Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveelliseen ruokavalioon

Aloittaja kertsi, toukokuu 26, 2019, 14:34:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hiha

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - elokuu 25, 2023, 23:05:39
Ei niin onnellisia vuosia, koska kuten alkoholi, hetken hurma tuo pitkäikäisempää kärsimystä monille sitten keski-iässä ja sen jälkeen

Lainauksen kielikuva on peräisin vanhasta tunnetusta moralisoivasta ajatelmasta...

hetken hurma –
elämän turma


... jolla nuoria naisia varoiteltiin esiaviollisista suhteista. Vahinkoraskaus johti häpeään ja pahimmillaan äpärän äidiksi. Ilmauksen merkitys ei ole koskaan ollut paha rasva, eikä edes paloviina, vaan panokiima.

MrKAT

Tiesitkö että kahvi, kaakao ja suklaa on rikastettuna ns. superruoalla, hyönteisillä!
Ei tietenkään varta vasten vaan vahingossa mukaan jääneillä hyönteisillä, joita ei kannata alkaa pois valkkaamaan.

Hämmentävä totuus tuttujen raaka-aineiden sisällöstä: "Kaikki ihmiset syövät hyönteisiä"
- MTV 2015
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

Toope

Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 27, 2023, 15:13:36
Lainaus käyttäjältä: Socrates - heinäkuu 23, 2023, 15:41:29
Tuskinpa noi krempat huonommasta ruoasta tai muovikanistereista tulevat. Luultavasti ihan rasituksen lisääntymisestä. Ikääntyessä kroppa ei tahdo kestää kevyttäkään sellaista rasitusta, jota se kokee harvoin.

Olen itsekin mökkireissun jälkeen romuna1-3 päivää riippuen miten paljon siellä on tullut touhuttua kaikenlaista. Pelkästään epätasaisilla alustoilla liikkuminen puhumattakaan jostain lumihangessa kahlaamisesta pistää lihakset ja nivelet koville.

Ei ole järin suuri ollut rasitus viime viikkoina. Silti nilkat ovat enemmän turvoksissa kuin melkein koskaan. Luulen, että kyllä tää vois johtua munuaisten heikommasta toiminnasta, joka voi johtua liiasta suolan määrästä mökkiruokavaliossa.
Ruokavalio on oma valinta.

Socrates

Patrik Borg uskaltaa muista ravintotietelijöistä poiketen puolustaa sokeria. Verkkokurssimainoksensa yhteydessä sanoo, että sokeri on pikku tekijä painonhallinnassa, se ei aiheuta riippuvuutta eikä sen syönnistä seuraava insuliinireaktio lihota.

Hyvä Patrik, Socru tykkää!
Kantapaikan meininki: ensin vedetään peffaan ja sitten pidetään verkikekkerit.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Socrates - joulukuu 26, 2023, 18:59:19
Patrik Borg uskaltaa muista ravintotietelijöistä poiketen puolustaa sokeria. Verkkokurssimainoksensa yhteydessä sanoo, että sokeri on pikku tekijä painonhallinnassa, se ei aiheuta riippuvuutta eikä sen syönnistä seuraava insuliinireaktio lihota.

Hyvä Patrik, Socru tykkää!
Kuulostaa tosi "ravintotieteilijältä"... :)

MrKAT

^.. sain kaivella jonkin aikaa mutta selvis tätä:
- Patrick Borg esittelee itsensä "ravitsemusasiantuntijaksi", mutta nimike ei ole suojattu
    toisin kuin virallinen "ravitsemusterapeutti", joten humbuugiveikotkin voi käyttää sitä
- Patrick Borg on ETM eli elintarviketieteen maisteri, kouluttaa ja tutkijaksikin esittäytynyt
- aiemmista jutuistansa (muististani) tiedän ettei ole ihan humbuugiveikko, ihan järkevä ukko.
- urheilualan kouluttajana hän saattaakin "luvallisesti" painottaa myös sokerin merkitystä koska urh. tarvii energiaa ja hiilihydraatteja
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

MrKAT

#531
Tiede-lehdessä (13/2023 s.20-21) tyrmätään (ultra)prosessoinnin epäterveellisyys. Tyrmääjänä on VTT:n ruokateknologian tutkimusprofessori Nesli Sözer:

Tekeekö prosessointi ruoasta epäterveellistä?
Haitat tulevat yleensä aivan muusta kuin valmistusmenetelmästä.
...
Ruoanprosessointia arvioidaan usein käyttämällä Sao Paolon yliopistossa kehitettyä
niin sanottua Nova-asteikkoa:
 1. Prosessoimattomat tai minimaalisesti prosessoidut ruoat:
   kasvien syötävät osat, eläinten liha, sisäelimet, munat ja maito, sienet, levät ja vesi.
 2. Prosessoidut ruoanvalmistuaineet, kuten
   öljyt, voi, sokeri, suola. Niitä ei yleensä syödä sellaisenaan.
 3. Ykkös- ja kakkosryhmien aineksista tehdyt ruoat, kuten
   tuore leipä, juustot sekä säilykkeet.
 4. Ultraprosessoidut ruoat: kolmosluokan ainesosien lisäksi niissä on käytetty usein
   keinotekoisia värejä, aromeja ja säilöntäaineita sekä tekniikoita, joita on tarjolla vain teollisessa massatuotannossa.

