Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Rasismi Suomessa

Aloittaja MrKAT, maaliskuu 24, 2019, 21:56:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - lokakuu 28, 2021, 14:34:23
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008344347.html

Jostain syystä "ei täällä nyt niin kauheaa ole" -tyyppisen asenteen ottavat maahanmuuttajat sivuutetaan keskustelussa. Heidät huomioi vain jokunen rajakki.
"– 1990-luvulla koin koulussa todellista rasismia. Tätä nykypäivän mielensä pahoittamista ei voi ainakaan minun mielestäni edes verrata siihen aikaan, kun kuuntelin n-alkuisia sanoja sekä apina-huutoja.

JAMA JAMAN mukaan tämän päivän tapahtumia ei voi verrata 1990-lukuun, sillä nykypäivän asiat ovat hänen näkökulmastaan melko hyvin.

– Voin maahanmuuttajana sanoa käsi sydämellä, että Suomessa ollaan menty valovuosia eteenpäin näissä asioissa."


No, 1990-luvulla varmaankin jotkut puolestaan ottivat vastaavasti esiin n-sanan käytön ja apinaksi haukkumisen (pahoitettuaan mielensä toisten puolesta kun heitä rasistisesti nimiteltiin), ja vähän on siistiytynyt kielenkäyttö livenä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Melodious Oaf

#1546
Neekeri-sanan käyttö, niin ikävää kuin se onkin, on sellainen pintatason asia.

Näissä asioissa oikeasti kehitys ei ole sitä, eikä varsinainen muutos koskaan tapahdu sillä, että milloin mistäkin eettisesti hyvästä syystä vetää kuka ketäkin lujempaa ns. kilarit ja vihan päälle.

Nykyisin jotkut ihmiset, joilla ei ole mitään kokemusta ihmisryhmien käytökseen ja siellä tapahtuvaan kiusaamiseen, toisten alistamiseen, väkivaltaan tms. oikeasti puuttumisesta niin että se asia todella ratkeaa ja loppuu, usein kuvittelevat että vetämällä juuri oikeista asioista ("tämä liittyy nyt rasismiin/seksismiin" tms.) tosi kovat kilarit ja kouluttamalla muita näin, tilanne lopulta paranee. Itse asiassa sitten kun se lopulta tosi pitkän ajan päästä paranee, ne parantavat asiat ovatkin olleet täysin muita juttuja.

Ei tollanen nyt täysin typerää ole ja voi se joskus olla hyvä vaan päästää omaa tunnetta ulos, mutta kyllä minä sanon ihan oikeasti, että ei opettaja raivoamalla korjaa mitään eikä kertomalla kuinka hänellä on paha mieli ja paha olla (paitsi ehkä silloin kun käsitellään hänen omia virheitään). Vaan asioihin kuuluu kyllä puuttua, mutta se on äärimmäisen tärkeää, miten sen tekee.

Siinä ei se huuto ja pettymyksen ilmaisu toiseen ihmisiin tai kauhistelu tai yhtään mikään muukaan tällainen tee yhtään mitään muuta kuin nettona pahenna tilannetta ja tuo siihen muiden ihmisten puutteiden lisäksi sinun omat puutteesi. Lisäksi siihen huutoon ja ikävien asioiden jatkuvasti esillä pitämiseen (oli se sitten rasismi tai mikä hyvänsä) liittyy se, että se kovettaa ihmisiä (ja myös sinua itseäsi siinä samalla). Koko ajan se herkkyys jota siinä oikeasti tarvittaisiin pakenee kauemmas ja kauemmas -- ja koko ajan se rasismi on siinä kuitenkin latentisti esillä kun sinä omia siihen liittyviä tunteitasi käsittelet -- ja jos vielä teet sen toisten ihmisten, asioiden ja ilmiöiden kautta mutta kohtaamtta niitä todella suoraan ja itsesi kohdalla -- teet sen niin että se ei johda edes sinun itsesi kohdalla henkiseen kasvuun.

Niin siis... en puhu tässä erityisesti kenestäkään tai kenellekään. Tuon tähän vain oman näkökulmani, jolla on kokemuspohjaa myös työelämästä. Jos sitä ei ymmärrä, sitten sitä ei ymmärrä -- ja jos tuollaista on harrastanut tosi paljon, silloinhan sitä todennäköisesti ei ymmärrä.

Ajattelin silti että koetetaan nyt sanoa jotain ihan vain siitä, miten mä itse ajattelen tota asiaa. Ei sen nyt tarvitse muita auttaa kuin mua itseäni :)

LISÄYS: Ne niin sanotut kilarit voivat silloin olla ihan OK jos siinä on jokin konkreettinen vaara ja jotain tiettyä ihmistä suoraan uhataan. Silloinkin olet vastuussa siitä voimakkuudesta millä asioita teet ja niiden huonojen vaikutusten myöhemmin korjaamisesta. Mutta siis... siinä kohdassa sellainen voimakas reaktio on OK kun se tapahtuu vaaralta suojaamiseksi.

Jos teet tätä ihan muuten vaan, sitten se sun kaikista voimakkain reaktio ei enää tee mitään siinä vaiheessa, kun on oikeasti vaara -- plus että kukaan ei enää ota sun puheita muutenkaan edes tosissaan.


Norma Bates

Aika monikin postaus olisi kyllä kuulunut tähän ketjuun... Mutta enivei, koska nyt mikä tahansa kenen tahansa väärinkohtelu on kerta rasismia, niin laitan tämän tähän (kun en homoketjuakaan äkkiseltään löytänyt):

https://yle.fi/uutiset/3-12300395

Huutelua, homottelua tai jopa kasvoihin sylkemistä; tällaisia asioita voi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva Pohjois-Karjalassa kohdata. Muiden huonojen kokemusten kuulemisen myötä Niina Koponen, 21, on varovainen liikkuessaan Joensuussa.

Hän ei olisi yllättynyt, jos joku aikuinen huutelisi hänelle tai haukkuisi häntä kadulla. Koponen ei ole itse kokenut sellaista, mutta muiden ikävät kokemukset jäävät herkästi mieleen. Sen takia hän tietoisesti välttelee tilanteita ja kohtaamisia, joissa jotain ikävää voisi käydä.

– Pahin, minkä olen kuullut on, kun tuttavani oli kävellyt keskustassa ja hänellä oli sateenkaarilaukku, niin joku sylkäisi hänen kasvoilleen. Hän oli uskoakseni alaikäinen silloin, Niina Koponen kertoo.

Hän itse pitää harvoin sateenkaaripinssiä tai mitään muutakaan vastaavaa kaupungilla liikkuessaan ja on kuullut samaa muilta sateenkaarinuorilta. Koponen ei ymmärrä, miksi ihmiset kokevat tarvetta huutelemalla kertoa mielipiteensä ja loukata toista.

...

Joensuun hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen ei tunnista sateenkaariväkeen kohdistuvaa vähättelyä, vaan sanoo kaupungin korostavan, että jokainen saa olla oma itsensä. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Eemeli Onatsu sen sijaan kertoo todistavansa joka viikko seksuaalivähemmistöjen haukkumista lukiossaan.

Erityisnuorisotyöntekijä Niina Pippuri kertoo, että vähemmistönuoret, joiden kanssa hän työskentelee, eivät ole huutelusta maininneet, mutta ei kiellä etteikö sitä koulumaailmassakin tapahtuisi.

– Huutelu on ylipäätään lisääntynyt joissain Joensuun kouluissa, mutta se ei kohdistu ainoastaan vähemmistöihin, Pippuri mainitsee.


Tästä voi päätellä:

- jos et ulkoisesti jotenkin näytä homolta, tai käytä homouteen liitettyjä symboleita, saat olla rauhassa

- jos käy niin että homot eivät saa olla rauhassa, he sisuuntuvat ja alkavat käyttämään symboleita joista takuulla käy ilmi että ollaan joko homo tai tuetaan homoja

- symboleita pitäisi voida käyttää, tai ulkoisesti jotenkin näyttää homolta, ilman että tulee rangaistus

- jotkut huomaavat homoihin kohdistuvaa häiriökäyttäytymistä ja jotkut eivät

- häiriökäyttäytymistä on myös muitakin kuin homoja kohtaan

Jotenkin tässä on semmoinen Gordionin solmu että milläköhän sen ratkaisisi.

Aave

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - helmikuu 04, 2022, 10:29:31
Jotenkin tässä on semmoinen Gordionin solmu että milläköhän sen ratkaisisi.
Wokeilemalla, intersektionaalisella feminismillä ja känkelöimällä väärinajattelijat, lol!
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Toope

Tuo sylkeminen muuten ei ole suomalainen tapa, se on yleisempi tapa hieman eri kulttuureissa... Veikkaan, että sylkijät eivät ole kantiksia...

Toope

Lainaus käyttäjältä: Aave - lokakuu 28, 2021, 14:11:50
Suomi on väitetysti ihan kauhian rasistinen maa...
Onko meillä rasismi ongelma, vaiko rasismista vouhottaminen?

MrKAT

Sukulaisen asiakkaana oli romani(mies), joka kertoi seuraavaa:
Firma tarvitsi kokkia. Tämä romani on kokiksi valmistunut ja soitti. Joo, tuu käymään. Romani ilmestyy tulevalle  työpaikalle haastatteluun.
Työnantaja on yllättynyt ellei suorastaan äimistynyt*. Ai jaa-a, onhan meillä kyllä tosin ollut ulkomaalaisiakin töissä... epämääräistä muminaa ja mietintää...
  Myöhemmin romani saa tietää, ettei saanut paikkaa.

*Mitä ilmeisemmin ulkonäkö hämmensi, jos ei pelkästä nimestä arvannut sitä. Että on romani. Ja ulkonäön perusteella - rasistisesti - voidaan arvella menettäneen työpaikan.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Toope

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - huhtikuu 13, 2022, 23:38:58
Sukulaisen asiakkaana oli romani(mies), joka kertoi seuraavaa:
Firma tarvitsi kokkia. Tämä romani on kokiksi valmistunut ja soitti. Joo, tuu käymään. Romani ilmestyy tulevalle  työpaikalle haastatteluun.
Työnantaja on yllättynyt ellei suorastaan äimistynyt*. Ai jaa-a, onhan meillä kyllä tosin ollut ulkomaalaisiakin töissä... epämääräistä muminaa ja mietintää...
  Myöhemmin romani saa tietää, ettei saanut paikkaa.

*Mitä ilmeisemmin ulkonäkö hämmensi, jos ei pelkästä nimestä arvannut sitä. Että on romani. Ja ulkonäön perusteella - rasistisesti - voidaan arvella menettäneen työpaikan.
Piru että 90% pilaa 10%:n maineen...
No, oikeasti jopa 25-30%:lla romanimiehistä ei ole rikosrekisterimerkintää...

Socrates

Lainaus käyttäjältä: kertsi - lokakuu 28, 2021, 14:51:27

No, 1990-luvulla varmaankin jotkut puolestaan ottivat vastaavasti esiin n-sanan käytön ja apinaksi haukkumisen (pahoitettuaan mielensä toisten puolesta kun heitä rasistisesti nimiteltiin), ja vähän on siistiytynyt kielenkäyttö livenä.

Äitini haukkui 1980 apinoiksi nuo kolme etiopialaista, jotka päihittivät Virenin loppukirissä:

www.youtube.com/watch?app=desktop&v=C6eHUXDCKmQ

Minusta tuo oli kaikkein hienoin juoksukilpailu mitä olen nähnyt. Vieläkin nousee tunteet pintaan, kun seuraan Virenin epätoivoista taistelua etiopialaisia vastaan Moskovan kuumassa illassa.
Älkää googletelko minua vaan googlettakaa perspano, niin löydätte jotain mikä kiinnostaa ja kiihottaa.

MrKAT

Rasismi käy  kalliiksi. Koska julkinen liikenne on turvariski, on kansanedustaja Ahmedia ohjeistettu menemään kalliimmin taksilla. Myös  vapaa-ajalla, tietysti, koska eihän viikonlopun humalaisten keskuudessa ole sen turvallisempaa kuin arkena.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008791652.html
https://twitter.com/Dimmu141/status/1521557883414093830
https://twitter.com/JussilaPerttu/status/1521522823201792005
https://twitter.com/Dimmu141/status/1521573808162942976

Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Kopek

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - toukokuu 04, 2022, 00:46:31
Rasismi käy  kalliiksi. Koska julkinen liikenne on turvariski, on kansanedustaja Ahmedia ohjeistettu menemään kalliimmin taksilla. Myös  vapaa-ajalla, tietysti, koska eihän viikonlopun humalaisten keskuudessa ole sen turvallisempaa kuin arkena.

Miksi kansanedustaja Suldaan Said Ahmediin kohdistuu turvallisuusriski?


Kopek

Perussuomalaisista eronnut, nykyisten perussuomalaisten halveksima Timo Soini on epähenkilö, koska hän oli aikoinaan Perussuomalaisissa. Vai mistä tässä on kyse?

– Tämän konseptin puitteissa minun ei ole mahdollista tuoda esiin, etten hyväksy Soinin toimintaa. Katsojalle se, että istun samassa tilassa Soinin kanssa, saattaisi antaa kuvan, että olen ok hänen toimintansa kanssa. Tämä ei ole totta.

https://yle.fi/uutiset/3-12444652

Jos tämä foorumi kokoontuisi fyysisesti, joillekin kenties tuottaisi vaikeuksia osallistua, kun pitäisi olla samassa tilassa halveksitun ja vihatun fasisti-rasistin kanssa.


Kopek

Rasismia siellä, rasismia täällä, joka puolella rasismia.

"Artistin lavalle kutsuma Rönkkö sanoo, että järjestyksenvalvoja esti hänen tanssimaan pääsynsä tumman ihonvärin ja afron vuoksi. Samaan aikaan valkoihoisia katsojia autettiin lavalle."

https://yle.fi/uutiset/3-12533003

Mistä uutisen henkilö tietää, että häntä kohdeltiin niin kuin kohdeltiin nimenomaan hänen ihonvärinsä takia?

Norma Bates

Minusta tuo kuulosti siltä että se tyyppi ei tosiaan ollut varma kenet sinne lavalle oli kutsuttu, ja sillä sitten se tokaisu. Että jos oli tarkoitettu tätä joka itse uskoi tarkoitetun, niin kyllä hänet sinne otetaan.

Mutta kyllä minullekin paha mieli tulee jos jossain hässäkässä jään sivuun.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - heinäkuu 12, 2022, 20:47:01
Mutta kyllä minullekin paha mieli tulee jos jossain hässäkässä jään sivuun.

Kenellepä ei tulisi. Lähtöolettamukseni yleensä on, että jään kuitenkin sivuun, joten en edes yritä mihinkään.

Tämän tyyppisistä asioista on vaikea sanoa pelkän uutisjutun perusteella sitä tai tätä. Uutisessa kerrotaan, että lavalla oli mustaihoisia, mutta järjestyksenvalvoja ei ollut auttanut heitä sinne vaan ainoastaan valkoihoisia. Kyse olisi etnisestä profiloinnista.

Kakkiallahan on etnistä profilointia.

Ei Yle tekisi uutisjuttua, jos joku valkoihoinen ottaisi yhteyttä toimitukseen ja kertoisi, että häntä syrjittiin ihonvärin takia. Yle siis profiloi etnisesti ihmisiä rasismia käsitteleviin juttuihin.

Jos amerikkalainen poiiisi kuristaisi pidätystilanteessa kuoliaaksi valkoisen huumeidenkäyttäjän ja entisen linnakundin, kukaan ei noteeraisi. Mutta jos uhri sattuu olemaan mustaihoinen, jopa formulakuskit ja presidentit muun maailman kumartavat kunnoituksesta. Etnistä profilointia?

Uutisessa ei kerrota, millaisia ihmisiä olivat lavalle omin avuin nousseet mustaihoiset ja sinne järjestyksenvalvojan avustamana nousseet valkoihoiset. Olivatko mustaihoiset nuorempia ja urheilullisempia eivätkä kaivanneet apua. Olivatko valkoihoiset ylipainoisia ja selvästi avun tarpeessa?

Millainen ihminen (mies? nainen? nuori? vanha?) oli järjestyksenvalvoja? Jos hän oli nähnyt mustaihoisten nuorten miesten hyppivän lavalle omin avuin, hänelle oli saattanut tulla etnisesti profiloitunut ajatus siitä, että noita ihmisiä ei tarvitse auttaa. 22-vuotias SM-painnostaja Sofia Rönkkö ei ehkä myöskään näyttänyt ihmiseltä, jota tarvitsee pahemmin avustella.

En ota kantaa siihen, mikä oli syy sille, miksi järjestyksenvalvoja ei päästänyt Sofia Rönkköä lavalle, vaikka esiintyjä oli hänet kutsunut. Oliko kyse väärinkäsityksetä vai pahantahtoisesta rasismista vai jostakin muusta, sen tietää vain järjestyksenvalvoja.