Kirjoittaja Aihe: Tieteen yleisketju  (Luettu 654 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

  • Kantapeikko
  • ****
  • Viestejä: 1483
Vs: Tieteen yleisketju
« Vastaus #30 : Marraskuu 22, 2019, 22:19:30 »

Tiedemaailman toiminnasta vielä, tai vastaavasta.

En oikeastaan ole lukenut tiedejulkaisuja. Niissä joissakin muistaakseni, on muutamia pakollisia osioita, kuten abstract. Voi vaihdella, riippuen ties mistä.

Jos julkaisuja, tai tekstejä ajattelee tiedettä laajemmin, tai niin, että konteksti on vapaa, mutta silti puitteistettu, ja jotenkin selkeyttä tuova, siis todellisuuden jotain kuvausta ajatellen, niin tuskin tieteen tarjoamat yleisrakenteet on ainoa mahdollinen. Jokainen muotoilee asiansa täälläkin, aika omanlaiseksi, eli ei oikein erityisemmin, muusta tekstistä poikkeavasti.

Se, että julkaisujen tällaisia kohtia miettii, että mitä voisivat olla, on omanlaista tienraivaamista. Jokin aihe voi olemassaolollaan, ja luotausvaiheessa "hakea itselleen" sellaisen puitteiston, jotta jotain syntyisi sutjakammin.

Eräs tapa puitteistaa tuotantoa tilannepainotteisemmin, on ajatella puitteita tarvittaessa syntyviksi, siinä kun materiaali ottaa muotoaan, perusrakenteen tehdessä samaa.

Joskus otsikoin tekstejä foorumilla. Näyttää yliviralliselta tärkeilyltä, tmvalta. Ainakin mielessäni kuvittelin näin. Köksähtää siten, sosiaalisella puolella, outoiluvaikutelman takia. Kokonaisuuteen tällaista on vaikea sulattaa, ellei kompensaationa ole vaikka se, että imitoi tuottajaa.

Poissa ROOSTER

  • Kantapeikko
  • ****
  • Viestejä: 2034
  • Hän jolla on eniten pixeleitä!
Vs: Tieteen yleisketju
« Vastaus #31 : Marraskuu 22, 2019, 22:24:02 »
Luulen, että ihmisen ruokavalio on sidottu tiettyyn ruumiinlämpöön. Kun mennään raja-arvojen yli, alkaa vaatimukset ravinnolle muuttua. Siksi muutamat tuotteet, joita terveenä syö himoten, eivät enää maistu, vaan aiheuttavat suorastaan pahoinvointia.

Onkohan lämmönnousuissa eroa siinä, miten se lämpö tuotetaan?

Jos kylmässä hytisee, ja puikistelee, niin onko eroa, tai jos vetää kuntopiiriä kylmän sään aikaan, tai helteellä, tai jos kehon lämpötila vaihtelee kuumeen takia?

Kylmyys saa aikaan lämmöntuottoa enemmän aktiivipainotuksella, kuume tekee tuota osin samoin, mutta suojautumisen keinoin, liikettä välttäen, koska voi särkeä, ja olla heikko olo, joten aktiivisuudesta karsiutuu toimintaelementtejä.

Vähän sellainen fiilis, että noista ulkopuolinen, suora matelijavaihtoehto, eli hakeutuminen esim saunan lämpöhoitoon, on vielä oma juttunsa. Tänään viimeksi, oli niin rento olo, ettei tehnyt mieli mitään tasapaksuuteen liittymätöntä, pelkkää lämpörentoutumaa, ja sen jatkumista. Avanto taas on useimmiten tälle päinvastaista, ehkä kuritustakin joskus, tosin voi olla kokonaan muutakin.

Ajelin joskus kotia kohti prätkällä 1000km pätkän (sattumalta sama pituus kuin Sepen mökkimatkalla)  josta 350 kilometriä litimärkänä. Jollain ihmeellä selvisin reissusta ja ensi töikseni laitoin saunan lämpiämään. Vasta vasta ja saunan lämpö saivat elintoiminnot takaisin normaalitilaan. Ehkä kuuma kylpy olisi myös pelastanut.

Ei siinä mikään ruoka olisi auttanut. Tai ehkä tulinen tulinen chili, mutta sellaista ei silloin vielä tunnettu, täälläpäin.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

Laika:
Älykkäät voivat johtaa muita älykkäitä ja jopa typerykset muita typeryksiä, mutta typerysten yrittäessä paimentaa älykkäitä ihmisiä kohdataan vaikeuksia.

“The easiest way to solve a problem is to deny it exists.”
― Isaac Asimov