Kirjoittaja Aihe: Rasismi Suomessa  (Luettu 116949 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5134
 • Äärinukkuvien puolue
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1365 : Heinäkuu 19, 2021, 11:44:13 »
https://yle.fi/uutiset/3-12020246

Etelä-Pohjanmaalla, Ilmajoella on noussut kohu autistisen alakouluikäisen pojan kohtelusta. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen.

Pojan äiti kertoo vanhempien huolestuneen keväällä, koska pojan käytös muuttui.

Koska asiat eivät edenneet keskustelemalla koulun henkilökunnan kanssa, äiti päätti nauhoittaa puhelimella salaa huhtikuussa yhden koulupäivän tapahtumia. Yle on kuullut nauhoituksen.

Viiden tunnin mittaisesta tallenteesta selvisi, että kaksi työntekijää puhui pojalle epäasiallisesti. Hänelle muun muassa huudettiin, hänen ääntelyään matkittiin ivallisesti ja puheessa oli rasistisia sävyjä. Häntä kehotettiin esimerkiksi ottamaan norsu mukaansa ja toivotettiin hyvää matkaa äidin ja isän kanssa kamelifarmille.

Pojan isä on ulkomaalaistaustainen.

Oppilasta nimiteltiin päivän aikana myös vammaiseksi.Paikalla ei ollut läsnä opettajaa nauhalle taltioidun koulupäivän aikana.

Vanhempien mukaan koulu ja kunta eivät ole puuttuneet tapahtuneeseen vielä riittävästi ja keskusteluyhteys on ollut jo pidemmän aikaa huono.

Vanhemmat ovat tehneet asiasta kantelun aluehallintovirastoon sekä jättäneet tutkintapyynnön poliisille. Tutkintapyyntö koskee koulun henkilökunnan toimia sekä lastensuojeluilmoitusta, jonka kunta teki keväällä, kun poika jäi pois koulusta sairauslomalle tilanteen vuoksi.

Ilmajoen sivistysjohtaja Janne Hakala kommentoi lastensuojeluilmoitusta vain yleisellä tasolla. Hän sanoo, että tietyssä vaiheessa lastensuojeluilmoituksen tekeminen on virkamiehen velvollisuus, ja se tehdään esimerkiksi poissaolosyistä tai kun huolen kynnys ylittyy.

Äiti ei halua tuoda nimeään esiin asian arkaluontoisuuden vuoksi.


Tuon viimeisen lauseen vuoksi uskonkin että keissi on ihan aito, eikä pelkkää huomionhakuisuutta vanhempien taholta.

Ilmajoen sivistysjohtaja Janne Hakala kertoo kunnan puuttuneen tilanteeseen työnjohdollisin toimenpitein. Hän ei voi puhua suoraan yksittäisen oppilaan tilanteesta, mutta kommentoi julkisuudessa ollutta asiaa kuitenkin yleisellä tasolla.

Hakala on kuunnellut äidin nauhoittaman tallenteen. Tallenteella kuultu henkilö ei ole Hakalan mukaan enää Ilmajoen kunnan palveluksessa, ja hän oli sijainen, joka oli muutenkin lyhyehkössä määräaikaisessa työsuhteessa.

Hakala ei kommentoi asiaa muiden työntekijöiden osalta.

– Koko tapahtumaketju ja se, mitä on puhuttu ja mitä nauhalta on todennettavissa, olen siitä todella järkyttynyt ja todella pahoillani, että tällaista on päässyt tapahtumaan. Sitä ei voi millään tavalla väheksyä eikä pumpulilla painaa, Hakala sanoo.

Hakalan mukaan muu henkilökunta pysynee koulussa kuitenkin samana. Hän katsoo, että kunnassa epäkohtiin on puututtu ja keskusteluyhteyttä on yritetty avata, esimerkiksi 7. heinäkuuta järjestetyn vanhempainillan avulla.


Henkilö? Kaksihan siellä oli ollut asialla.
Ei taidolla, vaan tuurilla.

Poissa Aave

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4175
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1366 : Heinäkuu 19, 2021, 12:35:40 »
^
Niin, että lapsen vanhempien pitää lopulta salaa tallentaa koulupäivän tapahtumat,  laatia kantelu aluehallintovirastoon ja tehdä tapauksesta julkinen, että tilanteeseen puututtaisiin, ja lapsi saisi tukea?! Täysin perseestä!

Juu juu, sitten ollaan opetustoimen taholta tosi murheissaan ja järkyttyneitä mutta sopii miettiä, että ollaanko sittenkin enemmän järkyttyneitä siitä, että tapaus tulikin julkiseksi...

Tuli samalla mieleen Kupittaan keissi, jossa meno oli mallia Yksi lensi yli käenpesän, mutta tilanne hoidettiin yksikön sisäisesti ilman mitään läpinäkyvyyttä.

Sattumoisin tunnen - erinäisten mutkien kautta - tämän pojan isän. Sen enemmän kertomatta voinen mainita, että hän on tullut Suomeen jo 1990-luvulla ja on hieno, mukava ja kiltti mies, ja puolustaisin häntä varauksetta. Perhe ei myöskään elele minkään sosiaaliturvan varassa, vaan vanhemmat ovat hyvissä ammateissa. Ei heitä myöskään ole pikkukaupungissa asuessaan mitenkään yleisesti kieroon katsottu, vaan ihan rauhassa ja hyvin naapuruussuhtein ovat saaneet elellä. Kusipäisiä idiootteja on silti kaikkialla, mutta koulutoimessa, julkisin varoin palkattuna sellaisia ei tarvita yhtään.
PYSYKÄÄ PÖKSYISSÄNNE.

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4163
 • Housut alas huuhaalta!
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1367 : Heinäkuu 28, 2021, 01:50:21 »
IL julkaisi ihmisoikeuskeksuksen ja oikeusministeriön teettämän perusoikeustutkimuksen, kyselyn, tulokset.
Vaikka vähintään 94% suomalaisista piti ihmisoikeuksia tärkeinä niin käytännössä tuli muttia:

Naapuriksi:
  - 53% suomalaisista ei halua romania naapuriin, erityisesti 59% miehistä ajatteli näin, 
  - romaneja naapureina karsastettiin enemmän kuin muslimeja tai somaleja tai turviksia naapureina
    (miehistä 59% ei romania versus 41% ei muslimia, 46% ei somalia naapuriin)
  - juutalaisia ei halua naapuriin 9% suomalaisista, 6% arabikielisistä, 12% vammaisista
  - homoja ei halua naapurikseen 11% suomalaisista,  29% venäjänkielisistä

Perheenjäsenen puolisoksi:
  - 58% ei halua romanin avioituvan perheenjäsenensä kanssa, 54% ei muslimin, 26% ei homon, 20% ei juutalaisen,
    16% ei vammaisen kanssa
  - arabiankielisistä 33% ei halua juutalaisen avioituvan perheenjäsenensä kanssa
 
Myyjäksi syrjinnästä:
  - myyjäksi palkkaus: 22% miehistä hyväksyi ettei erittäin lihavaa palkata, 24% hyväksyi ettei maahanmuuttajaa
    palkata versus "vain" 10% salli ettei pyörätuolihenkilöä palkata myyjäksi ja 6% ettei  nuorta naista palkata.


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/22f91cae-72d5-4708-8b20-5958d75f8943
https://www.ihmisoikeuskeskus.fi/uutiset/ensimmainen-suomen-kansallinen-peru/
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 28, 2021, 02:07:33 kirjoittanut MrKAT »
Milloin äärioikeistopersu vetoaa äärivasemmistolaiseen trotskilaiseen terroristiin? - Kun nimenä on Orwell. ;D

Poissa Hippi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4932
 • crazy cat lady
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1368 : Heinäkuu 28, 2021, 08:43:57 »
Tuo taas on niitä tutkimuksia, vaikea ajatella, mitä itse vastaisi, jos olisin osallistunut tutkimukseen.

”Miltä sinusta tuntuisi, jos joku seuraavien ryhmien edustajista asuisi naapurissasi?”,  vastaajaryhmittäinen vastausjakauma (%). Vastausvaihtoehdot olivat 7-portaisella asteikolla, jossa 1  tarkoittaa ”Erittäin epämukavalta” ja 7 ”Erittäin mukavalta”. (Lähde: Ihmisoikeuskeskus)

Tuossa tuo asteikko jo sinällään on sellainen, että aivan ääripoikkeustilanteessa vastaisin arvosanalla 7 ja kuka tahansa naapuri olisi "ihan ok" (=ihan sama), jos elelee kerrostalosääntöjen mukaan ihmisiksi ja antaa muille yörauhan.

Hiukan erikoinen oli myös tuo perheenjäsenen puolison arviointi, kun arvioitavana oli homo/lesbo. Kuinka paljon siinä epämukavuutta aiheutti ajatus siitä, että oma perheenjäsen (lapsi?) olisikin homo tai lesbo.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining.

Poissa Hayabusa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3640
 • dreamer, shaper, singer, maker
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1369 : Heinäkuu 28, 2021, 09:12:27 »
^Jep. Ykköstä ja seiskaa ei voi antaa ilman kokemusta kulloisestakin yksilöstä, kakkonen ja kutonenkin on siinä ja siinä. Eiköhän kaikki tosiaan mene tuohon "ihan ok" -kategoriaan kunhan eivät tee erityistä numeroa erikoisuudestaan. Sitäpaitsi moni on saattanut elää vaikkapa muslimihomon naapurissa tietämättään.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5134
 • Äärinukkuvien puolue
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1370 : Heinäkuu 28, 2021, 09:25:30 »
Mitenkä kenenkään naapurina asuminen voisi olla erittäin mukavaa? Jos nyt joku tosi hyvä tyyppi sattuisikin naapuriksi, niin itse introverttina kokisin sen rasittavaksi jos törmäilisi siihen mukavikkoon alvariinsa ja aina pitäisi jaksaa harjoittaa sosiaalista kanssakäymistä, vaikka olisi väsynyt, kipeä tai muuten vaan räjähtänyt. Noin ylipäätään sellainen, että olet jutellut jonkun kanssa jotain ja sitten se sama ihminen tulee kaikkialla vastaan, on perseestä.
Ei taidolla, vaan tuurilla.

Poissa Hippi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4932
 • crazy cat lady
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1371 : Heinäkuu 28, 2021, 09:37:03 »
^
Eikös Suomessa ole (melkein) erittäin mukava naapuri sellainen, jota ei näe eikä kuule?
Eihän mukavuuteen tosiaankaan kuulu mitään rupattelu.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5134
 • Äärinukkuvien puolue
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1372 : Heinäkuu 28, 2021, 09:40:25 »
Todellakin...

Parhaimmasta päästä naapureina ovat olleet tapaukset joita on rapussani ollut ilmeisesti "turva-asunnoissa". Eli minnekään ei laiteta nimeä, ei oveen eikä tauluun. Jostain syystä taloyhtiömme pyörittää nykyään tällaista toimintaa että asumaan otetaan asukkaita jotka tarvitsevat anonymiteettia. Eka näistä oli seinänaapurina asununut nainen jolle lopulta tuli joku mies hakkaamaan ovea ja huutelemaan rappukäytävään että tiedän että olet siellä, lopeta tämä pelleily. Jonkin ajan päästä nainen muutti pois. Pakoileeko siis lie eksäänsä.

Em. naisen kanssa sattui sellainen hullu juttu että kun sitä nimeä ei ollut missään, en tiennyt että hänellä on sama etunimi kuin itselläni. Kun lähiosoitteessakin oli vain yhden numeron ero, kävi niin että postinkantaja laittoi naapurini sähkölaskun minulle, enkä huomannut että se ei ollut omani (kun etunimi oli sama ja osoitekin melkein) ennen kuin olin jo maksanut sen.
Ei taidolla, vaan tuurilla.

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4246
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1373 : Heinäkuu 28, 2021, 10:50:23 »
Mitä tarkoitetaan naapurilla? Kerrostalossa seinän takana asuvaa vai samassa rappukäytävässä asuvaa vai samassa talossa asuvaa vai saman kadun varrella asuvaa? Viereisessä omakotitalossa asuvaa? Kadun toisella puolelle olevassa omakotitalossa asuvaa?

Kuinka kaukana asuva ihminen voi olla naapuri?

Oliko kyselyssä nyös poliittisia vaihtoehtoja?

Kummanko haluat naapuriksi, änkyräpersun vain kiihkokommarin?

En haluaisi naapuriksi kyttääjää ja valittajaa, olkoon hän kuka tahansa. Äärivihreä saattaisi olla hankala naapuri minun kaltaiselleni sotkijalle. En myöskään haluasi sellaisia naapureita, joiden ansiosta alueella liikkuisi paljon poliiseja.

Paras naapuri olisi joku hiljainen yksineläjä, josta ei paljon kuuluisi, ja jota ei paljon näkyisi.

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4246
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1374 : Heinäkuu 29, 2021, 00:26:04 »
Mitä huomenna pahoitellaan?

Uutiset kertovat, että Kokoomus pahoitteli sanan "kantasuomalainen" käyttämistä tiedotteessaan.

Elämme pahoittelun aikaa. Lähes mikä tahansa on sopimatonta. Emme vain tiedä sitä ennen kuin joudumme pahoittelemaan.

Poissa Viihde- ja hömppäpöhinä

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 6647
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1375 : Heinäkuu 29, 2021, 06:12:04 »
Mitä huomenna pahoitellaan?

Uutiset kertovat, että Kokoomus pahoitteli sanan "kantasuomalainen" käyttämistä tiedotteessaan.

Elämme pahoittelun aikaa. Lähes mikä tahansa on sopimatonta. Emme vain tiedä sitä ennen kuin joudumme pahoittelemaan.

Kokoomuksen pitäsi olla enmpi pahoillaan siitä, että ylipäätään ehdottaa eriarvoista kohtelua ihmisen etnisen taustan perusteella. Käytetty äärioikeistolainen terminologia vain alleviivasi olematonta moraalista selkärankaa.
"Jokaiseen mutkikkaaseen ongelmaan on ratkaisu, joka on yksinkertainen, suora, ymmärrettävä ja väärä." - H.L. Mencken

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4246
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1376 : Heinäkuu 29, 2021, 06:24:34 »
Jos etnisellä taustalla tarkoitetaan "ihmisrotua", ei kai kokoomus sentään ole syrjivää rotupolitiikkaa (apartheid tms.) ehdottanut käyttäessään ilmaisua "kantasuomalaiset" erotuksena muista.

Jos etninen tausta tarkoittaa kansallisuutta ja asumishistoriaa, kaikkialla harjoitetaan syrjintää. Kaikki maat asettavat omat kansalaisensa eri asemaan muiden maiden kansalaisiin verrattuna.

Täysin kelvollinenkin nimi saattaa muuttua ei-hyväksytyksi sen jälkeen, kun halla-aholaiset ovat ottaneet sen sanavarastoonsa tai ammattisuvaitsemattomat ovat keksineet valittaa siitä. Sanoista valittaminen ja sanojen kieltäminen ovat huomion tavoittelua ja vallankäyttöä. Tätä tulee riittämään.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5134
 • Äärinukkuvien puolue
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1377 : Heinäkuu 29, 2021, 08:16:08 »
Ihmeellisiä erioikeuksia kyllä ulkomaalaisilla Suomessa on, tai ainakin jotkut haluaisivat että olisi. Muistan hyvin vuoden 2015 turvisaallokosta esim. sen kun Rasmus-ryhmässä oli syvästi pahoitettu mieli sen vuoksi että joku oli alkanut tehtailemaan kylttejä joissa luki arabiaksi "yksityisalue". Näitä kylttejä kun hän sitten kehtasi myydä ihmisille jotka eivät oikein tykkäilleet että turvikset olivat saapastelleet heidän kotipihoillaan sen vuoksi että ihmisen tontti sattui olemaan vokin välittömässä naapurustossa.
Ei taidolla, vaan tuurilla.

Poissa Xantippa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4451
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1378 : Heinäkuu 29, 2021, 08:23:40 »
Ihmeellisiä erioikeuksia kyllä ulkomaalaisilla Suomessa on, tai ainakin jotkut haluaisivat että olisi. Muistan hyvin vuoden 2015 turvisaallokosta esim. sen kun Rasmus-ryhmässä oli syvästi pahoitettu mieli sen vuoksi että joku oli alkanut tehtailemaan kylttejä joissa luki arabiaksi "yksityisalue". Näitä kylttejä kun hän sitten kehtasi myydä ihmisille jotka eivät oikein tykkäilleet että turvikset olivat saapastelleet heidän kotipihoillaan sen vuoksi että ihmisen tontti sattui olemaan vokin välittömässä naapurustossa.

Millä tavalla se on ulkomaalaisten erikoisoikeus, että joku suomalainen pahoittaa mielensä?

T: Xante

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4163
 • Housut alas huuhaalta!
Vs: Rasismi Suomessa
« Vastaus #1379 : Heinäkuu 30, 2021, 00:18:00 »
Sanoista valittaminen ja sanojen kieltäminen ovat huomion tavoittelua ja vallankäyttöä. Tätä tulee riittämään.
Kuka käytti valtaa? :
Lapsi: "Äiti, mustilaiset tulloo." Äiti:- Shht, ei saa nimitellä! Ne loukkaantuu!(*)
Lapsi: "Kato, Läski!" (osoittaa kaupan hyvin lihavaa asiasta jonossa) Isä: Ei saa nimitellä. Pyydä nyt anteeksi rouvalta!

Vastaukseni: Molemmat.

(*) Tässä on jotain tuttua, flashback, ehkä se olin minä hyvin hyvin pienenä ja viattomasti.  :-[
(Ja joka ihmetteli mihin kohtaan tulee haava ja miten?)

Milloin äärioikeistopersu vetoaa äärivasemmistolaiseen trotskilaiseen terroristiin? - Kun nimenä on Orwell. ;D