/Joe Miller, Özlem Türeci, Ugur Sahin:
Ihmeidentekijät, WSOY, Helmikuu 2022/
Tarina pariskunnasta, joka keksi maailman ensimmäisen koronarokotteen
Kertomus vuosisadan lääketieteellisestä läpimurrosta ja pariskunnasta sen takana.
Kun koronapandemia pysäytti maailman, tehokkaan lääkkeen kehittämisen ennustettiin vievän parhaimmillaankin vuosia. Turkkilaistaustainen, tiedeyhteisön ylenkatsoma lääkäripariskunta sai rokotteen valmiiksi kahdessa kuukaudessa. -
https://www.wsoy.fi/kirja/joe-miller/ihmeidentekijat/9789510477588Tästä on aikaa kun luin tuon kirjan, joten tulee ulkomuistista. Ugur Sahin oli vähän jo seurannut uutisia Kiinasta, mutta 24.1.2022 hän katsoi tarkemmin koronapesäke Wuhanin tietoja: miljoonakaupunki, liikenneyhteyksiä vaikka minne ja samalla tajusi sen mitä harva asiantuntijakaan uskalsi tajuta vielä kuukausiin: Syntyy maailmanlaajuinen uusi tauti, pandemia joka on pitelemätön, mahdoton padota. Ja osasi ennakoida että muutamassa kuukaudessa kaikki pannaan kiinni, koulut, rajat jne. Tähän ennusteeseen muut reagoi höpön/eikainyt sentään -epäuskolla. Mutta vaimonsa ja tutkijakollega Özlem oli tottunut luottamaan miehensä Ugur:n vaistoon joka osui usein oikeaan, ja niin kävi nytkin.
Alunperin pariskunta oli lääkäreitä jotka hoitivat syöpäpotilaita jotka liian usein päätyivät terminaalihoitoon, toivottomia tapauksia. Siellä he tutustuivat toisiinsa ja tähän turhautuneena he päättivät keskittyä syövän parantamiseen. Työ meni niin vaikeaksi että eivät saaneet pomoiltansa tukea että he kokivat helpommaksi perustaa ikioman yrityksen vaikka he olivat enemmän vaatimattomia tiedeihmisiä eikä bisnesihmisiä. (Heillä ei ole vieläkään tv:tä ja elämä menee tieteen ympärillä, päivälliskeskustelutkin keskittyy tieteeseen, sanoo tyttärensä). Ehkä se selittää miksi suuri osakenantinsa meni poskelleen. Vai onko kysesessä huono tuuri, mutta sen ajankohta oli huono, osakeanti epännistui ja yrityksensä BioNTech velkaantui satoja miljoonia euroja.
He keskittyivät mRNA-perustaiseen syöpähoitoon ja jo 2010-l alussa he saivat parannettua syöpäpotilaita mRNA-hoidolla. Yli 1000 työntkijän firmastansa vain kourallinen keskittyi infektioihin ja kulkutauteihin. Pfizerin kanssa he tekivät yhteistyötä ja tarkoitus oli 2018 tai 2019 että joku työntekijä keskittyy kausi-influenssa-rokotteen kehittämiseen. Mutta 24.1.2020 muutti kaiken. Ugur Sahin vaimonsa kanssa päätti että koko firma, yli 1000 työntekijää keskittyy nyt 100%:sti koronarokotteen kehittämiseen. Sahinilla oli alussa täysi työ käännyttää pankki-ihmisiä, Pfizeriä jne tämän asian tukemiseen koska Kiinan uusi outo keuhkokuumetauti vaikutti vielä vähäiseltä uhalta länsimaiden silmissä. Olihan SARS ja MERSkin onnistuttu patoamaan.
Pfizer tuli apuun rokotteiden testaamisen ja levittämisen logistiikassa mutta itse rokote kehitys oli BionTech-firmansa heiniä. Pandemia tuli päälle niin nopeasti sitten että välillä heidän oli vaikea saada työntekijöilleen suojavaatteita ja joskus raaka-aineita jne sulkeutuvien maiden rajojen yli. Kun rokotekehitys tuli julkiseksi tiedoksi niin osa heistä sai tappouhkauksia ja piti pyytää valtiolta suojelua, osa ihmisistä taas kerääntyi firman oven lähelle paljastellen olkapäitänsä että he ovat innokkaita ottamaan ekana rokotteen.
Huhtikuussa 2020 koronarokote oli sitten jo niin valmis että ensimmäiset koehenkilöt saivat rokotteen. Aluksi testattiin vain että tuleeko reaktioita, ettei ole ihmiselimistölle vaarallinen. (Toki pienillä koe-eläimillä ensin).
Koronarokotteensa oli (ja on) ns.
modRNA-rokotetta ja minun ihmetykseksi sen emäkset (koodipalikat) ei olekaan luonnosta tutut adeniini, sytosiini, guaniini, urasiili (A,C,G,U) vaan tilalla on synteettiset molekyyliset vastineensa. Ilmeisesti elimistön immuunijärjestelmän harhauttamiseksi jotta RNA ei ehdi hajota tai tuhoutua ennen pääsyä soluun. Toki sillä on myös rasvapisara ja muita aineita suojanaan.
Hiirikokeissa he testasivat kahta erilaista rokotetta, yksi oli pelkästään koronaviruksen piikkiproteiinin
kärjen muodostavat mRNA, toinen oli
koko piikkiproteiinin muodostava mRNA. Pelkästään tuo kärjen mRNA-rokotete antoi paremman vasta-ainesuojan mutta heikomman T-soluvälitteisen suojan. Jälkimmäinen taas antoi heikomman vasta-ainesuojan mutta kestävämmän ja paremman T-soluvälitteisesn suojan. Tämä jälkimmäinen valittiin ihmiskäyttöön. Pelkästään kärkeen perustuva olisi myös ollut alttiimpi koronamutaatioille.
Rokotteen kehitys ja valmistus nopeutettiin limityksellä, eri vaiheita tuotettiin osin päällekkäin. (Tämä on tuttua siruteknologiasta jossa mikropiirien kehitystä on nopeutettu tekemällä vaiheita limittäin).
Rokotteensa korkeampaa hintaa kirjassa on perusteltu BionTechin aiemmalla velkaantumisella, että saisivat velan maksettua. Mutta toisaalta kyse voi olla myös Pfizerin ahneudesta, ja kirjan mukaan kehittäjät Tureci ja Sahin ovat nyt (kerrostaloasunnossaan) vaatimattomasti eläviä (osake)miljardöörejä. He käyvät joskus lomilla Kanarian saarilla mutta ottavat mukaansa tietokonenäytöt ja läppärit koska he eivät jätät tiedettä sielläkään tekemättä ja ottavat aina mukaansa myös kahvimyllynsäkin papuineen koska aina jauhavat itse kahvinsa.