Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ravitsemustieteen ja lääketieteen näkökulma terveelliseen ruokavalioon

Aloittaja kertsi, toukokuu 26, 2019, 14:34:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Melodious Oaf

^ Tollasta olen joskus miettinyt ravitsemuksen suhteen, että eikö se nyt olis aika hiton hyvä, jos ihmisen olis helppo saada vaikka kotioloissa täydellinen tai edes osittainen verenkuva ja sit joku pieni raportti siitä, että mitä nää asiat nyt on.

Sehän antais tosi selkeää kuvaa terveyden yleistilasta ja just nimenomaan ravitsemukseen liittyvistä asioista. Kuitenkaan sellaista ei ilmeisesti kustannussyistä tehdä kovin laajasti. Niin jos kerran terveys ja ravitsemus ja sellanen on tosi tärkeitä, miksei sitä tehdä sit tollasta kautta ja miksi loputtomasti vaan suositellaan ja märehditään :D

Vastaus on varmaan tavalla tai toisella raha. Tai se että riittävän kustannustehokasta tapaa toteuttaa tollasta ei ole. Mutta jollain periaatteen tasolla mun on vaikea silti hyväksyä sitä, miten päin tän asian kanssa toimitaan :D

Norma Bates

Pohtiessani keliakian mahdollisuutta huomasin että apteekissa myydään jos vaikka jonkinmoisia testejä. Kuinkahan vaikeaa olisi kehittää kotitesti jossa ihminen saisi selville mistä ravintolisistä hänellä oikeasti on puutteita, ja mistä kenties on jo liiankin suuret arvot? Ja pitäähän ne testit mielellään tehdä vaikka kerran vuodessa uudestaan kuitenkin. Siihen sitten tietenkin kolesterolit, verensokerit ja sensellaiset myös mukaan.

Toope

Ruokavaliohysteria lienee näitä aikamme uskomuksia. Ei ihmiselle tee pahaa, jos joskus kavereiden kanssa vietetään pitkää viikonloppua syöden punaista lihaa jättäen viherkasvit vähän vähemmälle. Asian voi korvata vkl:n jälkeen syömällä vähän terveellisemmin seuraavalla viikolla. Ääriruokavaliot näkyvät toki vatsassa ja tuotoksissa.

Ei ihmiskeho tarvitse kaikkia ruoka-aineita ja ravintoja joka päivä. Kyse on siitä, että elimistö tarvitsee pitkällä tähtäimellä monipuolista ruokaa ja ravinteita, vitamiineja ja mitä niitä nyt onkin. Monipuolinen ruokavalio tarkoittaa pitkäjänteistä ymmärrystä. Pizza-viikonloppukaan ei ole pahasta, jos poistaa stressiä. Kyse on vain siitä, ettei tuollainen ruokavalio ole pysyvää, ainoastaan poikkeus. Yksi hyvä mässäilypäivä lienee ihan aiheellinen useimmille, jos pidetään se ma-pe- kausi suht. järkevänä.

Jonain päivinä sitten syödään omppuja, mandariineja, oliiveja, banaaneja iltapalaksi ja jätetään "roskaruoat" ja karkit/sipsit satunnaisiin päiviin. Turha stressata iltapäivälehtien ohjeista.

Amore

Trendiruokavaliot voivat aiheuttaa suolisto-ongelmia

Samaan aikaan, kun keskitymme ruokavalioomme tarkemmin kuin koskaan, yleistyvät myös tulehdukselliset suolistosairaudet. IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta. Ärtyvä suoli oireilee vatsakipuina, turvotuksena sekä erilaisina suolen toiminnan muutoksina aina ripulista ummetukseen.

Voiko jatkuva ruokailutottumusten muuttaminen trendien perusteella vaikuttaa suolen toimintaan, ravitsemusterapian professori Ursula Schwab?
– Tähän ei toki ole yksiselitteistä vastausta, mutta siitä esimerkiksi on tutkimustietoa, että gluteeniton ruokavalio muuttaa paksusuolen bakteeristoa epäoptimaaliseen suuntaan. Bakteeristo siis muuttuu pitkäaikaisten ruokailutottumusten mukana, eli huvikseen ruokavaliotrendejä, kuten gluteenitonta ruokavaliota, ei kannata noudattaa. Keliakia ja muut sairaudet ovat tietenkin asia erikseen...

Monesta hittiruokavaliosta ei ole vielä julkaistuja tutkimuksia. Karppaamisesta eli vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kuitenkin on.
– Karppaamista tutkiessa kävi ilmi, että karppauksen myötä ulostenäytteissä oli aineenvaihduntatuotteita, jotka on yhdistetty paksu- ja peräsuolisyöpään, Schwab kertoo.

Hän lisää, että tutkimusnäytön mukaan myös ketoilua muistuttava, vähäkuituinen ja runsaslihainen ruokavalio altistaa samoille syöville...

Trendiruokavaliot usein rajaavat ruokavaliosta tiettyjä ruoka-aineita pois "terveellisyyden" nimissä. Näitä ruoka-aineita voivat olla esimerkiksi viljatuotteet tai juurekset kuten peruna. Samaa tekevät myös personal trainereiden laatimat tiukat ruokavaliot, joita voi ostaa esimerkiksi nettivalmennuksina.

Hän on törmännyt työssään myös personar trainereiden tarkkojen ruokavalioiden aiheuttamiin suolisto-ongelmiin.
– Minulla on ollut useampia potilaita, jotka ovat tuoneet esille personal trainerin ohjeistaman tiukan ruokavalion. Ruokavaliota tarkastellessa perusteita rajoitetuille ruokavalioille on ollut hankala löytää. Ravitsemusterapian kultainen sääntö on turhien rajoitusten välttäminen.

Myös proteiinilisät, kuten proteiinijauheet ja -patukat ovat tuttuja personal trainereiden ruokavaliosuosituksista. Schwab uskoo, että suurin ongelma piileekin näissä tuotteissa.
– Jos vatsa oireilee, tarkistaisin ensin käyttämieni ruoka-aineiden ja ravintolisien ainesosat. Esimerkiksi terveelliseksi mielletyt proteiinipatukat ja -lisät saattavat usein sisältää tunnettuja vatsavaivojen aiheuttajia, kuten laktoosia, makeutusaineina käytettyjä sokerialkoholeja ja inuliinia tai kosteuden säilyttäjänä käytettyä sorbitolia.

Ilmavaivat ja turvotus ovat paikoin normaaleja vatsan reaktioita.
– Jo vanha kansa tiesi, että lanttulaatikko ja hernekeitto aiheuttavat ilmavaivoja. Niitä syötiin, kun oltiin kotosalla. Sekin on selvää, että ilma lähtee liikkeelle liikkumalla. Ei siis ole ihme, jos kahdeksan tunnin toimistotyöpäivän jälkeen on turvonnut olo. Silloin paras apu on lähteä liikkeelle!

https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000007823661.html
All you need is Love

Norma Bates

Itselläni alkoi heti paino nousta kun olen tässä puputtanut kaikenlaisia gluteenittomia tuotteita. Kuulema niissä on paljon tärkkelystä, joka "on kuin sokeria söisi". Harkitsenkin vakavasti herkkujen vähentämistä minimiin. Ja näyttäisi siltä että kaura minulle käy, joten sitä voisi mieluummin suosia gluteeniviljojen tilalla, kuin niitä tärkkelyssekotelmia.

Diabeetikolle gluteeniton dieetti on kuulema ongelma verensokerin heilahtelujen vuoksi.

ROOSTER

Olen vuosikymmeniä seurannut omaa ruokavaliotani ja tietysti myös läheisten ja työkavereiden.

Olen tullut siihen tulokseen, että leivänsyöjät ovat lihavia, makkaransyöjät lyhytikäisiä, maidonjuojat herkkävatsaisia ja moniviljasyöjät keliaakikkoja.

Luulen, että viljatuotteet ovat menneet vuosien saatossa pilalle, makkarat on turmeltu lisäaineilla ja kasvikset sisältävät vähemmän vitamiineja kuin aikoinaan. Perunat ovat kauniimpia kuin koskaan mutta harvoin löytää oikean makuista.

Ainoa mitä uskaltaa reilusti syödä on luomunaudan liha ja omakasvattama peruna sekä taatusti puhtaan järven kala.

Syön silti pääsääntöisesti kaikkea mikä maistuu hyvälle, kutsuttakoon sitä vaika hitaaksi tavaksi tehdä itsemurha. On liian haastavaa syödä huonoa ruokaa ja silti ehkä sairastua sen vuoksi.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Toope

6 parasta ruokaa aivoille – tankkaa näitä ja saat aivoihisi vipinää:
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/32b78c9d-59c2-4a1b-87f2-72e2ff0fb843
Yllättäen unohtavat lihatuotteet, vaikka ovat proteiini- ja energiapitoisia... ::)

Jaska

^
Linkattu lehtijuttu sanoo, että punaista lihaa ei tule syödä yli 500 g viikossa. Lihan sijaan kananmunan päivässä tai jos kolesterooli koholla, niin 3-4 viikossa.

kertsi

#338
Nimenomaan aivoterveyden kannalta liiallinen eläinten tai maitotuotteiden ja varsinkaan eläinrasvan syönti ei ole ollenkaan hyvä juttu. Eläinrasva on liitetty muistisairauksiin vahvasti, kuten myös liiat kalorit, ja toisaalta kasvisten, marjojen ja hedelmien vähäisyys.

Duodecim: Ohje potilaille ja läheisille: Mitä teen, kun epäilen muistisairautta?

