Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kirjallisuusnurkka

Aloittaja A.V. Vatanen, tammikuu 04, 2019, 15:38:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Brutto - joulukuu 18, 2023, 08:15:38
^ Luin Speerin muistelmat (  Diktaattorin työkaluna) vuosikymmeniä sitten ja se muutti myös minun käsityksiäni Kolmannen valtakunnan arjesta. Speerin suunnittelema Welthauptstadt Germania oli aikaansa edellä sillä se sisälsi valtavan kävelykadun ja ajoneuvoliikenne oli suunniteltu tunneleihin.
Speer toki unohtaa pikkujuttuja (kuten miljoonien orjien ja satojentuhansien kuolleiden orjien määrän), mutta muuten mielenkiintoinen kirja on. Hän ei kyennyt tosin itsekritiikkiin George Orwellin tavoin kirjassaan "Katalonia, Katalonia":

Lainaa"..Luulen, että kukaan ei voi olla tämänluonteisessa kysymyksessä täysin totuudenmukainen. On vaikea olla varma mistään muusta kuin siitä, minkä on nähnyt omin silmin ja tiedottomasti jokainen kirjoittaa puolueellisesti. Jollen ole sanonut tätä jossain edellä, sanon sen nyt: varokaa puolueellisuuttani, asiavirheitäni ja vääristymistä, joka väistämättä seuraa siitä, että olen nähnyt tapahtumat vain yhdestä kulmasta. Ja varokaa täsmälleen samaa lukiessanne mitä tahansa muutakin kirjaa Espanjan sodan tätä jaksoa käsittelevää kirjaa..."

-:)lauri

#511
Doppelganger: A Trip into the Mirror World -  Naomi Klein

Kovaa menoa "peilimaailmassa".


Ostin tuon eilen äänikirjana ja sain sen juuri kuunnelluksi. Pitää mennä aikaisin nukkumaan. Huomenna tyäpäivä.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Amore

Tuli taas ohimennen tartuttua elämäkertaan kun sellainen sattui kirjaston bestseller-hyllystä löytymään. Olen aina hieman ihmetellyt Jörn Donnerin suurta suosiota, joten toivoin löytäväni asiaan valaistusta tuoreesta J&B -kirjasta, joka keskittyy Donnerin ja hänen puolisonsa Bitten yhteisiin vuosiin. Kirja on melko ohut, joten sen lukaisee helposti, vaikka ei olisi henkilöistä nyt niin hirveän kiinnostunut.
Jörnistä piirtyi selkeä kuva narsistina, joka täyttää useimmat tämän persoonallisuushäiriön diagnostiset kriteerit. Hän oli suhteitaan salaileva ja kontrolloiva ihminen, joka ärähteli ihmisille, mutta samalla myös tarvitsi runsaasti huomiota. Naissuhteet tyydyttivät huomiontarvetta, mutta samalla pitivät yksittäiset henkilöt sopivan etäällä, jottei intiimiys käynyt liian läheiseksi. Bittelle hän ei kertonut tuoreista suhteistaan, menneistä kyllä.

Bittestä en tiennyt ennestään mitään, nyt sentään jotakin. Hän oli lähtökohdiltaan aito maalaistyttö, joka näyttää viehättyneen jo nuoresta pitäen kaupungin seuraelämästä. Hänkin täyttää monet narsistin kriteerit, joten puolisot sopivat toisilleen. Jörn oli tosin nuorena ujo, mutta hän oivalsi nopeasti, kuinka tärkeä hyvä kontaktiverkosto on uran rakentamisen kannalta. Puolisoiden motiivit seuraelämässä pörräämiseen olivat siis erilaiset. Bitte oli (on) luonteeltaan seurallinen, Jörn taas enemmän asioista kiinnostunut ja halukas visioimaan mahdollisia yhteistyökuvioita määrätietoisesti. Bitte onnistui salaamaan itseltään J:n lukemattomat sivusuhteet liiton aikana. Hän näyttää olleen aidosti naiivi. Tällainen tietämättömyys voi syntyä kahdesta syystä, jotka näyttävät ulospäin samalta, mutta ovat juuriltaan aivan erilaiset. Tietämättömyys voi syntyä alitajunnan kehittymättömyydestä (=naiivius) tai tietoisesta torjunnasta.

