Mutta miten se tuottajan hinta määräytyy, pörssin mukaan vai tuotantokulujen mukaan.
Luulisin, että omakustannushinta katsotaan kirjanpidosta sekä tilinpäätöksestä ja pörssihinta pörssisähkön hinnasta.
Jos tuottaja ostaisi omaa sähköään pörssihinnalla, olisiko se silloin omakustannushinta?
Sähkön tuottaja myy sähkön omakustannushintaan (Mankala-periaate) osakkailleen joilla on velvollisuus ostaa se. Nämä osakkaat voivat sitten myydä ei-tarvitsemansa määrän pörssissä. Jos tuottaja ei pysty toimittamaan sähköä osakkaat ostavat sitä sitten muualta, esim. pörssistä.
Jos osakas ei tarvitse sähköä tuotettua määrää ja tuotantohinta on yli pörssiarvon, se on voivoi. Tappiota tulee, voi tulla rankastikin. Tulee joka tapauksessa jos ostohinta menee yli markkinahinnan. Harmi jos näin käy, sillä onhan tullut maksettua osakepääomaakin sähkötehtaaseen, mikä pitäisi saada jotenkin takaisin.
Niin oikeastaan halusin kysyä tuossa kieltääkö joku laki omistajaa ostamasta halvempaa pörssisähköä itselleen ja jättää käyttämättä kalliilla tuotettu oma vastaava tuote. Mainitsit kyllä tuossa "velvollisuus ostaa se" onko niin, eihän kukaan automaattisesti tiedä kuinka paljon sähköä tarvitsee kulloinkin. Miksi yleensä sähköä tuotettaisiin, jos se olisi jatkuvasti tappiollista osakkaille. Eikö markkinamekanismin mukaan sellainen laitos suljettaisi,.
Ja edellen voiko pörssiin tuotettu sähkö maksaa enemmän, kuin pörssihinta. Tuotantokulut eivät liene suoraan hinnan peruste, mutta onko se hinta joku kiinteä vai sen hetkisten kulujen ja tuotannon määräämä.
Pörssin hintahan kaiketi määräytyy tarjonnan mukaan.
Jos olkiluodon kaikki kulut huomioidaan, niin miten sen voi yleensäkään tehdä yli kymmenen vuoden myöhästymisen suhteen,, korkoa korolla lainat ja muut seikat.
Miten ne voisivat vaikuttaa pörssihintaan?