Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Uutisia maailmalta ja Suomesta

Aloittaja Jaska, tammikuu 06, 2019, 22:02:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 8 Vieraat katselee tätä aihetta.

ROOSTER

Päivän uutisia:

Lainaus käyttäjältä: https://www.ksml.fi/urheilu/Olympiakomitea-tutki-Koronamenetykset-liikunnalle-ja-urheilulle-yli-81-miljoonaa-euroa-–-Olympiakomiteassakin-yt-neuvottelut/1535717?pwbi=a221d109a96a549912af2ccea54951d9Olympiakomitea tutki: Koronamenetykset liikunnalle ja urheilulle yli 81 miljoonaa euroa – Olympiakomiteassakin yt-neuvottelut

Lainaus käyttäjältä: https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006460531.html?ref=rssVuokrajätti Kojamo jakaa koronakeväässä 84 miljoonan euron osingot – yrittäjille vain maksuaikaa

Kun toinen näistä valtiovallan lemmikeistä menettää rahaa noinkin paljon ja toinen taas tienaa vielä vähän enemmän, niin nyt olisi oiva tilaisuus poikkeuslailla siirtää poikkeuseduilla saadut rahat kärsivälle toiselle lemmikille, upporikkaiden eläkevakuutusyhtiöiden tai ammattiliittojen sijasta.

Vielä jäisi 3 miljoonaa jaettavaksi osinkoina.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

-:)lauri

^^Se oli kansan mielestä fiksua.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Laika

#2522
Varustamojen kaatumisesta uhkaa tulla miljardien lasku veronmaksajille, koska valtio on tukenut kannattamatonta ja kyseenalaista toimintaa vuosikaudet lainatakauksilla:

https://www.hs.fi/talous/art-2000006460855.html

Jutun kommenttiosiossa muuan nimimerkki toteaa: 'Tästä huolimatta olisi paras että nämä supersaastuttajalaivat häviäisivät.' Tiedätkö tuon paremmin sanoa.

Vastaavia tilanteita maailmalta tunnetaan, missä valtiot tukevat kyseenalaista yritystoimintaa miljardien tuilla, vaikka itse toiminta on ollut kannattamatonta vuosia ja ympäristösyistä kuuluisi ennemmin kieltää lailla. Esimerkiksi öljyliuskeen louhinta ja rikastus toimii tällä tavoin. Jostain syystä nykyisessä versiossa markkinataloudesta yritykset eivät saisi kadota markkinoilta tehdessään tappiollista liiketoimintaa, vaikka juuri kyseisen paradigman mukaan markkinatalouden pitäisi kuulemma olla tehokasta. Sellainen markkinatalous on oma perversionsa jopa klassisessa versiossaan, kuka siihen uskoo. Kuitenkin yrityselämän edustamien lobbareiden ilmaantuessa parlamentteihin virukset ja muut eksogeeniset tekijät esitetään kuin ne eivät olisi tästä maailmasta, ja miljardiluokan teollisuus kehtaa käsi ojossa tulla pyytämään apua veronmaksajilta kaatamalla hyvää rahaa huonon rahan perään. Toisin sanoen osakkeenomistajat haluavat oman sosiaaliturvansa, joka ei perustu heidän töidensä tuloksiin vaan rentier feen loppumiseen. Reilumpaa ja talouden kannalta terveellisempää olisi jakaa satasen seteleitä kaikille tasan kadun pielessä, niin hullulta kuin se saattaa status quoon tottuneista kuulostaa.

Koronaviruspandemia on vain uusi tekosyy kaivautua syvemmälle veronmaksajien lompakkoon. Mehän tiedämme jo ennestään, että mikä hyvänsä syy kelpaa ja että talousjärjestelmä itse asiassa perustuu säännöllisiin eksogeenisiksi kutsuttaviin kriiseihin, joita se myös tuottaa. Ne eivät siis ole eksogeenisiä kuin hyvin löysässä poliittisessa mielessä. Vastaavasti valtion jakamat setelit suuryrityksillekin ovat joko endogeenisiä -jos suuryrityksiltä kysytään- tai eksogeenisiä -jos kysytään kaikilta muilta.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Laika - huhtikuu 02, 2020, 11:30:54
Varustamojen kaatumisesta uhkaa tulla miljardien lasku veronmaksajille, koska valtio on tukenut kannattamatonta ja kyseenalaista toimintaa vuosikaudet lainatakauksilla:

https://www.hs.fi/talous/art-2000006460855.html

Jutun kommenttiosiossa muuan nimimerkki toteaa: 'Tästä huolimatta olisi paras että nämä supersaastuttajalaivat häviäisivät.' Tiedätkö tuon paremmin sanoa.

