Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Taloudesta

Aloittaja Juha, kesäkuu 18, 2019, 19:33:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toope

Talouselämä elää trendien mukaan. Korona voi vähän vaikuttaa. Sitten sen ohi mentyä ei välitetä... Ei tule suuresti vaikuttamaan, ellei korona yhdisty jonkin hyppykupan kanssa.

Vaaraton Norsu

Taloussanomien suosittu kolumnisti Jan Hurri visioi, miten koronasta voisi syntyä jonkinlainen ultimaatti talouskriisi. Näin ei kylläkään mitenkään välttämättä käy, mutta jos kävisi, keskuspankkien keinot pysäyttää alkanutta kierrettä voisivat olla puutteelliset.

Ylivelkaiset yritykset saattavat kassavirtansa nikotellessa ruveta kaatuilemaan. Maailmassa on tällä hetkellä paljon korkean riskin yrityslainoja, ja jos riskiherkkien yritysten rahoittamista ruvettaisiin yht'äkkiä pelkäämään ja niitten lainoja kohtelemaan vaarallisina ja välteltävinä, voisi lähteä liikkeelle rahoitusalalla (näin ymmärtäisin) ketjureaktio, jossa huonokuntoiset yritykset olisivat jonkinlaisia korttipelin mustapekkoja, joista kaikki yrittäisivät eroon ja jotka jonkun pankkikriisin kautta voisivat sitten päätyä lihoiksi tai roskapankkeihin tai jotain. En oikein tiedä, Hurri ei ole tämän kohdan suhteen tarkka ollenkaan.

Kaikkea haittaamassa ja vaikeuttamassa, että keskuspankit jo tällä hetkellä elvytävät voimakkaasti, niin ne eivät välttämättä keksi keinoja tukea markkinoita kasvuun palaamiseksi, ja kierre voi pitkittyä ja voimistua.

Tai siis tää oli kaikki mun tulkintaa alla lainatusta.

Lainaus käyttäjältä: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006430682.html[T]alouden eri osiin on kymmenen viime vuoden mittaan kertynyt enemmän kriisiin tarvittavaa räjähdysherkkää ruutia kuin oli viime kriisin edellä.

Ruutitynnyrissä pullottaa historiallisen suuri määrä suurelta osin kyseenalaista velkaa. Enää puuttuu sytytin.

Korona voi toki osoittautua talousuhkana suutariksi, mutta epidemian talousvaikutuksissa voi myös olla kylliksi kipinää uuden kriisin sytyttämiseen.

[...]

Koronan – tai tarkemmin sanottuna koronareaktioiden – kenties keljuin talousvaikutus kiteytyy koronatoimista kärsivien yritysten todennäköisiin kassavirtakatkoihin.

Vakavaraisille ja varsinkaan yltäkylläisissä kassavaroissa kylpeville yrityksille tilapäiset kassavirtahäiriöt ovat kiusa mutta eivät sentään kohtalokas kuolinisku.

Ylivelkaisille yrityksille tulovirran katkeaminen tai pelkkä ehtyminen voi olla se viimeinen niitti, jonka jälkeen tulee noutaja.

Juuri nyt tuota viimeisen niitin ja noutajan riskiä kasvattaa ainakin kaksi seikkaa:

Ensiksi Yhdysvaltain ja Kiinan mutta myös muun maailman yrityksillä (niin kuin muuten myös maailman valtioilla) on nyt rutkasti runsaammin velkaa kuin niillä oli runsaat kymmenen vuotta sitten edellisen finanssikriisin leimahtaessa.

Toiseksi velkaa ei ole vain ennätyksellisen paljon, vaan viime vuosina voimakkaimmin kasvanut osa velasta on lisäksi hyvin riskipitoista ja kyseenalaista laatua.

[...]

Ensi merkkejä velkahuolien kasvamisesta on näkynyt ainakin Yhdysvaltain yrityslainamarkkinoilla, joille viime päivien voimakas pörssiheilunta on heijastunut heikkolaatuisilta yrityslainoilta vaadittavien riskilisien napakkana kasvuna.

