Yle Uutiset:
Perussuomalaisten entisen nuorisojärjestön kahdelle nuorelle tuomiot kiihottamisesta kansanryhmää vastaa
Käräjäoikeus otti huomioon sen, ettei Twitter-julkaisuilla suoraan yllytetty rikokseen tai väkivaltaan.
https://yle.fi/uutiset/3-11653816
Tuomio on niin poliittinen kuin olla voi. Ja Suomi kehtaa arvostella Puolaa siitä, että siellä oikeuslaitos ei ole riippumaton.
Riippumaton mistä?
Ja mitä nimenomaista kansanryhmää vastaan "nuoret" mukamas kiihottivat. Heidän julkaisussaanhan arvosteltiin vallitsevaa maahanmuuttopolitiikka.
Jos matkustan Timbuktuun ja nappaan kuvan paikallisesta torinäkymästä ja julkaisen sen saatesanoilla "toivottovasti Helsingissä ei ole koskaan tämän näköistä", syyllistyn ilmeisesti kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Näin kai oikeuden päätös on tulkittava.
Asiayhteys pitää ottaa huomioon. Muuten ajaudutaan valheelliseen kuvitelmaan, että kiellettäessä esimerkiksi vain tiettyjen sanojen tai lauseiden käyttö, vahingonteko loppuisi.
New Yorkissa kiellettiin kouluissa tietyt sanat ja viisaat Kopekin älyllä varustetut poliitikot kuvittelivat, että nyt loppui kouluissa rasismi. Mitään muuta vaikutusta tiettyjen sanojen kiellolla ei ollut kuin se, että tilalle löydettiin välittömästi eufemismit ja rasismi jatkui kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan kaikki tajusivat, mistä sanoista kulloinkin puhutaan, vaikka niitä ei ääneen sanotukaan.
Jotta oikeus tapahtuisi, pitää arvioida sanomisten merkitys. Pelkän semantiikan tasolla sitä ei vielä välttämättä ole pääteltävissä, sillä sanonnoilla voi olla useampia merkityksiä, ja se mitä milloinkin niistä tarkoitetaan tai yleiseen tietoon levitellään, vaikuttaa siihen, onko kyseessä tahallinen kiusanteko, tahaton kiusanteko tai jotain ihan muuta.