Vastaavia tilanteita maailmalta tunnetaan, missä valtiot tukevat kyseenalaista yritystoimintaa miljardien tuilla, vaikka itse toiminta on ollut kannattamatonta vuosia ja ympäristösyistä kuuluisi ennemmin kieltää lailla.

Sanotaan, että lentäminen on pahaa ympäristölle, ja pitäisi mieluummin matkustaa junilla ja laivoilla. Jos laivaliikenne kiellettäisiin saastuttavana tai sen tukeminen lopetettaisiin, missä tapauksessa matkaliput kallistuisivat oleellisesti. Pienen budjetin matkalaisten tilanne kävisi hankalaksi. Itään vie kiskoja, mutta sinne matkustaminen on jo ennestään ollut kallista ja viisumivaatimuksen takia hankalaa.

Yksi ulottuvuus asiassa on laivanrakennusteollisuus, joka tuo suomalaisille työpaikkoja ja näkyy kauppataseessa.

Joskus mainitaan myös huoltovarmuuden ylläpitäminen ja sotilaalliset näkökohdat. Suomessa halutaan ylläpitää tiettyjä toimintoja, vaikka ne eivät olisikaan kannattavia, koska kriisiaikana ne voivat olla tärkeitä. Kotimainen merenkulku palvelee myös sotilaallisia suunnitelmia esimerkiksi siten, että sotilaallisen uhkan kasvaessa Suomella on suunnitelmat Ahvenanmaan miehittämisestä ja varustamisesta, jotta se ei joutuisi vieraisiin käsiin. Jos Ahvenanmaalle pitäisi siirtää nopeasti suuri määrä joukkoja ja kalustoa, siinä tilanteessa olisi ikävä olla pelkästään ulkomaalaisten varustamojen armoilla. Niillä voisi olla juuri tuolla hetkellä muita tehtäviä tai kielto tehdä yhteistyötä Suomen kanssa tai pelko lähettää aluksia sotaolosuhteisiin. Itse asiassa Suomesta liikkuvista laivoista osa on ulkomaalaisten varustamojen omistuksessa, mutta on vielä suomalaisiakin paatteja.

Aave

Hauskaa että Laika mainitsi, olen nimittäin pohtinut Suomen osalta samaa.

Risteilyalusten ja huvimatkustelun kysyntä maailmalla romahtanee, ja siitä koituu kyllä sitten suuri vahinko Suomen talouteen. En tiedä, montako puolivalmista (Tai valmista, mutta vielä vasta osin maksettua) alusta on tällä hetkellä telakoilla/myynnissä. Kuumottaa, että ne kaikki jäävätkin nyt suomalaisten veronmaksajien laskuksi - ja varustamot kaatuvat.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Laika

#2525
Lainaus käyttäjältä: Kopek - huhtikuu 02, 2020, 12:23:27
Jos Ahvenanmaalle pitäisi siirtää nopeasti suuri määrä joukkoja ja kalustoa, siinä tilanteessa olisi ikävä olla pelkästään ulkomaalaisten varustamojen armoilla. Niillä voisi olla juuri tuolla hetkellä muita tehtäviä tai kielto tehdä yhteistyötä Suomen kanssa tai pelko lähettää aluksia sotaolosuhteisiin. Itse asiassa Suomesta liikkuvista laivoista osa on ulkomaalaisten varustamojen omistuksessa, mutta on vielä suomalaisiakin paatteja.

Muuten kiva, mutta tuolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että laivojen rakentelua maksetaan verovaroista. Jos Ahvenanmaalla jonkinlainen sotilaallinen kriisi puhkeaa, aivan varmasti ei tilannetta saateta hallintaan rupeamalla rakentamaan risteilijöitä suomalaisella telakalla. Kauanko yhden fregatin saattaminen suunnittelupöydältä vesille vie?

Jos Suomen valtio kaipaa merivoimia, niin ne voidaan hankkia esimerkiksi korealaisilta. Hehän subventoivat telakkateollisuuttaan myös, antaa siis mieluummin korealaisten maksaa suomalaisten sotalaivojen hankinnat.

Miksihän muuten meillä ei rakenneta samantien suomalaisia hävittäjäkoneita, niin pysyvät ilmavoimatkin kotimaisissa käsissä.

