Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Rasismi Suomessa

Aloittaja MrKAT, maaliskuu 24, 2019, 21:56:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Nyt kun on käsittääkseni kokeiltu ihmisten palkkaamista sokkona niin että työnhakijasta ei käy ilmi nimi, ei lärvi, niin eiköhän arvosanojen antokin voitaisi oppilaitoksissa tehdä neutraaliksi. Oppilas vastaisi kysymyksiin tietokoneella, jotta huono käsiala ei aiheuttaisi mitään oletuksia opettajassa. Arvostelutilanteessa opettaja ei pääsisi näkemään oppilaan nimeä eikä sukupuolta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - helmikuu 16, 2021, 09:52:28
Nyt kun on käsittääkseni kokeiltu ihmisten palkkaamista sokkona niin että työnhakijasta ei käy ilmi nimi, ei lärvi, niin eiköhän arvosanojen antokin voitaisi oppilaitoksissa tehdä neutraaliksi. Oppilas vastaisi kysymyksiin tietokoneella, jotta huono käsiala ei aiheuttaisi mitään oletuksia opettajassa. Arvostelutilanteessa opettaja ei pääsisi näkemään oppilaan nimeä eikä sukupuolta.
Saadaan siten lääkäreitä, hoitajia ja lentäjiä, joita palkataan sokkona...
Älä sairastu enää, älä lennä etelään... 8)

Toope

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - helmikuu 16, 2021, 07:36:02
Lainaus käyttäjältä: Kopek - helmikuu 16, 2021, 07:29:19
Miksi aina mainitaan vain ihonväri, kun puhutaan ihmisryhmien välisistä eroista.

Tämä asia on äärimmäisen selkeä jokaiselle, joka viitsii asiaa vähänkään älyllisen rehellisesti miettiä.

Niin kauan, kun rasismi kohdistuu ensisijaisesti ihonväriin, se yleensä ensimmäisenä ja ensisijaisesti mainitaan.
En pidä tuollaisista keksityistä syytöksistä. Suomessa ei ole mitään rakenteellista rassismiongelmaa, joka estäisi toispigmenttisten menestymistä yhteiskunnassa. Yleisesti ongelmana on noiden siirtolaisten huono koulutustaso, jonka vuoksi eivät pärjää. Toki itä-aasialaiset pärjäävät, eivätkä ruikuta.

Se kulttuuri...

Toope

Lainaus käyttäjältä: Melodious Oaf - helmikuu 04, 2021, 18:59:20
Jos kysymys liittyy yllä oleviin viesteihin, niin Toope oli minusta sikäli nimenomaan väärässä, että varsinainen ongelma liittyy koulujen toimintakulttuureihin. Sitä voi jokainen pohtia tahollaan, ovatko yksityiskoulut maahanmuuttajien takia tuollaisia, vai onko se niin, että siellä on varakkaampien perheiden nimenomaan ruotsalaistaustaisia lapsia, joille nyt vain kuuluu ne korkeammat arvosanat koska... No, kysy Toopelta. Sehän tästä tietää.
Monet ruotsalaiset eivät halua lapsiaan mamukouluihin (Lipposet Suomessa?), koska tietävät mamukoulujen olevan huonoja oppimisympäristöltään.
Laittaisitko itse lapsesi huonoon kouluun, jos mahdollsuus on laittaa heidät hyvään kouluun?

Norma Bates

Oli vissiin uusimman Voima-lehden liite jossa sanottiin että suklaassa on kolonialismin maku. Lopetetaan siis kaikki tyynni suklaan syöminen. Se varmaankin ilahduttaa kovin kaakaopapujen kasvattajia.

Norma Bates

https://yle.fi/uutiset/3-11813060

Ylen somalinkielisten koronauutisten juontaja Ujuni Ahmed joutui rasistisen solvauksen kohteeksi, mutta syyttäjä päätti, että tapauksen tutkinta lopetetaan. Tutkinnanjohtajan ja syyttäjän mukaan tapaus oli liian vähäinen tutkittavaksi.

Ahmed oli Instagramissa kirjoittanut kommentin laulaja Janna Hurmerinnan kaikille näkyvään päivitykseen, jonka alle oli virinnyt pitkä kommenttiketju kulttuurisesta omimisesta. Ahmed kirjoitti muun muassa, että haitalliset toimintamallit ovat usein tiedostamattomia, ja niistä pitäisi puhua Suomessa enemmän.

Tähän toinen Instagram-käyttäjä vastasi "Voi vittu teitä neekereitä". Ahmed teki asiasta rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta.

– Minulle ei ole koskaan ennen kommentoitu "neekeri" noin rajusti päin naamaa. Ajattelin, että tämä ei voi olla se tapa, jolla kanssani keskustellaan tai miten minua rajoitetaan puhumasta, hän sanoo.

"Asian yhteiskunnallinen merkitys pitäisi ymmärtää"
Kuun alussa syyttäjä päätti tutkinnanjohtajan esityksestä, että esitutkinta lopetetaan. Päätöksen mukaan syyttäjä tulisi jättämään asiassa syytteen nostamatta vähäisyysperusteella. Päätös ei ota kantaa siihen, onko rikoksesta epäilty syyllistynyt rikokseen.

Ahmed ihmettelee syyttäjän päätöstä. Hän kertoo selvittäneensä itse, kuka solvaavan kommentin oli kirjoittanut ja toimittaneensa kaikki tiedot poliisille.

– Monet sanoivat, ettei ole järkeä tehdä rikosilmoitusta, koska se ei kuitenkaan johda mihinkään. Onneksi lähipiirissäni on poliisi, ja hän sanoi, että kyllä tällaisesta voi ja pitää tehdä rikosilmoitus. Ajattelin, että asia etenee, mutta sitten niin ei käynytkään, Ahmed sanoo.


Ettei tässä sitten olisi kyse siitä että syyttäjät ovat saaneet tarpeekseen kunnianloukkausoikeudenkäynneistä, taikka ovat saaneet ohjeet leikata kuluja? Toisaalta miettii myös että kun ilmeisesti teinityttöjä "saa" ihan vapaasti raiskailla tässä maassa ilman että se johtaa mihinkään, niin sitäkin mitättömämmältä päänaukominen sitten tuntuu.

Kopek

#1311
Kun pitää suunsa kiinni, ei tule sanoneeksi mitään väärää.

https://yle.fi/uutiset/3-11837352

En syyllistyisi uutisessa mainittuun rasismiin, koska en kysele tuntemattomilta ihmisiltä, mistä he ovat kotoisin, enkä ala puhua ulkomaalaiseksi olettamalleni, ellei hän puhu minulle.

Uutisessa mainittu nainen on perimältään älykkyyshierarkiassa tavallisia suomalaisia ylempänä, joten häntä ei voi pitää rasistisesti "alempaan" luokkaan kuuluvana.

Average IQ:

Taiwan   104.6

Finland   100.9

Taiwan/Suomi    102,75

(Lähde: Forbes, Ranked: The 25 Smartest Countries In The World)

Yksilö on tietysti yksilö, joten jonkin maan keskiarvo ei kerro yksilöstä.

Lisäys: Luin vain alun edellä mainitusta uutisesta, kun kirjoitin tuon tekstin. Nyt luin vähän jatkoa, ja mitäpä sieltä tulikaan. Joukko värillisiä opiskelijoita on perustanut Students of Colour -opiskelijajärjestön.

Eikö tuollainen järjestö ole rasistinen?

Jos joku perustaisi valkoihoisten opiskelijoiden järjestön, sitä pidettäisiin automaattisesti rasistisena.

a4

En pitäisi vertaistukiryhmää lähtökohtaisesti rasistisena.
Ainoastaan silloin jos syyt ryhmän perustamiseen ovat rasistisia tai ryhmän toiminta on rasistista.

Kyllä itseänikin voisi tuskastuttaa jatkuva tuntemattomien ihmisten mielenkiinto itseeni, oli syynä sitten seksuaalinen suuntautumiseni, hiusteni väri tai jokin muu massasta poikkeava piirre. Vaikka se olisikin enimmäkseen hyväntahtoista huomiota.
Muutama pahantahtoinen tai jopa väkivaltainen huomionosoitus voisi jopa keikauttaa yleisen tuskastumiseni joksikin isommaksi tunnetilaksi.
Yleensä sosiaalisena eläimenä ihminen haluaa tuntea kuuluvansa joukkoon ja oireilee yllättävän helposti sen puutteessa. Sama sosiaalisuus aiheuttaa myös rajujakin poissulkemisen reaktioita, jos yksilön ei koeta kuuluvan joukkoon.

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Kopek - maaliskuu 16, 2021, 23:24:32
Lisäys: Luin vain alun edellä mainitusta uutisesta, kun kirjoitin tuon tekstin. Nyt luin vähän jatkoa, ja mitäpä sieltä tulikaan. Joukko värillisiä opiskelijoita on perustanut Students of Colour -opiskelijajärjestön.

Eikö tuollainen järjestö ole rasistinen?

Jos joku perustaisi valkoihoisten opiskelijoiden järjestön, sitä pidettäisiin automaattisesti rasistisena.

Miksi olisi - ellei sitten järjestöllä olisi rasistiset tavoitteet. Jos joku nyt katsoisi, että valkoihoisuus on opiskelijaryhmää siten yhdistävä asia, että haluaa perustaa järjestön, tuskin sitä kukaan kieltämässä olisi.

Varmaan vaan olisi hieman vaikea rekrytoida jäseniä, sillä monihan toivoo järjestöltä, että siihen voi kuulua juuri jonkin erityisen asian vuoksi, kuten harrastus tai muu vastaava itselle tärkeä asia tai identiteettiasia.

Itse ainakin kokisin jopa rajattuna moisen järjestön hankalaksi, esim. Valkoiset Naiset. Mistä siellä puhuttaisiin, mitä  se tavoittelisi?

Eli joo-o, määrä on määrittelevä ja rajaava tekijä, kun ihmiset järjestöjä perustuvat tai niihin haluavat kuulla. Tuskin Kopekaan tahtoisi oikeastaan tarkemmin ajatellen kuulua järjestöön Valkoiset Miehet, jonka jäseniä automaattisena oletuksena olisi vaikkapa kaikki tämän foorumin valkoiset miehet?

Vielä vähemmän, jos naisetkin.

T: Xante

Kopek

#1314
Rasismi on vallankäytön väline. Julistamalla jokin asia rasismiksi ja nimittämällä siihen syyllistyviä rasisteiksi käytetään valtaa. Rasisteiksi leimatuille aiheutuu monenlaista haittaa. Työpaikka ja toimeentulo ja eteneminen yhteiskunnassa vaarantuu. Pienikin varomaton lipsahdus - väärä sana väärässä paikassa - voi koitua kohtalokkaaksi. Tästä on ollut julkisuudessa paljon esimerkkejä.

Rasismi on valkoisen miehen perisynti. Muutkin tietysti voivat muodollisesti syyllistyä siihen, mutta heidän kohdallaan asiaan suhtaudutaan ymmärtäväisemmin ja lievemmin.

Kun valkoihoiset puolustavat oikeuksiaan (Soldiers of Odin etc.), heidän toimintansa katsotaan ilman muuta rasismiksi ja valkoisen ylivallan puolustamiseksi. Kun ei-valkoiset puolustavat oikeuksiaan, se on hyväksyttävää ja ihailtavaa. Mustat, jotka ovat maapallon tulevia valtiaita ja käytännössä jo nyt voimansa tunnossa oleva herrakansa, voivat tehdä mitä haluavat. Rasismisyytöstä valkoisia kohtaan he eivät saa eivätkä tule samaan. Rasismin käsitteeseen ei yksinkertaisesti kuulu ajatus, että mustaihoinen voisi olla rasisti valkoihoista kohtaan. Se on mahdotonta. Valkoihoinen on rasisti ja tulee aina olemaan rasisti ja kokemaan lopulta rasistin kohtalon. Pokkurointi ja nöyristely ei auta.

https://edition.cnn.com/2020/10/25/us/nfac-black-armed-group/index.html

https://www.facebook.com/blackwomensdefenseleague/

https://www.facebook.com/aadlafricanamericandefenseleague/

mikainen

Lainaus käyttäjältä: Kopek - maaliskuu 17, 2021, 09:09:33
Rasismi on vallankäytön väline. Julistamalla jokin asia rasismiksi ja nimittämällä siihen syyllistyviä rasisteiksi käytetään valtaa. Rasisteiksi leimatuille aiheutuu monenlaista haittaa. Työpaikka ja toimeentulo ja eteneminen yhteiskunnassa vaarantuu. Pienikin varomaton lipsahdus - väärä sana väärässä paikassa - voi koitua kohtalokkaaksi. Tästä on ollut julkisuudessa paljon esimerkkejä.

Rasismi on valkoisen miehen perisynti. Muutkin tietysti voivat muodollisesti syyllistyä siihen, mutta heidän kohdallaan asiaan suhtaudutaan ymmärtäväisemmin ja lievemmin.

Kun valkoihoiset puolustavat oikeuksiaan (Soldiers of Odin etc.), heidän toimintansa katsotaan ilman muuta rasismiksi ja valkoisen ylivallan puolustamiseksi. Kun ei-valkoiset puolustavat oikeuksiaan, se on hyväksyttävää ja ihailtavaa. Mustat, jotka ovat maapallon tulevia valtiaita ja käytännössä jo nyt voimansa tunnossa oleva herrakansa, voivat tehdä mitä haluavat. Rasismisyytöstä valkoisia kohtaan he eivät saa eivätkä tule samaan. Rasismin käsitteeseen ei yksinkertaisesti kuulu ajatus, että mustaihoinen voisi olla rasisti valkoihoista kohtaan. Se on mahdotonta. Valkoihoinen on rasisti ja tulee aina olemaan rasisti ja kokemaan lopulta rasistin kohtalon. Pokkurointi ja nöyristely ei auta.

https://edition.cnn.com/2020/10/25/us/nfac-black-armed-group/index.html

https://www.facebook.com/blackwomensdefenseleague/

https://www.facebook.com/aadlafricanamericandefenseleague/

Odinit eivät puolusta vaikoihoisten oikeuksia. Lähinnä vain itseään.

Wiki:
Kesäkuussa 2016 järjestön johtohenkilöt julkaisivat väkivaltaan yllyttäviä facebook-viestejä, joissa kehotettiin "varmuuden vuoksi hakkaamaan jokainen, joka edes nojaa vasemmalle"

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Kopek - maaliskuu 17, 2021, 09:09:33
Rasismin käsitteeseen ei yksinkertaisesti kuulu ajatus, että mustaihoinen voisi olla rasisti valkoihoista kohtaan. Se on mahdotonta. Valkoihoinen on rasisti ja tulee aina olemaan rasisti ja kokemaan lopulta rasistin kohtalon. Pokkurointi ja nöyristely ei auta.

Olet yksiselitteisesti väärässä ja se on kyllä jo aikaisemminkin tietoosi tuotu, mutta et tätä tietoa ilmeisesti kykene sulattamaan.

On ihan selvää meistä monille muille, että mustat saattavat olla hyvinkin rasistisia, esimerkiksi monet eivät missään nimessä halua edes ajatella mitään rodunsekoituksia, eivätkä suvaitse esim. lapsilleen valkoisia puolisoita. Monet mustat puhuvat valkoisista todella halveksien. Kiinalaiset saattavat vieläkin puhua länsimaisista pyöreäsilmäisinä paholaisina.

Myös esimerkiksi 1960-luvulla vaikuttaneet Black Power-liikkeet olivat paitsi rasistisia, todella sovinistisia ja seksistisiä. Niiden johtohahmot raiskasivat naisia toisten johtohahmojen tietäessä asian.

Tämän meistä siis moni tietää. Ja taas kerran yksi sinulle kertoo. Senkin minä tiedän, että ei mene montaa hetkeäkään, kun sinä kirjoitat jälleen uuden vuodatuksen linkkeineen, miten vain valkoinen voi olla rasisti.

T: Xante

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 17, 2021, 10:52:34

miten vain valkoinen voi olla rasisti.

T: Xante

Ehkä kopek on päätellyt tuo median valtavirrasta, josta on aika helppoa tulla siihen tulokseen..

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 17, 2021, 10:52:34

Tämän meistä siis moni tietää. Ja taas kerran yksi sinulle kertoo. Senkin minä tiedän, että ei mene montaa hetkeäkään, kun sinä kirjoitat jälleen uuden vuodatuksen linkkeineen, miten vain valkoinen voi olla rasisti.

T: Xante

Ei rasismissa ole kyse siitä, mitä itse kukin tekee. Kyse on siitä, miten itse kunkin tekemiset määritellään. Totta kai mustat ovat  rasisteja siinä missä valkoiset, jos pelkästään tekoja arvioidaan. Mutta jos mukaan otetaan laajempi viitekehys eli yleiset arvot ja yhteiskunnan tila ja poliittisest voimasuhteet ja muuta tällaista, mustien "rasistiset" teot häviävät jonnekin tapahtumahorisontin taakse, kun taas valkoisten teot nostetaan näyttävästi esille. Tätä tarkoitin, kun kirjoitin, että vain valkoinen voi olla rasisti.

Vastaava ilmiö näkyy myös sodissa. Jos sota päättyy toisen osapuolen täydelliseen tappioon, sen tekemiä tekoja määritellään sotarikoksiksi, mutta voittajan tekoja ei määritellä. Tuomittiinko Neuvostoliitto sotarikoksista toisen maailmansodan loputtua? Jos ei tuomittu, tarkoittaako se, että Neuvostoliitto ei syyllistynyt ainoaankaan sotarikokseen? Miten olisi Katyn? Niskalaukaus ei taida kuulua sotavankien lainmukaiseen kohteluun Geneven sopimuksen mukaan.

https://www.nas.org/blogs/article/where_did_we_get_the_idea_that_only_white_people_can_be_racist

(En ole lukenut edellä mainitusta artikkelista kuin otsikon, kun annan linkin.)

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Kopek - maaliskuu 17, 2021, 13:13:35
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - maaliskuu 17, 2021, 10:52:34

Tämän meistä siis moni tietää. Ja taas kerran yksi sinulle kertoo. Senkin minä tiedän, että ei mene montaa hetkeäkään, kun sinä kirjoitat jälleen uuden vuodatuksen linkkeineen, miten vain valkoinen voi olla rasisti.

T: Xante

Ei rasismissa ole kyse siitä, mitä itse kukin tekee. Kyse on siitä, miten itse kunkin tekemiset määritellään. Totta kai mustat ovat  rasisteja siinä missä valkoiset, jos pelkästään tekoja arvioidaan. Mutta jos mukaan otetaan laajempi viitekehys eli yleiset arvot ja yhteiskunnan tila ja poliittisest voimasuhteet ja muuta tällaista, mustien "rasistiset" teot häviävät jonnekin tapahtumahorisontin taakse, kun taas valkoisten teot nostetaan näyttävästi esille. Tätä tarkoitin, kun kirjoitin, että vain valkoinen voi olla rasisti.

Jaa. No sille, että sinä hävität tekoja jonnekin tapahtumahorisontteihin ei tietenkään muut mitään mahda. Mutta ei se toisaalta tee väittämästäsi yhtään vähemmän älyvapaata, mutta kertoo tietysti, että väitteesi johtuu kapeasta katsannostasi ja on siis sinulle luonnollisesti totta.

Lainaus käyttäjältä: Kopek - maaliskuu 17, 2021, 13:13:35
Vastaava ilmiö näkyy myös sodissa. Jos sota päättyy toisen osapuolen täydelliseen tappioon, sen tekemiä tekoja määritellään sotarikoksiksi, mutta voittajan tekoja ei määritellä. Tuomittiinko Neuvostoliitto sotarikoksista toisen maailmansodan loputtua? Jos ei tuomittu, tarkoittaako se, että Neuvostoliitto ei syyllistynyt ainoaankaan sotarikokseen? Miten olisi Katyn? Niskalaukaus ei taida kuulua sotavankien lainmukaiseen kohteluun Geneven sopimuksen mukaan.

https://www.nas.org/blogs/article/where_did_we_get_the_idea_that_only_white_people_can_be_racist

(En ole lukenut edellä mainitusta artikkelista kuin otsikon, kun annan linkin.)

Ks. edellä. Koska hahmotat asioita viime vuosisataisten määritelmien mukaan, kuvittelet, että toiset tekevät samoin, eivätkä esimerkiksi vuonna 2021 tuomitse täysin Katynin tapahtumia. Ymmärrettävää, mutta turhaan sitä tätä hahmotushäiriötä yleistät.

T: Xante