Riskilisien kasvaminen tarkoittaa, että riskipitoisiksi luokiteltujen yrityslainojen markkinakorot ovat kohonneet.

Näin on viime viikkoina käynyt siitä huolimatta, että suuri osa Yhdysvaltain muista markkinakoroista on päinvastoin laskenut osin jopa alemmas kuin milloinkaan ennen.

[...]

Vielä pari viikkoa sitten kelpo tuoton houkuttelevaksi lähteeksi uskotut yrityslainat voivat varoituksetta alkaakin näyttää pelottavalta ongelmajätteeltä, josta on viipymättä päästävä eroon.

Tuollaisen äkillisen mielenmuutoksen – ja siitä alkunsa saavan kenties tuhoisan ketjureaktion – riskiä kasvattaa markkinoiden yhden totutun selkänojan heikkous:

Fedillä ja sitäkin selvemmin euroalueen ja Japanin keskuspankeilla on jo valmiiksi melkein "kaikki" pelissä – korot nollan prosentin tuntumassa tai miinuksella ja taseet pullollaan arvopapereita – ennen kuin seuraava kriisi on edes alkanut.


Aave

^
Saudi-Arabia ja Venäjä eivät päässeet sopuun raakaöljyn hinnan leikkauksista, ja nyt Saudi-Arabia aloitti kauppasodan, joka romahduttaa öljyn hinnan. Yhdessä koronaviruksen kanssa tämä ei lupaa myöskään hyvää meille. Saa nähdä, laskeeko öljyn hinta vielä 20 dollariin tynnyriltä.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Vaaraton Norsu

^  Öljyn hinnan lasku vaikuttaa kielteisesti tiettyjen valtioiden talouteen sekä tiettyihin yrityksiin. Jossain oli, että öljyhiekasta tehtyä öljyä saatetaan joutua myymään alle tuotantokustannusten, mutta tämän vuoden aikana se ei suuria tuottajia haittaa, koska he ovat jo tehneet tämän vuoden osalta sopimukset saamansa hinnan suojaamiseksi. Hyötyjiä ovat ne, jotka käyttävät suhteellisesti eniten rahoistaan bensapumpulla.

Lainaus käyttäjältä: https://www.nytimes.com/2020/03/08/business/saudi-arabia-oil-prices.htmlA major drop in oil prices would hurt producers around the world, particularly Venezuela and Iran, whose oil-based economies are already under pressure from American sanctions. Export earnings of both countries have already been reduced to a trickle, and a further decline would stretch their abilities to pay for vital services and security.

The one bright spot may be at the gas pump. The average price of a gallon of regular gasoline in the United States, according to the AAA Motor Club, has already fallen five cents in the last week, to $2.40 from $2.45, and prices could easily drop below $2 a gallon in some states in the coming weeks. Lower-income drivers, who typically own older, less fuel-efficient vehicles and spend a higher percentage of their wages on energy, stand to gain the most.

But a prolonged price collapse would add to financial pressure on highly indebted American oil companies, dozens of which have gone out of business in recent years, with a decline in American oil production likely to follow. Oil companies have been laying off workers in Texas and other oil producing states.

Vaaraton Norsu

#49
^ Öljyn hintojen laskuun liittyvän huolen takanakin on ultimaatisti huoli rahoitusjärjestelmän kestävyydestä.
Täällä Bloombergin talouskanavan asiantuntija arvelee, että ennemmin tai myöhemmin Trumpin hallinto tulee pyytämään Saudi-Arabiaa lopettamaan hintasodan. Se tullaan tekemään kulissien takana, sillä tavalliselle kansalla öljyn hinnan lasku on ilon asia. Hallinto joutuu toimimaan heidän etuaan vastaan siksi, että rahoitusala ei välttämättä kestä suurta määrää amerikkalaisten öljyalan toimijoiden konkursseja.

Todella monet pankit ovat nykymaailmassa "too big to fail". Ne saavat tehdä mitä tahansa, ja veronmaksajat joutuvat joka tapauksessa pelastamaan ne. Teoriassa vastapainona pitäisi olla kontrollin veronmaksajien taholta, mutta käytännössä sellaista ei kauhesti ole. Trump esim. on purkanut pankkien toiminnan sääntelyä kaudellaan.

Vaaraton Norsu

Pari päivää sitten CNN:llä vielä puhuttiin, että taloudessa pahin skenaario on raju mutta lyhyt taantuma.

Lainaus käyttäjältä: https://edition.cnn.com/2020/03/09/economy/global-recession-coronavirus/index.htmlNeil Shearing, group chief economist at Capital Economics, a research firm, said Monday that he sees a "sharp but probably short recession" as the worst case scenario for now. That could change rapidly.
"As the virus spreads, there's a good chance that that 'worst case' scenario quickly becomes the most likely scenario," he said in a research note.

Tänään tämän sisältöisiä uutisia tuskin nähdään, kun Trump on matkusturajoituksensa kertonut ja Merkel maalaillut ja Tanska sulkenut kouluja. Ihmisten usko on pohjalukemissa.  Mutta mulle ei kumminkaan ole ihan mahdoton ajatella, että jos taudin leviäminen kuitenkin onnistuttaisiin rajaamaan (kuten Kiina, Hong Kong, Etelä-Korea ja Singapore sen yhden YouTuben Campbellin mukaan ovat onnistuneet tekemään), vastaavat uutiset kuitenkin palaisivat. Jos rupeaa näkymään loppua koronatilanteen vaikeutumiselle. Tästä päivästä katsoen tilanne näyttää pahalta. Kun on ollut noi Trumpin, Merkelin ym. uutiset.

Aave

^
Trumpin puheet olivat puhdasta kuittailua EU:lle. Listassa niistä Euroopan maista, joihin on hänen mielestään edelleen hyvä matkustaa, ei ole yhtäkään EU:n jäsenmaata.

Ei kyse ole "vain" koronan impaktista. Saudi-Arabian aloittama öljysota vaikuttaa myös.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

ROOSTER

Kun pörssikurssit ovat nousseet huipputasolle niin pörssissä tienaaminen on vaikeaa. Mutta jos tulisi lyhytaikainen, alle puolen vuoden, kriisi joka laskisi nopeasti kursseja 30-60% niin pelureille avautuisi valtava rikastumismahdollisuus. Käteistä on varastossa kun osakkeita on myyty sijoitusrahastoille ja taksikuskeille jotka aloittavat paniikkimyynnin kohta. Lisävaluuttaa saadaan keskuspankkien tukina piakkoin.

Omistusten keskittymistä ei kai estä mikään. Minusta nämä pörssihait vertautuvat vakuutuspetosten tekijöihin, vahinkoja liiotellaan ja pyritään hyötymään sattuneista onnettomuuksista tai jopa aiheutetaan niitä itse.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Toope - maaliskuu 02, 2020, 21:16:56
Talouselämä elää trendien mukaan. Korona voi vähän vaikuttaa. Sitten sen ohi mentyä ei välitetä... Ei tule suuresti vaikuttamaan, ellei korona yhdisty jonkin hyppykupan kanssa.

Toisenlaisiakin näkemyksiä on.

LainaaRiippumaton GnS Economics ennustaa, että Suomen talous kutistuu tänä vuonna 5 prosenttia, ensi vuonna 14 prosenttia ja 11 prosenttia vielä 2022, kun koronaviruksen laukaisema lama kurittaa maailmantaloutta ja Suomea sen mukana.

– Tämä on ihan hirveätä, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuultavaksi matkalla ollut Manninen kommentoi Iltalehdelle perjantaina.

...

GnS Economics on laatinut 5-vaiheisen tiekartan siitä, miten kriisi etenee. Sen vaiheet ovat: Alku, vastaisku, tulva, tuho, toipuminen.

Missä nyt ollaan?

– Jossain alun ja vastaiskun välissä. Globaalit johtajat ja keskuspankkiirit yrittävät nyt tätä pehmittää, mutta se ei tule onnistumaan, ja sitten alkaa tämä yrityskonkurssien aalto eli tulva.

...

– Työttömyys nousee samoihin lukemiin kuin 90-luvun lamassa, jolloin työttömyys oli korkeimmillaan noin 18 prosentissa. Lähelle 20 prosenttia mennään, toivottavasti ei se yli.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Vaaraton Norsu

^ Voihan se olla. Tää tyyppi, jota tossa jutussa haastatellaan, on kyllä jossain mielessä investoinut just tähän hetkeen jo kolmen vuoden ajan.

Lainaus käyttäjältä: https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/3f993086-e576-4079-9364-9dfa4ae4785a
– Kyllä esimerkiksi meillä taloustieteilijöillä on peiliin katsomisen paikka. Me emme ole olleet riittävän kriittisiä tälle jatkuvalle elvytykselle. Meidän olisi pitänyt näitä hälytyskelloja soittaa paljon aikaisemmin.

– Mutta on tässä myös se, että olen kolme vuotta yrittänyt selittää mm. toimittajille, että esimerkiksi Suomen Pankin ennusteilla ei tee yhtään mitään.] Suomen Pankki ei mandaattinsa puitteissa voi ennustaa taantumaa tai lamaa. Nousukausina heidän ennusteensa ovat yleensä oikein hyviä.

Malisen mukaan "oikeasti riippumattomia" tahot, jotka voivat rehellisesti sanoa ikäviä asioita ilman, että niiden oma liiketoiminta pahasti häiriintyy, ovat Suomessa aika vähissä.

– Ja on sanottava sekin, että kun me aloitimme 3 vuotta sitten varoittamaan, niin kyllä meille naurettiin.

Ja siis kyllä samansuuntaisia on sanoneet muutkin, mutta niillä ei vaan varmaan oo ollut sentään valmiiksi rakennettuna 5-vaiheista tiekarttaa josta ihmisille tässä tilanteessa kertoa.

Tunnettu pahanilmanlintu Nouriel Roubini selitti toissapäivänä Bloombergin kanavalla, että jos epidemia saataisiin nopeasti (pikemmin 3 kuin 6 kuukautta)  kuriin, voitaisiin sopivin tukitoimin välttyä hänen rahoitusjärjestelmälle jo pidempään ennustamalta romahdukselta. Hänen mielestään likviditeetti voi riittää 3 tai 6kk, mutta ei 9:ää.


Roubini Warns About a Looming Credit Crisis, Sees 'Rolling' Global Recession
(baad englisch)

Mä en siis oo talous- tai epidemia-asiantuntija. Lehtiä vaan lueskelen. Joku laaja peruskurssi kansantaloustieteessä.  :P (Että ehkä voisin vähän hillitä kirjoitteluani näistä asioista.)

Aave

No niin, öljyn maailmanmarkkinahinta putosi 20 dollariin. Viimeksi se on ollut näin halpaa vuonna 2002. Coca-Cola on halvempaa, maitokin on halvempaa...
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

ROOSTER

Nämä poikkeusolot yhdistettynä halpaan öljyyn ja elvytysrahan tunkuun - sanoisin että nyt olisi vuosisadan mahdollisuus tehdä suuria linjamuutoksia.

Suosittelisin esim. polttoaineen verotuksen nostamista, turpeenpolttokieltoa, lentoliikenteeen rajoittamista ja lentoveroja sekä perustulon käyttöönottoa. Samoin kannabiksen laillistamista ja alkoholiverotuksen laskemista voisi harkita.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Saares

Lainaus käyttäjältä: Aave - maaliskuu 19, 2020, 10:14:04
No niin, öljyn maailmanmarkkinahinta putosi 20 dollariin. Viimeksi se on ollut näin halpaa vuonna 2002. Coca-Cola on halvempaa, maitokin on halvempaa...
Mahtaa Putinille tulla pupu pöksyyn. Odotettavissa hyökkäyssotia.

a4

#58
Lainaus käyttäjältä: Aave - maaliskuu 19, 2020, 10:14:04
No niin, öljyn maailmanmarkkinahinta putosi 20 dollariin. Viimeksi se on ollut näin halpaa vuonna 2002. Coca-Cola on halvempaa, maitokin on halvempaa...
Mutta maito on kalliimpaa kuin öljy? Jos maidon tuottajahinta on alle 0,4 euroa litralta(josta ehkä jää muutama sentti tuottajalle käteen) ja 20 euron öljybarrellissa on 159 litraa, niin 0,4x159=63 euroa barrelli maitoa. :)

Arvio: öljyn hinta voi painua koronan takia miinukselle – "yhtiöt saattavat maksaa siitä asiakkaille"

ROOSTER

Vaikuttaa siltä, että koronapandemia aiheuttaa merkittävästi, paitsi nykyisyyteemme, myös tulevaisuuteemme. Suomessakin kuolee paljon ihmisiä mutta siitä huolimatta miljoonat jäävät henkiin. Jotenkin on jatkettava eteenpäin.

Kehittyneessä yhteiskunnassa on kaikenlaista maksua jotka on yritystenkin maksettava, oli tauteja tai ei. Vuokria, veroja, palkkoja, sähkö, lämmitys, vakuutus, vesi, eläkevakuutus  jne. Näiden maksuvelvotteisiin ei vaikuta onko tuloja vai ei.

Koska ylivoimaisesti suurin osa yrityksistämme on ns. mikroyrityksiä, niin tänäänkin hyvin monet ihmiset seisovat tiskin tai koneen takana koko päivän odottaen, josko yksikin asiakas ilmestyisi.

Tästä on tietysti seurauksena ns. luova tuho.  Paljon aktiviteettia ja osaamista häviää ja nimenomaan Suomen tapauksessa pysyvästi, niin tehokkaasti meillä järjestelmä hoitaa maksuhäiriöiset pois kaikesta tuottavasta toiminnasta. Tappaa heitä ei kuitenkaan saa,  joten he jäävät monesti sosiaaliturvan varaan.

Ehkä tuotannollista toimintaa harjoittaville yrityksille on hyvä keino jakaa rahaa lainaksi Finnveran kautta, muille se on kuolon tie. Tälläkin hetkellä Finnvera perii 18% viivästyskorkoa käräjäoikeuden ja ulosoton tuella yrittäjiltä,  joilla ehkä markkinatilanteen nopeiden muutoksien takia on jäänyt lyhennykset hoitamatta.

Menossa on ns. luova tuho jossa häviäjiä ovat pienet kaupan yritykset ja käsityöpajat. Voittajia tulevat olemaan suuret ja keskisuuret yritykset. Jättimäinen työttömyys laskee myös nopeasti työn hintaa ja työvoiman kilpailutus kihahtaa tappiin.

Syntyy uusia palvelualojen suuryrityksiä teollisten yritysten lisäksi mutta vastapainona pienet menettävät kilpailukykynsä - virallisilla markkinoilla. Ketterimmät ja joustavimmat aloittavat harmaan alueen toiminnat, vaihtokauppoineen, jobbauksineen ja pimeine töineen. Samalla rikollisuus kuten varkaudet, ryöstöt ja huumekauppa kasvavat rajusti, ne ovat  vaihtoehtoisia keinoja hankkia riittävä tulo. Vielä on viime vuosien elintaso muistissa.

Rikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat tietysti painetta poliisiin ja tekniikan kehittymisen kanssa ne saavat nopeasti yhteiskunnastamme poliisi- ja kyttäysvaltion. Kaikesta tästä tulevasta on jo signaalit havaittavissa.

Jos joillekin tuottaa vaikeuksia nimetä tätä romahdukseksi, niin voidaan sitten puhua vaikka "yhteiskunnan nopeasta muutoksesta". Varmin tapa selviytyä sivistyneenä kansakuntana ja vielä mennä eteenpäin olisi perustulon käyttöönotto.

Jos meillä olisi perustulo ollut käytössä jo nyt, ei poikkeuksellisia rahanjakotoimia tarvittaisi, ainakaan ihmisten perustoimeentulon takia.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS