Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Uhanalainen LUONTO

Aloittaja Magdaleena, toukokuu 06, 2019, 22:45:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Juha - joulukuu 26, 2019, 18:02:05

Linkola: Demokratia on kuoleman uskonto

Mies ei ole paras puhumaan yhteiskuntajärjestelmistä, ja puitteista, jotka vallitsevat, tai ovat vaihtoehtoisia. Tuskin on tuomassa muualla olevia toivomansa ymmärryksen pariin, tämän aluetason tietämyksellään. Sen verran naivin oloista on kerronta. Jopa maalailutasoksi, voisi arvioida.

Edellinen kappaleeni, ei ihan totta. Jotta Linkolaa, ja hänen ilmaisuaan vallitsevasta voi ymmärtää, täytyy nähdä syrjäisempi positio, josta hän tarkastelee. Hän näkee suoraan sen, mitä tapahtuu, ei sitä, mitä puhutaan, ja miten asiakäsittelyjen tulisi mennä.

Linkolan kerronnan ontuvuus, ja perehtymättömyys, merkitsee kykyä nähdä se, miten asiat ovat, ja ovat olleet, niin kauan, kuin hän on tapahtumia nähnyt. Kova juttu.
Hyvä kysymyshän tuo sinänsä on. Demokratian toimivuuttahan epäiltiin jo antiikin Kreikassa, sen kyseenalaistaminen ei ole mitään uutta.
Kyllä itsekin demokratiaa kannatan, koska on paras järjestelmä, en siksi että olisi täydellinen. Parempia vaihtoehtoja vaan ei ole.

Saares

Lainaus käyttäjältä: safiiri - lokakuu 08, 2019, 13:53:01
Lainaus käyttäjältä: Saares - lokakuu 08, 2019, 12:57:33
Lainaus käyttäjältä: Toope - heinäkuu 07, 2019, 23:35:07
Lainaus käyttäjältä: safiiri - heinäkuu 06, 2019, 15:10:57
Lainaus käyttäjältä: Toope - heinäkuu 06, 2019, 01:18:20
Lainaus käyttäjältä: kertsi - heinäkuu 06, 2019, 00:29:09
Porojen hyötykäytölle on sellainen moraalinen este, ettei niitä oikein voi hyötykkäyttää, jos ei satu omistamaan niitä. Toisten poroja ei saa hyötykäyttää, eikä toiten lehmiä tai kanojakaan.
Tuokin on asia mielestäni, jota valtion ei tulisi liikaa säännellä. Ongelmat tulevat esille, jos niitä on. Mieluummin poroihmisten tulisi vapaammin päättää asioistaan.

Siis anteeksi mitä yrität sanoa? Mistä syntyy sinulle ajatus, että nämä "poroihmiset" haluaisivat vapauttaa omat poronsa vapaasti muiden metsästettäväksi ja syötäväksi. Porojen omistamisen muoto paliskunta, on kehittynyt ENSIN näiden "poroihmisten" omana tapana järjestää porotalous. Vasta myöhemmin järjestelmä on virallistettu. On siis nyt hyvin vaikeaa ymmärtää, mitä oikein ajat takaa tässä. "Poroihmisillä" en usko olevan mitään hinkua "vapautua" valtion sääntelystä, jos sillä tarkoitat, että he menettäisivät omistuksen tuoman suojan omille poroilleen ja ne muuttuisivat vapaasti metsästettäviksi. Harvoin muutoinkaan ihmiset haluaa sosialisoida omaa omaisuuttaan ja toimeentulonsa lähdettä. Mistä sinulle syntyy ajatus, että porojen omistajat haluaisivat luopua omistusoikeudestaan muiden (keiden?) hyväksi?

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Poronhoito

Porot myös merkitään omistajan ilmaisevalla poromerkillä:
LainaaPoromerkki eli poron korvamerkki on omistusmerkki, jolla poron omistussuhde ilmoitetaan. Poronhoitoon merkkien käytön arvellaan tulleen samaan aikaan, kun poronhoito kehittyi suurporonhoidoksi.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Poromerkki
Itse taisin sanoa, että poronhoitajien tulisi saada vapaammin päättää asioistaan. Tulkitsetko kommentin valtionsäännöstelyksi?

Säännöstely takoittaa laiduntavien porojen lukumäärää. Laitumet elättävät vain rajoitetun määrän poroja. Jo nyt viedään etelästä heiniä porojen ruokkimiseksi.

Aivan. Sääntelyä ei kuitenkaan tehdä antamalla poronmetsästyslupia.
Säätelyä tehdään epäsuorasti rauhoittamalla poroja surmaavat pedot.

urogallus

Ihmissyöjätiikeri napattiin kiinni Intiassa, ja se päätynee eläintarhaan.

LainaaIHMISTEN tappamisesta epäilty tiikeri viettää loppuelämänsä vankeudessa Intiassa. Viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että kissapeto on liian vaarallinen kulkemaan vapaana.

Tiikeri kulki toissa vuonna Maharashtran osavaltiosta Madhya Pradeshin osavaltioon ennätyksellisenä pidetyn yli 500 kilometrin matkan, jonka varrella sen epäillään tappaneen kolme ihmistä, kertoo muiden muassa sanomalehti The Times of India.

Viisivuotiaan urostiikerin on sanottu hyökänneen myös karjan kimppuun.

-----------------------------------

IHMISET ovat viime vuosikymmeninä asuttaneet yhä enenevässä määrin tiikereiden elinympäristöjä, mikä on aiheuttanut konflikteja eläinten kanssa. Intian virallisten lukujen mukaan yli 200 ihmistä kuoli tiikereiden hyökkäyksissä vuosina 2014–2019. Tilastojen mukaan salametsästäjät tai sähköiskut tappoivat yli 200 tiikeriä.

Maailman tiikereistä noin 70 prosenttia majailee Intiassa.


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006534294.html

Ihminen ja isot kissat eivät sovi hyvin yhteen. Afrikassa leijonien elintila on kutistunut kovaa vauhtia, Eurooppa menetti omansa viimeistään keskiajalla.

Toope

Meillä Suomessa sudet, ilvekset ja karhut elävät...
Koska meillä on tasapainoa väestönkasvun ja luonnon välillä.

urogallus

Suomen susikanta vahvistuu, ja painopiste on lännessä.

LainaaSuomessa oli maaliskuussa 2020 todennäköisimmin 30 susilaumaa (90 % todennäköisyysväli 27−33, kuva 1), joista 24 (21−27) kokonaan Suomen puolella. Suomen itäisen valtakunnanrajan molemmin puolin liikkui 6 (5−7) laumaa. Laumojen kokonaismäärä kasvoi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna noin 25 %.

− Laumoja oli aiempaa enemmän erityisesti läntisessä Suomessa. Siellä oli todennäköisimmin 18 (16−21) laumaa. Esimerkiksi Laitila-Mynämäki-Pöytyä -alueella oli kolme isoa laumaa, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta.

-------------------------------------------------------------------------

Reviirien kokonaismäärässä ei tapahtunut selvää muutosta vuoden takaiseen. Muutos tapahtui siinä, että reviirejä asuttavan susikannan rakenne muuttui. Viime vuoteen verrattuna reviireillä elää enemmän laumoja ja vähemmän pareja.

− Kevään 2019 pentutuotto oli hyvä, ja näin parit muuttuivat pentujen syntymisen myötä laumoiksi, Kojola kertoo.

Lauma- ja parireviirien yhteenlaskettu määrä maaliskuussa 2020 oli 90 % todennäköisyydellä 43−49. Reviirien sijainti näkyy karttakuvasta, linkki karttaan.

Susien yksilömäärän arvioidaan maaliskuussa 2020 olleen 90 % todennäköisyydellä 216−246 yksilöä. Vuosi sitten maaliskuussa kannan suuruudeksi arvioitiin 185−205 yksilöä.
https://www.luke.fi/uutinen/suden-kanta-arvio-2020-susilaumojen-maara-kasvoi/

-:)lauri

^ottaen huomioon, että susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji, tuo on kyllä hyvä uutinen.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Norma Bates


urogallus

Vieraslajien poisto kannattaa, ainakin joskus.

LainaaMinkkien ja supikoirien säännöllisellä pyytämisellä on onnistuttu edistämään lintujen pesimistä saaristossa.

Suomen luontoon levinneet minkki ja supikoira ovat vieraslajeja, jotka aiheuttavat maassa pesiville linnuille haittaa. Etenkin saaristossa vieraspedot voivat tappaa lintuja ja syödä munia.

Vuosikymmen sitten lajien havaittiin aiheuttavan niin paljon haittaa Hangon Tvärminnen alueella pesiville haahkoille, että tutkijat päättivät aloittaa vieraspetojen poistamisen. Haahkantutkimusalueella, joka on noin 15 neliökilometrin kokoinen, on 38 saarta. Niistä 24 on valittu yksityiskohtaisen haahkojen tutkimuksen kohdesaariksi.

Nyt minkkejä ja supikoiria on poistettu tehokkaasti Tvärminnen saaristosta jo kymmenen vuoden ajan ja haahkojen pesintä sujuu nyt paremmin.
https://yle.fi/uutiset/3-12295590

Itselläni on kyllä ollut se käsitys, että haahkan pesintään vaikuttaa nykyään eniten merikotka. Mutta merikotka tietysti on alkuperäinen laji.

Merikotkan vaikutus linnustoon on ilmeisesti muutenkin merkittävä. Lokit saavat kyytiä, ja merimetsokin maistuu.

Minkkien määrä on oman kokemukseni mukaan ollut pienenemään päin jo vuosia. Mutta minä nyt olen sisämaan eläjä, ja saaristossa asiat voivat olla toisin.

Vieraslajit voivat tehdä lyhyen mutta näyttävän uran. Esim. piisami oli muutaman vuosikymmenen hyvin yleinen ja se muutti merkittävästi sisävesien kasvillisuutta, mutta katosi sitten 90-luvulla enkä itse ole tainnut nähdä ainuttakaan tällä vuosituhannella. Vaikea kuvitella, että esim. supikoira tai valkohäntäpeura katoaisivat samalla tavalla, mutta ei se mahdotonta ole.

Aave

Myös villikissat ovat Suomessa paikka paikoin ongelma, ja laumoissa saattaa olla satakin kissaa.

Villisiat ovat levittäytyneet Keski-Euroopasta kohti pohjoista, ja ovat jo yleistyneet Viron ja Venäjän puolella. Taitaa olla vain ajan kysymys, milloin niitä alkaa löytyä myös Suomesta. Kaikki kannattaisi tehdä sen eteen, että eivät yleistyisi täällä. Levittävät samalla mm. sikaruttoa.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: urogallus - helmikuu 12, 2022, 10:11:48
Minkkien määrä on oman kokemukseni mukaan ollut pienenemään päin jo vuosia. Mutta minä nyt olen sisämaan eläjä, ja saaristossa asiat voivat olla toisin.

Vieraslajit voivat tehdä lyhyen mutta näyttävän uran. Esim. piisami oli muutaman vuosikymmenen hyvin yleinen ja se muutti merkittävästi sisävesien kasvillisuutta, mutta katosi sitten 90-luvulla enkä itse ole tainnut nähdä ainuttakaan tällä vuosituhannella. Vaikea kuvitella, että esim. supikoira tai valkohäntäpeura katoaisivat samalla tavalla, mutta ei se mahdotonta ole.

Piisamien häviäminen on minulle ainakin täysi mysteeri. Vielä 70-luvulla niitä näki joka lätäkössä. Viimeisen näin pihallani, kuivalla maalla, kaukana vesistöistä kolmekymmentä vuotta sitten. Lieneekö niin, että petomainen minkki olisi ne hävittänyt ja pelottanut pois elinpiiriltään.

Kun ilves ilmestyi, supit alkoivat onneksi vähetä. Tosin paikalliset metsästäjät ovat hakeneet "kannanhoidollisia" lupia ilveksen hävittämiseen. Supijahti ei ketään kiinnosta. Minkki on kyllä perkeleellinen otus ja mielestäni turkistalous aiheuttajana ja hyötyjänä saisi osallistua kustannuksiin minkkikannanhoidollisessa työssä.

Joistakin työttömistä nuorista voisi kouluttaa supi- ja minkinpyytäjiä jotka saisivat kuukausipalkkansa valtiolta. Työpäivän aikana ehtii aika monta loukkua käymään läpi. Saaliiksi saadusta minkistä voisi maksaa tukevan bonuksen.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Aave

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - helmikuu 12, 2022, 11:09:22
Joistakin työttömistä nuorista voisi kouluttaa supi- ja minkinpyytäjiä jotka saisivat kuukausipalkkansa valtiolta. Työpäivän aikana ehtii aika monta loukkua käymään läpi. Saaliiksi saadusta minkistä voisi maksaa tukevan bonuksen.
Millä se tie helvettiin olikaan taas kivetty? :)

Olen kirjoittanut tämän jo joskus aiemmin jossain muussa yhteydessä, mutta:

Intiassa kävi niin, että käärmeistä muodostui paikka paikoin merkittävä ongelma, ja valtio ryhtyi maksamaan niistä tapporahaa.

Eipä mennyt kauankaan, kun nokkelat intialaiset ryhtyivät farmaamaan käärmeitä, että eivät varmasti loppuisi kesken.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

Lainaus käyttäjältä: Aave - helmikuu 12, 2022, 10:55:27
Myös villikissat ovat Suomessa paikka paikoin ongelma, ja laumoissa saattaa olla satakin kissaa.

Suomessa ei taida olla villikissoja, vaan populaatiokissat on ihmisten hylkäämiä lemmikkejä ja niiden jälkeläisiä. No, saivartelu sikseen :)

Tuosta kissakatastrofistahan hiljattain on ollut paljonkin puhetta, sillä jonkun laskutavan mukaan Suomessa hylätään noin 20 000 kissaa vuodessa. Se on järkyttävä määrä. Suurin osa niistä kai menehtyy erilaisin sairauksiin, autojen alle tai viimeistään seuraavana kovana talvena. Kotikissa ei pärjää Suomen talvessa ellei löydä jotain hyvää majapaikkaa, jossa on riittävästi lämmintä ja ruokaa, esim. navetta.

Populaatiokissoista harvoin tulee edes kelvollisia lemmikkejä, vaikka niitä loukutettaisiin ja kesytettäisiin. Ne ovat monet sisäsiittoisia ja sairaita. epilepsia ja erilaiset epämuodostumat on yleisiä, kun lähisukulaiset lisääntyvät keskenään. Kissoilta puuttuu tyystin estot tuossa asiassa ja niin sisko, äiti kuin oma tytärkin ovat kelvollisia lisääntymistarkoitukseen, jos sattuvat sopivalla hetkellä kohdalle.

Siitä kai tehtiin jopa kansalaisaloite, että lemmikkikissat olisi sirutettava ja rekisteröitävä. Jos tuo menisi läpi ja lemmikit sirutettaisiin kattavasti, niin silloin omistajan vastuu ei päättyisikään siihen, että aukaisee kissalle oven.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Hippi - helmikuu 12, 2022, 11:31:21
Lainaus käyttäjältä: Aave - helmikuu 12, 2022, 10:55:27
Myös villikissat ovat Suomessa paikka paikoin ongelma, ja laumoissa saattaa olla satakin kissaa.

Suomessa ei taida olla villikissoja, vaan populaatiokissat on ihmisten hylkäämiä lemmikkejä ja niiden jälkeläisiä. No, saivartelu sikseen :)

Suomessa sana "villi" voi tarkoittaa myös entistä kotieläintä, joka on päätynyt/lähtenyt omille teilleen. Englanniksi "wild" tarkoittaa otusta, jonka sukupuusta ei löydy kotieläimiä. Villiintyneistä jälkeläisineen käytetään sanaa "feral".

Suomessa villikissat taitavat elellä suureksi osaksi ihmisten avun varassa. Oma kantani kulkukissoihin on selvä: tulis ilves ja tappais!

Ja usein tuleekin.

Aave

Hippi,

Olet osittain oikeassa; kuten urogallus tuossa jo ennätti. Kissa on kategorisesti vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon.

Eräällä kaverillani oli muinoin villikissan pentu. Siitä kasvoi edelleenkin älykkäin ikinä tietämäni katti; eikä se ollut ainakaan näkyvästi sukurutsan tuotos.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Norma Bates

Tällään nyt vaikka tähän ketjuun, vaikkakaan ei ole sukupuuttoon kuolemaisillaan olevasta lajista kyse, ja enempi tämä on kai joku lakitekninen tai pirustako minä tiedän mikä juttu.

Oleskelin eilenillalla erään järven rannalla ja suunnistaessani kohti jorpakkoa jäin ihmettelemään rannalla nököttävää sorsanpoikasta, että kun se ei liiku minnekään. Emo pyöriskeli lähistöllä toisen, liikkuvan poikasen kanssa. Muuan nainen tuli sitten kertomaan että hän oli soittanut siitä poikasesta jollekin instanssille (en muista enää mille, joku luonnonvara tai villielukka tai mikä olikaan), ja käsitin että arvelivat siellä että poikaselta on jalka murtunut. Nainen oli kuulema aiemminkin vienyt villieläimiä hoitoon, olletikin yhdelle tietylle eläinlääkärille. Siinä hän pohdiskeli lähinnä että napatako poikanen jo nyt kun emo vielä haluaisi olla sen lähellä, toisaalta varikset olivat jo kiusanneet poikasta. Ja tietäen millaisia ihmispetoja nykyään (kuten ennenkin) on liikkeellä, niin aikanaan tietysti myös ihmisetkin.

Kannustin, yllytin ja kiittelin naista siitä että hän toimittaisi poikasen hoitoon/eutanasioitavaksi. Olin tyytyväinen että homma on hallussa, itse olisin ollut kokolailla äimänkäkenä. Noh, horisin tietysti tilanteesta yhdelle tutulleni, ja tämäpä täräyttikin että voi tulla kallis tipu. Oli juuri lukenut paikallisesta sanomalehdestään että villieläimiä hoitoon toimittavat joutuvat itse maksamaan niiden kaikki kulut. Jopa lähemmä 200 e.

Minä kun olin olettanut että homma hoituu ilmaiseksi, tai että menee paikkakunnan piikkiin. Oletin että kaikki kunnat ja kaupungit huolehtivat sitiä että niiden alueilla eivät eläimet turhaan kärsi. Eikö näin sitten olekaan? Pitääkö tässä nyt alkaa yllyttämään ihmisiä kärsivän eläimen kohdatessaan että tapa se, saatana. Taikka jätä kitumaan, kyllä luonto "hoitaa" (pedot syövät).  >:( Tulee jotenkin sellainen olo että vittuako tässä sitten olla joku suuriaivoinen alaston apina, jos ei saa edes yrittää vähentää tarpeetonta kärsimystä tässä maailmassa. Jos ei satu olemaan ökyrikas.