netistä. Luulisi siinäkin kuitenkin jotain tietoa olleen.

Malmin asemalla oli alkuvuodesta myytävänä Uuden Suomen numero sotavuosilta. Olin vähällä ostaa sen, mutta se jäi ostamatta. Olisi ollut mielenkiintoista verrata sitä saman päivän Hesariin, joka löytyy netistä.

Tässä vielä editoitu kuvakkaappaus vuoden 1938 lehdestä mahdollisia tekijänoikeuskysymyksiä miettimättä ja tuntematta. Tapauksesta oli uutisia vielä seuraavien päivien numeroissa.

https://uppaa.fi/image/Xy3

* Meille tarkoittaa tässä tapauksessa kotiani ennen syntymääni. Kuusi sukupolvea sukuamme asui samassa talossa, joten miellän sen kodikseni jo aikana ennen kuin olen ollut olemassa.

MrKAT

^Tuosta kuvasta pitäisi saada uusnatsin kommentti. Nyt eivät voi väittää "sodan voittajien propagandaa..". ;D
Harmi kun tilaisuus meni ohi kun tapasin äskettäin tutun uusnatsin netissä mutta ehti häippäistä...

Vielä Kylänpään Pentti Linkola elämäkerrasta jotain.
  Loppupuolella s. 443 on hämmästyttävä kohta. Helvetin enkelit tuli vanhan raihnaisen Linkolan avuksi kuljettamaan viimeiset kalat myyntiin. Ja miksi? No, yksi Helvetin enkeleistä oli aikoinaan lukenut Linkolan kirjoittaman kirjan ja saanut ympäristöherätyksen. Linkolaan otti yhteyttä, Linkola kävi vankilassa tapaamassa. Helvetin enkeli alkoi lukea, opiskella ja luki itsensä juristiksi ja alkoi tehdä väitöskirjaa. Linkola on siis oikea "ekojeesus" joka voi vaikka muuttaa vankikundin elämän! :D

Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Toope

Aloitin uudestaan tuon vuosia sitten lukemani kirjan, "Barbara Tuchman - The March of Folly", joka kertoo ihmisen toistuvista virheistä politiikassa ja sodissa. Ei oikein opita.

a4

Lainaus käyttäjältä: Kopek - kesäkuu 30, 2019, 11:07:27
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - kesäkuu 30, 2019, 01:11:05
Tuo HS-juttusi on arvokas tieto!  Just muuten on yöpöydällä Kylänpään tekemä Pentti Linkolan elämäkerta. Hänen sukunsa on oikeistolaista, isosetä oli IKL:n perustaja ym. joten ei ihme jos ekofasismi häntä innostaa.

Mediailmapiiri oli 1930-luvulla erilainen kuin nykyisin. Eivät kaikki lukeneet Helsingin Sanomia. Meillekin* on ilmeisesti tullut ainoastaan Uusi Suomi, minkä linja on ollut oikeistolaisempi kuin Helsingin Sanomien. Valitettavasti sen vanhat numerot eivät ole luettavissa netistä. Luulisi siinäkin kuitenkin jotain tietoa olleen.

Malmin asemalla oli alkuvuodesta myytävänä Uuden Suomen numero sotavuosilta. Olin vähällä ostaa sen, mutta se jäi ostamatta. Olisi ollut mielenkiintoista verrata sitä saman päivän Hesariin, joka löytyy netistä.

Tässä vielä editoitu kuvakkaappaus vuoden 1938 lehdestä mahdollisia tekijänoikeuskysymyksiä miettimättä ja tuntematta. Tapauksesta oli uutisia vielä seuraavien päivien numeroissa.

https://uppaa.fi/image/Xy3

* Meille tarkoittaa tässä tapauksessa kotiani ennen syntymääni. Kuusi sukupolvea sukuamme asui samassa talossa, joten miellän sen kodikseni jo aikana ennen kuin olen ollut olemassa.

Uuden Suomen Matti

Uusi Suomi 1919-1929 luettavissa(rajoitettu lukuoikeus 1930-1950): https://digi.kansalliskirjasto.fi/serial-publications?generalTypes=NEWSPAPER&name=uusi%20suomi&year=1938

Mikrofilmattuna kirjastoissa: https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/lehdet/mikrofilmit/uusi%20suomi

MrKAT

Handmaid's Tale on loputon dystopia (ainakin tuntuu, ehkä vain kirja oli?) jolle apul. prof Pz Myers vihjaisi "vastalääkkeenä":

/Lilith Saintcrow: Afterwar,/
joka on fantasia: USA 2. sisällissota, jossa Alt-Right neo-natsit häviää ja niitä jahdataan pitkin poikin. Alussa vallassa oli ollut fundie-kristillinen hirmuvalta keskitysleireineen ja jossa hengenmenoa tiesi jollei ollut valkoinen anglo-saksi ("white Anglo-Saxon").


Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Toope

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - heinäkuu 28, 2019, 01:37:37
Handmaid's Tale on loputon dystopia (ainakin tuntuu, ehkä vain kirja oli?) jolle apul. prof Pz Myers vihjaisi "vastalääkkeenä":

/Lilith Saintcrow: Afterwar,/
joka on fantasia: USA 2. sisällissota, jossa Alt-Right neo-natsit häviää ja niitä jahdataan pitkin poikin. Alussa vallassa oli ollut fundie-kristillinen hirmuvalta keskitysleireineen ja jossa hengenmenoa tiesi jollei ollut valkoinen anglo-saksi ("white Anglo-Saxon").
Islamia katsoessa on aika vaikea ymmärtää sitä, miten joku kristillisyys loisi tuollaista pakkovaltaa.
Sarjahan on eufemismi=kiertoilmaus islamille, ei kristillisyydelle.

MrKAT

#133
Kristillinen ja alt-right USA äänesti rasisti Trumpin joka perustaa lisää keskitysleirejä jo olemassa olevan lisäksi. Jolle leirille ei panna white anglo-saxoneita. Ja kuolemantuomioita julistellaan nyt liittovaltion tasolla. Kuin kohti natsimaista keskiaikaa..

Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Toope

Itse asiassa alt-right-oikeisto ei ole useinkaan samaa mieltä Trumpin kanssa. Tuosta USA:n politiikan muutoksesta on hyvä kirja:
Markku Ruotsila - https://www.gaudeamus.fi/sydanmaidenkapina/
Kommentoija tuossa rinnastaa Trumpia liikaa alt-right-suuntaan, vaikka Trump lähenee enemmänkin perinteistä konservatiivista oikeistoa.