Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Pääkaupunkiseutu muutoksessa

Aloittaja Amore, tammikuu 06, 2019, 17:41:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toope

Jos julkisesta liikenteestä halutaan tehdä tehokkaampaa ja parempaa kuin yksityisautoilusta, vaatii se valtavasti julkisia menoja julkiseen liikenteeseen ja autoilun selkeää rajoittamista. Niin paljon tällä hetkellä yksityisautoilu on kuin julkinen liikenne.

Ymmärrän sen aikoinaan Helsingin metron varrella asuneena, että helposti kuvitellaan julkisen liikenteen toimivan hyvin. Mutta ei tarvitse mennä kuin Hgin laita-alueille tai ulos kaupungista, niin huomataan heti se, että oma auto on ihan ykkönen! Mikään julkinen liikenne ei sitä korvaa, ellei rahoitettaisi ihan järettömiä bussi/junalinjoja.

Saares

Tässä on kirjoituksia miten kaupungissa on hankala asua. Oli myös päinvastaisia mielipiteitä. Maalla asuvat valittavat ettei joka kirkonkylästä löydy uimahallia eikä jäähallia eikä kaupoisa ole samanlaista valikoimaa kuin kaupungeissa. Puhumattakaan virastojen, terveyskeskusten, sekä koulujen sijoituksista jonnekin Kopekin etäisyydelle. Kesällä kaupunkilaiset huokailevat ihastuksesta ajaessaan maaseudun kylien läpi. Ei ole aina ihmisten tahdosta riippuvaista millä seudulla asuu. Voi olla erilaisia sidoksia johonkin paikkakuntaan jolloin ei ole valinnan varaa.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Toope - joulukuu 29, 2019, 22:54:45
Miksi lähtisi ostoksille Hgin tai Tampereen tai Turun keskustaan, kun auton saa pysäköityä helpommin supermarketin pihalle?
Lähteekö lapsiperhe siis ostoksille keskustaan, vaiko supermarkettiin?
Lähteekö bussilla/tms., vaiko omalla autolla?

Asun itse pienehkössä kaupungissa (keskikokoisessa suomalaisittain). Lauantaisin ei kantsi lähteä mihinkään julkisilla, koska liikkuu kerran tunnissa. Oma auto on ainoa järkevä keino liikkua jopa tämän kokoisessa kaupungissa.

Toimintamallit, jotka sopivat ratkaisuiksi pikkukaupungeissa, eivät kuitenkaan toimi Helsingin kokoisella talousalueella. Juuri siksi on typerää saada herne nenuun siitä, että ehdotetaan jotakin toisenlaista toimintatapaa siellä - ympäristössä, jossa julkinen liikenne kulkee kerran kymmenessä minuutissa, mutta keskustassa joutuu etsimään parkkipaikan vähintään kymmenen minuutin kävelymatkan päästä. Helsingin keskustassa ei edes ole erityisen hyvää tarjontaa suurista marketeista, vaan niitä on tyypillisesti ihan muualla. Lapsiperheen ei ole mitään järkeä ajella omalla autollaan sen lähisupermarketin ohi Helsingin keskustaan, jotta pääsee saman kauppaketjun samanlaiseen supermarketiin.

Sen sijaan erikoismyymälöitä ja muita palveluita lapsiperhekin voi erinomaisen hyvin hyödyntää myös keskustassa. Sinne pääsee mukavasti bussilla, junalla tai metrolla ja lapsillekin tuollainen matkanteko on osa hupia. Minulle on ihan turha selittää, miten muka tämä ei olisi mahdollista, kun itse olen aikoinaan kolmen pienen lapsen kanssa hyvinkin säännöllisesti juuri näin tehnyt. Siitä huolimatta, että perheessä oli auto ja sen käyttäminen oli aina se kilpaileva vaihtoehto. Älä luule pikkukaupunkilaisen kokemuksellasi pystyväsi muiden puolesta tietämään, miten he muka "oikeasti" toimivat. Helsingissä yhä kasvava määrä nuoria jättää koko ajokortin hankkimatta, koska he eivät koe sitä järkeväksi investoinnniksi. He ovat myös tottuneet kulkemaan julkisella liikenteellä, joka palvelee myös alle 18-vuotiaita. Tyypillisintä kuitenkin lienee se, että perheellä kyllä on auto, mutta se ei ole päivittäisten työmatkojen tekemisessä pääasiallinen väline. Tai sillä matkataan vain lähimpien raiteiden varrelle.

On hämmästyttävää, että vannoutuneet autoilijat tuohtuvat tällaisista valinnoista, kun lopulta juuri nämä toisin valitsevat tekevät kaduille autoilijoita varten parempaa tilaa. Yksityisautoilijan olisikin syytä suorastaan kiittää jokaista, joka pääkaupunkiseudulla jättää sen auton maanantaiaamuna parkkiin ja kävelee bussipysäkille.

Hesarissakin tänään muistutettiin siitä, että kun länsimetro otettiin käyttöön, parani yksityisautoilun sujuvuus länsiväylällä. Aiemmin siellä oli busseja aika liuta ja ruuhka paljon pahempi. Ken on joskus bussilla siellä ennen metroa kulkenut, tietää, että niitä tosiaan oli siellä tientäydeltä, kun ne matkan loppupäässä kaikki kokoontuivat jonoksi väylälle päätyäkseen Kamppiin. Kun edes bussien määrää lisäämällä ei olisi saatu kasvatettua liikenteen välityskykyä keskustaan päin, niin pelkkien autojen varassa Espoon asukkaiden määrän raja olisi tullut jo aikaisemmin vastaan. Nyt metro tekee mahdolliseksi rakentaa lisää asuntoja. Niille taas näyttää jatkuvasti olevan kysyntää ja hinnat vain kohoavat. Jos yksityisautot olisivat liikkumisen ratkaisumalli, niin sitten täytyisi päättää, mitkä keskustan vanhoista rakennuksista puretaan teiden leventämisen tieltä. Rakennetaanko uudet sisääntuloväylät kenties Keskuspuistoon?

Ruuhkan paheneminen on muuttanut vaikkapa oman perheeni käyttäytymistä. Meillä on ollut auto vuosikymmeniä, mutta työmatkojen tekeminen sillä on jatkuvasti vähentynyt, koska matkaan kuluva aika on kasvanut ja sujuvuus heikentynyt. Ajallinen hyöty oman auton käyttämisestä on jatkuvasti pienentynyt. Kyse ei ole sen kummemmin autoilun, parkkipaikkojen kuin bussilippujenkaan hinnoista, vaan ihan vain siitä, mikä on kätevintä. Näin, vaikka autolle olisi työpaikan puolesta ilmainen parkkihallipaikkakin.

safiiri

^Niinpä. Tää nyt vain menee niin, ettei kaikkien toiveiden samanaikainen täyttyminen useinkaan ole mahdollista, koska samaan aikaan haluttaisiin sitä, mitä on tarjolla maaseudulla ja pikkupaikkakunnilla, mutta ollaan myös kateellisia koko ajan siitä tarjonnasta, mitä löytyy ruuhka-Suomesta. Tyypillisesti kaikki joutuvat tekemään jonkinlaisia kompromisseja ja valitsemaan itselleen tärkeimmät asiat, joita sitten yrittää saada toteutumaan valinnoillaan. Se omakotitalo järven rannalla kaukana liikenteen melusta, mutta kävelymatkan päässä työpaikasta, koulusta ja hyvän valikoiman tarjoavasta edullisten hintojen ruokakaupasta on vain utopia. Ei sellaista voi reaalimaailmassa valita. Luulen, että osa siitä kiivaudesta, jolla omia valintoja puolustetaan ja toisin valinneita moititaan kumpuaakin siitä, ettei olla ihan varmoja oman valinnan osuvuudesta. Ehkä siksi tuntuu tarpeelliselta koko ajan alleviivata sitä, miten se erilainen vaihtoehto tosiaan on surkean epäonnistunut - vaikka ne toiset siitä kärsii / nauttii. Ikäänkuin se oma valinta muuttuisi mukavammaksi sillä, että toiset "myöntää" juuri siitä ainakin salaa haaveilevansa.

-:)lauri

#139
Triplasta löytyvä Pizza Hut ja Friends & Brgrs muodostaa sellaisen vetovoimapisteen Helsingissä, että mun on lähes mahdotonta kävellä paikan ohi tilaamatta. Sen lisäksi harmaita hiuksia aiheuttaa se, kumman tilaan, Pizza Hutin Pepproni-pizzan vai Friends & Brgrs Bacon Brgr -joko hampurilaisaterian tai kyytipojaksi jollekin toiselle menusta löytyvälle burgerille.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Hippi

Joskus reilu vuosi sitten tein jämäkän päätöksen, että kerran viikossa tuen yritystoimintaa osaltani ja käyn ruokailemassa vuoron perään kaikki Jumbon syöttölä läpi. Ajatuksena oli myös opetella nauttimaan siitä, että voi istahtaa valmiiseen pöytään.

Vielä en se ensimmäinenkin kerta käymättä. Kerran olin jo henkisesti valmistautunut menemään, mutta se ostoshelvetin yleinen taustamelu sai minut toisiin aatoksiin ja kävin vain pikaisesti ruokaostokset tekemässä ja palasin kotiin kokkaamaan jotain mieleistä.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Kehitys kehittyy  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Vuosien kehitystyö on ohi: Metroasemien lippuhalleissa näkyy metron oikea saapumisaika ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1982
Aikaisemmin metroasemien lippuhallien aikataulunäytöt näyttivät metron aikataulun mukaista saapumisaikaa. Nyt niissä näkyy metron todellinen saapumisaika.

Eipä tuolla nyt niin kovin suuri merkitys ainakaan minulle ollut, kun metroa käytin, sillä tuossa vaiheessa asialle ei enää ole paljonkaan tehtävissä, jos on metrosta myöhästymässä. Laiturillahan se todellinen aika sitten näkyi, mutta sekin oli vain likimääräinen saapumisaika, jos metro oli vielä parin pysäkin päässä. Monasti saattoi pariminuuttinen venyä viideksikin minuutiksi ja joskus pidemmäksikin ajaksi.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Hippi - tammikuu 10, 2020, 17:26:37
Kehitys kehittyy  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Vuosien kehitystyö on ohi: Metroasemien lippuhalleissa näkyy metron oikea saapumisaika ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1982
Aikaisemmin metroasemien lippuhallien aikataulunäytöt näyttivät metron aikataulun mukaista saapumisaikaa. Nyt niissä näkyy metron todellinen saapumisaika.

Eipä tuolla nyt niin kovin suuri merkitys ainakaan minulle ollut, kun metroa käytin, sillä tuossa vaiheessa asialle ei enää ole paljonkaan tehtävissä, jos on metrosta myöhästymässä. Laiturillahan se todellinen aika sitten näkyi, mutta sekin oli vain likimääräinen saapumisaika, jos metro oli vielä parin pysäkin päässä. Monasti saattoi pariminuuttinen venyä viideksikin minuutiksi ja joskus pidemmäksikin ajaksi.

Kun minä saavun kaupunkiin ja käytän metroa, olen yleensä väljällä aikataululla liikkeellä ja myöhästyessänikin tulee seuraava jo muutaman minuutin kuluttua. Toista se on seisoskella hra T:n kanssa pysäkillä jossain Korvenmäellä,  seuraava bussi tulee aikaisintaan neljän tunnin kuluttua, jos silloinkaan. Lisäksi naurunaamainen mamukuski voi painella pysäkiltä ohi, jos ei huvita jarrutella.

Olisi hyvä jos maillekin saataisiin bussipysäkeille näytöt milloin seuraava bussi saapuu. Esimerkiksi perjantain viimeisen missattuaan olisi lohdullista nähdä, että seuraava saapuu jo maanantaiaamuna. Odotellessa voi haistella vaikka raikasta maalaisilmaa ja bongata susia. Tietysti tämmöinen kattava ilmoitinjärjestelmä maksaisi  jokusen kymmenen miljoonaa mutta kepu ja persut varmasti maksaisivat sen puoluetukirahoistaan, sillä hehän ovat kurjistuneen maaseudun puolella, täysin ehdottomasti.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Brutto

Lainaus käyttäjältä: Hippi - tammikuu 04, 2020, 15:16:53
Joskus reilu vuosi sitten tein jämäkän päätöksen, että kerran viikossa tuen yritystoimintaa osaltani ja käyn ruokailemassa vuoron perään kaikki Jumbon syöttölä läpi. Ajatuksena oli myös opetella nauttimaan siitä, että voi istahtaa valmiiseen pöytään.

Vielä en se ensimmäinenkin kerta käymättä. Kerran olin jo henkisesti valmistautunut menemään, mutta se ostoshelvetin yleinen taustamelu sai minut toisiin aatoksiin ja kävin vain pikaisesti ruokaostokset tekemässä ja palasin kotiin kokkaamaan jotain mieleistä.

Minä olen luullakseni jo toteuttanut päätöksesi.

Kun joudun yöpymään pääkaupunkiseudulla, yövyn mieluiten Flamingossa. Illemmalla tapan aikaa lähinnä kiertelemällä Jumbon myymälöissä ja syömällä jossakin ravintolassa. Parilla on suosikkini, mutta joskus en jaksa lähteä Amarilloa pitemmälle. Moni muukin paikka on tullut testattua.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

a4

#144
Tuostahan saisi jännän tunnistuspelin, jos kaikki kantislaiset lupaavat pääkaupunkiseudulla asioidessaan tai asuessaan käydä säännöllisesti syömässä Jumbon eri ravinteleissa.
Käyntikertoja ja paikkoja voi Jumbobongarit-ketjussa paljastella tai vihjata, mutta jännitystä latistamatta.
Redistä ei ulkopaikkakuntalaiset tai junantuomat välttämättä löydä ulos ja Sellossa oli se ammuskelutapaus, Myyrmannissa pommitapaus, Kampissa A-vyöhykkeen liput julkisissa ja Itiksessä itämainen tunnelma. Jos haluaa lisäjännitystä.
Kylläpä alkaisi niskat kuumottaman ja tuijottajat tuntumaan tutuilta särvintä ryystäessä.
Sähkötupakoitsijoilla oli vastaava höyryttelijöidenbongausketju omalla foorumillaan, mutta heidät on yhtä helppo huomata kuin höyryveturit muuttuvan pääkaupungin liikenteessä ja nykyään myös maaseudulla.

Amore

Koivusaaren metroasema suljetaan kesäksi

Koivusaaren metroasemaa remontoidaan 1.6–5.8.2020. Syy on asemalla kesällä suoritettava remontti, jonka aikana uusitaan metrolaiturin lattia. Mosaiikkibetonisessa lattiassa on havaittu halkeamia, jotka vaativat nyt korjausta.

Remontin hinta-arvio on 770 000 euroa. Kulut on määrä jakaa puoliksi Länsimetro oy:n ja lattian rakennuksen toteuttaneen urakoitsijan SRV Rakennus oy:n kesken.
– Halkeamat huomattiin heti ensimmäisten tarkastusten yhteydessä. Ne halutaan korjata tässä kohtaa, koska asemalla on käytössä vasta yksi sisäänkäynti. Myöhemmin, kun Koivusaaren alue kehittyy, asemalle avataan myös toinen sisäänkäynti ja matkustajamäärät tulevat kasvamaan, Länsimetron viestintäjohtaja Satu Linkola kertoo Ilta-Sanomille.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006402593.html

Näinhän se on, että uusissa rakennuksissa on aina korjattavaa. Ilmeisesti rakennusaikataulut laaditaan liian tiiviiksi. Tai sitten työn laadunvalvonta on heikkoa ja projektit on palasteltu liian monelle tekijälle eikä kokonaisuutta hallitse kukaan. Tätäkö on nykyinen ns. "tehokkuus"? Epäilen, että vastaavaa silmänlumetehokkuutta ilmenee monilla muillakin aloilla.
All you need is Love

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Amore - helmikuu 10, 2020, 19:17:50

Näinhän se on, että uusissa rakennuksissa on aina korjattavaa. Ilmeisesti rakennusaikataulut laaditaan liian tiiviiksi.

Tätä olen kuullut ammattimiesten sanovan. Betonin ei anneta kuivaa tarpeeksi kauan.

Kerran olin töissä rakennuksessa, joka oli joutunut remppaan takuuajan lähestyessä loppuaan. Lattia oli kuulemma tehty tieten tahtoen märän päälle; oli näet laskettu, että korjaaminen tulee halvemmaksi kuin myöhästymissakkojen maksu...

Jokainen voi tykönään miettiä, mitä tällainen tekee työntekijöiden moraalille.

Aave

Espoon väestöpohja muuttuu arvioitua nopeammin: Joka kolmas on vieraskielinen reilun 15 vuoden päästä – "Kasvusta 80 prosenttia tuli viime vuonna vieraskielisistä" (Helsingin uutiset, 18.2.2019)

Artikkelista puuttuu talouden näkökulma. Espoon osavuosikatsauksessa 3/19 asiaa käsitellään virallisesti.

Vieraskielisten työllisyystilanne on Espoossa hieman parantunut aiempiin vuosiin verrattuna, mutta edelleen vieraskielisten ja kantaväestön työttömyysasteen välillä vallitsee Espoossa suuri kuilu: 18% vs 7%.

Syksyllä arvioitiin väestön kasvavan Espoossa koko vuonna 6500 hengellä, kun samalla kunnallisveron tuotot tippuvat yli 60 miljoonalla eurolla edellisvuoteen verrattuna. Kunnallisveroprosentissa ei muutosta. Samalla kuitenkin nettomenot kasvavat 5 %:lla. Toimintakatteen alijäämä rahoitetaan ottamalla lisää lainaa.

Espoon voimakas kasvustrategia on taloudellisessa mielessä kestämätön. Lainanottoa ei voi jatkaa ikuisuuteen. Korkotason noustessa ongelmat vasta realisoituvat. Edessä on joko raskaita menoleikkauksia tai kunnallisveroprosentin korotuksia.

Muualla Uudenmaan alueella väestön ikääntyminen tulee lyömään luita kurkkuihin: Selvitys: Ikääntymisen aalto iskee 10 vuoden päästä Uudellemaalle ja muihin "kultapossu­maakuntiin", edessä on rajuja leikkauksia suomalaisten palveluihin (HS).
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hayabusa

Helsingin keskustassa poliisioperaatio – teräase heilui Oodi-kirjastossa

Ilmeisesti helsinkiläisille bibliofiileille tullut riitaa kuka saa lainata Oodin ainokaisen kirjan.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

-:)lauri

^kävin perjantaina Oodin sisäänkäyntikerroksessa. Aika heikonpuoleisesti oli kirjoja näkyvillä. No onpahan nyt helsinkiläisenä sekin velvollisuus täytetty, että on käynyt omakohtaisesti myös paikan päällä.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.