Narsismistaan huolimatta Jörn ei ollut sataprosenttinen kusipää, ei täydellisen patologinen tapaus. Hän kohteli työtovereitaan, esimerkiksi assistenttiaan EU-parlamentissa, ystävällisesti ja yhteistyöhaluisesti. Jörn arvosti asiaosaamista ja hyviä keskustelutaitoja. Hän ei ollut pelkästään huomiohakuinen julkisuuspelle, vaan myös oikeasti lahjakas ja päämäärätietoinen työmyyrä. Donner oli hyvä kuuntelija, kertoi toimittaja Anna Lena Laurén hautajaisissa pitämässään muistopuheessa. Ei mikään öykkäri, joka olisi pitänyt monologeja itsestään ja pakottanut oman mielipiteensä ylimmäksi. Ajoittaisella kulmikkuudellaan hän peitteli epävarmuuttaan - sitä nuoruuden ujoutta, joka varmaankin säilyi hänen persoonansa ytimessä. Donnerin kirjoituksista ilmenee hänen jatkuva tyytymättömyytensä itseään kohtaan. En ole hänen romaanejaan lukenut, jonkin journalistisemman kirjan kyllä kauan sitten. Koska elokuvatkin ovat enimmäkseen katsomatta, pyöräytin Areenasta Mustaa valkoisella (1968). Donner näyttelee miespääosaa ja Kristiina Halkola naispääosaa. Kivaa kuuskytlukulaista tunnelmaa, kauniita vaatteita ja kampauksia, taustalla tuon aikakauden kaupunki- ja maalaisnäkymiä. Halkola on hyvä ja elokuva on kevyesti humoristinen. Aika viihdyttävä! Itselleni koskettavimpina siitä jäivät mieleen pari aivan lyhyttä hetkeä, jolloin Donnerin esittämä hahmo poistuu jostakin juhlasta tai tanssipaikasta ja kääntyy ovella hetkeksi katsomaan juhlimaan jääviä. Tuo yksinäinen hahmo ovella tuntui minusta aidolta Donnerilta itseltään, hetken ilman naamiota.

Kirjana J&B ei ole kovin kummoinen, mutta tuollaisen tekeminen on niin vaikeaa, että en lähde kirjoittajaa moittimaan. Olosuhteisiin nähden Teir on uskoakseni suoriutunut tehtävästä niin hyvin kuin se on mahdollista. Itse ainakin kiinnostuin sen verran, että saatan tarttua Jörnin omaan Mammutti-järkäleeseen joskus jos se eteeni osuu.

Lopuksi vielä anekdootti. Donner lojui sairaalassa kuolinvuoteellaan kun hänen poikansa Rafael tuli käymään. Hän oli tuonut runebergintortun, joista Jörn kovasti piti. Hän oli kuitenkin jo niin heikkona, että sanoi ettei jaksa sitä syödä. Rafael sanoi puolisonsa leiponeen tortun itse (oli opiskelemassa leipuriksi ja kondiittoriksi). "Ai, Ninni?", sanoi Jörn ja päätti sittenkin syödä tortun. Se sujui vaivalloisesti, mutta kuitenkin. Ei ehkä ollut aivan hänen viimeinen ateriansa, mutta melkein. Hän kuoli muutama päivä myöhemmin. Hänen syntymäpäivänsä on myös runeberginpäivänä (5.2.).
All you need is Love

Hayabusa

^
Kenties Donnerilla oli käyttäytymisongelmia tyhmien ihmisten seurassa. Elon Musk on juttujen perusteella hyvin samankaltainen: älykäs, työteliäs ja ei voi sietää typeryyttä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

ROOSTER

Nyt olisi ehkä aika tarttua jouluna saatuihin kirjoihin. Niissä on semmoinen kummallinen paperinen käyttöliittymä mutta enköhän selviä.

Niitä taitaa olla kolme. Ongelmana on, että nukahdan yleensä sivun 15 jälkeen, viimeistään. Luen niitä ainoastaan sängyssä, illalla.

Aloitan urakan ehkä teoksesta Elolliset. Ehkä annan sitten palautteen tänne - minnepä muuallekaan.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hayabusa

^
Kuten Jörkka sanoi taannoisessa mainoksessa: "lukeminen kannattaa aina."

Ja vielä Donner-kevennys.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

MrKAT

/Umberto Eco: Numero Zeron tapaus, 2016/

Sisällön juonta löytyy parhaiten: - https://fi.wikipedia.org/wiki/Numero_Zeron_tapaus
  On erittäin poikkeus että käteni tarttuu fiktiiviseen kirjaan, mutta hyvin kuuluisa nimi, "Ruusun nimi" tv-sarja tuli katsottua, kirja oli ohut ja jotain äärioikeiston suuntaan, niin lainasin.
  Tuli luettua harvakseltaan hitaasti pätkittäin öisin. Alussa luodaan jännite kun joku on käynyt sulkemassa häneltä vesihanan, ja pelkää henkensä edestä. Sitten mennnään ajassa taaksepäin, josta tilanne lähtee kehittymään tähän vaaralliseen suuntaan. Siksi jaksaa lukea. Mutta minulle oli puisevaa ajoittain tarkka ympäristön kuvaus, kuten jossain määrin myös kollegan pitkäpiimäinen salaliittoteoria Mussolinista ja oikeistoterrorivoimista.
Lopussa silti tulee jonkinlainen lässähdys. Ei täyttänyt jännäri-odotuksiani.
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan

Amore

Lainaus käyttäjältä: Amore - tammikuu 21, 2024, 18:28:47J&Bkeskittyy Donnerin ja hänen puolisonsa Bitten yhteisiin vuosiin.

Tuli vielä mieleen, että aika mielenkiintoista oli havaita, että Jörn ja Bitte eivät näytä välittäneen pojilleen sellaista sivistynyttä kulttuurikodin tarjoamaa kasvatusta, jonka ainakin Jörn sai kotoaan. Pojat kasvoivat maalla, missä heidän kavereitaan kiinnostivat lähinnä mopot ja traktorit. Kaupunkikodissa Jörnillä oli mittava kirjasto, mutta ilmeisesti kirjallisuuskeskustelut eivät olleet puheenaihe isän ja poikien välillä. Jörnillä oli ajoittaisesta kulmikkuudestaan huolimatta myös kohteliaat käytöstavat kodin perintönä. Luultavasti Jörnin pojat osaavat käyttäytyä ihan hyvin, mutta tapakulttuurin välittäminen ei myöskään ole ollut Donnerin asialistalla.
All you need is Love

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Amore - tammikuu 28, 2024, 15:03:40Jörnillä oli ajoittaisesta kulmikkuudestaan huolimatta myös kohteliaat käytöstavat kodin perintönä.

:D
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Amore

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - tammikuu 28, 2024, 15:33:34
Lainaus käyttäjältä: Amore - tammikuu 28, 2024, 15:03:40Jörnillä oli ajoittaisesta kulmikkuudestaan huolimatta myös kohteliaat käytöstavat kodin perintönä.

:D

Tästä ovat kertoneet useat henkilöt. Julkisuus usein valitsee vain yhden karrikoidun ihmiskuvan, jota sitten toistellaan mediassa.
All you need is Love

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Amore - tammikuu 28, 2024, 15:44:43
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - tammikuu 28, 2024, 15:33:34
Lainaus käyttäjältä: Amore - tammikuu 28, 2024, 15:03:40Jörnillä oli ajoittaisesta kulmikkuudestaan huolimatta myös kohteliaat käytöstavat kodin perintönä.

:D

Tästä ovat kertoneet useat henkilöt. Julkisuus usein valitsee vain yhden karrikoidun ihmiskuvan, jota sitten toistellaan mediassa.

Ensiksi pitäisi tietysti määritellä kohteliaat käytöstavat, mitä niihin katsotaan kuuluviksi.

Harva kuuluisampi ihminen on juuri sellainen millainen julkisuuskuva hänellä on. Tunnen loppujen lopuksi sillain kevyesti aika monta kyseistä lajia.

Jörnistä olen aina tykännyt, mutta tuo oletettu kohteliaisuus ei ole ollut se syy. Varmasti hän osasi kohteliaat käytöstavat, siksipä hän niitä niin osasi irvailla ja pilkata, esim. istumalla röhnötysasennossa jne.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Amore

Mediat eivät juuri koskaan kirjoita siitä, että henkilö oli huomaavainen ja mukava. Paitsi milloin tämä on muotoiltu hänen leimalliseksi julkisuuskuvakseen.

Julkiset esiintymiset ovat minimaalisen pieni osa ihmisen kohtaamisia toisten ihmisten kanssa. Näissä jonkin roolin mukainen esiintyminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.
All you need is Love

Toope

Lainaus käyttäjältä: Amore - tammikuu 28, 2024, 15:03:40Jörnillä oli ajoittaisesta kulmikkuudestaan huolimatta myös kohteliaat käytöstavat kodin perintönä. Luultavasti Jörnin pojat osaavat käyttäytyä ihan hyvin, mutta tapakulttuurin välittäminen ei myöskään ole ollut Donnerin asialistalla...
Ai? Minusta Jörnin käytös on narsistispsykopaatin käytöstä...! Hän siitti lapsia, joita hylkäsi.
Noita en haluaisi todellakaan lähelleni, vaan säälin ihmisiä, joilla heitä on lähimmäisinä.
Vain mielipiteeni toki...