Huolehdi terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta

- vähemmän eläinrasvaa,
- niukemmin kaloreita – ravinnon korkea rasvapitoisuus lisää beta-amyloidin kertymistä aivoihin
- kalaa ja rypsiöljyä ruoanlaittoon – kalarasvat ja alfalinoleenihappo pienentävät sekä sydän- ja verisuoni- että muistisairauksien riskiä
- marjat, hedelmät ja kasvikset – näistä saatavat vitamiinit ja antioksidantit lisäävät elinvoimaa ja suojaavat monilta sairauksilta

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 24, 2021, 11:52:41
Nimenomaan aivoterveyden kannalta liiallinen eläinten tai maitotuotteiden ja varsinkaan eläinrasvan syönti ei ole ollenkaan hyvä juttu. Eläinrasva on liitetty muistisairauksiin vahvasti, kuten myös liiat kalorit, ja toisaalta kasvisten, marjojen ja hedelmien vähäisyys....
Pointti sanassa "liiallinen".
Eivät nuo ole epäterveellisiä ruoka-aineita, kyse on vain ruokavalion tasapuolisuudesta.
Mitään ruoka-ainetta ei tarvitse vieroksua/hylätä, pidetään vain järki siinä ruokavaliossa.

MrKAT

Miten japanilaiset naiset pysyy hoikkina (ja elää pitkääään)? Äsken näin lehtijutun tästä ja eräs tärkeä salaisuus oli:
- ei lihaa, ei maitoa.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Lenny

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 29, 2021, 23:43:45
Miten japanilaiset naiset pysyy hoikkina (ja elää pitkääään)? Äsken näin lehtijutun tästä ja eräs tärkeä salaisuus oli:
- ei lihaa, ei maitoa.

Eiköhän niillä ole kohtuullisuus jo ihan kulttuurissa sisäänrakennettuna. Toisaalta on aika mahdotonta syödä kohtuudella kebappia ja pitsaa.

Luulisin kuitenkin että eläinperäinen ruoka ei ole sinänsä syypää mihinkään terveysongelmiin, vaan ylensyönti. Jos ihmiset lopettaisivat sen mässäilyn ja olisivat laihassa kunnossa, oltaisiin terveempiä täysin riippumatta siitä mitä se ruoka olisi, kunhan olisi kohtuullista ja järkevää perusruokaa.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Brutto

Lainaus käyttäjältä: Lenny - maaliskuu 30, 2021, 06:57:00
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 29, 2021, 23:43:45
Miten japanilaiset naiset pysyy hoikkina (ja elää pitkääään)? Äsken näin lehtijutun tästä ja eräs tärkeä salaisuus oli:
- ei lihaa, ei maitoa.

Eiköhän niillä ole kohtuullisuus jo ihan kulttuurissa sisäänrakennettuna. Toisaalta on aika mahdotonta syödä kohtuudella kebappia ja pitsaa.

Luulisin kuitenkin että eläinperäinen ruoka ei ole sinänsä syypää mihinkään terveysongelmiin, vaan ylensyönti. Jos ihmiset lopettaisivat sen mässäilyn ja olisivat laihassa kunnossa, oltaisiin terveempiä täysin riippumatta siitä mitä se ruoka olisi, kunhan olisi kohtuullista ja järkevää perusruokaa.

Ei nyt kuulu varsinaisesti tähän ketjuun, mutta ihmisiltä tuntuu olevan kohtuus hukassa vähän joka asiassa. Kaikki vedetään nykyään överiksi.

Mikäli kohtuus palautettaisiin merkittäväksi yhteiskunnalliseksi arvoksi, kaikki olisi paremmin.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Jaska - maaliskuu 24, 2021, 10:48:50
^
Linkattu lehtijuttu sanoo, että punaista lihaa ei tule syödä yli 500 g viikossa. Lihan sijaan kananmunan päivässä tai jos kolesterooli koholla, niin 3-4 viikossa.

Olenko yksin, kun ajattelen, että 500 g on aika paljon? En voi meidän kahden ihmisen taloudessa kyllä nähdä, että menisi kilo punaista lihaa normiviikossa mitenkään, vaikka siihen lisäisi leivänpäällisetkin, eli leikkeleet.

Sehän tarkoittaisi ainakin meillä, että mitään vaihtelua ruoka-annoksissa, ei kalaa, kanaa, ole, vaan jokainen ruoka on valmistettu punaisesta lihasta.

Tosin sekin on myönnettävä, että en kyllä olisi tyytyväinen, jos kalafile korvattaisiin yhdellä kananmunalla ;D

T: Xante

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 29, 2021, 23:43:45
Miten japanilaiset naiset pysyy hoikkina (ja elää pitkääään)? Äsken näin lehtijutun tästä ja eräs tärkeä salaisuus oli:
- ei lihaa, ei maitoa.

Nobu 100v: "tykkään punaisesta lihasta."
https://www.bbc.com/reel/video/p07xdbyb/four-japanese-rules-to-live-past-100

Kuten yllä useammasta näppäimistöstä on kirjoitettu, kohtuus kaikessa. Amerikaksi sanottuna: "Eat food. Not too much. Mostly plants."
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur