Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Pääkaupunkiseutu muutoksessa

Aloittaja Amore, tammikuu 06, 2019, 17:41:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

a4

Kyseisen viiden taloyhtiön kokonaisuuden nimistä tulee mieleen Brianin elämä Rooman vallan aikana. Jäin kaipaamaan Portus Biggus Dickusta.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - maaliskuu 21, 2021, 23:02:26
Lainaus käyttäjältä: Amore - maaliskuu 21, 2021, 22:50:16
Kävin perjantaina kävelyllä Kalasatamassa. Muutaman kerran vuodessa käyn katsastamassa alueen muutosta. Metron ikkunasta olen usein katsellut osin veden ylle rakennettua, valkoista laivaa muistuttavaa taloa.

https://www.westpro.fi/portus

Onhan tuo tavallaan ihan hieno viritelmä. Tosin helposti tulee pelko, että milloin perustukset pettävät ja koko komeus romahtaa mereen? Kämppien pohjapiirustuksetkin oli outoja - hirvittävän iso päämakuuhuone ja muut tilat ahdettu sekavasti. Isot parvekkeet kuitenkin plussaa. Jätän väliin muidenkin kuin taloudellisien syiden vuoksi.
Katsoin yhtä noista, 102 neliön lukaalia, ja pisti silmään, että noin iso lukaali, mutta kaikki ikkunat ja parveke samaan suuntaan, ja vieläpä etelään. Kesäisin mahtaa olla kuuma lukaali, jos ei ole hyvä ilmastointi.

Pohjaratkaisu oli niin kuin sanot, sekava, eikä mitenkään houkutteleva. Lisäksi jostain syystä itseäni viehättää paljon enemmän nelionmuotoinen asunto, eikä tuollainen pitkulainen.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Kopek

Soininvaara ei pidä risteilymatkustajista.

Makasiinirannan ja Olympiarannan asemakaavamuutoksen suunnitteluperiaatteet...

"On aivan loistavaa, että tämä alue saadaan paremmin kansalaisten käyttöön. Kaikki on muuten hyvin, mutta alueesta eristetään aidan taakse 150 metriä pitkä ja 15 metriä leveä alue risteilyaluksille. Minun on täysin mahdoton hyväksyä tätä. Risteilymatkustajia paapotaan aivan liikaa. Laivoille on laituri Hernesaaressa. Jos yhtä aikaa yrittää tulla niin monta risteilyalusta, etteivät ne Hernesaareen mahdu, sanotaan, että ei mahdu.

Helsingillä ei ole mitään velvollisuutta risteilymatkustajia kohtaan. Turismi on elinkeino siinä missä muutkin elinkeinot. Turismia suositaan vain, koska halutaan saada turisteilta rahaa ja työllistää helsinkiläisiä."


Eikö kompromissi olisi mahdollinen? Aita pystytettäisiin vain silloin, kun laiturissa on laiva. Muuna aikana alue olisi "kansalaisten käytössä".

Helsingissä on yli 130 kilometriä rantaviivaa, josta vain hyvin pieni osa soveltuu isojen laivojen rantautumiseen. Onko todella niin, että ne muutama sata metriäkin ovat liikaa, ja nekin pitäisi saada kansalaisten käyttöön. Syväsataman rakentaminen on erittäin kallista, eikä sellaista edes voida tehdä kuin sopiviin paikkoihin, joita on rajallisesti. Ei riitä, että laiturin vieressä on riittävästi vettä. Sitä pitää olla riittävästi avomerelle asti.

Kun risteilylaiva käy satamassa, siltä peritään tuntuva satamamaksu. Eivät ainoastaan turistit tuo niitä kymppejään, joita Soinivaara vähättelee.

Kuinkahan usein Soininvaara itse oleskelisi siellä 15x150 metrin (2250 m2) rannanpätkällä, joka pitää saada ehdottomasti kansalaisten käyttöön pois turhilta turisteilta.

https://www.soininvaara.fi/2021/03/29/kaupunkiymparistolautakunnan-lista-20-3-2021/

https://yle.fi/uutiset/3-8594082

Toope

Helsingissä on sitä suuruudenhullua kuvitelmaa tehdä tuosta rujosta kaupungista jokin Itämeren helmi, mutta kun niitä on jo...

Aave

800 Miljoonaa euroa myöhemmin (Ylimielinen tviittaus päivättynä 26.9.2019).

Olivat ihan oikeassa, ei ollut puolen miljardin hanke.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hayabusa

^Vielä ei ole metriäkään siltaa tehty. Noi on vasta piirustuspöytärahoja. Jos tuo rakennettaisiin, turvallisin mielin voisi veikata tuplaantumista myös rakentamisaikana.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Toope

Lainaus käyttäjältä: Aave - kesäkuu 10, 2021, 13:52:35
800 Miljoonaa euroa myöhemmin (Ylimielinen tviittaus päivättynä 26.9.2019).

Olivat ihan oikeassa, ei ollut puolen miljardin hanke.
Tuo oikeasti on mahdollista Suomessa. Julkiset projektit kasvavat aina yli äyräidensä. Ei ole ensimmäinen, eikä viimeinen kerta.
Hallintokulttuurissamme on suuria ongelmia. Liki jokainen suuri julkinen projekti kasvaa yli budjettinsa.

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - kesäkuu 10, 2021, 15:20:10
^Vielä ei ole metriäkään siltaa tehty. Noi on vasta piirustuspöytärahoja. Jos tuo rakennettaisiin, turvallisin mielin voisi veikata tuplaantumista myös rakentamisaikana.
Selvittelin, eikä tilanne ole ihan niin ruma kuin se äkkiseltään näyttää.

Alkuperäinen hanke meni valtuustossa läpi jo vuonna 2016, budjetin arvion ollessa tuolloinkin 359 miljoonaa euroa (Yle).

Arvio nousi tämän vuoden alussa 90 miljoonalla, ja nyt taas uudelleen. Näitä nousuja ei ole vielä hyväksytty, eli vaalien jälkeen niihin varmasti palataan.

Valtaosa tästä kokonaisbudjetin tuplaantumisesta johtuukin siltahankkeen budjettiin mukaan ympätyistä sivuprojekteista, jotka erittäin todennäköisesti tehtäisiin joka tapauksessa, vaikka koko siltoja ei koskaan tulisikaan. Itse Kruununsiltojen kustannusarvio ei ole merkittävästi noussut.

Esim. uusi Hakaniemensilta, ja Asematunnelin katon uusiminen on laitettu tähän mukaan. Asematunnelin katto joudutaan uusimaan, kun sporan päätepysäkki tulee sinne. Näitä nyt mukaan ympättyjä remppoja jouduttaisiin tekemään joka tapauksessa.

Laajasalossa on n. 20 000 asukasta, mutta sen lisäksi Kruunuvuorenrantaan on kaavailtu n. 11 000 asukasta. Viime mainittu asukasmäärän lisäys on samalla merkittävä ponsi koko siltahankkeelle. Mikäli siltoja ei tulisi, niin Kruunuvuorenrantaa ei voi rakentaa, koska siinä menisi Itäväylä ja erityisesti Laajasalontie, ja Herttoniemen liikenteensekoittaja Itäväylän yllä täysin tukkoon.

Lisäkaista Itäväylälle ei puolestaaan nostaisi näistä minkään alueen maapohjan arvoa, eikä siten auttaisi kattamaan kaupungin kustannuksia. Metron kapasiteetin on arvioitu loppuvan jo ensi vuosikymmenellä, ellei tehdä merkittäviä parannuksia. Jos Kruunuvuorenrannan asukkaat tulevat vielä lisäksi, niin menisi äkkiä vieläkin solmuisammaksi.

Eiköhän tästä kaikesta ole vielä lisää uutisissa. Tuskin on sattuma, että juttu oli nyt juuri vaalien alla. Eniten osumaa tästä ottaa Helsingin Kokoomus (Suurin puolue) ja Jan Vapaavuori, joka tosin jättää tuota pikaa pestinsä, samalla pyöröoveillen.

Harvemmin julkisen sektorin onnistumisista näyttävästi uutisoidaan, niillä kun ei lehtiä myydä. Tampereen kaupunki onnistui lopulta erinomaisesti raitsikkaprojektissaan - se valmistui kuukausia etuajassa, ja budjettikin alittui 30 miljoonalla eurolla!

Mutta silti, kriitikille on aina perusteita, ja kansalaisten sietäisi itsekin olla paljon valveutuneempia paitsi ehdokasvalinnoissaan niin myös siinä, että mitä ne ehdokkaat sitten valtuustoon päästessään siellä oikein touhaavat.

Loppuun niille, joita sattuisi kiinnostamaan:

Kommentti: Järjestelmä pettää julkisissa hankkeissa – rakenteellisen korruption riskit kasvavat (IS/Taloussanomat).
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Xantippa

Lainaus käyttäjältä: Toope - huhtikuu 01, 2021, 20:04:43
Helsingissä on sitä suuruudenhullua kuvitelmaa tehdä tuosta rujosta kaupungista jokin Itämeren helmi, mutta kun niitä on jo...

Se on kumma, että tässä asiassa ei Toopelle suomalaisuus, se paras, kelpaakaan. Helsinki on kaikkea muuta kuin rujo, todella kaunis kesäkaupunki ja talvisinkin erittäin upea ajanviettopaikka, turisteja ajatellen.

Siellä asuvat parhaat puolet tietävätkin, joten heille ei tarvitse saarnata.

Helsingillä ei ole mitään hävettävää muiden Itameren helmien joukossa, vaikka niitä olisikin.

T: Xante

Hippi

https://kantapaikka.net/index.php/topic,75.msg81494.html#msg81494

Tuossa viestissä on Vantaan ratikasta, jonka luulin olevan jo päätetty asia, mutta lopullinen niitti vielä tulee uudelta valtuustolta. Sekin on 400 miljoonan hanke nyt vielä, kun töitä ei ole aloitettu. Tosin, kovasti tuntuu erilaisia mittamiehiä kiinnostavan jo suunnitellun reitin kohdalla oleva kadut.

Tuo ratikka on yhtenä vaaliteemanakin täällä ja kourallinen ehdokkaita on ilmoittanut vastustavansa hanketta. On jopa kolmesta puolueesta valittavissa tällainen vastustava ehdokas.

Varmaan lentokentän ja Mellunmäen väliä päivittäin matkustava hihkuu riemusta, kun matka-ajasta leikkaantuu pitkä tovi pois. Mutta nykyisen bussireitin pysäkeistä leikkaantuu myös puolet pois, joten joillekin vastaavasti tulee enemmän kävelymatkaa. Mutta onko tosiaan ratikka niin houkutteleva liikenneväline, että sen reitin varrelle ns. parempiosaista kansaa haluaa muuttaa? Tuollahan ratikan tarvetta on perusteltu, että sillä saadaan kuntaan rahakkaita veronmaksajia.

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Aave

^
Ainakaan minulla ei ole tähän hätään aikaa ryhtyä pengastamaan.

Yleisellä tasolla on kuitenkin niin, että erilaisten julkisten rakennushankkeiden kustannusarvioiden realisoituminen budjettia paljonkin suuremmiksi summiksi johtuu urakoitsijoiden ahneudesta, kieroudesta ja kusipäisyydestä. Nämähän ovatkin nykymaailman hyveitä.

Ensinnäkin, julkinen sektori on lailla velvoitettu tekemään hankintansa kilpailutuksen, ja siitä halvimman tarjouksen mukaan. Rakennusfirmat tekevät silloin tarjouksensa systemaattisesti alakanttiin ja jahka rakentaminen on aloitettu, materiaaleilla ryhdytäänkin vedättämään.

Otetaan nyt vaikka jokin tiehanke, jonka kilpailutuksen urakoitsija X voittaa. Jahka tien rakentaminen on aloitettu, niin sitähän ei sitten voi varsinkaan tiheillä asutuksilla keskeyttää tai pitkittää, eikä myöskään urkoitsijaa enää lennosta vaihtaa, koska laadittu sopimus ja markkinaoikeus.

Tarjouksessaan urakoitsija X on ilmoittanut hinnan kaikille rakentamiseen tarvituille materiaaleille. Vaan katso, vaikkapa soralaji Y, joka on tarjouksessa hintaa se ja se per kuutiometri, vaihtuukin rakennettaessa paljon kalliimpaan soralajiin, koska sopimusosapuoliin kuuluvan, soramonttuja omistavan Peran Sora Oy:n juuri se tarjouksessa ilmoitettu soralaji onkin muka kaivettu tyhjiin. Onkin "pakko" käyttää kalliimpaa soraa, kun sopimusosapuolia sitouttavaa soraa ei olekaan muka enää saatavilla.

Tuota vedätystä kaikkeen mahdolliseen - nauloista, laudoista, betoneista, sorista ja bitumeista lähes mihin hyvänsä.

Silti julkisuudessa syyt niskoilleen saakin julkinen sektori, ja äänestäjät ovat kaupunginvaltuustolle hermona. Eivät osaa siellä mitään, ja tuhlaavat kaupunkilaisten rahoja! Kunnallisvero nousee!

Markkinaoikeuden kautta käyminen on nykyisin varsinkin suurissa rakennushankkeissa enemmän sääntö, kuin mikään poikkeus. Tarjouskilpailun hävinneet osapuolet haastavat kunnan tai kaupungin oikeuteen muka virhemenettelyistä ja "väärän" firman valitsemisesta; tarjouksen voittanut firma puolestaan haastaa kunnan tai kaupungin hyvin herkästi oikeuteen jos se vähänkään katsoo, että toimeksiantaja yrittää jollain tavalla livetä sopimuksesta, tai pyrkisi määrittelemään sitä uudelleen.

On sanomattakin selvää, että tämmöinen on erittäin kallista lystiä. Ja lystin maksavat silloin veronmaksajat.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

ROOSTER

Pääkaupunkiseudun asunto-ongelma voitaisiin ratkaista jos rakennettaisiin Forssan liepeille suuri lähiö jonka keskeltä lähtisi supernopea hyperloop yhteys pääkaupunkiin joka viides minuutti. Uskon, että Elon Musk tekisi halvalla mallisuorituksen jos rahakorvauksen lisäksi saisi ostaa akkutehtailleen suomalaista litiumia, pitkäaikaisella sopimuksella.

Kiinalaiset ovat osoittaneet, miten tehokasta on rakentaa kokonaan uusi uljas kaupunki neitseelliselle maaperälle, eikä yrittää vempuloida vanhan infrastruktuurin keskellä. Eikä aikaakaan paljoa tarvita.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/miljoonille-suunniteltu-kaupunki-lahes-tyhjillaan-kiinassa-kuvat-vaikuttavasta-aavekaupungista/6159666#gs.314ae7

Lainaus käyttäjältä: https://www.rakennuslehti.fi/2015/05/ennatystehtailua-kiinasta-57-kerrosta-19-paivassa-katso-video/Ennätystehtailua Kiinasta: 57 kerrosta 19 päivässä! Katso video!
Kiinan Hunanin maakunnassa tehtiin alkuvuodesta omanlaatuinen ennätyksensä, kun 57-kerroksinen pilvenpiirtäjä rakennettiin 19 päivässä.

Lainaus käyttäjältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/HyperloopTekniikka perustuu putkessa nopeasti kulkevaan kapseliin. Putki on alipaineistettu eli siitä on pumpattu valtaosa ilmasta pois, jolloin ilmanvastus on hyvin pieni. Kapselin huippunopeudeksi voitaisiin saada jopa 1000 km/h.
Forssasta matkaisi Hyperloopilla Pasilaan 10 minuutissa.

Jaa, että miksi juuri Forssaan? Luin vanhan, MV-lehdessä julkaistun, mainion kirjoituksen jossa Forssasta sain aivan eri kuvan kuin aiempi käsitykseni oli. Sehän on jännä paikka. Jotenkin tuli kirjoituksesta Kopek mieleen.

https://mvlehti.net/2014/12/16/salaliitto-forssassa/
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Aave

^
Hyperloop olisi kyllä Suomeenkin hieno saada mutta minulla ei kyllä ole tietoa, että mistä ja mihin sellainen olisi kansakunnan kokonaisparhautta ajatellen kannattavinta rakentaa. Voisin kuitenkin kuvitella, että asiasta on saatettu jo selvityksiä tehdä. Tässä olisi kyllä sitten EU:llakin näppinsä pelissä, ja sanansa sanottavana. Maamme kuitenkin velkaantuu nyt niin rajusti, että pahaa tekee.

***

Tuosta Kruununsillat-hankkeesta vielä, että siinä käytetään ns. allianssimallia. Se on rakennusalalla varsin tuoreehko sopimusmenettely jossa periaatteena on, että riskit ja voitot jaetaan urakoitsijan ja tilaajan välillä. Lyhyen tutustumisen perusteella se vaikuttaa oikein järkevältä sopimusmenettelyltä varsinkin suuriin hankkeisiin - näin urakoitsijankaan ei tarvitse varata esim. 10% riskilisää tarjouksiinsa.

Suuret rakennusfirmat ovat samalla pörssiyhtiöitä, eivätkä ne laita tarjouksiaan juurikaan alakanttiin. Siinä ei olisi oikein järkeä, kun tarjouksen ja siten osakkeidenomistajien intresseissä on, että voittoa pitää joka tapauksessa tehdä. Alihinnoittelu ei olisi tästä näkökulmasta järkevää.

Rantatunneli on rakennettu allianssilla (Kuten Tampereen raitsikka), ja sekin valmistui etuajassa, ja alta budjetin. Länsimetrohan meni kustannuksiltaan perseelleen lähinnä sen takia, että projektin edetessä louhittu kiviaines osoittautuikin vielä paljon kovemmaksi, kuin ennakkotiedoissa ja otetuista näytteistä voitiin päätellä.

Olisko Brutto sinulla näihin mitään, jos satut tätä ketjua lukemaan?
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Hippi - kesäkuu 11, 2021, 10:24:05
Varmaan lentokentän ja Mellunmäen väliä päivittäin matkustava hihkuu riemusta, kun matka-ajasta leikkaantuu pitkä tovi pois. Mutta nykyisen bussireitin pysäkeistä leikkaantuu myös puolet pois, joten joillekin vastaavasti tulee enemmän kävelymatkaa. Mutta onko tosiaan ratikka niin houkutteleva liikenneväline, että sen reitin varrelle ns. parempiosaista kansaa haluaa muuttaa? Tuollahan ratikan tarvetta on perusteltu, että sillä saadaan kuntaan rahakkaita veronmaksajia.

Ymmärsinkö oikein, että vantaalaisessa ratikassa pysäkkiväli on pidempi kuin bussilinjoilla? Yleensä sellaista kutsutaan junaksi.

Joillain Helsingin ratikkapysäkeillä on erittäin ärsyttävä piirre; virallinen kulku tienylitykseen on vain toisessa päässä pysäkkiä. Ilmeisesti autoliikenteen sujuvuus menee edelleen julkisilla ja apostolinkyydillä kulkevien edelle.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

^
Kyllä. Ratikka tulee korvaamaan hyvin toimineen bussilinjan 562, joka ajaa Mellunmäestä Aviapolikseen. Linjalla nykyisin on suurimman osan päivää 10 minuutin välit ja bussi kulkee todella vajaana. Työmatkaruuhkakin on keskittynyt iltapäivän parille tunnille ja silloin voi käydä niin huonosti, että istumapaikkaa ei löydy heti. Hiljaisimpinakin aikoina vuoroväli on ollut 15 minuuttia.

Mielestäni katsoin, että muutamaa poikkeuspaikkaa lukuun ottamatta ratikka noudattelisi tuon bussin reittiä, mutta puolet pysäkeistä jätetään pois.

Jos ei nyt aivan valtavaa määrää ihmisiä kiskojen reitille muuta, niin halvempi ratkaisu olisi ollut laittaa ruuhka-aikaan muutama bussi lisää tuolle linjalle. Mutta löytyykö niin paljon rahakasta porukkaa muuttamaan kiskojen varrelle. Edellytyksen tietenkin, etteivät nämä muuttajat käytä omaa autoa. :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️