Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kirjallisuusnurkka

Aloittaja A.V. Vatanen, tammikuu 04, 2019, 15:38:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hayabusa

^
Aivan kuten pelkäsin - löytyi omasta kirjahyllystä lukemattomien lukemattomien osastolta. Varmaankin joskus saanut halvalla jostain. Kirjojen ja sekalaisten paperien osalta minulla on kopekmainen ongelma - tarvitsisi siivota ja tuhota todella paljon. Jonkin verran olen kuitenkin saanut "kertalukukirjoja" vietyä kierrätyshyllyihin. Ja onneksi pahin ostointo on hellittänyt.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Melodious Oaf

^^

Ei ollut tuttu, mutta tuli jostain syystä mieleen Verkkottunut ihmiskunta eli The Human Web, joka oli lukemisen arvoinen teos maailmanhistoriasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Verkottunut_ihmiskunta

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: -:)lauri - lokakuu 05, 2023, 17:53:37
Tilasin kirjan Tykit, taudit ja teräs. Muistelisin, että olisin lukenut sen, mutta kun en muista olenko, niin päätin hommata siitä ikioman kopion uutta oppiakseni taikka vanhaa muistaakseni. Onko joku muu lukenut? Onko trilleri?
Olen lukenut jo kauan aikaa sitten. Niin kauan aikaa sitten että piti ihan googlata mistä siinä puhuttiinkaan.
Mutta ei ole itselleni tyhjänpäiväinen vaan merkittävä! Länsimainen valkoinen on maapallon herrana koska sattuma ja maantiede (mm. euraasiassamme oli domestikoituvia luonnoneläimiä toisinkuin Afrikassa ja Amerikassa), oli sen kirjan pääpointti. Tässä tai toisessa kirjassaan oli romahtavista yhteiskunnista esimerkkejä = trilleriä.
  Mutta 1-puolinen, täydennykseksi kannattaa lukea esim. Hararia ja Acemoglu+Robinsonin Miksi maat kaatuvat.
(Jälkimmäisen pointti on että yhteiskunnan kehityshistorialla ja politiikallakin on merkitystä eikä vain maantieteellä).
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

a4

Lainaus käyttäjältä: Melodious Oaf - lokakuu 06, 2023, 13:41:20
^^

Ei ollut tuttu, mutta tuli jostain syystä mieleen Verkkottunut ihmiskunta eli The Human Web, joka oli lukemisen arvoinen teos maailmanhistoriasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Verkottunut_ihmiskunta
Kiitos vinkistä. Kirjamessut messutarjouksineen lähestyy sopivasti.

Tämäkin oli hauskaa luettavaa:

Gleick, James: Informaatio [The Information: A History, a Theory, a Flood].

Pakollisia painovirheitä eli tekstistä juuri löydä vaan kirja on kaiken kaikkiaan hyvää työtä.
  :D
https://agricolaverkko.fi/review/informaation-ei-niin-lyhyt-eika-erityisesti-suoraviivainen-historia/

a4

Kävin kirjamessuilla, näissä tuoreissa tunnelmissa:

Kirjallisuus on likaista bisnestä, mutta joskus se on hyvin tuottoisaa. Etenkin jos valehtelee.


a4

#500
Talviaikainen jatkokertomus pyhän kirjallisesta messusta:

Tunnelma oli kohdillaan. Tupakoitsijat saivat piha-alueella ulkoillessaan musteella numerosarjan käteensä.
Suurin osa kirjallisuudesta oli fantasiakirjallisuutta. Mukaan lukien (heh!) elämänkerrat, kaunokirjallisuus ja eri jumalien ja tulkitsijoiden uskonnollinen kirjallisuus.
Tietokirjallisuuttakin löytyi ahkerasti tutkimalla.
Salattua tietoa myytiin yllättävän avoimesti ja ilman kummempia initiaatioriittejä.
Paitsi ruoka-ja viinimessujen ikärajatulla viiniosastolla.
Äänikirjoille oli muutama isohko syöttölä ja hengissä pysyneillä divareilla sekä musiikin katukauppiailla omat reviirinsä kortteleissaan.
Joku myi myös oikeita lautapelejä ja pakopelejä kaiken ikäisille.
Ihastelin monen kirjan kohdalla niiden hintalappua. Paljon halvempia kuin moderni taide joita voi lapsikin maalata karkkipalkalla.
Ralli on vaarallinen laji joten olisi pitänyt ostaa 23-vuotiaan Rovanperän elämänkerta.
Tai edes joku kirja. Tunsin silti lähteväni rikkaampana pois vaikka join muutaman kahvin messuhintaan.
Vielä eivät ole tajunneet hinnoitella yleisövessoja messuilla. Pitääpä reklamoida.
Runsaan yleisön puolesta lukuharrastus näyttää vielä olevan voimissaan, jos edes osa heistä ei ollut kaltaiseni turisti ihmettelemässä kirjallista kulttuuria.
Kirjailijoitakin kävi yhtenään messuamassa kansalle monella korokkeella ja useilla kielillä.
Ehdottomasti hyvät messut ja autuas olo ilman viiniäkin pelkästä patikoinnista kanonisoitujen reliikkien ja uusien ihmeiden äärellä.   

-:)lauri

Osaatko sanoa millainen oli messujen tietokirjallisuuskattaus? Näytteille asettajien lastassa olivat ainakin tiedekirjakauppa Tietokirja ja käännöstiedekirjallisuuskustantaja Terra Cognita.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

MrKAT

Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

a4

#503
Lainaus käyttäjältä: -:)lauri - lokakuu 29, 2023, 20:03:04
Osaatko sanoa millainen oli messujen tietokirjallisuuskattaus? Näytteille asettajien lastassa olivat ainakin tiedekirjakauppa Tietokirja ja käännöstiedekirjallisuuskustantaja Terra Cognita.
Tieteellisen maailmankuvan yksinvalta myös kirjamessuilla on yhä kaukana kuin tekoälyn yksinvalta, eli menee vielä muutama vuosi tekoälyn kirjoittaman tietokirjallisuuden hegemoniaan.

Turvaudun huonoon muistiini ja väitän pokkana että noiden lisäksi tänä gregoriaanisen kalenterin herran vuonna oli ainakin isojen kustantamoiden suurissa karsinoissa pienet laarit tai karanteenit tietokirjoille.

Oudoilla pienkustantamoilla ja pölyisillä divareilla oli satunnaisia tietokirjoja eksynyt valikoimiinsa.

Messutarjouksia voinee bongata myös interwebin synkästä maailmasta.

PS. Tosiaan Ursalla oli myös tähdellistä tuotantoa tarjolla.

MrKAT

Finlandia-palkinto on Suomen kirjasäätiön antama vuotuinen tunnustus, joka jaetaan kolmessa kategoriassa. Kunkin palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2023 sai Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia (Siltala).
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon 2023 voitti Magdalena Hai teoksellaan Sarvijumala (Otava).
Tietokirjallisuuden Finlandian 2023 voitti Antti Järvi teoksellaan Mihin katosi Antti Järvi? (Gummerus)

- https://yle.fi/a/74-20062790

Kähkösen valitsi voittajaksi Jorma Uotinen kommentoiden "Mestariteos, jonka tähden kannattaa elää".

Sattumalta luin tänään löytämäni kuukauden takaisen IS-vkl-liitteen jossa oli haastateltu Uotista. Sofi Oksanen oli ennakkoon varoittanut että "pidä pääsi", koska sukulaiset soittelee ja koittaa painostaa että tämän kirjan on voitettava. Uotista hämmästytti että uskomatonta niinkö härskiä se voi olla.
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

a4

#505
Tämä kirja ei tainnut löytyä Finlandia-palkintoehdokkaiden joukosta eli Jorma Uotisen iltalukemistosta:

Kirjakaupan kuvauksen mukaan Saatanan lapset on "väkevä kasvutarina kahdeksasluokkalaisesta Siiristä ja tämän tutustumisesta satanismiin kokeneemman Marikan opastuksella. Samalla se kuvaa julkisuudessa vähän tunnettua teistisen ja traditionaalisen satanismin suuntausta."

Kirjan "väkevään kasvutarinaan" kuuluu muun muassa Raamatun polttaminen, itsensäviiltely sekä polttopulloisku rukoushuoneeseen. Polkua kulkeva Siiri kohoaa tavallisen massan, "normojen", yläpuolelle ja vihitään lopulta satanistisen jengin jäseneksi.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4850bf00-0666-4513-a6ae-378d5ca0e43d

Jutussa kerrotaan että kyseinen O9A-taustaideologia kiihottaa teistisen satanismin nimissä vastustamaan väkivaltaisesti demokratiaa, kristinuskoa ja juutalaisuutta, 60-70-luvulta lähtien, joten haiskahtaa mahdolliselta kylmään sotaan liittyvältä länkkärinuorison hieman kömpelöltä radikalisointioperaatiolta.
Tai pelkältä sekopäiden alakulttuurilta.

Toope

Oli minulle melko yllätys, että joku queer-aiheinen kirja voittaisi finlandia-palkinnon...  ;D

Socrates

Luin Natsi-Saksan varusteluministerin Albert Speerin muistelmat. Teos on kirjoitettu 1969, mutta sattui vasta nyt silmiin.

Kirja antaa paremman näkymän aivan systeemin ytimeen kuin oletin. Speer on sukkuloinut ympäriinsä tapaamassa maan korkeinta johtoa, koska hänen toimenkuvansa vaati yhteydenpitoa niin monen eri hallinnonalan kanssa.

Speer oli tapahtumien polttopisteessä myös operaatio Valkyrian aikaan, minkä surkeaa toteutusta hän ihmettelee. Hitlerin salamurhayrityksen aikaan hän piti puhetta kahdellesadalle Saksan johtohenkilölle, jotka muutama sotilas olisi voinut pidättää. Sitten pian hän oli Göbbelsin luona tilanteessa, missä vallankaappaus kukistettiin ja jota on kuvattu elokuvissa. Omituinen oli Kaltenbrunnerin kohtaaminen hetkeä myöhemmin kaappauspaikalla.

Näinä aikoina kun länsimaat eivät saa toimittua kunnolla aseita Ukrainalle, tuntuu käsittämättömältä, että Saksa pystyi 1942-44 lisäämään varustelutuotantoaan ja joilla osa-alueilla jopa moninkertaiseksi liittoutuneiden pommitusten alla.

Kirja on myös sarja jatkuvia tapaamisia Hitlerin kanssa, joissa Hitler vastoin muita kuvauksia ei vaikuta sekavalta räyhääjältä, vaan melko tavalliselta hepulta, joka kokousti loppuun asti jotenkin tolkullisesti.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen Kirja.

Kävelevä kremppakertymä

Brutto

^ Luin Speerin muistelmat (  Diktaattorin työkaluna) vuosikymmeniä sitten ja se muutti myös minun käsityksiäni Kolmannen valtakunnan arjesta. Speerin suunnittelema Welthauptstadt Germania oli aikaansa edellä sillä se sisälsi valtavan kävelykadun ja ajoneuvoliikenne oli suunniteltu tunneleihin.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Brutto

Toinen mielenkiintoinen natsin näkökulmasta sodankäyntiä tarkasteleva teos on Paholaisarmeija.

En tiedä onko teos faktaa vai fiktiota mutta se on paitsi erinomainen sotakirja, myös jonkinlainen oppikirja sissisodankäyntiin. Sen pääsanoma on, ettet voi voittaa sotaa rikkomatta sääntöjä.

"Olin kopfjäger- pääkallonmetsästäjä. Te metsästitte norsuja, sarvikuonoja ja tiikereitä. Minä metsästin kaikista eläimistä ketterintä - ihmistä! Minun viholliseni eivät olleet mitenkään vähemmän julmia kuin niiden vastineet eläinmaailmassa. Minun riistani osasi järkeillä ja ampua takaisin. Enimmäkseen he olivat sitä mitä nykypäivänä sanotaa Vietkongiksi. He sanoivat olevansa urheita vapauden puolustajia, köyhän kansan vapauttajia. Me tapasimme sanoa heitä "avaruusajan Tsingis-kaani moottoroiduiksi laumoiksi". Jos hitleriläisessä uskontunnustuksessa, että on olemassa ylempiä ja alempia rotuja, on totuuden kipinää, silloin me tapasimme oikeat ali-ihmiset Indokiinassa. He kiduttivat ja tappoivat silkasta mielihalusta tuottaa kipua ja nähdä verta. He taistelivat kuin raivoisa rottalauma, ja me kohtelimme heitä sen mukaisesta. Emme  neuvotelleet yhdenkään kanssa emmekä hyväksyneet niiden antautumista, jotka olivat syyllisiä hirvittävimpiin rikoksiin, joita ihminen ja paholainen voi kuvitella. Puhuimme heille sillä ainoa kielellä, jota he ymmärsivät - konekiväärillä.


Gazassa on parhaillaan meneillään jotakin samaa.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."