Pitäisikö ultraprosessoituja valmisteita välttää?
-> Koko keskustelu aiheesta on epäoleellista. Käytännössä kaikki syömämme ruoka on prosessoitua: prosessointia on myös ruoan laittaminen tai leipominen. ... Käytännössä kaikki kaupassa myytävä leipä kuuluu ultraprosessoitujen ruokien kategoriaan.


[MrKAT tarkistaa: Jep. Terveellisissä täysjyväpaahtoleivässä ja myslisekaleivässä on säilöntäaineita ym (eli "E-koodeja": E481, E282 ja toisessa E472e)  joten ultraprosessoituja ovat Nova-asteikolla.]

Väestötutkimuksissa tulee korrelaatiota: Teollisuus tekee suolaisia rasvaisia epäterveellisiä ruokia ultraprosessoiden joka halpaa, maukasta ja ihmiset syö liikaa
-> Ultraprosessoidut usein epäterveellisien joukossa, koska epäterve koostumus (ainesisältö, raaka-aineet) on se syypää.

Raaka-aineet, koostumus, ratkaisee.
Esimerkkinä Sözer kertoo että pursotusteknologialla tehdyt juustonaksut on ultraprosessoituja mutta epäterveellistä koska juustonaksut on. Samalla pursotusteknologialla täysjyväpasta on terveellistä, vaikka ultraprosessoitua, koska ravitsemusarvot hyvät.

JK. Löyty tuo Nova-asteikko tarkempana: https://en.wikipedia.org/wiki/Nova_classification
Se selventi että maito teollisesta pastöroinnista huolimatta(!) kuuluu 1.luokkaan.
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.


MrKAT

Laskin kirjekuorelle ns. lisätyn sokerin määräni: leivät, jugurtit, valmisruoat, keksit. Laskin että saan viikossa noin 189 grammaa lisättyä sokeria joka on 27g/d. Edellyttäen että syön 200g suklaalevyn kahdessa viikossa (2 palaa päivässä, kuten viime päivinä olen).
   Suunnilleen se on 5% ruoan energiasta, joka on WHO:n suositus (tyypillisesti 25 g/d). Suomalainen suositus on: korkeintaan 10% päivittäisenergiasta (tyypillisesti 50g/d).
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

Norma Bates

Maito ei aiheuta limaisuutta:

https://www.apu.fi/kysymykset/virusten-ja-bakteerien-torjunta-vaikuttaako-maito-ja-sokeri

Maidon vaikutusta ylähengitysteiden liman eritykseen on selvitetty ainakin kahdessa kliinisessä tutkimuksessa. Ensimmäisessä maito ei lisännyt liman eritystä nenässä tai mitään muutakaan oiretta soijajuomaan verrattuna henkilöillä, jotka omasta mielestään saivat maidosta oireita. Toisessa kokeessa lisättiin asteittain maidon käyttöä vapaaehtoisilla, jotka oli altistettu flunssavirukselle, mutta liman eritys ei lisääntynyt. Tässä tutkimuksessa ne, jotka uskoivat maidon limaa erittävään vaikutukseen, kokivat saavansa enemmän oireita, mutta mittauksissa ei havaittu mitään eroa. Tutkimusnäyttö ei siis tue väitettä, että maito aiheuttaisi limaneritystä.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että tutkimukset ovat olleet melko pieniä ja suuremmissa tutkimuksissa voisi ehkä tulla pientä eroa ryhmien välille. Todennäköisempää kuitenkin on, että liman erityksen tunne joillakin ihmisillä johtuu maidon osasten reagoinnista limakalvon kanssa. Reaktiossa liman rakenne muuttuu sakeammaksi, mikä tuntuu siltä kuin liman määrä kasvaisi.

Erittäin usein väitetään myös, että maito ja maitotuotteet aiheuttaisivat matala-asteista tulehdusta ja siksi esimerkiksi hengitysinfektioita. Olen kirjoittanut aiheesta pronutritionis.net-�blogissani ja Lievä tulehdus -kirjassani käytyäni tutkimusnäytön läpi. Tutkimusten perusteella maitotuotteet ovat neutraaleja matala-asteisen tulehdukseen suhteen, joten tämä usein somessa kuultu väite ei pidä paikkaansa.


Alkoi tässä vuosien mittaan kokolailla kyllästyttämään, kun aina silloin tällöin astmaatikot ovat pelotelleet toisiaan maidolla. Noh, uskon toki että se joillekin voi olla henkilökohtaisesti haitaksi. Mutta kyseessä ei ole joku luonnonlaki joka koskee meitä kaikkia astmaatikkoja.

Toope

Onko väittely pian taas siinä vaiheessa, että voidaan taas puhua moniravinteisesta sekaravinnosta?
😋

MrKAT

Taas 1 syy lisää vältellä (punasia) lihatuotteita.

"Tapauksia on ollut todella paljon" – Tämä hepatiitti E -tartuntojen ja lihatuotteiden yhteydestä tiedetään nyt

25 tapauksessa sairastunut henkilö on syönyt lihaa tai lihaleikkeleitä.
...
Tammi-helmikuun aikana tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 44 hepatiitti E -tapausta eri puolilta Suomea.
25 tapauksessa sairastunut henkilö oli syönyt lihaa tai lihaleikkeitä. 22 haastateltua mainitsi eri brändien meetvurstin tai salamin.

 - https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c540ec10-e0be-4231-a8f8-adafc9b401cf
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - helmikuu 15, 2024, 00:04:20Tammi-helmikuun aikana tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 44 hepatiitti E -tapausta eri puolilta Suomea.
25 tapauksessa sairastunut henkilö oli syönyt lihaa tai lihaleikkeitä. 22 haastateltua mainitsi eri brändien meetvurstin tai salamin.

Ei voi pitää paikkaansa. Olen innokas meetwurstin ja salamin syöjä eikä minulla ole todettu hepantiittia.

Lisäksi, jos noin 5 miljoonasta metukansyöjästä parikymmentä sairastuu heppatiittiin kyse ei ole kovin suuresta korrelaatiosta.

Hukkuneistakin osa menehtyy koska laittaa päänsä vesiämpäriin, mutta se ei ole oikeasti hukkumisten pääsyy. Tuskin on metwurstikaan hepstiitissa.

LainaaE-hepatiitin voi saada ihmisen ulosteiden saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Tartunta voi saada esimerkiksi syömällä raakaa tai huonosti kypsennettyä sian- tai villisianlihaa,  peuranlihaa, hirven lihan, maksaa sisältäviä tai salamityyppisiä makkaroita tai simpukoita, erityisesti ostereita, sekä tuoreiden ja pakastettujen vihannesten ja marjojen välityksellä.

Hepatiitti E -virusta esiintyy laajalti lämpimissä huonon hygienian maissa, Etelä- ja Keski-Aasiassa, Kiinassa ja trooppisessa Afrikassa.
https://www.muma.fi/liitto/ajankohtaista/ajankohtaista/maailman_hepatiittipaiva_28.7.2023/e-hepatiitti

Veikkaan pääsyyksi matkailua. Paskaisen veden nieleminen tai salaatti  turistikohteessa on todennäköisempi syy kuin makkarasiivu reissumiehen päällä.

Potentiaaliset tartunnanaiheuttajaruoka-aineet ovat näköjään kokolailla samat kuin lempiruokani.  :D
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

^^
Hepatiitti E:n kohdalla pitkä itämisaika aiheuttaa haasteita. Henkilön voi olla vaikea muistaa, mitä hän on syönyt niin pitkän aikaa sitten. Oireet ilmaantuvat keskimäärin 40 päivän kuluttua tartunnan saamisesta.

Veikkaan, että ei ainoastaan "voi olla vaikea muistaa", vaan useimmat ei todellakaan muista, mitä ovat syöneet yli kuukausi sitten. Pieni osa voi muistaa, jos on tiettynä päivänä ollut jossain erityisessä tapahtumassa, niin siellä tarjotun voi kyllä muistaa. Mutta väitän, että jos ei mitään erityistä ole ollut, niin vain poikkeusyksilöt (supermuistajat) voi muistaa päivittäiset syömisensä.

Minullakin on hyvä muisti, mutta syömisiäni en paina mieleeni mitenkään. Sen verran muistan, että tammikuussa olen syönyt yhden paketin metvurstia. Mutta mihin kohtaan tammikuuta asettuu se parin päivän jakso - siitä ei ole aavistustakaan.

Ja vielä tuo "keskimäärin 40 päivää". Millähän haarukalla tuo nyt on keskimäärin, eli mikä on pisin aika ja mikä lyhin aika. Joka tapauksessa syömisten muistamiset pitäisi ulottaa vielä pidemmälle kuin tuo 40 päivää, joten mahdollisten eri syömisten kirjo vain laajenee.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

Edelleen pätee arkkiatri Ylpön viisaus "Kohtuus kaikessa". Myös proteiinin kohdalla:

Liian proteiinipitoinen ruoka voi tukkia verisuonia
Tutkijat löysivät mekanismin, jolla liika proteiini voi kovettaa valtimoita.

- https://www.hs.fi/tiede/art-2000010232696.html

Jo ennestään on varoitettu:

Suomalaiset tankkaavat proteiinia, vaikka ei kannata – Runsasproteiininen ruokavalio lisää uusien tutkimusten mukaan diabeteksen riskiä ja suolistovaikutuksia selvitetään
 - https://www.hs.fi/tiede/art-2000006060798.html

Kun bodarit saa sydäreitä, niin syynä voi olla kielletyt napit mutta myös tuo yletön proteiinilisä, sen lisäksi että sydänseinää lihasvoimistelu paksuntaa.
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.