Kirjoittaja Aihe: Ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveelliseen ruokavalioon  (Luettu 2006 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2626
Virvoitusjuomat, myös sokerittomat(!) keinotekoisesti maustetut, näyttävät lyhentävän elämää.

Soft drinks, including sugar-free, linked to increased risk of early death
...
“For artificially sweetened soft drinks, ours is the third large study published this year that has reported positive associations with all-cause deaths,” he said.

 - Guardian 3.9.2019  (Alleviivaus minun)

Vesi vanhin voitehista ja terveellisin, jota nyt suosittelevat tuossa. Sokeriset näytti liittyvän aineenvaihduntasairauden (digestive disease) riskiin ja sokerittomat juomat verenkiertosairauksiin (circulatory disease).
  Panimoille kauhistusta vaikka panostaisi ei-alkoholittomiin. Alkoholijuomien lisäksi limonadit ja keinotekoisesti maustetut juomat ovat epäterveellisiä.
  Sokeriverolla juomissa pelastettaisiin lihavuudelta+sairauksilta mutta entä kun näyttää että sokerittomatkin lyhentää elämätä?

Keinotekoiset makeutusaineet on liitetty ainakin diabetekseen, ja sehän tunnetusti lisää huimasti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, mikä taatusti kyllä vaikuttaa elinikää alentavasti.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hurja-tulos-makeutusaineiden-ja-diabeteksen-yhteydesta-kannattaako-kevytlimua-lipittaa/6582782#gs.ap59ic

Liekö sitten muitakin vaikutusreittejä, en tiedä.

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1820
 • Hit high - not below, PS!
Reijo Laatikainen on tehnyt slideshow:n (48 dian sarjan) Virallisiin ravintosuosituksiin kohdistuvasta populistisesta hyökkäilystä ("Suositusten hiilihydraatit ovat syy lihomiseen!" yms) kun niitä syytetään kansakunnan lihoamisesta: https://twitter.com/pronutritionist/status/736966484187045892

Siinä on yksi kuva jossa näytetään mitkä ruoat länsimaissa lihottaa (pääosin jenkeissä oletan):


Huomatkaa 3. ja 4. ja 5. lihottavimmat: Prosessoitu liha, prosessoimaton punainen liha ja voi.

Tässä pääsyy lihomiseen: Ihmisistä vain pieni osa noudattaa ruokapyramidisuosituksia.

Pohjoismaissa vain 0,3%:lla on optimaalinen dieetti ja  9%(Ruotsi)-18%(Suomi)-24%(Norja):lla edes kohtuu "terveellinen" dieetti.

 
Missä kuntapäättäjän talousrikos, siellä 46% varmuudella persu.
Maahanmuuttajia Suomeen? Suomessa on tilaa, sanoi Pate Mustajärvi (Apu 3/20).

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2340
 • Hattiwatin hakkaaja
Alkusyksyäköhän se oli kun söin sipsejä ja karkkeja alvariinsa, enkä lihonut. Alkoi oikein ihmetyttämään. Sitten söin usein vehnää sisältäviä asioita ja kiskaisin litran kermaa (en tietenkään kerralla), niin johan paino pomppasi 2 kg.

Toisaalta joskus olen lihonut myös jogurtilla. Joskus vuosia sitten ostelin Lidlistä alvariinsa maustettuja jogurtteja, ja niissähän on sokeria mielinmäärin.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2626
Helsinkiläisopiskelijoiden verisuonet voivat tulevaisuudessa hiukan paremmin koska
Unicafe lopettaa punaisen naudenlihan tarjoamisen.

Naudanliha poistuu Helsingin yliopiston opiskelija­ravintoloiden valikoimasta – ”Sen hiilijalanjälki on merkittävä”
UNICAFEN tavoitteena on nostaa kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuus yli 50 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä.

 - https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006273247.html


En oikein ymmärrä miten terveystieteiden maisteri edes voi lausua tällaista kepulaista propagandaa:

– Päätökset voivat olla myös hyvin vahingollisia ravitsemuksellisesti, Heikkinen muistuttaa.
 - https://www.is.fi/politiikka/art-2000006274210.html

Ravistsemussuositus-ihmiset sanoo että syömme liikaa lihaa, liikaa punaista lihaa. Jos se korvataan osittain myös kasviksilla(osuutta lisätään), niin ravitsemussuosituksia noudatetaan!!!

Verisuonten lisäksi myös suolisto kiittää punaisen lihan vähentämisestä tai poisjättämisestä ruokavaliosta, ja kasvisten, marjojen ja hedelmien ja kokojyväviljan lisäämisestä. Tällä tavoin vähennetään suolistosyövän riskiä nimittäin, ja sehän on sekä miesten että naisten toiseksi yleisin syöpä nykyään.

