Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Radionurkka

Aloittaja Hayabusa, elokuu 11, 2019, 20:05:37

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kopek

MrKATin pikkutekstistä ("fasisti on fasisti", dosentti Heikkinen) sain idean googlata, miltä dosentti "terveppä terve" Heikkinen näyttää. Olen nimittäin kuunnellut hänen juttujaan politiikkaradiossa.

Taas tuli osoitus siitä, että pelkän äänen perusteella on vaikea kuvitella ihmisen ulkonäköä. En ollut kuvitellut dosentti Heikkisestä tarkasti, miltä hän näyttää, mutta Googlen esittämä kuva ja videot toivat kuitenkin näkyviin henkilön, jollaiseksi en olisi dosenttia kuvitellut. Oikein piti ihmetellä, että tuon näköisestä naamastako tuo tuttu ääni lähtee. Pakkohan se oli uskoa.

Kun ääntä kuuntelee, sen sävystä, korkeudesta, voimasta sekä muusta tällaisesta yrittää muodostaa kuvaa äänen ympärille. Onko puhuja nuori, vanha, laiha, lihava, tupakoimaton, tupakoija, arka, itsevarma... mitä ominaisuuksia sitä nyt yrittää tunnistaa, mutta usein kuitenkin väärin.


Hayabusa

Maailmanpolitiikan arkipäivää täytti 60v. Osuin kuuntelemaan pätkän juhlalähetyksestä livenä. Kuuntelulistalla on koko ohjelma. Joutunee tekemään sen pätkissä - ohjelma on lähes kolmetuntinen.
https://areena.yle.fi/podcastit/1-67356004
Missä olit, kun lentokoneet lensivät WTC-torneihin New Yorkissa? Entä kun tsunamiaalto pyyhkäisi Aasiaan? Berliinin muuri murtui? Venäjä hyökkäsi Ukrainaan? Entä mitä haluaisit kysyä heiltä, jotka olivat paikalla raportoimassa noista tapahtumista?

Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma täyttää 60 vuotta ja pyöräytti juhlavuoden 2024 käyntiin kolmituntisella suoralla Maailmanmullistusten ilta -lähetyksellä.

Studioon kysymyksiin vastaamaan saapui maailmanmullistuksista uutisoineita ansioituneita Ylen entisiä ja nykyisiä toimittajia, mm. WTC-iskujen aikana New Yorkissa ollut Reijo Lindroos sekä Thaimaassa tsunamista raportoinut Katri Makkonen. Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi oli studiossa arvioimassa, millaisen myllerryksen keskellä elämme nyt, kun tekoäly valtaa alaa ja kansainväliset sopimukset ovat koetuksella.

Suorassa lähetyksessä keskustelua vetivät ulkomaantoimittajat Erja Tuomaala ja Sampo Vaarakallio. Ohjelman tuotti Paula Vilén. Arkistotoimittajana oli Sini Peura ja äänitarkkailijana Juha Hjelm.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek

Nyt tulee vähän radiomuistoja.

Testailin joulukuussa 1990 releointitarkoituksiin hankittua antennia ja sain muutamana iltana kuuluviin tamperelaisen Radio Musan. Nauhoitin muistoksi hieman radion ohjelmaa, koska sen kuuluminen niin kaukana, missä sitä kuuntelin, oli harvinaista. Kyseessä oli paikallisradio, joka ei "virallisesti" kuulunut kuin Tampereen seudulla.

Tässä on 23. joulukuuta vuonna 1990 tehtyä nauhoitusta hieman editoituna, koska yritän välttää tekijänoikeuskysymyksiä. Musiikkia on siis karsittu. Nauhoituksen kesto on 1 minuutti 21 sekuntia.

https://voca.ro/1mQCMlsqlqjB

Tässä on päiväkirjamerkintöjä nauhoituksesta. Kuva suurenee luettaviksi klikkaamalla.



Tässä vähän netistä löytynyttä tietoa vanhasta Radio Musasta.

https://1990luvunradioasemat.wordpress.com/tag/radio-musa/

Nauhoittamassani ohjelmassa esiintyy Black Mike -niminen kreikkalaistaustainen DJ.

https://www.seiska.fi/kotimaa/tiesitko-ylen-suosikkijuontaja-gogi-mavromichalisin-isa-on-legendaarinen-tiskijukka-kreikkalaisuus-on-syvalla-minussa/800844

Edellä mainitussa jutussa mainittu "Gogi" on ollut autoni kyydissä aikoinaan. Hän oli lukioaikaan tyttäreni kavereita, ja kuljetin porukkaa jostakin Mäntsälästä... vai mistä se oli Helsinkiin. En muista, oliko jokin muukin kerta.

Hayabusa

^
Todella hieno historian taltiointi!

Tuo oli suomalaisen paikallisradiotoiminnan pioneeri- ja kulta-aikaa. Intoa oli - joskus enemmän kuin osaamista - ja se kuului radioaalloilla. Monella paikallisradiolla oli hulluja tempauksia ja juontajista tuli ainakin paikallisia julkkiksia. Moni kyllä myöhemmin pestattiin isompiin ympyröihin mm. Radiomafiaan.

Tuo ja muut taltioinnit kannattaa säästää. Joku museo voisi myös olla niistä kiinnostunut.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hayabusa

Täydennetään vielä paikallisradioaihetta. Alkuaikojen lähetystehot olivat vaatimattomia. Sopivaa radiokeliä kytättiin, jotta sai kuuluviin edes sen seuraavaksi lähimmän aseman. Antennin kääntely sopivaan asentoon oli osa huvia.

Nythän lähes radiot olisi kuunneltavissa netissä. Siinä ei kuitenkaan ole samaa fiilistä kuin analogista taajuusvalitsintä pyörittäessä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Aave

Kukaan ei ollut huomannut mainita, että Yle Puhe vaikeni radiosta viime sunnuntaina.

Tuli aikoinaan kuunneltua sitä sivukorvalla melko paljon. Vaan kun sinnekin sitten ängettiin ensin urheilua, ja sitten myös musiikkia, niin kuuntelunikin väheni. Nyt joutuisi kuuntelemaan Ylen podcasteja, mikäli mielii Ylen ajankohtais- ja poliittista tarjontaa korvakuulolta harrastaa.

Kanavan lopetus oli silti harmi. RIP Yle Puhe.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

FB tyrkytti Elävän Arkiston juttua pöytätavoista. Artikkelissa on neljä noin neljän minuutin mittaista pakinaa 60-luvun alkupuolelta. Kuuntelin ne läpi ja olivat ihan mukavia. Kävi mielessä, että eipä juuri taida enää olla tuollaisia etukäteen kirjoitettuja juttuja, jotka sitten luetaan lähetyksessä. Hyvin jäykältä ja kirjalliselta kieli kuulosti, vaikka uskoisin ainakin, että nuo oli tarkoitettu kevyeksi välipalaksi :)

Opi hyvät pöytätavat (Yle Elävä Arkisto)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Nyt kannattaa kuunnella Pekka Laineen ihmemaa, joka tänään on ollut Jussi Raittisen muistoksi.

https://areena.yle.fi/podcastit/1-67810579 (poistuu vuoden päästä)

Ohjelmassa kuultiin Laineen jutustelun ohessa biisit:
Jussi & The Boys: Kesäduuni Blues
Jussi Raittinen: Rock Around the Clock
Elvis Presley: Jailhouse Rock
Eero,Jussi & The Boys: Kaunis nainen
Carola & The Boys: Hunajainen
Jussi & Kantri Boys: Luokkajuhlat
Eero, Jussi & The Boys: Vanha rokkistara
Jussi and The Memphis Three: I'm Left, You're Right, She's Gone
Jussi & The Boys: Päästä pois tahtoisin
Jussi Raittinen: Niin gimis on stadi (Stadin kundin kaiho)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

^
Kiitos vinkistä. Tänään onkin luvassa siirtymätaival, jolle tuo sopii ihan täydellisesti kuunneltavaksi.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek

Kuuntelin iltakävelyllä Yle Areenasta Ruben Stillerin ohjelman, jossa oli vieraana Li Andersson.

Onhan tyyppi älykäs ja hyvä argumentoimaan. Naureskeli moneen kertaan, joten aivan tosikko tämä poliitikko ei taida olla. Yleensähän Anderssonin näkee uutispätkissä esittämssä jotain kiivasta puheenvuoroa, jossa ei paljon huumoria näy eikä kuulu.

https://areena.yle.fi/podcastit/1-67830092

Huolimatta siitä, että A on älykäs ja hyvä puhumaan, en oikein saa vastaanotintani viritettyä hänen taajuudelleen. En mahda mitään sille, että rahoissa ja eduissa ja julkisuudessa kieriskelevä "kulttuuriperheen" lahjakas ja menestynyt tytär ei tunnu uskottavalta köyhien puolustajana. 

Kukaan muukaan ei tunnu.

Hippi

Pääsiäisen hengessä Pekka Laineen ihmemaassa on tänään kuunneltu Gospelhenkistä musiikkia.

https://areena.yle.fi/podcastit/1-68221302

Hengellisen ja maallisen välinen raja on usein hiuksenhieno popmusiikin liepeillä liikuttaessa. Monen rytmimusiikin supertähden kotipesä on gospelissa. Kirkko on laulukoulu, energian lähden ja turvasatama, jonne aika ajoin palataan selvittämään päätä. Afroamerikkalaisen musiikin superlaulajat Sam Cookesta Whitney Houstoniin ovat gospelin koulimia. Myös country-puolen legendaariset raikulipojat ovat turvanneet hengellisyyteen, kun vauhti on kiihtynyt liikaa.

Whitney Houston: Bridge Over Troubled Water
Ella Fitzgerald: What A Friend We Have in Jesus
Sam Cooke& The Soul Stirrers: Jesus Wash My Troubles Away
Marv Johnson: Ride The Chariots
Elvis Presley: Where Could I Go but To The Lord
Jerry Lee Lewis: Will The Circle Be Unbroken
Johnny Cash: My God Is Real
Bruce Springsteen: Mary Don't You Weep
Lorde: Take Me To The River
Grant Green: Nobody Knows The Trouble I've Seen
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Löytyi sopiva ohjelma kylänraitilla tallusteluun.  ::)
https://areena.yle.fi/podcastit/1-68246019

Suomalainen kylähulluus on ainutlaatuista. 1800- ja 1900-luvuilla eläneiden epätavallisten ihmisten joukossa oli niin keksijöitä, viisaita hulluja kuin sukupuolinormeja vastaan kulkevia.   Kylähulluus ei kuitenkaan ollut aina hauskaa viihdytystä. Osa kyliemme originelleista kamppaili mielenterveytensä kanssa, eikä menneisyyden sosiaalihuolto ollut aina hellä haavoittuvaisimmille.  Tässä jaksossa kuulet menneisyyden kylähullutarinoiden parhaat palat ja koskettavimmat kohtalot. Todennäköisesti tunnistat kuvauksista oman paikkakuntasi originellin kulkijan – tai löydät jaksosta palan itseäsi.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur