Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveelliseen ruokavalioon

Aloittaja kertsi, toukokuu 26, 2019, 14:34:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

kertsi

Tähän ketjuun sopii linkata tutkimuksia, ja uutisointia tms., jossa viitataan tutkimuksiin, joissa tutkitaan sitä, mitä otsikkoon ei mahtunut kokonaan eli:

Ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveyttä edistävään ja sairauksia ehkäisevään tai jopa  parantavaan (virallisterveelliseen) ruokavalioon

Virallisterveellinen on suluissa siksi, että uudet mahdollisesti lupaavatkin tutkimukset eivät välttämättä ole vielä riittävän vakuuttavia näyttöjä ollakseen suositusten perustana, vaan vaaditaan monia tutkimuksia, jotka pystyvät toistamaan tulokset, ja lisäksi katsausartikkeleita, joissa arvioidaan yksittäisten tutkimusten metodologisia heikkouksia. Ja lisäksi suositukset käsittääkseni keskittyvät koko kansan jokapäiväiseen terveelliseen ruokavalioon, eikä niinkään sairauksien hoitoon.

Mielellään katsausartikeleita (review) ja randomisoituja kontrolloituja tutkimuksia (RCT T=trial), ja jos muuta tietoa ei ole, niin sitten väestötutkimuksia. Mielellään jonkin luotettavan tahon kuten virallisen tahon (tyyliin THL) ohjeistuksia, lääkäseurojen (tyyliin Duodecim), tai valtakunnallisten potilasyhdistysten (tyyliin Diabetesliotto ja American Heart Association AHA). (Ja miksei wikipediankin.)

---
(Ja koska tämä on Tiede-alueella, tähän ei ole tarkoitus kerätä mitään huuhaa-"tiedettä", vaihtoehtoista "lääketiedettä" (joka ei ole lääketiedettä lainkaan), tai muuta puoskarointia (So Called Alternative Medicine = SCAM (!)). Magneettimediat, tohtoritoloset, anttiheikkilät, ayurveda yms. eivät siis kuulu tähän keskusteluun.)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Kimmokkeen tähän ketjuun sain etsiessäni tietoa omega-3-rasvahapoista. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen  on blogissaan koostanut joukon katsausartikkeleita aiheesta, ja näyttäisi siltä, että kalaöljyvalmisteiden maine on parempi kuin ne oikeastaan ansaitsevat. Joissakin tutkimuksissa kalaöljykapseleista on jopa haittaa. Kala on sitten asia erikseen, sillä siinä on muutakin kuin vain kalaöljyä, ja kaikkia kalan syönnin hyötyjä ei välttämättä saada napsimalla kalaöljykapseleita.

Onko kalaöljy vienyt meitä kuin pässiä narussa?
Tässä referoimani meta-analyysit toivat esiin sen, että kaikesta kohinasta ja hyvistä tunnelmista huolimatta omega-3 rasvahappojen näyttö useissa eri sairauksissa on melko heikkoa. Korostattekoon, että tässä on keskitytty omega-3 rasvoihin, ei kalaan. Kalalla voi olla erilaiset terveysvaikutukset sen vuoksi, että se ei ainoastaan sisällä kalaöljyä vaan syrjäyttää ruokavaliossa jonkin toisen pääruokalajikomponentin (kuten lihavalmisteen) ja sisältää esim. seleeniä ja tauriinia.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#2
^ Laatikainen kirjoittaa diabeteksesta em. blogitekstissä:
LainaaLisäksi kaksi viime vuosien Harvardin prospektiivista väestötutkimukset on osoittanut, että kalaöljy voi liittyä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen. (Djoussé et al. 2011 & Kaushik et al. 2009)


Ja Duodecimin suositus tähän heti perään:

Omega-rasvahapot (Duodecim)

Kalaöljyvalmisteiden käyttöä ei suositella, sillä niillä voi olla epäedullisia vaikutuksia mm. LDL-kolesterolipitoisuuteen ja elimistön sokeriaineenvaihduntaan.

Kalan syönnillä näitä epäedullisia vaikutuksia ei ole havaittu. Siksi kalaa olisi hyvä olla ruokavaliossa 2–3 kertaa viikossa, ellei sen syömiselle ole estettä (esimerkiksi allergia). Kala-allergiset turvaavat riittävän omega-3-rasvahappojen saannin käyttämällä alfalinoleenihappoa sisältäviä kasviöljyjä ja niistä tehtyjä tuotteita (mm. rypsi-, rapsi-, camelina-, pellava-, saksanpähkinä- ja hampunsiemenöljy). Myös saksanpähkinöissä on alfalinoleenihappoa, mutta niiden käyttömäärän on hyvä olla korkeintaan n. 2 rkl päivässä.


(formatoinnit minun)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

17-vuotias brittiteini eli pelkillä ranskalaisilla, perunalastuilla ja joillakin satunnaisilla siivuilla kinkkua. Kasviksi ja hedelmiä hän ei syönyt juuri lainkaan, mutta toisinaan vähän vaaleaa leipää. Normaalipainoinen, mutta siis vakavasti aliravittu. Sokeutui melkein kokonaan, koska näköhermo tuhoutui B12-vitamiinin ja monien tärkeiden hivenaineiden puutteen takia. Kuulohäiriöitäkin tuli. Oli elänyt heikolla ravinnolla kymmenen vuotta. D-vitamiinin puute oli lisäksi haurastuttanut pojan luita. Poika kuvataan nirsoksi (itse kuvaisin tuota sairalloiseksi nirsoudeksi. "Poika kärsi niin sanotusta rajoittavasta tai välttelevästä syömisoireilusta. Se on luokiteltu syömishäiriöksi uudessa mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden DSM-diagnoosijärjestelmässä. Englanniksi sen nimi on avoidant-restrictive food intake disorder tai arfid."

Ranskalaismies heittäytyi vegaaniksi, eikä huolehtinut B12-vitamiinin tarpeestaan, ja koosti huolimattomasti ruokavalionsa korvaamatta eläinproteiinin ravintoaineita millään. Lopputulos oli samanlainen näköhermon rappeuma kuin brittipojalla ja lähes täydellinen näkökyvyn menetys. Syynä oli krooninen puute erityisesti B1- ja B12-vitamiineista.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006226433.html (HS)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

#4
Virvoitusjuomat, myös sokerittomat(!) keinotekoisesti maustetut, näyttävät lyhentävän elämää.

Soft drinks, including sugar-free, linked to increased risk of early death
...
"For artificially sweetened soft drinks, ours is the third large study published this year that has reported positive associations with all-cause deaths," he said.

- Guardian 3.9.2019  (Alleviivaus minun)

Vesi vanhin voitehista ja terveellisin, jota nyt suosittelevat tuossa. Sokeriset näytti liittyvän aineenvaihduntasairauden (digestive disease) riskiin ja sokerittomat juomat verenkiertosairauksiin (circulatory disease).
  Panimoille kauhistusta vaikka panostaisi ei-alkoholittomiin. Alkoholijuomien lisäksi limonadit ja keinotekoisesti maustetut juomat ovat epäterveellisiä.
  Sokeriverolla juomissa pelastettaisiin lihavuudelta+sairauksilta mutta entä kun näyttää että sokerittomatkin lyhentää elämätä?


Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

MrKAT

Lehtienkeräyslaatikosta löytyi Hesari jossa mainittiin Elina Olkkonen jonka kand. tutkimus osoitti että tummat marjat parantaa muistia. Löysin Elina Olkkosen Tummat marja ja kognitio- tutkimuksen(pdf), se on katsaus mitä on tutkittu ja löydetty.
Pääosin mustikoilla ja mustaherukoilla havaittiin, että
sekä 7-10 v koululaisilla että ihan vanhoillakin ihmisillä paitsi muisti myös episodimuisti ja myös reaktioajat paranivat.

(Ms-dos ajan koneellani olen itse muinoin testaillut ja havaitsin että villivadelmat lyhensi reaktioaikojani mutta mustaherukoilla ei, joten olin ja olen hiukan hämmentynyt. Myös muistia ehkä paransi, tuntui siltä (en testannut sitä vaikka nytkin kyllä sanaristikot tuntuu täyttyvän marjojen syönnin jälkeen nopsemmin).)


Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

kertsi

#6
^ Mustikasta on moneksi. Muistankohan (heh) oikein, että myös näöntarkkuudelle siitä olisi hyötyä?

Myös metabolisen oireyhtymän parantamiseen muistikoilla on todistetusti vaikutusta.

Erään ravitsemusterapeutin vinkki keinoista, jotka voisivat auttaa metaboliseen oireyhtymään, oli Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen tulokset, ks. alla.

Tänä on siitä kiva neuvo, että on helpompi lisätä jotain kuin poistaa
jotain ruokavaliosta. Kerroin hänelle, että jos yritän laiduttaa,
lihon. Hän siihen sitten kommentoi, että älä yritä laihduttaa -
lähesty asiaa niin, että mietit mitä elimistösi tarvitsee voidakseen
hyvin.

Tässä yhteenveto neuvoista:

100-150 g kalaa (vars. rasvaista), 3 krt (!) viikossa
20-25 % energiasta kokojyväviljaa (mielellään ruista) (näkkärikin käy)
300 g mustikoita päivässä (muutkin marjat ovat terveellisiä, mutta
tutkimuksessa nämä todistetusti toimivat)

("lounaalla ja illallisella aina marja-annos ja leipäpala, jolle
sipaistu margariinia"
Aamulla 2 dl kaurapuuroa + 3-4 täysjyväistä leipäpalaa.)

Näiden lisäksi ravitsemusterapeutti suositteli
- oliiviljy tai rypsiöljy
- 5-6 dl kasviksia /vrk
- puolikas avocado päivässä
- pieni kourallinen pähkinöitä tai siemeniä ("sen verran kuin kahdella
ruokalusikalla pysyy
")
- yritä välttää punaista lihaa (sika, nauta, lammas), max 500g /vk.
Korvaa kasvisproteiinilla, kuten pavuilla, sienillä, pinaatilla jne.
tai sitten kalalla tai kanalla
- juusto: kasvirasva tai vähärasvainen tai raejuusto (tämä on itselleni vaikea nakki)


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3938672/
PLoS One. 2014; 9(2): e90352.

Published online 2014 Feb 28. doi:  10.1371/journal.pone.0090352
PMCID: PMC3938672

Effects of Whole Grain, Fish and Bilberries on Serum Metabolic Profile
and Lipid Transfer Protein Activities: A Randomized Trial (Sysdimet)

Maria Lankinen,1,* Marjukka Kolehmainen,1,2 Tiina Jääskeläinen,1 Jussi
Paananen,1 Laura Joukamo,1 Antti J. Kangas,3 Pasi Soininen,3,4 Kaisa
Poutanen,1,5 Hannu Mykkänen,1 Helena Gylling,1,6 Matej Orešič,5 Matti
Jauhiainen,7 Mika Ala-Korpela,3,4,8,9 Matti Uusitupa,1,10 and Ursula
Schwab1,11


---
Jos on maksa-arvot koholla, ja todettu rasvamaksa, niin siihen
täsmälääke on, ylläri-ylläri kaurapuuro ja mustikat! Luin tästä
vakuuttavan oloisen tutkimuksen, mutta en tähän hätään sitä löydä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: kertsi - syyskuu 15, 2019, 12:08:02
300 g mustikoita päivässä (muutkin marjat ovat terveellisiä, mutta
Hyviä neuvoja mutta tuo määrä tulee varsin kalliiksi. Eikä riitä. Suomen kerätystä sadosta riittäisi 300g/nokka/pv tahtiin kaikille suomalaisille vain ehkä noin 1 kuukauden ajaksi.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

kertsi

^ No, kaikki eivät elä suositusten mukaan, joten meille jää enemmän marjoja.

Tuo 300 g/vrk on kyllä tosi paljon. Itse vedän varmaan vain puolet tuosta, jos sitäkään. Usein korvaan mustikat puolukoilla tai muilla marjoilla tai hedelmillä.

Lidlin mustikat ovat ehkä halvimpia? Prismassa myydään kilon pusseissa, mutten muista, olisiko sielläkään sen halvempi.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Ilmeisesti olen tuomittu kuolemaan tai vähintäänkin sairastumaan vakavasti, sillä minua etoo pelkkä ajatuskin syödä 300gr mustikoita joka jumalan päivä ympäri vuoden, vaikka osa siitä olisi jollain muulla marjalla korvattu. Tuo määrähän on yli puoli litraa.

Itse asiassa minkä tahansa (pl kahvi ja maito) nauttiminen päivättäin alkaa vähitellen tökkiä. Jossain vaiheessa, kun porkkanaa kehuttiin, että se on tervellinen ja sillä on hyvä korvata makea, yritin päivttäin natustella porkkanan tai pari. Parissa viikossa tuli vuoden porkkanakiintiö täyteen ja en tahtonut saada pureskeltua porkkanaa nieltyä millään. Aika pitkä tauko tuli porkkanan syömiseen.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Lenny

Lainaus käyttäjältä: Hippi - syyskuu 18, 2019, 14:12:08
Itse asiassa minkä tahansa (pl kahvi ja maito) nauttiminen päivättäin alkaa vähitellen tökkiä. Jossain vaiheessa, kun porkkanaa kehuttiin, että se on tervellinen ja sillä on hyvä korvata makea, yritin päivttäin natustella porkkanan tai pari. Parissa viikossa tuli vuoden porkkanakiintiö täyteen ja en tahtonut saada pureskeltua porkkanaa nieltyä millään. Aika pitkä tauko tuli porkkanan syömiseen.

