Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lemmikinomistamisen psykologiaa

Aloittaja kertsi, tammikuu 17, 2024, 17:49:05

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Tuo, että lemmikki on perheenjäsen monille, saattaa olla vaikea hahmottaa sellaisen, jolla lemmikkejä ei ole koskaan ollut. Varmaan tulee lemmikkiä kohtaan velvollisuuksia, mutta myös kiintymystä, ärtymystä tai ties mitä muita tunteita, ja ennen kaikkea luulisi olevan lojaalisuutta, puolin ja toisin? Kyllähän sitä on nähnyt videoita, joissa esim. kissa ohjaa pikkulapsen pois parvekkeen kaiteelta tai ajotieltä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Socrates

Lainaus käyttäjältä: Xantippa - tammikuu 18, 2024, 15:44:11Muoksis: ja mitä suositellaan kissanpaskarunkkarille, jolla on jo kumppani ja laaja ystäväpiiri?

Kissanpaskarunkkari on arvonimi, joka on toistaiseksi myönnetty vasta Normalle, jolla on faktaa asiasta. Ei sitä noin vaan kissanomistaja saa.
Älkää googletelko minua vaan googlettakaa perspano, niin löydätte jotain mikä kiinnostaa ja kiihottaa.

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Socrates - tammikuu 18, 2024, 17:14:49
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - tammikuu 18, 2024, 15:44:11Muoksis: ja mitä suositellaan kissanpaskarunkkarille, jolla on jo kumppani ja laaja ystäväpiiri?

Kissanpaskarunkkari on arvonimi, joka on toistaiseksi myönnetty vasta Normalle, jolla on faktaa asiasta. Ei sitä noin vaan kissanomistaja saa.
No hyvähän se on sitten Norman tietää, että hän ei sinulle seuraksi autiolle saarelle kelpaa, vaan mielestäsi Toope on parempaa seuraa. No, ehkä Normakaan ei olisi niin ihastunut sinun seuraasi.

T: Xante

J

Joskus aikoinaan perheelläni oli lemmikkinä musta naaraskissa, josta jouduttiin luopumaan pitovaikeuksien takia. Kolmisen vuotta sen kanssa oltiin kamuja. Erittäin fiksu eläin kaikin puolin.

Myöhemmin sitten hankittiin paimenkoirasukuinen sekarotuinen narttu, jonka kanssa vieteltiin kaksitoista pitkää vuotta. Lopulta sen matka päättyi sairastumiseen, sekä armeliaaseen eutanasiaan. Sekin oli poikkeuksellisen älykäs yksilö, yksi perheenjäsen muiden joukossa.

- Lemmikkieläimet ovat mielestäni kaikki omia persooniaan, omanlaisia olentoja, joita voi myös hyvällä syyllä seuralaisiksi kutsua. Eivät ne ihmiskontakteja korvaa, mutta eräänlaisina kavereina & elinkumppaneina ne täyttävät kyllä oman paikkansa.
- Matkaajana maailman äärilaidoilla -

J

Jos lemmikinomistamista ajatellaan psykologisessa mielessä, niin kyllähän eläimet tuovat elämään monenlaista sisältöä. Niistä huolehtiminen edistää monin eri tavoin ihmisen yleistä terveyttä, niin mielen kuin kehonkin hyvinvointia.

Tutkimusten mukaan eläinten hoitaminen vähentää stressiä, saattaa se jopa jossain määrin estää masennustakin. Esimerkiksi koiraa käytetään monesti terapiamielessä, mm. lasten & nuorten mielenterveyden kohentamisessa.

Koiran tai miksei kissankin kanssa kanssa lenkkeily, sekä muu virikkeellinen kanssakäyminen on lisäksi osa sosiaalista toimintaa, joka taas luo samalla mahdollisesti uusia ihmissuhteita. Syrjäytymisen torjumisessa eläimillä on näin merkittävä asema psyykkisen mielen koossapitämisessä.

Kaiken muun hyödyn lisäksi eläinystävä innostaa ihmisen liikkumaan, eli toisin sanoen ottamaan vastuun omasta sekä samalla lemmikkinsä hyvinvoinnista. Omaan lemmikkiin kehittyy usein aivan erityinen suhde & tunneside, jossa eläimen tarjoama kiintymyssuhde herättää puolin sekä toisin myönteisiä tunteita.

- Eli eläinten omistamisessa on tietyssä mielessä enemmän hyviä, kuin huonoja puolia. Hyödyt siis kokonaisuutena ajatellen ohittaa haitat. Jos pitäisi kiteyttää tämä kaikki yhteen ajatukseen, niin lemmikit parantavat yleisesti ottaen elämänlaatua omalla erityisellä tavallaan.

- Matkaajana maailman äärilaidoilla -

TSS

^ Minä myös uskon, huolimatta ristiriitaisista tutkimustuloksista, että lemmikki lisää hyvinvointia. Lemmikin hyvinvointia lisäävä vaikutus voi kuitenkin olla jonkin verran riippuvainen ihmisen elämäntilanteesta, ja siinä olen Socrateen kanssa samoilla linjoilla, että hyvin kiireinen elämäntilanne ei sovi esimerkiksi koiran omistamiseen, ja että sellaisessa tilanteessa koira ei välttämättä lisää hyvinvointia vaan voi jopa heikentää sitä (erityisesti jos on yksin vastuussa lemmikistä eikä sen hoitoa voi jakaa kenenkään kanssa). Eläimen ja ihmisen yhteinen etu on, että heillä on riittävästi aikaa toisilleen. Kun tilanne lemmikin omistamiseen on suotuisa, eläin tarjoaa ihmiselle oman erityisen tapansa maadoittaa ihminen oleellisen äärelle.

J

Olen myös sitä mieltä, että yksilölliset elämäntilanteet vaikuttavat siihen, miten lemmikin kanssa elämisen itse kokee. Tosiaankin arkinen elämä eläimen kanssa ei aina ole pelkää auvoista yhteiseloa.

Vaikka toimiva omistajan & lemmikin suhde on pääsääntöisesti antoisaa, niin kyllä siinä on huolenkin aiheita mukana. Jos eläin vaikka sairastuu, tai muuten on luonteeltaan hyvin vaativa, niin vaikeuksia arjessa selviytymisessä voi syntyä.

Eläintä ei siis pidä välineellistää pelkäksi hyvinvoinnin mittariksi, mutta väistämättä lemmikin läsnäololla on enimmäkseen myönteisiä vaikutuksia ihmisen mielentiloihin. Vaikka onnellisuutta voi lisätä eläimettömänkin elämän kautta, suuntaamalla harrastuksensa, tai kiinnostuksen kohteensa johonkin joka tuottaa elämässä samalla tavalla mielihyvää.

- Näkisin kuitenkin, että tärkeintä on ihmisen & eläimen välinen kiinteä kumppanuussuhde, johon kuuluu luottamus, sekä pääosin kummankin osapuolen pyyteetön elämänilo, joka ennen muuta enemmän antaa kuin ottaa.
- Matkaajana maailman äärilaidoilla -

Norma Bates

Sitä en ole keksinyt, että mikä on syynä sinkkunainen + kissat -typpisen systeemin syvään halveksuntaan ja pilkkaamiseen. Ihmisellä voi olla vaikka talli täynnä ravureita eli siis hevosia, ja harva häntä lähtee ilkkumaan, mutta sitten jos kissoja, niin siitä irvaillaan maailmantappiin asti. Erona on se että kissat ovat asunnossa ja hevoset tallissa, plus hevosilla voi tietysti tienata, jos pinkovat säikkyinä saaliseläiminä tarpeeksi lujaa. (Siitähän ihmiset voivat kinastella että nauttiiko se hevonen raveista vai ei... Hevosharrastajat väittävät että kyllä nauttii, ja jotkut eläinsuojelijat väittävät että se on rääkkäystä.)

Hevonen toisaalta voi olla ihan yhtälailla lemmikki, jos sitä ei käytetä mihinkään millä nettoaa.

Joskus vuosia sitten joku äijä oli taas vittuillut nettideiteissä, ja erehdyin paapottamaan asiasta jollekin toiselle tyypille samalla sivustolla. Tämä oli ensin ymmärtävinään, mutta sitten kun en rynnännytkään tapaamaan häntä (kaiketi haarojen levittelyn merkeissä, sehän on se kestohitti ja zibale mitä moni mies kaipaa), alkoikin sättiminen tämänkin tyypin taholta. Kuulemma päädyn käymään kissan kanssa marjassa. Jaaha. (Sitten se meni vielä niin erikoiseksi että kun blokkasin huutajan, jostain ilmestyi mukamas hänen "siskonsa" marisemaan minulle että nyt se hänen veljensä ei pysty ottamaan yhteyttä kehenkään. En minä nyt niin etevästi pysty blokkaamaan, ettei kehenkään...)

En asettaisi kissaa ihmisen etusijalle, eli jos olisin jo jonkun kanssa pari ja hän allergisoituisi, luopuisin kissasta (mutta en tasan taatusti lopettaisi sitä - olin syödä pääni kun kuulin joltakulta että hänen tutussa perheessään oli lopetettu kissat että perhe pääsee lomamatkalle). Mutta kun on jo kissa, mutta ei miestä, niin en tietenkään ala edes tutustumaan sellaiseen mieheen joka on allerginen. Eräs pipipää kerran intti että kyllä me jotain keksitään, kun olin sanonut että ei kannata tavata kun todennäköisesti kannan kissa-allergeeneja mukanani vaatteissani. Sanoin että tuskinpa keksitään, jolloin hän suuttui ja alkoi räyhätä että kun te naiset ette suostu luopumaan kissoistanne hänen hyväkseen. Ja sitten hän vaati että minun pitää toimittaa hänelle jonkun toisen naisen yhteystiedot, kun en kerta itse ole tavattavissa.

Mitä enemmän olen tuollaisten tolvanoiden kanssa ollut tekemisissä, sitä enemmänhän sitä tietysti on miettinyt että ovatko kaikki ihmiset hulluja. Ja eläimen kanssa on niin paljon helpompaa.

Hiha

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 19, 2024, 10:52:14Sitä en ole keksinyt, että mikä on syynä sinkkunainen + kissat -typpisen systeemin syvään halveksuntaan ja pilkkaamiseen.

Noituusepäily. Keskiaikaisin perustein.

Cats and Witches: A Magical History

"In 1233, Pope Gregory IX issued a public decree that officially associated cats with witchcraft, and more specifically, Satan."

"From the 15th to 18th century, countless women accused of witchcraft were killed. One could be accused of witchcraft just for owning a cat."