Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Uutisia maailmalta ja Suomesta

Aloittaja Jaska, tammikuu 06, 2019, 22:02:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 12 Vieraat katselee tätä aihetta.

Kopek

#6600
Miltä tuntuisi ajatus siitä, että kuolee jonkun ihmisen pelkuruuden ja epävarmuuden ja paniikin takia?

Olen joskus miettinyt tätä, kun olen kuvitellut Estonia-laivan onnettomuuden tyyppistä tilannetta, jossa laivan sisältä pitäisi päästä pois ennen kuin laiva kaatuu ja uppoaa. Pois pääsemisen kuitenkin estää joku henkilö, joka tukkii pakoreitin eikä uskalla tai pysty etenemään.

Jostakin syystä pelkkä ajatuskin tuollaisesta tilanteessa herättää minussa aggressiivisia tunteita. Mietin, miten voimakkaita keinoja olisi eettisesti lupa käyttää, kun oma henki olisi kyseessä, ja toisen ihmisen toiminta olisi aiheuttamassa sen, että kuolee. Jos vaihtoehdot olisivat oma kuolema tai toisen ihmisen vahingoittaminen - tai ääritilanteessa tappaminen - miten tulisi toimia.

Toinen potentiaalinen tilanne (tästä voisi saada aiheen elokuvaan) liittyisi myös haaksirikkoon. Ihmisiä olisi päässyt pelastuslautalle, mutta lautta olisi väärin päin. Useimmat lautalla olijat eivät tätä tajuaisi, mutta lautalla olisi ihminen, joka huomaisi ongelman ja tietäisi, miten se ratkaistaan. Hän tietäisi myös sen, että jos lauttaa ei käännetä, kaikki kuolevat hypotermiaan. Aikaa kääntämiseen ei olisi paljon, sillä kylmyys kangistaisi jo ihmisiä. Kääntämisessä kaikkien pitäisi laskeutua lautalta vielä kerran mereen, minkä jälkeen lautta käännettäisiin tuulta hyväksi käyttäen. Yhtä lautan reunaa nostettaisiin, jolloin tuuli tarttuisi lauttaan ja keikauttaisi sen oikein päin. Tämän jälkeen ihmiset nousisivat uudelleen lautan päälle. Tällä kerralla heillä olisi lauttaan kuuluva suojakatos sääsuojana.

Ongelma olisi se, että yksi tai kaksi lautalla olijaa ei suostuisi menemään mereen, minkä vuoksi lauttaa ei voisi kääntää.

Moraalinen kysymys kuuluu, mitä näille ihmisille voisi tehdä.

Kun vastaan hangoittelijat eivät suostuttelusta huolimatta laskeutuisi mereen, yksi matkustajista tappaisi heidät ja pudottaisi heidän ruumiinsa mereen. Tämän jälkeen hän ohjeistaisi muita niin, että lautta saataisiin käännetyksi. Kaikki pelastuisivat - paitsi ne kaksi.

Mitä tekisit lautan matkustajana? Ilmiantaisitko murhaajan turvaan päästyäsi? Vai vaikenisitko asiasta, koska tietäisit, että teko pelasti sinun henkesi?

Elokuvan aihe voisi liittyä itse tapahtumaan ja sen jälkeiseen jännitykseen siitä, miten murhaajalle ja tapauksen nähneille käy.

Nämä ajatukset tulivat mieleeni tästä videosta.

https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-65745448

Videon esittämässä tapauksessa olisi voinut käydä niin, että edellä ajanut autoilija ei olisi uskaltanut ajaa vaan olisi pysähtynyt ja estänyt myös muiden autojen kulun. Tällöin tuli olisi polttanut autojen renkaat, ja autot olisivat jääneet paloalueelle ja palaneet. Kaikki autoissa olleet olisivat kuolleet.

ROOSTER

Laivan kyydistä putoaminen on hirveä juttu. Siitä harva selviää hengissä. Virolaiset ovat selvästi erikoisen sitkeää kansaa. Tallinkin Baltic Quieen -alukselta pudonnut virolaismies selvisi hengissä, vaikka vietti veden varassa lähes seitsemän tuntia.

