Kirjoittaja Aihe: Ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveelliseen ruokavalioon  (Luettu 2005 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2625
Yli 50 mikrogrammaa päivässä ei kyllä kannattaisi ylittää käsittääkseni. Eikä niinkään pajoa ottaa, jos labrakokeet eivät osoita, että se takaa optimaaliset pitoisuudet veressä.

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1820
 • Hit high - not below, PS!
Minä otan 20 ug tabletteja mutta usein puolitan sen ja toisen puoliskon seuraavana päivänä. Juon sen verran maitoa
 ja syön kaloja, että tuokin voi olla "liikaa".

JK.
Oikeastaan vain näistä 4:stä useimmilla voi olla nykyään puutetta että pitää tarkata ja täydentää:
"CDIFo" muistisääntö: C-vitamiini, D-vitamiini, Jodi ja foolihappo.

« Viimeksi muokattu: Syyskuu 19, 2019, 15:22:59 kirjoittanut MrKAT »
Missä kuntapäättäjän talousrikos, siellä 46% varmuudella persu.
Maahanmuuttajia Suomeen? Suomessa on tilaa, sanoi Pate Mustajärvi (Apu 3/20).

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2625
Vanhuksilla on usein tuon ^ lisäksi ainakin puutosta B12-vitamiinista. (Vanhusten lisäksi myös vegaaneilla ja niillä, jotka syövät diabeteslääkettä Diformin.) Veikkaisin, että valtaosa dementioista johtuu siitä, että vanhusten elimistöön ei imeydy riittävästi B12-vitamiinia.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2625
Oikeastaan vain näistä 4:stä useimmilla voi olla nykyään puutetta että pitää tarkata ja täydentää:
"CDIFo" muistisääntö: C-vitamiini, D-vitamiini, Jodi ja foolihappo.

Foolihappo (eli folaatti eli B9-vitamiini) on tärkeä, se mm. ehkäisee suolistosyöpiä. Toisaalta pillerimuodossa se ei sitten ehkäisekään jostain syystä suolistosyöpiä. Syyksi on arveltu mm. kuituja, joita kasvisperäisessä ruoassa on, mutta folaattipillereissä ei.

Ja mikä myöskin tärkeää, folaatti näyttäisi ehkäisevän mm. aivohalvauksia, masennusta ja Alzheimerin tautia. Ainakin jos se nautitaan ruoan muodossa.

Hesarin artikkelissa Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet kehutaan hyväksi folaatin lähteiksi mm. maksaa *), täysjyväviljaa, pinaattia ja muita tummanvihreitä lehtikasviksia, papuja, punajuurta, parsaa, maapähkinää, herneitä, sieniä ja lanttua.

Jos ottaa pilleripurkista folaattia, sitä ei sitten missään tapauksessa kannata yliannostella, sillä
minkä vain antioksidanttivitamiinin yliannostus voi kohottaa syöpäriskiä! "Koska foolihapon mega-annoksista ei ole hyötyä ja saattaa jopa olla haittaa, ulkomaisten verkkokauppojen superravintolisät kannattaa jättää väliin. "

*) Kovin suurten sisäelinannosten syömistä ei tosin nykyään suositella.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 20, 2019, 14:10:39 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2340
 • Hattiwatin hakkaaja
Silmäilin sieltä täältä ja jäin käsitykseen että kylmäpuristettu oliiviöljy olisi vanhusten aivoille hyväksi. Vielä kun sitten voisi olla varma että kaupoissa myytävä öljy on sitä itseään, eikä ties mitä jäteöljyä eli väärennettyä kamaa (oliiviöljyn väärentäminen kun on kuulema tuottoisa bisnes).

https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-018-1386-x?fbclid=IwAR2xPkYIPuEJHaKlWW3cECEXGI860MUyXrBMxzBsMpJesssDttBLoPsoClU

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2625
Italiassa käsittääkseni tehdään enemmän ruokahuijauksia kuin Kreikassa, joten voi olla parempi ostaa kreikkalaista neitsytoliiviöljyä.

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4486
Ruoka-asioista puheenollen, Iltapaskassa oli mielenkiintoinen artikkeli punaisesta lihasta:
https://www.is.fi/tiede/art-2000006262704.html
Lainaus
Viime viikolla muun muassa amerikkalaislehti New York Timesissa uutisoitiin tuoreesta tutkimuksesta, joka kyseenalaistaa vuosikymmeniä terveelliseen ruokavalioon tähtäävien suositusten pohjana olleet tiedot. Valtavasti huomiota herättäneen tutkimuksen johtopäätökset on kuitenkin nopeasti kyseenalaistettu ravitsemusasiantuntijoiden toimesta sekä Suomessa että maailmalla.

Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa julkaistut tulokset perustuvat kolmen vuoden aikana seitsemässä maassa kerättyihin tietoihin. Eri maista kotoisin olevat tutkijat pyrkivät selvittämään, nostavatko punaisen lihan tai lihavalmisteiden syönti syövän tai sydän- ja verisuonitautien riskiä tutkittavien keskuudessa.

Tuloksista julkaistun yhteenvedon mukaan lihansyönnin ja sairauksien välillä havaittu yhteys oli niin pieni, että se kyettiin toteamaan vain suuria ihmisryhmiä tarkasteltaessa. Tutkijoiden mukaan todisteet lihan epäterveellisyydestä eivät riitä perusteeksi suosituksille vähentää sen syöntiä terveyden nimissä.

– Tutkimuksen perusteella emme voi todeta millään varmuudella että punaisen tai prosessoidun lihan syöminen aiheuttaa syöpää, diabetesta ja sydänsairauksia, sanoi tutkimusryhmää johtanut kanadalaisen Dalhousien yliopiston apulaisprofessori Bradley Johnson uutistoimisto Reutersille.

Tutkimusryhmän suosituksen mukaan ihmisten tulisi jatkaa lihan ja lihatuotteiden syömistä kuten tähänkin saakka.
Kai jokainen on tuon tajunnut. Punainen liha on erinomainen proteiinin lähde. Kyse on siitä, kuinka paljon sitä syödään. Ei lautasta tarvitse täyttää lihalla, ei potuillakaan, vaan ottaa lautaselle monipuolisesti kaikkea. Liha on saanut ansaitsematonta halveksuntaa, se vaan kuuluu ruokavalioomme.

Lainaus
Lukuisat amerikkalaiset terveysjärjestöt ja ravintotutkijat ehtivät arvostella uutta tutkimusta jo tuoreeltaan ja kyseenalaistamaan sen väitteitä. New York Timesin mukaan osa asiantuntijoista jopa vaati tutkimuksen julkaissutta tiedelehteä pidättäytymään sen päästämisestä julkisuuteen.]Lukuisat amerikkalaiset terveysjärjestöt ja ravintotutkijat ehtivät arvostella uutta tutkimusta jo tuoreeltaan ja kyseenalaistamaan sen väitteitä. New York Timesin mukaan osa asiantuntijoista jopa vaati tutkimuksen julkaissutta tiedelehteä pidättäytymään sen päästämisestä julkisuuteen.
Siis sensuurivaatimuksia heti, kun tutkimustulokset kyseenalaistavat dogmeja! Niin vihervasuriajattelua.

Poissa safiiri

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4367
^Kyllä. Kyse on nimenomaan määrästä. Se tuppaa nykyään länsimaissa olemaan monella liian suuri.

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1820
 • Hit high - not below, PS!
Uusi tutkimus osoittaa: Suomalainen mies syö aivan liikaa punaista lihaa eikä naistenkaan ruokavaliossa ole hurraamista
...
Liikaa makkaraa ja leikkeleitä

Miesten lautasilla on liikaa varsinkin punaista ja prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja. Miehistä lähes kahdeksan kymmenestä syö niitä suosituksia enemmän, naisistakin neljännes. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan punaista ja prosessoitua lihaa saisi syödä enintään 500 grammaa viikossa.

 - https://yle.fi/uutiset/3-10586847

Maksimi on siis 52*0,5kg = 26 kg vuodessa.
Missä kuntapäättäjän talousrikos, siellä 46% varmuudella persu.
Maahanmuuttajia Suomeen? Suomessa on tilaa, sanoi Pate Mustajärvi (Apu 3/20).

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2340
 • Hattiwatin hakkaaja
Veganismi ei ole lopullinen vastaus kaikkeen, eivätkä ongelmat siihen lopu että jättää lihansyönnin.

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/9a65db4c-53bf-4a66-bfbb-a1a298dc71a5?fbclid=IwAR3rRwE14s4Rhryk8MGtf1tQ1IBqm7-vchADIaeKpMufqxCIR3CQP1PZEwM

Maaseudun tulevaisuus (MT) uutisoi, että helposti vaahdoksi vatkautuvassa kaurakermatuotteessa on kauraa vain yksi prosentti.

...

Maaseudun Tulevaisuus tarkastelee artikkelissaan muitakin kasviperäisiä vispautuvia valmisteita.

Alpron vispautuva soijapohjainen valmiste sisältää soijaa kaksi prosenttia. Kavlin Planti -vispissä on kauraa hieman yli kolme prosenttia.

Kaikissa edellä mainituissa vispisekoitteissa rasvana on palmuöljy. Palmuöljyä käytetään, koska sillä vaahdosta saadaan pysyvää.

Palmuöljy on elintarviketeollisuuden suosima raaka-aine, koska se on halpaa.

Ruokaviraston mukaan palmuöljyssä on runsaasti epäterveellistä kovaa rasvaa, jonka käyttöä kannattaa rajoittaa.

Yhdessä 250 millilitran vispisekoitepurkissa voi olla yli 60 grammaa tyydyttynyttä kovaa rasvaa.

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1820
 • Hit high - not below, PS!
Muistin vanhan uutisen punaisen lihan terveysriskistä. Olinkin itse naputellut Tiede-foorumille v. 2014:
https://www.tiede.fi/comment/1741227#comment-1741227
...
Tutkimus: Punainen liha ja väärät suolibakteerit kalkkeuttavat valtimoita
8.4.2013 21:22
Punaisen lihan sisältämä L-karnitiini ja vääränlainen suolistomikrobisto ovat huono yhdistelmä valtimoiden terveydelle. Uusi tutkimus osoittaa, että valtimonkovettumataudin riski voi lisääntyä myös vähärasvaisesta tai rasvattomasta punaisesta lihasta.
- HS 8.4.2013

Tutkijat antoivat L-karnitiinia 77 vapaaehtoiselle joista 26 oli vegaaneja. Kaikilla TMAO:n(trimetyyliamiini-N-oksidin) pitoisuus nousi, aine hidastaa kolesterolin poistumista valtimoiden seinämistä. Kuitenkin lihansyöjillä TMAO:ta syntyi paljon enempi, ilmeisesti lihansyöjän suolistobakteerit tuottaa sitä paljon.
 Lisäksi tutkijat mittasi 2600 henkilön L-karnitiinitasot Clevelandin sairaalassa, havaitsivat että jos L-karnitiinitasot yhdistyi korkeaan TMAO:hon niin riski sydäreihin kasvoi.
 Kolmannessa tutkimuksessa syöttivät L-karnitiinia hiirille, joille kehittyi valtimokovettumia mutta vain jos oli lihansyöjän bakteeristo, antibiootilla voivat pyyhkäistä sen pois ja kovettumia ei syntynyt.
Aika monelta kantilta on nyt naulattu tämä syyllinen kiinni.

Luontaiskauppiaat myyvät surutta tätä vaarallista ravintolisää ja tutkijat varoittavatkin:
"Tutkijat korostavat, että löydösten valossa ihmisten kannattaisi miettiä lihansyönnin rajoittamista. Erityisen huolissaan pitäisi kuitenkin olla, jos nauttii L-karinitiinia ravintolisänä."


Vegaaneille satunnainen punainen liha on terveellisempi kuin jatkuvasti lihaa syöville. ;D

Ameriikan THL eli NIH:

April 22, 2013

Red Meat-Heart Disease Link Involves Gut Microbes

The link between red meat consumption and heart disease, a study suggests, may stem from gut microbes breaking down carnitine, a compound found in red meat.

People who eat a lot of red meat have an increased risk for cardiovascular disease. The saturated fats and cholesterol in meat are thought to be culprits. But they can’t fully account for the association, suggesting that other factors may be involved.

 - https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/red-meat-heart-disease-link-involves-gut-microbes
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 16, 2019, 01:06:22 kirjoittanut MrKAT »
Missä kuntapäättäjän talousrikos, siellä 46% varmuudella persu.
Maahanmuuttajia Suomeen? Suomessa on tilaa, sanoi Pate Mustajärvi (Apu 3/20).

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1820
 • Hit high - not below, PS!
Helsinkiläisopiskelijoiden verisuonet voivat tulevaisuudessa hiukan paremmin koska
Unicafe lopettaa punaisen naudenlihan tarjoamisen.

Naudanliha poistuu Helsingin yliopiston opiskelija­ravintoloiden valikoimasta – ”Sen hiilijalanjälki on merkittävä”
UNICAFEN tavoitteena on nostaa kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuus yli 50 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä.

 - https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006273247.html


En oikein ymmärrä miten terveystieteiden maisteri edes voi lausua tällaista kepulaista propagandaa:

– Päätökset voivat olla myös hyvin vahingollisia ravitsemuksellisesti, Heikkinen muistuttaa.
 - https://www.is.fi/politiikka/art-2000006274210.html

Ravistsemussuositus-ihmiset sanoo että syömme liikaa lihaa, liikaa punaista lihaa. Jos se korvataan osittain myös kasviksilla(osuutta lisätään), niin ravitsemussuosituksia noudatetaan!!!
Missä kuntapäättäjän talousrikos, siellä 46% varmuudella persu.
Maahanmuuttajia Suomeen? Suomessa on tilaa, sanoi Pate Mustajärvi (Apu 3/20).

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2625
Luontaiskauppiaat myyvät surutta tätä vaarallista ravintolisää ja tutkijat varoittavatkin:
"Tutkijat korostavat, että löydösten valossa ihmisten kannattaisi miettiä lihansyönnin rajoittamista. Erityisen huolissaan pitäisi kuitenkin olla, jos nauttii L-karinitiinia ravintolisänä."
[/color]
Niinpä. Tolonenkin surutta hehkuttaa karnitiinin etuja esim. tässä. En usko sitten pätkääkään noihin Tolosen myynninedistämispuheisiin.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 16, 2019, 11:49:13 kirjoittanut kertsi »

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1820
 • Hit high - not below, PS!
Fogelholm sai infoa ruots. epidemiologian prof. Lauren Lissneriltä että Israeliin olisi tulossa ruoan epäterveellisyydestä varoittava merkintä, ikäänkuin sydänmerkin käänteisversio.
https://twitter.com/MikaelFogelholm/status/1184815364972126210
(Tuolla joku kommentoi että Chilessä olisi jo semmoinen.)

En googlella löytänyt kummempaa mutta tässä kuvassa
https://www.mdpi.com/nutrients/nutrients-11-00626/article_deploy/html/images/nutrients-11-00626-g004.png
 ylinnä näkyy osviittaa mihin epäterveellinen - terveellinen tasapainossa pääosin kiinnitettäisiin huomiota.

« Viimeksi muokattu: Lokakuu 19, 2019, 22:10:48 kirjoittanut MrKAT »
Missä kuntapäättäjän talousrikos, siellä 46% varmuudella persu.
Maahanmuuttajia Suomeen? Suomessa on tilaa, sanoi Pate Mustajärvi (Apu 3/20).

Poissa safiiri

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4367
Helsinkiläisopiskelijoiden verisuonet voivat tulevaisuudessa hiukan paremmin koska
Unicafe lopettaa punaisen naudenlihan tarjoamisen.

Naudanliha poistuu Helsingin yliopiston opiskelija­ravintoloiden valikoimasta – ”Sen hiilijalanjälki on merkittävä”
UNICAFEN tavoitteena on nostaa kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuus yli 50 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä.

 - https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006273247.html


En oikein ymmärrä miten terveystieteiden maisteri edes voi lausua tällaista kepulaista propagandaa:

– Päätökset voivat olla myös hyvin vahingollisia ravitsemuksellisesti, Heikkinen muistuttaa.
 - https://www.is.fi/politiikka/art-2000006274210.html

Ravistsemussuositus-ihmiset sanoo että syömme liikaa lihaa, liikaa punaista lihaa. Jos se korvataan osittain myös kasviksilla(osuutta lisätään), niin ravitsemussuosituksia noudatetaan!!!

Huvittavaahan tässä vinkuvokunassa, jolla päätöstä päivitellään on se, että aiemmin kyllä ihan samat valittajat osasivat erehtymättä tunnistaa nämä helsinkiläisopiskelijat siihen viherpiipertäjien, veganismi-intoilijoiden ja kalliolaisessa kuplassa elävien joukkioon kuuluviksi. Nyt sitten leuka väpättäen ollaan muka-huolestuneita heidän valinnanvapaudestaan, vaikka heidät on jo identifioitu kauramaitolattea litkiviksi ituhipeiksi kaikki tyynni. Eli Unicafé tässä nimenomaan kuuntelee asiakkaidensa toiveita ja suuntaa tarjontaansa kysynnän mukaan. Ilmeisesti oikeus itse päättää ei tämän kepulaispoppoon mielestä sentään tarkoita, että saisi päättää olla vegaani tai edes vähentää punaisen lihan syömistään.

Muistelen saman ”perinteet kunniaan ja lihaa pöytään” -kaartin olleen kiivaasti vastaan, jos on kyselty oikeutta valita päiväkodissa lehmänmaidoton ruokavalio, ellei ole lääkärintodistusta sen välttämättömyydestä. Männävuosina kasvisVAIHTOEHTOA kouluruokailussa vastustettiin myös ja vaihtoehtojen tarjoaminen nähtiin täysin turhana luksuksena. Ihan samat ”jotkut näkee nälkää ja ruokaa pitää arvostaa” -puheenvuorot koettiin silloin käyttökelpoisiksi käyttää argumentteina kasvisvaihtoehdon tarjoamista vastustettaessa. Ruuan hintaan vetoaminenkin saa nyt väistyä. Se on perustelu, jolla sopii vastustaa kauramaitoa, ei naudanlihaa tai vähäisen suosion vaihtoehtojen vähentämistä.

Niin on lyhyt ihmisten muisti näissä keskusteluissa. Ilmeisesti sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee. Argumentit kierrätykseen (oi, miten ekologista), vaikka päinvastaisen moitteen tueksi. Mikäs siinä nyt voisi olla ongelmallista...
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 20, 2019, 11:48:12 kirjoittanut safiiri »