Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveelliseen ruokavalioon

Aloittaja kertsi, toukokuu 26, 2019, 14:34:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hippi

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - helmikuu 05, 2020, 14:24:57
Pekka Puska on aiheuttanut suuren vahingon suomalaisten terveydelle. No tupakan suhteen hän oli oikeassa, mutta muuten taitaa olla kaikki terveysnatsin väitteet kumottu moneen kertaan.

Puskahan taisi taistella kynsin ja hampain sitä vastaan, että sitä lautasmallia edes vähän saatiin korjattua järkevämmäksi jokunen vuosi sitten. Mutta ei kai se vieläkään ole ihan sillä mallilla kuin pitäisi. Tosin en ole alan asiantuntija ja vain viitteellisesti vilkaisen lautasmallia ja käytän sitä "makuuni soveltuvin osin" :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - helmikuu 05, 2020, 14:24:57
Pekka Puska on aiheuttanut suuren vahingon suomalaisten terveydelle. No tupakan suhteen hän oli oikeassa, mutta muuten taitaa olla kaikki terveysnatsin väitteet kumottu moneen kertaan.
Liittyykö tuo jotenkin kananmuniin? Muistaakseni muidenkin maiden kansalliset ravitsemussuositukset eivät taida paljoakaan erota kananmunien osalta suomalaisista suosituksista, joten miten Pekka Puska liittyy ollenkaan muiden maiden suosituksiin?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Xantippa

#92
Muuta en osaa kananmunista sanoa, mutta onhan siinä melkoinen luonnonmukainen ravintopakkaus. Jos vähän katsoo, mitä syö kananmunien lisäksi, olettaisin, että ei nyt juuri kananmunat ole se, mikä ruokavalion miinukselle heittää.

T: Xante

Muoksis: itse esimerkiksi syön munakokkelia salaatilla tai munakasta, johon lisään nahistuneet vihannekset. Kananmunaa saatan laittaa leivän päälle leikkeleen sijasta, tosin silloin en laita keltuista, koska en tykkää sen mausta keitettynä. Nämä kuuluvat kyllä nopeisiin arkiruokiin kohtuu-usein.

kertsi

#93
Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - helmikuu 05, 2020, 10:30:31
Kananmunat eivät ole haitaksi – vaikka niitä söisi joka päivä
Kananmunia pidettiin pitkään sydänriskinä, mutta tutkimustiedon kertyessä suhtautuminen on muuttunut. Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat muuttunutta käsitystä, ja osoittavat kananmunat sydänterveyden kannalta turvallisiksi, vaikka niitä söisi päivittäin.


Sydänterveydelle (boldaus), niin, mutta entä verisuoniterveydelle, entä aivoterveydelle, entä syöpäriskille? Entä kokonaisterveydelle? Millainen on suuren kananmunakulutuksen vaikutus elinikään ja siis kokonaiskuolleisuuteen?

Ainakin muistelen lukeneeni useista tutkimuksista, joissa ravinnon korkea rasvapitoisuus (vars. tyydyttynyt rasva) liitetään aivoterveyden heikkenemiseen, esim. dementiaan, aivohalvaukseen jne..

ps. USA:n ravitsemussuosituksetkin (wikipedia) kehoittavat välttämään tai ainakin vähentämään tyydyttynyttä rasvaa (jota on mm. kananmunissa ja voissa ja läskissä). Onko teesisi, että Pekka Puskalla on sormensa pelissä niissäkin suosituksissa?

ps. Tyydyttyneistä rasvoista wikipedia:

Guidelines released by many medical organizations, including the World Health Organization, have advocated for reduction in the intake of saturated fat to promote health and reduce the risk from cardiovascular diseases. Many review articles also recommend a diet low in saturated fat and argue it will lower risks of cardiovascular diseases,[5] diabetes, or death.[6] A small number of contemporary reviews have challenged these conclusions, though predominant medical opinion is that saturated fat and cardiovascular disease are closely related.[7][8][9]
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Muistanko väärin, vai onko esitetty sellainen näkemys että se ei olisikaan rasva joka ihmisen verisuonet tukkii, vaan jokin mystinen "hiljainen tulehdus"?

kertsi

#95
Lähestulkoon kaikkien suurten kansansairauksien kuten sv-tautien, lihavuus, diabeteksen (ja masennuksenkin) jne. taustalla on hiljainen tai siis matala-asteinen tulehdus, ja suoliston bakteeriston epätasapaino. Kausaalisuhde vaan on epäselvä, siis mikä on syy, mikä seuraus, vai voisivatko nämä taudit ja mata-asteinen tulehdus johtua kolmannesta asiasta, kuten  huonoista elämäntavoista, esimerkiksi liikkumattomuudesta, liiasta tyydyttyneestä rasvasta ja sokerista ja liian vähäisestä kasvisten ja hedelmien syönnistä. Joka tapauksessa hiljainen tulehdus on elimistön hälytysmerkki.

Tässä väitetään, että "Hiljainen tulehdus ei yksin aiheuta esimerkiksi sepelvaltimotautia, mutta jos verenpaine ja kolesteroli ovat tulehdusarvojen lisäksi koholla, riski alkaa olla todellinen." ELIMISTÖN HÄLYTYSMERKKI (Apteekki)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - helmikuu 05, 2020, 14:24:57
Pekka Puska on aiheuttanut suuren vahingon suomalaisten terveydelle. No tupakan suhteen hän oli oikeassa, mutta muuten taitaa olla kaikki terveysnatsin väitteet kumottu moneen kertaan.
Paksuin valheesi 20 vuoteen! Nyt nurkkaan häpeämään aasinlakki päässä!

"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Juuli

#97
Mikäli väijyisin joka suupalan onko terveelinen vai ei joutuisin tuotapikaa Kellokoskelle.
Ukot ja akat ennen eikä niin kauankaan sitten eivät tunteneet oikeastaan muita vihanneksia kuin perunan ja lantun. Nekin ovat juureksia. Marjoja syötiin mitä metsästä saatiin . Marjapensaista ei  kellään ollut. Kessumaa oli isoisoisälläkin pihan perällä. Pappa eli 90 vuotiaaksi perunalla ja läskillä. Niinkuin muutkin sen samoilla eväillä toimeen tulleet. En tiedä yhtään ainutta eläjää joka olisi kuollut 40-60 v iässä. Nykyisistä  tiedän montakin.   ::)

kertsi

#98
^

Tämän keskustelun aihe ei kuitenkaan ole mielenterveysongelmat, joita ruokavaliosuositusten noudattaminen (tai noudattamattomuus) joillekin voi aiheuttaa. Ehkä kannattaa perustaa oma ketju ruokaan liittyville mielenterveysaiheille, esimerkiksi ortoreksialle, jos niitä haluaa pohtia?

Tämän keskustelun aihe myöskään eivät ole yksittäiset maallikkojen anekdootit, kertomukset yksittäisistä pitkään eläneistä tervaskannoista. Yksikään lääketieteellinen tai ravitsemustieteellinen suositus ei perustu yksittäisiin anekdootteihin. Ja tämän keskustelun aihehan on nimenomaan ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveelliseen ruokavalioon, mikä pitäisi jo ilmetä otsikosta. Yksittäisillä tervaskannoilla ei voi todistaa oikeastaan yhtikäs mitään, esimerkiksi ruokavalioidensa tai muun elämäntapansa terveellisyyttä. Tieteessähän yksi potilastapaus on vain yksi potilastapaus, eikä sillä ole tilastollista todistusvoimaa. Keskiarvot ovat ne, jotka jylläävät. Ja keskimäärin ennen elettiin lyhyt ja surkea elämä, vaikka poikkeukset vahvistaisivatkin säännön. Keskimäärin ennen oli suuri lapsikuolleisuus. Keskimäärin erilaiset tartuntataudit ja lastentaudit olivat ennen vaarallisempia siitä syystä, että väestön ravitsemuksessa oli puutteita, joiden ansiosta immuunipuolustus oli heikompaa. Keskimäärin ennen olivat sellaiset taudit kuin imeväisiän ripuli, keripukki (C-vitamiinipuutoksesta) ja riisitauti (D-vitamiinipuutoksesta johtuva osteomalasia) olivat yleisiä. Ja esimerkiksi vankileireillä lavantauti, juurikin huonon tai olemattoman ravinnon takia. Yksittäiset tervaskannot eivät omaa tieteellistä todistusvoimaa. He ovat jääneet henkiin luultavasti poikkeuksellisen fysiikkansa ansioista olosuhteissa, joissa viereltä kuoli läjäpäin sisaruksia. Ja on onnekkaita sukujakin, joiden jäsenet ovat poikkeuksellisen pitkäikäisiä ja tervitä. Esimerkiksi Sardiniassa on tällaisia sukuja, joiden miehet elävät pisimpään maailmassa - siis keskiarvoisesti pisimään. Heillä sopivat geenit ovat pohjana hyvälle terveydelle, yhdessä terveellisten elämäntapojen kanssa. Heidän ruokaympyränsä on tällainen:



Maitotuotteet olivat peräisin (eng. grass-fed) lampaista, ja joiden maito oli kovin omega-3-pitoista. Sardiniassa oli tapana kalastaa, kerätä villiyrttejä, olla hyvin sosiaalisia ja perhekeskeisiä. Lihaa syötiin vain harvoin. Saattaa tosin olla, että tuo kyseinen ruokavalio on terveellinen (vain) juuri kyseisille papparaisille, spesifisine genomeineen, joten eräänlainen anekdootti sekin, vaikkakin ryhmää koskeva.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Lihaa ja kalaa jonkin verran, enemmän juureksia ja vihanneksia, lisänä pottuja, riisiä (jos ympäristövaikutukset hyväksytään) ja pastaa. Leipätuotteita.
= Esimerkillinen lautasmalli. Mitä tuota muuttamaan? Aina tulee jotan karppaajia tai ihmeruokavalioita edustavia hörhöämään, mutta mitä heistä.
Syödään kaikkea kohtuullisesti. Ei liian lihapainotteisesti, ei liian hiilaripainotteisesti. Ei liikaa rasvaa, kaikkea sopivasti.

Juuli

#100
  Kertsille---   Ei omaa tieteellistä voimaa myöskään vankileirit vai onko joku kuullut jotta siellä lihapatojen ääressä istuskellaan. Eikä ne tervaskannot olleet mitään poikkeuksia. Kun selvisi vaikeasta lapsuudesta sai ilmeisesti vahvat eväät kun ei menehtynyt joita sitten riitti sataan vuoteen saakka.
Italian ilmasto ja kulttuuri on täysin eri kuin Suomen. Meillä on pitkä, pimeä talvi joten en käsitä miksi Suomeen sitä verrataan.
Minun ikäisiäni on aikalailla menehtynyt, -en ole vanha- muuhunkin kuin viinaan jota harvemmin ennenvanhaan käytettiin paitsi jouluna ym. juhlissa . Ja tautia parannellessa. Jos satuttiin saamaan.
Harvemmin kuulee vanhojen muistelevan jotta se ja se kuoli jo parhaassa keski-iässä.
Sodissa kuolleita muistellaan mutta en tiedä rintamalla kenenkään nälkään kuolleen vaikka heikkoa oli syömäpuoli. Maalaispojat saivat osa kotoa ruokapaketteja mutta kaupunkilaispoika tuskin sai kun kaikki oli siellä saantasaaliissa.
.
.
.

MrKAT

TIEDE 1/2020 ss. 26-36 iso laaja juttu rasvamaksasta ja maksasyövästä ja se antoi lisää todisteita miksi kannattaa vältellä voita,  kermaa, palmuöljyä ym tyydyttyneitä rasvoja ja vaihtaa rypsiöljyihin ym kasvirasvoihin.

Prof. Yki-Järvinen teki kokeita ylipainoisilla suomalaisilla. 16 söi sokeripitoisia herkkuja 3 vk. Maksan rasvapitoisuus kasvoi 25%. Mutta..
"Tyydyttynyt rasva näyttää olevan vielä sokeriakin pahempi. Kun 38 vapaaehtoiselle ylipainoiselle suomalaiselle annettiin tuhat ylimääräistä kilokaloria päivittäin kolmen viikon ajan, maksa rasvoittui eniten niillä, jotka saivat ylimääräiset kilokalorit tyydyttyneenä rasvana. Se nosti maksan sisäistä rasvapitoisuutta eli ihtg-triglyseridi-arvoa 50 prosenttia. Sokeri lisäsi sitä kolmanneksen ja tyydyttymätön rasva 15 prosenttia."

  Ruotsalaisessa tutkimuksessa (61 ylipainoista koehenkilöä) tuli vielä isompi ero. Tyydyttynyttä rasvaa (palmuöljyä!!) saaneilla maksa rasvoittui 50%. Mutta monityydyttymätöntä (auringonkukkaöljyä) saaneilla veriarvot eivät huonontuneet eikä maksan rasvoittuminen kiihtynyt vaikka paino nousi.

(Tiede 1/2020 s. 31 on kuvattu vaiheet:
  1. Terve maksa  2. Rasvamaksa (>5% rasvaa)  3. Rasvamaksatulehdus 4. Maksakirroosi ->infektioita, verenvuotoja, syöpää.
4:ää eli maksakirroosia on Suomessa nyt 3 kertaa enemmän kuin 40 vuotta sitten, pääsyynä lihavuus).
"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

kertsi

#102
Kiinnostava uutinen, kiitos, mrKAT. Kannattaa tsekata kalapuikkojen rasvakoostumukset, ettei vaan ole palmurasvaa niissä, niin kuin melkein kaikessa nykyään, sokerin lisäksi.

Tuo saattaa olla yksi syistä, miksi diabeetikoille ei suositella tyydyttynyttä rasvaa - juurikin koska se lisää rasvamaksaa ja -tulehduksia.

Sinänsä kiinnostava tuo maksasyövän alkuperä maksatulehduksessa. Onkohan muitakin syöpiä, jotka alkavat tulehduksina?

Ja tuli mieleen bodaripiireissä ilmeisesti aika yleiset maksasyövät. Voivat olla anabolisten steroidien syytä, tai sitten syynä voisi olla esimerkiksi valtavat kananmunamäärät, joita jotkut kiskovat? Tai ehkä liika proteiinikin, vaikka se kai heikentää "vain" munuaisten toimintaa?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

^Lisä"ravinteet" niitä tekee, kun bodarit popsii vaikka mitä pillereitä, joukossa steroideja ym mömmöjä.
Epämääräiset ns. luontaisyrtitkin voivat rasittaa maksaa munuaisten ohella.

Tuo Rasvamaksa-artikkeli oli ehkä 1. selvin näkemäni todiste miten lihavuus ja rasva ...->syöpäriski ylös.

"Voi poikaseni, niin vähällä tiedolla leikkaajat ja potkijat luulevat hallitsevansa maailmaansa" - Kaarle Suuri somea seurattuaan
Suureen typeryyteen tarvitaan toopemaisen tyhmiä (moderoitavia) persuja.

Norma Bates

Tässä jo 3 v vanha juttu. Enpä ole tuollaisestakaan tiennyt, että riisikin voi olla haitallista. Aika harvoin sitä on tullut nykyään syötyä, kun en jaksa kyttäillä kattilaa joku 20 min että valmistuisi.

https://suomenterveysravinto.fi/blogi/arseenia-ns-superfoodissa/

Riisi kerää arseenia

Epäorgaanista arseenia kerääntyy erityisen paljon riisin. Syynä on ennen kaikkea se, että riisi on luonnostaan viljelylajike, joka kerää itseensä arseenia maaperästä. Jos riisiä viljellään saastuneessa ympäristössä tai kastellaan saastuneella vedellä, riisin arseenin määrä kasvaa entisestään.

Riisin lisäksi arseenia voi olla melko paljon merilevissä. Epäorgaanista arseenia on paljon erityisesti hijiki-merilevässä, jota ei onneksi juurikaan syödä Suomessa.

Myös simpukoissa voi olla melko paljon epäorgaanista arseenia. Kun simpukat keräävät ympäristöstä myös kadmiumia, on kaksi hyvää syytä olla syömättä niitä kovin usein.

Melko paljon epäorgaanista arseenia voi olla myös omenatuoremehussa. Pikkulasten runsasta ja säännöllistä omenamehun juomista kannattaisikin rajoittaa.

Täysjyväriisissä on valkoista enemmän arseenia

Arseeni rikastuu riisin ulompiin kerroksiin. Täysjyväriisissä on siten keskimäärin noin 2 kertaa enemmän epäorgaanista arseenia kuin valkoisessa riisissä.

Lisäksi viljelymaalla ja riisilajikkeella on vaikutusta asiaan. Amerikkalaisessa riisissä arseenia on huomattavan paljon. Sen sijaan esimerkiksi basmati- ja jasmiiniriisit sisältävät arseenia vähemmän. Vähiten arseenia on yleensä valkoisessa basmati- tai jasmiiniriisissä.