Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kahvi, sen hyödyt ja haitat

Aloittaja Edward, maaliskuu 09, 2019, 22:50:55

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Saares - lokakuu 11, 2020, 15:33:29
Lainaus käyttäjältä: Hippi - maaliskuu 22, 2019, 17:00:05
Lainaus käyttäjältä: Lenny - maaliskuu 22, 2019, 16:50:19
Mielenkiintoista! Siis että "kuppi nurin" viittaa kofeiiniövereihin? Eli kuppi laitettiin nurin vasta kun oli kunnon horkat päällä? Kuppi nurin on aina viitannut mielestäni jonkinlaisiin kilareihin, tai riehumiseen tai vastaavaan.

Luultavasti tuo ei ole ainoa sanonta, jossa merkitys on ajan kuluessa muuttunut. Tuossakin on tapa itsessaan kadonnut jo kauan sitten, mutta sanonta on jäänyt elämään, ellei sanonta ole kokenut uudelleen syntymistä jokin muun ilmiön tiimoilta.

[Omat lapseni järkyttyivät ja nolostuivat (*lalalala en halua kuulla*), kun kerroin jotain nuoruusjuttuani, jossa "sekstattiin kundin kanssa". Onneksi selvitettiin ja nykyisin tuo ei tarkoitakaan pussailua :)
Mutta tämä nyt vain esimerkkinä muutoksesta, eikä näistä nyt enempää.]
"Kuppi nurin" tarkoitti nuoruudessani sitä että kahvia ei enää haluttu. Näkyvä merkki oli nurin käännetty kuppi asetilla.

Se oli ainoa keino estämään innokasta emäntää täyttämästä kuppia uudelleen. "kyllä sä nyt vielä yhden kupillisen jaksat juoda".

Juha

Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - lokakuu 12, 2020, 09:20:52Ah, aamukahvi. Kahvin jälkeen ihmisenlapsi on n. 40% hyödyllisempi eksistentiaalisuudelle, kuin ennen aamukahviaan.

Tunnelmallista herätä aamupöytään, jossa kahvia. Ja ylipäätään herääminen, kahvin tuoksuun! Jos ei seuraa, niin sitten ei ihan samalla tapaa, ellei erityistä.

Muuten aamukahvit, erityisesti aikaisin, ts itselläni <10.00, aiheuttaa elimistöön selkeän stressitilan, joka siis jää tulkkautumatta positiiviseksi, kemialliselta osuudeltansa.

Päivällä tilanne muuttuu, fysiologisesen ympäristön ollessa toinen, kofeiinin vastaanotolle. Aamuseura tekee osin samaa, tosin seuran osuus vaihtelee.

Alkoholin kohdalla, sama päättely. Joskus toimii, joskus ei, ja riippuu tosiaan, että mihin fysiologiseen tilaan alkoholi tekee tuloaan.

Mekanismista en tiedä, että mikä mahtaisi olla nimike EMlle. Tuntemustasolla, ilmiö hyvin selkeä.

Juha

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - lokakuu 11, 2020, 20:15:31
Lainaus käyttäjältä: Lenny - syyskuu 25, 2020, 13:46:58
Hyvin samanlaista kamaa kuin amfetamiini.
Minä ajattelin että kahvilla ei sentään mennä psykoosiin kuten amfetamiinilla.
Mutta nyt sitten löytyi 9v wanha uutinen joka menee hiukan lähemmäs:

Liika kahvi saa kuulemaan ääniä päässä
Jo 200 milligrammaa kofeiinia voi johtaa äänien kuulemiseen pään sisällä. Tutkimuksen mukaan korkea kofeiinimäärä tuottaa lisääntyneitä hallusinaatioita.

- https://www.is.fi/terveys/art-2000000409481.html

Ei kokemusta äänien kuulemisesta, mutta hajoamisesta kyllä. Mihinkään kokonaisempaan ei valmis, jos sopivaan hetkeen tuikkaa kofista kurkkuun.

Hullutteluun tuo käy, eikä se ole välttämättä niin vaarallista, kuin mitä ajatellaan. Moodin nimittäin loppuu aikanaan, ellei sitä jatka jollain tapaa, mihin taas lisäkahvi ei välttämättä käy, eikä varmaan mikään, jossain vaiheessa, mikä onkin tervettä palaamiselle.

