Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Luontoilta

Aloittaja urogallus, tammikuu 06, 2019, 16:25:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

urogallus

Mielenkiintoista. Kotilahden pesäkivellä kalalokki aloitti pesinnän kuten aina ennenkin. Pesintä meni pieleen kuten yleensä. Nyt kivellä viettää aikaa kalatiirapari, ilmeisesti pesintäaikeissa. Mahtaneeko onnistua?

Rannan leppien lehtiä oli kaluttu paljaaksi. Asialla olivat pienet sinimustat kuoriaiset, jotka ensi silmäyksellä muistuttivat leppäkerttuja. Ilmeisesti ovat idänlehtikuoriaisia.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Id%C3%A4nlehtikuoriainen

Aave

Eilen näin, miten suuressa kuusessa käytiin mittelö sapuskasta. Osapuolina oli vanha varis, ja nuori harakka.

Varis, tuo elämässään jo kokenut humputtelija, oli saalistanut tai löytänyt itselleen peltohiiren. Kyseessä oli sen tason kulinaarinen herkku, että nuoren harakan oli edes yritettävä onneaan. Tapahtumia pysähtyi observoimaan myös samaisessa kuusessa bailannut orava. Orava ei vaikuttanut mitenkään erityisen kosmopoliittiselta oravalta - kyllä sen täytyi olla ihan lokaali orava.

Nuori harakanheittiö luotti nopeuteensa ja reflekseihinsä; mittelöä käytiin useita minuutteja ympäri kuusen oksia. Harakan taktiikkana oli ensin pyrkiä viemään saalis alaoksilta ja sivuviistosta täsmäiskuin, mutta ylempänä oksilla käkkinyt varis väisteli näitä yrityksiä taidokkaasti kuin huippumatadori, paikaltaan juurikaan liikkumatta, ja pisteli samalla hiirenraadon sisuskaluja tyytyväisenä nokkaansa.

Harakka selvästi turhautui tästä, ja ryhtyi yhä julkeampiin, kiihkeämpiin ja suorempiin hyökkäyksiin. Tällöin varis hyppäsi pois tieltä aina jollekin toiselle oksalle, juurikaan omaa energiaansa tuhlaamatta. Tätäkin jatkui hyvän tovin, kunnes lopulta varis väsähti koko nuoreen harakkajätkään, kiersi puun toiselle puolelle ja kun harakan fokus sekunniksi herpaantui, varis lekutteli äänettä saaliin kanssa tiehensä.

Harakka jäi ihmettelemään, että minne helvettiin se varis ja saalis yhtäkkiä katosi. Ihmetteli siihen asti, kunnes orava säksähti sille (Luultavasti vahingoniloisena)! Niin se sitten lähti ja vielä täysin eri suuntaan, kuin varis. Kuusessa orava nauroi, ja jatkoi bailaustaan.



"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

urogallus

Kesän ensimmäinen sudenkorento. Laji oli vaskikorento.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaskikorento

Amore

Palkittu sankarirotta jää eläkkeelle miinojen raivaamisesta – löysi uransa aikana 71 maamiinaa

Kambodzhan maaperästä miinoja etsinyt Magawa-rotta jää eläkkeelle viiden vuoden kunniakkaan uran jälkeen.

Gambianpussirotta Magawa on sen kouluttaneen APOPO-miinanraivausjärjestön mukaan löytänyt uransa aikana kaikkiaan 71 maamiinaa ja 38 räjähtämätöntä räjähdettä.

Brittiläinen eläinlääketieteellinen hyväntekeväisyysjärjestö palkitsi rotan viime vuonna kultamitalilla ansiokkaasta työstään. APOPO-järjestön tiedotteen mukaan tänä vuonna 7 vuotta täyttävä Magawa on leponsa ansainnut.
– Vaikka se on edelleen hyvinvoiva, se on saavuttanut eläkeiän ja on selvästi alkanut hidastumaan liikkeissään. Nyt on aika, APOPO kirjoittaa tiedotteessa...

Magawa on koulutettu jättämään romumetalli huomioimatta ja antamaan merkki, kun se on löytänyt miinan tarkan sijainnin. Rotta pystyi näin ollen raivaamaan puolessa tunnissa miinoista tenniskentän kokoisen alueen, mihin ihmisellä menisi arviolta neljä päivää.

Vietnamin sota ja punakhmeerien valtakauden jälkeinen sisällissota on jättänyt Kambodzhan maaperään valtaisan määrän maamiinoja sekä muita räjähteitä.


https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008031409.html

Söpö, ja komeat on viikset!
All you need is Love

Aave

Lainaus käyttäjältä: urogallus - kesäkuu 05, 2021, 17:56:10
Kesän ensimmäinen sudenkorento. Laji oli vaskikorento.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaskikorento
Sudenkorennot ovat muuten planeetan tehokkaimpia saalistajia - niiden onnistumisprosentti kertalaakista on jotain 99% luokkaa.

Ja nyt sitä taas ihmettelee, että miten paljon kaikkea turhaa nippelitietoa tietääkään, ja vielä levittää sitä! :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

urogallus

Tämän kevään ja kesän suuri hitti on ollut haukkaleija. Niitä lekuttelee jo joka toisen teollisuushallin katolla ja vähän muuallakin. Ne ovat nolon näköisiä, mutta kai niistä jotain hyötyä on.

Tänään ajelin työasioissa erään suuren eteläsuomalaisen kaupungin laitamilla, ja yllätyin, kun silmiin sattui kerrankin hyvännäköinen leija.

No, ei se ollutkaan leija. Tuulihaukkahan se siinä lekutteli tienpientareen päällä! En ollut aiemmin nähnyt tuulihaukkaa muualla kuin peltoaukeilla ja tuntureilla.

a4


urogallus

Ensimmäinen heinäsirkkahavainto. Taisi olla niittyheinäsirkka. Suden- ja tytönkorentoja on liikkeellä paljon.

Aave

Istutusprojektin outo tapaus oli, että kukaan ei törmännyt kertaakaan koko aikana yhteenkään käärmeeseen, ei edes vanhoja nahkoja näkynyt missään. Pieniä sammakoita sen sijaan oli runsaasti ja missä niitä on, niin siellä kyllä pitäisi olla käärmeidenkin.

Tiedä sitten, onko alueen runsas hirvikanta tappanut kaikki käärmeet pois tieltään siihen pisteeseen, että välttelevät jo koko aluetta. Hirvenpaskaa kyllä oli siellä sun täällä, ja tuoreita makuupaikkojakin löytyi useita - maapohjassa kasvaa laikkuina isompia heinikoita, joissa hirvet tykkäävät levätä ja yöpyä. Käärmeitähän ei niissä suvaita.

Kaksi hirvihavaintoa tein: heti ensimmäisenä päivänä alueelle ajaessani vasa juoksi edestä tien yli, ja myöhemmin näin yhtenä yönä kaukana metsän laidassa yhden kookkaan uroksen minua kyttäämässä, kun kannoin laatikoita ja kiroilin samalla joutekseni. Uros meni kuitenkin nopeasti lymyyn.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hayabusa

Niin outoa kuin onkin, niin tänään tein elämäni ensimmäisen kesähavainnon sinitiaisesta. Pari nuorta yksilöä pyöri pensaassa ihan kulkureitin vieressä. Aamuaurinko kultasi höyhet - ai että olivat sööttejä!
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

urogallus

Ikään kuin olisin tässä yhtenä päivänä nähnyt työmatkalla auton ikkunasta muuttohaukan. Tumma jalohaukka, ja nuolihaukaksi (joka olisi se todennäköinen vaihtoehto) se oli suuri ja roteva. No, se oli vain sekunnin osan väläys, ei sille liikaa painoa kannata antaa.

Tänään painuin töiden jälkeen suolle. Hehtaarin kokoisella lammella oli toimintaa. Hätäilevällä kalalokilla oli kolme suurta poikasta, ja lammen vastakkaisella rannalla lymyilevällä kaakkurilla kaksi. Myöhemmin lammella lipui kaksi joutsenta, joilla en huomannut jälkikasvua olevan. Oli siinä paljon toimintaa pienellä alalla.

Ja oli niitä lakkojakin. Neljä-viisi litraa sain revittyä, vaikka kyse oli enemmänkin vasta tiedusteluretkestä. Kosteammissa paikoissa oli mustikkaa aika hyvin, mutta se ei vielä ollut kypsää. Hyttysiä ei ollut haitaksi asti, mutta paarmoja oli pirusti.

a4

Olen juuttunut muutamana iltapäivänä katselemaan luontoa sohvalta. Serengetin villiä menoa ja perhedraamoja.
Etenkin hyeenapomon kylmän viileä uhrautuminen loukkaantuneen tulevan laumanjohtajajälkeläisensä puolesta leijonien iltapalaksi jäi mieleen.
Kuinkahan paljon näissä luonto-ohjelmissa on dramaturgista otetta eli muunneltua totuutta?
https://areena.yle.fi/1-50107947

urogallus

Lainaus käyttäjältä: a4 - heinäkuu 07, 2021, 23:07:29

Kuinkahan paljon näissä luonto-ohjelmissa on dramaturgista otetta eli muunneltua totuutta?


No, kaikki mitä niissä näytetään on todella tapahtunut. Mutta tarinat, joita näistä todellisista tapahtumista koostetaan, ovat parhaimmassakin tapauksessa muunneltua totuutta.

kertsi

Päivällä törmäsin valtavan suureen mustaan ja kolmionmuotoiseen paarmaan. Istui auton konepellillä ja meillä oli tuijotuskilpailu.

Illalla istuskelin tuvassa hyttysverkolliset ikkunat auki ja kuuntelin kaunista linnunlaulua.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Amore

Näin kärsämön kukassa pikkuisen perhosen, jonka onnistuin valokuvaamaan. Perhoset ovat vaikeita kuvauskohteita, mutta sain tästä muutaman ruudun, joiden avulla saatoin tunnistaa perhoslajiksi pikkukultasiiven. Perhonen piti enimmäkseen siivet kiinni, mutta aina välillä se vilautti siipien oranssista yläpintaa.



https://luontoportti.com/t/792/pikkukultasiipi
All you need is Love