Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveelliseen ruokavalioon

Aloittaja kertsi, toukokuu 26, 2019, 14:34:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Maksakirroosinkin ja kardiomyopatiaa liika rauta voi aiheuttaa näköjään:

https://www.medipudas.fi/voiko-rautaa-syoda-omatoimisesti/

Rautaylimäärä kertyy kudoksiin aiheuttaen maksakirroosia, diabetesta ja kardiomyopatiaa. Vaikka noin 10-20 %:lla suomalaisista on tämä geenivirhe, ei se vain toiselta vanhemmalta perittynä aiheuta ongelmia. Noin 0.4 %:lla suomalaisista on geenivirhe perittynä sekä äidiltä, että isältä, jolloin se johtaa raudan kertymishäiriöön. Tarkemmin hemokromatoosista ja raudan aineenvaihdunnan häiriöistä Seppo Parkkilan katsausartikkelissa.

Norma, tämäkin voisi kiinnostaa sinua:

Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Chronin tauti ja haavainen paksusuoli ärtyvät yleensä raudansyönnistä, mutta jos ulosteissa onkin ollut verta tai ulosteet ovat mustia, on suoli kuitenkin tähystettävä syyn löytymiseksi, ja tällöin ei verenvuotoa korjata vain suun kautta otettavalla rautavalmisteella.

Rautalisää ei myöskään pidä syödä ominpäin, jos sairastaa hankalaa gastriittia, divertikuliittia tai munuisen vajaatoimintaa. Kaakkoisaasialaista syntyperää olevilla thalassemia ei ole harvinaisuus matalan hemoglobiinin taustalla, ja silloin rautasubstituutio voi pahentaa oireita. Oikea diagnoosi on siis välttämättömyys hoidon asianmukaisuudelle!
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Tämän mukaan löydökset punaisen lihan vaarallisuudesta ovat melko heikkoja.

https://www.healthdata.org/research-article/health-effects-associated-consumption-unprocessed-red-meat-burden-proof-study

Characterizing the potential health effects of exposure to risk factors such as red meat consumption is essential to inform health policy and practice. Previous meta-analyses evaluating the effects of red meat intake have generated mixed findings and do not formally assess evidence strength. Here, we conducted a systematic review and implemented a meta-regression—relaxing conventional log-linearity assumptions and incorporating between-study heterogeneity—to evaluate the relationships between unprocessed red meat consumption and six potential health outcomes. We found weak evidence of association between unprocessed red meat consumption and colorectal cancer, breast cancer, type 2 diabetes and ischemic heart disease. Moreover, we found no evidence of an association between unprocessed red meat and ischemic stroke or hemorrhagic stroke. We also found that while risk for the six outcomes in our analysis combined was minimized at 0 g unprocessed red meat intake per day, the 95% uncertainty interval that incorporated between-study heterogeneity was very wide: from 0–200 g d−1. While there is some evidence that eating unprocessed red meat is associated with increased risk of disease incidence and mortality, it is weak and insufficient to make stronger or more conclusive recommendations. More rigorous, well-powered research is needed to better understand and quantify the relationship between consumption of unprocessed red meat and chronic disease.

MrKAT

^ Tuossa alkup. julkaisu on Nature portfolioon kuuluva eli Nature Medicine jonka ei pitäisi olla pilipali-sarjaa vaan vakavasti otettava pre-review-laatujulkaisu.
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Hippi

Olipas mukava vaihteeksi lukea rentoon sävyyn kirjoitettu artikkeli syömisiin liittyen. :)

Aiheuttaako sokeri riippuvuutta? Asiantuntija kertoo suoran vastauksen, joka voi yllättää monet
Ravitsemukseen liittyy yhä monenlaisia myyttejä. Tiedenaiset-yhteisöstä tuttu ravitsemusasiantuntija oikoo niistä kolme.

Voiko sokeriin jäädä koukkuun?
– No ei voi, sanoo ravitsemusasiantuntija Heidi Kinnunen Tiedenaiset-yhteisöstä.

Sokeririippuvuudesta ei ole minkäänlaista kunnon tutkimusnäyttöä.

Sokerikoukun mahdollisuus on silti tasaisin väliajoin herättänyt keskustelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
– Taustalla voi olla rottatutkimus, jossa huomattiin, että sokeri aktivoi samoja aivoalueita kuin heroiini. Mutta niitä aktivoi myös vaikka koiranpennun silittäminen tai toisen ihmisen halaaminen, Kinnunen kertoo.

Kyse on alueista, jotka ovat kytköksissä mielihyvän kokemiseen.
Mielihyvän saaminen makeasta ei tarkoita sitä, että sokeri itsessään olisi riippuvuutta aiheuttava aine.
.....


Lisäksi artikkelissa käsitellään proteiinin saantia, jota suomalaisessa ruokavaliossa on riittävästi jopa runsaasti, ja prosessoitua ruokaa, jota kaikkea ei ole tarvis välttää. 
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates

En itse koe olleeni koskaan varsinaisesti koukussa makeaan. Ennemminkin on ajoittain niin että haluan triplanautinnon, eli elokuva/tv-sarja + yrttiteetä + irtokarkkeja. Myös jos päivän pääruoka ei ole ollut mikään erityinen lempparini, suuhun haluaa "jotain hyvää" sen perään.

MrKAT

Mie kerran listasin 3 riippuvuuden tapaa (joka oli jonkin aikaa alkuaikojen wikipediassakin by me tai joku toinen):
1  - biokemiallinen riippuvuus
2 -  tapain tottumus (esim. pakko saada tai mennä tiettyyn kellonaikaan baariin, jääkaapille,..)
3  - sosiaalinen riippuvuus, (koska kaverit, yhteisö, rituaalit,..)
jotenkin suunnilleen noin se oli.  Sokerin osalta 1 on siis käytännössä kumottu, vielä 2  ja 3 jäljellä. ;)

"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Hippi

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - joulukuu 16, 2022, 01:50:32
Mie kerran listasin 3 riippuvuuden tapaa (joka oli jonkin aikaa alkuaikojen wikipediassakin by me tai joku toinen):
1  - biokemiallinen riippuvuus
2 -  tapain tottumus (esim. pakko saada tai mennä tiettyyn kellonaikaan baariin, jääkaapille,..)
3  - sosiaalinen riippuvuus, (koska kaverit, yhteisö, rituaalit,..)
jotenkin suunnilleen noin se oli.  Sokerin osalta 1 on siis käytännössä kumottu, vielä 2  ja 3 jäljellä. ;)

Noista ei kyllä 2 ja 3 minusta mitenkään liity sokeriin.

Kohdan 2 toteutumismahdollisuus sokerin osalta on riippuvainen siitä, mitä on tuonut kaupasta kotiin. Sokeriahan ei mennä baariin syömään, yleensä. Tapain tottumusta kotona on kyllä tiettyihin aikoihin syödä jotain, ateria tai välipala. Mutta koska kohta 1 ei koske sokeria, niin mikään ei pakota valitsemaan sokeria tai sokeripitoista syötävää. Tapain tottumusta tietysti voi olla, että päiväkahvin kanssa ottaa pikkuleivän tai keksin, mutta en sitä kyllä riippuvuutena näe.

Sosiaalista riippuvuutta en ole ikinä nähnyt sokeriin liittyvän. En ole koskaan huomannut, että ihminen joutuisi selittelemään, miksi ei ota tarjottua makeista tai makeaa leivonnaista. Alkoholin osaltahan tuota on pitkään ollut, mutta nykyään sekin on alkanut jo vähentymään. Ei ole enää "pakko" seuran vuoksi ottaa, jos ei muuten ottaisi.


Itselläni on juuri menossa testi, jossa olen luopunut kaikista karkeista, suklaasta yms. ja siirtänyt niistä saadun energian muihin syömisiin lisäten syömiskertojen määrää muutamalla. Mitään vieroitusoireita ei ole makean puuttumisesta tullut enkä kertaakaan ole karkkikaapilla käynyt, vaikka siellä edelleen on monipuolinen valikoima kaikenlaista, mitä nälissään on tullut ostettua.

Kaupassakäynti on avainasemassa mielestäni tuossa sokeriasiassa. Linkkaamassani artikkelissakin mainittiin, että nälkäisenä tekee helpommin mieli makeaa, koska makeasta energian saa heti käyttöön. Tämän olen todella huomannut. Nyt olen käynyt joko aamupalan tai lounaan jälkeen kaupassa, niin mielihalut on nollassa ja tulee ostettua vain se, minkä oli aikonutkin. Nälkäisenä tulee tehtyä heräteostoksia enemmän. Ei välttämättä aina makeaa, vaan myös sämpylöitä tai paistopisteen "parempia leipiä". Hyvin päällystettyinä nuokin käyvät herkuttelusta mielikuvatasolla. Nälkäisen heräteostokset tosiaan on useinkin hyvin hiilaripitoisia. Hulluinta tuossa on, että niitä tulee ostettua, vaikka kotona jo olisikin.

Tuokaan ei ole tapa tai tottumus, vaan tuossa kyllä elimistö pyrkii ohjaamaan käytöstä niin, että henkikulta säilyy, kun on nälkä. Nälän ei tarvitse olla edes mahassa kurnivaa nälkää, jonka tuntee, vaan pidempikestoista energian puutetta, jossa nälkä ei välttämättä kurni mahassa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Toope

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 16, 2022, 09:29:51
Itselläni on juuri menossa testi, jossa olen luopunut kaikista karkeista, suklaasta yms. ja siirtänyt niistä saadun energian muihin syömisiin lisäten syömiskertojen määrää muutamalla. Mitään vieroitusoireita ei ole makean puuttumisesta tullut enkä kertaakaan ole karkkikaapilla käynyt, vaikka siellä edelleen on monipuolinen valikoima kaikenlaista, mitä nälissään on tullut ostettua...
Onnea! Pystyn itse rajoittamaan makeannälkää, en täysin estämään.

Hippi

Laitan tämän nyt tänne talteen paremmalla ajalla luettavaksi.

Tällainen ruoka voi aiheuttaa riippuvuuden kaltaisia oireita
RUOKA saattaa tuottaa mielihyvää tavalla, joka muistuttaa päihteiden vaikutuksia ja aiheuttaa riippuvuuden kaltaisia oireita.

Näin toteavat Turun yliopiston tutkijat, jotka FinnBrain-tutkimuksessa selvittivät ensimmäistä kertaa, kuinka yleisiä ruokariippuvuusoireet ovat suomalaisilla.

Mielihyvää tuottavat ruoat ja juomat ovat prosessoituja ja energiatiheitä.

Tällaisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi makeiset, leivonnaiset ja sokeripitoiset virvoitusjuomat sekä suolaiset ja rasvaiset ruoat ja naposteltavat, kuten hampurilaiset, pizzat ja sipsit.
– Ruokariippuvuudesta on arvioitu kärsivän jopa 20 prosenttia aikuisista, ja se on yhdistetty esimerkiksi ylipainoon ja korkeaan kolesteroliin, toteaa tutkijatohtori Jani Kajanoja Turun yliopiston tiedotteessa.
– Onkin esitetty, että energiatiheiden ruokien taipumus aiheuttaa riippuvuutta saattaa olla merkittävä tekijä lihavuuden yleistymisessä väestötasolla.
.....


Itse tutkimus tarkemmalla tasolla löytyy:

Ruokariippuvuusoireiden esiintyvyys ja yhteydet psykiatrisiin oireisiin FinnBrain-syntymäkohortissa (LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 18, 2022, 13:39:27

Mielihyvää tuottavat ruoat ja juomat ovat prosessoituja ja energiatiheitä.

Tämä prosessointi ilman tarkempaa selventämistä tuntuu tyhjältä iskusanalta.

Esim. mallasleipä on valmistettu moneen kertaan prosessoidusta viljasta mutta veikkaisin että se on silti hyvinkin terveellistä. Kuitua on rutkasti, ja mikäli mallas on oluen valmistuksen sivutuotetta niin sokereitakaan ei liiaksi ole.

Hippi

^
Joo, tuosta on jossain ollut ihan hiljattain puhettakin (lehdessä, telkussa?), että tämä "prosessoitu" tarkoittaa milloin mitäkin ja joillain se on niin maailmaa syleilevä, että pitää sisällään lähes kaiken, joka on vähääkään valmistettu teollisesti, siis myös einesruuat.

Tässä esim Saarioisten makaronilaatikon ainesosalista:Makaroni (vehnä), vesi, laktoositon maitojuoma, naudanliha 17 % (Suomi), kananmuna, laktoositon kuohukerma, jodioitu suola, valkopippuri.. Omani poikkeaa tuosta, että käytän joko possua tai possunautaa ja kuohukerman korvaan ruokakermalla.

Ostoksilla kannattaa siis vilkaista tuoteselostetta, sillä noissa valmiissa ja puolivalmiissa on ihan kelposyötävää vaikka ne on vähän isommissa uuneissa tai padoissa valmistettu.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Ainakin joko nitraatit tai nitriitit, en muista kummat, taitavat olla epäterveellisiä, ja ne liitetään prosessoituun ruokaan. Ne, joita on joulukinkussa ja leikkeleissä.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Iltalehti:
Tutkimuksessa ultraprosessoitu ruoka tarkoittaa ruokaa, jossa on usein paljon ainesosia ja joka on valmistettu teollisesti pitkän kaavan mukaan tiettyjä aineosia suosien.

Ultraprosessoitu ruoka sisältää paljon sokeria, suolaa, rasvaa ja öljyä. Leimallista on runsas määrä keinotekoisia makuaineita, väriaineita, makeutusaineita sekä emulgointiaineita.

Ultraprosessoidussa ruuassa on usein vain hyvin vähän ravintokuitua.

Ultraprosessoitua ruokaa voi olla esimerkiksi jäätelö, valmisruuat, tehdasvalmisteiset keksit, kakut, piirakat ja pasteijat.

Koska ultraprosessoitu ruoka lisää muun muassa sydänsairauksien ja syövän riskiä, sitäkin kautta tällainen ruoka voi nakertaa elinkaartamme entistä lyhyemmäksi.

Aiemmissa tutkimuksissa ultraprosessoidun ruuan syöminen on yhdistetty lihomisriskiin ja riskiin sairastua verenpainetautiin ja tiettyihin syöpiin.
...
Tutkijat huomattavat, että prosessoitu ruoka on usein pakattu muoviin, jossa siinäkin voi olla terveydelle haitallisia aineita.

Tällainen ainesosa on esimerkiksi bisfenoli-A, jota käytetään muoviteollisuudessa paljon, mutta jonka mahdollisista terveysriskeistä ei tiedetä kovin paljoa.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - joulukuu 18, 2022, 15:19:39
Ainakin joko nitraatit tai nitriitit, en muista kummat, taitavat olla epäterveellisiä, ja ne liitetään prosessoituun ruokaan. Ne, joita on joulukinkussa ja leikkeleissä.

Natriumnitriitti E250 näkyy aina ainesluettelossa. Jos sitä haluaa välttää, niin kannattaa lukaista tuoteselosteet.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska

Lainaus käyttäjältä: kertsi - joulukuu 18, 2022, 15:19:39
Ainakin joko nitraatit tai nitriitit, en muista kummat, taitavat olla epäterveellisiä, ja ne liitetään prosessoituun ruokaan. Ne, joita on joulukinkussa ja leikkeleissä.
Nitraateille (typpihapon suoloja) ja nitriiteille (typpihapokkeen suoloja) on rajoja käytölle. Edellisille tiukempia. Nitriittejä käytetään lihasäilykkeissä ja niitä saadaan juomavedestäkin.