Juha


Kahvi voi aiheuttaa vaikuttavimmillaan akuutin dissosiaation, mikä ei tilana itsessään, kerro suoraan kovin hyvästä, tai pahasta, vaan liikahduksesta, johon on herkkyyttä, ainakin nauttimisen hetkellä.

Alkoholi tekee samanlaista, hiukan toisella mekanismilla, ja päätymissä on ainakin joskus radikaali ero, kokemuksen mittarein ainakin.

Pitkään miettinyt, miksi alkoholi voi joskus tehdä niin paljon positiivista, vailla krapulaa edes jälkeen päin, ja toisaalta, seurauksena voi olla väsymys, pöhnä, turtumus, krapula, ...

Liike, ja sen aiheuttama irrallisuus, on todennäköisesti hyvin erilaisia, kahvin ja alkoholin, tai yleensäkin eri päihteiden (irroittajien) tapauksissa. Kahvin kohdalla, dissosiatiivisuus on paljon selkeämpää, ja tila on mielestäni paljon labiilimpi, resetoivassa mielessä, ja tila kääntyvämpi.

Mihin irtonaisuus menee, ratkaisee kokemukset, ja ilmenevänkin ehkä.

Päihteiden matkassa, voi kielteisen sijaan päätyä myös johonkin parempaan, eikä vain välttelevässä, tai laskua kartuttavassa mielessä. Yleisesti ottaen, extreme terveyttä kasvattavana polkuna, esim täysin luomusellaisena, voi olla hyvä väline, vaikka luomukaan itsessään ei tarkoita, että voisi olla juuri päinvastoin.

Kasvu yleisesti, voi nojata samaan. Joillekin sen askeleet ovat tärkeämpiä, kuin toisille, tosin vaihe ratkaisee. Mennään aika eri vahvuuksilla.

Huumeet aina vähän kiehtoneet, tosin ottaminen ei ole kiinnostanut paljoa. Tavan elämässä, voi huumeita olla ottamatta, samojen vaikutusten saamiseksi, ellei suorat huumeet ole enemmän hyväksytty, käytännössä. Tällaista voi olla vaikea ymmärtää, mutta valinta kertoo selvää kieltä.

Juha


Edelläkerrottu ilmiö tuo mieleen kokoonapanot, joissa on liittymällisyys herkempään, tai jossa ei voida irtisanoutua siitä, mikä on herkempää, ja siten mukanaolevana sellaista, jonka seurauksena on kytkeytyvämpi, ts vähemmän vahva, tunnoton, ... miten tästä haluaa milloinkin sanoa.

Tyypillinen tilanne voisi olla lemmikki isäntä -kokoonpano, jossa esim koira kokee omaa maailmaansa vastaavaa tilaa, ja liittymäluonne toiseen suuntaan, on vahvuusodotteista. Jos liittymävahvuus uhkaa karata käsistä, koira reagoi, jolloin herkemmän toimet voi lisätä entisestään "systeemin" turbulenssia.

Isojen ihmisjoukkojen kokoonpanot ovat helposti tätä. Osa laumakäyttäytymistä perustuu tähän. Kyseessä on laumojen herkkyys. Joskus arvelin tähän tapaan, melko suoran oloisesti. Perustelun suuntaista, voi näköjään pystyä tekemään, vaikka kahvin vaikutuksia tutkaillen.

Herkkyys on siitä paha, että siihen liittyy [käytänössä helposti] tulenarkuutta. Päinvastainen taas on tunnottomuutta, johon liittyy runtelemistaipumus, jota ei kykene tajuamaan. Samaiseen yksilöön, voi liittyä molemmat. Joskus ajatellaan, että aika monella voi olla jokin akilleen kantapää, mikä viittaa samaan.

Vaikka laumoista puhutaan idioottimaiseen sävyyn, niin toisaalta voi ajatella, että laumoja hienompaa ei ole. Millä tavoin liikehtivät, vaikuttaa, jolloin tarkemmat tutkailut näiden toimijoiden osalta, voivat olla esteellisen oloisia.

Laumoihin liittyy toisaalta myös herkkä turbuloituminen, ristiriidat ja ristivedot. Yhteiskunnalliset hässäkät, ovat näitä täynnä. Viimeisin ajatus tästä on vaikka maanpetturuus. Oletko ollut uskoton? Näin ei kysytä myöskään firman tapauksessa, tosin reagointivajetta ei välttämättä ole odotettavissa.

Kirjoitukseen voi liittää toisaalta myös paraikaisen allekirjoitukseni. Kytkentä on selkeän oloinen. Tästä pääsee myös tragedioiden äärelle, joita saattaa tapahtua, ilman että osa tietää näistä yhtään mitään, edes jälkikäteen.

Hippi

Nyt tuli Kansanradiossa niin väkevää todistusta kahvin elämää pelastavasta voimasta, että sen voisi luulla jo lupailevan lähes ikuista elämä kahvinjuojille. Pakko on nyt jakaa tätä hyvää sanomaa.

YLE Areena / Kansanradio alkaen kohdasta 19:45 - asiaa kahvista
[Sivutuotteena tuli myös asiaa naisten älykkyydestä, mutta se taas ei kuulu tämän ketjun aiheisiin, joten jätetään huomiotta.]
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Hippi - lokakuu 16, 2022, 12:56:34
Nyt tuli Kansanradiossa niin väkevää todistusta kahvin elämää pelastavasta voimasta, että sen voisi luulla jo lupailevan lähes ikuista elämä kahvinjuojille. Pakko on nyt jakaa tätä hyvää sanomaa.

YLE Areena / Kansanradio alkaen kohdasta 19:45 - asiaa kahvista
[Sivutuotteena tuli myös asiaa naisten älykkyydestä, mutta se taas ei kuulu tämän ketjun aiheisiin, joten jätetään huomiotta.]

Haha. Siinä oli paatosta kahvin puolesta ja siitä toisesta asiasta.

Minä en pysty kerta kaikkiaan kuuntelemaan Kansanradiota, olen siis tosikko. Minulla menee kaikki resilienssi Karikon ja Toopen kanssa täällä vääntäessäni. He ovat ikäänkuin Suomen kansa pienoiskoossa.  :o

Onneksi on kahvi. Sitä juomalla palaudun nopeasti. Juon muuten mustana, ilman sokeria.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - lokakuu 16, 2022, 13:06:15
Minä en pysty kerta kaikkiaan kuuntelemaan Kansanradiota, olen siis tosikko. Minulla menee kaikki resilienssi Karikon ja Toopen kanssa täällä vääntäessäni. He ovat ikäänkuin Suomen kansa pienoiskoossa.  :o
Minäkään en oikein pysty kuuntelemaan kansanradiota, mutta syy on ehkä pikemminkin hiiitaaauuss kuuun nee uusseeeiiinn seeeliiittäää nniiinnn hiiitaasti, eivätkä tahdo päästä asiaan.  Kirjoitettuna tekstinä voisin vilkaista sopivia kohtia, ois paljon nopeampi katsoa kuin kuunnnneellllaa kkooookooo tuuunntiii.

Kahvini juon maidon kanssa. Nyt vähemmällä maidolla kun se ikkunanpuitteessa jää niin kylmäksi, että pitäisi hankkia
uusi keitin jossa se keittää kahvin kuumemmaksi. Paperimukista juon niin ei karkaa lämpö posliiniin.
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

Hippi

Laitan nyt tähän olemassa olevaa kahviketjuun, vaikka en tieteitä höpisekään. Eipä nuo edeltävätkään niin ole.

Ostin kokeeksi S-ketjun halpiskahvia yhden paketin, kun mielestäni tavallisesti käyttämäni on kohtalaisen kallista. Ajattelin, että samahan se on mitä kuraa keittelen, kun muutenkaan en mitään baristatasoista kahvittelua harrasta. Aamulla mikrotan kahvini, jotta ensimmäisen kofeiinibuustini saan parissa minuutissa siitä, kun olen jalkani saanut vuoteesta lattialle.

Minusta kahvi on kohtalaisen pahaa ja sen päätarkoitus lienee pitää päänsärky (=vieroitusoire kofeiinin puutteesta) loitolla.

Nyt aloin googlettaa, jotta onko kahvilaaduissa eroa siinä paljonko kofeiinia niissä on ja löytyihän niistä:
https://www.slurp.coffee/blogi/artikkelit/tietoa-kahvista/kofeiini/
Saatat ehkä tietää, että kahvipapuja on kahta lajiketta: Arabica ja Robusta. Tiesitkö, että Robustan kofeiinitaso on itse asiassa korkeampi? Robusta kahvipapu sisältää noin 2,2% kofeiinia, kun taas Arabica pavun kofeiinipitoisuus on 1,2%.

Mutta heti perään oli järkyttävä tieto:
Papu-tyyppi ei ole ainoa kahvin kofeiinitasoon vaikuttava asia, sillä myös paahtoajalla on vaikutusta. Tuoreilla kahvipavuilla on korkeampi kofeiinipitoisuus kuin paahdetuilla pavuilla. Paahtaminen tuhoaa osittain pavun kofeiinia, joten mitä kauemmin papuja on paahdettu, sitä vähemmän kofeiinia on jäljellä. Siksi vaaleapaahtoinen kahvi on kofeiinipitoisuudeltaan hieman korkeampaa kuin tummapaahto.

Minä pöljä olen ostanut tummapaahtoista, kun se on pahoista kahveista hiukan vähemmän pahaa. Rehellisesti on kyllä tunnustettava, että jos joutuisin sokkotestiin, en todellakaan tietäisi millaista kahvia juon. Ehkäpä nyt pitäisi kokeilla vielä erikseen sitä vaaleinta paahtoa, jota en varmaan ole ikinä maistanut. Jos siitä saisi vähän paremman herätyksen.

Jännä tuokin, että aamulla kahvi on pakko saada, jotta herää kunnolla, mutta illalla juodulla kahvilla ei ole mitään vaikutusta unensaantiin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hiha

Lainaus käyttäjältä: Hippi - elokuu 16, 2023, 18:45:32
Ostin kokeeksi S-ketjun halpiskahvia yhden paketin, kun mielestäni tavallisesti käyttämäni on kohtalaisen kallista. Ajattelin, että samahan se on mitä kuraa keittelen, kun muutenkaan en mitään baristatasoista kahvittelua harrasta.

Mutta sehän voisi toimia, käänteisenä psykologiana.

Onko tässä Suomen kallein kahvi? Näin 40 euron kahvikupin hintaa selitetään

Käyt vaikka hampaat irvessä vetämässä kerran tuommoisen 40 euron kupin. Sen jälkeen mikä tahansa kaupasta löytyvä tuntuu sikahalvalta. Voit valita paketin mitä mieli tekee. Onnistuisikohan?

Hippi

Voisin ostaa tuollaisen kahvin (ja juodakin), jos tuo Paavolainen suostuisi juomaan mukillisen aamukahviani :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hiha


ROOSTER

No nyt on aika rankkaa kertomusta.

Lainaus käyttäjältä: https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000009995951.htmlVireystilan kannalta parasta olisi juoda kahvia aikaisintaan 1–1,5 h päästä heräämisestä. Silloin elimistön oma kortisolin tuotanto ehtii tasaantua, ja kahvi vaikuttaa piristävästi.

Jos kahvi juodaan samaan aikaan kehon oman kortisolihuipun kanssa, se heikentää kahvin piristävää vaikutusta.

Höh. Oma näkemykseni on, että kahvia olisi paras juoda 1-1,5 h ennen heräämistä. Silloin vaikutus olisi oikeaan aikaan parhaimmillaan.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

^
Ensimmäinen mukillinen alle 2 minuuttia sen jälkeen, kun olen jalat saanut petistä lattialle.
Tuskin menee kauemmin, kun vaellan makuuhuoneesta olohuoneen läpi keittiöön, kaadan kahvin mukiin ja työnnän mukin mikroon 40 sekunniksi. Siinä ajassa se kuumenee juuri sopivasti, että sen pystyy ykkösellä kaatamaan kurkustaan alas.

En kyllä ole ihan varma piristääkö kahvi mitenkään, vai onko tuo ensimmäinen mukillinen vain tapa, jolla estän vieroitusoireiden alkamisen. Ei kahvi minulta yöunia ole koskaan vienyt, vaikka nykyisin iltasella enemmän suosin muita lämpimiä juomia.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️