Kirjoittaja Aihe: Fasismi, yleisketju  (Luettu 7191 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 8096
Vs: Fasismi, yleisketju
« Vastaus #105 : Toukokuu 21, 2022, 14:43:59 »
Lainatessasi - ties monettako kertaa, neljättä, neljättäkymmenettä? - tulet implisiittisesti väittäneeksi komppaavasi Linkolan ajatuksia, varsinkin, kun et puolella sanallakaan niitä kritisoi.

Siinä aiemmin mainitsemassani Suomineidot-dokkarissa esiintyi muuten Linkolaa fanittavia äärioikeistolaisia ekofasisteja *).

Valkoiset, jotka murhasivat ja näännyttivät lapsia nälkään vankileireillä eivät olleet sivistyneitä, tai henkisesti ylempänä, vaan barbaareita. Sama (lis. siis luonnehdinta sivistyneisyydestä tai sen puutteesta tai henkisesti ylempänä olemisesta tai olemattomuudesta) koskee ihmisiä muiluttanutta ja pahoipidellyttä ja terrosoinutta Lapuan liikettä.


*) https://areena.yle.fi/1-61929993
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 21, 2022, 20:00:42 kirjoittanut kertsi »
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 6041
Vs: Fasismi, yleisketju
« Vastaus #106 : Toukokuu 21, 2022, 16:42:28 »

Valkoiset, jotka murhasivat ja näännyttivät lapsia nälkään vankileireillä eivät olleet sivistyneitä, tai henkisesti ylempänä, vaan barbaareita. Sama koskee ihmisiä muiluttanutta ja pahoipidellyttä ja terrosoinutta Lapuan liikettä.


Jääkööt nämä Kertsin sanat fasismikeskustelun Lapuan liikkeen haaran viimeisiksi - ainakin minun puolestani.

En jaksa enää jankata, kun en tiedä edes, mistä jankataan.

Pidän ongelmana sitä, jos historioitsijalla on kovin voimakkaita aatteellisia näkemyksiä siitä aihepiiristä, mitä hän tutkii. Voiko tällöin tehdä puolueetonta tutkimusta ja julkaista puolueettomia katsauksia.

Puolueellisuus voi tulla esille jo pelkissä sananvalinnoissa, vaikka ei mitään selkeästi tosiasioiden vastaista esittäisikään.

Pitälle menevät spekulaatiot ovat oma ulottuvuutensa. Jos tarpeeksi ketjutetaan syyllisyyttä, Stalinin vainoihin olivat osaltaan syyllisiä amerikkalaiset suurkapitalistit, keinottelijat ja pääomapiirit. Heidän toimintansa seurauksena Yhdysvalloista lähti suomalaistaustaisia ja muitakin Neuvostoliittoon luomaan parempaa yhteiskuntaa, niin kuin he uskoivat. Monille heistä kävi myöhemmin huonosti.   

Niin, ja tietenkin Lapuan liike. Tämä pahamaineinen murhajärjestö meinasi unohtua. Se on vastuussa tuhansien Neuvosto-Karjalan joukkohautoihin päätyneiden kuolemasta. Tapaus selvitetty ja todistettu.

Tietysti voidaan kysyä, kuka alun alkaen käski näiden ihmisten harrastaa politiikkaa, josta Lapuan liike ei pitänyt, minkä seurauksena he joutuivat tai menivät Neuvostoliittoon. Riistäjäsuurtilalliset ja riistäjätehtailijatko ajoivat heidät punaisiin?

En kiistä sitä, etteikö 1980-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa olisi ollut rakenteellisia ongelmia, jotka seuraavalla vuosisadalla johtivat radikalisoitumiseen ja lopulta sisällissotaan. Samanlaisia ongelmia oli kuitenkin myös muualla, eivätkä ne joka maassa johtaneet aseellisiin taisteluihin. Ongelmat ratkaistiin monin paikoin demokratian keinoin laillisissa puitteissa.

Suomi kuului niihin maihin, joissa henkilökohtaista valtaa tavoittelevat poliittiset agitaattorit - oman aikansa populistit - kiihottivat kansalaisia vihaan, joka johti demokraattisen järjestelmän ohittamiseen ja aseisiin turvautumiseen. Tässä pelissä agitaattoreilla oli paljon voitettavaa ja paljon hävittävää. Demokraattinen prosessi olisi ollut tylsempi ja pikavoittojen mahdollisuus pienempi.

Sisällissodat syntyvät kiihottamisen seurauksena, kun taustaolosuhteet ovat sopivat. Eivät kansanryhmät spontaanisti sodi toisiaan vastaan. Tarvitaan joitakin, jotka vetävät ihmiset kotisohvilta mukaan toimintaan. Lopulta asiat alkavat vyöryä omalla vääjäämättömällä tavallaan kohti yhteenottoa.

Tässä Teemu Keskisarjan näkemys.

https://youtu.be/1ruqoTjbNJo?t=1198

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 8096
Vs: Fasismi, yleisketju
« Vastaus #107 : Toukokuu 21, 2022, 17:41:36 »
^ 1980?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 6041
Vs: Fasismi, yleisketju
« Vastaus #108 : Toukokuu 21, 2022, 19:39:07 »
1800-luvun.

Varmaan niitä oli 1980-luvullakin. En näytä pääsevän irti tuosta vuosikymmenestä.

Paikalla Toope

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 14660
Vs: Fasismi, yleisketju
« Vastaus #109 : Toukokuu 21, 2022, 19:41:28 »
Kopek:n näkemys Lapuan liikkeestä on SKP:n näkemys, ei historiantutkimuksen.

Paikalla Toope

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 14660
Vs: Fasismi, yleisketju
« Vastaus #110 : Toukokuu 21, 2022, 19:43:44 »
Eivät punaiset tietenkään halunneet järjestelmäkseen Stalinin vainoja ja muuta kauheutta, mitä itärajan takana myöhemmin toteutettiin. Mutta sellainen järjestelmästä olisi mitä ilmeisimmin tullut, jos Suomi olisi ollut yksi neuvostotasavalloista. Ei valtaosa NSDAP:n äänestäjistäkään todennäköisesti äänestänyt kaasukammioiden ja holokaustin puolesta...
Jos ajat autoritarismin/totalitarismin asiaa, niität mitä kylvät.
Punaiset halusivat autoritarismia demokratian sijaan.

Paikalla Toope

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 14660
Vs: Fasismi, yleisketju
« Vastaus #111 : Toukokuu 21, 2022, 19:45:21 »
Punaiset murhasivat ihmisiä. Valkoiset murhasivat vielä enemmän ihmisiä, lapsiakin. Lapuan liike murhasi ihmisiä, sekä suoraan että myös tapatti välillisesti luomalla pelon ilmapiirin terrorillaan ja kyyditsemällä ihmisiä rajan taakse....
Lapuan Liikettä ei ollut olemassa 1918 sodan aikana... ::)