Olen tässä suhteessa täysin päinvastainen luonne. En kaipaa vaihtelua ruokaan. Olen syönyt ainakin 15 vuotta joka aamu kaurapuuroa. Toki myös sitä ennen, mutta en ehkä ihan joka päivä. Maistuu aina herkulta.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Hippi

Ei tuossa ole kyse edes vaihtelusta vaan siitä, että jotain yksittäistä juttua olisi pakko syödä jonkun tervellisyyden vuoksi. Voisin hyvinkin 15 vuotta syödä puoli litraa jäätelöä päivässä tai pinon ruisvoileipiä (voita+kinkkua), tulista tipupua wokkivihannesten kera ....

Mutta mustikoita, porkkanaa tai kaurapuuroa joka jumalan päivä, ei käy vaikka henki menisi :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

#12
Itse syön kaurapuuroa tai kauralesepuuroa melkein joka ikinen aamu. Vaikka olenkin ihan älyttömän vaihtelun- ja kokeilunhaluinen, ja alvariinsa kokkaan ties mitä istelleni uudentyyppistä tai vanhan variaatiota lounaalle ja illalliselle.

Tosin vaihtelen näitä kaura(lese)puuron lisukkeita
- marjoja tai hedelmiä, hyvin vaihtelevasti ja vaihdellen
- (joskus kanelia)
- maitotuotteita (yl. jugurtti, rahka, harvemmin raejuusto, tai maito jos ei muuta ole)
- (joskus hyvin harvoin kasvisöljyä tai voita, jos esim. ei ole pähkinöitä tai maitotuotteita)
- (joskus chia-siemeniä, pellavansiemeniä yms. jos ei ole pähkinöitä)
- pähkinöitä tai manteleita hyvin vaihtelevasti eri laatuisia.
(Joskus  jos ei ole kaurahiutaleitakaan kotona, olen keitellyt moniviljahiutaleista, ohrajyvistä, ruisjauhoista tms. korvikketta.)

Kyllä varmaan kyllästyisin mustikkaan, jos sitä olisi aina kotona. Mutta kun se tuppaa loppumaan alta aikayksikön tässä huushollissa.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Lenny

Mitäs mieltä tällaisesta ihmisen "täysrehusta": https://huel.com/pages/the-huel-powder-formula-explained

Joku tyyppi oli syönyt pelkästään tuota puoli vuotta ja oli ihan tyytyväinen: https://medium.com/@Lewis_Grant/8-things-i-learned-eating-only-huel-for-6-months-ddad4bc42f9b

Kyseessä on siis jauho, jossa pitäisi olla kaikki ihmisen tarvitsemat ravinteet. Vettä perään ja ääntä kohti. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta!
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Hippi

Minusta tuo nyt ei kuulosta ollenkaan hyvältä ihan samasta syystä kuin litra mustikoita päivässä ei kuulosta hyvältä. Vaikka mistä sen tietää, vaikka tuollaiseen jauhovelliin vielä tulevaisuudessa mennään. En varmaan minä enää, mutta tulevaisuuden ihmiset.

Kyllähän tuo elintoimintojen ylläpitämisen kannalta olisi kai järkevää syötävää, mutta ikävä kyllä harvoin ainakaan omalla kohdallani "järkevä" ja "herkullinen" mahtuvat samaan lauseeseen. Mutta siitä huolimatta olen säilynyt hengissä kohtalaisen hyväkuntoisena kokkauksillani, joten suurin piirtein sen minkä elimistöni tarvitsee, saan myös herkullisesta ja riittävän monipuolisesta ruuasta, joten terveyspommit saavat kyllä jäädä :)

Olen tyystin lakannut lukemasta lööppilehtien "oletko aina syönyt väärin" ja "tätä syömällä elät 100-vuotiaaksi" -artikkelit. Ne on pitkälti kusetusta, sillä jotain "pitkän iän ja ikuisen terveyden hippuja" saadakseen olisi jotain yksittäistä ruoka-ainetta nautittava älyttömiä määriä, jotta sillä olisi toivottuja vaikutuksia. Sama koskee "syö tätä ja kuole" -aineita.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️