Lainaus käyttäjältä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008154729.htmlKesäkuussa 2013 virolaismies putosi mereen Tallinnasta Tukholmaan matkanneelta Tallinkin M/S Baltic Queen -alukselta. Miehen matkakumppani ilmoitti miehen katoamisesta laivan miehistölle vasta useita tunteja veden varaan joutumisen jälkeen.

Miehistö alkoi tutkia valvontakameroiden tallenteita. Yhdestä he näkivät, miten mies putosi yli laidan. Tallenteesta näkyi tapahtuman kellonaika. Laiva oli tuolloin lähellä Ahvenanmaata. Neljä meripelastusyksikköä ja yksi helikopteri lähtivät etsimään miestä.

Helikopteri havaitsi merestä elossa olevan, mutta pahasti kylmettyneen miehen lähes seitsemän tuntia putoamisen jälkeen. Hän pystyi vielä viittilöimään pelastajilleen.

Mies kellui avomerellä, lähimpään saareen olisi ollut matkaa nelisen kilometriä. Hänen yllään olivat pelkät farkut. Miehellä ei ollut minkäänlaisia pelastusvälineitä.

– Mies oli varmaankin riisunut muita vaatteita. Ne haittaavat uimista, meripelastusjohtaja Benny Paulsson arvioi IS:lle tuolloin.

Mies oli hypotermisessa tilassa, eikä Paulssonin mukaan olisi pystynyt enää kauan pysymään elossa merivedessä. Miehen lämpötila oli laskenut 26 asteeseen. Merivesi oli tuolloin noin 18–20 asteista. Hänet kuljetettiin hoidettavaksi Maarianhaminan sairaalaan.

Hämmästystä herättää myös, miksi matkakumppani odotti tunteja, ennenkuin ilmoitti tipahtamisesta.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Karikko

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - toukokuu 30, 2023, 18:57:31
Vetytekniikan firmoilla on selviä vaikeuksia, eikä ihme. Vety on hankala raaka-aine, kaikin tavoin.

Lainaus käyttäjältä: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/6eb113d7-e0fa-4572-aed6-769aef38153cYhdysvaltalaisyhtiö Plug Power suunnittelee kolmea vihreän vedyn tuotantolaitosta Kokkolaan, Porvooseen ja Kristiinankaupunkiin.
...
Ongelmana Plug Powerilla onkin se, että vaikka yhtiön liikevaihto kasvoi hieman päälle 700 miljoonaan dollariin viime vuonna, se teki liiketappiota lähes 680 miljoonaa dollaria. Vuosien 2021 ja 2020 luvut ovat yhtä huonot.

Innostus sata, kannattavuus 0.

Eväät kuten Wittusen firmalla, eli ne pitäisi kaivaa täältä, jos rahoittajia löytyy.

Tällä firmalla on kyllä sentään jonkinlaista toimintaa, vaikka se ei mitään tuotakaan, paitsi tappiota. Edellytykset tuollaiseen satsaukseen näyttävät nollaa.

Joskus tuntuu, että kaikki luulevat suomalaisia jotenkin yksinkertaiseksi ja helposti huijattaviksi.
Ei tuolla näyttäisi olevan mitään omaa pääomaa.

>>

Noin 25-vuotias yhtiö on kuitenkin yhä tappiollinen. Esimerkiksi viime vuonna Plug tuotti noin 700 miljoonan dollarin liikevaihdolla noin 200 miljoonan dollaria miinuksella. Yhtiö on käyttänyt laajentumiseen rahaa, jota se on saanut varsinaisen liiketoimintansa lisäksi muun muassa myymällä uusia osakkeitaan.

Marshin mukaan yhtiö aikoo rahoittaa 25 prosenttia Suomen investoinneista omalla pääomalla ja loput ulkopuolisten sijoittajien avulla

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009621989.html


Laika

#6603
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - toukokuu 30, 2023, 20:20:31
Hirveä yllätys.

Lainaus käyttäjältä: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3e5b0837-427b-4dfd-9af3-1e0fd0297effEpäselvyyksiä Iltalehden avustajan Ukraina-uutisoinnissa
Iltalehden tekemässä selvityksessä on tullut ilmi epäkohtia lehdelle Ukrainassa toimineen ja sieltä kirjoittaneen avustajan työskentelyssä.

Osaisiko joku kertoa, mitkä jutut on poistettu ja mikä avustaja oli paskia.

Minä voin kertoa: kaikki mitä Iltalehti kertoo Ukrainan sodasta tai mitään siihen liittyvästä on paskaa alusta loppuun. Myös ne jutut, joita lehti ei ole poistanut.

Auttoiko?

Löysin muuten Iltalehden edeltäjän. Et valitettavasti voi tilata sitä enää:



https://wienerholocaustlibrary.org/object/p861-p863/

Sekin oli uudet eurooppalaiset arvot omaksunut, edistyksellinen lehti. Se oli myös kosmopoliitti julkaisu, jonka levikki oli parhaimmillaan 2,5 miljoonaa kappaletta kolmellakymmenellä kielellä.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Hiha

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - toukokuu 31, 2023, 09:52:36
Lainaus käyttäjältä: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mita-puoluejohtajat-kertovat-hallitusneuvottelujen-tilanteesta-suora-lahetys-kello-8/8711400#gs.z3pmljPurran mukaan hiilineutraaliustavoitteen arvosteleminen ei karkota investointeja –
...
– Me teemme sellaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka edistää fossiilittomuutta ja puhdasta energiaa ja että meiltä löytyy säätövoimaa.

Nyt tietysti kiinnostaisi kuulla, mikä on se fossiiliton ja hiilineutraali säätövoima?

Vesivoima. Suomi-rassukka on ahkeroinut padon joka puroon. Mistä olisi ollut enemmän iloa, jos korkeuskäyrät vaihtuisivat vinhemmin. Kuten siinäkin suhteessa edistyksellisemmässä naapurissamme Norjassa.

a4

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - toukokuu 30, 2023, 22:10:43
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - toukokuu 30, 2023, 20:20:31
Hirveä yllätys.

Lainaus käyttäjältä: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3e5b0837-427b-4dfd-9af3-1e0fd0297effEpäselvyyksiä Iltalehden avustajan Ukraina-uutisoinnissa
Iltalehden tekemässä selvityksessä on tullut ilmi epäkohtia lehdelle Ukrainassa toimineen ja sieltä kirjoittaneen avustajan työskentelyssä.

Osaisiko joku kertoa, mitkä jutut on poistettu ja mikä avustaja oli paskia.

En osaa. Oikeastaan en ole hirveästi edes seurannut koko "erikoisoperaation" uutisointia. Sota on aina julmaa. Ja julmuudet valitettavasti myös myyvät. Niinpä kiusaus maustaa juttuja kuvin tai muuten saattaa käydä ylivoimaiseksi. Ainakin kyseiselle avustajalle kävi. Voisin kuitenkin jopa lyödä vissypullosta vetoa, että poistamattomienkin sotauutisten joukosta löytyisi jotain, joka ei täytä tiukimpia journalistisia vaatimuksia.
Tässä linkissä on jotain osviittaa poistoista ja poistajasta:

Iltalehden ukrainalaisen avustajan Anatolii Sharan sotauutisoinnissa on ollut lehden mukaan epäselvyyksiä. Tämän takia Iltalehti on tänään poistanut verkkosivuiltaan 33 Sharan juttua, jotka käsittelivät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppinen kertoo Twitterissä, että lehden selvityksissä ilmeni, että osa avustajan toimittamista kuvista ei ollut hänen itsensä ottamia eikä sieltä, mistä hän väitti niiden olevan. Näiden epäselvyyksien takia Iltalehti päätyi poistamaan myös avustajan tekemiä juttuja.
– Kuvista löytyneiden epäselvyyksien vuoksi päädyimme poistamaan myös hänen kirjoittamansa uutiset, reportaasit ja analyysit, Kauppinen kirjoittaa.

https://yle.fi/a/74-20034291



ROOSTER

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Kopek - toukokuu 31, 2023, 10:15:42
Miltä tuntuisi ajatus siitä, että kuolee jonkun ihmisen pelkuruuden ja epävarmuuden ja paniikin takia?

Ei tuollainen "ajatus" miltään tunnu- ainakaan oletan ettei se minuun vaikuta. Miksi suuttua etukäteen ihmisen luontaisista ominaisuuksista, joihin kuuluu epävarmuus ja pelko- usein myös silloin panikoi..

Sipiläkin sanoi kepun puheenjohtajuuden jättäessään pitäkää tunkkinne- leikillään, mutta leikki on usein siemen jostakin asiasta, joka ehkä kaivelee. Sitähän mekin täällä tehdään, kaivellaan kaikenlaista se voi olla mielenkiintoista, mutta ei sentään kannata sen vuoksi mopoaan hukata-- "mopo tässä yhteydessä ei tarkoita mopoa.

ROOSTER

Huonoja uutisia.

Lainaus käyttäjältä: https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000009622748.html...Karikon huvilasta löydettiin valtava määrä homeitiöitä.


Turun kaupunki aikoo purkaa Karikon huvilan. 
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Karikko

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - kesäkuu 01, 2023, 17:38:21
Huonoja uutisia.

Lainaus käyttäjältä: https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000009622748.html...Karikon huvilasta löydettiin valtava määrä homeitiöitä.


Turun kaupunki aikoo purkaa Karikon huvilan. 


Hemputti sentään, luulin sen tulleen puhtaaksi. Löytyisiköhän jostain homesieniä vastaan mitään sopivaa "rokotetta.. no purkakoot, mitäs tuosta--

Toope

Huonoja rakennuksia ehkä pitää tuhota, jos ovat pilalla. Mikään ei tosin estä rakentamsta samanlaista/historiallista kaunista nykyisen postmodernin ruman tilalle. Nykyrakennuksista voidaan luoda ulkoapäin kauniita ja sisäisesti moderneja, kaupunkikuvaa kaunistaen...  :-\

MrKAT

Pelkän kansakoulun käyneet iäkkäämmät sukulaisenikin päihittävät nykyajan Turun yliopisto-opiskelijat:

Turun yliopiston opettajat häkeltyivät: opiskelijat pitävät kirjojen lukemista liian vaikeana – syytä etsitään lukiosta, josta voi valmistua lukematta kirjaakaan
...
Lukiossakin ollaan epätoivoisia, kun pakollisesta kahdeksasta kirjasta luetaan pyöreät nolla.
...
Hän kertoo, että kaksi sivua pitkä artikkeli on oppilaiden mielestä jo valtavan pitkä luettavaksi.

- https://www.ts.fi/uutiset/6006394

-->Heistä on tulossa populistien tykinruokaa, ihan selvästi.

Opiskelijoille harkitaan lukupiirejä, lukemiseen opastavia kursseja.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Toope

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - kesäkuu 02, 2023, 21:17:56
Opiskelijoille harkitaan lukupiirejä, lukemiseen opastavia kursseja.
Ja jotkut ovat ihmeissään konservatiivien huolesta yhteiskunnan rappeutumisesta... :-*

Hippi

Elisa Aaltola järkyttyi Kalle Rovanperän puheista: "Törkeää"

----
ELISA AALTOLA tarttui Rovanperän sanoihin Twitterissä. Filosofi Aaltola on erikoistunut eläimiä koskeviin eettisiin ja filosofisiin kysymyksiin. Hän oli myös vihreiden ehdokkaana eduskuntavaaleissa huhtikuussa.

– Rallikuski törmäsi lehmään, ja uutisjutussa keskitytään siihen, tuliko autoon vaurioita. Oikeasti. Rallikuski itse taas jatkoi matkaa edes katsomatta, miten lehmälle kävi. Mitä ihmettä?! Suomessa niin tekeminen olisi eläinsuojelurikos. Törkeää piittaamattomuutta! hän kirjoitti.

----

Minä puolestani ihmettelen, mitä Kalle olisi sille kantturalle voinut tehdä, jos olisi pysähtynyt?
Eiköhän tieto törmäyksestä mennyt livenä tallin varikolle, kun käsittääkseni niillä on radioyhteys koko ajan päällä samalla tavalla kuin formuloissakin. Varikolta edelleen todennäköisesti on ilmoitettu järjestäjille, jotta menevät hoitamaan ammun päiviltä, jos on vahingoittunut.

Iso miinus tuosta tulee juurikin kisajärjestäjille, joiden tehtävä on huolehtia, ettei sen enempää ihmiset kuin lehmätkään poukkoile kisareitillä, jotka on suljettu kaikelta muulta liikkumiselta kuin kisaavilta autoilta.

Elisa "Mikan Sisko" Aaltolasta on näköjään tullut IP-lehtien uusi someseurattava, jonka ajatuksia varmaan saamme lukea tämän jälkeenkin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️