MrKAT

/Ville Mäkipelto: Kierot mielet - Maailman oudoimmat sarjamurhaajat, Otava, 2023/

Sattui kirjaston palautushyllystä käteen. Odotti kotona pari päivää, koska mietin uskaltaakohon tuohon koskeakaan kun olin ehtinyt takakannesta lukea mm. italialaisesta perheenäidistä, joka keitti puotinsa asiakkaista saippuaa.
  Ei se niin kauheaa ollut kun saa rauhassa lukea, toista olisi ollut vaikka draamaelokuvana. Kirjoittaja on tubettaja, psykologi ja teologian tohtori, ja osaa olla kiihkoilemattoman neutraali ja kriittinen. Ainakin parissa tapauksessa murhaaja oli nuorena tai lapsena saanut pahan kolahduksen päähän kaaduttua tai junassa. Kaatuneen käytös oli muuttunut erilaiseksi. Tosin näissä ns. todistajina on omainen tai henkilö itse.

"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan

MrKAT

/Rory Carroll: Tappakaa Thatcher! - IRA:n pommi-isku joka muutti historiaa, Bazar, 2023/

Irlantilaisjuurisen ulkomaantoimittajan tekemä paksu kirja johon hän on tehnyt suurtyön kahlaamalle paljon kirjoja ja dokumentteja ym lähteitä läpi. Kirja on jännittävä trilleri joka kulkee IRA:n alkuajoista aina Thatcherin v. 1984 pommittajan ihmisjahtiin asti. Samalla lukija oppii Pohjois-Irlannin konfliktin juuria ja historiaa. Mutta hiukan lukija oppii myös pommienteoista, niiden virittämisestä ja niiden purkamisesta. Sekä molempien vaaroista. Sadasta IRA:n pommintekijästä 40 pamautti itsensä ennen aikojaan, kun tekijät eivät olleet tarpeeksi huolellisia ammattilaisia vaan lähinnä amatöörejä. Tälle englantilaiset poliisit naureskelivat hirtehisesti ja nimittivät sitä "paddy"-tekijäksi. Paddy on rasistinen haukkumanimi irlantilaisista ja Thatcherin hotelliin pommin asentanut ja virittänyt P-Irlantilainen Patrick Magee koki samaa lapsena asuessaan Britanniassa koska etunimensä takia häntä oli helppo pilkata ja kiusata "paddyksi".
  80-luvulla IRA oppi hankkimaan valmiita aikavirittimiä joka vähensi itseonnettomuuksia ja pystyi asentamaan pommin hotelliin tms jopa 24 päivää etukäteen (kuten Thatcerin tapauksessa). Pirullisesti niissä alkoi olla myös lisänä elohopeasytyttimiä ts. jos pomminpurkaja yrittää irrottaa pommin seinäpaneelin takaa tms niin jo 1 cm liikahdus heilauttaa nestemäistä elohopeaa ja sytyttää virtapiirin ja pommin.
  Toisaalta poliisin pomminpurkajilla oli liikuteltavat röntgenlaitteet, pystyivät läpivalaisemaan pommin ja näkemään piirit johdot ja kytkimet. Pomminpurkamiseen niillä oli tuossa elohopeakytkinpommissakin ratkaisu: He asensivat lähelle vesiammuntalaitteen, joka lähetti ("räjäytti") läpitunkevan erittäin voimakkaan vesisuihkun joka piirilevyyn kohdistettuna tuhosi kytkennät ja pommista tuli suutari. Vesiammuntalaite käynnistettiin 50-100 metrisellä narulla eli suuren etäisyyden päästä. (Nykyään muistaakseni myös nestemäisellä typellä valelemalla : -195 C pakkaseen vajoavat akut ja patterit menee ihan tööt sammuksiin ja pommista tulee sen ajaksi vaaraton purettava.)
  Magee ja kolme muuta olivat räjähteiden ja piirustusten kanssa aikomuksissa asentaa suuren määrän aikapommeja Englannin turistikohteisiin kun jäivät kiinni.
  Magee sai 35 v linnaa mutta hän ja moni muu vapautui ennenaikaisesti ilmeisesti P-irlannin, Irlannin ja Britannian tekemän yhteisen rauhansopimuksen myötä 1999.

  Pommimies Patrick Magee väitteli tohtoriksi mutta yliopistot eivät koskeneet häneen pitkällä tikullakaan ja akateeminen ura jäi haaveeksi. Mageen piti ruveta rakennustyöläiseksi.
  Nelikosta Martina Andersson valittiin P-Irlannin MEPiksi europarlamenttiin. Siis urapolkuna: terroristista MEPiksi!
(Huh-huh! Mitä on vielä näkemättä? Ura: Muslimiterroristista MEPiksi? :D )

"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan