Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Marsplaneetalle muuttaminen, asuttaminen ja maankaltaistaminen - edut ja haitat

Aloittaja ROOSTER, huhtikuu 24, 2019, 16:53:48

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

-:)lauri

#285
Jos nyt ihan ensimmäiseksi yritettäisiin saada tästä kotiplaneetastamme maankaltainen? Tää olisi kyllä ihan hyvällä alulla, mutta jostain syystä vain tuntuu, kuin ihmiset olisivat sössimässä tämänkin. Mitä realistisia edellytyksiä tällä apinalaumalla ylipäätään edes olisi maanakaltaistaa muita planeettoja lähtien nollasta kuin jo näinkin hyvällä alulla olevan planeetan maankaltaistaminen näyttää olevan tuhoon tuomittu yritys?
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Vihervasemmisto - elokuu 23, 2019, 22:54:41
Jos nyt ihan ensimmäiseksi yritettäisiin saada tästä kotiplaneetastamme maankaltainen? Tää olisi kyllä ihan hyvällä alulla, mutta jostain syystä vain tuntuu, kuin ihmiset olisivat sössimässä tämänkin. Mitä realistisia edellytyksiä tällä apinalaumalla ylipäätään edes olisi maanakaltaistaa muita planeettoja lähtien nollasta kuin jo näinkin hyvällä alulla olevan planeetan maankaltaistaminen näyttää olevan tuhoon tuomittu yritys?
Oman ympäristön kehittäminen, tieteen harjoittaminen ja tulevaisuuteen ajatteleminen, eivät ole vastakohtia, eivätkä ristiriitaisia ajatuksia. Kaikkia tarvitaan.
Kyllä me avaruuteen lähdemme.

a4

Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 23, 2019, 22:46:47
Lainaus käyttäjältä: a4 - elokuu 23, 2019, 15:06:36
Avaruusseikkailu 2001:n HAL 9000 on askelta(heh!) lähempänä, kun Fedor ryhtyy astronauttiharjoittelijaksi. Vaikka ollaankin jo vuodessa 2019.
https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/venaja-laukaisi-avaruuteen-ihmista-muistuttavan-robotin-168638225/

"Kaikki sujuu normaalisti", Fedor tviittasi lennon aikana.
Normaali on suhteellinen käsite. :)
Nnjoo, mikä on Putinin Venäjälle "normaalia"?
I am completely operational, and all my circuits are functioning perfectly.

Daisy, Daisy, give me your answer do.
I'm half crazy all for the love of you.
It won't be a stylish marriage, I can't afford a carriage.
But you'll look sweet upon the seat of a bicycle built for two.

a4

Sori jos menee hiukan aiheen vierestä. Yritän mahduttaa mukaan myös hiukan avaruutta.
Pitäisikö siis väestöräjähdyksen sijaan puhua kulutusräjähdyksestä, 6. joukkosukupuuton aiheuttajana?

Maantieteilijä, yliopistonlehtori Paola Minoia Helsingin yliopistosta muistuttaa, että kantokyvyn kannalta olennaista ei ole väestön määrä vaan kulutuksen määrä.

— Köyhän väkirikkaan maan ekologinen jalanjälki voi olla moninkertaisesti pienempi kuin rikkaan vähäväkisen maan. Verrataan vaikkapa ruokavalioita: keskivertoamerikkalaisen ruokakorin tuottaminen kuluttaa noin viisi kertaa niin paljon vettä kuin tavallisen intialaisen.

Maapallon kestokyvystä huolestuneiden rikkaiden länsimaalaisten pitäisi siis korjata ensisijassa omia kulutustottumuksiaan ja lakata huolehtimasta kehitysmaiden köyhistä, jotka haaveilevat elämästä, joka olisi edes hieman leveämpää kuin heidän nykyinen arkensa, Minoia arvioi.


Väestötieteilijä Mikko Myrskylä ei suostu antamaan suoraa vastausta siihen, pitäisikö korkean syntyvyyden maissa koettaa painaa hedelmällisyysastetta nykyistä alemmaksi.

— Yleensä koulutusta pidetään parhaana syntyvyyden säännöstelyn keinona. Jos haluaa olla väestönkasvusta huolissaan, voi ajatella, että koulutus on hyvä ase sitä vastaan. Jos ei halua olla huolissaan, voi ajatella, että koulutus on aina hyväksi, ja sen sivutuotteena myös syntyvyys saattaa laskea, tutkija muotoilee.

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/talous-yhteiskunta/vaestorajahdys-vai-eiko-sittenkaan

Koulutus auttaa myös avaruuteen pääsemisessä, 6. joukkotuhon hillitsemisessä, taloudellisemmassa tasa-arvopyrkimyksessä, kulutustottumuksissa, jne.

"Mitä vähäisempi yleissivistävä pohjakoulutus, peruskoulutus ja ammattikoulutus on, sitä haavoittuvampi ihminen on työmarkkinoilla, ja sitä katkonaisemmat ja lyhyemmät työhistoriat ovat", Ihalainen korostaa.

Hän kritisoi kuitenkin korkeakoulutusta liiasta kapea-alaisuudesta.

"Liian kapeat ja siiloutuneet koulutusmallit ovat erittäin haasteellisia tulevaisuuden työmarkkinoita ajatellen. Pitää olla vankka yleissivistävä pohjakoulutus ja laajat perusoppimisen mahdollisuudet, koska työn oppiminen alkaa usein vasta työelämässä."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/liian-kapea-koulutus-haittaa-tyollistymista/28ea9d7a-b956-3f29-86dc-572cd27cda4c

Kuinka tärkeää on taloudellisesti, avaruuteen matkaamisen sekä 6. joukkotuhon ja ihmiskunnan kannalta laajempi koulutus ja tutkimus eli tieteellinen perustutkimus ja humanistinen koulutus?

Tieteen ja klassisen sivistyksen välttämättömyyden demokratialle ja maailmanrauhalle on oivaltanut myös yhdysvaltalaisfilosofi Martha C. Nussbaum. Piakkoin suomeksi ilmestyvässä kirjassaan Talouskasvua tärkeämpää hän osoittaa, kuinka taloudellinen voittoajattelu uhkaa sivistysarvoja. Liian kapea näkemys koulutuksesta vain yrityselämän palvelukseen johtaa väistämättä demokratian, oppineisuuden ja sivistyksen rapautumiseen.

Nussbaum kuvaa, kuinka tärkeää akateeminen humanistinen kasvatus on vaikkapa empatian, ymmärryksen ja argumentaation kannalta. Kansainvälistyvässä maailmassa täytyy tuntea kulttuureita ja tapoja, ymmärtää erilaisuuden taustat ja kunnioittaa toisia ihmisinä. Neuvotteluissa ja keskusteluissa meidän tulee osata asettaa sanamme siten, että meitä ja perustelujamme voidaan ymmärtää.

Avoimessa yhteiskunnassa lisääntynyt tietomäärä ja uutisointi johtavat myös siihen, että tarvitaan kriittistä ajattelua, sokraattista kyseenalaistamista, jotta jyvät erottuvat akanoista, merkityksellinen merkityksettömästä. Ihmiselle on tarjolla loputon määrä vaihtoehtoja, puolueita ja maailmankatsomuksia, palveluita ja hoitoja, mainosten tarjoamia ihmeitä, joiden periaatteista on tärkeää olla selvillä. Mainostajan ja poliitikon viesti voi olla yksinkertainen ja myyvä, mutta mitä on sen taustalla? Saako äänelle ja rahoille vastinetta?

Ilman sivistystä ihmisten välinen kunnioitus on mahdotonta. Sen osoittaa jo nykyinen, kärjistynyt poliittinen ilmapiiri, ehkä erityisesti populistinen "kansan" palvonta ja mielistely. "Kansan" sivistys- tai argumentaatiotasoon voi tutustua esimerkiksi joidenkin nettiuutisten kommenttiosastolla.

Sivistyksen vaatiminen ei ole elitismiä, se on edellytys ihmiskunnan selviämiselle.

https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/tiede-ja-sivistys-ovat-toimivan-yhteiskunnan-edellytys/

Jos näistä asioista huolehditaan, niin avaruuteen voidaan matkata turvallisemmin ja kiireettömämmin, ei kusi sukassa ja hätä kädessä. Tai ei ollenkaan.
Kyse ei ole siitä miksi ihminen menisi omalta planeetaltaan myös muualle avaruuteen, koska se on jo tehty, vaan siitä että milloin ja miten sinne mennään. Töistäkin voi saapua kotiin monella tyylillä.
NASA voi tarvita Länsimetroa tai Olkiluoto 3:sta pidemmän aikataulun Marsin asuttamiseen sekä elinkelpoista maapalloa tähän.

Nykytietämyksen mukaan sivilisaatiot eivät voi matkata valoa nopeammin. Kuitenkin on spekuloitu, että hitaastikin matkustamalla Linnunradan voisi asuttaa melko nopeasti. Esimerkiksi jos Maasta lähetettäisiin asutusalus aina miljoonan vuoden välein, ja aina uusilta asutetuilta planeetoilta myös (samalla kun entisiltäkin koko ajan lähetettäisiin aluksia aina miljoonan vuoden välein), niin koko Linnunrata olisi asutettu alle 40 miljoonassa vuodessa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Fermin_paradoksi

Marsin valloitus lähtee siis jo kotoa!
https://kantapaikka.net/index.php/topic,485.msg32861.html#msg32861

Karikko

#289
Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 23, 2019, 22:45:29

Kuuhun matkaaminenhan kestää pari päivää, sama kuin asuntovaunulomalla. :)
ISS-asemalle jo kyettiin luomaan aivan inhimilliset elinolosuhteet astronauteille, Kuussa tilaa on rutosti enemmän...

Koko kuureissu kesti noin viikon verran.

Lähtö tapahtui 111 metrisen "tulihelvetin" kärkiosassa, jolla päästiin maankiertoradalle pariksi kierrokseksi noin 24000 km/h nopeuksiin ja sen jälkeen kiihdytettiin kuuta kohden noin 40 000 km/h nopeuksiin jo huomattavasti kevyemmäällä kuormalla ja rajallisella polttoainemäärällä. Laskeutumismoduuli olikin vähällä joutua peruuttamaan toimintansa, kun alkuperäinen paikka ei ollut sopiva, ja oli vain sekunneista kiinni, ettei koko operaatio jäänyt kesken.

Ei ihan tavallinen parin päivän lomailurupeama tainnut olla sitä valmisteli satojatuhansia työläisiä (noin 400 000) usa:n budjetista se vein noin 4,4%:ia

Kuuhun voidaan mennä kyllä pidempääkin reittiä, kuten intialaisilla on meneillään ja pääsevät perille arviolta syyskuun alussa siis ensi kuussa toinen päivä. Lähtö oli kesäkuun lopulla.

Noin pitkäaikaiseen reissuun ei kuitenkaan astronauttia sentään voi altistaa, siinä "koirankopissa".  Eli täytyy olla sitä tehoa.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Brutto - elokuu 19, 2019, 17:53:49
Hetken aihetta mietittyäni tulin siihen tulokseen, ettei toisen taivaankappaleen asuttaminen ole järkevää.

...

Mitä rikollisille tehtäisiin?

Avaruudessa, johon kai Mars myös kuuluu, epäillään suoritetun rikos jota nyt tutkitaan.

Lainaus käyttäjältä: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nasa-tutkii-historian-ensimmaista-avaruusrikosta-astronautin-epaillaan-vakoilleen-ex-puolisoaan-avaruusasemalta/7522800#gs.xxyld4Nasan astronautin epäillään päässeen käsiksi aviopuolisonsa pankkitilin tietoihin kansainväliseltä avaruusasemalta. Avaruusjärjestön mukaan kyseessä on ensimmäinen avaruudessa tapahtuneeksi epäilty rikos.

Leijuu vahvasti ennakkotapauksen tuoksu. Saas nähdä, ulottuuko USAn lain pitkä koura avaruuteen asti.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Karikko

Venäläiseltä humaloidiruputilta loppui varmaankin votka, tai sitten se epäili ettei sitä ole avaruusasemalla, kun ei suostunut telakoitumaan.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b0146879-606b-4d7d-bb43-8cdd8988eabd

Ehkä se toisella yrittämällä on jo selvinnyt.

Toope

"a4":llä on jotain ajatusta tuosta ihmiskunnan tulevaisuudesta, mutta ei sitä Nussbaumin kaltaisiin vasemmistolaisiin kantsisi sitoa. Tuohan vaikuttaa niin suvakilta, kuin suvakki voi olla.

Ei meidän pidä ymmärtää kaikkea, vaan hyväksikäyttää niitä ihmiskunnan saavutuksia ja hylätä ne huonot piirteet. Ei ihmiskunta kehity, jos se säilyttää kaiken kehitysmaaroskan, joka ylläpitää väestönkasvua ja kehityksen jumiutuneisuutta. Ihmiskunta kehittyy, kun pääsee noista negatiivisista ilmiöistä eroon.

Otetaan tieteestä mallia, otetaan länsimaista ja kaukoidästä mallia.

a4

Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 26, 2019, 21:13:28
Ei meidän pidä ymmärtää kaikkea, vaan hyväksikäyttää niitä ihmiskunnan saavutuksia ja hylätä ne huonot piirteet. Ei ihmiskunta kehity, jos se säilyttää kaiken kehitysmaaroskan, joka ylläpitää väestönkasvua ja kehityksen jumiutuneisuutta. Ihmiskunta kehittyy, kun pääsee noista negatiivisista ilmiöistä eroon.

Otetaan tieteestä mallia, otetaan länsimaista ja kaukoidästä mallia.
Meidän kannattaa yrittää ymmärtää kaikkea, ja hyväksikäyttää tätä ymmärrystä sekä hylätä sen avulla huonot käytänteet.
Otetaan tieteestä mallia.
Hyväksyminen ei ole tarkkaan ottaen sama asia kuin ymmärtäminen.

Toope

Lainaus käyttäjältä: a4 - elokuu 26, 2019, 23:09:03
Hyväksyminen ei ole tarkkaan ottaen sama asia kuin ymmärtäminen.
Meneekö saivartelun puolelle?
- - -
Asiaan taas:

https://www.nasa.gov/moontomars/
NASA:n mainos, mutta kertoo paljon, jos haluaa lukea.
Kyllä. Kuuhun mennään ja sitten Marsiin.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 26, 2019, 23:38:59
Lainaus käyttäjältä: a4 - elokuu 26, 2019, 23:09:03
Hyväksyminen ei ole tarkkaan ottaen sama asia kuin ymmärtäminen.
Meneekö saivartelun puolelle?
- - -


Päinvastoin, sillä ilman ymmärtämistä ei voi tunnistaa, mikä on hyvää ja mikä haitallista.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 26, 2019, 23:38:59
Lainaus käyttäjältä: a4 - elokuu 26, 2019, 23:09:03
Hyväksyminen ei ole tarkkaan ottaen sama asia kuin ymmärtäminen.
Meneekö saivartelun puolelle?
- - -
Asiaan taas:

https://www.nasa.gov/moontomars/
NASA:n mainos, mutta kertoo paljon, jos haluaa lukea.
Kyllä. Kuuhun mennään ja sitten Marsiin.

Kuten aiemminkin on sanottu kuussa voidaan kyllä käydä, mutta siellä asuminen on melko toivoton ja typerä tavoite.  Se tuskin koskaan toteutuu. Robottitekniikan kehittyessä niitä ehkä voisi siihen hommaan "palkata" eivät vaadi esimerkiksi happea ja kaurapuuroa aamiaiseksi, kunhan sähkönsihinää riittää.

Muuten kuten a-nelkku kirjoitti ymmärtämisellä ja hyväksymisellä on iso ero-- hyväksyähän voi mitä hyvänsä, jos se miellyttää.

Karikko

Sotilaskäyttöä tupataan avaruuteen (no sitähän se on ollut alusta alkaen)

Sukkuloiden kevennettyä versioita on käytetty johonkin mitä ei kerrota, mutta ilmeisesti sen kehitelmän jostakin uudesta tekniikasta (atomivoimista, tai yleensä radioaktiivisesta komponenteista) voi olettaa pitävän paikkansa.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/36343976-2a22-4f12-b59d-2a079dabef5b


Toope

#298
Lainaus käyttäjältä: Karikko - elokuu 27, 2019, 10:31:40
Kuten aiemminkin on sanottu kuussa voidaan kyllä käydä, mutta siellä asuminen on melko toivoton ja typerä tavoite.  Se tuskin koskaan toteutuu. Robottitekniikan kehittyessä niitä ehkä voisi siihen hommaan "palkata" eivät vaadi esimerkiksi happea ja kaurapuuroa aamiaiseksi, kunhan sähkönsihinää riittää.
Itse asiassa Kuussa pitkäaikainen asuminen onnistuisi nykyteknologiallakin. Merkittävin ongelma on huoltoyhteyksien luotettavuus siihen saakka kunnes asemasta saataisiin liki omavarainen. Kuun vähäisen painovoiman vaikutuksia ihmiseen voidaan lieventää, kuten ISS-asemallakin tehdään. On selvää, että robotiikkaa pyritään mahdollisimman paljon hyväksikäyttämään, mutta ihmisiä silti tarvitaan siellä. 2020-luvun aikana tuo asema tultaneen perustamaan. Kuuta kiertävä asema voi olla myös yksi välivaihe. Se ei ole järin suuri askel, koska Maata kiertävistä asemista on kokemusta jo 1970-luvulta asti.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 30, 2019, 20:38:12
Lainaus käyttäjältä: Karikko - elokuu 27, 2019, 10:31:40
Kuten aiemminkin on sanottu kuussa voidaan kyllä käydä, mutta siellä asuminen on melko toivoton ja typerä tavoite.  Se tuskin koskaan toteutuu. Robottitekniikan kehittyessä niitä ehkä voisi siihen hommaan "palkata" eivät vaadi esimerkiksi happea ja kaurapuuroa aamiaiseksi, kunhan sähkönsihinää riittää.
Itse asiassa Kuussa pitkäaikainen asuminen onnistuisi nykyteknologiallakin. Merkittävin ongelma on huoltoyhteyksien luotettavuus siihen saakka kunnes asemasta saataisiin liki omavarainen. Kuun vähäisen painovoiman vaikutuksia ihmiseen voidaan lieventää, kuten ISS-asemallakin tehdään. On selvää, että robotiikkaa pyritään mahdollisimman paljon hyväksikäyttämään, mutta ihmisiä silti tarvitaan siellä. 2020-luvun aikana tuo asema tultaneen perustamaan. Kuuta kiertävä asema voi olla myös yksi välivaihe. Se ei ole järin suuri askel, koska Maata kiertävistä asemista on kokemusta jo 1970-luvulta asti.

Miten vähäisen painovoiman vaikutuksia lievennetään avaruusasemalla?

Jos tarkoitat sitä jumppaamista, eli kehon toimintojen ylläpitoa, niin kuussakin se varmaan toimii helpommin, painovoiman suhteen, mutta ei käytännössä ellei ole suljettuja olotiloja rakennettu.

Avaruusasemalla muuten "painovoima" toimii ihan isolla prosentilla edelleen, eli keho painaa kyllä lähes 90%:ia maassa mitatusta.
Painovoimahan on maan "vetovoimaa ja avaruusasema on edelleen siinä, vaikkakin on putoavassa liikkeessä, joka koetaan painottomuutena.
Gravitaatio on hieman eri asia kuin painovoima, eli kyllä se keho edelleen on koossa asemallakin.
Gravitaatio on itseasiassa enemmänkin "kenttävoima" eikä kahden kappaleen välinen vetovoima joksi se useinmiten kuvataan.