Opiskelijat läträävät alkoholillakin, ja jopa kohtuukäyttö lisää suolistosyövän riskiä - ei ole alinta turvallista rajaa.

Toki suolistosyöpä ilmaantuu usein vasta eläkeiässä, mutta kuten useat syövät, sen kehkeytyminen voi kestää vuosikymmeniä (jotkut syövät ovat kyllä ärhäköitäkin ja vievät hautaan nopeasti). (Sv-tauteihin kuuluva ateroskleroosikin voi kestää vuosikymmeniä kehkeytyä, mutta nykyään jo nuoretkin ihmiset voivat sitä sairastaa.)

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01087 (Duodecim)
Yhä useampi sairastuu suolistosyöpään, huomaa yleiset oireet: ”Tätä riskitekijää moni ei tunnista” (Ilta-Sanomat)

Ekasta linkistä:
Ehkäisy
Suolistosyövän riskitekijäksi on todettu länsimainen elämäntapa, etenkin ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua. Hedelmien ja vihannesten suuri määrä ravinnossa saattaa jossain määrin suojata suolistosyövältä. Vaihteleva ja monipuolinen ravinto on terveellistä myös tässä mielessä.

Liikunta ja ylipainon välttäminen ovat terveystekijöitä, joilla on merkitystä syövän ehkäisyssä ja vielä taudin uusiutumisen vähentämisessäkin. Tupakka ja alkoholi lisäävät suolistosyöpäriskiä, niin kuin sairastamista myös moneen muuhun syöpään.

Pitkään jatkuvat vatsavaivat ja "veriuloste" on syytä tutkia. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kysymys, sitä herkemmin tehdään suolen tähystystutkimus. Suolistosyöpää voidaan seuloa ulosteen hemoglobiinitutkimuksella. Osassa Suomen kunnista on jo aloitettu suolistosyövän seulonta, ja on suositeltavaa, että siihen kutsutut 60–69-vuotiaat osallistuisivat seulontoihin.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2340
 • Hattiwatin hakkaaja
IBS-suolisto ei valitettavasti kiittele kaikista mahdollisista kasviksista tai viljoistakaan. Riippuu tapauksesta, mutta jos haluan tosi kipeäksi, niin minun kannattaa ilmanmuuta kiskaista esim. punakaalia... Joskus vuosia sitten tein siitä hyvää laatikkoa, ja seuraus oli sellainen että mietti jo että ambulanssiko pitää kutsua, kun niin hirvittävä kipu.

Mielestäni aika vähän kiinnitetään huomiota näihin tapauksiin kun mediassa luetellaan mikä kaikki meille on terveellistä. Keliaakikot sentään ehkä muistetaan mainita, ja laktoosi-intolerantikot. Ja joskus allergikot, mutta siihen se sitten jääkin. Mietityttää että monikohan ihminen yrittää härkäpäisesti syödä terveellisesti, ja kärsii kipua, turvotusta ja ummetusta/ripulia jokaikinen päiviä hoksaamatta mitä tekee väärin.

Tunnen yhden ihmisen joka ryhtyi kasvissyöjäksi ja oli jatkuvasti ripulilla. Toinen kasvissyöjä ymmärsi hänelle sanoa että se on se soija mikä sinut ripulilla pitää. Ilmeisesti näin sitten olikin. Eli: kaikki ei sovi kaikille.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2626
Joo. Kasvikset ja marjat ja hedelmät ja kokojyvävilja ehkäisevät suolistosyöpää, mutta tietenkään aivan kaikki kasvikset ja marjat ja hedelmät tai kokojyväviljalaadut eivät aivan kaikille sovi, esimerkiksi allergioiden, IBS:n tai erilaisten imeytymishäiriöiden takia.

Jos on allerginen joillekin kasviksille, niin ei se tarkoita, että pitää välttää kaikkia niitä muitakin (kymmeniä tai satoja) kasvislaatuja, tai sitä, että pitää mättää sitä kaikkein epäterveellisintä eläinperäistä ravintoa. Jos on allerginen soijalle, ei se tarkoita, että pitäisi luopua kokonaisesta ruokavaliosta, sillä soijankin voi korvata esim. muilla palkokasveilla, sienillä ja viljalla.

Lisäksi kuituun pitää totutella hitaasti - eli pitää aloittaa kuitujen lisäämiseen maltillisesti, ja jatkaa lisäämistä porrastetusti. Jos kertarysäyksellä esim. moninkertaistaa kuidunsaantinsa, petaa kyllä itselleen ongelmia, vaikkei kärsisikään IBS:sta.

Olettaisin, että tämä viimemainittu johtuu siitä, että suolistoon mikrobiomissa pitää olla bakteereja, jotka pystyvät pilkkomaan kyseistä ravintolaatua (kuitua tässä em. tapauksessa), eikä bakteerikantojen vahvistaminen hetkessä tapahdu. Myös esim. vuosikausia kasvisravinnolla olleet eivät välttämättä kykene pilkkomaan eläinperäistä ravintoa heti, vaan sekin vaatii totuttelua.

Palkokasveihinkin voi totutella suolistonsa pikkuhiljaa, ja huomata, että se, mikä aiemmin aiheutti ongelmia (kaasunmuodostusta), sulaakin helpommin totuttelujakson jälkeen. On keinoja vähentää palkokasvien haittoja, esimerkiksi huolellinen liotus, kunnollinen keittäminen, ja tietyt mausteetkin voivat vähentää haittoja *). Jonkun tutkimuksen mukaan kestää 4-8 viikkoa suolistolle mukautua papupitoiseen ruokavalioon.


*)Carminatives are substances that help relieve gas. Many cultures that use beans in their traditional foods use carminatives in their cooking. For example, epazote is a herb similar to oregano used in Mexican cooking, asafetida is a spice used in Indian cooking, bohnenkraut is used in German cooking, cumin in the Middle East, or kombu (a type of seaweed) in Japanese cooking.
https://www.edibleiq.com/why-beans-cause-gas/
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 28, 2019, 10:48:44 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2340
 • Hattiwatin hakkaaja
En tiedä miten vegaanituttavani sittemmin kävi. Tuosta on jo aikaa ja tässä välissä muuankin herra oli sitä mieltä että miehenä ei kannata soijaa edes syödä ettei saa estrogeeneja ja muutu naiseksi...

IBS:stä kun on puhetta niin ärsyttääkin juuri se että ihmisille jätetään sellainen vaikutelma että kaikki jollain valmiina tekstinä olevalla listalla olevat syötävät pitää kaikki jättää pois. Se on erittäin yksilökohtaista mikä kellekin ei sovi. Eikä se selviä kuin kokeilemalla. Ja reagointikin on erilaista. Sellaisen kanssa joka ei oikein sopisi minulle ihan kokoaikaa ainakaan menen itse ummelle, mutta jos on pahemmin oireita aiheuttava tuote (kuten se punakaali), niin sitten seuraa räjähdys eli kamalat kivut ja ripuli. Yksi tuntemani ihminen puolestaan kärsii IBS:n takia jatkuvasta ripulista.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2626
Noista kasviestrogeenin (esim soijan) naisistavasta vaikutuksesta olen lukenut ravitsemusterapeutin kommentin, että ihan puppua se on. Toki jos jollain on esittää tutkimustuloksia, tai virallisia suosituksia, näkisin mielelläni.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2626

IBS:stä kun on puhetta niin ärsyttääkin juuri se että ihmisille jätetään sellainen vaikutelma että kaikki jollain valmiina tekstinä olevalla listalla olevat syötävät pitää kaikki jättää pois. Se on erittäin yksilökohtaista mikä kellekin ei sovi. Eikä se selviä kuin kokeilemalla. Ja reagointikin on erilaista. Sellaisen kanssa joka ei oikein sopisi minulle ihan kokoaikaa ainakaan menen itse ummelle, mutta jos on pahemmin oireita aiheuttava tuote (kuten se punakaali), niin sitten seuraa räjähdys eli kamalat kivut ja ripuli. Yksi tuntemani ihminen puolestaan kärsii IBS:n takia jatkuvasta ripulista.

Vielä sellainenkin seikka, että kokelujen tulokset voivat lisäksi olla erilaisia eri aikoina - varmaankin juuri siitä syystä, että bakteerikanta elää ja muuntuu koko ajan.

Joko kokeilit niitä ruoka-aineita, jotka tuntemallesi ihmiselle aiheuttavat ripulia?

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2626
IBS:stä kun on puhetta niin ärsyttääkin juuri se että ihmisille jätetään sellainen vaikutelma että kaikki jollain valmiina tekstinä olevalla listalla olevat syötävät pitää kaikki jättää pois. Se on erittäin yksilökohtaista mikä kellekin ei sovi. Eikä se selviä kuin kokeilemalla. Ja reagointikin on erilaista. Sellaisen kanssa joka ei oikein sopisi minulle ihan kokoaikaa ainakaan menen itse ummelle, mutta jos on pahemmin oireita aiheuttava tuote (kuten se punakaali), niin sitten seuraa räjähdys eli kamalat kivut ja ripuli. Yksi tuntemani ihminen puolestaan kärsii IBS:n takia jatkuvasta ripulista.
Tässä alla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen täsmätietoa (ja Pfizerin mainosta?) IBS:n ummetuspainotteisen muodon hoidosta kuituvalmisteilla. Ainakin mainittuja ovat
- pellavansiemen (rouhe)
- psyllium (muodostaa geeliä -> on parempi turvottaa ensin, ja nauttia runsaan nesteen kanssa)
- kiivi ehkäisee ummetusta ja sopii yl. vaikka olisikin IBS
(- luumukin mainittu kiivin yhteydessä, en muista mitä siitä sanottiin)
- jokin lääketehtaan kaupallinen tuote (Pfizerin?)

Ylipäätänsä kaikki kuituvalmisteet kannattaa ottaa runsaan veden kanssa.

Kuitu- ja muut ravintolisät ärtyvässä suolessa

Videolla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo kuidun merkityksestä terveydelle sekä ärtyneelle suolelle sopivista kuitulisistä.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2340
 • Hattiwatin hakkaaja
Kun taannoin lääkärissä luettelin mitä kaikkea kuitua olin kiskonut ja siltikin ummetti, lääkäri sanoi ettei ne sitten enää auta kun on JO ummetus, vaan ennaltaehkäisynä. Muuten oli ihan ok lääkäri, mutta en yhdy hänen kantaansa että fibroon syömäni Triptyl ei olisi aiheuttanut ummetustani, vaan IBS. Tuo ummetus Triptylin sivuoireena on mainittu sivuvaikutuslistassa, onpa jopa suolilamakin. Ummetus oli ollut riesana jo aiemminkin, mutta kun söin Triptyliä 2007 - 2010 se meni aivan helvetilliseksi. Vuodesta 2010 olin lääkkeittä ja löysin magnesiumin, ja sen koommin ummetus ei ollut ongelma. Ennen kuin - tadaa - tämän vuoden keväällä, ja kas kummaa jälleen minulla oli/on Triptyl menossa. Jos ei tästä voi laskeskella että yksi plus yksi on ummetus, niin johan on kumma.

Mutta jotenkin tässä nyt on sitten elettävä eteenpäin, lääkärin kanssa näin sovittuna että jos fibro antaa myöten niin lääkitystä voi keventää. Fibro selvästikin vuodenaikasairautena ei kyllä todellakaan anna myöten syyskaudella.

Olenkin nyt sitten käyttänyt tarpeen mukaan makrogololia, ja muistin viimein että kyllähän tämä MSM myös saattaapi tehota, mutta maistuu helvetin pahalle.

Salaattia olen nyt ihme kyllä saanut puputettua jokaikinen päivä jo pidemmän aikaa. Lieneekö KM:n harrastaminen tehnyt jotenkin kurinalaisemmaksi niin että päiväjärjestykseeni nyt kuuluu että kun tulen illlalla kotiin, teen salaatin. En tiedä onko tällä ollut merkitystä suolentoiminnassa, mutta järjettömin ummetus vaikuttaisi jääneen taakse. Ainakin tältäerää.

***

Sain psylliumista tarpeekseni kun söin Lepicolia viime vuosikymmenellä. Tapasin tehdä sellaista sotkua jossa oli maustamatonta jogurttia, Lepicolia ja kookosrouhetta. Lopulta se mössö tuli joa korvista ulos, kun kyllästyin niin. Joku väitti joskus jossakin että pellavansiemenrouhe raapisi suolistoa? Enpä tiedä. Mutta liottaahan ne siemenet kai pitäisi, käytti sitten rouhetta tai kokonaisia siemeniä. Muistaakseni joku myös väitti että pellavasta saa sinihappoa...?

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2626
Pellavansiemeniä ei saa missään tapauksessa yliannostella, juurikin jonkun myrkyn takia, taisi olla sinihappo. Jos en ihan väärin muista, niin pari teelusikallista päivässä on ihan ok.

Pellavansiemenessä on hyviä rasvahappoja, jotka kyllä ovat terveellisiä muutenkin.

Jos olet onnistunut saamaan aikaiseksi pahanmakuista sotkua psylliumista (kuulostaa jo luettunakin oksettavalta, varsinkin kookoshiutaleiden kanssa, ja jugurtin), niin kannattaa kokeilla maustaa sitä muilla tavoilla. Voi kokeilla jotain marjasoppaa, jos se ja pellavansiemen sillä lailla menisi paremmin alas.

Ekana kannattaa molemmat kyllä liottaa, sillä se geeli mitä niistä syntyy, taitaa olla juurikin se hoitava juttu. Vaihtoehtoisesti on samanaikaisesti nauttia runsaasti nestettä. Siis runsaasti. Muuten voi käydä niin, että tukkivat suolen kuin mikäkin sementti.

---
Tuo kiivi oli uusi tieto minulle, siis että hoitaisi ummetusta.
---

Ja joo, sama juttu täällä: jostain syystä niinä aikoina kun treenaan enemmän, tulee syötyä terveellisemmin, mm. paljon enemmän salaatteja.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 09, 2019, 14:38:51 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2340
 • Hattiwatin hakkaaja
MSM ja makrogololi ynnä magnesium pitää olletikin peräputken aika hyvin auki, ongelma on vaan se MSM kun se maistuu niin jumalattoman pahalle ettei sitä viitsisi joka ilta kulautella. Joku jossain jutteli että sekoittaisi mustaherukkaan, mutta mistäs sitäkin tähän pieret, minä en ainakaan viimeksi kaupassa käydessäni nähnyt mustaherukkakeittoa (joskus olen tainnut nähdä). Ja vähän epäilen että se rikki maistuu siitäkin läpi ja menee mustaherukka hukkaan.

Mikseiköhän muuten kaupoissa ole pelkästä mustaherukasta tehtyä teetä, voisi olla hyvääkin? On vain mustaan teehen sekoitettuna. Minulle ei nyt näytä sopivan oikea tee juuri ollenkaan, heti vatsa kiukustuu.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2626
^
Luulisi, että jos pakastemustaherukoita kiehauttaisi pari minuuttia niin että sulavat kunnolla, tulisi siitä ihan mukiinmenevä "mehu" tai "soppa"? Voisi antaa ässehtiä kiehauttamisen jälkeen jonkin aikaa, niin varmaan uuttuisi makua liemeen. Tai sitten voisi ajaa mikserillä vähän. Tuoreista siivutetuista mansikoista nimittäin ainakin tehdään sillä lailla juomaa, että kaadetaan kiehuvaa vettä vaan päälle, ja annetaan olla jonkin aikaa.

Ja jos ihan soppaa aiot, niin sitä psylliumia voisi kokeilla sopan tekoon. Sehän liukenee kylmäänkin nesteeseen. Esim. 1/2 tl  + 0,5 l vettä voisi olla sopiva aloitusmäärä. Saisit kuidut ja muut hyvät ominaisuudet sekä marjoista että psylliumista sillä lailla.

Maksimaaliset terveyshyödyt marjoistaa saa, kun ne sulattaa nopeasti (eikä hitaasti jääkaapissa), mutta ei sulamisen jälkeen enää keittele.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 11, 2019, 15:04:22 kirjoittanut kertsi »

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1820
 • Hit high - not below, PS!
Jos nyt oikein ao:n tulkitsin niin tuore tieto/tulkinta amerikkalaisessa lääkärilehdessä JAMA:ssa on että D-vitamiini-taso-assosiaatiot sairauksiin -tutkimukset on yhtä tyhjän kanssa koska kehnoja vs hyviä elintapoja ei pysty niistä irrottamaan omaksi tekijäksi vaan jää sekoittamaan pakkaa pahasti. Eli ei voida erottaa onko se ja se sairaus huonon elintavan vai D-vitamiinivajeen syy.

Mikael Fogelholm @MikaelFogelholm

Tämä tulkinta on kohtuullisen helppo jakaa. Hyvä ja huono D-vitamiinistatus väestössä jakaa ihmiset hyvin vahvasti yleisesti terveellisiin ja epäterveellisiin elintapohin. Tämän sekoittava vaikutus on hyvälläkin vakioinnilla liki mahdotonta poistaa.

  JAMA @JAMA_current
  It now seems safe to conclude that many prior epidemiological associations between
 #vitaminD deficiency and adverse health outcomes were driven by unmeasured
  residual confounding or reverse causality
  https://ja.ma/33vpaMz  #KidneyWk


7.50 - 10. marrask. 2019

 - https://twitter.com/MikaelFogelholm/status/1193556534879502336
Missä kuntapäättäjän talousrikos, siellä 46% varmuudella persu.
Maahanmuuttajia Suomeen? Suomessa on tilaa, sanoi Pate Mustajärvi (Apu 3/20).