Näen toki esittämäsi argumentit. Niiden perusvikana on, että ne kannattavat eräänlaista puolisosialismia, missä köyhien sijaan subventoidaan suurpääomaa. Se on juurikin sosialismia rikkaille, josta näkee nykyään puhuttavan anglosaksisessa kontekstissa. Pidän erikoisena, että joudun säännöllisesti pitämään asiassa markkinatalouden puolia.

Tasetekniset seikat eivät voi olla siksi argumentti subventoinnin puolesta. Jos taustalla olisi niiden lisäksi jokin painava seikka, kuten ympäristön pitäminen elinkelpoisena tai ravinnon saamisen turvaaminen kansalaisille, voisin subventoinnin ymmärtää. Ne ovat reaalitaloudellisesti painavia perusteita, kun taas bileristeilijöiden rakentelu omanilaisille sheikeille ei ole, vaikka se toisi työpaikkojakin.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Laika - huhtikuu 02, 2020, 17:04:35

Näen toki esittämäsi argumentit. Niiden perusvikana on, että ne kannattavat eräänlaista puolisosialismia, missä köyhien sijaan subventoidaan suurpääomaa. Se on juurikin sosialismia rikkaille, josta näkee nykyään puhuttavan anglosaksisessa kontekstissa. Pidän erikoisena, että joudun säännöllisesti pitämään asiassa markkinatalouden puolia.

En esittänyt argumentteja omina mielipiteinäni vaan asioina, joista puhutaan mediassa. Valtiot tukevat jos ei suoraan niin vähintään piilevästi omaa suurteollisuuttaan useissa maissa. Syyt ovat usein työvoimapoliittisia.

Kansanedustajat valitaan eri puolilta maata. Jos kansanedustaja haluaa uusia paikkansa, hänen on pidettävä oman alueensa ja omien äänestäjiensä puolta silläkin uhalla, että hän saattaa joutua toimimaan yleistä etua vastaan. Eli omalle seutukunnalle ja omalle äänestäjäkunnalle yritetään saada valtion rahaa ja sitä kautta työpaikkoja ja palveluja ja hyvinvointia. Kannatetaan tiehankkeita ja teollisuushankkeita ja niin edelleen. Äänestäjät arvostavat sitä, että kansanedustaja pystyy edistämään työpaikkojen syntymistä vaalipiirisssään.

Jos kansanedustaja vaatii oman kotikaupunkinsa laivanrakennustelakan lakkauttamista kannattamattomana ja vastustaa valtion tukien myöntämistä sille, äänestäjät pitävät häntä työpaikkojen vihollisena ja hänelle tuskin annetaan toista kautta eduskunnassa.

Nämä ovat hankalia kysymyksiä.

https://sdp.fi/fi/blog/risteilijatilauksen-menettaminen-iso-pettymys/

Saares

#2527
Laika:
"Vastaavia tilanteita maailmalta tunnetaan, missä valtiot tukevat kyseenalaista yritystoimintaa miljardien tuilla, vaikka itse toiminta on ollut kannattamatonta vuosia ja ympäristösyistä kuuluisi ennemmin kieltää lailla. Esimerkiksi öljyliuskeen louhinta ja rikastus toimii tällä tavoin.
Johtuuko mielipiteesi tiettyjen valtioiden intresseistä estää krakkaus?

Laika

#2528
Lainaus käyttäjältä: Saares - huhtikuu 02, 2020, 18:20:24
Laika:
"Vastaavia tilanteita maailmalta tunnetaan, missä valtiot tukevat kyseenalaista yritystoimintaa miljardien tuilla, vaikka itse toiminta on ollut kannattamatonta vuosia ja ympäristösyistä kuuluisi ennemmin kieltää lailla. Esimerkiksi öljyliuskeen louhinta ja rikastus toimii tällä tavoin.
Johtuuko mielipiteesi tiettyjen valtioiden intresseistä estää krakkaus?

Ei johdu. Entä hakkaatko lapsiasi ja vaimoasi?

Hakkaatko heitä säännöllisesti?

Lainaus käyttäjältä: Kopek - huhtikuu 02, 2020, 17:46:39
Äänestäjät arvostavat sitä, että kansanedustaja pystyy edistämään työpaikkojen syntymistä vaalipiirisssään.

En minä vain ole ikinä arvostanut. En ole koskaan pitänyt työn välinearvoa itseisarvona. Siksi en alkuaankaan ostanut tokaisua, jonka mukaan kaikki työ on arvokasta. Näyttää tosin siltä, että olet oikeassa ja edellistä seikkaa ei laajalti ymmärretä, joten järjestelmän tervehtymisen täytyy aina tapahtua kriisiytymisen kautta.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Toope

Korona-tapaus johtaa varmasti yhteiskunnan uudelleenajatteluun, uusiin näkemyksiin yhteiskunnasta. Tuskin radikaaleihin muutoksiin toki. Luultavasti palaamme samoihin tapoihimme, kun kriisi on ohi.

Mutta.
1) Avoimet rajat ovat ongelma, se auttaa virusten leviämistä, aivan kuten kv. rikollisuudenkin.
2) Globaali elintarvikekauppa/välttämättömyyshyödykekauppa on ongelma, kun tietyissä maissa ei sellaista enää ole. Rajojen sulkeutuessa voi tulla pula. Ruotsissa on uhkaava tilanne.
3) Sulkemisen aiheuttama talouskriisi osoittaa tarpeen kansallisvaltion tietynasteisen omavaraisuuden tarpeen lisäämiseen. Kriisitilanteessa netistä ei tilata enää, eivätkä laivat tule satamaan. Siksi omavaraisuutta tulisi korostaa, kuten hätätilavarastojakin. Pohjoismaissa varastoja on viime vuosikymmeninä vähennetty, "koska ei ole enää tarvetta!"

Talouselämän tulee keskittyä enemmän pienemmän alueen näkökulmaan, EUrooppa on aivan liian suuri, saati globaali maailma. Yksittäisten maiden tulee kyetä pitämään omat varastonsa ja voimavaransa toimivina tällaisten kriisien varalta. Kysymys, johon globalisaatio ja EU eivät kykene vastaamaan.

Kopek

#2530
Yle Uutiset:

Käsiaseiden kauppa ampaisi nousuun, koska amerikkalaiset pelkäävät pandemian lisäävän rikoksia – "Jos murtovaras iskee, pitää olla ase"

Trump otti käyttöön poikkeustilalain hengityskoneiden valmistamiseksi – Aseiden myynti ponkaisi lähes ennnätyslukuihin Yhdysvalloissa

https://yle.fi/uutiset/3-11272746
https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Jossakin kuuntelemassani radio-ohjelmassa toimittaja päivitteli sitä, miten amerikkalaiset ovat hulluja, kun pelkäävät toinen toisiaan niin, että on pakko varustautua aseilla. Ei Suomessa mitään tuollaista.

Kyse on siitä, että Yhdysvallat - toisin kuin Suomi toistaiseksi - on monikulttuurinen ja monietninen maa. Tuollaisella maalle on tyypilllistä se, että keskinäinen luottamus väestöryhmien välillä on heikko. Valtio tarvitsee pystyssä pysyäkseen raa'an poliisikoneiston ja erittäin ankarat rangaistukset, mitkä edellyttävät suuren vankilakompleksin ylläpitoa. Jos poliisikuri hetkeksikin lipsuu, alkaa ryöstely ja mellakointi. Keinotekoisesti ylläpidetty kansakunta alkaa hajota kappaleiksi.

Vakavan kansallisen kriisin ja poikkeustilan yllättäessä monet kansalaiset katsovat, että heidän on syytä varautua sen varalle, että järjestelmä ei kykene heitä puolustamaan. Silloin hankitaan aseita. Suomesta katsottuna tämä tuntuu hullulta, koska täällähän luottamus muhin ihmisiin ja viranomaisiin on niin korkea, että autonkin uskaltaa jättää yöksi pihaan lukitsematta, koska ei sitä kukaan siitä vie. Ulko-oveakaan ei tarvitse lukita. Monikulttuurisessa ja monietnisessä Suomessa tilanne olisi täysin toinen. Sillloin ei voisi koskaan tietää, milloin joku balkanilainen autoilla kiertelevä ammattirikollisjengi tai vastaava käväisee puhdistamassa paikat. Tällaisestahan on jo vähän saatu esimakua.

Minunkin varastokoppeihin ja kojuihin tehtiin sen tyyppinen murto, joka ei oikein ollut tyyppillistä suomalaista työtä, mutta sopi hyvin kuvaan liikkuvasta ulkomaisesta koplasta. Kaikki lukot poikki voimaleikkuireilla ja pientä keräilyä sieltä täältä, mm. tuumakokoinen paketissa ollut lenkkiavainsarja. Eli kerättiin jotain pientä helposti myytävää ja häivyttiin paikalta. Nopea täsmäisku.

Yksittäinen varkaus jää tuollaisessa menettelyssä niin pieneksi, ettei siitä viitsi edes ilmoittaa minnekään (niin kuin en ilmoittanutkaan), mutta kun näitä tehdään kymmeniä, saalista kertyy tarpeeksi, ja voidaan häipyä maisemista. Tuossa murrossa lukkojen tuhoaminen harmitti eniten, koska osa niistä oli vanhoja historiallisia Abloy-lukkoja. Särjetyt lukot oli ilmeisesti heitetty järveen, eikä niitä löytynyt. Ainoastaan pätkiä katkotuista lukkojen kaarista löytyi ovien vierestä. Jos itse lukotkin olisivat olleet paikalla, olisin voinut yrittää hitsata niitä. Se on mahdollista. 

Monikulttuurinen ostosreissu...

https://i.pinimg.com/originals/b6/f8/6b/b6f86b25a1708c44eb5785f086fc0a4d.jpg

mikainen

Usa:n tilannetta pitäisi varmaan verrata Kanadaan joka myös on monikulttuurinen maa. Onko sielläkin aseiden myynnin kasvu ampaissut nousuun?

ROOSTER

Peli kovenee. Kaverit vähenee.

Lainaus käyttäjältä: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e0a3a3d3-1fb3-4126-9f85-c1570c925e50Kone oli ranskalaisviranomaisten mukaan juuri lähdössä, kun kentälle ryntäsi joukko amerikkalaisia ostajia. He tarjosivat kolme kertaa korkeampaa hintaa kuin ranskalaiset.

– He tulivat koneen viereen setelinippuja heilutellen, kertoo Grand Estin aluehallinnon johtaja Jean Rottner RTL:lle. Amerikkalaiset onnistuivat "kaappaamaan" useiden miljoonien kappaleiden erän kasvosuojuksia.

Rottner ei suostunut kertomaan kenelle kentälle rynnänneet henkilöt työskentelivät. Terveysviranomainen, joka oli mukana järjestämässä suojatarvikkeiden ostoa Kiinasta sen sijaan paljasti, että ryhmä työskenteli Yhdysvaltojen keskushallitukselle.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Saares

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - huhtikuu 03, 2020, 22:59:33
Peli kovenee. Kaverit vähenee.

Lainaus käyttäjältä: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e0a3a3d3-1fb3-4126-9f85-c1570c925e50Kone oli ranskalaisviranomaisten mukaan juuri lähdössä, kun kentälle ryntäsi joukko amerikkalaisia ostajia. He tarjosivat kolme kertaa korkeampaa hintaa kuin ranskalaiset.

– He tulivat koneen viereen setelinippuja heilutellen, kertoo Grand Estin aluehallinnon johtaja Jean Rottner RTL:lle. Amerikkalaiset onnistuivat "kaappaamaan" useiden miljoonien kappaleiden erän kasvosuojuksia.

Rottner ei suostunut kertomaan kenelle kentälle rynnänneet henkilöt työskentelivät. Terveysviranomainen, joka oli mukana järjestämässä suojatarvikkeiden ostoa Kiinasta sen sijaan paljasti, että ryhmä työskenteli Yhdysvaltojen keskushallitukselle.
Oliko koneessa mukana  henkilö jolla oli oikeus myydä tavarat?

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Saares - huhtikuu 04, 2020, 14:39:43
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - huhtikuu 03, 2020, 22:59:33
Peli kovenee. Kaverit vähenee.

Lainaus käyttäjältä: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e0a3a3d3-1fb3-4126-9f85-c1570c925e50Kone oli ranskalaisviranomaisten mukaan juuri lähdössä, kun kentälle ryntäsi joukko amerikkalaisia ostajia. He tarjosivat kolme kertaa korkeampaa hintaa kuin ranskalaiset.

– He tulivat koneen viereen setelinippuja heilutellen, kertoo Grand Estin aluehallinnon johtaja Jean Rottner RTL:lle. Amerikkalaiset onnistuivat "kaappaamaan" useiden miljoonien kappaleiden erän kasvosuojuksia.

Rottner ei suostunut kertomaan kenelle kentälle rynnänneet henkilöt työskentelivät. Terveysviranomainen, joka oli mukana järjestämässä suojatarvikkeiden ostoa Kiinasta sen sijaan paljasti, että ryhmä työskenteli Yhdysvaltojen keskushallitukselle.
Oliko koneessa mukana  henkilö jolla oli oikeus myydä tavarat?

En tiedä.

Tiedätkö sinä?
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS