Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Rasismi Suomessa

Aloittaja MrKAT, maaliskuu 24, 2019, 21:56:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - kesäkuu 01, 2021, 23:11:39
Käteen on tarttunut kirjastosta nämä:

- Adam Rutherford: Vastaväitteitä rasisteille; Ihmisrotujen historia, tiede ja todellisuus. Bazar, 2020.
Myöntääkö tuo kirja geneettisiä eroja ihmisryhmille? Esim. neanderthalilaisten vaikutuksen geeniperimään?

Kopek

Kulttuuriykkösessä keskusteltiin Laila Hietamiehestä. Yksi keskustelijoista oli Nura Farah. En kuullut nimeä, joten pelkän puheen perusteella olisin voinut luulla häntä syntyperäiseksi suomalaiseksi. Ehkä aksentista (lähinnä kieliopillisista seikoista) huomaa, kun asian tietää, että kyse on muualta tulleesta. Vaikutti, että D ja G -kirjaimet olisivat olleet vaikeita. Tuntui olevan "hirvisaari-fani" (ei James....).

https://images.cdn.yle.fi/image/upload/w_1024,dpr_1.0,fl_lossy,f_auto,q_auto,d_yle-areena.jpg/v1606994899/13-1-4575721-1569256551153.jpg

https://areena.yle.fi/audio/1-50822494


Toope

Niin, YLE laittaa somalin keskustelemaan suomalaisesta kirjallisuudesta. Eihän noilla itsellään edes juuri sitä kirjallista kulttuuria ole!

kertsi

^^, ^
On teillä "ihonvärirealisteilla" nyt ihan kauhea ongelma, kun joku somalitaustainen (ehkä Suomessa syntynyt?) on oikein radiossa puhunut suomalaisesta kirjallisuudesta, byääh. Kuinkahan perehtynyt Toope (nimensä veroinen) on somalialaiseen kirjallisuuteen? Veikkaan, ettei ollenkaan. En tosin ole minäkään, paitsi että luin somalin Nidifa Mohamedin kirjoittaman erittäin mielenkiintoisen suomennetun romaanin Kadotettujen hedelmätarha pari vuotta sitten.

Wikipedia kertoo somalialaisesta kirjallisuudesta: https://en.wikipedia.org/wiki/Somali_literature ja kuvaa Somaliaa termillä the Nation of Bards, bardien valtakunnaksi, johtuen somalien suuresta intohimosta runouteen.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Kopek

En kirjoittanut somalitaustaisesta radiossa puhujasta missään mielessä negatiivisessa sävyssä vaan enemmänkin ihailevassa sävyssä. Henkilö oli perehtynyt Suomen historiaan ja luki suomalaista kirjallisuutta ja puhui hyvää suomea ja oli muutenkin "kotoutunut" hyvin. Kirjoittanut pari kirjaakin. Eli näin sitä pitää.

Voihan tuossa henkilössä tietysti olla ei-mukavat piirteensä niin kuin meissä kaikissa, mutta tuossa ohjelmassa niitä ei tullut ilmi.

Paras maahanmuuttaja on mielestäni sellainen, joka ei tee numeroa maahanmuuttajuudestaan ja erilaisuudestaan eikä puhu koskaan rasismista, vakka sellaista kohtaisikin.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Kopek - kesäkuu 27, 2021, 15:38:39
Paras maahanmuuttaja on mielestäni sellainen, joka ei tee numeroa maahanmuuttajuudestaan ja erilaisuudestaan eikä puhu koskaan rasismista, vakka sellaista kohtaisikin.
Paras queer-ihminenkin on sellainen joka rakentaa yhteiskuntaa, eikä tee itsestään uhria tai mainostolppaa.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Toope - heinäkuu 01, 2021, 21:41:10
Lainaus käyttäjältä: Kopek - kesäkuu 27, 2021, 15:38:39
Paras maahanmuuttaja on mielestäni sellainen, joka ei tee numeroa maahanmuuttajuudestaan ja erilaisuudestaan eikä puhu koskaan rasismista, vakka sellaista kohtaisikin.
Paras queer-ihminenkin on sellainen joka rakentaa yhteiskuntaa, eikä tee itsestään uhria tai mainostolppaa.

Niin.

Tietenkin kaikkia asioita ajetaan parhaiten eteenpäin pysymällä niistä hipihiljaa.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Toope

... Tai kommentoimalla avoimesti, kuten kaikkia muitakin.
"I was going to make a joke about homosexuality, butt fuck it."

Norma Bates

https://yle.fi/uutiset/3-12020246

Etelä-Pohjanmaalla, Ilmajoella on noussut kohu autistisen alakouluikäisen pojan kohtelusta. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen.

Pojan äiti kertoo vanhempien huolestuneen keväällä, koska pojan käytös muuttui.

Koska asiat eivät edenneet keskustelemalla koulun henkilökunnan kanssa, äiti päätti nauhoittaa puhelimella salaa huhtikuussa yhden koulupäivän tapahtumia. Yle on kuullut nauhoituksen.

Viiden tunnin mittaisesta tallenteesta selvisi, että kaksi työntekijää puhui pojalle epäasiallisesti. Hänelle muun muassa huudettiin, hänen ääntelyään matkittiin ivallisesti ja puheessa oli rasistisia sävyjä. Häntä kehotettiin esimerkiksi ottamaan norsu mukaansa ja toivotettiin hyvää matkaa äidin ja isän kanssa kamelifarmille.

Pojan isä on ulkomaalaistaustainen.

Oppilasta nimiteltiin päivän aikana myös vammaiseksi.Paikalla ei ollut läsnä opettajaa nauhalle taltioidun koulupäivän aikana.

Vanhempien mukaan koulu ja kunta eivät ole puuttuneet tapahtuneeseen vielä riittävästi ja keskusteluyhteys on ollut jo pidemmän aikaa huono.

Vanhemmat ovat tehneet asiasta kantelun aluehallintovirastoon sekä jättäneet tutkintapyynnön poliisille. Tutkintapyyntö koskee koulun henkilökunnan toimia sekä lastensuojeluilmoitusta, jonka kunta teki keväällä, kun poika jäi pois koulusta sairauslomalle tilanteen vuoksi.

Ilmajoen sivistysjohtaja Janne Hakala kommentoi lastensuojeluilmoitusta vain yleisellä tasolla. Hän sanoo, että tietyssä vaiheessa lastensuojeluilmoituksen tekeminen on virkamiehen velvollisuus, ja se tehdään esimerkiksi poissaolosyistä tai kun huolen kynnys ylittyy.

Äiti ei halua tuoda nimeään esiin asian arkaluontoisuuden vuoksi.


Tuon viimeisen lauseen vuoksi uskonkin että keissi on ihan aito, eikä pelkkää huomionhakuisuutta vanhempien taholta.

Ilmajoen sivistysjohtaja Janne Hakala kertoo kunnan puuttuneen tilanteeseen työnjohdollisin toimenpitein. Hän ei voi puhua suoraan yksittäisen oppilaan tilanteesta, mutta kommentoi julkisuudessa ollutta asiaa kuitenkin yleisellä tasolla.

Hakala on kuunnellut äidin nauhoittaman tallenteen. Tallenteella kuultu henkilö ei ole Hakalan mukaan enää Ilmajoen kunnan palveluksessa, ja hän oli sijainen, joka oli muutenkin lyhyehkössä määräaikaisessa työsuhteessa.

Hakala ei kommentoi asiaa muiden työntekijöiden osalta.

– Koko tapahtumaketju ja se, mitä on puhuttu ja mitä nauhalta on todennettavissa, olen siitä todella järkyttynyt ja todella pahoillani, että tällaista on päässyt tapahtumaan. Sitä ei voi millään tavalla väheksyä eikä pumpulilla painaa, Hakala sanoo.

Hakalan mukaan muu henkilökunta pysynee koulussa kuitenkin samana. Hän katsoo, että kunnassa epäkohtiin on puututtu ja keskusteluyhteyttä on yritetty avata, esimerkiksi 7. heinäkuuta järjestetyn vanhempainillan avulla.


Henkilö? Kaksihan siellä oli ollut asialla.

Aave

^
Niin, että lapsen vanhempien pitää lopulta salaa tallentaa koulupäivän tapahtumat,  laatia kantelu aluehallintovirastoon ja tehdä tapauksesta julkinen, että tilanteeseen puututtaisiin, ja lapsi saisi tukea?! Täysin perseestä!

Juu juu, sitten ollaan opetustoimen taholta tosi murheissaan ja järkyttyneitä mutta sopii miettiä, että ollaanko sittenkin enemmän järkyttyneitä siitä, että tapaus tulikin julkiseksi...

Tuli samalla mieleen Kupittaan keissi, jossa meno oli mallia Yksi lensi yli käenpesän, mutta tilanne hoidettiin yksikön sisäisesti ilman mitään läpinäkyvyyttä.

Sattumoisin tunnen - erinäisten mutkien kautta - tämän pojan isän. Sen enemmän kertomatta voinen mainita, että hän on tullut Suomeen jo 1990-luvulla ja on hieno, mukava ja kiltti mies, ja puolustaisin häntä varauksetta. Perhe ei myöskään elele minkään sosiaaliturvan varassa, vaan vanhemmat ovat hyvissä ammateissa. Ei heitä myöskään ole pikkukaupungissa asuessaan mitenkään yleisesti kieroon katsottu, vaan ihan rauhassa ja hyvin naapuruussuhtein ovat saaneet elellä. Kusipäisiä idiootteja on silti kaikkialla, mutta koulutoimessa, julkisin varoin palkattuna sellaisia ei tarvita yhtään.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

MrKAT

#1375
IL julkaisi ihmisoikeuskeksuksen ja oikeusministeriön teettämän perusoikeustutkimuksen, kyselyn, tulokset.
Vaikka vähintään 94% suomalaisista piti ihmisoikeuksia tärkeinä niin käytännössä tuli muttia:

Naapuriksi:
  - 53% suomalaisista ei halua romania naapuriin, erityisesti 59% miehistä ajatteli näin, 
  - romaneja naapureina karsastettiin enemmän kuin muslimeja tai somaleja tai turviksia naapureina
    (miehistä 59% ei romania versus 41% ei muslimia, 46% ei somalia naapuriin)
  - juutalaisia ei halua naapuriin 9% suomalaisista, 6% arabikielisistä, 12% vammaisista
  - homoja ei halua naapurikseen 11% suomalaisista,  29% venäjänkielisistä

Perheenjäsenen puolisoksi:
  - 58% ei halua romanin avioituvan perheenjäsenensä kanssa, 54% ei muslimin, 26% ei homon, 20% ei juutalaisen,
    16% ei vammaisen kanssa
  - arabiankielisistä 33% ei halua juutalaisen avioituvan perheenjäsenensä kanssa
 
Myyjäksi syrjinnästä:
  - myyjäksi palkkaus: 22% miehistä hyväksyi ettei erittäin lihavaa palkata, 24% hyväksyi ettei maahanmuuttajaa
    palkata versus "vain" 10% salli ettei pyörätuolihenkilöä palkata myyjäksi ja 6% ettei  nuorta naista palkata.


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/22f91cae-72d5-4708-8b20-5958d75f8943
https://www.ihmisoikeuskeskus.fi/uutiset/ensimmainen-suomen-kansallinen-peru/
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Hippi

Tuo taas on niitä tutkimuksia, vaikea ajatella, mitä itse vastaisi, jos olisin osallistunut tutkimukseen.

"Miltä sinusta tuntuisi, jos joku seuraavien ryhmien edustajista asuisi naapurissasi?",  vastaajaryhmittäinen vastausjakauma (%). Vastausvaihtoehdot olivat 7-portaisella asteikolla, jossa 1  tarkoittaa "Erittäin epämukavalta" ja 7 "Erittäin mukavalta". (Lähde: Ihmisoikeuskeskus)

Tuossa tuo asteikko jo sinällään on sellainen, että aivan ääripoikkeustilanteessa vastaisin arvosanalla 7 ja kuka tahansa naapuri olisi "ihan ok" (=ihan sama), jos elelee kerrostalosääntöjen mukaan ihmisiksi ja antaa muille yörauhan.

Hiukan erikoinen oli myös tuo perheenjäsenen puolison arviointi, kun arvioitavana oli homo/lesbo. Kuinka paljon siinä epämukavuutta aiheutti ajatus siitä, että oma perheenjäsen (lapsi?) olisikin homo tai lesbo.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

^Jep. Ykköstä ja seiskaa ei voi antaa ilman kokemusta kulloisestakin yksilöstä, kakkonen ja kutonenkin on siinä ja siinä. Eiköhän kaikki tosiaan mene tuohon "ihan ok" -kategoriaan kunhan eivät tee erityistä numeroa erikoisuudestaan. Sitäpaitsi moni on saattanut elää vaikkapa muslimihomon naapurissa tietämättään.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Norma Bates

Mitenkä kenenkään naapurina asuminen voisi olla erittäin mukavaa? Jos nyt joku tosi hyvä tyyppi sattuisikin naapuriksi, niin itse introverttina kokisin sen rasittavaksi jos törmäilisi siihen mukavikkoon alvariinsa ja aina pitäisi jaksaa harjoittaa sosiaalista kanssakäymistä, vaikka olisi väsynyt, kipeä tai muuten vaan räjähtänyt. Noin ylipäätään sellainen, että olet jutellut jonkun kanssa jotain ja sitten se sama ihminen tulee kaikkialla vastaan, on perseestä.

Hippi

^
Eikös Suomessa ole (melkein) erittäin mukava naapuri sellainen, jota ei näe eikä kuule?
Eihän mukavuuteen tosiaankaan kuulu mitään rupattelu.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️